‘Limburgse maneges houden besmettelijke paardenziekte stil’

‘Limburgse maneges houden besmettelijke paardenziekte stil’

0 1115

De Limburgse Partij voor de Dieren is ervan overtuigd dat bij verschillende maneges in Oostelijk Zuid-Limburg een besmettelijke paardenziekte is uitgebroken, maar dat wordt angstvallig stil gehouden.

Zeer verontruste paardeneigenaren

De Partij voor de Dieren heeft schriftelijk vragen gesteld aan het parlement en geeft aan dat zij “diverse berichten hebben ontvangen van zeer verontruste paardeneigenaren.”  Het gaat om de besmettelijke ziekte rhinopneumonie. Deze ziekte heeft tot gevolg dat merries hun veulen kunnen verliezen. Op één manege zou dat al vier keer zijn gebeurd, aldus de Partij voor de Dieren.

Geen formele meldingsplicht

Volgens fractievoorzitter Pascale Plusquin is het ‘absoluut onwenselijk’ dat er geen bekendheid wordt gegeven aan besmettelijke dierziekten met zulke ernstige gevolgen. Het wordt nu vaak stilgehouden omdat er geen formele meldingsplicht is. Daarom vraagt zij het provinciebestuur een gedragscode te ontwikkelen voor dergelijke gevallen.

Ook wil zij dat de provincie, samen met de betrokken gemeenten, bekijkt hoe evenementen kunnen worden afgelast op maneges waar de ziekte rhinopneunomie heerst.

Bron: 1limburg
Foto:  Remco Veurink

Reacties