Wereldruiterspelen 2014

Wat dachten jullie van sterren op het doek…? Maar dan van een beroemd paard… Hoefslag liet voor de special mode/lifestyle drie verschillende kunstenaars een schilderij maken voor Hans Peter Minderhoud van zijn topper Glock’s Johnson TN N.O.P.. Hans Peter koos één foto van Johnson waarmee Pieternel Elsen, Hanneke Hielkema en Nanouk Weijnen afzonderlijk van elkaar aan de slag zijn gegaan.

Ben je benieuwd naar het resultaat en welk schilderij Hans Peter uiteindelijk gaat kiezen? Lees er alles over in de Hoefslag Special Lifestyle/Mode. De twee kunstwerken die niet worden gekozen zullen worden geveild voor het goede doel (dit moet nog nader bepaald worden).

Foto: Remco Veurink

De Grand Prix van Noorwegen was vanavond prooi voor Jur Vrieling en de voshengst Arezzo VDL (v. Chin Chin). Vijftien deelnemers wisten zich te plaatsen voor de barrage in de CSI2* op 1.45m niveau. Vrieling was met zijn tijd van 34,14 seconden het snelst. Hij liet de Noor Geir Gulliksen die met Charleville (v. Quasimodo Z), en zijn tijd van 34,42 sec een goede poging deed, achter op plaats twee. Silje Myklebust Polden, ookuit Noorwegen belandde op plaats drie met Paola Ladies Choice (v. Orville)

Kevin Beerse werd zevende door Camelot (v. Harley VDL) rond te sturen in 35,85 seconden.

Bekijk hier de uitslag

Foto: Remco Veurink

0 47

Ongekend was het, die medailleoogst van de Nederlandse op de Wereldruiterspelen. Zonder andere prestaties tekort te willen doen, lichten we er in het oktobernummer van Hoefslag vier uit die als sensationeel en historisch de boeken ingaan. Na zilver voor enduranceamazone Marijke Visser won de eventingploeg de eerste teammedaille ooit op een WK, namelijk de bronzen. Dit bleek een goede inspiratiebron voor de springruiters die vervolgens zelf met de mooiste kleur aan de haal gingen. Het WK van Jeroen Dubbeldam kon al niet meer stuk na het succes met Zenith SFN (v. Rash R) in de landenwedstrijd. Op de slotdag van de Wereldruiterspelen maakte hij het nog veel mooier door die ‘even’ die individuele gouden plak op te eisen. Maar dat is lang niet alles; ter plaatse hielden Hans Peter Minderhoud en Maikel van der Vleuten voor Hoefslag een dagboek bij, we spraken na afloop van het WK met de groom van Zenith en we geven antwoord op de vraag hoe de verschillende stamboeken het er vanaf brachten in Caen.

Verder ‘de Wereldruiterspelen in full color’, met de mooiste WK-beelden van fotograaf Remco Veurink en natuurlijk ook ál die andere Nederlandse medaillewinnaars. Kortom: héél veel Wereldruiterspelen in de nieuwe Hoefslag.

Foto: Remco Veurink

Jeroen Dubbeldam en Zenith.

Zelden liet een prestatie van een Nederlandse ruiter meer indruk achter dan de door Jeroen Dubbeldam behaalde wereldtitel. Samen met de wereldkampioen blikken we in het oktobernummer van Hoefslag terug naar die wonderbaarlijke week in Caen en de periode daarna. We vroegen Dubbeldam allereerst of de rust al weer een beetje is wedergekeerd. Dubbeldam: ‘Nou, het is tamelijk hectisch geweest en nog altijd druk. De week na thuiskomst liep alles natuurlijk anders dan gepland. Daar ben je dan eerst heel druk mee en daarnaast heb je nog je bedrijf. Dat loopt allemaal door en ik ben nu bezig om die achterstand weer in te halen.

De telefoon staat de hele tijd roodgloeiend. Eerst veel mensen van televisie en kranten en nu bellen veel concoursorganisatoren met de vraag of ik bij hen wil komen rijden. Er zijn ook zoveel mensen die je willen feliciteren. Het valt op dat je ineens veel mensen kent, haha. Ik ben ondertussen weer op concours geweest in Paderborn, Duitsland. Maar ook daar was het druk met lokale kranten, televisie en handtekeningensessies. Het neemt allemaal veel tijd in beslag, maar het zijn mooie dingen. Als dit allemaal niet zo was, was het niet goed gegaan op het WK. Volgens mij heeft het WK meer dan ooit tevoren aandacht op televisie gekregen. Normaal zie je dat meer bij de Olympische Spelen en blijft een EK en een WK wat meer beperkt tot onze eigen wereld. Er waren in dat weekend volgens mij niet zoveel andere sporten op TV. Ik sta er tenminste van te kijken hoeveel mensen het gezien hebben buiten de paardenwereld. Ik zou zeggen dat het meer aandacht heeft opgeleverd dan na mijn olympische gouden medaille in Sydney in 2000. Toen was ik een van de twaalf gouden medaillewinnaars en was de aandacht meer verdeeld.’

Het hele interview vind je in de nieuwste Hoefslag.

Foto: Remco Veurink

De Wereldruiterspelen liepen uit op een aaneenschakeling van succes voor onder de Nederlandse vlag rijdende ruiters. Hoewel verschillende medailles ogenschijnlijk uit de lucht kwamen vallen, is van toeval zeker geen sprake.

Het is een gegeven dat paardensport op topniveau een ingewikkeld samenspel is van vele factoren. Ook geluk hoort hierbij. Maar om daar een dergelijke opeenvolging van topprestaties aan toe te schrijven is duidelijk te kort door de bocht. Alleen als alle randvoorwaarden op orde zijn creëer je een basis waarop de door Nederland geleverde prestaties zich kunnen vormen. Allereerst is daar de prettige wetenschap dat we voor veel disciplines (grotendeels) zelfvoorzienend zijn wat de beschikbaarheid van toppaarden betreft. We fokken de paarden zelf en bieden ze vervolgens een juiste opleiding. De in Nederland aanwezige knowhow speelt een sleutelrol. Vooral bij onze topruiters en -trainers is de kennis over het op een juiste manier managen van paarden van zeer hoog niveau. Op diverse topstallen zijn training, voeding, veterinaire begeleiding en wedstrijdplanning minutieus op elkaar afgestemd.

Ook de KNHS speelt in het succesverhaal een grote rol. Deze rol mag op de eerste plaats een faciliterende zijn, juist onze nationale federatie heeft in samenwerking met het NOC*NSF de laatste jaren een duidelijke professionaliseringsslag gemaakt die vandaag de dag het verschil maakt. Fysieke, mentale, veterinaire en talentonwikkelingsprogramma’s spelen hierbij een rol en ook de band met de eigenaren van de toppaarden is sinds het vertrek van Totilas inniger geworden.

De gehele analyse van de voor Nederland zo succesvolle Wereldruiterspelen vind je in de nieuwste Hoefslag, hier online te bestellen.

Foto: Remco Veurink

Tijdens het WK eventing op de wereldruiterspelen zijn er twee gele kaarten uitgedeeld. Tijdens de cross-country ontvingen de Canadese Hawley Bennett-Awad en de Zweedse Anna Hilton een officiële waarschuwing wegens ‘gevaarlijk rijden’. Hilton’s paard Matrix kwam op de laatste waterpartij ten val en de amazone werd vervolgens op de vingers getikt omdat zij de valpartij zou hebben veroorzaakt. Hawley kreeg een waarschuwing na drie weigeringen.

Tim Price (Nieuw Zeeland) en Aoife Clark (Ierland) ontvingen beiden een verbale waarschuwing. Price werd gewaarschuwd voor het onnodig pushen van een vermoeid paard. Clark kreeg een reprimande voor onverantwoordelijk rijgedrag, waarbij de amazone uiteindelijk ten val kwam. Geen van deze zes ruiters heeft de afgelopen maanden een gele kaart ontvangen, dus de waarschuwingen brengen geen gevolgen met zich mee.

Vanavond verschijnt tweevoudig wereldkampioen Jeroen Dubbeldam in het talkshow programma RTL Late Night, en niet zoals eerder gemeld bij De Wereld Draait Door en Pauw. In eerste instantie ging het gerucht dat Dubbeldam bij deze twee talkshows zou aanschuiven, maar hij koos uiteindelijk voor het programma van Humberto Tan, omdat deze ook een band met de paardensport heeft en Dubbeldam zich hier beter bij op de plek voelt.

Verder verschijnt Jeroen nog in het NOS sportjournaals, het Jeugdjournaal en bij Hart van Nederland.

RTL Late Night (22:45 uur op RTL4)
NOS Sportjournaal (18:45 uur op Nederland 1)
Jeugdjournaal (18:45 uur op Nederland 3)
Hart van Nederland (19:00 uur en 22:30 uur op SBS6)

De bloedende mond van het linkervoorpaard van Chester Weber, de Amerikaanse vierspanmenner die gisteren de individuele zilveren medaille omgehangen kreeg tijdens het WK, heeft geen gevolgen voor zijn klassering. Na veterinair onderzoek bleek dat de bloeding zo miniem was, dat diskwalificatie niet nodig bleek. Het FEI reglement: ‘In minimale gevallen van bloed in de mond, waaronder het bijten op de tong of lip, of bij minimale bloedingen aan de benen, mag de atleet na onderzoek verder gaan met zijn of haar proef.’

Nederland mocht tijdens het WK vierspannen het goud in ontvangst nemen. Theo Timmerman was goed voor de bronzen medaille. IJsbrand Chardon finishte op de vierde plaats, terwijl Koos de Ronde op de zesde plaats eindigde.

Hoefslag/ChronofHorse

Het WK in Normandië gaat de boeken in als de beste Wereldruiterspelen ooit voor de Nederlandse springsport. Jeroen Dubbeldam zorgde gisteren voor een geweldige uitsmijter door zijn vakmanschap te etaleren tijdens de paardenwissel in de Final Four en de wereldtitel op te eisen. We blikken nog één keer terug op deze fantastische ontknoping van wat een oranje WK is geworden:

  1. Casall zorgde voor de sleutelritten. Er was enige vrees dat de tophengst de pijp wat leeg zou hebben, maar onder Dubbeldam kreeg hij nog vleugels en liep hij de enige nulronde.
  2. Zenith SFN droeg ook een steentje bij voor het goud van zijn berijder. Alleen de zilveren Patrice Delaveau had geen problemen met de sensibele ruin.
  3. Brons was voor Beezie Madden, die met Casall in de fout ging, maar haar eigen Cortes ‘C’ als enige vier keer nul zag springen.
  4. Het was uiteindelijk niet het WK voor Rolf-Göran Bengtsson, hier met Orient Express. Hij was al de enige in de Final Four zonder teammedaille en werd ook nog vierde.
  5. Gerco Schröder stond teamgenoot en vriend Dubbeldam bij tijdens de paardenwissel. Hij mocht hem als eerste feliciteren met de wereldtitel.
  6. Wat een WK, wat een ontknoping! Jeroen Dubbeldam behoort nu tot een select groepje van vijf ruiters die ooit olympisch en wereldkampioen werden.
  7. Na afloop werd de held van de Nederlandse springsport groots onthaald. Onder meer door dochter Nina (foto links) die een prachtige emotionele reactie toonde na de huldiging in het stadion.
  8. Niet eerder waren zoveel eigenaren blij met een wereldtitel. Diverse certificaathouders van het Springpaardenfonds Nederland vierden na afloop het succes van hun Zenith.

De Nederlandse held van het WK springen werd groots onthaald door de oranjesupporters in de bar bij het stadion, waar twee weken lang de medailles van de Nederlandse ruiters werden gevierd. Iedereen wilde op de foto met de wereldkampioen of een handtekening van hem. Toen alle hectiek een beetje gezakt was, spraken we even met Jeroen Dubbeldam:

Volg ons!

0FansLike
0VolgersVolg
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer