3-jarige hengsten van Helgstrand gaan niet naar de 14-dagen test

3-jarige hengsten van Helgstrand gaan niet naar de 14-dagen test

Andreas Helgstrand - Jovian FEI World Championships Young Dressage Horses 2019 © DigiShots

Tijdens de thuiskeuring van het DWB-stamboek zijn 12 3-jarige hengsten van Helgstrand aangewezen voor het 14-dagen onderzoek in Tørring. Vanwege de ontwikkelingen rondom het EHV-1-virus vindt Helgstrand het risico te groot om de paarden naar de locatie te brengen. Daarom worden de hengsten thuisgehouden.

Moeilijke keuze

“Het was geen makkelijke keuze om te maken”, begint vertelt Andreas Helgstrand in een verklaring op de website van Helgstrand Dressage. “We hebben namelijk een nieuwe generatie hengsten waar we hoge verwachtingen van hebben. We weten dat fokkers uitkeken naar het moment waarop bekend werd welke hengsten aangewezen werden. Echter heeft het Rhinovirus Europa bereikt en zijn er ook al gevallen bekend in Denemarken. Daarom durven we onze paarden niet te verplaatsen naar Tørring.”

Geen risico nemen

“Ondanks dat de situatie in Denemarken op dit moment onder controle is, moeten we ook aan onze stakeholders denken. Zij hebben er vertrouwen in dat wij ze juiste keuzes maken om de gezondheid en veiligheid van onze paarden te garanderen. We kunnen het risico niet nemen om de paarden te stallen op een plek waar verschillende paarden van verschillende stallen komen. We hopen samen met het stamboek een oplossing te vinden, zodat onze paarden alsnog getest kunnen worden en hun 1 jaar geldende goedkeuring kunnen ontvangen”, besluit de paardenfokker.

In totaal selecteerden 52 3-jarigen zich via de thuiskeuring voor de keuring. 20 daarvan mochten door naar het vervolgonderzoek. 12 van de paarden die op de thuiskeuring werden voorgesteld kwamen uit de stallen van Helgstrand.

Bron: Helgstrand Dressage

Foto: © DigiShots

Reacties