Apart veulen van Cornet Obolensky

Apart veulen van Cornet Obolensky

0 6627
Cornet Obolensky
Cornet Obolensky

Niet alle veulens zijn te koop. En zeker niet alle apart gefokte veulens die ook nog eens over veel kwaliteit beschikken. Maar de veulens die we hier presenteren zijn wel te koop, en wel via de veulenveiling Borculo. De selectiecommissie van deze veulenveiling rijdt op dit moment het hele land door op zoek naar de allerbeste veulens. In dit artikel gaan we nader in op één van de zorgvuldig geselecteerde veulens.


Het gaat om een nog naamloos hengstveulen van Cornet Obolensky x Mr Blue (klik voor pedigree). Een hengstveulen dat door zijn eigen manier van optreden en uitstraling direct opviel. Er was geen twijfel mogelijk, dit is een veulen voor de eliteveiling Borculo. Jacques Verkerk een van de leden van de selectiecommissie verwoordt het als volgt: ‘Dit veulen van Cornet is hoogbenig en heel goed ontwikkeld. Hij presenteerde zich met heel veel macht en beschikt over een fantastische galop. Hij lijkt in type veel op werelbekerwinnaar Corbinian, ook een zoon van Cornet Obolensky. Zijn moeder is een ster sportmerrie die internationaal heeft gesprongen, die al een driesterren eventing paard bracht en waar heel topspringpaarden komen uit de Franse moederlijn met louter tophengsten op rij in pedigree’.

Sport in de moederlijn is een belangrijke basis voor talent, hardheid en karakter

Cornet Obolensky
Een hele aparte dus. Reden genoeg om verder in de afstamming te duiken. Vader Cornet Obolensky behoeft weinig introductie. Hij wordt wel ‘het fenoneem van nooit eerder’ genoemd. Nooit eerder was een hengst zó succesvol. Nooit eerder beheerste een hengst met zijn eerste jaargang al de internationale toernooien. 21 (!!) van de oudste nakomelingen van Cornet Obolensky behaalden al het hoogste niveau van de springsport. Nooit eerder gaf een hengst zóveel aanleg door voor de grote sport. Zelf was hij daarbij ook uitermate succesvol op het allerhoogste niveau met Marco Kutscher.

Orenda D’Ysieux of te wel Silver Shadow de Davidoff
Een goede vader is belangrijk. Maar in de fokkerij is de moederlijn zeker zo belangrijk. Sport in de moederlijn is een belangrijke basis voor talent, hardheid en karakter, drie zaken die we heel graag verankerd zien in een veulen. De moeder van dit veulen is ronduit spraakmakend. Haar stamboeknaam is Orenda D’Ysieux, haar sportnaam was: Silver Shadow de Davidoff.  Als driejarige bracht ze voordat ze zelf de sport inging een veulen van Balougran Z, die inmiddels als internationaal eventing paard met de Amerikaanse Michela Kuchta (video) uitstekend presteert. Daarna werd Silver Shadow de Davidoff ontdekt door de Zwitserse Jane Richard Philips, die haar opleidde in de lagere internationale rubrieken. Haar partner,  de Beglische Ignace Philips, nam vervolgens de teugels over en behaalde enkele mooie  successen. Zo won hij  1.40m rubrieken in Vidauban en Manerbio. Na Ignace Philips reed de Britse springruiter Ben Talbot de merrie  in 2011 in de topsport.

Kazop D’Ysieux en Wet Wet Wet
Silver Shadow presteerde niet alleen zelf in de internationale sport, ze is ook bijzonder interessant gefokt. Met als vader de internationaal springende Mr Blue uit een moeder van de eveneens internationaal springende Royal Feu is er sprake van een rij vaderpaarden om u tegen te zeggen. De moeder van Silver Shadow, grootmoeder van het te veilen veulen,  was bijzonder succesvol in de fokkerij. Naast Silver Shadow bracht ze ook het internationale 1.60m paard Kazop D’Ysieux (video) uitgebracht door Jane Richard Philips, en het internationale 1.50 paard Wet Wet Wet (video)    (v. Mr Blue, amazone Annabel Shields GBR).

 

Overzicht moederlijn


Dit veulen wordt op 24 augustus in Lichtenvoorde geveild bij Eliteveiling Borculo

 

Foto: Remco Veurink

Reacties