Uncategorized

Contango, O.Esther
Het hengstveulen van Contango en O.Esther. Foto: Ruud van Nobelen.

Op de Dalhoeve is gisteren een prachtig hengstveulen geboren uit een draagmoeder. In dit seizoen is dat op zich geen bijzonder nieuws, maar dit specifieke veulen heeft een uniek verhaal. Zijn beide ouders zijn immers al een poosje overleden. Zijn vader was de bekende Grand Prix-topper Contango (v. Contender), die in 2007 overleed. Moeder O.Esther (elite 2x pref. 3x prest. Prok D-OC v. Jazz) bracht heel wat dressuurtoppers, maar overleed in 2019.

‘Een rietje van Contango’

Ruud van Nobelen vertelt: ‘De Dalhoeve had een paar jaar geleden nog een paar rietjes van Contango in de vriezer. Daar heb ik er eentje van kunnen kopen. We spraken met Nol Gerritsen af dat we alle veulens die daaruit zouden komen, samen zouden doen. In die periode begon het hele ICSI-gebeuren. Esther Hovenga van Seldsum Equine Fertility heeft dan samen met Karen Hendriks de ICSI-techniek toegepast. Enkel op die manier konden we het rietje gebruiken.’

‘3 embryo’s’

‘Het resultaat van de ICSI waren 3 embryo’s. Esther plaatste het eerste embryo zo’n 3 jaar geleden terug. Dat sloeg aan en we kregen een prachtig merrieveulen in 2019. We waren er heel blij mee, want dat jaar overleed O.Esther helaas. We noemden de merrie O.Esther II SVN, omdat ze zo op haar moeder leek. Ze loopt nu bij de Dalhoeve op de weide, een prachtige merrie.’

‘Nog maar 1 kans’

‘In 2019 plaatste Esther het 2de embryo terug. In eerste instantie leek alles goed te gaan. Maar toen we nog een keer scanden, bleek het embryo weg te zijn. Heel jammer natuurlijk, we hadden toen nog maar 1 kans. Vorig jaar plaatste Esther het laatste embryo terug. We hoopten heel erg op een hengst.’

‘Heel mooi en bloederig veulen’

‘Toen Nol me belde dat de hengst geboren was, waren we uiteraard erg blij. We zijn intussen bij hem geweest. Het is een heel mooi en bloederig veulen. Contango was natuurlijk vrij zwaar, maar deze hengst lijkt net als zijn volle zus ook heel erg op O.Esther.’

‘Nog nadenken over naam’

‘We hebben nog embryo’s van O.Esther zitten, en we gaan natuurlijk ook proberen om die te plaatsen. Ze heeft intussen heel wat goede nakomelingen voortgebracht, ze was een unieke merrie. We hopen dat haar 2-jarige dochter van Contango in haar voetsporen kan treden. En dit hengstveulen blijft ook hier, nu moeten we alleen nog even goed nadenken over een naam!’

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan).

Foto: Ruud van Nobelen

 

Chigo ZG Z (v. Cornet Obolensky) vertrekt voor €46.000 naar de USA

Zaterdagavond liep de derde veiling van 2021 van Paardenveilingonline.com af. De belangstelling voor de ruime collectie van zeer talentvolle drie- en vierjarige springpaarden was enorm. Veel paarden vertrekken naar landen buiten Europa, maar ook binnen Europa en Nederland hebben paarden een nieuwe eigenaar gevonden. Met €46.000 was Chigo ZG Z (v. Cornet Obolensky) de absolute veilingtopper.

Chigo ZG Z

Al vroeg in de veiling werd er al volop geboden op de driejarige merrie Chigo ZG Z. Vader Cornet Obolensky schitterde op de Olympische Spelen en behoort als vererver al jarenlang tot de absolute wereldtop.  In de pedigree van deze opvallende driejarige merrie Chico ZG Z is hij samengebracht met de bewezen Banta-stam. Zo is moeder Jirobanta een halfzus van het internationale 1.50m-springpaard Zypria (v. Triomphe de Muze) en de 1.40m-geklasseerde Vicibantos (v. Burggraaf.) Chigo ZG Z vertrekt naar de Verenigde Staten.

Sky vd Middelstede

Ook de driejarige hengst Sky vd Middelstede (v. Nixon van ’t Meulenhof) stond volop in de belangstelling. Onder Harrie Smolders maakte Emerald’s spraakmakende halfbroer Nixon van ’t Meulenhof onlangs een overtuigend 1.50m-debuut. Hij is hier samengebracht met een sterke moederlijn. Zijn nog jonge moeder is een volle zus van het succesvolle Grand Prix-springpaard Domino, waarmee Jos Verlooy deelnam aan de EK’s van Herning en Aachen, de WEG in Caen en Nations Cup- en Wereldbekerfinales. Sky vd Middelstede is voor € 24.000 verkocht naar Turkije.

