Blog Merel Blom: ‘Nu is het officieel… we gaan naar Rio!’

Blog Merel Blom: ‘Nu is het officieel… we gaan naar Rio!’

Merel Blom
Merel Blom rijdt naast haar topper Rumour has it (foto), meerdere jonge paarden

 

Merel Blom Foto: Remco Veurink
Merel Blom (Foto: Remco Veurink)

‘Begin juli haalde ik mijn bachelor, dat was een opluchting. Een lekker gevoel.  En de focus kon geheel op Rio. Eigenlijk wist ik al een tijdje – onofficieel – dat we naar Rio zouden gaan, mits Rumour gezond zou zijn en we onze vorm behielden. Begin dit jaar hebben we vormbehoud getoond , dus veel twijfel was er niet. Maar het blijft afwachten en het moment dat het officieel werd, was heel prettig. Zeker voor mijn ouders. Zij zijn natuurlijk nauw betrokken, maar als je niet zelf in het proces zit… Natuurlijk, ik heb ze verteld hoe wedstrijden gingen, welk gevoel Rumour me gaf, hoe gesprekken verliepen, maar het hélemaal uitleggen kan niet. Toen mijn Olympische deelname officieel bekend werd gemaakt, het team in een open auto werden gepresenteerd, was dat voor mijn ouders heel bijzonder. Zo van: jeetje, het gaat echt gebeuren. In feite hebben we vier jaar op dit moment gewacht, er is wel sprake van enige opluchting.

Mijn vader gaat mee naar de Spelen, mijn moeder blijft thuis. Daar hebben we goed over nagedacht. Mijn moeder is niet zo goed ter been. Normaal weten we waar we terechtkomen als we naar een wedstrijd gaan, dan kennen we het terrein, de omstandigheden. De situatie in Rio is onbekend en onzeker, dan moet je jezelf goed kunnen bewegen. Aan de ene kant mist ze natuurlijk de sfeer, maar op televisie ziet ze misschien wel meer van de wedstrijd. En het is voor mij een zorg minder, ik zou het vervelend vinden als mijn moeder zich niet op haar gemak voelt in Rio.

‘Het moment dat het officieel werd, was heel prettig’

Eventingteam
Het bronzen WK-team van 2014
(Foto: Remco Veurink)

De eventingpaarden staan nu twee weken in isolatie, in Amerongen. Ze moeten tot aan de vlucht afgezonderd zijn van andere paarden. We – paarden en ruiters – vliegen allemaal op zaterdag 30 juli naar Rio, wel van een ander vliegveld. De sfeer binnen het team is goed, we kennen en helpen elkaar en hebben ook nog eens lekker weer. Ik blijf om de nacht in Amerongen. Nu ga ik erheen, train vanmiddag Rumour, net als morgenochtend en dan ga ik weer naar huis. Ik had het plan om de andere paarden vakantie te geven, maar ik kan het niet laten. Ik vind onprettig om ze niet te rijden als ik nog hier ben. En eerlijk gezegd: ik vind het gewoon leuk. Vanmorgen heb ik acht paarden gereden, heerlijk. Ik houd het gevoel, mijn ritme en geniet ervan. Straks schakelen de jonkies wel een tandje terug, de oudere paarden blijven gewoon aan het werk. Drie dagen nadat ik terugkom uit Rio begint Helvoirt en daar lopen ze mee. Zij gaan de weken voor Helvoirt naar mijn dressuurtrainer Jeroen Hulsman. Jeroen gaat kijken in Rio. Helaas heeft hij geen accreditatie, maar ik vind het super leuk dat hij erbij is.

Als onze wedstrijd is afgelopen, blijven we nog een week op de Spelen. Dat is zo geregeld door de KNHS, ik denk in overleg met het NOC*NSF. Een fantastische kans om ook van andere sporten te genieten.  Zolang ik in competitie ben, ligt de focus bij Rumour en de wedstrijd. Je beleeft weinig van de Spelen. Dat hoop ik daarna wel te kunnen doen. Ik vind veel sporten leuk: hockey, BMX. En we willen natuurlijk allemaal Dafne Schippers zien rennen. Maar ik heb geen idee wie wanneer in actie komt.

‘Tijdens de competitie ligt mijn focus op Rumour, maar daarna hoop ik iets mee te krijgen van de Spelen

Gisteren zeiden mijn collega’s en ik tegen elkaar ‘nog 18 dagen tot de Olympische Spelen’, nu is het nog maar 17 dagen. Aan de ene kant denk ik ‘laat maar komen, Rumour en ik zijn er klaar voor’, aan de andere kant mag het best langer duren. Dan kan ik nóg meer finetunen. Ik heb erg veel zin in de wedstrijd. De laatste tijd heb ik met Rumour gewerkt aan dressuur en springen, natuurlijk naast het conditiewerk. Voor we in isolatie gingen heb ik thuis in de buitenbak wat technische lijntjes gebouwd van crosshindernissen. Onzin, want dat doe ik nooit.  Ik dacht dat het heel moeilijk was, maar Rumour was briljant. Uiteindelijk was het gewoon een training voor mijn plezier. Rumour is zó intelligent, samen met zijn eenkennigheid – hij is erg gefocust op mij – en zijn inzet: dat maakt hem het geweldige crosspaard dat hij is. Ik kijk enorm uit naar de cross in Rio. Ik kan niet wachten!’ 


Merel Blom (29) rijdt eventing en studeert rechten, woont in Aalten (Blom Sports Stables), is met Rumour Has It N.O.P. (Esteban x Candillo) opgenomen in het Olympisch kader, verzekerde Nederland van een ticket voor de Olympische Spelen 2012 maar ging uiteindelijk niet, won teambrons tijdens het WK 2014, nam deel aan het EK 2015 (20e individueel), pakte met The Quizmaster (v. Albaran xx) in 2015 zilver tijdens het WK voor zesjarige eventingpaarden en gaat met het Nederlandse team van Martin Lips naar Rio.

Vergelijkbare artikelen

Reacties