Fokkerij

0 361
Przewalski
Een Przewalski paard. (Foto: Zoochat)

Bij Port Lympne Hotel & Reserve, een reservaat voor wilde dieren in Ashford, is een zeldzaam Przewalski veulen geboren. Het reservaat is in eigendom van een stichting en fokt met de meest bedreigde diersoorten op de wereld; ook Przewalski paarden waren ooit volledig uitgestorven in het wild.

Paarden uitzetten

‘We zijn erg blij dit merrieveulen te verwelkomen in onze kudde Przewalski paarden.’ vertelt Joel Bunce, hoofd van de sectie hoefdieren op het reservaat. ‘Ze zal bijdragen aan het voortbestaan an deze diersoort, die ooit uitgestorven was. We hebben deze paarden eerder uitgezet in het wild in China en Mongolië, ook in de nabije toekomst willen we Przewalski paarden terugbrengen naar hun natuurlijke leefomgeving.’

Van uitgestorven naar beschermd

Het Przewalski paard, van oorsprong afkomstig uit Mongolië, was uitgestorven verklaard in 1970. Door een fokkerijprogramma zijn de paarden succesvol gefokt en beschermd in gevangenschap. De International Union for Conservation of Nature heeft de paarden in 2008 bijgesteld van uitgestorven naar zwaar beschermd, maar sinds 2011 zijn ze ‘gewoon’ beschermd.

Port Lympne Hotel & Reserve

Port Lympne Hotel & Reserve is in eigendom van the Aspinall Foundation, een wereldwijde liefdadigheidsorganisatie. Winsten van het reservaat gaan naar de stichting, om zeldzame en beschermde diersoorten wereldwijd te redden. ‘Dit veulen doet het super.’ zegt Bunce. ‘Het is heerlijk om naar haar te kijken, terwijl ze leert op haar benen te staan en elke dag sterker wordt.’

Bron: Horse&Hound

Jeroen de Winter - Mystic van 'T Hoogeinde FEI World Breeding Jumping Championship 2018 © DigiShots

Het was de BWP-merrie Mystic van ’t Hoogeinde (Echo van ’t Spieveld x Darco) die de overwinning op het Wereldkampioenschap voor Jonge Springpaarden in eigen land hield. Onder Jeroen de Winter sprong de merrie naar een gouden medaille in het kampioenschap voor zesjarige paarden. Mystic van ’t Hoogeinde werd gefokt door Rony Thys uit de Grand Prix merrie Geena van ’t Roosakker.

Medailles voor BWP

Zestien zesjarigen wisten de barrage in het 1.35-parcours te bereiken, slechts zes van hen bleven ook in de barrage zonder springfouten. De Winter en Mystic van ’t Hoogeinde bleven met een tijd van 33,01 seconden Engelsman Donald Whitaker met bijna een seconde voor. Whitaker finishte met Chili (v. Colestus) in 33,95 seconden. Brons ging naar een BWP’er; Mano Negra van de Bucxtale (v. Mylord Carthago) onder Braziliaan Thiago Ribas da Costa.

‘Niet echt mijn plan’

Voor De Winter was deze overwinning een kleine verrassing: ‘Ik heb me drie maanden geleden bij de Belgische federatie ingeschreven, met als belangrijkste doel de rubriek voor zevenjarigen te kunnen rijden. Een paar weken geleden werd ik zesde op het Belgisch Kampioenschap met Mystic, en toen ik op Equibel keek zag ik dat ik ook met haar was geselecteerd. Dat was niet echt mijn plan, dus heb ik kort overlegd met mijn coach Dirk Demeersman. Hij zei dat ik het zeker moest proberen en nu sta ik hier!’

Iers podium

Bij de vijfjarigen presteerden de Ieren sterk, zij wonnen alle drie de medailles. Het Zangersheide-paard I’M Specialized Z (v. I’m Special de Muze) werd vierde met de Nederlandse ruiter Piet Raijmakers Jr. in het zadel. De beste Belgische ruiter was Frederik Dekens met Chaiton F Z (v. Clinton) die zevende werd. De beste BWP’er eindigde op plek 15: Naxcel V (v. Balou du Rouet).

Solid Gold Z

Belg Gudrun Patteet behaalde brons bij de zevenjarigen, hij reed de in Luxemburg gefokte merrie Sea Coast Crystal de L’eau (v. Clapton). Goud was er in deze Longines Ranking proef voor Christian Ahlmann en Solid Gold Z (v. Stakkato Gold). Het beste BWP-gefokte paard eindigde op de tiende plaats; Patrick Stühlmeyer kreeg met For Laubry (v. For Passion D’Ive Z) te kampen met twee springfouten in de barrage.

Belgisch Kampioenschap

Op zaterdag was er een verrassende finale in het Belgisch Kampioenschap Senioren, met een tweede ronde die allesbepalend bleek te zijn. Slechts drie combinaties bleven foutloos in deze ronde, zij verdienden de medailles. De overwinning ging naar Dominique Hendrickx en Kannabis van de Bucxtale, Arnaud Doem won met Edgard de Prefontaine het zilver. Beide paarden zijn zonen van Contact van de Heffinck, en slechts acht jaar oud. Horizon de Regor (v. Obourg) sprong onder Pieter Clemens naar brons.

Klik hier voor de volledige uitslagen

Bron: World of Showjumping/Hoefslag

Hunter Fairy (v Nabab de Reve)
Jurgen Stenfert - Hunter Fairy KWPN Kampioenschappen 2017 © DigiShots

Tijdens het WK voor jonge springpaarden in het Belgische Lanaken kregen 22 Zangersheide hengsten groen licht voor de dekdienst. Twee tweejarigen kregen een dekbewijs: Conrad Quality Z en Drummer 111 Z.

Dertien driejarigen werden dit weekend goedgekeurd, zeven hengsten zijn ouder dan drie jaar.

Een lijst met alle goedgekeurde Zangersheide-hengsten vind je hier.

Z Quality Auction

In Lanaken kwamen aansluitend ook 42 veulens onder de hamer tijdens de Z Quality Auction. Zij waren gezamenlijk goed voor een omzet van 1.073.000 euro. Het gemiddelde voor de hengstveulens bedroeg 26.636 euro, terwijl de merries gemiddeld voor 25.632 euro van de hand gingen.

Twee veulens brachten 52.000 euro op. Het eerste veulen dat voor deze topprijs verkocht werd was Babouche vd Berghoeve Z, een zoon van Big Star en tevens de broer van voormalig Wereldkampioen Kerswin v’t Roosakker uit de fokkerij van Vadebo NV.

Daarnaast werd ook het laatste veulen van de avond voor 52.000 euro verkocht. Het ging hierbij om Formidable 2000 Z, een zoon van For Pleasure en de halfbroer van Dominator Z, gefokt door Stud 2000 BVBA.

42.000-euro veulens

Daarnaast waren er nog 3 veulens die voor 42.000 euro van eigenaar wisselden. Het eerste veulen was Babs Tachor Z, gefokt door Gert Vlekken. Deze dochter van Baloubet du Rouet komt uit Jewel van ’t Heike. Zij is op haar beurt de volle zus van Valentina van ’t Heike.

Chilli Camille Z was het tweede veulen dat voor 42.000 euro afgeslagen werd. Dit extreem atletische hengstveulen van Chilli Willi komt uit de fokkerij van Ann van Heyst en is een halfbroer van Action Man ASK Z.

Daarnaast werd ook Chablis AEG Z voor dat geld verkocht. Deze dochter van Cicero Z komt uit de fokkerij van Stal Aegten en is gerelateerd aan de stam van Kalief.

Bron: zangersheide.com

Foto, Hunter Fairy (v Nabab de Reve): Digishots

keuring iberische paarden

Op het Hippisch Centrum in Massenhoven wordt komend weekend de ‘Feria del Caballo Espanol’ en het eerste Centraal Europees Kampioenschap voor Iberische paarden verreden. Er worden minstens tweehonderd uit België en Nederland verwacht.

Zowel zaterdag als zondag zijn er dressuurwedstrijden, keuringen en ‘working equitation’ wedstrijden, vaak per leeftijdscategorie. De winnaars van de verschillende rubrieken mogen in november deelnemen aan een wedstrijd in de bakermat Sevilla (Spanje).

Gratis toegang

‘Iedereen kan gratis komen kijken,’ vertelt Annick Meurant, bestuurslid bij ANCCE-Bélgica. ‘Een vijftal jaar geleden hebben we ook al eens een wedstrijd in Massenhoven georganiseerd. Het Centraal Europees Kampioenschap is wel nieuw.  Op zaterdagavond zal er een spectaculaire show zijn.’

Spaanse muziek, delicatessen en paella maken ook deel uit van het programma.

Kijk op de website voor het complete programma.

Bron:  Gazet van Antwerpen

Foto: Hippo & Zo

Nicola Philippaerts en H&M Chilli Willi

Van 12 tot en met 16 september, zal Domein Zangersheide het decor zijn voor de FEI/WBFSH Wereldkampioenschappen voor Jonge Springpaarden. Dit Kampioenschap voor vijf-, zes- en zevenjarige paarden is al 23 jaar een enorm succes. Daarnaast kan men genieten van een competitie voor hengsten, een hengstenkeuring, veulenveiling en Belgisch kampioenschap voor Senioren.

FEI/WBFSH World Breeding Jumping Championships for Young Horses

In het Wereldkampioenschap voor Jonge Springpaarden gaan jonge paarden de strijd aan in drie prachtige ringen. De inzet is hoog: een gouden medaille brengt het paard een wereldtitel, en de ruiter en fokkers worden beloond met een premie. ‘Zangersheide is al jaren koploper wanneer ht gaat om de promotie en ondersteuning van jonge springpaarden. We willen de lat nog hoger leggen, dus zullen zowel het prijzengeld als de fokkerspremie dit jaar verhoogd worden. Met dank hieraan, zal er een totaalbedrag van 62.500 euro te verdelen zijn voor de zevenjarige paarden.’ vertelt organisator Judy Ann Melchior.

Prijzengeld naar een ton

Deze stijging van het prijzengeld zal zich de komende jaren voortzetten. ‘In 2019, zullen we het prijzengeld verhogen met een minimum van 75.000. Dit zal er voor zorgen dat er bij de zevenjarigen 100.000 te winnen zal zijn, met een fokkersbonus van 10.000. Voor de zesjarigen betekent dit dat zij een Longines Ranking class zullen springen in de finale, met 50.000 prijzengeld.’

Belgisch Kampioenschap Senioren

Wie zal er in de voetstappen treden van Nicola Philippaerts? Hij won met H&M Chilli Willi vorig jaar het Belgisch Kampioenschap, als de enige combinatie die vier dagen foutloos bleef. Er kan nog tot 3 september worden ingeschreven, dus het is lastig om nu al een voorspelling te maken voor de volgende kampioen. Op 12, 13 en 15 (finale) september zal het Kampioenschap plaatsvinden.

Veulenveiling

Op vrijdag 14 september zullen 45 veulens te koop worden aangeboden, en het belooft een interessante veiling te worden! Wat denk je van een Baloubet de Rouet merrieveulen uit de volle zus van Valentina van ’t Heike? Of een For Pleasure-zoon, halfbroer van Dominator 2000 Z? Of een zoon van Chacco Blue uit de moederlijn van Usha van ’t Roosakker… Maar dat is nog niet alles: net als afgelopen jaar wordt er een bijzonder nakomeling van Heartbreaker aangeboden. Ook de kampioensveulens van het Z-Festival Hocus Pocus S Z (v. Halifax van ’t Kluizebos) en Capraline Champion Z (v. Catoki) zullen worden geveild.

Kampioensveulens

Ook de veilingcollectie van zaterdag 15 september is de moeite waard! 44 veulens zullen onder de hamer komen van Frederik De Backer. Wederom zullen er enkele kampioenen worden geveild: Athena DB Z (v. Asca Z) werd kampioen van de merrieveulens in Lanaken, Coupé Z (v. Colman) werd Duits kampioen bij de hengstveulens en Qorleone Batilly Z (v. Qlassic Bois Margot) was de Franse hengstenkampioen.

Hengstenkeuring

Studbook Zangersheide organiseert twee maal per jaar een hengstenkeuring. Deze hengstenselectie vindt altijd plaats in de lente en in september tijdens het Wereldkampioenschap. Jonge hengsten van 2,5 jaar oud kunnen zichzelf in drie dagen presenteren, zodat de jury hun exterieur en potentie voor het springen kan beoordelen. Voor fokkers is dit een uitstekende kans om een kijkje te nemen in de toekomst!

FEI Sires of the World

De FEI Sires of the World is een rubriek die zeer gewaardeerd wordt door fokkers. Het is de perfecte kans om enkele hengsten die tot de wereldtop behoren te vergelijken in dezelfde omstandigheden. Afgelopen jaar namen maar liefst 50 hengsten deel, en was het Jérôme Guery die de overwinning op zijn naam schreef voor de tweede maal op rij. In 2016 won hij met Alicante (v. Casall ASK), in 2017 was het Jupiter VG (v. Pommeau de Heup). Dit jaar rijdt Guery met Hercules by Immofluisteraar (v. Larino). Zal hij er een hattrick van kunnen maken?

Bron: Zangersheide

De KWPN-hengst O Seven is opnieuw beschikbaar voor de Nederlandse en Belgische fokkers! Niet alleen zijn nakomelingen blijken uitblinkers in de dressuursport, ook hijzelf was succesvol op het allerhoogste niveau, met de Australiër David Shoobridge.

INFORMATIE OVER DEKKEN MET 00 SEVEN.

De bij het KWPN keur verklaarde zoon van Rubinstein uit de befaamde Bria-stam is doorgebroken als dressuurpaardenleverancier. Vooral met wat sensibele en scherpe merries, met bijvoorbeeld Jazz- en Ferro-bloed, blijkt hij uitstekend te combineren.

150 nakomelingen in het Z2 of hoger

Vanaf het tweede jaar, tot aan zijn vertrek naar Australië, stond OO Seven ter dekking bij De Dalhoeve in Wamel. De eerste jaren dekte hij mooie aantallen merries, later liep dat terug. Op de keuringen vielen zijn nakomelingen niet direct enorm op. Dat zie je nog altijd terug in de fokwaarde exterieur. Eigenlijk kwamen de OO Seven-nakomelingen pas tot hun recht in de hogere sport.

Bijna 150 nakomelingen van zes jaar en ouder lopen Z2 dressuur of hoger in de sport. Zet dat af tegen zijn in totaal 885 geregistreerde nakomelingen en je ziet pas echt hoe fantastisch OO Seven zich heeft gemanifesteerd als dressuurpaardenleverancier. Voorbeelden van Grand Prix-kinderen zijn Zep (Alex van Silfhout), Ambria (Marieke van der Putten, Edward Gal) en de hieronder besproken Zuidenwind.

Vrij van Jazz en Ferro

OO Seven is volledig vrij van Jazz en Ferro, en dat maakt hem – op zijn ‘oude’ dag – opnieuw een zeer actuele en bruikbare hengst met het oog op de bloedspreiding. Tel daarbij op dat hij juist in combinatie met Jazz- en Ferro-bloed het beste fokt, en tientallen nationale en Grand Prix-paarden heeft gegeven, en je krijgt er al wat meer gevoel bij hoe deze hengst anno 2018 grote toegevoegde waarde voor de dressuurpaardenfokkerij kan hebben.

In 2018 geboren hengstveulen (OO Seven x Painted Black)

Positief en plezierig karakter

Isabel van Gisbergen kan dit beamen: ‘Het beste past hij inderdaad op merries met Jazz- en Ferrobloed. Een heel opvallend paard is Zuidenwind, de enige KWPN-goedgekeurde zoon van OO Seven (uit Serendy elite pref prest v. Jazz, fokker Huub en Tiny van Helvoirt, red.). Ik ben altijd gek geweest van die hengst, omdat hij – hoewel hij als jong paard veel jeugd had – over drie fantastische basisgangen beschikte, een positief en plezierig karakter had en tijd nodig had om ‘te rijpen’. Het was wat dat betreft echt een zoon van zijn vader. Hij werd als vierjarige met John Tijssen Pavo Cup-kampioen, en is daarna verkocht naar Zweden waar hij verder getraind werd als dressuurpaard.’ Zuidenwind is vervolgens opgeleid en de laatste jaren internationaal succesvol in de Grand Prix. Hij maakte met zijn Zweedse amazone meerdere keren deel uit van het Zweedse team.

Rose Mathisen – Zuidenwind (CHIO Rotterdam 2017) © DigiShots

Voor de professional én amateur

Over de fokkerij van OO Seven vervolgt Van Gisbergen: ‘Belangrijk is dat je bij OO Seven merries zoekt met een beetje bloed. De Bria-stam heeft dat nodig, want het zit dicht op het klassieke Gelderse bloed. Als je niet af en toe een scheutje bloed toevoegt, dan hol je achteruit, voor wat betreft het moderne dressuurpaard. Verder brengt hij een super fijn karakter, dus als je een merrie hebt die net wat (te) scherp is, of op het randje zit qua karakter, dan kan hij echt goed werk doen. Van OO Seven krijg je paarden die zowel plezierig te rijden zijn door de amateur als door de professional.

Sterk achterbeen

Tel daarbij op dat hij altijd een goed achterbeengebruik meegeeft, en je bent al een heel eind onderweg in het proces van het fokken van een goed en plezierig dressuurpaard’, besluit Isabel. Voor haar speelt kleur overigens geen rol, maar het is voor andere fokkers goed om te weten dat je van OO Seven nooit een vos krijgt.

Nu bekend is dat OO Seven zich als dressuurpaardenvererver enorm profileert, is het ook tijd dat hij weer beschikbaar komt voor de Nederlandse fokkers. Want met zulke kwaliteiten kan hij goed werk doen voor de Nederlandse dressuurpaardenfokkerij.

Informatie over dekken met OO Seven.

 Mary Nutall schrijft op Eurodressage een pleidooi gericht aan de fokkers van warmbloeden, nadat ze haar veulen in maart verloor aan het Warmblood Fragile Foal Syndrome. ‘Laat je merries en hengsten testen!’

‘Er was iets mis’

Nutall fokt al een aantal jaren paarden in Conroe (Texas). Daar verhuisde ze in 2000 naartoe, vanuit het Verenigd Koninkrijk. Ze fokt vier à zes paarden per jaar. Nutall schrijft op Eurodressage dat ze vorig jaar een van haar ervaren fokmerries heeft laten dekken door een Europese topdekhengst. ‘Ik had nooit kunnen voorspellen wat er zou gebeuren…’

Haar merrie moest in maart van dit jaar bevallen, en Nutall was bij de geboorte van het hengstveulentje. Ze schrijft: ‘Op het eerste zicht leek het een normale bevalling te zijn, maar de merrie kreeg de placenta niet naar buiten. Het veulen leek helder en alert, had een goede zuigreflex en maakte geluidjes. Maar er was iets mis.’

‘Haalde zijn huid open aan het stro’

Het viel Nutall op dat het hengstje wel heel slappe voorbeentjes had. ‘En toen hij probeerde op te staan, haalde hij zijn huid open aan het stro in de stal. De dierenarts kwam, en we molken de merrie zodat we hem het colostrum konden laten drinken. Maar na twee uur waren zijn beentjes nog steeds heel erg slap. De gewrichten leken zelfs in de verkeerde richting te buigen.’

Het hengstje werd overgebracht naar het dierenziekenhuis. Uit onderzoek bleek dat zijn ademhaling en temperatuur normaal waren, maar de artsen zagen een aantal opmerkelijke dingen. ‘Het veulen had diepe snijwonden op zijn vier kogels, en zijn ledematen waren onderkoeld. Zijn slijmvliezen zaten vol bloed, en zijn oogwit was ernstig beschadigd. Ook het kraakbeen in zijn oren en neus leek onderontwikkeld.’

‘Euthanasie de enige oplossing’

De artsen vertelden Nutall dat de huid van het veulentje gewoon loskwam door hun aanrakingen. Ze testten het hengstje op genetische defecten, en constateerden dat hij het Warmblood Fragile Foal Syndrome, of WFFS had. ‘Mijn hengstje werd toen geëuthanaseerd: dat is de enige oplossing voor veulens die de afwijking hebben. Die is immers altijd fataal.’

‘Dragers zonder symptomen’

Nutall vraagt zich in haar uiteenzetting af hoe dit kon gebeuren, en waar het vandaan kwam. ‘Onderzoek naar het WFFS heeft uitgewezen dat het een erfelijke autosomale afwijking is, die door een genmutatie veroorzaakt wordt, dat staat op de website van Animal Genetics. Dat bedrijf heeft kantoren over heel Europa en voert testen uit om de afwijking op te sporen.’

‘Animal Genetics zegt verder dat een veulen de afwijking enkel kan krijgen, als zijn beide ouders drager zijn. Die ouders kunnen de genetische afwijking dragen zonder zelf symptomen te hebben, maar ze zullen ze in de helft van de gevallen wel doorgeven aan hun nakomelingen. Wanneer je dus fokt met twee dragers, is er 25% kans dat het veulen de afwijking heeft, en 50% kans dat het drager wordt.’

‘Laat je dieren testen’

Volgens Nutall worden veulentjes die geboren worden met genetische afwijkingen zelden getest. Ze heeft intussen al haar merries laten testen, en ‘gelukkig’ is alleen de moeder van het overleden veulentje drager van de afwijking.

‘Een test kost maar 55 dollar, dus ik wil er dan ook voor pleiten dat fokkers hun dieren laten testen. En ook hengstenhouders zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen, en hun hengsten laten testen. Knowledge is power!

Bron: Eurodressage

Foto: Remco Veurink

Het veulenseizoen is al in volle gang en wat is er nou mooier dan zo’n lief kleintje naast je trotse merrie? Wat we ons echter niet altijd realiseren is dat pasgeboren veulens vatbaar zijn voor een hoop medische problemen die we bij volwassen paarden doorgaans niet zien.

Omdat aandoeningen die in eerste instantie niet ernstig lijken heel snel toch fataal kunnen worden, is het belangrijk om je pasgeboren veulen binnen 24 uur na de geboorte even te laten nakijken door een veearts. Echter, als eigenaar kun je de veearts al flink helpen door kennis te hebben van normaal en afwijkend gedrag van jonge veulens. TheHorse heeft daarom de meest voorkomende problemen bij jonge veulens op een rij gezet.

1,2,3

Op het moment dat de vliezen bij de merrie breken, wordt het veulen doorgaans binnen 20 tot 30 minuten geboren. Daarna kun je de “1,2,3-stelregel” aanhouden: het veulen moet binnen 1 uur kunnen staan, binnen 2 uur drinken en de nageboorte moet binnen 3 uur na de bevalling afkomen. Ook moet de darmpek (de eerste ontlasting van het veulen) er binnen 1 tot 2 uur vanaf komen. Als er sterk van dit schema wordt afgeweken, kan het raadzaam zijn om de veearts te bellen voor advies en/of controle.

Biest

Er wordt geadviseerd om de kwaliteit van de biest te laten testen. Dit omdat goede biest belangrijke antistoffen bevat die het veule tijdens de eerste maanden van zijn leven beschermen tegen infecties. Veulens die onvoldoende biest binnenkrijgen, lopen een groter risico op bloedvergiftiging, wat weer kan leiden tot aandoeningen als hersenvliesontsteking, longontsteking en veulenziekte. Een dierenarts kan bloed afnemen bij het veulen om te bepalen of het voldoende antistoffen heeft meegekregen van de moeder. Als blijkt dat de biest van slechte kwaliteit is en het veulen nog geen 12 uur oud is, kan de dierenarts biest van een donormerrie geven. Is het veulen ouder, dan kan het toedienen van plasma noodzakelijk zijn om het veulen van de benodigde antistoffen te voorzien.

Hoewel biest dus heel veel goede eigenschappen heeft, leidt het drinken van biest soms tot neonatale isoerythrolysis. Dit is een probleem dat met name bij veulens en kittens wordt gesignaleerd. Als de merries biest antistoffen bevat tégen de bloedgroep van het veulen, dan breekt het lichaam de eigen rode bloedcellen af. Dit resulteert in een snel zwakker wordend veulen en kan de dood tot gevolg hebben. Een van de eerste tekenen, behalve algehele zwakte, is het geel kleuren van de slijmvliezen. Om dit te voorkomen, kan een veearts voorafgaand aan de geboorte een bloedonderzoek bij de merrie doen. Als de betreffende antistoffen worden aangetroffen, moet het veulen de eerste 24 uur van zijn of haar leven donorbiest en -melk krijgen.

Dummyveulen

Een andere aandoening die door een eigenaar te herkennen is, is het asphyxie syndroom, ook wel een dummyveulen genoemd. Deze aandoening wordt veroorzaakt door zuurstoftekort tijdens en/of vlak na de geboorte, bijvoorbeeld doordat de placenta te vroeg heeft losgelaten. Een dergelijk veulen lijkt in eerste instantie volkomen normaal, maar laat na de eerste dag(en) abnormaal gedrag zien. Hierbij kun je denken als plots niet meer kunnen drinken bij de merrie, doelloos rondlopen en algehele verzwakking. De toestand van zo’n veulen kan snel verslechteren tot het punt dat het alleen nog maar ligt en continue zorg nodig heeft.

Koliek

Problemen in het maagdarmstelsel kunnen ook voorkomen. Meconium (darmpek) is de eerste ontlastig van het veulen en bestaat uit zwart, plakkerig materiaal. Het niet afkomen van de darmpek is een van de meest voorkomende oorzaken van koliek bij pasgeboren veulens. De klinische symptomen hiervan zijn eenvoudig te herkennen: het veulen kan veel rollen of staat te persen zonder dat er ontlastig komt. Echter: pasgeboren veulens kunnen om verschillende redenen koliekerig zijn, raadpleeg dus altijd een veearts in zo’n geval.

Dit is uiteraard geen uitputtende lijst, het is enkel een opsomming van enkele problemen die regelmatig gezien worden bij jonge veulens. Zorg ervoor dat je weet wat normaal is, zodat je afwijkend gedrag snel herkent en op tijd een veearts kan inschakelen.

Bron: TheHorse / Hoefslag

Foto: Shutterstock

Gazelle, Kent Farrington
Luk Van Puymbroek klinkt met Robin Parsky en haar echtgenoot Gerry op de verkoop van het embryo van het Gazelle-kleinkind

De allereerste Flanders Embryo Auction in Ocala verliep zoals een scenarioschrijver zich van tevoren zou wensen. In de veilingcatalogus stond een kleinkind van ‘s werelds meest verdienende springpaard van dit moment, Gazelle onder Kent Farrington. En dat veulen werd gekocht door de eigenaars van Gazelle: Farrington en Robin Parsky.

‘Risico’s die je moet nemen’

Gerald Lenaerts van Flanders Foal Auction zegt: ‘Vaak werd aan ons gevraagd of de Amerikanen er wel klaar voor waren om embryo’s te kopen. Dat weet je niet, want waren de Arabieren dat wel dan? Daar hebben we inmiddels twee succesvolle embryoveilingen gedraaid. ‘Het zijn risico’s die je moet nemen’, vertelt zijn zakenpartner Luk Van Puymbroeck. ‘Het zal alleen maar makkelijker worden als de bekendheid er is. We zijn enorm blij dat zich steeds nieuwe klanten melden en kopen, mensen die we anders nooit op onze veilingen in België zouden krijgen.’

345.000 dollar voor 20 embryo’s

Terwijl het veilen van embryo’s in Europa al een normale gang van zaken is, moeten de Amerikanen er nog bekend mee raken. De naam embryo wekt verwarring, want het zijn veelal veulens die bijna voldragen zijn. De eerste worden in april geboren.

Vanuit de hele wereld werd er ingebeld om de ongeboren veulens met de beste genetica vast te leggen. Inclusief een aantal verkopen ter plekke leverden de twintig embryo’s samen 345.500 dollar op, een gemiddelde van 17.275. ‘Dat is in onze ogen al een goed begin. Dit concept moet groeien, maar er is zeker potentie’, vertelt Van Puymbroeck.

‘Kent denkt vast dat ik gek geworden ben’

Het kleinkind van Gazelle ging als achttiende embryo onder de hamer. Farrington en Robin Parsky kochten het voor 30.000 euro. Parsky kan in elk geval niet wachten tot haar ‘kleinkind’, een veulen van Bamako de Muze x Elvis ter Putte x Kashmir van het Schuttershof geboren wordt in augustus. Ze kocht Gazelle vijf jaar geleden in België. ‘Kent heeft bij Antwerpen zijn stal, waar we vaak heen gaan. Als het veulen geboren is, heb ik een goede reden om nog vaker naar België te komen. Ik ben er erg blij mee. Snel nadenken over een pakkende naam voor dit veulen! Ik ga Kent bellen, die denkt vast dat ik gek geworden ben. We hebben een kleinkind!’

Bron en foto: Persbericht FFA

 

Aan de derde fase van de BWP-hengstenkeuring namen ook enkele oudere hengsten deel die gisteren alleen maar op exterieur beoordeeld werden. Alle vier de hengsten, die zich al ruim bewezen hebben in de sport, kregen groen licht van de hengstenjury. Don VHP Z N.O.P. is één van hen.

De zoon van Diamant de Semilly behoeft nauwelijks introductie. Sinds drie jaar vormt hij een combinatie mat Harrie Smolders, die met hem onder andere zilver behaalde op het afgelopen EK in Gothenburg. Daarnaast behaalde het duo hoge klasseringen in de Global Champions Tour, die Smolders de titel opleverde vorig seizoen.  Pas in 2017 kwam Don voor het eerst beschikbaar voor de fokkerij; hij verdiende al zijn dekbrevet bij het AES en Zangersheide.

In  Engeland, waar de hengst totdat Smolders de teugels overnam stond, lopen enkele nakomelingen van hem rond. Deze paarden zijn nu vijf à acht jaar. De zevenjarige Lord Don is goedgekeurd in Groot-Brittannië en loopt er in 1.35m-parcoursen.

H-Ekwador

H-Ekwador (v. Heraldik xx) is de tweede hengst die werd goedgekeurd, in de dressuurrichting. De achttienjarige schimmel nam met de Poolse Katarzyna Milczarek deel aan de Olympische Spelen van 2012. Het jaar daarop nam Marc Peter Spahn de teugels over. Hoewel H-Ekwador werd goedgekeurd voor de optie Dressuur, blijkt hij veelzijdige nakomelingen te geven. Zijn driejarige zoon Kratos de Jeu (mv. Voice) werd op de afgelopen KWPN Stallion Show aangewezen voor het verrichtingslonderzoek. H-Ekwador is ook al goedgekeurd bij het KWPN, het Hannoveraner, Holsteiner en Oldenburger stamboek.

Naast Don VHP Z en H-Ekwador mogen nu ook de SWB-hengst Uncanto Di Villagana (v. Canturo) en Havanna van de Brouwershoeve (v. Griseldi L) hun dekdiensten vervullen bij het BWP.

Bekijk hier de volledige lijst met in 2018 goedgekeurde BWP-hengsten.

BWP/Hoefslag

Foto: DigiShots

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

101,893FansLike
0VolgersVolg
7,030VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer