13 Europese landen in paardenvleesschandaal

13 Europese landen in paardenvleesschandaal

0 36

Dertien landen in Europa zijn inmiddels betrokken bij het schandaal rondom paardenvlees.  De ellende begon vorige maand, toen autoriteiten in Ierland verschillende gevallen van paarden-DNA ontdekten in runderhamburgers. Het ergste geval bleek een Tesco-hamburger te zijn, met 29 procent paardenvlees. Drie mannen in Groot-Brittannië zijn gearresteerd tijdens de lopende onderzoeken.

Sindsdien zijn er tientallen miljoenen rundvleesproducten uit de vriesvakken van de supermarkten gehaald in heel Europa. In sommige gevallen bleken producten uit honderd procent paardenvlees te bestaan.
Franse autoriteiten hebben ontdekt dat de Franse leverancier Spanghero paardenvlees verkoopt dat afkomstig is uit Roemenië. Het bedrijf zou willens en wetens paardenvlees geëtiketteerd hebben als rundvlees. Op die manier kwam 550 ton vlees terecht bij het Franse Comigel, die het bevroren vlees gebruikt in haar fabriek Tavola in Luxemburg. Daar worden onder andere kant-en-klaar maaltijden zoals Findus-lasagne geproduceerd. Spanghero ontkent de beschuldigingen.

In heel Europa worden nu volop vleesproducten getest. In Groot-Brittannië zijn 2500 resultaten bekend, waarvan 29 positief bleken te zijn op 1 of meer procent paardenvlees. De resultaten hebben alle betrekking op producten die al uit de winkel gehaald waren.
Duitsland verwacht midden volgende week de eerste testresultaten.

De Europese Unie heeft ingestemd met de onmiddellijke start van tests op paaden-DNA in vleesproducten, in een poging om het vertrouwen van de consument te herstellen.
In Groot-Brittannië is de verkoop van kant-en-klaar-maaltijden naar verluidt gekelderd na het besmettingsschandaal.

Paardenvlees is tot nu toe gevonden in producten in Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk, Oostenrijk, Noorwegen, Denemarken, Nederland, Duitsland, Zweden en Finland.

Bron: Hoefslag/horsetalk.co.nz

Reacties