Uncategorized

Vandaag werd in Kronenberg de eerste selectiewedstrijd verreden van de Kingsley Future Cup voor Zuid-Europese barokke types op Z1, Z2 en ZZ-Licht niveau.  Gwendelyn Vollebregt won met haar BS Bucefalo XL de selectiewedstrijd en is zeker van plan om aan nog meer selecties mee te doen om uiteindelijk op Jumping Amsterdam mee te mogen rijden. Haar Z1-proef werd beloond met 67,06%.

Rustiger

Enthousiast steekt Gwendelyn van wal: “De proef ging vandaag hartstikke goed. Al moet ik zeggen dat hij tijdens het losrijden nog net iets beter liep. Toch was ik heel tevreden met de stap, waarin hij rustiger was. Maar bijvoorbeeld sommige eenvoudige wissels konden nog net iets beter. Nog één puntje en dan zijn we Z2 startgerechtigd.”

Gelijk weg van

“Bucefalo is acht jaar oud en ik heb hem nu twee jaar. Eigenlijk was ik destijds niet speciaal op zoek naar dit type paard, maar ik liep langs zijn box en ik was gelijk weg van hem. Dat ik hem kreeg, kon hij nog niets en was hij hengst. Ik heb hem zelf ingereden en inmiddels is hij ook gecastreerd. Hij kan zich heel druk maken, maar als ik hem het vertrouwen geef, komt het goed. Dat is ook iets waar ik op train samen met mijn instructrice bij wie ik sinds kort les, Jeanine Nieuwenhuis.”

Super cool

“Ik heb niet een specifiek doel met hem. Ik wil gewoon kijken hoe ver ik samen met hem kan komen. Samen met Jeanine heb ik het wel erover gehad om misschien volgend jaar bij de Junioren te starten. Maar eerst ga ik voor een plek in de finale-clinic tijdens Jumping Amsterdam. Dat lijkt me super cool. Ik heb me al opgegeven voor de selectiewedstrijden die bij mij in de buurt zijn. Ik vind het heel leuk dat er eens een competitie is voor dit type paard. Dat was er niet en het gewonnen Kingsley-sjabrak én abonnement op Hoefslag Dressuur is ook nog eens kicken.”

Lijkt het je ook gaaf om je te selecteren voor een clinic op Jumping Amsterdam?

Klik dan hier voor meer informatie.

Foto’s: Sanne Wiering

 

0 98
Springteam met het Olympisch goud in Londen 2012

Afgelopen week lazen we al dat een aantal sporten op de Olympische Spelen een nieuw format krijgen. Zo ook de hippische sport. Niet alleen de sport wordt aangepast, maar ook de medailles. De organisatie van Tokio 2020 kondigt aan dat 100% van het metaal wat gebruikt wordt, gerecycled is. Dat meldt USA Today.

Veranderingen hippische sport

Meerdere elementen verschillen van eerdere Spelen. Zo is er geen plek meer is voor een ‘drop score’, alle gereden ritten tellen vanaf nu mee. Daarnaast bepaalt de Grand Prix niet meer wie er met de team medailles vandoor gaan. Dat gebeurt namelijk in de Grand Prix Special. Ook verandert de selectie voor de Individuele Freestyle en daarmee dus ook voor de Grand Prix Special.

Medal Project

Het Tokio 2020 Medal Project verzamelde 80,000 ton aan mobiele telefoons en kleine elektronische apparaten. Deze apparaten komen vanuit heel Japan. Vervolgens gebruikt de organisatie deze apparaten voor het maken van alle gouden, zilveren en bronzen medailles. Dit doen ze voor zowel de Olympische én de Paralympische spelen van komend jaar. De organisatie reikt komend jaar naar schatting zo’n 5000 medailles uit.

Twee jaar

Tokio 2020 maakt bekend dat de medailles van komend jaar bestaan uit 100% gerecyclede materialen. Dit bereikten ze na een donatie periode van twee jaar. Al deze materialen worden gewonnen uit de gedoneerde elektrische apparaten. Van deze apparaten zijn er maarliefst zes miljoen mobiele telefoons.

Bron: USA Today / Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Teresa van Wilgenburg met Habibi (v. Spielberg) - foto: Willemijn de Lange Photography

Het was even aanpoten voor Teresa van Wilgenburg tijdens de Subtopwedstrijd in Emmeloord. Zij kwam met twee paarden aan start in de ZZ-Zwaar, en met succes. Met Habibi (v. Spielberg) won Van Wilgenburg beide proeven met scores van 63,77% en 63,36%. Met Gambler, eveneens een Spielberg nakomeling, reed zij naar 61,21% en 61,57%.

Spielberg nazaten

Beide paarden komen uit de eigen fokkerij van Van Wilgenburg. Habibi komt uit Wulia (v. Ferro) en Gambler uit Karlette (v. Michelangelo). “Beide fokmerries zijn behoorlijk scherp, en ik vond Spielberg daar goed bij passen omdat deze hengst vaak heel fijne en bewerkbare paarden geeft. Dat is gebleken, want zowel Habibi als Gambler doen altijd kneiterhard hun best voor mij. Ze kunnen wel eens kijkerig of heet worden, maar toch doen ze altijd hun werk. Ik ben enorm blij met allebei!”

Rustige wedstrijd

“Doordat beide paarden nog wel eens heet of gespannen kunnen worden, is het heel fijn om even de baan te kunnen verkennen”, vertelt van Wilgenburg. “Emmeloord was wat betreft echt de ideale wedstrijd. Het was er heel rustig en alles was super georganiseerd. Die rust straalde denk ik over op mijn paarden, want ze waren nog nooit eerder zo ontspannen in de ring. Vooral bij Habibi moest ik er af en toe echt even aan rijden, terwijl ik haar anders alleen maar aan het afremmen ben.”

Lichte Tour

“Met zowel Habibi als Gambler wil ik eind van deze zomer Lichte Tour gaan starten. In de training zijn ze daar klaar voor, maar ik heb de afgelopen periode weinig gestart met ze. Nu gaan we eerst wat meer wedstrijden meepakken om zo wat meer ringervaring op te doen. Habibi is met haar zeven jaar, een jaar jonger dan Gambler. Voor haar gaat het allemaal hard zat, dus wellicht dat ze nog een keer tijdelijk uit de sport gaat zodat we een veulen bij haar kunnen fokken of een embryo gaan spoelen. Ze is in het bezit van alle predicaten, dus het zou super zijn om met haar deze stam voort te kunnen zetten.”

Eigen fokkerij

“Een paar jaar geleden heb ik besloten om onze fokproducten zelf aan te houden en op te leiden. Dit gaat tot nu toe voorspoedig, en dat maakt mij extra trots op wat er al bereikt is met deze paarden. Je kunt wel veel geld hebben en dure paarden kopen, maar om een paard van A tot Z in handen te hebben en op te leiden is wel heel bijzonder hoor! Het begint natuurlijk al bij het insemineren, vanaf dan ben je er al zo intens mee bezig. Als dat dan uitmondt in succesvolle, blije sportpaarden is dat een heel fijn gevoel!”

Uitslagen

De Prix St. Georges werd gewonnen door Jacob van der Heide met Siddharta Santorini (v. Sir Donnerhall) met een score van 62,13%. Romee Driessen reed naar de winst in de Intermediaire I met Fortunato (v. Ampère), zij behaalden 64,27%. Kirsten Brouwer en Sultan des Paluds (v. Solimon de Hus) bleven ver voor op de concurrentie in de Zware Tour. Zij kregen 73,31% voor hun Intermediaire II proef.

Uitslagen Subtop Emmeloord 21-7-2019

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Tekst: Jolanda de Nekker

Barbara Soederhuizen en Eclips (v. Apache) - foto: Fotu4U

Dee weergoden waren de Subtopwedstrijd in Velddriel niet gunstig gezind, met hevige regen en zelfs een blikseminslag vlak naast één van de ringen tijdens het concours. Het weerhield Barbara Soederhuizen er niet van om naar een mooie score van 63,02% te rijden met Eclips (v. Apache) Intermediaire II.

Debuut

De combinatie debuteerde in de Intermediaire II en heeft dus al na één start ruimschoots het startbewijs voor de Grand Prix binnen. “We hadden een tijdje terug al een oefendressuur gereden waar we dik 68% haalden in de Inter II. Toen vond ik dat we er wel klaar voor waren. Maar door het slechte weer werd de wedstrijd in Velddriel toch een beetje rommelig en was onze voorbereiding niet ideaal. We konden gelukkig wel binnen losrijden maar in de wedstrijdbaan zelf werd Eclips toch wat gespannen in de hoeken. Dit kostte ons punten in de piaffe en ook de series gingen de mist in. Maar als je met een ideale proef 63% rijdt, gaat er ook iets niet goed dus ik was allang al blij met deze score ondanks de foutjes. Er zit dus nog veel meer in!”

Bijzonder paard

Eclips werd door Soederhuizen en haar partner Peter Brands aangekocht als veulen. “Erik Timmermans heeft hem zadelmak gemaakt en we hebben hem daarna zelf verder opgeleid. Dit was nog niet zo makkelijk, Eclips was namelijk bijzonder vlug en erg onzeker. Toen hij net zadelmak was, ben ik echt heel erg hard van hem afgevallen en is hij eerst wat verder door gereden door een meisje bij ons op stal. Daarna heb ik hem zelf weer overgenomen maar het ging alsnog niet van een leien dakje. Met de jaren gaat zijn scherpte en vlugheid steeds meer in ons voordeel werken, het zijn natuurlijk wel eigenschappen die voor het zware werk enorme pluspunten zijn. Vroeger schoot hij op concours om ieder klein dingetje opzij, maar nu de proeven zwaarder worden moet hij zijn aandacht er meer bij houden.”

Nieuw

Zowel voor amazone als paard is dit niveau nieuw. Eerder reed Soederhuizen in de Lichte Tour met Living Colour II (v. Don Romantic). “Living Colour II hebben we destijds ook als veulen aangekocht, dat was een superfijn paard. Maar uiteindelijk moet ook bij ons de kachel gewoon branden, dus hebben we haar verkocht. Zij was wel een stuk makkelijker dan Eclips, zodoende ging zij ook vaker mee op concours en bleef Eclips een beetje in haar schaduw staan. Na haar verkoop ben ik Eclips meer gaan starten en is het uiteindelijk allemaal heel snel gegaan. De volgende stap is nu de Grand Prix, Eclips kan alles in ieder geval!” Lachend voegt ze daar aan toe: “Nu ik nog! Alles is op dit niveau is nieuw voor ons, dus we gaan eerst even door oefenen en maken dan de overstap.”

Uitslagen

De eerste ZZ-Zwaar proef kwam met 64,38% op naam te staan van Stijn Bruisten met Quinn DSB (v. Quaterback), zij startten alleen in deze proef. Manon van Gils won de tweede ZZ-Zwaar proef met Falko (v. Westpoint) met 61,36% nadat Van Gils in de eerste proef al een derde prijs behaalde. Tommie van Puijenbroek-Visser won de Prix St. Georges met TOP’s Gentle (v. Jazz) met een score van 69,49%. Zij lieten hiermee Karin Petterson en Apple King K (v. Loves Corinth) met anderhalf procent achter zich. Laatstgenoemden schreven wel de Intermediaire I op hun naam met een totaal van 67,43%, en gingen hiermee royaal aan de leiding. De Zware Tour werd gewonnen door Robin van Lierop die met Cupido (v. Rhodium) 67,50% voor zijn Grand Prix proef kreeg.

Uitslagen Velddriel 12-7-2019

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Tekst: Jolanda de Nekker

Marjan Hooge - Eskara de Jeu © DigiShots

Marjan Hooge debuteerde met Eskara de Jeu (v. Jazz) in de Grand Prix tijdens de Subtopwedstrijd in Wergea. Zij eindigden als tweede in deze rubriek met een knap percentage van ruim 65%.

Eerste keer

”Voor de eerste keer ben ik super tevreden,” vertelt Hooge. “Eskara kent alle oefeningen maar het is vooral zorgen dat alles achter elkaar goed blijft gaan. Gisteren heb ik in Exloo nog even in de wedstrijdbaan kunnen trainen en daar de hele proef doorgereden. Vandaag merkte ik dat het al weer veel beter ging dan gisteren. Dit niveau is voor ons allebei nieuw, er valt nog genoeg te leren!”

