14 merries slagen voor IBOP in Brummen

14 merries slagen voor IBOP in Brummen

dressuur algemeen

Op de IBOP in Brummen mochten 14 dressuur- en springmerries zich laten zien aan juryleden Bart Bax, Marcel Beukers en Wim Versteeg. Van de elf dressuurmerries slaagden er acht en van de zeven springmerries slaagden er zes. Johnson-dochter Lenthe CE wist het hoogste te scoren, zij haalde haar IBOP met 83,5 punten.

“Deze merrie is een imponerende verschijning. Ze heeft veel front en toonde telkens goede lengtebuiging”, vertelt Bax over Lenthe CE. Ze stapt actief, met een goed lichaamsgebruik, tact en voldoende ruimte. Voor haar draf hebben we een 9 kunnen geven want deze gang kenmerkt zich door veel techniek, afdruk en kracht. Het beeld is daarin goed bergopwaarts en ze schakelt gemakkelijk. Ook in galop valt Lenthe CE op met haar kracht, afdruk en goede souplesse”. Van de acht geslaagde dressuurmerries konden er aansluitend vijf elite worden verklaard, één merrie werd direct keur.

Gelijk voorlopig keur

“De mogelijkheid om de merries na afloop van een IBOP gelijk voorlopig keur te verklaren, wat in combinatie met een geslaagde aanlegtest dus definitief keur of elite wordt, is dit jaar in het leven geroepen vanwege het aangepaste corona-keuringsseizoen. Dat pakt voor veel fokkers goed uit”.

Sterke indruk

Bij de springmerries wisten er twee de 80-grens te behalen. Met 82,5 punten maakte de goed rijdbare Magnifique V (v. Aganix du Seigneur)  een sterke indruk. “Dit is een bloedgemaakte en atletische merrie, die zich al heel fijn liet rijden. Bij het springen valt ze op met haar grote mate van voorzichtigheid en goede lichaamsgebruik. Voor zowel de reflexen, techniek als de rijd-&bewerkbaarheid hebben we haar een 8.5 kunnen geven”, licht Marcel Beukers toe. Op precies 80 punten kwam de Freeman VDL-dochter Mileva. “Een heel compleet springpaard, die we aansluitend ook met 80 punten voor exterieur hebben kunnen opnemen in het stamboek. Daarmee werd ze direct ster en keur. Ze heeft een goede galop, springt met snelle reflexen en maakte een goede indruk met haar vermogen waarvoor ze een 8,5 heeft gekregen”.

Bron: KWPN

Foto: Archief

Reacties