Blog Diederik van Silfhout: ‘Van elke rit leer ik, nog steeds’

Blog Diederik van Silfhout: ‘Van elke rit leer ik, nog steeds’

Via deze Blog volgt Hoefslag2Rio dressuurruiter Diederik van Silfhout op zijn weg naar Rio. Met Arlando N.O.P. maakt hij grote kans op een plaats in het dressuurteam.

‘Het CHIO Rotterdam verliep voor ons heel goed. Daarover mag ik niet zeuren. Arlando liep twee goede proeven. Hij pakte lekker aan, was mooi los en bleef super fijn werken. Er is voorafgaand aan het CHIO veel gezegd over de ring en entourage, die moeilijk zouden zijn. Maar daar maak ik me met Arlando niet druk om. Hij is heel nuchter en als hij in zijn normale doen is, geeft hij niets om de omgeving. Natuurlijk is een proef nooit perfect. In de Grand Prix was een pirouette rommelig, het achterwaarts was niet zo mooi. Zo zijn er altijd kleine dingetjes die mooier, beter kunnen. Dat ik dan Hans Peter Minderhoud en Steffen Peters voor moet laten gaan, is jammer. Ik wil winnen, daarvoor doe ik het. Maar hoe hoger Hans Peter scoort, des te beter is dat voor het team! En daar ligt de prioriteit. We gaan allereerst voor een goede teamprestatie.

Rotterdam heeft heel goed uitgepakt. De training houden we dan ook zoals die was. Het werk op stal gaat voorlopig in het normale ritme door. Tot het NK blijf ik gewoon mijn paarden doen, les geven. Het aantal sponsorverplichtingen is niet meer dan normaal. Daar hebben we bewust voor gekozen. Na het NK veranderen een paar dingen, dan geef ik geen les meer, doe ik alleen mijn eigen paarden en krijg ik wat meer tijd voor andere zaken. Het NK in Ermelo is de tweede en laatste observatie. Ik kijk er naar uit. Het is niet zo heel moeilijk: als Arlando een fijne rit loopt, dan neem ik aan dat het klaar is. Dat ik dan een ticket voor Rio kan boeken. Ik heb er zin in. Er gaan momenteel wel veel negatieve verhalen over Rio en de Spelen: het Zika-virus, het terrein, stakingen in de streek. Ik laat het allemaal maar op me af komen. De Olympische Spelen zijn een unieke ervaring. Mocht ik naar de Spelen mogen, dan wil ik genieten.

Ook Bonzanjo zou meegaan naar het NK, maar hij is onlangs verkocht. Dat is natuurlijk balen. We hadden een afspraak met Nol en Jeanette Gerritsen, de eigenaren van Bonzanjo én goede vrienden van ons. Afspraak is afspraak. Het zij zo. Geen enkel moment is een geschikt moment om een goed paard te verliezen. Ik zal Bonzanjo missen, ik ben gek met mijn beesten. Je moet een band hebben met een paard, anders kun je nooit top presteren. Het is geen kwestie van opstappen, rondrijden en weer wegzetten. Net als mensen moet je een paard leren begrijpen. Waarom doet hij bepaalde dingen, welke maniertjes heeft hij? Dat kost tijd.

Arlando rijd ik sinds zijn derde en ik ken hem door en door. Hij wordt graag in zijn waarde gelaten. Als hij spanning heeft, moet je hem niet aan het lijf zitten. Op stal is het een knuffelkont, maar soms wil hij gewoon rust. Ik heb ook zijn vader Paddox gereden. Arlando is net zo sterk als Paddox, maar hij heeft meer souplesse en is heter. Arlando vecht van zichzelf nog meer. En natuurlijk heb ik inmiddels ook bijgeleerd … Van elke rit leer ik, nog steeds. Dat maakt paardrijden zo leuk. In zijn jonge jaren was Arlando niet populair. Hij was vlug van onderen en veel mensen vonden dat niet mooi, getrixt. Wij hebben altijd in Arlando geloofd en inmiddels is wel gebleken dat je dat vlugge voor het hoogste niveau nodig hebt. De afgelopen twee jaar heeft hij niet gedekt. Ik rouw daar niet om, want van dekken wordt hij meer hengst en dat springen op de bok is een belasting. We hebben wel enkele nakomelingen van Arlando gehad, maar die zijn allemaal naar Amerika verkocht.  Zijn tijd als fokhengst komt nog wel.‘

Dressuurruiter, 28 jaar, woont in Lunteren, werkt bij Stal Van Silfhout, is met Arlando N.O.P. (Paddox x Mytens xx) opgenomen in het Olympisch kader, maakte met Arlando deel uit van bronzen WK-team 2014 en het gouden EK-team 2015. Ook met Bonzanjo (Jazz x Contango) was Diederik opgenomen in het Olympisch kader, maar de vos werd onlangs verkocht.

Foto: Remco Veurink

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding niet toegestaan

Reacties