NMK Kampioen

Eskara de Jeu was al eerder succesvol in Wergea. Precies 7 jaar geleden werd zij daar al kampioen bij de dressuurmerries tijdens de Centrale Keuring van Friesland, en een paar weken later werd zij ook NMK kampioene in Ermelo. Hooge: “Eskara is de eerste NMK kampioene die Grand Prix loopt, heel bijzonder dat we dit samen bereikt hebben! Ik ben haar eigenaren Harald Meijer en Margreet de Boer heel dankbaar dat ik deze merrie mag rijden. Het is voor mij een mooie kans om handiger te worden op dit niveau. Ik kreeg haar een jaar geleden te rijden en toen had ze nog geen 20 wedstrijden gelopen. Het is ontzettend snel gegaan met haar.”

Opvolgers

”Ik heb thuis nog een aantal paarden staan waar ik hoge verwachtingen van heb. Maar voor je op dit niveau bent, ben je wel een aantal jaar aan het sleutelen. Onze eigen Ego Tripper Texel (v. Jazz) loopt inmiddels ook in de Zware Tour. Maar hij heeft nog de tijd nodig om constante prestaties in de baan neer te zetten. Ik denk dat hij nog een jaar of twee nodig heeft om alles in zijn hoofd goed te kunnen verwerken. Met Eskara wil ik de pijlen richten op de U-25, ik ben nog jong genoeg dus ik kan daar nog een paar jaar in mee rijden.”

Uitslagen

De gecombineerde Zware Tour (Grand Prix en Intermediaire II) werd aangevoerd door de Duitse Sabine Rueben. Zij reed haar voshengst Double Joy 4 (v. Desperados FRH) naar een score van 67,17% in de Grand Prix. Ook de Lichte Tour was een gecombineerde rubriek van de Prix St. Georges en Intermediaire I samen. Ellen Wynia behaalde hierin de hoogste score in de Intermediaire I met Chakakahn (v. Sir Donnerhall). De combinatie behaalde ruim 64,49%. Smaakmaker in de ZZ-Zwaar was Stephanie Berends met Giorgio (v. Bordeaux). Zij wonnen beide proeven met scores van 67,29% en 68,29%.

Uitslagen Wergea 12-7-2019

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Tekst: Jolanda de Nekker

0 128
Edward Gal - Glock's Zonik N.O.P. NK Dressuur 2019 © DigiShots

Dit jaar viert CSI Twente haar 45-jarig jubileum en verwelkomt voor de derde keer de Longines FEI Nations Cup™. Zij organiseren dressuur op driesterren en springen op vijfsterren niveau. Daarmee komt de wereldtop van de disciplines van 10 tot en met 23 juni naar het terrein van Erve Maathuis in Geesteren.

De bondscoaches Rob Ehrens en Alex van Silfhout stellen hun sterkste teams samen, en maken van de Landenwedstrijden een belangrijke observatie richting het EK Rotterdam. “We gaan voor een topeditie van dit 45ste CSI Twente”, vertelt concoursdirecteur Rob Maathuis enthousiast.

Primeur

Het is nu de derde keer dat CSI Twente gastheer is van de Longines FEI Nations Cup™. In 1989 en 1994 verzorgden zij hiervoor de springwedstrijden, dit jaar beleeft het een primeur bij de dressuur. Normaal gesproken worden beide tijdens het CHIO Rotterdam verreden.“In 1989 was er ook een EK in Rotterdam en in 1994 was er in verband met de Wereldruiterspelen in Den Haag geen Landenwedstrijd in het Kralingse Bos. Nu het CHIO Rotterdam de Europese Kampioenschappen organiseert zijn wij wederom gastheer. Ik zie het als een mooi natuurlijk moment dat de Landenwedstrijd na 25 jaar terugkeert naar Twente, van oudsher toch een van de toonaangevende paardenregio’s die ons land rijk is”, legt Maathuis namens CSI Twente uit.

Volledig pakket

“Het gebeurt niet vaak dat deze vacature open ligt,” vervolgt de directeur. “Voor ons als organisatie hoeven we eigenlijk alleen het prijzengeld te verhogen van viersterren naar vijfsterren niveau en ons goed in te stellen op de extra voorschriften vanuit de FEI. Facilitair en qua ruimte, infrastructuur en concoursterrein hebben we het prima voor elkaar. We hebben veel ervaring met het organiseren en zijn breed georiënteerd. Zo hebben we ook één en tweester springwedstrijden, landelijke rubrieken, dressuur, fokkerij en pony’s in ons pakket.”

Vijf landen

“De FEI heeft uit de eerste Europese divisie vijf landen aangewezen voor ons concours. Nederland komt met onder anderen Harrie Smolders. Duitsland is aanwezig met wereldkampioene Simone Blum in het team. De Zweden nemen Europees kampioen en nummer twee van de wereld Peder Fredricson mee. Ook België rijdt voor de punten. Het won vorig jaar de finale in Barcelona en de ruiters staan hoog op de wereldranglijst”, vervolgt Maathuis.

“Daarnaast is Spanje hier, gastheer van de finale in Barcelona. Ook Oostenrijk, dat vorig jaar naar de eerste divisie promoveerde, en Brazilië, in 2018 winnaar van onder andere de Nations Cup in La Baule, komen naar Geesteren. En Japan, dat getraind wordt door Wim Schröder, verschijnt aan start. Een leuke bijkomstigheid, aangezien dat land de Olympische Spelen van 2020 in Tokio organiseert.”

Concurrentie

Nederland krijgt bij de dressuur concurrentie van de teams van Groot Brittannië, de Verenigde Staten, Zweden, Frankrijk en België. “Concurrentie is goed. Dat houdt iedereen scherp. We zijn goed voorbereid en hebben er zin in. 45 jaar CSI Twente, een jubileum. We gaan dan ook voor een top-editie’, kijkt Maathuis vol verwachting vooruit.

Alex van Silfhout maakte gisteren de selectie van het Nederlands dressuurteam bekend. De coach heeft de top 4 van het NK Dressuur aangehouden. “Het was nog best een lastige keuze, omdat de scores op het NK, bijvoorbeeld, best dicht bij elkaar lagen. Ik heb dus gekozen voor de eerste vier. Talentvolle ervaren ruiters, amazones en paarden die allemaal al weten hoe het werkt en al duidelijk hebben laten zien wat ze kunnen.” vertelt hij over zin team. “Geesteren wordt hoe dan ook een spannend moment waarop we voor het eerst een beeld gaan krijgen van hoe het team zal presteren.”

Daarnaast komen alle kaderleden aan start op Erve Maathuis in het CDI3*. Dat zijn Adelinde Cornelissen, Marlies van Baalen, Danielle Heijkoop, Patrick van der Meer, Diederik van Silfhout en Thamar Zweistra.

Thuisvoordeel

De Longines FEI Nations Cup™ van Geesteren is een week na die van Sopot, waar Nederland ook aan start komt. In Geesteren is het voor Team Oranje de tweede van de vierde gelegenheid om punten te verzamelen voor de finale in Barcelona. Ook is het de tweede observatiewedstrijd voor de springruiters na het NK in Mierlo richting het EK in Rotterdam.

Bondscoach Rob Ehrens zal zijn team voor de Longines FEI Nations Cup™ bekend maken na het Pinksterweekend, waarin zijn combinaties op veel internationale wedstrijden actief zijn. Ehrens: “We hebben het thuisvoordeel en ik wil mezelf niet in de vingers snijden door de ploeg te snel bekend te maken. Daarvoor is deze wedstrijd te belangrijk voor ons. In Geesteren willen we voor eigen publiek zo goed mogelijk voor de dag komen. De combinaties die we kiezen, moeten in een flow zitten.”

Bron: KNHS / Hoefslag

Foto: © DigiShots

0 2163
foto: Remco Veurink

Op 20 april stortte in Cardiff een paard neer midden op straat. Deze merrie had vermoedelijk een hartaanval, waardoor zij omviel. Dit paard is nu gestolen uit de opvang waar zij tijdelijk verbleef.

Overgedragen

Op 20 april werd de RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) gebeld dat er een paard was ingestort. De politie zorgde dat de merrie naar een opvang kon. In de tussentijd vervolgde het onderzoek naar de oorzaak. De eigenaren van het paard droegen de zorg over aan de RSPCA.

Het paard werd echter gestolen voordat zij bij de stichting was. Een woordvoerder vertelt: “De politie ontving op 3 mei een melding dat ze was gestolen van the Whispering Willows sanctuary. Zij onderzoeken de diefstal nu. De RSPCA maakt zich zorgen over het welzijn en de verblijfsplaats van het vermiste paard.”

Een woordvoerder van de South Wales Police bevestigt dat ze de diefstal onderzoeken.

Lees ook: Drie paarden gestolen door oplichter in Brabant

Bron: Horse & Hound

Foto: Remco Veurink

 

Fitheid in de paardensport

Lichamelijk en mentale fitheid is voor topsporters van groot belang. Daarnaast zijn passie, enthousiasme en doorzettingsvermogen belangrijke eigenschappen.  Zeker als je jezelf bezighoudt met topsport als de paardensport.

Aan enthousiasme en doorzettingsvermogen is er bij ruiters vaak geen gebrek. Alleen vergeten ruiters nog weleens hoe belangrijk is om zelf lichamelijk topfit te zijn als je echt verder wil komen.

De levensstijl van het paard vs. de ruiter

Bij ruiters is hun training vaak gericht op het paard. Het paard heeft de beste voeding nodig, de juiste training en rustmomenten. Alle oefeningen zijn gericht op de spieropbouw en conditie, de voeding is uitgebalanceerd en voedzaam. De rustmomenten zijn er om ervoor te zorgen dat spierherstel en ontspanning mogelijk is, enzovoorts. In de paardensport is echter niet alleen het paard een atleet. Net zo min als de ruiter alleen de sporter kan zijn. Het is vooral combinatie van zowel een topfit paard, als een topfitte ruiter wat een succesvol, atletisch duo zal maken. Fitheid in de paardensport is dus belangrijk voor zowel de ruiter als het paard.

Fitheid combineren met de paardensport

Toch is dit juist iets wat menig ruiter nog de wensen overlaat. Het is ook lastig om een echt gezonde levensstijl, waarbij je jezelf ook nog eens voorziet van de nodige sportschooluren om zelf aan de spieropbouw en conditie te werken, te combineren met de toch wel drukke ‘paardenlevensstijl’.

Samen fit op het NK dressuur

Om deze en andere sport gerelateerde kwesties onder de aandacht te brengen organiseert Gelderland in 2019 het themajaar ‘Sport, Voeding en Gezondheid’. Een van de doelen van dit themajaar is om onder andere gezonde voeding bij sportevenementen te promoten en een van de partijen waar de provincie mee samenwerkt is het NK dressuur.

Op 24 mei zal hier dan ook het seminar ‘Fit in de Sport’ worden gegeven. Oud-schaatser Erben Wennemars, voormalig Grand Prix-ruiter en bondcoach bij de junioren Alex van Silfout en Voedingsdeskundige Ralf van Orsour van HorSeMolen. Het KNHS zal tevens op dit evenement van start gaan met het ‘Samen Fit-programma’. Dit is een leefstijlprogramma special voor ruiter en paard waarbij gezamenlijk wordt gewerkt aan een gezondere levensstijl en ruiter fitheid in de paardensport.

Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar hoe je samen zo fit mogelijk op wedstrijd kan gaan?

Kaarten voor dit seminar op vrijdag 24 mei zijn online te bestellen op de pagina van het NK dressuur.  Een toegangsticket geeft tevens toegang tot het terrein en sport programma van het NK Dressuur Gelderland. De bijeenkomst begint om 14.00 uur en rond 16:45 uur is er een afsluitende borrel op de VIP loge tijdens de Grand Prix Dressuur.

Fokker zoekt Ruiter

Op maandag 13 mei presenteert het Project Fokker zoekt Ruiter de talenten van 2018/2019. Bij dit project krijgen jonge ruiters en paarden uit de regio Limburg een unieke kans. Fokkers stellen hun jonge paarden ter beschikking aan talentvolle, ambitieuze ruiters. Hierna worden de combinaties samen getraind en belegeidt om uiteindelijk samen tot een hoger niveau te komen.

Doel

Het doel van het project is om enerzijds fokkers en eigenaren te ondersteunen in het laten rijden van hun jonge paarden. Aan de andere kant worden de nieuwe, jonge ruiters ondersteunt bij het vinden van goede jonge paarden om te rijden.

Fokker zoekt Ruiter zorgt bijvoorbeeld voor begeleiding van de nieuw gevormde combinaties. Hierbij zet de organisatie zich in om de prestaties van het paard en de ruiter naar een hoger niveau te tillen. Zo zijn de nieuwe combinaties afgelopen winter getraind door dressuurinstructrice Stefanie Peters en springinstructeurs Dave Maarse en Luc Steeghs.

Eisen

De jonge paarden van de fokkers of eigenaren moeten minimaal 3,5 jaar oud en goed zadelmak zijn. Daarnaast moeten de ruiters op B / L niveau rijden en over de ambitie en het talent beschikken om hogerop te komen. 

Avond

Tijdens deze avond kun je niet alleen de prestaties van de nieuwe combinaties bekijken, maar vindt er ook een korte presentatie plaats. Zo worden er beelden getoond van video metingen van Equinolab ter verbetering van houding en zit. Equinolab en Fokker zoekt Ruiter werken samen om de ruiters en paarden optimaal te laten presteren.

De springcombinaties kwamen in maart samen om de laatste metingen door te nemen. Daarbij kwam naar voren dat er bij elke combinatie hard was gewerkt en veel was verbeterd. Bij de metingen wordt er vooral gelet op de beweging van het paard. Bijvoorbeeld welk verschil de afstand tot de hindernis maakt aan de afzet.

Bezoeken

Iedereen is welkom op de afsluitende avond. Bijvoorbeeld geïnteresseerde fokkers, eigenaren van het paard of sponsoren. Ook is er plek voor potentiële deelnemers voor seizoen 2019/2020 en alle overige belangstellenden. De avond is op maandagavond 13 mei om 19.30 uur. Dan wordt  de 2e lichting jonge ruiters en jonge paarden  van het project “Fokker zoekt Ruiter” gepresenteerd in Manege de Vosberg te Panningen.

Klik hier om je aan te melden voor volgend seizoen

Bron: Persbericht Fokker zoekt Ruiter / Hoefslag

Foto: Fokker zoekt Ruiter

0 79
Laurens Houben

Springruiter Laurens Houben (23) is sinds 1 maart als stalruiter in dienst bij het Duitse Holger Hetzel Stables. De jonge Belg komt van de stal van Roelof Bril en werkte daarvoor bij Bart Bles.

Bij zijn nieuwe werkgever rijdt hij inmiddels een twaalftal concourspaarden. “Daar kan ik bij wijze van spreken morgen mee op wedstrijd. Ik kan hier meer rijden en leer ook veel bij op andere vlakken.”

Veel leren

Laurens Houben reed zich bij Roelof Bril onder meer in de kijker met de KWPN-hengst Invictus (v. El Salvador) en Cuba Libre (v. Mr. Blue). Hij is enthousiast over zijn nieuwe werkplek. “Holger Hetzel Stables is echt een prachtig bedrijf om te werken. De manier waarop ze rijden en trainen bevalt me heel erg goed. Natuurlijk is het overal net wat anders, maar ik denk dat ik echt veel kan leren hier. Niet alleen op het gebied van concoursen rijden, maar ook op veel andere vlakken.”

Bij Bril kreeg Houben al veel mee over de fokkerij en dressuurmatig leren rijden. “Hier bij Holger ligt de focus nog meer op de sport. En de jaarlijkse sportpaardenveiling natuurlijk, ik krijg veel mee van hoe dat allemaal in zijn werk gaat.”

Stal vol

Ondanks zijn jonge leeftijd werkte de uit het Belgische Overpelt afkomstige ruiter al een aantal jaren in Nederland. “School had niet zo mijn interesse, zeg maar. Vroeger thuis had ik al een stal vol pony’s en later paarden. Ik zat dan wel op school, maar was met mijn hoofd altijd bij de paarden. Toen de mogelijkheid zich voordeed, ging ik naar Nederland. Ik heb eerst drie jaar bij Bart Bles gewerkt en toen twee jaar bij Roelof Bril. Toen ik hoorde dat Holger een stalruiter zocht, leek me dat wel wat. En nu ben ik dus de grens overgegaan naar Duitsland.”

Houben rijdt zo’n twaalf paarden van tussen de zes en twaalf jaar oud. “Woensdag is mijn eerste wedstrijd. We beginnen rustig, het is vooral een kwestie van wennen en inkomen. De mogelijkheden zijn er zeker om naar het hogere werk te groeien, maar we beginnen klein.”

Bron: Holger Hetzel Stables

Foto: Wendy Scholten

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

101,333FansLike
0VolgersVolg
6,983VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer