3D-geprinte hoefschoen zou revaliderende paarden kunnen helpen

3D-geprinte hoefschoen zou revaliderende paarden kunnen helpen

korte hoeven

Zou het kunnen dat ijzers vervangen gaan worden door iets anders? Volgens onderzoekers van de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht mogelijk wel. Zij zijn bezig met een onderzoek naar het 3D-printen van hoefbeslag als aanvulling op het reeds bestaande orthopedisch hoefbeslag voor paarden.

Voornamelijk paarden die in revalidatie staan hebben baat bij de schoenen die precies op maat gemaakt worden. Hoefsmid Gerben Bronkhorst licht toe: “Wij, collega Jan de Zwaan en ik, zijn natuurlijk altijd bezig om het paarden zo comfortabel mogelijk te maken. We denken echter wel dat dit een stukje extra toevoeging is.”

Zware ijzers

“Waar we tegenaan lopen, is dat een hoefijzer relatief zwaar is. En dan moeten er ook nog nagels in om deze vast te zetten aan de hoef,” vertelt Bronkhorst over de motivatie achter het onderzoek. “Wij doen ook veel aan orthopedie voor paarden met ondersteunende zolen en vullingen, waardoor het geheel nog weer zwaarder wordt. Er zijn wel kunststof alternatieven, maar die passen eigenlijk nooit goed. De paarden die deze kunststof schoenen wel passen, kunnen we meestal ook wel goed beslaan.”

Scan

Bronkhorst ging samen met zijn collega-hoefsmid Jan de Zwaan op zoek naar een apparaat wat ook bewegende delen kon scannen, gezien het gegeven dat een paard niet altijd stilstaat. “Ik had al wel gekeken naar hoe ik het aan kon pakken. Je moet de voet scannen, maar dat is moeilijk met de bewegende delen van een paard. Vorig jaar liepen wij op een beurs en ontmoetten wij iemand die een scanner had die ook licht bewegende delen kon vastleggen. Hij gebruikte deze onder andere ook in de humane geneeskunde. Toen zijn we gaan kijken of dit ook voor een hoef van een paard kon werken.”

De scanner werd succesvol getest op een paard en de hoefschoen kon gemaakt worden. Na lang zoeken hebben de heren een passend materiaal gevonden en zijn ze het hoefbeslag gaan printen. “We hebben ook de voet van het paard geprint en we hebben het 3D geprinte hoefbeslag daarop bevestigd,” zie onderstaand.

 

Het hoefbeslag op de geprinte voet.
Foto’s: Universiteit Utrecht, Faculteit Diergeneeskunde

 

Bevestiging

Het nieuwe hoefbeslag wordt vastgezet met lijm. Op de vraag of dat niet te snel loslaat, reageert Bronkhorst: “Tegenwoordig zijn er hele goede lijmsoorten in de handel. Ook scheelt het heel veel dat je de hoef niet meer beschadigt door er nagels in te slaan. We lijmen al enkele jaren, en dat gaat bijna altijd goed. Je kan natuurlijk altijd een keer pech hebben. Als je de voet goed schoon hebt op het moment van het lijmen, dan kan de gelijmde hoefschoen de beslagperiode wel overbruggen.”

Tijd

“We lopen wel een beetje tegen de tijd aan,” geeft de onderzoeker toe. “Op dit moment kost het printen van een schoen ongeveer 9 uur. Het is dus niet zo dat het paard om 11 uur binnen komt, en om 13.00 uur weer kan gaan. Het gaat nu in eerste instantie wel om paarden die al wat meer problemen hebben, dus ik denk dat de eigenaren sneller de moeite nemen om hun paard wat langer op de kliniek te laten staan.”

Ook zal het, volgens de smid, sneller kunnen in de toekomst. “Het is niet zo dat de hoef heel veel verandert. Hierdoor kan de schoen misschien al wel eerder geprint worden voordat het paard aan de volgende beslagwissel toe is. Waar we op hopen is dat de printers in de toekomst sneller gaan printen. We denken dat we paarden daar nog comfortabeler mee kunnen maken. Het is echt een extra stukje maatwerk wat we dan kunnen leveren.”

Onderzoek

“We willen proberen om gelden te genereren om een onderzoek te starten of het ook echt goed gaat werken. Via Vrienden Diergeneeskunde, het ‘goededoelenfonds’ van de Faculteit Diergeneeskunde, zijn wij een crowdfundingsactie gestart. Wij hopen dat heel veel paardenliefhebbers ons gaan steunen, we zijn erg dankbaar met elke bijdrage.”

Bronkhorst vertelt ook waarom het naar zijn idee belangrijk is om het onderzoek voort te zetten. “Je kunt alle aanpassingen maken in de geprinte hoefschoen. Wat je er met bekappen niet uit kan halen, kan je met de schoen wel. Via de digitale mal kunnen we millimeterwerk uitvoeren, en dit met minimale toevoeging van gewicht aan de voet van het paard. Dit is heel erg handig wanneer je bijvoorbeeld de pezen wil ontlasten.”

 

Tekst: Femke Verbeek voor Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Istockphoto.com

Reacties