4 tips om de hygiëne op de manege te verbeteren

4 tips om de hygiëne op de manege te verbeteren

0 178
schoonmaakbedrijf den haag

Een goede huisvesting voor het paard is minstens zo belangrijk als de hygiëne. Dit is de basis van een gezonde leefomgeving voor jouw favoriete dier.

Wanneer de hygiëne niet optimaal is, dan kan dit zelfs leiden tot ziektes en insectenplagen die mogelijk tot veel problemen kunnen leiden. Natuurlijk kan een stal nooit helemaal brandschoon zijn, maar er zijn wel genoeg manieren waarop je heel dicht in de buurt kunt komen. Door voor meer hygiëne in de stal te zorgen is het bijvoorbeeld mogelijk om ernstige paardenziektes als droes te voorkomen.

Beschik jij over een pensionstal of een eigen manege? Dan moet het optimaliseren van de hygiëne en schoonmaak centraal staan. Hier vind je 4 tips om de hygiëne op de manege aanzienlijk te verbeteren.

1. Goede ventilatie

Denk vooral niet dat het schoonmaken van een stal eenvoudig is. Zeker bij grote maneges laat men soms wat steekjes vallen. Niet omdat ze dit willen, maar omdat er simpelweg veel te weinig tijd is om alle stallen optimaal te reinigen. Je kunt ook niet zomaar elk schoonmaakbedrijf inschakelen om dit voor jullie op te lossen. Er zijn maar weinig schoonmaakbedrijven die verstand hebben van het optimaliseren van de hygiëne in maneges. Dit betekent dat je naar andere oplossingen moet zoeken.

Zo is het belangrijk dat je minder tijd aan het reinigen van de stallen kwijt zult zijn, maar dat dit geen negatieve invloed zal hebben op de hygiëne in de stal. Hierbij is een goede ventilatie onontbeerlijk. Het regelmatig reinigen van de stallen is een grote must, maar wanneer schadelijke stoffen niet weg kunnen dan kan dit alsnog ademhalingsproblemen en hoefproblemen veroorzaken. Ventileren dus!

2. Desinfecteren

Nadat de stal grondig gereinigd is, is het tevens van belang om de gehele stal te desinfecteren. Het heeft geen zin om de gehele stal te reinigen en vervolgens de al bestaande ziektekiemen te laten zitten. Doe je dit wel, dan kunnen de paarden alsnog goed ziek worden. Kies er daarom voor om na iedere schoonmaakbeurt de stal ook nog eens in zijn geheel te desinfecteren. Door te desinfecteren dood je bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers.

3. Schakel vrijwilligers in

Er zijn heel veel paardenliefhebbers die graag vrijwillig de paarden willen verzorgen of de stallen willen schoonmaken. Soms zijn er ook scholieren die voor hun school een stage moeten lopen. Dit zijn mensen die erg bedreven zijn in het vak én tegelijkertijd ook nog eens niets kosten. Veel handen maken licht werk. Kies er daarom zeker voor om een affiche bij de manege te hangen met een oproep voor vrijwilligers of laat je inschrijven bij een stagebank. Zo kunnen scholieren in de buurt jouw manege vinden als mogelijke stageplek. Hoe meer vrijwilligers, hoe beter voor de gezondheid van de paarden én de hygiëne op de manege.

4. Biologische middelen om insecten te bestrijden

Uit onderzoek van een bekend schoonmaakbedrijf in Den Haag blijkt dat gebruik van duurzame schoonmaakmiddelen een belangrijke trend is. Veel bestrijdingsmiddelen tegen insecten zijn schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Het gebruik hiervan wil je dan ook voorkomen in de stallen. Toch lijkt er soms bijna geen uitweg. Insecten kunnen heel veel problemen veroorzaken bij paarden. Door de stallen grondig te reinigen en etensresten snel te verwijderen kan je al heel veel insecten voorkomen, maar stallen blijven een waar paradijs voor de meeste insecten. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook genoeg biologische middelen om insecten te bestrijden. Onschadelijk voor mens, dier én het milieu.

Reacties