Instructie

Foto: Wilma Frentz
Foto: Wilma Frentz

Ook instructeur Gerald Drent merkt veel van de Corona-maatregelen. Desondanks zit hij niet bij de pakken neer, maar doet hij juist iets extra’s om ruiters toch bezig te houden.

“Ik merk dat veel mensen de motivatie een beetje kwijtraken doordat ze geen wedstrijden meer kunnen rijden of trainingen kunnen volgen. Dat wil ik voorkomen”, legt hij uit.

Video’s

In plaats van de reguliere lessen, heeft Drent een concept met videolessen opgestart. “Normaal gesproken train ik klanten bij mij thuis of ga ik naar hen op locatie, maar door de nieuwe maatregelen wordt dat steeds moeilijker. Dit is ook de reden dat ik bedacht heb om ruiters te gaan helpen door middel van beeld. Normaal werk ik ook heel veel met video’s, ik neem stukjes op van de lessen die de klanten achteraf terug kunnen kijken. Soms oogt het vanaf de zijkant anders dan dat het voelt. Met wedstrijden maken we ook vaak video’s. Als ik niet mee kan om een leerling te begeleiden, dan vraag ik vaak om een filmpje van de proef. Dan kunnen we die samen terugkijken en overleggen waar we de volgende trainingen aan willen werken.”

Vicieuze cirkel

“Toen we in deze Corona-situatie terechtkwamen was het, vooral in het begin, erg onduidelijk met betrekking tot het lesgeven. Er gebeurt veel in een korte tijd en ook de maatregelen veranderen snel,” vertelt Drent. “Toch zijn de meeste ruiters en amazones nog steeds aan het trainen met de mogelijkheden die we hebben. Iedereen probeert natuurlijk aan het rijden te blijven, maar het kan zijn dat je in een situatie terecht komt waar je echt op jezelf aangewezen bent. Je kan natuurlijk niet meer zomaar naar een andere locatie toe om les te krijgen. Daarom leek het mij wel een goed idee om mijn lessen iets uit te breiden, en me meer op het videogedeelte te richten. Voor mijn eigen lesklanten, maar ook voor mensen van buitenaf die tegen bepaalde dingen aanlopen. Ik vind het sowieso heel leuk om mijn kennis te delen, niet alleen met mijn eigen leerlingen, maar ook in het algemeen. Door middel van video’s kan ik op afstand iets voor deze mensen betekenen. Ik wil voorkomen dat mensen in een vicieuze cirkel cirkel blijven rondrijden.”

Richtlijnen

Drent geeft les in alle disciplines, maar houd zich voornamelijk bezig met dressuur. “Voor de video’s heb ik niet veel richtlijnen, het is heel vrij allemaal. Stuur me een Facebookberichtje met vragen of punten waar je tegenaan loopt, en ik probeer je te helpen. Het is niet dat je vanaf een bepaalt punt moet filmen, maar het is wel belangrijk dat je genoeg beeld hebt om te laten zien waar je tegenaan loopt, en waar het probleem ontstaat. Als ik het filmpje bekeken heb stuur ik hem terug met begeleidend commentaar,  wat de ruiter later weer kan toepassen bij het trainen.”

Inspiratie

De instructeur ziet ook steeds meer dat mensen de inspiratie een beetje missen. “Omdat alle wedstrijden tot en met 1 juni geschrapt zijn, is de motivatie om te trainen ook een beetje weg. Zeker de mensen die regelmatig op een andere locatie trainen, kunnen nu wat vastlopen. Mensen hebben een doel en motivatie nodig om te trainen. Ik probeer met mijn online lessen de uitdaging in de training terug te vinden en de ruiters te inspireren om door te gaan. En juist nu ook te investeren in de africhting en ontwikkeling van hun paard.”

Het lesgeven met video’s is niet moeilijk, vindt Drent, maar er zit wel een valkuil in. “Als je te lang wacht met het bekijken van de video dan raak je het gevoel van je training of proef een beetje kwijt. Wat veel mensen dan gaan doen is teveel kijken naar het plaatje, in plaats van het ontwikkelen van je ruitergevoel. Dat kan een valkuil zijn bij mensen die heel wedstrijdgericht rijden, dan ben je snel te veel bezig met het creëren van het perfecte plaatje. Dat is met video hetzelfde geval. Als je teveel naar de video’s kijkt, maar het rijgevoel er niet bij kan halen, dan is het moeilijk te combineren. En je hebt nu natuurlijk geen directe interactie, dat is wat minder prettig. Deze videolessen zijn ook niet bedoelt ter vervanging van de normale trainingen, het is echt een tijdelijke oplossing.”

Kennis delen

Drent vindt het ontzettend leuk om op deze manier mensen te bereiken en te inspireren. “Ik kan mijn ervaringen en ideeën delen, en zo helpen we elkaar, ondanks de afstand. Het helpt mij ook om mezelf door te ontwikkelen en te ontdekken waar ik dit nog verder zou kunnen toepassen. We denken tegenwoordig vaak te individualistisch en te gekaderd. Ik ben juist een voorstander van het delen van kennis, ideeën en inspiratie. Online zijn hier veel mogelijkheden voor, het hoort echt bij deze tijd.”

Tekst: Isa Wessels

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Foto: Wilma Frentz

megan Laseur-Cleopatra

‘Paardrijden, dat is toch geen sport? Een beetje op zo’n knol zitten.’ Iedereen die rijdt, kent dit soort opmerkingen. Nicoline van Dantzig, opgeleid als mensendieck-therapeut en nu werkzaam als instructeur gespecialiseerd in houding en zit, licht toe wat zo’n zes dagen in de week paardrijden met je lijf doet.

Fysieke gesteldheid

Er is niet veel onderzoek gedaan naar de fysieke gesteldheid van ruiters. ‘Wetenschappelijk gezien weten we dus niet zoveel,’ aldus Van Dantzig. ‘Maar praktijkervaring leert ons uiteraard wel van alles. Zo hebben ruiters en amazones gemiddeld een goede balans, coördinatie en lichaamsbewustzijn. Dat laatste is misschien een wat vaag begrip. Het betekent eigenlijk dat je je lichaam kan aansturen en weet wat je lichaam aan het doen is. Daardoor merk je sneller als je niet in balans bent. Het voordeel van dit soort zaken merk je vooral als je ouder wordt, want balans en coördinatie nemen vanaf een bepaalde leeftijd snel af. Daarom is het heel goed om te blijven rijden op hogere leeftijd.’

Conditie

‘Het is geen intensieve sport, maar tegelijkertijd is een gemiddelde training wel een redelijke cardiofitness workout. Anders gezegd: paardrijden zorgt vaak voor een verhoogde hartslag. De gemiddelde ruiter heeft dan ook een redelijke conditie. Dan bedoel ik wel ruiters die bijna iedere dag paardrijden. Met één keer per week kom je uiteraard niet zo ver.’

Rug

‘Als je pijn hebt aan je rug kun je in principe blijven rijden, omdat het rijden je rug losmaakt. De pijn moet natuurlijk niet zo erg zijn dat je niet meer kunt ontspannen. Een andere belangrijke voorwaarde is dat de pijn niet uitstraalt naar één van beide of beide benen. Als dat het geval is, kun je er beter eerst naar laten kijken door een arts. Als een ruiter of amazone de rugspieren voldoende ontspant en de buikspieren genoeg aanspant om bewegingen van het paard te kunnen volgen, is paardrijden heel positief voor de mobiliteit van de rug. Dat komt omdat de rug op een niet zwaar belastende manier in verschillende richtingen bewogen wordt.’

Twee kanten

‘Je ontwikkelt je lichaam aan twee kanten hetzelfde. Dat is voor je lichaam een stuk beter dan wat er gebeurt als je bijvoorbeeld gaat tennissen of hockeyen. Die scheve belasting kan blessures en slijtage opleveren, terwijl je als ruiter een mooie rechter houding krijgt en houdt. Overigens is het wel goed om, naast het paardrijden, nog een andere sport te doen. Dan kun je de spieren die je nodig hebt bij het paardrijden extra trainen, bijvoorbeeld alle core-spieren. Maar je kunt ook de spieren die je niet gebruikt met het paardrijden eens aan het werk zetten.’

Sporten naast paardrijden

Paarden slokken een groot deel van onze vrije tijd op. Maar stel dat we toch elke week een paar uur vrij kunnen maken voor een andere sport. Wat zouden we dan het beste kunnen doen? ‘Ik kom dan toch uit bij fitness. Met krachttraining kun je op systematische wijze al je spieren trainen, ook de spieren die niet of minder aan bod komen tijdens het rijden. En de cardiotraining die je in de sportschool kunt doen, zoals fietsen, hardlopen of de crosstrainer, maakt je workout compleet. Ook regelmatig een lesje Pilates is erg goed, omdat de bewegingen die daarbij horen heel symmetrisch zijn, gericht op het versterken van je core. Oefeningen die de core versterken, zijn heel belangrijk als je beter wilt leren zitten. Ruiterfitness is ideaal, omdat je oefeningen dan echt afgestemd zijn op wat je nodig hebt voor het paardrijden: een sterke core, balans en souplesse. Scheef belastende sporten, zoals tennis en hockey, zijn niet zo handig om te doen naast paardrijden. Als rechtshandige zul je je rechterarm dan meer ontwikkelen dan de linkerkant en daardoor is het lastiger om gelijke hulpen te geven.’

Gezond

Niet alleen het rijden zelf heeft fysieke voordelen, wat dacht je van alle klusjes rondom het paard? Stallen mesten, gangen vegen, spullen sjouwen, het is puur spierballen kweken voor en na het daadwerkelijke rijden. Om nog maar te zwijgen over alle kilometers die je aflegt door even je paard in de wei te zetten of omdat je iets vergeten bent aan de andere kant van stal. Zet je stappenteller maar eens aan tijdens een dagje paarden en je zal verbaasd staan. Bovendien ben je veel in de buitenlucht. Je longen zijn je dankbaar voor de frisse neus en een flinke dosis vitamine D geeft alleen maar meer energie.

Bron: KNHS

Foto: archief

rijlaarzen hakken positie
Jumping Amsterdam 2016 © DigiShots

Hoor jij dat ook maar al te vaak? Hakken laag hakken laag, hakken laag!? Dan is een nieuwe ingenieuze rijlaars in combinatie met een smartphone-app wellicht iets voor jou.

Veel ruiters moeten tijdens het rijden aan zoveel dingen denken, dat ‘hakken laag’ er wel eens bij inschiet. De oplossing ligt wellicht in een laars die trilt wanneer je hak hoger komt dan je tenen.

Financiering

De rijlaarzen zenden de bijbehorende informatie via bluetooth door naar een speciale app, die informatie over je rijkunsten verzamelt. De uitvinding is nog in de ontwikkelingsfase, de uitvinders proberen de financiering ervan rond te krijgen.

De nieuwe technologie heet SmartBoot en is verzonnen door Gallop Equine. Hij zou ruiters moeten helpen hun voeten in de juiste positie te houden.

Binnenzool

Een verkeerde beenhouding komt veel voor en zorgt voor minder druk op en controle over de beugels. De rijlaars van SmartBoot ziet er gewoon uit, maar heeft een ingebouwde versnellingsmeter en een gyroscoop onder de binnenzool. Wanneer de hiel teveel wordt opgetild, worden de sensoren in de schoen geactiveerd en krijgt de ruiter een waarschuwingssignaal door middel van vibratie van de laars.

Ruiters kunnen ervoor kiezen of ze telkens op te hoge hakken moeten worden gewezen of met tussenpozen.
De batterij in de laars gaat tot tien uur mee en kan via een USB-poort worden opgeladen.

Verbeterpunten

De SmartRide app voor je smartphone kan je nog veel meer informatie over je rijden verzamelen en verbeterpunten voorstellen.

De uitvinders Maria Senf en Eucario Matos proberen de SmartBoot middels een Kickstarter-campagne, een crowdfunding-variant, van de grond te krijgen. De laarzen gaan rond de 750 dollar (650 euro) kosten, in totaal is voor de ontwikkeling 100.000 dollar nodig.

Bron: Horsetalk.no.cz

Foto: Digishots

0 697

Amazone: Kim Hannon
Paard: Dorlanda BWP-merrie Orlando x Burggraaf
Niveau: 1.00-1-10m
Probleem: Dorlanda maakt zich erg sterk, waardoor Kim haar moeilijk door het parcours kan sturen.

Amazone: Evy de Cuyper
Paard: Tahiti BWP-ruin Weltmeyer II x Matahawk xx
Niveau: 1.00 – 1.10m
Probleem: Tahiti krult zich gemakkelijk op in de hals, waardoor Evy geen aanleuning meer heeft.

Ruiter: Kevin de Cuyper
Paard: Corlantus BWP-ruin Corland x Cantus
Niveau: 1.10-1.20
Probleem: Kevin heeft af en toe moeite met het rijden van afstanden

Niels Bruynseels runt met zijn familie een springstal in Bonheiden, nabij Mechelen. Door zijn drukke concoursagenda en ook de handel geeft Niels nooit les, maar daar merken deze drie ruiters niks van. Als een geroutineerd instructeur praat Niels drie lesuren aan elkaar. ‘Ik moet altijd maar mijn mond houden. Daarom heb ik nu natuurlijk zoveel te vertellen’, grijnst de Vlaming. ‘Wordt er eindelijk eens naar me geluisterd!’

‘Maak jezelf langer, zorg voor controle’

Dorlanda, een stevig gebouwde BWP-merrie met een horizontale halsinzet, is dol op springen, maar wel in haar tempo en op haar manier. Haar amazone Kim is van het frêle type en moet dikwijls haar hele gewicht en handigheid in de strijd gooien om haar merrie door het parcours te sturen. Ook tijdens het losrijden is Kim druk bezig haar merrie ‘stuurbaar’ te houden; ze buigt Dorlanda flink links en rechts in.

Niels vindt het er te rommelig uitzien: ‘Maak je lichaam groter, kijk recht voor je uit en neem je teugels wat korter, zodat je wat meer aanleuning krijgt. En rijdt met je been tegen jouw hand aan.’ Maar Kim vertelt dat ze eigenlijk minder druk op haar handen zou willen en Niels’ aanwijzing voelt dus erg tegenstrijdig aan.

Aanleuning is onmisbaar

Niels legt zijn beweegreden uit: ‘Wanneer je geen aanleuning hebt kun je niks. Je kunt niet naar voren rijden en niet sluiten. Je hebt dan geen controle over je paard. Je paard hoort uiteindelijk gewoon in het midden voor je te lopen.’ Kim neemt Niels’ adviezen ter harte maar klaagt na een paar rondjes dat Dorlanda nu wel érg zwaar op haar hand wordt. ‘Dan wordt het nu tijd om te gaan schakelen’, roept Niels monter, ‘want we veranderen niet van systeem!’ Hij laat Kim op de korte zijde een grote volte inzetten. ‘Op de dichte zijde van de cirkel sluit je met twee handen en houd je je lijf groot. Op de open zijde ontspan je je hand en verruim je de draf. Wordt je merrie te sterk dan blijf je sluiten en kom je in met je been totdat ze nageeft’, geeft Niels Kim de opdracht.

‘Je hebt dit systeem nu eenmaal nodig. In stap, draf en galop, maar ook in het parcours. Wanneer je paard dit goed beheerst in het plat werk kun je namelijk ook in het parcours schakelen; je springt, gaat zitten, sluit je hand en je paard verzamelt’, legt Niels eenvoudig uit. Ondertussen is Kims merrie wel een stuk stiller in de aanleuning geworden, maar de amazone heeft nog steeds veel gewicht in haar handen.

Juiste optoming

Kim heeft Dorlanda opgetoomd met een drierings Pessoabit en een Mexicaanse neusriem. Haar teugel is in de onderste ring van het bit gegespt. Niels is niet gelukkig met deze keuze en roept de amazone bij zich. ‘Wat er nu steeds gebeurt’, zegt hij, ‘is dat het Pessoabit helemaal doorslaat naar achteren en dus de volle druk achter de oren veroorzaakt, maar dat je paard nog steeds volledig op de hand hangt. En ik ben ook niet zo’n voorstander van een Mexicaanse neusriem, omdat een paard hiermee teveel kan blijven happen en rommelen met zijn mond.’ Niels ziet Dorlanda liever gereden worden met een gecombineerde neusriem en een Pelhambit, omdat de merrie waarschijnlijk wat meer respect voor de kinketting zal tonen.

Als andere, tijdelijke, oplossing steekt Niels, bij wijze van kinketting, een leren spoorriempje onderlangs door de bovenste bitringen en maakt de teugel een ring hoger vast. ‘Nu zal ze een lichte hefboomwerking voelen, maar aan jou nu ook de taak lichter in je hand te blijven en niet meer aan de teugels te gaan hangen.’ Om de les af te ronden laat Niels Kim enkele lage dubbelsprongen rijden, waarin ook het schakelen centraal staat. ‘Rijd de ene keer in vijf, de andere keer in zes galopsprongen. Hiervan zul je uiteindelijk in het parcours ook profijt hebben.’

Los door het lijf

Niels is een echte systeemruiter en ook de volgende combinatie benadert hij met dezelfde ‘plan van aanpak’. Terwijl een grotere tegenstelling tussen Dorlanda en Tahiti, het paard van Evy, bijna niet voor te stellen is. De hoog in het bloed staande Tahiti krult zich graag in de hals op, waardoor Evy niks meer in haar handen heeft en de schimmel in een krabbelgangetje valt. Maar ook Tahiti moet van Niels los door het lijf worden, met de juiste aanleuning op de teugel en met lengte in zijn pas. Dus geeft Niels ook Evy de opdracht tijdens de warming-up op beide handen steeds een ‘cirkel’ op de korte zijde in te zetten en tempowisselingen in zowel draf als galop te rijden.

Rijd de ene keer in vijf, de andere keer in zes galopsprongen

Maar waar bij Kim en haar merrie het accent op het terugrijden lag, ligt deze bij Evy en Tahita juist op het wegrijden. ‘Wanneer je verruimt kun je de lengte in de hals opzoeken en deze moet je vervolgens in de verzameling behouden’, vertelt Niels. Op het moment van wegrijden steekt Evy haar hand naar voren om Tahiti de ruimte te geven lengte in zijn hals te brengen, maar Niels vindt haar daarin iets te ‘bruusk’; het paard mag niet worden losgegooid en vervolgens weer worden aangehaald, maar moet met gelijk contact op beide teugels en aanvullende beenhulpen gereden worden. ‘Hij moet jouw onderbeen naar jouw hand toe volgen’, verduidelijkt hij.

Gelijkmatige teugeldruk

Ook tijdens het springen blijkt Evy te ‘los-vast’ met haar handen te zijn en moet ze met meer gelijke teugeldruk het parcours kunnen springen. ‘Niet blokkeren of losgooien. Heb altijd dezelfde aanleuning’, adviseert Niels, ‘In het parcours en op de sprong.’ Niels vraagt Evy de dubbelsprong te rijden die op vijf galopsprongen is uitgemeten, maar vertelt haar gelijk dat haar paard dát nog niet redt. ‘Rijd de afstand eerst maar in zes galopsprongen, want hij zal het nog niet in vijf halen’, schat Niels in. Toch wil hij dat Evy uiteindelijk de combinatie wel in vijf galopsprongen kan rijden. Daarom moet ze haar paard van Niels goed naar voren rijden; vóór, tussen en ná de dubbelsprong.

GEBRUIK DE LANGE ZIJDE OM TE VERRUIMEN EN DE KORTE ZIJDE OM WEER TE VERKORTEN

‘Zoek in de lijn tussen de hindernissen naar lengte in zijn hals, dan kan een paard een grotere galopsprong maken. En rijd na de laatste hindernis door, zodat je paard leert lengte te pakken. Veel mensen rijden gelijk terug na een sprong, maar er staat toch geen volgende hindernis.’ Niels is geen voorstander van ‘terug’ rijden, ‘Want het is niet alleen niet goed voor de lengte van de pas, en ook niet voor het springen. Paarden die zo gereden worden durven uiteindelijk ook niet meer af te zetten.’

Grootste deel van de training bestaat uit dressuurwerk

De derde ruiter is Kevin, de broer van Evy. Natuurlijk laat Niels hem tijdens het losrijden óók op de volte verzamelen en verruimen. Maar Niels breidt het dressuurmatige werk verder uit. ‘Je moet er altijd goed voor zorgen dat alle spieren goed opgewarmd zijn alvorens je gaat springen’, vindt hij en daarom neemt de dressuur ook het merendeel van de lestijd in beslag. ‘Wanneer het op- en terugrijden op de volte goed gaat kun je ook de gehele piste gebruiken om te schakelen’, vertelt Niels, ‘Gebruik de lange zijde om te verruimen en de korte zijde om weer te verkorten.’

Ondertussen heeft Niels een vierkant van balken in de rijbaan uitgelegd. Tussen de tegenover elkaar liggende balken zit de ruimte van één galopsprong. Niels geeft Kevin de opdracht op de korte zijde af te wenden en over de twee balken te galopperen. Vervolgens moet Kevin doorwenden en over de twee anderen balken galopperen om daarna weer over de balken richting de korte zijde te rijden. Een kleine volte naar wederom de twee balken die lateraal aan de lange zijde liggen, maakt de oefening af. ‘Daarna rijd je rechtuit en verruim je weer de galop’, zegt Niels. Door steeds, op beide handen, te wenden en over de balken te galopperen verbeter je de buiging van je paard, aldus Niels.

Afstand

Kevins paard Corlantus is al fijner en dressuurmatiger afgericht dan de paarden van Kim en Evy. Kevins mankement zit vooral in zijn eigen rijden; hij komt in het parcours niet altijd even mooi voor de sprong uit. Ook in het parcours dat hij van Niels moet springen komt Kevin in de combinatie in de problemen. Zijn afstand klopt niet en Kevin probeert van alles met zijn handen om alsnog goed voor de hindernis te komen. Zijn reddingspoging resulteert in een verkeerd afzetpunt. ‘Jij panikeert wanneer het niet goed gaat’, heeft Niels gezien, ‘Dat moet je niet doen. Het kan geen kwaad dat je paard een keer niet mooi uitkomt, maar werk in met je zit. Niet met je hand.’ Ook Kevin werkt teveel terug met zijn hand, vindt Niels, en moet meer naar voren rijden.

Het springen van een hindernis begint al in de wending er naar toe

‘Het tempo moet in de wending naar de hindernis toe al goed zijn en je blijft je paard met je been- en teugelhulpen begeleiden tot in de afzet.’ In een gelijkmatig tempo en met gelijkmatige teugeldruk kan een paard pas goed een parcours rondkomen, vindt Niels. Wanneer Kevin nogmaals op de dubbelsprong aanrijdt roept hij dan ook: ‘Houd altijd je onderbeen eraan, houdt het ritme en pak de lengte in de galopsprong.’

Kevin volgt Niels’ raad goed op in de volgende parcoursen, maar valt op het laatst toch nog een keer terug in zijn oude fout. Corlantus dreigt te dicht onder de sprong te komen en Kevin maakt voor de afzet snel links-rechts een ophouding. De ruin tikt alsnog met een voorbeen de balk van de hindernis. Niels analyseert wat er mis ging. ‘Als je ziet dat je te dicht onder de sprong komt’, tipt hij voor thuis, ‘zet je lichaam terug en sluit je hand. Ga niet heen en weer met je hand, want je paard is dan gewoon de weg kwijt.’

Dit instructie-artikel verscheen in 2015 in Hoefslag.

Foto: DigiShots

Lees ook: Les van Maurice van Roosbroeck

 

0 935

De opdracht die er ligt voor dit paard, is pittig: ‘loop door de waterbak’. Mustang Delgado heeft zoiets nog nooit gezien. Eigenlijk is hij doodsbang…

Vragen, niet eisen

De ruiter heeft geduld. Hij laat Delgado kijken en vraagt, niet eist, of hij voorwaarts wil gaan. De eerste keer mislukt, maar na nog een paar keer aarzelen en voorzichtig ‘voelen’ met een voet, denkt hij: ‘OK, als jij het zegt…’

Laten kijken

Bij elk paard werkt dit hetzelfde, écht! De een zal wellicht meteen de hand volgen, kijken, reageren op het been en gó! Bij een ander duurt het misschien een half uur, of nog langer. Maar laten kijken en rustig weer proberen, zonder aan de teugels te sjorren, te schoppen of de zweep er bij te pakken: gaan doen ze allemaal.

Facebook Carol Hiser/Hoefslag

Foto: Shutterstock

0 933

Bij grondwerk gaat het om de non-verbale communicatie. Je maakt gebruik van je lichaamstaal.

Ruimte

Als je wilt dat een paard naar je toe komt, maak je je wat kleiner door je bovenlijf iets voorover te buigen en je schouders naar voren te doen.  Als je wilt dat hij uit jouw ruimte gaat, maak je je groot: richt je op, borst naar voren, schouders naar achteren.

Veelvoorkomende fout

Een veelvoorkomende fout is dat je mee naar voren loopt, terwijl de bedoeling is: jij blijft staan, hij gaat uit je ruimte. Of voeren als beloning, waardoor het paard naar je toe komt terwijl de oefening ‘ga uit mijn ruimte’ is. Zorg dus dat je zelf
de techniek van het grondwerk onder de knie hebt voordat je met een paard begint. Pas dan kun je met een jonge paard beginnen.

Grondwerk

Heb je hem eenmaal geleerd goed te reageren op je non verbale communicatie, dan heb je daar zijn leven lang plezier van. Als je in het rijden of de omgang voelt dat je even geen controle hebt, dan ga je terug naar het grondwerk en leg hem weer even uit dat jij de leider bent.

Bron:CAP Magazine

Foto: iStock

Als je je paard van stal haalt, is goed instappen van belang. Een paard dat van stal komt hoort minimaal 10 minuten te worden ingestapt. Het is een warming up voor je paard, en doordat je paard stapt komt de hoefwerking op gang, wat de doorbloeding in spieren en pezen activeert.

Contact

Een wat ouder paard weet niet beter dan dat het trainingsuur begint met het instappen. Tijdens het instappen mag je paard de hoofd hals houding laag en lang houden. Maar is het wel aan te raden contact te houden met de mond, zodat je wel verbinding hebt.

Te voorwaarts om te stappen?

Maar wat doe je nu als je met een jong, of een heel fris paard aan het werk wilt gaan? Het instappen blijft natuurlijk belangrijk, voor de warming up en het activeren van de doorbloeding in de pezen. Maar dat kan eventueel ook aan de hand of in de stapmolen. Zeker als een paard erg fris is, is het dan soms beter om zodra je op je paard stapt direct weg te rijden. Of hem eventueel van te voren even te longeren, zodat hij zijn stalmoed een beetje kwijt is.

Gespannen

Als je je paard op zo’n moment tegen gaat houden, omdat je persé eerst tien minuten wilt stappen, dan kan het juist mis gaan. Zeker als het om een jong groen paard gaat. Als je die tegen houdt raakt hij alleen maar meer en meer gespannen. Schiet dan een keer weg, waardoor je er half naast hangt, en daar schrikt je paard dan weer van.  Dan krijg je zo’n situatie van reactie op reactie. Dat moet je voorkomen.

Bron: CAP Magazine / Hoefslag
Foto: Digishots

 

0 1054

Met het zetten van de eerste stappen naar meer verzameling, komen de keertwendingen op het programma. Niets om je zorgen over te maken, volgens dressuuramazone Lotje Schoots, die in haar jeugd meervoudig Europees kampioene was, en inmiddels op Grand Prix niveau rijdt. ‘Want controle krijgen in travers op de volte, geldt als de basis van een goede keertwending.’

Aanleren

‘Ik begin altijd met travers in stap op de lange zijde. Dat doe ik later op de grote volte en die maak ik steeds kleiner’, vertelt Lotje als we haar vragen hoe je een keertwending aanleert. ‘Op een gegeven moment stap ik vanuit die kleine volte zo een keertwending door. In het beginstadium mag die keertwending best wel wat groot zijn. Zoals je ook in het galopwerk vanuit grote arbeidspirouettes naar kleine pirouettes toewerkt, doe je dat ook met stappirouettes.’

Basisprincipes

In een goede keertwending blijven de basisprincipes gehandhaafd. De aanleuning is dus stil, het stapritme is constant en in de juiste viertakt en het paard is gesteld en gebogen in de juiste richting. ‘Belangrijk is dat de voorhand om de achterhand heenstapt en het buitenachterbeen dus niet opzij wegstapt. Mijn ervaring is dat je in drie tot vier passen van het achterbeen omgedraaid moet zijn, dan is de keertwending klein genoeg’, legt Schoots uit.

Het juiste stapritme

‘Het ideale stapritme is per paard verschillend. Je kunt in de training al heel goed testen hoe je jouw paard het beste kunt voorstellen. Bij het ene paard is dat in een net wat actievere stap, er zijn ook paarden die een mooier totaalbeeld laten zien als ze in een wat rustiger tempo stappen. Soms kan net wat hoger, of juist iets lager instellen veel doen voor het totaalbeeld’, licht Schoots toe. De amazone vertelt dat ze ook wel eens een paard heeft gehad dat de neiging had tot taktverlies. ‘Ik oefen dan veel travers op de volte en probeer daar de takt te verbeteren. Het paard dat energie verliest, kun je het beste door laten stappen en de passen zo groot mogelijk laten maken. Een paard dat te snel gaat stappen kun je het beste controleren door rustig en klein te laten stappen. Ik train bij dit probleem veel met balkjes om de stap in het algemeen te verbeteren. Die leg ik dan op zo’n vijftig centimeter uit elkaar en daar stap ik in middenstap overheen.’

Bron: CAP Magazine / Hoefslag

Foto: Sabine Timman

0 1174

Longeren is meer dan beweging geven. Goed longeren helpt je paard te trainen. Longeren is daarbij een leuke afwisseling op de andere training of grondwerk en bovendien een mooie voorbereiding op het zadelmak maken van het jonge paard.

Goede voorbereiding

Zadelmak maken en een paard inrijden begint altijd met een goede voorbereiding. Die voorbereiding begint ermee dat je ervoor zorgt dat je paard zich vertrouwd voelt onder de mensen. Dat het meeloopt aan het halster, dat je het vast kan zetten op de poetsplaats en ga zo maar door.

Wennen aan het bit

Een volgende stap is het paard laten wennen aan het bit. Je kan daar mee beginnen door een keer een hoofdstel aan te doen, en na een tijdje weer uit te doen. Vandaar uit bouw je dat op, zodat het paard de tijd krijgt te wennen aan het bit in de mond én dat je paard stapje voor stapje leert hoe het is om lichte druk op het bit te hebben en de gewenste reactie daarop te geven.

Leren begrijpen

Vervolgens begin je met longeren. Eerst moet het paard leren begrijpen, wat de bedoeling is van longeren. Om niet onnodig de mond te bezeren van je paard, maak je de longeerlijn in het begin vast aan een kaptoom of eventueel aan een halster. En longeer je bij voorkeur in een longeerscirkel of afgezette ruimte.

Leren nageven

Zodra je paard een beetje snapt wat de bedoeling is van longeren, kan je hem bijzetten. Hier zijn verschillende methodes voor. En het vereist vakkenis om de juiste methode toe te passen.  Uiteindelijk is het de bedoeling dat je paard leert nageven op de ‘weerstandbiedende teugel’.  Ook kan je je paard leren om aan de longe om op een ‘ophouding’ te remmen.

Makkelijker te sturen

Als een paard aan de longe nageeft is het later met het rijden direct makkelijker te sturen. Zodra een paard aan de longe met bijzet fijn loopt in stap, draf en galop, kan de ruiter die ze zadelmak maakt en er dus voor het eerst op gaat, aan het werk. Door een goede voorbereiding, zie je trouwens vaak dat het zadelmak maken niet zo heel veel meer voorstelt. Zodra een paard goed is aangereden, en snapt dat het op het been vooruit moet, op de teugel terug komt en het principe van sturen begrijpt, kan je het paard overnemen van de ruiter die het paard zadelmak maakte.

Daadwerkelijk verbeteren

Longeren biedt vervolgens een leuke afwisseling in de training van het paard. En goed longeren kan je paard ook daadwerkelijk verbeteren. Longeren is een vak apart. Ook goed bijzetten tijdens het longeren, met oog voor waar het paard baat bij heeft, is iets wat vakkennis vereist. In een volgend artikel hierover meer.

Bron: CAP Magazine
Foto: Shutterstock

0 995
Dujardin

Dankzij het WHIS instructiesysteem, hoef je geen woord te missen van je instructeur. Je hebt een oortje in, en de instructie komt binnen alsof je vlak naast je trainer staat. Nieuw is dat WHIS haar assortiment heeft uitgebreid. Je kan nu terugpraten naar je instructeur.

WHIS Competition

WHIS brengt een uitgebreid assortiment instructiesystemen. Opvallende verschijning is de nieuwe WHIS Competiton. Dit exclusieve design van WHIS is ontwikkeld in samenwerking met topruiters.

Unieke privé verbinding

De WHIS Competition geeft een unieke privé verbinding tussen ruiter en instructeur. Deze ‘private connection’ regelt volautomatisch dat de instructeur altijd zijn privé verbinding met de ruiter behoudt. Een kanaal  wisselen is niet meer nodig. De WHIS Competition heeft de hoogste geluidskwaliteit. En biedt instructeur en ruiter ook de mogelijkheid om onderling te communiceren (terugpraten tegen de instructeur).

Meer informatie over de WHIS instructiesets is te vinden op: http://www.whis.nl/

Bron: WHIS
Foto: WHIS


[gd_listings post_type=”gd_place” layout=1 category=”1,3″ post_number=”4″ list_sort=”random” tags=”ruitersport-winkels”]


Volg ons!

0FansLike
0VolgersVolg
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer