Paarden onderweg naar Rio: ‘Controle tot de elastiekjes aan toe’

Paarden onderweg naar Rio: ‘Controle tot de elastiekjes aan toe’

Met de Olympische Spelen voor de deur zijn de Nederlandse paarden al onderweg naar Brazilië. Gisteren vertrokken de eventingpaarden van het Nederlandse team al richting Rio de Janeiro. Vandaag kwam het bericht dat ze in goede gezondheid zijn aangekomen. Alice Naber-Lozeman meldt: ‘Yes, mijn vriendje Ozzy staat heerlijk in zijn ruime stal. Helaas niet op stro want dat is hier niet….Alles ziet er mega gaaf uit hier.’ en ook collegaruiter Tim Lips is blij.  ‘Bayro NOP is goed aangekomen en heeft de vlucht goed doorstaan! Nu 2 daagse quarantaine voordat ik ‘m licht kan rijden.’.

Vandaag vertrokken de Nederlandse dressuurpaarden met het vliegtuig. Niet via Schiphol, maar vanaf de luchthaven in het Belgische Luik. Er zijn namelijk mondiaal negen vluchten gereserveerd voor de paarden, die vanuit Londen, Miami en Luik worden ingevlogen.

Teammanager Ad Wagemakers leidt de gehele operatie. Het werk van Wagemakers is niet eenvoudig. ‘Om een indruk te geven van de regels waaraan we moeten voldoen: er mag niets van hout mee. Geen houten kisten, maar bijvoorbeeld ook geen zadels met een houten boom. En we moesten tot in de kleinste details opgeven wat we meenemen, dus ook welke invlechtelastiekjes. Gelukkig werken we met professionele ruiters die wat gewend zijn. Iedereen neemt voldoende mee, ook op voergebied. Maar het is wel een belemmering, want vanaf het moment dat we deze lijst hebben ingeleverd in juni tot vertrek is het nog veertig dagen. En er kan dus niets meer worden toegevoegd.’
Foto: Remco Veurink
Bron: Hoefslag / NOS / Ruiters in Oranje

Reacties