De 4-daagse veldtocht zit er op

De 4-daagse veldtocht zit er op

Monty H KWPN Hengstenkeuring 2020
Monty H KWPN Hengstenkeuring 2020 © DigiShots

De vier dagen durende veldtocht van de KWPN-hengstenkeuring is voltooid. Het is en blijft helaas voor menigeen een ‘Boulevard of Broken Dreams’, voor anderen zijn hun stoutste dromen uitgekomen.

45 Dressuurhengsten en 41 springhengsten mogen zich op een door hun gekozen seizoen melden voor het verrichtingsonderzoek in Ermelo. In het voorjaar dan wel in het najaar, of mogelijk wordt het toch weer in de winter. Ook dat traject zal tot vreugde of verdriet aanleiding geven.

Beterschap

Het was schitterend om Minne Hovenga, lid van het hoofdbestuur van het KWPN, die momenteel ziek is, even de hand te kunnen drukken. Maar even zo goed was het om bij Krista Boer uit het geboortedorp van mijn echtgenote (Elp) aan te schuiven om haar sterkte te kunnen wensen voor de komende chemokuur die zij moet ondergaan. Wat schitterend dat er mensen zijn die het mogelijk maken dat zij een dag(deel) kon meemaken! Dat komt bij mij hard aan, want vorig jaar moest ik zelf verstek laten gaan. Je voelt je bijna schuldig dat ik op 2 januari te horen heb gekregen ‘schoon’ te zijn.

Daarom ook zijn mijn gedachten bij Wil Haarman uit Mierlo, want hij wordt momenteel gekweld door een zeer ernstige ziekte. Met zijn strakke maar sympathieke hand gaf hij leiding en zorgde er altijd voor dat het strakke keuringsprogramma amper uitloopt. Dat het ook dat jaar fantastisch liep hebben we te danken aan zijn opvolger, die zijn lessen zeer ter harte moet hebben genomen. Wil: van harte beterschap! Net als alle anderen die ziek zijn, maar waar ik geen weet van heb. En hopelijk vindt collega Melanie Brevink troost in de wijze waarop zij afscheid heeft kunnen nemen van haar vader.

Britse veldmaarschalk

Het is wel grappig dat nu we in 2020 in geheel Nederland 75 jaar bevrijding vieren, want drie jaar geleden hebben een drietal fokkers zich dat schijnbaar al gerealiseerd en hun fokproducten naar de legendarische Britse veldmaarschalk Montgomery genoemd. De naam was voluit Bernard Law Montgomery, sinds 1946 Burggraaf Montgomery of Alamein. Zijn bijnaam was Monty. Een fokproduct uit Lienden, die als vader de naar de gevechtshelikopter Apache genoemde hengst heeft, draagt de naam Monty.

Tweede is de in Losser gefokte Indian Rock-zoon Monty en de derde is een in Wijchen gefokt hengst met als vader George Clooney. Deze heet Monthy. Dan is het maar de vraag of hij naar deze bevelhebber is genoemd, omdat de letter h in zijn naam staat.

Claartje van Andel heeft niet moeilijk gedaan en haar fokproduct van Johnson heeft zij de volledige naam Montgomery gegeven.

Racemonster

Het valt te hopen dat de Totilas-zoon MacLaren zijn naam geen eer aan gaat doen. Bijna onbeheersbare paardenkrachten gaan er schuil in het vooronder van dit racemonster. De prijs voor de mooiste naam van de 96 jonge hengsten gaat naar het fokproduct van de familie Andeweg uit Randwijk. Zij gaven de nakomeling van Ferdinand maal United de aansprekende naam Mafkees. Deze hengst kwam in de KSS veiling en de vraag is dan of de koper deze naam continueert of modificeert. En jawel, Jan Greve heeft er ook weer een fokproduct bij lopen, herkenbaar aan het achtervoegsel: Mauro van de Watermolen.

Van de Watermolen

Even uw algemene ontwikkeling bijwerken. We zijn tenslotte op deze site nergens te beroerd voor. Het gaat om de Oostendorper Watermolen, die in 1548 gereedkwam en in opdracht van Karel V werd gebouwd. In 1584 werd hij door oorlogshandelingen tussen Staatse en Spaanse troepen geheel verwoest. Jaren later, in 1633 werd de molen door Willem Ripperda tot Weldam herbouwd. In 1946 werd de oliemolen op de rechteroever van de Buurserbeek door een watervloed weggespoeld en in 1950 herbouwd. Op de linkeroever is de korenmolen te vinden. Google maar eens op ‘Oostendorper watermolen’ en een prachtige geschiedenis komt tot leven van een schitterend stukje Overijssel.

Edward Gal en Hans Peter Minderhoud gaan op zaterdagavond “het licht in de Brabanthallen uit doen”. Ik wens ze succes! Zoals ik allen die een hengst voor Ermelo aangewezen hebben gekregen veel succes wens!

Het waren vier schitterende dagen vol van boeiende ontmoetingen en het was in één woord fantastisch om het weer mee te mogen en te kunnen maken. Ik ga op weg naar Pesse, op weg naar een nieuwe week vol nieuwe ontmoetingen.

Tekst: Jacob Melissen

Foto: © DigiShots

Reacties