Afbeelding
DV

Blog Sara Ouwehand | Nog even over dat ‘hakken uitdrukken’

Instructie

“Druk je hakken uit!” Willem kijkt of zijn microfoontje aan staat. “Hoor je me niet, ofzo?” Sophie zegt niks. Ze rommelt met Sensation’s manen. “Je hak is te hoog en je been klappert.” Hij zucht. “Dit moet écht beter.” Ze houdt halt. “Ik druk zo hard als ik kan, maar helpen doet het niet.” Willem trekt een wenkbrauw op. “Volgende week op dezelfde tijd les?” Sophie klikt het Whis kastje van haar rijbroek af. 

Advertisement

Sophie zit in een eindeloze cirkel

Echt eindeloos. Jij ook, als je je hakken op spierkracht uitdrukt. Dus ik leg mijn idee maar meteen op tafel. Je vecht tegen de natuur van je eigen lichaam in, als je je hakken uitdrukt. Dat win je nóóit. Wat mij betreft is ‘druk je hakken uit’ de hardnekkigste én meest waardeloze kreet in instructieland. Vorige week nog, las ik een artikel met dit als top-tip. Ze blijven het maar de paardenwereld insturen. Dus rammel ik maar wéér een keer aan de bel. 

Ik houd het simpel

Want in mijn ogen is er ook écht een Jan Boeren Fluitjes uitleg. Het kernprobleem is namelijk dat je je enkel blokkeert als je je hakken uitdrukt. Dat moet iedereen kunnen voelen. Jij ook. En je paard net zo goed. Dus dat lijkt me al genoeg reden om niet aan deze flauwekul te beginnen, maar er is méér. Het uitdrukken van je hakken zorgt voor blokkades tot in je héle been. Je enkelgewricht spiegelt namelijk je kniegewricht. Heel simpel: je kunt je enkel niet blokkeren en je knie ontspannen. Probeer het maar. En met een knie die op slot zit, volg je de beweging van je paard niet verend. Terwijl dat nou nét het summum is. 

Meeveren doe je zonder blokkades

Op zich kan ‘hakken uitdrukken’ dus nú al van tafel, maar er is nog iets. Want het strak zetten van je enkel heeft zelfs effect op je heupen. Kijk, een strakke enkel zorgt voor een gespannen knie en dáárdoor blokkeert je heup. Test het maar. No way dat je met een strakke enkel je heup zacht kan houden. En zonder swung in je eigen heupen, hoef je dat van je paard ook niet te verwachten. Laat staan dat je zijgangen lekker gaan. Ik noem maar iets.

Niet meer uitdrukken dus

Als ik het plat sla, dan zorgt het uitdrukken van je hakken voor een stugge enkel, knie en heup. Niet doen dus. Maar goed, ondertussen rijd je nog steeds met een opgetrokken hak. En daar wordt je óók niet blij van. Dat snap ik goed. Alleen, die hak van jou, dat is maar een eindprobleem. Je moet het ergens ánders zoeken. De oorzaak zit namelijk negen van de tien keer in je onderrug of bekken. Als je dáár gespannen bent, trek je van bovenaf aan je been. En dus gaat je hak omhoog. Net als bij een trekpop. En dan kan je wel als een malloot je beugels omlaag trappen, maar dat beperkt je bekken en onderrug nóg meer. Dus je hak kruipt verder omhoog. En dát is die cirkel. Zó vecht je tegen je eigen lichaam in. Stop daarmee, alsjeblieft. 

Ieder lichaam is anders

Het blijft maatwerk per ruiter natuurlijk, maar grosso modo is er één oplossing. Zorg voor genoeg ruimte in je bekken en onderrug. Daardoor kan je been los uit je bekken naar beneden vallen. De beugel vangt dan je been op en lijnt je voet uit. Anders gezegd: de zwaartekracht doet het werk en jouw spierkracht is overbodig. Dáár begint het onafhankelijke been. En jouw fijne rit. 

Sara Ouwehand is Grand Prix amazone en werkt als instructrice out of the box. Chliché`s en standaardverhalen zijn aan haar niet besteed. Op 28 oktober verzorgt ze een workshop ‘onafhankelijk been’. Klik hier voor meer informatie.