19 jaar na zijn overlijden veulen van KWPN-hengst Darwin geboren. “Darwin was...

19 jaar na zijn overlijden veulen van KWPN-hengst Darwin geboren. “Darwin was een droompaard”

Darwin-veulen Ringo Star C met zijn Sorento-moeder en Herman Crum

Bij Herman en Diny Crum in Heteren is vorige week een heel bijzonder veulen geboren; Ringo Star C. Het is een hengstveulen met als vader de in 2002 overleden KWPN-hengst Darwin (Roemer x Pion). Een veulen met een unieke bloedvoering dus, want dat is al vele jaren niet meer beschikbaar.

Sorento-merrie

Lisette van Zadelhoff is vaak te vinden in de stallen van het echtpaar en helpt hen waar ze kan. “Herman en Diny hadden Darwin niet zelf gefokt, maar het was wel hun droompaard. Ze kochten hem toen hij anderhalf jaar oud was. Na al die jaren waren er nog twee rietjes sperma van hem. Aangezien al hun merries te verwant aan hem zijn konden ze de rietjes niet gebruiken, tot nu toe”, vertelt Lisette. “Ze hadden een zelf gefokte Sorento-merrie verkocht als veulen die ver van Darwin afstond, in de vijfde lijn, maar ze kwam weer terug op Stal Darwin in Heteren. Herman zag in haar wel de geschikte merrie om met Darwin te dekken. Dat resulteerde dus in het veulen dat vorige week geboren is. Nu is het nog bekijken op welke merrie het laatste rietje gebruikt zal worden.”

Vier goedgekeurde zonen

Darwin bracht drie Grand Prix-paarden, te weten Idar, Impressario en Inschala. Hij had ook vier goedgekeurde zonen; Inspekteur, Lambada, Diamant en World Peace SRF. Diamant was ook in het bezit van de familie Crum en was kampioen bij de VSN-cup in 1993 onder de naam Ingenieur. Zelf liep Darwin verdienstelijk op Grand Prix-niveau onder Coby van Baalen, Leida Collins-Strijk en Seth Boschman.

Bron: De Hoefslag

Reacties