Afbeelding
Foto: Jessica Pijlman

Onderzoek: Slim paard niet altijd makkelijker trainbaar

Gedrag Opvallend

Een slimmer paard betekent niet dat deze makkelijker een training zal oppakken. Dit blijkt uit Pools onderzoek.

Advertisement

120 paarden

Wetenschappers aan de Universiteit in Lublin organiseerden een studie waarbij 120 paarden moesten proberen een houten deksel van een ton te openen om zich toegang tot voedsel te verstrekken. Het resultaat hiervan zou een indicatie geven over de snelheid waarmee de dieren een training zouden oppakken. De opvallende conclusie: hoe korter een paard nodig had om de deksel te verwijderen, hoe langer het duurde voor het dier kon worden bereden. 

Toevalstreffers uitsluiten

Voor de studie werden 40 volbloeds, 40 Arabieren en 40 Anglo-arabieren ingezet. Voor ieder paard werd de handeling door een vrouw voorgedaan, waarna het paard vijftien minuten de tijd kreeg om de deksel los te krijgen. Wanneer dit ook lukte, werd de deksel opnieuw bevestigd om toevalstreffers uit te sluiten. De volgende dag werd de routine herhaald, waarbij de paarden over het algemeen zich nog sneller toegang wisten te verstrekken tot het voer. 

Freestyle

Vervolgens werden de dieren getraind voor de eerste keer onder het zadel, waarbij de onderzoekers evalueerden hoeveel tijd het paard nodig had vanaf de eerste keer opzadelen tot de eerste keer onder het zadel. Drie gediplomeerde trainers gebruikten hiervoor een freestyle trainingsmethode. De volbloeds bleken aanmerkelijk langer nodig te hebben om de voerton te openen dan de Anglo-arabische paarden, namelijk 306 seconden tegenover 191 seconden. Hierbij was het ook opvallend dat de merries het kunstje sneller doorhadden. Vijftien paarden kregen de ton helemaal niet open. 

Onafhankelijk paard

22 van de 105 succesvolle paarden konden niet gezadeld worden, hoofdzakelijk Anglo-arabieren. “Het lijkt erop dat paarden met een hoge intelligentie het niet als vanzelfsprekend zien dat een trainer op hun rug klimt,”, aldus een woordvoerder van het onderzoek. “De Anglo-arabier is over het algemeen een vrij onafhankelijk paard en zijn niet onderdanig tijdens de training. Dat kan het verschil hebben uitgemaakt. Het resultaat van de training hangt dus af van het ras en het geslacht van het paard. Dit betekent dat de relatie tussen de leervaardigheden en de snelheid waarmee de training effect heeft, apart moet worden geanalyseerd.”

Hoefslag/Horsetalk

Foto: Jessica Pijlman