Nederlands gefokte Cuba ‘National Horse of the Year’ *video*

Nederlands gefokte Cuba ‘National Horse of the Year’ *video*

0 414
springen wedstrijden paardensport

De 11-jarige KWPN-ruin Cuba (v Namelus R), gefokt door Hans de Roover in Strijbeek, is tijdens de Equestrian Annual Meeting in Lexington uitgeroepen tot ‘National Horse of the Year’. ‘Het is een droom voor iedere fokker om zo’n product een keer te fokken,’ vertelt hij aan BN DeStem.

‘Vannacht ben ik twee keer uit bed gegaan om op Facebook te kijken of de winnaar al bekend was, maar dit was telkens nog niet het geval,’ aldus de fokker. ‘Om zes uur belde mijn dochter Mariëtte op om me te feliciteren.’

Eigenwijs

Roover noemt het een kroon op zijn werk. ‘Ik sta in de paardenwereld te boek als eigenwijs, maar ik heb gelukkig in de fokkerij de juiste mensen om me heen gevonden die geloofden in mijn aanpak en product.’

De uitverkiezing van Cuba werd gevierd met taart. ‘Het is jammer dat mijn vrouw dit niet met me kon delen. Het is deze maand 18 jaar geleden dat ze overleden is. Toch heb ik het gevoel dat ze van bovenaf erbij is en met me meekijkt.’

Loopbaan als Derby-paard

Cuba is eigendom van John en Stephanie Ingram. Hij verruilde zijn succesvolle carrière als hunter voor een loopbaan als Derby-paard. Met amazone Victoria Colvin was hij een kanshebber voor de International Derby Finals.

De bruine ruin belandde in 2011 via Noorwegen in de Verenigde Staten. Het was in 2017 het meest verdienende paard van de United States Hunter Jumper Association (USHJA). Hij verdiende als derby-paard in vijf wedstrijden ruim 55.000 dollar.

Als hengst werd Cuba aangewezen bij het KWPN en bij het NRPS goedgekeurd onder de naam New Cuba Libre. Hij werd als veulen geveild op de SELL Veulenveiling Brabant.

International Horse of the Year

De titel International Horse of the Year ging naar de sBs-merrie HH Azur (v Thunder van de Zuuthoeve). Met McLain Ward won de 12-jarige HH Azur de finale van de Longines FEI World Cup in april.

Met het Amerikaanse team won de combinatie zilver in de Nations Cup tijdens het CHIO in Aken en een zilveren medaille tijdens de Nations Cup-finale in september.

Bron: BN DeStemequnews.com

Archieffoto: Remco Veurink

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

Reacties