Tangilo Wi Ro Z

In de collectie waren ook AES-goedgekeurde hengsten opgenomen, waaronder de driejarige Tangilo Wi Ro Z (v. Tangelo van de Zuuthoeve).  Tangelo van de Zuuthoeve heeft zich weten te onderscheiden in de fokkerij dankzij uitmuntende nakomelingen als Darry Lou, Tobago Z en Citizenguard Taalex. Deze beloftevolle driejarige Tangilo Wi Ro Z is een volle broer van de internationaal 1.40m-geklasseerde Thousend Dollar. Hij werd afgeslagen onder de virtuele hamer op €21.000 en vertrekt naar Ierland.

Drie keer €16.500

Drie paarden wisselden van eigenaar voor een bedrag van €16.500.  De vierjarige ruin Most Wanted Baraka (v. Casago) heeft een nieuwe eigenaar in Turkije gevonden. De driejarige hengst No Doubt V&V (v. Zambesi TN) vertrekt naar Litouwen. Massey Ferguson MG (v. Cohinoor VDL) is een vierjarige ruin en blijf in Nederland.

Belofte richting het hoogste niveau

Niels Mulder en Alwin Scholten, de drijvende kracht achter Paardenveilingonline.com, kijken zeer tevreden terug op deze editie. “We hadden weer een hele goede collectie met veel kwaliteit, waaronder een aantal paarden die absoluut een belofte zijn voor de toekomst richting het hoogste niveau. Er kwamen nu meer paarden onder de virtuele hamer dan in de editie van januari. Ook al was de collectie een stuk groter, de gemiddelde prijs kwam nog steeds uit op bijna €14.000, wat natuurlijk heel mooi is. De kopers waren gretig en bijna 85% van de paarden is daadwerkelijk verkocht.”

Internationale interesse groot

Het is heel mooi om te zien dat de internationale interesse voor onze paarden groot blijft, zowel in Europa als daarbuiten. Naast terugkerende landen als Duitsland, België, Hongarije, Polen, Ierland, Groot-Brittannië, Canada en de Verenigde Staten, konden we weer nieuwe landen verwelkomen als Litouwen, Turkije en Colombia. Ook binnen Nederland weten de kopers onze veiling te vinden. Wij zijn enorm dankbaar voor het hele team rondom Paardenveilingonline.com, dat ook weer van deze veiling een groot succes heeft weten te maken!”

Kalender 2021

De overige veilingen van Paardenveilingonline.com voor 2021 zijn:

23-26 juni Veulens & embryo’s
18-21 augustus Veulens & embryo’s
29 september-2 oktober Veulens & embryo’s
17-20 november Jonge springpaarden

 

Bent u geïnteresseerd in het verkopen van uw veulen, embryo, fokmerrie of jonge springpaard in één van de edities van de veiling of heeft u vragen over de veiling? Klik dan hier.

 

Media Primair is de betrouwbare partner voor online veilingen. Naast de online veiling-applicatie van Paardenveilingonline.com ontwikkelde Media Primair ook de veilingtool en marketing voor onder andere Van Olst Sales, Veulenveiling Borculo, Excellent Dressage Sales (EDS) en Dutch Dressage Stars.

 

0 14

Secretariat is een terugkerend personage in de fantastische animatieserie Bojack Horsemanm waarin paard en Hollywoodacteur Bojack zijn jeugdheld, racepaard Secretariat, vertolkt op het witte doek.

Mocht je het hebben gezien, dan had je waarschijnlijk niet in de gaten dat Secretariat echt heeft bestaan. Het is één van de succesvolste racepaarden aller tijden, net als die andere Hollywoordster op vier benen (ja, paarden hebben immers benen), Seabiscuit. In een medium dat meestal berust op fictie zou je toch minimaal verwachten dat deze rare namen verzonnen zijn. Niets is dus minder waar.

Centrale regulering

Jazeker! De paardensport, of het nou gaat over dressuur, hindernissen of vlakbaanrennen, is al zo oud als de weg naar Rome. Letterlijk, want de Romeinen waren dol op paardensport. Om op het hoogste niveau te concurreren moet een paard aan ontzettend veel eisen en kenmerken voldoen. Het fokken en racen van paarden is daarom maar voor weinig specialisten weggelegd. De fokkers en eigenaren van racepaarden kennen onderling een gigantische concurrentie. Winnen is alles en verliezen kan ernstige financiële consequenties hebben. Daarom is het essentieel dat vals spelen zoveel mogelijk aan banden wordt gelegd en de sport, van het fokken tot aan het racen, centraal gereguleerd is.

Naamgeving

Die centrale regulering geldt ook voor de naamgeving. Hierdoor moet de naamgeving van de paarden aan allerlei eisen voldoen. Zo kan bijvoorbeeld een naam altijd maar één keer gebruikt worden of moeten alle namen van paarden geboren in een bepaald jaar beginnen met een bepaalde letter en is de ´achternaam´ van het paard vaak de stal die hem heeft voortgebracht op de plaats waarin het paard geboren is. Dat betekent trouwens niet dat je als lolbroek je paard, geboren in Venetië in een jaar waarin namen beginnen met een letter F, zomaar F#ckt@rd di Venezia mag noemen. Obscene namen mogen namelijk niet. Ook Ford di Venezia zou trouwens niet mogen, want dat is een geregistreerde merknaam. Een naam moet dus aan nogal wat eisen voldoen.

Paardensport in coronatijd

Net als met alle grote en meeslepende sportevenementen hebben ook de paardenraces in 2020 te lijden gehad onder de coronapandemie. De race der races, de Kentucky Derby die elk jaar wordt georganiseerd in Kentucky Oaks, lijkt dit jaar wel weer door te kunnen gaan op 30 april en 1 mei. Maar dit zal naar verwachting in het meest gunstige geval gebeuren met maar 40-50% van de toeschouwers. Dat, gecombineerd met voortdurende internationale reisrestricties, zal betekenen dat de kans dat jij daar live bij bent nihil is. Geen opwinding in de ´stands´, geen verrekijker in de aanslag en geen vreugdedans als jouw favoriet als eerste over de streep komt.

Ladies and gentleman, place your bets!

Gelukkig hoeft dat de pret niet te drukken. Je kunt namelijk bij een casino zonder Nederlandse vergunning vanuit je luie stoel online wedden op toppers met schitterende namen als Midnight Bourbon, Get her number en Keepmeinmind. En de Derby is trouwens niet de enige race die wordt aangeboden. Ook voor andere prestigieuze evenementen als de Dubai World Cup en Prix de L’Arc de Triomph ga je online en kies je je winnaar.

0 61
hoefijzer geluk

Niet alleen liefhebbers van onze viervoeters kennen ongetwijfeld het gezegde dat hoefijzers geluksbrengers zijn. Waar dit geloof in hoefijzers vandaan komt is veel minder bekend.

De overtuiging dat hoefijzers geluk brengen is als oud en wijdverbreid gezegde over de hele wereld bekend. Ja, waar komt dit veelgehoorde gezegde vandaan en maakt het verschil uit hoe hoefijzers worden opgehangen om de bezitter geluk te brengen? Je kunt beter je geluk zoeken in betrouwbare online casinos!

Het verhaal van de heilige Sint-Dunstan

Zo zou het gezegde vandaan komen van de heilige Sint-Duncan, de heilige van de smeden. Deze Dunstan woonde in de tiende eeuw in het Zuid-Engelse Baltonsborough. Hij was er de smid van het dorp waar de inwoners hoofdzakelijk van de landbouw leefden. Hij zou er bezoek hebben gekregen van de duivel. Die vroeg hem zijn paard van nieuwe hoefijzers te voorzien. De heilige Sint-Dunstan herkende echter onmiddellijk met wie hij te maken en weigerde het paard van de duivel te beslaan met nieuwe hoefijzers. In plaats daarvan plaatste de smid een tang op de neus van de duivel en spijkerde de soldeerbout aan zijn voeten. De duivel werd bijvoorbeeld gedwongen laarzen te dragen totdat hij beloofde nergens heen te gaan met hoefijzers. Toen ze het verhaal hoorden besloten de inwoners van het Engelse Baltonsborough in de plaatselijke kerk een hoefijzer op te hangen als bescherming tegen de duivel en andere bedreigingen. Ze hingen deze hoefijzers niet naar boven zoals dat gewoonlijk het geval was, maar naar beneden om de duivel uit de kerk te houden.

Ieren houden feeën af met een hoefijzer

In Ierland heeft een hoefijzer boven hun deur een heel andere betekenis. Ze wilden op die manier voorkomen dat de feeën hun huizen binnenkwamen. Ieren hadden toen namelijk een dodelijke schrik voor alles wat van ver of dicht bij met goden, duivels en bijgeloof te maken had. Ze dachten bijvoorbeeld dat feeën hun familieleden en zelfs kinderen kwamen stelen terwijl die dat niet eens beseften. De goden waren volgens de Ieren namelijk zo slecht dat hun gezinsleven ernstig werd aangetast.

Feeën en hoefijzers

Ieder gingen geloofden toen dat feeën deze hoefijzers niet konden uitstaan. Daarom hangen ze nu nog altijd deze hoefijzers boven de deur van hun woningen. De manier waarop die worden opgehangen doet er niet toe. Ze deden dit alleen om feeën en andere “goden” weg te jagen en buiten te houden.

Hoe hoefijzer ophangen als geluksbrenger

Hoe je een hoefijzer omhoog hangt is dus afhankelijk van waar je het voor gebruikt. Wil je er feeën mee afschrikken? Dan maakt het niet uit hoe je het hoefijzer ophangt. Wil je geluk vangen? Hang dan de opening het best naar boven, maar zorg ervoor dat de duivel niet in de inham nestelt, want dan ben je verder van huis! Geloof je meer in gamen als geluksbrenger? Dan is casino online deal een alternatief!

0 11

Ooit gehoord van het Engelse woord “horseplay”? Het betekent een beetje gekke dingen doen, grapjes maken, onstuimig zijn, spelen. Als je een speels paard hebt dat graag grapjes maakt, begrijp je dadelijk waar die uitdrukking vandaan komt.

Als paardenliefhebber ben je het liefst dicht bij de manege en je viervoetige vriend. Maar soms moet er tijd zijn om gewoon leuk te spelen. En als het dan al een spel is, dan moet het er eentje zijn waarin het allemaal rond paarden draait. We sommen de vijf leukste paard-gerelateerde spelletjes op voor je Android of iOS toestel.

West Gunfighter voor de Android

Veel realistischer kan het Wilde Westen niet worden. Net zoals in de filmklassiekers is overleven in West Gunfighter een kwestie van snel de trekker overhalen. Je kunt zowel de rol van een cowboy spelen als een cowgirl. In dit spel moet je missies uitvoeren om beloningen te verdienen. Soms sta je tegenover een revolverheld of je moet een bende bandieten oprollen en hun verborgen schat vinden. Vanzelfsprekend doe je dit tezamen met je onafscheidelijke vriend, het paard. Dit spel van Candy Mobile kreeg een waardering van 4,3 op 5 en houdt zijn spelers geband dankzij de prachtige graphics.

Farming Simulator 20

Het is geen luilekker leventje op een Noord-Amerikaanse grote boerderij en dat ontdek je snel in Farming Simulator 20 van Giants Software. De nieuwste versie van deze klassieker is voor Android en iOS beschikbaar. Alle machines en voertuigen zijn getrouw nagebouwd. Voor paardenliefhebbers is het gedeelte waarin je voor de veestapel zorgt vast het leukste. Als je overweegt om later in een agrarisch beroep te stappen, is dit zeker een spel voor jou.

Star Stable Horses

Bezitters van een iPhone of iPad kunnen hun hartje ophalen met Star Stable Horses, een spel van de Zweedse ontwikkelaar Star Stable Entertainment. Samen met je vrienden word je ondergedompeld in een prachtige virtuele wereld. Tot en met level 5 kun je het gratis spelen, dus als je niet zeker bent of het iets voor jou is, hoef je het niet te kopen. Je verkent de wereld, voert opdrachten uit en verzorgt je paarden. Heb je er al altijd van gedroomd een volbloed veulen te verzorgen en te zien opgroeien? Grijp dan nu je kans!

Rival Stars paardenrennen

Een massa ongeduldige fans wachtten dit spel op toen het uitkwam. Ontwikkelaar PikPok stelde niet teleur. Het is beschikbaar in de App Store, op Google Play maar ook op Steam voor een desktopversie. Als je een spel wilt spelen met levensechte paarden, kies dan Rival Stars paardenrennen. Je hebt werkelijk het gevoel dat je aan de racebaan staat. Je kunt je geluk ook beproeven als fokker of paardentrainer. Benut alle middelen om het snelste paard naar de racebaan te leiden voor een allesbeslissende wedstrijd.

De ultieme paardenrennen ervaring

Er zijn een aantal knappe software-ontwikkelaars in de wereld die het paardenrennen bijzonder realistisch weergeven. Toch laten sommige spelers dit soort games snel liggen omdat het er allemaal wel mooi uitziet, maar dat echt wedden op de paarden toch nog altijd spannender is. Ben jij zo een veeleisende speler dan kun je een beroep doen op een uitgebreide online casino lijst. Waarom zou je urenlang zitten zoeken naar het ideale paard-gerelateerde spel als de beste casinowebsites om op paarden te gokken al voor je verzameld zijn? Bovendien zijn de aanbieders allemaal uitvoerig getest en krijgen ze een waardering van 1 tot 5 sterren. Aangezien veel casino’s een welkomstbonus aanbieden, kun je urenlang plezier beleven zonder een cent te hoeven uitgeven.

De achtjarige Imola (v. Kannan) is niet het type sportpaard waar iedereen tegenwoordig warm voor loopt. De ruin heeft een slechte start gehad en is van jongs af aan veel uitgelachen door mensen die niks in hem zagen. Toch dachten zijn eigenaren Ellen en Marc Beckers geen moment aan opgeven en hebben ze het ‘lelijke eendje’ alle kansen gegeven om zich te ontwikkelen tot de internationale springsport.

Imola werd gefokt en geboren bij Ellen en Marc. “Het is het tweede paard wat we uit deze merrie gefokt hebben. Als veulen was Imola heel groot en heel braaf. Hij was zelfs zo braaf dat we ons afvroegen of hij in de ring wel genoeg bloed zou hebben”, steekt Ellen lachend van wal. Omdat ze op dat moment geen andere hengstveulens hadden, werd er besloten om Imola in de opfok op te laten groeien. “Als driejarige hebben we hem weer opgehaald, maar hij was echt op sterven na dood. Hij was super mager, het was zo verschrikkelijk dat we gelijk de dierenarts hebben laten komen”.

Overleven

Imola als veulen met dochter Senna en Marc.

Ellen en Marc wisten op dat moment niet of de bruine ruin het wel zou redden. “We hebben hem toen bij twee shetlanders in het land gezet, maar hij werd gelijk bij het eten weggejaagd door die pony’s. Toen wisten we eigenlijk gelijk dat hij in de opfok gewoon geen kans maakte tegenover de andere hengsten. Hij had gegeten om te overleven, wat natuurlijk lang niet genoeg is voor een paard in de groei. Ook zijn formaat zat niet mee, want hij was heel groot. Hij was er zo slecht aan toe dat als je hem in een weiland had zien staan, menig mensen de dierenbescherming hadden gebeld”.

Veearts Mark Deuss is vanaf het begin af aan ingeschakeld om de ruin er weer bovenop te helpen. “Hij heeft gelijk een goede wormenkuur en vitamines gegeven, om te zorgen dat hij er weer bovenop zou komen”, legt Marc uit. “Deusse vertelde dat het heel lang zou duren, maar zag nog wel goede hoop in dat het nog goed zou komen. Vanaf toen zijn we verdergegaan en heeft Imola eerst een hele tijd op het land gelopen met een pony, zodat hij aan kon sterken. Dat heeft een hele tijd geduurd, maar toen hij vier werd zijn we heel langzaam begonnen met het zadelmak maken wat hij heel goed oppakte. Toch betwijfelden de mensen die hem hadden beleerd, of hij wel genoeg bloed zou hebben”.

Vrijspringen

Eén van de momenten die zowel Ellen als Marc zich nog goed herinneren, was de eerste keer dat Imola los sprong. “Hij was nog niet helemaal aangesterkt, maar we waren heel erg benieuwd hoe onze merrie fokte, dus we besloten een keer met Imola te vrijspringen. Maar het leek echt helemaal nergens op”, geeft Ellen lachend toe. “We vroegen ons toen echt af wat we met hem aan moesten”.

Toen de ruin terugkwam van het beleren gingen Ellen en Marc er zelf mee aan de slag. Marc: “Ik heb gelijk vanaf de eerste dag gezegd dat Imola genoeg bloed had en het echt wel in zich had. Alleen hij was gewoon heel slap. En als je galoppeerde met hem, was je in drie galopssprongen aan de overkant, zo’n grote galop had hij. Het leek alsof hij helemaal niet kon sluiten in de galop en heel slungelig was. Totdat we een keer een sprongetje gingen maken onder de man. Dat was het moment dat hij veranderde in een totaal ander paard, op het moment dat we naar de sprong toe reden kwamen zijn kwaliteiten opeens naar boven. Hij was heel slim op het hout en ik kreeg altijd een goede afstand gereden met hem. Tijdens het springen wist hij hoe alles moest en gaf hij me een geweldig gevoel. Vanaf toen wisten we dat het een ontzettend slim en getalenteerd paard is”.

Antieke tractor

“Als je zijn hoofd ziet zou je echt niet verwachten dat hij zo goed is, het is echt geen type sportpaard dat je vaak ziet”, legt Ellen uit. Marc vult lachend aan: “Imola is een antieke tractor. Ik weet nog goed dat er een handelaar langskwam die niet wist wat hij zag toen ik Imola liet zien. ‘Ik ga je niet vertellen wat het is, maar ik ga je vertellen dat je nog wat van dit paard gaat horen’, heb ik toen tegen hem gezegd. Hij lachte me heel hard uit, maar ik ben gewoon rustig verder gegaan”.

Debuut

Toen Imola zes was werd hij voor het eerst uitgebracht op concours. “Hiervoor miste hij nog de kracht. Hij sprong vijf sprongen heel goed, maar daarna was de kracht gewoon op, al bleef hij wel altijd lopen. Als Imola de ene dag iets leerde, konden we daar een dag later weer mee verder. Hij had een goede wil en wilde altijd leren, dat beviel mij ontzettend goed. Ook in de communicatie was hij heel duidelijk. Helemaal in het begin kon hij precies aangeven wanneer de energie op was en hij niet meer wilde. Dan wist ik precies wanneer het klaar was. Het had geen zin om met hem te gaan vechten, ik ben hem zo gaan trainen dat hij zelf aan kon geven wanneer hij niet meer kon”.

Marc vervolgt: “Gelijk vanaf de eerste wedstrijd laat hij zicht ontzettend goed zien en wordt hij elke keer beter. Hij loopt nu internationaal op 1.30M-niveau, maar 1.35M gaat hem ook heel makkelijk af. Het is een paard voor het grote werk, daar ben ik van overtuigd. Imola heeft zo veel vermogen, voorzichtigheid en intelligentie, dat het tijdens het rijden nog veel beter voelt dan dat het er op het eerste gezicht uit ziet”.

Echte binnenvetters

Het stel heeft nooit gedacht aan opgeven. “Na het losspringen hebben we heel even getwijfeld”, geven ze lachend toe. “Maar we wilden hem niet afgeven omdat hij op die leeftijd niet los kon springen. Ik heb Siebe Kramer nog gesproken, die Imalo’s vader heeft gefokt. Hij vertelde dat Kannan-nakomelingen echte binnenvetters en heel laat rijp zijn. Zolang ik een hoogbenige had staan, hoefde ik me nergens zorgen over te maken”, blikt Marc lachend terug. “En ik had geluk, want die had ik. Op mijn vraag of ze los konden springen antwoordde Siebe: ‘Dat kunnen ze niet’. En toen wist ik dat ik nog meer geluk had”.

Mede daarom besloten ze om de ruin gewoon zo veel mogelijk kansen te geven. “Hij komt van heel ver en hij verdient het gewoon om zichzelf te laten zien. We hebben eerder ook paarden gehad waarvan mensen niks verwachtten, maar die het toch echt zijn geworden. Het is voor ons de passie en de sport om paarden waarvan mensen zeggen: ‘dit wordt nooit wat’, een kans te geven”.

Net wat extra

Ook de veearts Mark is vanaf het begin af aan al betrokken geweest bij dit paard en heeft zich vol ingezet om de ruin te redden. “Hij kent Imola vanaf het slechtste moment. Ik heb hem meerdere keren opgebeld toen ik dacht dat Imola het echt niet meer aankon, maar Mark hield de moed er altijd in. Mede door hem, en ons eigen gevoel, zijn we verder gegaan. Uiteindelijk was alles het waard. Ik heb veel paarden gereden, ook wel echt goede paarden, maar Imola geeft altijd net wat extra”, vertelt Marc.

Als afsluiting willen Ellen en Marc meegeven dat elk paard een kans verdient. “Veel paarden worden vergeten. Mensen zijn tegenwoordig veel meer commercieel bezig dan eerst. Er zijn steeds minder paardenmensen die hun paarden de kans geven en echt in ze geloven. Er wordt heel snel gezegd dat het paard niet goed genoeg is. Terwijl hij nog helemaal niet de kans heeft gekregen om zich echt te bewijzen. In de topsport lopen nu veel paarden mee die als jong paard niet zijn opgevallen. En paarden die als jonge paarden wel zijn opgevallen, horen we niks meer van. Heel veel paarden worden te snel veroordeeld omdat ze bijvoorbeeld geen goede afstamming hebben of niet goed gebouwd zijn. Ze worden beoordeeld vanaf de zijkant, en ik ben van mening dat je pas kan beoordelen als je met ze gewerkt hebt”.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto’s: Ingrid Sanders – Privébezit

Uitgeverij Hermans uit het Gelderse Hengelo heeft een tweede editie uitgegeven van het boek ‘Achterhoekse Kearls’, waarin markante mannen uit de Achterhoek geïnterviewd worden. Hengstenhouder en fokker Johan Venderbosch staat ook in ‘Achterhoekse Kearls 2’.

Veelzijdig man

Uitgeverij Hermans heeft op facebook het interview met Venderbosch gepubliceerd. Johan Venderbosch is een zeer veelzijdig man. Hij is eigenaar van De Radstake. Café/restaurant/zalencentrum/dancing aan de Twenteroute in de Heelweg, maar ook van Hengstenstation en stoeterij De Radstake. In 2012 verdiende hij de titel ‘KWPN fokker van het jaar’. Verder is hij één van de drijvende krachten achter het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld en het bouwen van de hindernissen bij de crosscountry. Daarnaast is hij artiest en bracht hij acht plaatjes uit. Nog steeds is hij op het Hengstenbal en met de Oktoberfeesten op het podium te vinden.

Lees hier het hele interview.

Bron: Uitgeverij Hermans

oog

Op donderdag 18 en vrijdag 19 februari 2021 staat de hengstenkeuring van het NRPS op het programma.  De gemeente Ermelo heeft nu toestemming gegeven om het evenement door te laten gaan.

Strikte voorwaarden

De toestemming is verleend op voorwaarde dat het evenement plaatsvindt onder strikte voorwaarden. Publiek zal niet toegestaan zijn, maar het is live te volgen via ClipMyHorse.

één dag

De NRPS hengstenkeuring vindt plaats op één dag. Dat houdt in dat de eerste bezichtiging, de tweede bezichtiging en de klinische veterinaire keuring allemaal op één dag zijn. Eenmaal aangewezen volgt uitnodiging voor de NRPS hengstenshow op zaterdag 3 april. Mits de hengsten aan de gebruikelijke veterinaire en röntgenologische eisen voldoen, is dan de huldiging. De hengsten mogen daarna direct dekken.

Bron: NRPS

De Nieuwe Heuvel met Haitse, Doaitsen, Maurus en Uldrik
De twintigjarige Friese sporthengst Doaitsen 420 (Wander x Reitse) is overleden. Dat meldt Maddi’s Friesian Ranch uit de Verenigde Staten (Nevada), die de hengst sinds 2013 in eigendom hebben.

Dankbaar

“Doaisten is zeven jaar bij ons geweest en in deze tijd heeft hij onze harten veroverd. Tot het laatst heeft hij zijn zeer succesvolle fokprogramma voortgezet bij ons. We zijn enorm dankbaar en trots dat we de kans kregen om hem bij ons te hebben”, aldus Maddi’s Friesian Ranch op Facebook.

De Nieuwe Heuvel

Doaitsen werd gefokt door de naar Michigan geëmigreerde Klaas en Mares van der Ploeg in 2001. In 2003 besloten ze om Doaisten naar Nederland te sturen voor zijn 70-dagentest.  De in Amerika gefokte hengst met een een in Amerika gefokte vader, werd in Nederland goed ontvangen. Hij slaagde ruimschoots voor de test en bleef in Nederland bij De Nieuwe Heuvel.

Vier goedgekeurde zonen in NL

Hij zorgde in Nederland voor veel nakomelingen, waaronder de vier goedgekeurde dekhengsten Sake 449 Sport, Sjouke 453, Bene 476 en Gerben 479. Daarna keerde hij terug naar Noord-Amerika naar Friesian Connection, waar hij jarenlang succesvol deelnam aan het fokprogramma. Tot hij in 2013 verhuisde naar Maddi’s Friesian Ranch, waar hij dikke maatjes was met de Friese hengst Andries 415 Sport.
Bron: De Hoefslag/ Facebook

Fabienne Balk & Bandit

Fabienne Balk (18) kreeg negen jaar geleden haar valk kleurige pony Bandit. De combinatie heeft samen alle klassen doorlopen tot en met het Z2 tussen de paarden. “Ik hoop met mijn verhaal andere paardensporters te inspireren niet op te geven en te blijven geloven in je pony. Met heel veel liefde en doorzettingsvermogen is alles mogelijk. Bandit heeft mij zoveel geleerd, dat maakt dat ik ook super trots op hem ben.”

Liefde op het eerste gezicht

Balk is op jonge leeftijd besmet geraakt met het paardenvirus. “Mijn moeder heeft vroeger internationaal gesprongen en ze heeft mij leren paardrijden. In onze familie was ik de eerste die haar liefde voor de paardensport deelde. Daarna ben ik op de manege begonnen met lessen. We gingen op zoek naar een eigen pony en we hebben heel veel pony’s bekeken. Toen we Bandit zagen wist we, dit is hem. Hij hinnikte naar mij en ik was meteen verliefd. Toen we hem kochten was ik negen jaar en Bandit ook. Hij is nooit meer weggegaan en ik rij nog steeds op hem.”

Fabienne Balk & Bandit tijdens hun eerste Bixie wedstrijd

Bixie

“We zijn begonnen op een kleine stal bij een boer. We reden thuis lekker rond en gingen regelmatig naar de ponyclub waar we ook springlessen volgden. Op de ponyclub werden we uitgelachen en ze vonden hem talentloos en ongeschikt voor de sport. We zijn bixie wedstrijden gaan rijden later begonnen met KNHS wedstrijden. Ik wilde graag springen maar we moesten eerst een winstpunt halen in de dressuur. In juni 2013 reden we onze eerste dressuurwedstrijd en we reden meteen een winstpunt bij elkaar” vertelt de amazone.

Blessures

Ze vervolgt “We kregen best veel commentaar op de ponyclub, ze zeiden dat ik hem beter weg kon doen. Ondanks alle meningen heb ik me nooit laten weerhouden en zijn we er samen vol voor gegaan. Mijn band met Bandit was zo sterk dat ik het vertrouwen in hem heb gehouden en dat voelt hij nog elke dag. We zijn van stal verhuisd en liepen tegen wat blessures aan. Dat maakte dat we zijn gestopt met springen. De dierenarts gaf aan dat het beter was om recreatief te rijden. We zijn voorzichtig het dressuurwerk verder gaan oppakken.”

Kampioenschappen

“Ik had heel weinig verstand van dressuur en was op zoek naar goede instructie. Diana van de Bovenkamp kwam bij ons op stal. Toen ik haar zag rijden dacht ik ‘dat wil ik ook!’ Ze is ons gaan helpen en we zijn alle klassen doorgevlogen. We werden tweede op de kringkampioenschappen in de L1 en mochten door naar de Gelderse Kampioenschappen. Het ging steeds beter en we hadden drie keer per week les. In de winter dat ik 16 jaar werd reden we Z1 en mochten we weer naar de Gelderse. Ik vond het wel genoeg geweest bij de pony’s en ik was te oud om internationaal te rijden.”

Verhuizing

“Er kwam een stal vrij op een prachtige accommodatie op twee kilometer afstand van huis. Ik zat in mijn eindexamen jaar en wilde genoeg tijd voor Bandit overhouden. Doordat we daar naartoe zijn verhuisd kon ik twee keer per dag naar hem toe. Ik ben begonnen met lessen bij Liesbeth Hageman. Zij kon ons ook goed helpen en we zijn Z2 pony’s gestart. Na korte periode zijn we overgestapt naar de paarden. We zijn in het Z1 begonnen en dat ging meteen heel goed met percentages tegen de 70%. Ik had nooit gedacht dat hij dat zou doen” vertelt ze enthousiast.

Z2 paarden

Balk vervolgt “Daarna zijn we een tijdje thuis gebleven om de vliegende wissels aan te leren. We zijn uiteindelijk Z2 gestart tussen de paarden. Ik merkte wel dat hij ouder werd en ik wilde het goed afsluiten op het hoogtepunt van zijn carrière. Daarom ben ik sinds december gestopt met wedstrijden rijden. Ik rij hem thuis regelmatig bitloos en we maken veel bos- of strandritten. Voor de afwisseling pakken we af en toe de dressuur weer op en dat gaat nog steeds goed. Dit wil ik graag blijven doen zolang het goed gaat want hij gaat nooit meer weg. Er komt binnenkort een paard waar ik Young Riders mee wil rijden. Ik hoop dat hij de opvolger word van Bandit.”

Fabienne Balk & Bandit

Inspiratie

“Ik hoop met mijn verhaal andere paardensporters te inspireren niet op te geven en te blijven geloven in je pony. Met heel veel liefde en doorzettingsvermogen is alles mogelijk. Met de juiste begeleiding kan het echt lukken. Wanneer je alle oefeningen stap voor stap aanleert met vertrouwen en liefde zal je pony echt voor jou gaan lopen, dat is prachtig om te zien. Bandit heeft mij zoveel geleerd, dat maakt dat ik ook super trots op hem ben. Momenteel help ik ook andere mensen wanneer zij een moeilijke pony/paard hebben met mijn methode en dagelijkse schema waardoor paarden echt beter gaan lopen en mensen het vertrouwen in hun paard terug krijgen. Naast mijn studie bedrijfskunde wil ik binnenkort mijn instructeurs diploma gaan halen, waarmee ik hoop nog veel mensen te kunnen inspireren met een liefdevolle methode voor het paard en het begeleiden naar een hoger niveau.”

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto’s: Fabienne Balk

Volg ons!

0FansLike
0VolgersVolg
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer