Prinses Beatrix, beschermvrouwe van het KFPS, viert 80e verjaardag

Prinses Beatrix, beschermvrouwe van het KFPS, viert 80e verjaardag

0 727
Prinses Beatrix-jumping amsterdam

Prinses Beatrix, onder meer Beschermvrouwe van de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek, viert vandaag haar 80e verjaardag. De prinses is al haar hele leven een fanatieke amazone en was het afgelopen weekend nog als toeschouwer aanwezig tijdens Jumping Amsterdam.

Prinses Beatrix heeft niet alleen beroepshalve, wanneer om de beurt Gelderse of Friese paarden haar op Prinsjesdag met de Gouden Koets vanaf haar werkpaleis naar het Binnenhof brachten, veel met paarden te maken gehad. Ruiters in en om Wassenaar kwamen haar in de ochtenduren regelmatig tegen wanneer ze een buitenritje maakte door de duinen en over het strand.

De stallen van Paleis Het Loo

Volgens het Algemeen Dagblad brengt het favoriete rijpaard van de prinses, de schimmel Benito, zijn oude dag door in de stallen van Paleis Het Loo in Apeldoorn. Volgens Het Loo maakte de koningin vaak strandritten op de rug van de schimmel.

Het publiek kent Benito ook. Het paard werd jarenlang door de stalmeester bereden in de stoet op Prinsjesdag.

Samen met Benito staat ook Duncan, een ander rijpaard van de koninklijke familie, in de Apeldoornse stallen. De museale stallen bij het Apeldoornse paleis waren hiervoor lang niet gebruik.

Tineke Bartels

Tineke Bartels kreeg regelmatig bezoek van, toen nog, Koningin Beatrix, vertelde ze aan Omroep Brabant. De majesteit kwam naar Hooge Mierde om paard te rijden op landgoed De Utrecht.

Aan de keukentafel in Hooge Mierde at Tineke Bartels dan een frikandelletje met de koningin en dronken ze samen een wijntje.

Enthousiast toeschouwer

De voormalige koningin wordt nog regelmatig gespot als enthousiast toeschouwer op de tribune van hippische evenementen als Jumping Amsterdam en het CHIO in Rotterdam.

Prinses Beatrix viert haar verjaardag in privékring met haar kinderen en kleinkinderen in kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, waar ze woont. Zaterdag geeft ze een besloten feest op het paleis op de Dam in Amsterdam.

Foto boven: DigiShots

Foto onder: Remco Veurink

prinses beatrix friese hengstenkeuring
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

Reacties