Wereldbekerfinales Gothenburg

Kristy Oatley

Het verzoek vanuit de Australische federatie om Kristy Oatley naar de wereldbekerfinale te laten gaan, is door de FEI afgewezen.

Het verzoek kwam nadat twee gekwalificeerde ruiters, Rozzie Ryan en Holly Cutler, hebben aangegeven niet aanwezig te zijn op het evenement. Dit komt door de hoge reiskosten (35.000 euro) en slopende reis van Australië, naar het Zweedse Gothenburg.

Kristy Oatley en Du Soleil

Kristy en haar 15-jarige Hannoveraanse ruin, Du Soleil, kwamen al eerder uit voor Australië. Onder andere op de Olympische spelen van 2000, 2008, 2012 en 2016. Ook reed ze mee tijdens de World Equestrian games van 2018. Dit om Australië te kwalificeren voor de Olympische spelen van 2020.
Oatley startte met Du Soleil op twee wereldbekerkwalificaties. Hiermee behaalde ze twee keer een vierde plek.

37ste op de wereldranglijst

In het reglement van de FEI staat dat een combinatie die niet is uitgenodigd, maar wel heeft deelgenomen aan twee kwalificatiewedstrijden en hoog genoeg op de wereldranglijst staat. Buiten de reguliere kwalificaties om, uitgenodigd kan worden voor het evenement.

Met een 37ste plek op de ranglijst en de twee kwalificatiewedstrijden waar ze aan heeft deelgenomen. Zou Oatley aan dan ook deze eisen voldoen.

De FEI heeft echter laten weten het verzoek om de Duitsland woonachtige Kristy Oatley te laten starten is afgewezen, omdat ze niet heeft deelgenomen aan de league van haar geboorteland (de Pacific League). De kwalificatiewedstrijden waar Oatley vierde werd, vonden plaats het Europese Herning en Slazberg.

De vrijgekomen startplaatsen worden echter niet als wildcard ter beschikking gesteld.

Bron: Dressage News

Foto: Digishots

Harrie Smolders met Don VHP Z

Vandaag is in Gothenburg het Europees kampioenschap voor de springruiters begonnen. Voor Nederland heeft Harrie Smolders het spits afgebeten met een degelijke ronde. Het eerste parcours is een jachtparcours.

Harrie Smolders

Een jachtparcours betekent dat de tijd bepalend is voor de uitslag, eventuele springfouten worden bestraft met een toevoeging van 4 seconden aan de gereden tijd. De wedstrijd van vandaag telt mee voor zowel het individuele- als landenklassement. Harrie Smolders reed als derde starter, en eerste voor Oranje een mooie vlotte rit met één springfout.

‘Mooi aanvallend gereden’

Na zijn rit vertelt Smolders: ‘Het liep eigenlijk wel goed, mijn paard sprong goed en ik heb mooi aanvallend gereden. Op het einde was hij denk ik ietsje verrast in de dubbel. Hij kwam eigenlijk wel mooi in voor mijn gevoel, maar de achterste paal van de oxer was verder dan hij dacht. Ik mag niet teveel been geven in de combinaties, hij is een beetje langzaam, maar dat moet ik ook zo laten.’

Don VHP Z

Smolders is tevreden over Don VHP Z. ‘Hij heeft heel veel vermogen en hij is heel voorzichtig, maar als ik hem probeer snel te maken dat kan hij niet. Ik moet hem aan de hindernis zelf zijn tempo laten bepalen. Maar er is nog niets weg, hij is super te pas en hij vindt het wel mooi hier, en ik ook’, vertelt Smolders lachend.

‘Beetje onder de indruk’

Veel paarden kwamen niet foutloos rond of waren kijkerig op de sloot. ” Het is een prachtige ring, door de laag staande zon zie je dat sommige paarden nog wel een beetje onder de indruk zijn zo hier en daar, maar het plan was om aanvallend te beginnen en dat hebben we gedaan. Je moet een solide ronde neerzetten in dit eerste parcours, maar geen gekke dingen doen. Kijken wat de anderen doen, maar ik kijk vol goede moed, alle paarden zijn goed te pas.’

Bekijk hier de live-uitslagen.

Bron: KNHS
Foto: Digishots

Beezie Madden behaalde al veel topresultaten in haar carrière, vooral met de KWPN’er Authentic (v. Guidam). Individueel stond ze nog nooit op het hoogste podium van een groot kampioenschap. Tot vandaag. Met een ander Nederlands fokproduct, Simon (foto) hield ze de vorig jaar door Rich Fellers gewonnen wereldbeker in haar vaderland. De vaak zo koele Madden hield het dan ook niet droog toen de klanken van het Amerikaanse volkslied door de hal galmden en de Stars and Stripes voor haar werden gehesen. Madden na afloop tijdens de persconferentie: ‘Vandaag was het zwaar, maar mijn paard sprong geweldig. Ik was even teleurgesteld na de fout in de tweede omloop, maar toen Steve in de barrage de deur voor me openliet, lagen de kaarten opeens weer helemaal goed.’

Over Simon die Madden dankzij handelaar Johan Heins en sponsor Abigail Wexner kon overnemen van Jeroen Dubbeldam, zei de Amerikaanse: ‘Hij is een heel sensibel paard. Of hij moeilijk is? Ik heb wel lang aan de rijbaarheid gewerkt en onder andere verschillende bitten uitgeprobeerd. Hij kan sterk worden, maar heeft zo veel kwaliteiten dat ik niet van een moeilijk paard mag spreken.’

Steve Guerdat gooide in de barrage zijn eigen ruiten in. De Zwitser had de finale van vorig jaar nog in zijn achterhoofd, zo bleek uit zijn verklaring na afloop. ‘Het was eigenlijk simpel. Ik wilde niet alleen foutloos, maar ook snel. Ik weet dat ik met Nino een snel paard heb. Vorig jaar verkeerde ik in dezelfde positie. Toen was ik foutloos, maar te langzaam. Nu wilde ik dat niet nog een keer meemaken, maar ik moet bekennen dat ik teveel risico heb genomen. Ik had graag meer druk op Beezie willen zetten.’

De derde plek ging naar Kevin Staut. Hij was met Silvana zeer dicht bij de winst. ‘Ik ben ergens wel teleurgesteld, omdat ik de laatste eraf had. Maar ik heb nog nooit zoiets gesprongen als vandaag en dat geldt ook voor mijn merrie. Ze is veertien jaar, maar je zou zeggen dat ze jonger is. Ze sprong beter dan ooit.’

De nodige kritiek was er na afloop op parcoursbouwer Uliano Vezzani. De Italiaan leek het vrijdag, met vijftien nullers, te makkelijk te hebben gemaakt, en zat nu tegen het maximale aan van wat gevraagd kan worden. Zelf was hij tevreden over zijn ontwerpen van vandaag. ‘Hier zijn de beste ruiters en de beste paarden. Het was technisch en zwaar, maar de paarden sprongen toch goed tot het einde.’ Nummer twee Guerdat nam het op voor Vezzani: ‘We moeten de parcoursbouwer niet de schuld geven. Er waren voldoende combinaties met vier strafpunten en als wij ons werk net zo goed gedaan hadden als hij, waren er meer foutlozen geweest.’ (foto: Remco Veurink)

Bron: Hoefslag

Beezie Madden heeft haar de eerste wereldbekerfinale uit haar rijke carrière gewonnen. De voorheen door Jeroen Dubbeldam gereden Simon (foto, v. Mr. Blue) bracht de Amerikaanse naar dit geweldige resultaat. Marc Houtzager eindigde na een springfout op de laatste hindernis van de tweede finaleomloop met Sterrehof’s Tamino (v. Numero Uno) op plek zeven.

Madden ging als leidster de laatste manche in. Zij had net als de rest van het veld de lei niet schoon gehouden in de eerste finaleomloop en stond op vijf strafpunten. Ook in de allerlaatste omloop van de 35ste wereldbekerfinale leek het lange tijd alsof er vandaag niemand met een vlekkeloos resultaat de ring zou verlaten. Spanjaard Sergio Alvarez Moya brak de ban. De winnaar van de West-Europese cyclus piekte misschien net wat te laat met de geweldige Carlo (v. Contender), maar zette wel het beste resultaat van de dag neer, uiteindelijk goed voor een vierde plek in de eindrangschikking.

Rolf-Göran Bengtsson kreeg vervolgens het complete Scandinavium op de banken. Zijn Quintero la Silla (v. Quantum) toucheerde de een na de andere hindernissen, alles bleef echter liggen, enkel de tijd gooide roet in het eten. Met één strafpunt erbij en een eindtotaal van dertien zou hij samen met McLain Ward op een gedeelde vijfde plek eindigen.

Olympisch kampioen Steve Guerdat deelde uiteindelijk samen met Moya de dagprijs. Dat was echter niet waarvoor hij hier gekomen was. Zijn Franse fenomeen Nino des Buissonnets (v. Kannan) kwam nergens in de problemen en zorgde voor de tweede nulrit van de gehele middag. Guerdat stond daarmee op negen strafpunten.
Vervolgens leek de Fransman Kevin Staut hem de loef af te steken. Net als Tamino sprong echter ook stamboekgenote Silvana HDC (v. Corland) de voorste paal van de laatste eraf. Het resultaat betekende wel een individuele podiumplek voor Staut, de eerste die hij met Silvana behaalt op een groot kampioenschap.

Madden, al winnares van de eerste finaleomloop op donderdag, was de volgende die alles in eigen hand had. Enige behoudendheid straalde wel van haar rijden af en op het moment dat de bovenste plank van de Zweedse vlag-hindernis nog bijna nawiebelde ging het alsnog fout op de insprong van de dubbel, hindernis 11.

Het betekende net als vorig dat een barrage moest bepalen wie er vandoor zou gaan met de wereldbeker. Ook in Den Bosch was Guerdat met Nino hierin een van de hoofdrolspelers. Toen verloor hij de strijd van de Amerikaan Rich Fellers.
Als eerste starter had hij boze plannen en leek hij hard op weg naar een herhaling van zijn superrit op vrijdag. Guerdat overspeelde echter zijn hand door Nino te kort en te ongecontroleerd voor de een na laatste hindernis te draaien. De delicate topruin kon dit niet meer verwerken en sprong de paal er genadeloos af. Nadat ook nog de laatste hindernis sneuvelde was het pleit eigenlijk beslecht. Madden maakte er in haar barrage bijna een zomeravondritje van en reed gecontroleerd naar de overwinning. Na een derde plek in Leipzig met Dubbeldam, was er nu de hoogste eer voor Simon. (foto: Remco Veurink)

Klik hier voor de uitslag.

Bron: Hoefslag

Marc Houtzager heeft geen greep naar een hoge uitgangspositie voor de laatste finaleomloop kunnen doen. De enige Nederlander kreeg met Sterrehof’s Tamino (v. Numero Uno) twee balken, in dit geval planken, te verduren in het loodzware parcours van de Italiaan Uliano Vezzani.
Zijn keuze voor de voorwaartse vier galopsprongen in de lastige afstand van hindernis 4 naar de dubbel steil hindernis 5 pakte niet goed uit, doordat Tamino iets vlak bleef op de insprong. Spijtig genoeg bleef het niet bij deze fout en sneuvelde ook de relatief weinig gevallen plank van hindernis 10.

De woorden vooraf van de Nederlandse bouwer Louis Konickx ‘ik heb indoor nog nooit zo zwaar gebouwd’ bleken ogenschijnlijk op waarheid te berusten. Geen enkele combinatie binnen het aanwezige topveld hield het hout boven. Ongelukkig was de olympische kampioen Steve Guerdat, die na een fabuleuze ronde met Nino des Buissonnets (v. Kannan) de paal van laatste hindernis zag vallen. Wel klom hij samen met McLain Ward (Super Trooper de Ness) op naar een gedeelde derde plek.

De leiding is in handen van Beezie Madden. Zij hield de schade met Simon beperkt tot 4 strafpunten en stak Luciana Diniz, die Lennox onderweg drie balken aan de benen zag krijgen, voorbij. Plek twee is voor een andere KWPN’er, Silvana met berijder Kevin Staut. Houtzager staat nog altijd op een vijfde plek, maar deelt deze met Diniz, Rolf-Göran Bengtsson (Quintero) en Sergio Alvarez Moya (Carlo). Belg Ludo Philippaerts kwam prima voor de dag met Challenge van de Begijnakker. Hij schreef slechts vier strafpunten toe aan zijn totaal.  (Foto: Remco Veurink)

Klik hier voor de tussenstand.

Chaman
Ludger Beerbaum en Chaman

Ludger Beerbaum heeft de Gothenburg Trophy gewonnen. De Duitser, die niet deelneemt aan de wereldbekerfinale, won de hoofdrubriek in de CSI5* neventour met de KWPN-hengst Chaman (foto, v. Baloubet du Rouet). Dezelfde combinatie won enkele weken geleden ook al Saut Hermès Parijs en had de juiste vorm meegenomen naar het Scandinavium. In de barrage kwam er niemand aan de tijd van 30,97 sec., waardoor de hoofdprijs van 214.500 Zweedse kronen (ruim 25.000 euro) in Beerbaums handen terecht kwamen.

Ook plek twee ging naar een Duits-Nederlandse combinatie. Marcus Ehning en Plot Blue (v. Mr. Blue) kwamen uit op 32,02 sec. in de barrage. Thuisfavoriet Rolf-Göran Bengtsson belandde op plek drie met Casall la Silla (v. Caretino) . Ook op de plekken vier t/m zes kwamen hengsten terecht, met respectievelijk Flexible (Rich Fellers), Lordan (Nayel Nasser) en Taloubet Z (Christian Ahlmann). De enige aanwezige Nederlander kon geen rol van betekenis spelen. Marc Houtzager gaf op met Sterrehof’s Uppity (v. Guidam)

Klik hier voor de uitslag.

Volg ons!

0FansLike
0VolgersVolg
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer