Isarah van de Westerhoeve en Ilaya sterren van Zeeland

Isarah van de Westerhoeve en Ilaya sterren van Zeeland

0 180
Isarah van de Westerhoeve Foto: Marieke Willemstein

Een geslaagde keuringsdag vandaag in Vrouwenpolder. Het tweekoppig juryteam, bestaande uit Dirk Reijne en regioinspecteur Petro Trommelen, had zeker in het tweede gedeelte van de middag alle reden om enthousiast te zijn. Van de slecht 23 aangeboden paarden keerden er 9 huiswaarts met het sterpredicaat, en daarvan zijn er maar liefst acht Zeeuws gefokt. Het gemiddelde niveau van de stermerries was daarentegen zeer overtuigend te noemen! Maar liefst twee dressuurpaarden ontvingen 80/80 én één springpaard verdiende zelfs 90 punten voor vermogen.

Met Baltic VDL wilde de fokker uit Dreischor het ietwat forse type van moeder Silverado moderniseren én de goede springkwaliteiten verbeteren.

Springpaarden
Van de vier aangeboden springpaarden ontving maar één merrie het sterpredicaat. De jury was erg te spreken over deze Isarah van de Westerhoeve (v. Baltic VDL uit Silverado ster v. Indorado x ster v. Cavalier). De jury omschrijft de 1.69m metende Isarah als een jeugdig paard met hele fijne basisgangen. Als Isarah gaat springen dan toont ze heel veel vermogen op de sprong. Hiervoor werd ze dan ook beloond met 90 punten. De schimmel heeft veel overzicht en taxeert goed. Daarbij opent ze heel goed op de sprong. Voor de reflexen en techniek kon dan ook met gemak 80 punten worden gegeven. In totaal ontving de merrie 75 punten voor exterieur en 80 punten voor het springen. De merrie is gefokt door en geregistreerd bij Daphne Herinckx uit Dreischor. Isarah is een generatielang Zeeuws fokproduct. Daphne kocht de Indorado moeder bij Sandy Breel uit Veere. De inmiddels 17 jarige Silverado bracht drie jaar geleden op 1 april Isarah (die vernoemd is naar Daphne’s dochter Sarah). Met Baltic VDL wilde de fokker uit Dreischor het ietwat forse type van moeder Silverado moderniseren én de goede springkwaliteiten verbeteren. En dat is gelukt! Daphne: “We zijn hoopvol gestemd op een mooie toekomst als sportpaard en bieden haar te koop aan voor een ambitieuze wedstrijdruiter of fokker. Ook wil ik de familie Huige bedanken voor het super keuringsklaar maken van Isarah! ” Silverado is drachtig van Arezzo VDL.

De rassige vijfjarige Cantos dochter Gisolde (vm STB EXT v. Carolus II, fok/ger. Kees Minderhoud, Koudekerke) viel in april op de thuiskeuring al heel positief op. Hier ontving de merrie 75 punten voor exterieur. Op de stamboekkeuring bevestigde de donkerbruine het beeld dat de regioinspecteur van haar had. Gisolde heeft een scherp model en is correct gebouwd. Ze springt met veel overzicht, is voorzichtig en liet zien over veel vermogen te beschikken. Voor techniek en vermogen kon 85 punten worden genoteerd. In totaal kreeg de merrie 80 punten voor het vrijspringen.

Dressuurpaarden
De groep driejarige dressuurpaarden was er één van hele goede kwaliteit. In totaal konden acht paarden worden gepromoveerd met het sterpredicaat, met daarbij enkele uitschieters. Overall kreeg de jury aansprekende types met hele goede bewegingsvormen te zien. Vooral nakomelingen van jonge hengsten vielen positief op. Ilaya (v. Dreamboy uit Papayja elite preferent prestatie sport dressuur v. Jazz, fokker Carla Telussa-Baas, Oostkapelle) is zo’n merrie. Qua model een paard met heel veel front en uitstraling. Een aansprekend paard met veel merrieopdruk. De vosmerrie heeft een correct fundament met goede voeten. Als ze gaat bewegen combineert ze een goede beentechniek met heel veel houding en balans. Daarbij kan ze heel goed schakelen.  Ze ontving 80 punten voor exterieur en 80 punten voor beweging, waarbij de draf met 85 punten werd beloond  Ilaya heeft de bekende Zeeuwse fokmerrie Papayja als moeder. Deze Papayja leverde in haar dochters Velvet, Doraya en Efaya al verschillende Zeeuwse kampioenen en rubriekswinnaars. Haar eerste twee nakomelingen lopen op Grand Prix niveau.

Op advies van Jaap werd een match gemaakt met Apache

Voor Annewien Buijze en Jaap Casteleyn was de keuringsdag vandaag in Vrouwenpolder misschien wel het meest succesvol. Alledrie hun aangeboden en zelfgefokte merries konden worden bevorderd met het sterpredicaat. Absolute uitschieter werd Iësta Utopia (80/80), een dochter van Apache uit Vesta Utopia v. Democraat x ster PROK v. T.C.N. Partout, fok/ger. Annewien Bijze en Jaap Casteleijn, Hansweert. De donkerbruine merrie werd als veulen kampioen van de Centrale Keuring in Zeeland, net als haar volle zus Kesta Utopia. De 1.75m metende Iësta Utopia werd door de jury omschreven als een sterk paard met een hele sterke bovenlijn. Ze draaft met een opvallend bovengemiddelde techniek en kracht en toont daarbij zowel in draf als in galop veel houding, elke pas is raak. Annewien kocht de moeder van Iësta Utopia als achtjarige. Op advies van Jaap werd een match gemaakt met Apache. Dat klikte zo goed, dat ze inmiddels driemaal voor deze hengst gekozen heeft, ook dit jaar is Vesta drachtig van Apache. Bij de vorige eigenaar leverde Vesta Utopia een dochter van Sandro Hit die momenteel wordt uitgebracht in het Intermediair I onder het zadel van Pieter van Weenen. Annewien: “Ik kocht Vesta Utopia vanwege haar sterke achterbeengebruik. En juist dat geeft zij extra door aan haar kinderen, naast kracht en takt. Het vertrouwen dat wij als veulen in Iësta Utopia hadden heeft ze vandaag helemaal waargemaakt, we zijn heel blij met haar!”

Uit de Lienie-stam had het fokkersduo uit Hansweert vandaag nog twee successen. De Desperado nakomelingen In Shape (vm Krack C) en It’s Me (vm Clavecimbel) ontvingen 70 punten voor exterieur en 75 voor beweging. 

 

 

Bekijk de uitslagen van deze stamboekkeuring

Bron: KWPN Regio Zeeland
Foto: Marieke Willemstein

Reacties