Zes verschillende soorten paardeneigenaren

Zes verschillende soorten paardeneigenaren

0 8669

Onze wereld bestaat uit veel verschillende mensen en in de paardenwereld is dat niet anders. Door de jaren heen ontmoet je waarschijnlijk veel verschillende soorten paardeneigenaren, met allemaal hun eigen trekjes. Wij zetten er enkele op een rijtje.

1. De ‘veranderlijke’ eigenaar

Deze paardenbezitter koopt / verkoopt zo vaak hun paarden als sommige mensen hun auto inruilen. Elke 18 maanden tot 2 jaar gaat zij opzoek naar een nieuw paard of is ze vastberaden dat ze haar paardensportcarrière een andere draai wil geven. Tot nu toe heeft zij een Connemara, een eventingpaard, een dressuurpaard en een Duits-gefokt springpaard gehad.

2. De paardenverzamelaar

Dit type paardeneigenaar heeft meer paarden dan dat hij/zij tijd heeft om te trainen. Zo heeft zij meestal een oud, trouw beestje, één of meer wedstrijdpaarden, een fokmerrie, een ‘project’ dat waarschijnlijk nooit verkocht wordt, een paard dat zij gered heeft van de dood en een kleine pony, die handig is als maatje voor de anderen.

3. De fanatieke wedstrijdruiter

Hij/zij is meestal geboren in een fanatieke familie waar iedereen goed is in wat hij doet. Deze ruiter sleepte al voordat zij kon lopen alle prijzen binnen en er lijkt geen einde aan te komen. Hun paard heeft meestal een naam die zo lang is dat zelfs de beste omroeper die naam niet kan uitspreken.

4. De ‘setjes koningin’

Deze ruiter draagt altijd de kleren van het laatste seizoen en het zadeldekje is afgestemd op de fleecebandages, het oornetje en de uitrijdeken. Of het nu gaat om de nieuwste zadelonderleggers, een nieuw bit of een bijzonder anatomisch hoofdstel, deze eigenaar heeft het allemaal. Het grootste deel van de spullen wordt maar één of twee keer per week gebruikt en wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe zadelonderlegger wilt testen, is het heel handig om haar te kennen.

5. De ‘doe-het-zelver’

Deze eigenaar is het tegenovergestelde van de ‘setjes koningin’. Hij/zij heeft nog nooit het geld gehad om een vakantie te boeken en kent het proces van maken, gebruiken en repareren als geen ander. Hoewel zijn/haar paard en het tuig niet opvallend zijn, is het paard gezond en past het tuig goed. Wanneer er bijvoorbeeld een deken of hoofdstel van je kapot gaat, is de ‘doe-het-zelver’ er altijd om jou uit de brand te helpen. Zij zal wat riemen bevestigen waardoor je deken weer toekomstbestendig is. Wil je weten hoe je de uitgaven voor je paard kunt beperken? Praat dan met de ‘doe-het-zelver’.

6. De pechvogel

We hebben allemaal medelijden met deze eigenaar. Door onduidelijke reden zit zijn/haar paard altijd in de lappenmand waardoor de eigenaar meer tijd met het paard stappend aan de hand door brengt, dan dat zij hem rijdt. Elke keer wanneer het goed lijkt te gaan en de eigenaar weer vooruit durft te kijken, wordt het paard weer kreupel.

Bron: Horse & Hound

Foto: Digishots

Reacties