
Onderzoek: Paard herkent onze gezichtsuitdrukking
Gedrag OpvallendKijk boos en waarschijnlijk gluurt je paard even naar je vanuit zijn linkeroog. Zijn hartslag zal ook sneller gaan. Dat geeft aan dat een paard menselijke emotie herkent. Psychologen aan de Sussex University, die een ‘woordenboek’ opstelden van gezichtsuitdrukkingen die emoties van paarden zouden kunnen weergeven, hebben onderzocht dat paarden onze gezichtsuitdrukking kunnen lezen.
Paarden zagen het verschil
In Biology Letters laten de wetenschappers weten dat ze grote kleurenfoto’s van een breeduit lachend en van een grommend (positieve en negatieve gezichtsuitdrukking) persoon hadden laten zien aan 28 paarden, door mensen die zij niet kenden en die niet wisten wat de bedoeling van het onderzoek was. De paarden zagen het verschil. Het interessante is dat dit onderzoek aantoont dat paarden emoties kunnen lezen ongeacht van wie. We weten al lang dat paarden sociaal intelligent zijn, maar nu weten we dat ze onderscheid kunnen maken tussen positieve en negatieve menselijke gezichtsuitdrukkingen.
Reactie duidelijk
De reactie van de paarden op de boze foto was duidelijk: hun hartslag ging omhoog en ze draaiden hun hoofd, zodat ze vanuit hun linker ooghoek naar de foto konden kijken. Ook honden kijken met hun linker oog naar het gezicht van boze mensen. De reden is dat de rechter hemisfeer van de rechterhelft, waar de informatie vanuit het linker oog wordt opgeslagen en geïnterpreteerd, is gespecialiseerd in het omgaan met angstige of bedreigende stimuli. Schapen herkennen en kalmeren als ze foto’s zien van andere schapen en herinneren zich zelfs gezichten van schapen en mensen.
Aangeleerd
Paarden herkennen zowel de gezichtsuitdrukkingen van hun soortgenoten als die van mensen. De onderzoekers vermoeden dat paarden gedurende hun evolutie deze eigenschap hebben aangeleerd. “Aan de andere kant is het ook mogelijk dat individuele paarden gedurende hun leven gezichtsuitdrukkingen bij mensen hebben leren interpreteren”, stellen ze. “Het onderzoek geeft aan dat ons gedrag in de omgang met het paard ook wat dat betreft impact op hem heeft.”
Bron: The Guardian/Hoefslag