Britten leiden, maar niet souverein

Britten leiden, maar niet souverein

De kop is er af in de dressuur. De eerste helft van het vijftig deelnemers tellende veld kwam vandaag in actie tijdens de Grand Prix. Carl Hester gaat na 25 combinaties aan de leiding. Hij scoorde met Uthopia (v. Metall) een percentage van 77,72%. Plek twee is voor zijn landgenote Laura Bechtolsheimer met haar Deense reus Mistral Hojris. De nummers twee van het WK in Kentucky kwamen uit op 76,84%.
Op het eerste oog een goede start voor de Britten, maar in werkelijkheid ligt dit genuanceerder. Zowel Hester als Bechtolsheimer werden in staat geacht om een score dichter bij de 80% te realiseren en al een gat te slaan richting de Duitsers.

Bechtolsheimer was na afloop dan ook teleurgesteld. De Britse reed een strakke proef,maar realiseerde ook een matige tweede piaffe met Mistral Hojris, die nog een fout maakte in de uitgestrekte galop door te vroeg om te springen. Zelf was ze te spreken over haar prestatie, maar niet over de beoordeling. ‘Ik was zeer tevreden met mijn paard. Het is lastig voor hem om in deze atmosfeer geconcentreerd te blijven. Maar hij deed het voortreffelijk. Je zag mijn blijdschap op het eind. Ik snap alleen de score niet. Het was een van mijn betere proeven, maar een veel lagere score dan ik de laatste jaren gewend ben.

De Duitsers beleefden wel een opsteker. Dorothee Schneider was nog niet zo lang geleden voor de buitenwacht een vrij onbekende, maar zij reed zich dankzij een sterk optreden in Aken met Diva Royal in het Duitse olympische team en presteerde vandaag in Londen op haar best met 76,28%. ‘Ik ben vanochtend opgestaan en heb tegen mezelf gezegd ‘vandaag is de dag’. Ik kan niet zeggen dat ik last had van zenuwen. Diva was wel eerst kijkerig, maar dat werd al vlug beter. We hebben ons beste resultaat ooit hier neergezet.’

Morgen brengen onze oosterburen Kristina Sprehe (Desperados) en Helen Langehanenberg (Damon Hill) in stelling, voor Engeland zal Charlotte Dujardin (Valegro) het eerste onderdeel van de landenwedstrijd sterk af moeten sluiten. Haar trainer Carl Hester heeft vertrouwen in haar. ‘Charlotte heeft ons nog nooit teleurgesteld. We hebben er bewust voor gekozen haar als laatste te laten starten. Dat betekende direct dat ik als eerste van start ging, omdat ik de tijd tussen haar en mij zo royaal mogelijk wilde hebben. Zelf ben ik te spreken over Uthopia vandaag, al is het zeker niet zijn hoogste score. Jammer dat er een fout ontstond in de uitgestrekte galop. Dit was voor Uthopia pas zijn tweede internationale wedstrijd van het jaar en hij voelde gewoon goed aan. Hij is de laatste weken zestig kilo afgevallen en superfit.’

Nederland ligt nog altijd op medaillekoers. Anky van Grunsven kende een vervelende aanloop naar haar Grand Prix, maar stelde zeker niet teleur. Ze kwam met Salinero uit op 73,34% en staat na dag 1 vijfde. De Denen hebben ook goede papieren. Anne van Olst begon de dag prima. Ze moest op maandag Taikoen vanwege een lichte blessure naar huis laten gaan en reservepaard Clearwater laten overkomen. Het resultaat van 71,32% stelde haar dan ook tevreden. 
Een opsteker voor de Denen was daarna het rijden van de jonge Anna Kasprzak. Zij reed op de toppen van haar kunnen en plaatste Donnperignon op een voorlopige vierde plaats (75,29%)

Patrick van der Meer richt zich op het individuele klassement. Hij moet na de Special bij de beste achttien zitten en dan ook nog hopen dat hij niet de vierde Nederlander is. Zijn Uzzo kende een flinke fout in de eners, maar kwam dankzij een prima verrichting toch nog uit op 70,91%, voorlopig plek tien.

Voor Yessin Rahmouni is de wedstrijd wel voorbij. Hij reed zeker niet onverdienstelijk maar komt met Floresco nog tekort om een rol van betekenis te spelen in een olympisch veld. Voorlopig staat de voor Marokko uitkomende Haarlemmer op een 24e plaats, enkel de Canadees David Marcus deed het slechter. Hij werd gediskwalificeerd nadat zijn paard Capital staakte in de ring en bijna achterover sloeg.

Een Nederlander die ook actief was vandaag, is Jan Peeters. Het lid van het supervisory panel wilde nog niet veel kwijt over de jurybeoordelingen. Wel kon hij melden dat hij en de andere supervisors weinig correcties hebben uitgevoerd en zeker geen wedstrijdbepalende bij de beoordelingen van hun zeven collega’s die rond de baan gepositioneerd zijn.    

Klik hier voor de stand individueel.

Klik hier voor de stand bij de teams. 

(Foto: Remco Veurink)  

 

Reacties