Uncategorized

0 2621
Rath
Matthias Alexander Rath (foto: Remco Veurink)

De Duitse ruiter Matthias Alexander Rath was al sinds maart 2017 niet meer aan de start van een internationaal toernooi gekomen. In Le Mans heeft hij nu echter meteen een overwinning op zijn naam geschreven. Rath kwam met twee paarden aan de start, en bezette zowel de eerste als de tweede plaats.

Met Foundation op één

Met de negenjarige Hannoveraner Foundation (v. Fidertanz) eindigde hij op het hoogste schavotje in de Prix St. Georges, met een score van 73,764%. De goedgekeurde hengst, een volle broer van Friendship (het paard van Anabel Balkenhol), is Raths talent voor de toekomst. Op een na alle juryleden zetten de combinatie op de eerste plek. Alleen Leif Törnblad, het jurylid bij de H, zette hen op plaats vijf.

Rath kwalificeerde zich dit jaar al voor de Nürnberger Burg-Pokal met Foundation.

Runner-up met Beaulieu

Met de achtjarige Oldenburgerhengst Beaulieu (v. Bentley), eindigde Rath op de tweede plaats in de Prix St. Georges. Zijn proef met Beaulieu leverde een mooie score van 72% op.

De derde plaats was voor de Britse Maria Eilberg met haar tienjarige Oldenburgerhengst Sarotti (v. Sir Donnerhall). Zij kregen van de jury een score van 71,342%.

Bekijk hier de volledige uitslag. 

 

Bron: St. Georg

Foto: Remco Veurink

0 10419
scheren

Toen de pony van haar broer bij het scheren een jachtpatroontje kreeg, wilde Marlou Knobben iets nog specialers voor haar pony Lola. Het kostte de moeder van Marlou zo’n tweeënhalf uur, maar toen was de 20-jarige Lola omgetoverd tot zebra.

‘Dankzij de rode gloed die tevoorschijn komt, is het effect mooi’, vertelt moeder Esther Stroot aan BN DeStem. ‘Ik heb een printje van een zebra aan de muur van de schuur gehangen en ben gaan scheren. De meeste tijd ging nog zitten in het nawerk, door er met een tondeuse mooie lijnen van te maken.’

‘Misschien maak ik de volgende keer een giraffe of allemaal puzzelstukjes,’ vult Stroot aan.

Om het resultaat voor altijd vast te laten leggen, ging Marlou vervolgens met haar pony naar de Welkoop in Raalte om mee te doen aan een fotoshoot. ‘Dat heeft een mooie foto opgeleverd. En ook weer veel reacties.’

Bron: BN DeStem

Foto: DigiShots

zebrapatroon scheren

0 18081
El Rey Magnum, extreem fokken
El Rey Magnum (foto: Orrion Farm)

Dierenartsen waarschuwen dat het ‘extreem fokken’ van paarden hun gezondheid en welzijn in gevaar kan brengen. De waarschuwing komt er nadat fokkerij Orrion Farm foto’s van het Arabische veulen El Rey Magnum verspreidde. Dat veulen heeft een erg concaaf profiel met een extreem ingedeukte neus. Britse dierenartsen en experts stellen echter dat het negen maanden oude veulen een voorbeeld is van een ‘zorgwekkende ontwikkeling’. Een dergelijke vervormde schedel zou kunnen zorgen voor ademhalingsproblemen.

‘Vervormde schedel bemoeilijkt de ademhaling’

Paardenarts Tim Greet zegt: ‘Ik vind het ongelofelijk. Arabieren hebben altijd al een ‘dish’ gehad, maar dit is belachelijk.’ Hij stelt dat een dergelijke vervorming ernstige gevolgen kan hebben voor paarden. Honden zoals mopshondjes, die ook een vervormde neus kunnen hebben, kunnen nog steeds door hun mond ademen. Paarden kunnen enkel door hun neus ademen, en dat wordt door de vervormde schedel moeilijk. ‘Ik vermoed dat El Rey Magnum slechts beperkte inspanningen zal aankunnen,’ zegt Greet.

‘Paarden lijken wel tekenfilmfiguurtjes’

Adele Waters, redacteur voor Veterinary Record, stelt dat elke dierenarts die de foto’s van El Rey Magnum heeft gezien, geschikt was. Ze zegt: ‘Ik dacht eerst dat de beelden bewerkt waren. Veel paardenspecialisten hadden dezelfde reactie. Maar dit is een echt paard en het is gefokt om te voldoen aan de eisen van een bepaalde markt. Waar zal dit eindigen? Is het zo erg dat een paard op een paard lijkt, en niet op een tekenfilmfiguurtje? Het hoofd van het Arabische paard was heel erg mooi, maar nu worden ze puur gefokt voor dat concave hoofd. Daar is niets functioneels aan.’

‘Heel dicht bij de perfectie’

Doug Leadley van Orrion Farm, waar El Rey Magnum is gefokt zegt: ‘Dit paard komt heel dicht bij de perfectie. Ik denk dat veel van de critici geen fokkers zijn en niet deelnemen aan wedstrijden. Dat zijn mensen die het niet begrijpen. Na het lanceren van een promotiefilmpje eerder deze maand is er wereldwijde interesse voor het veulen. El Rey Magnum is volgens Doug Leadley intussen al miljoenen dollars waard.

Amerikaanse dierenartsen hebben erkend dat El Rey Magnum een voorbeeld is van extreem fokken. Een dierenarts heeft gezegd dat het paard geen ademhalingsproblemen of andere medische issues heeft.

Bron: The Guardian

Foto: Orrion Farm

 

 

 

 

0 518
Lummen
Harrie Smolders en Emerald tijdens de landenwedstrijd in Lummen (2015) (foto: Remco Veurink)
Het CSIO Lummen gaat volgend jaar niet meer door. Organisator Peter Postelmans houdt er een financiële kater aan over en trekt er de stekker uit: ‘Ik ben in diepe rouw, er komt een einde aan mijn levenswerk.’

Veel concurrentie

Peter Postelmans bedacht jaren geleden een uniek concept: voorbereidende wedstrijden voor het buitenseizoen organiseren. Die Springtour was een schot in de roos, met weekends waarbij ruim 1.000 paarden kwamen opdraven. Zo werd de Springtour ook de belangrijkste sponsor van zijn landenprijs, die op zijn beurt uitgroeide tot de wereldtop. Postelmans slaagde erin om toe te treden tot de Divisie I-wedstrijden, waarvan er wereldwijd slechts acht zijn. Daar hangt evenwel een prijskaartje aan vast: 2,3 miljoen euro.

Die lucratieve formule was andere organisatoren uiteraard niet ontgaan. Tot vijf jaar geleden organiseerde Lummen quasi exclusief. De voorbije jaren is er in dezelfde periode veel concurrentie bijgekomen, die allemaal een stukje van de taart opeisten. Het stukje dat voor de familie Postelmans overbleef, werd met de jaren kleiner.

‘We komen 20 procent te kort’

‘Het is geen geheim dat onze Springtour de CSIO overeind hield,’ reageert Peter Postelmans aangeslagen in de Belgische krant Het Nieuwsblad. ‘Door de concurrentie hielden we rekening met een terugval van het aantal inschrijvingen, maar we hadden nooit gedacht dat het zo drastisch zou zijn. We zijn teruggevallen naar een derde van het oorspronkelijk aantal paarden. Dan is de rekening snel gemaakt. We hebben alles geprobeerd, met veel investeerders gepraat, zelfs met de Limburgse Reconversie Maatschappij. Feit is dat we zo’n 20 procent tekortkomen. CSIO Lummen is mijn levenswerk. Dat het niet meer kan doorgaan, valt me heel zwaar. Ik ga door een diep rouwproces. We investeerden vorig jaar opnieuw in onder meer nieuwe pistes.’

België heeft volgend jaar wellicht geen landenwedstrijd

Net door het prijskaartje staan weinig organisatoren te springen om een landenprijs te organiseren, wat impliceert dat België volgend jaar wellicht geen landenwedstrijd heeft. Of er überhaupt nog een Springtour in Lummen doorgaat, is vandaag koffiedik kijken. Er moet nog prijzengeld uitbetaald worden en die rekening moet eerst vereffend worden.

Bron: Het Nieuwsblad

Foto: Remco Veurink

gewicht
foto: Remco Veurink
Volgens World Horse Welfare, een belangrijke liefdadigheidsinstelling, is gewicht een van de grootste welzijnsproblemen voor Britse paarden. Het gaat niet alleen om te zware ruiters, maar ook om paarden met overgewicht.

‘Paarden met overgewicht en te zware ruiters’

Er is al heel wat te doen geweest rond het thema ‘gewicht’ in de paardensport. Afgelopen zomer vroegen de organisatoren van een wedstrijd in het Engelse Yorkshire nog aan twaalf deelnemers om van hun paard te stappen. De reden? De ruiters zouden te zwaar geweest zijn voor hun paard.

Roly Owers van World Horse Welfare zegt dat zowel het gewicht van de paarden als van de ruiters een probleem vormt. Paarden met overgewicht en ruiters die te zwaar zijn voor hun paarden zijn allebei zorgwekkend. Owers zag recent tijdens een cross-country heel wat ruiters die niet het goede gewicht hadden voor de paarden of ponies waarop ze reden. ‘Dat is voor mij een onderliggend, maar een heel ernstig probleem, dat schadelijke effecten kan hebben op het paardenwelzijn,’ zegt hij.

‘Effect op de gangen en het gedrag’

Owers: ‘Animal Health Trust heeft, onder meer samen met de Britse Paardensportfederatie en World Horse Welfare, een onderzoek uitgevoerd. Daaruit bleek dat het gewicht van de ruiter al zeker een tijdelijk effect had op de gangen en het gedrag van het paard.  Er is echter meer research nodig.’
Owers refereert aan een onderzoek dat in september werd uitgevoerd. Zes paarden en vier ruiters waren daarbij betrokken. Het gewicht van de ruiters werd omschreven als ‘licht, gemiddeld, zwaar en erg zwaar’. De ruiters reden allemaal op een redelijk niveau.

‘Een te zwaar paard kan geen zware ruiter dragen’

Owers: ‘We willen praktische richtlijnen opstellen, die ruiters kunnen helpen om te bepalen of ze het goede gewicht hebben voor hun paard. De huidige richtlijnen zijn nogal ruw en kunnen misleidend zijn. Het is bijvoorbeeld absoluut niet zo dat een paard met overgewicht beter in staat is om een zwaardere ruiter te dragen. Het tegendeel is waar.’
Foto: Remco Veurink

 

0 1143
wilde paarden

De Navajo Nation, dat zich uitstrekt over de vier staten New Mexico, Arizona, Utah en Colorado in de Verenigde Staten, kent een flink overschot aan wilde paarden. De populatie zal zich de komende vijf jaar verdubbelen, wat een groot probleem voor de Navajo-indianen oplevert, schrijft High Country News.

Ongeveer 40.000 wilde paarden bevolken het bergachtige gebied, schat het ‘Bureau of Indian Affairs’. De dieren moeten het water en de spaarzame vegetatie delen met het vee van de indianen en met andere wilde dieren.

Een subsidie-aanvraag van de Fish and Wildlife Department voor 800.000 Amerikaanse dollar om de populatie wilde paarden in te dammen werd onlangs afgewezen, omdat onderwijs en gezondheidszorg prioriteit hebben.

Gedumpte paarden

Niet alleen de Navajo kampen met een wilde-paarden-overschot. Ook andere stammen in Amerika zoals de Colville en Yakama stammen in Washington, de Confederated Tribes in Warm Springs in Oregon en de Shoshone-Bannock in Idaho zien de populatie groeien. Daarbij komt dat eigenaren die niet meer voor hun paard kunnen zorgen, mede vanwege de gestegen prijzen voor hooi, hun dieren ook bij de wilde paarden dumpen.

Het probleem brengt de stammen enigszins in verlegenheid. Wat doe je met een dier dat al zo lang deel uitmaakt van de traditie maar intussen een bedreiging vormt voor het land, het water en de traditionele voedselbronnen?

De Amerikaanse wet verbiedt het slachten van wilde paarden. Een deel van de dieren die door de indianen worden gevangen en verhandeld, eindigen in slachthuizen in Canada of Mexico. Het vlees wordt verkocht naar landen in Europa en Azië. Zieke en gevaarlijke paarden mogen overigens wel ter plaatse worden afgemaakt.

Adoptie

Het Bureau of Land Management is verantwoordelijk voor 70.000 wilde paarden in het westen van Amerika en heeft berekend dat ieder paard staat voor 50.000 dollar aan kosten. Het bureau is voorstander van adoptie van de wilde paarden. Hoe het probleem ook wordt opgelost, er is sowieso geld voor nodig.

In november staat het onderwerp op de agenda tijdens een bijeenkomst van de De Navajo Nation.

Bron: High Country News

0 236
volbloed
foto: Shutterstock

Een volbloedjaarling is afgelopen weekend, op de bekende Tattersallsveiling, verkocht voor ruim 4 miljoen pond. Daarmee is het merrieveulen het duurste veilingpaard van dit jaar en het tweede duurste merrieveulen ooit.

Verkocht naar Qatar

De 19 maanden oude merrie kreeg al de naam Gloam. Haar vader is de kampioenshengst Galileo. Haar moeder is tweevoudig Grade 1-winnares Dank.

Ze werd gekocht door trainer John Gosden, in opdracht van Sjeik Mohammed, na een spannende biedingenstrijd. Gosden zegt: ‘Het was duidelijk dat er veel interesse was in haar: een merrieveulen kan zowel presteren op de renbaan én in de fokkerij. Ze is een erg bijzonder paard, het is niet gemakkelijk om een paard als Gloam te fokken.’

In totaal 107 miljoen pond uitgegeven

Tijdens de veiling, die drie dagen duurde, brachten zeventien paarden elk een miljoen pond of meer op. Vorig jaar brachten slechts negen paarden elk dat bedrag op. In totaal werd er zo’n 107 miljoen pond uitgegeven aan 349 paarden, een record.

Geen garantie op return on investment

Of Gloam haar aankoopprijs zal terugverdienen op de renbaan, is onwaarschijnlijk. Enable, die dit jaar domineerde op de renbaan en haar laatste zes races heeft gewonnen, verzamelde 3,8 miljoen pond aan prijzengeld. Maar wie dat bedrag uitgeeft aan een paard, rekent er ook op dat haar nakomelingen kampioenen worden.

Al Naamah, die in 2013 op dezelfde veiling door een Qatarees werd gekocht, is het duurste merrieveulen ooit. Haar nieuwe eigenaar telde 5,25 miljoen voor haar neer. Al Naamah kon de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken: ze won slechts een van haar zeven races, verzamelde 44.000 pond aan prijzengeld en werd met 24 lengtes geklopt tijdens de Oaks in 2015.

Bron: The Guardian

Foto: Shutterstock

 

 

0 149
WDM
World Dressage Masters
Het World Dressage Masters-concernt, de investeringsgroep achter de World Dressage Masters, is in april 2017 bankroet verklaard. Volgens de rechtbank beschikte het concern over onvoldoende liquide middelen en realiseerde het geen echte inkomsten.

WDM opgestart in 2008

De WDM werden opgestart in 2008. Het doel was om een wereldwijd circuit van elitewedstrijden op te richten, waar veel prijzengeld te rapen viel. In het begin kreeg het project heel wat steun van sponsoren als Ton Kies’ Exquis, Nurnberger Insurance, Antonias Ax:son Johnson, Jerich International en Java Hill. De eerste wedstrijden in 2009 waren een groot succes. In 2012 kreeg ook de International Dressage Riders Club (IDRC) een zetel in het management.

In 2014 hadden alle sponsoren zich teruggetrokken.

2015: Prijzengeld niet uitbetaald

In 2015 nam de Oekraïense VIAN Group de sponsoring over. Dat jaar liep het echter grondig mis met de WDM. Het beloofde prijzengeld van de WDM in Vidauban werd niet uitbetaald en presentatrice Bernadette Brune sleepte het bedrijf voor de rechter. Patrick Kittel was een van de ruiters die zijn prijzengeld niet kreeg, terwijl hij recht had op 6000 euro. VIAN zei ook dat het WDM voor de rechter zou slepen, nadat het bedrijf in 2016 het CDI in Lier mee had gesponsord.

Bernadette Brune won de rechtzaak, maar zag haar geld nooit. WDM werd immers in de lente van 2017 failliet verklaard.

Nog lopende rechtszaak tegen WDM

Mykhaylo Parkhomchuk, de CEO van VIAN, heeft nog steeds een rechtszaak lopen tegen het management van WDM. ‘Het is nog steeds aan de gang,’ zegt hij aan Eurodressage. ‘We zijn ervan overtuigd dat WDM fraude gepleegd heeft. Ze hebben het laatste deel van onze sponsoring voor het CDI5* in Mechelen in 2016 gewoon in hun zak gestoken. De organisatie heeft de wedstrijd moeten annuleren omdat ze niet genoeg geld hadden. We laten deze zaak absoluut niet vallen.’

Bekijk hier het verslag van het faillissement.

Bron: Eurodressage

0 2016
Donar
Marijke van der Galiën en Donar (foto: Dominique van Dreumel / Equigeniek)

De zeventienjarige Marijke van der Galiën eindigde deze week in het ZZ Zwaar op een eerste en tweede plaats bij de subtopwedstrijd in Beuningen/La Grande. Ze is nu startgerechtigd voor de Lichte Tour. Een mooie prestatie, maar wat het echt bijzonder maakt, is dat ze met pony Donar (Don Perignon) tussen de paarden rijdt.

Zoon van een manegemerrie

In de Lichte Tour zie je vaak grote, chique dressuurpaarden met mooie afstammingen. De 1.56m grote Donar heeft echter geen Jazz of Gribaldi in zijn afstamming. Integendeel: hij is de zoon van een doorsnee manegemerrie en Oscar. De familie van der Galiën kocht Donar in 2011 als driejarige, voor een paar duizend euro.

Marijke van der Galiën: ‘Ik was acht toen Donar geboren werd op onze manege en ik kreeg hem op mijn elfde. Het eerste jaar reed ik hem alleen onder begeleiding, dat was nog gewoon op de manege. Donar was helemaal niet voor de sport gefokt. We waren allebei heel groen, en we hebben alles van elkaar geleerd. In 2013, op mijn dertiende, begon ik in de B en we vlogen door alles klassen heen. Twee jaar later waren we Z2-geklasseerd bij de pony’s.’

Vader Klaas van der Galiën zegt: ‘De Brabantse beloftentrainingen hebben ontegenzeggelijk een heel belangrijke rol in gespeeld in de ontwikkeling van Marijke en Donar. Ze werden vaak kringkampioen.’

‘Ik kon nog geen afscheid nemen van Donar’

Marijke maakte in het najaar van 2015 de overstap van de Z2-pony’s naar de wedstrijdsport tussen de paarden. ‘Iedereen zei dat ik op dat moment moest stoppen met Donar, omdat hij dan het meeste geld waard was. Ik  kreeg ook te horen dat ik het niet zou redden, met een pony tussen al die goede paarden. Maar ik kon nog geen afscheid nemen van Donar, want we waren heel erg aan elkaar gehecht geraakt.’

Tonnie Huberts, waar Marijke nu ook nog steeds bij traint, zei dat ze het gewoon moest gaan proberen. ‘Tonnie was de enige die zei dat Donar het kon. En toen heb ik opgezocht hoe ik wissels moest leren springen. Ik heb dat Donar toen zelf binnen een maand geleerd.’

‘Spijbelen op de HAVO’

Marijke is succesvol in de paardensport, maar het is niet makkelijk. ‘Ik was vaker niet op school dan wel. Ik train heel vaak: naast Donar rij ik nog drie à vier andere paarden. De paardensport neemt heel wat tijd in beslag. Mijn ouders steunen me door dik en dun, maar papa was wel heel streng. Ik mocht zo vaak spijbelen als ik wilde, maar ik moest wel mijn HAVO-diploma halen, en ik mocht niet blijven zitten. Dat diploma heb ik deze zomer gehaald, niet op mijn eigen school, maar op het ROC.’

‘Donar verbaast iedereen’

Marijke krijgt soms wel commentaar van andere ruiters. ‘Als ik met Donar aankom op wedstrijd, hoor ik mensen zeggen: dat is een pony he? En dan worden we niet altijd serieus genomen. Zoals afgelopen dinsdag in Beuningen, ze reden me gewoon van de sokken in de inrijpiste. Maar als ik een mooi resultaat neerzet met Donar, doen ze wel heel leuk en feliciteren ze me met mijn prestatie. Dan ben ik zo trots op Donar, omdat hij hen allemaal verbaast! Hij is heel werkwillig en gaat voor mij door het vuur. Donar kan het lichamelijk eigenlijk allemaal niet zo goed, hij is er niet voor gebouwd. Maar het lukt hem toch, omdat hij zo zijn best wil doen.’

‘Mijn droom is om Grand Prix te rijden’

Veel dressuurruiters dromen ervan om ooit Grand Prix te rijden, en dat is voor Marijke niet anders. ‘Ik wil Grand Prix rijden, en dan het liefste met Donar!’ Ze is in elk geval op de goede weg!

 

Bron: Hoefslag (mag niet overgenomen worden)

Foto: Dominique van Dreumel / Equigeniek

0 2222
CSI Salland
Gerco Schroder en Glock's Debalia, hier op CSI Salland 2015 (foto: DigiShots)

Vlak voor de middag voltrok zich een drama op CSI Salland. De herfststorm heeft een staltent waar zestig deelnemende paarden in stonden weggewaaid. De paarden die waren uitgebroken, konden snel gevangen worden. De overige paarden werden zo snel mogelijk op de vrachtwagens van de deelnemers gezet. De situatie is onder controle, meldt de organisatie. De wedstrijd is voor vandaag afgelast, maar gaat morgen opnieuw van start, met een aangepast programma.

Acht paarden licht gewond

Inmiddels heeft een dierenarts geconstateerd dat de paarden niet ernstig verwond zijn. Bij acht paarden zijn er schaafwonden, waarbij er één een dikke kogel heeft en één heeft een snee opgelopen die inmiddels gehecht is.

Jeroen Bakker, voorzitter van CSI Salland zegt: ‘Op dit moment is het welzijn van de paarden het grootste aandachtspunt, maar dat lijkt onder controle. De schade is nog niet geïnventariseerd, maar het lijkt achteraf nog mee te vallen. Uiteraard zijn er wel spullen beschadigd, zoals zadels van de ruiters. Gelukkig zijn er geen mensen gewond geraakt en maken de paarden het goed.’

‘Ontzettend veel onrust en schrik’

Omstreeks 11.15 uur is een stallentent door een rukwind omhoog gekomen en over de andere stallentent gewaaid. ‘Een aantal paarden brak uit, maar ze zijn opgevangen. Er zijn paarden in veiligheid gebracht en op vrachtwagens geplaatst, waardoor een aantal ruiters hun paarden kwijt waren. Maar inmiddels is alles terecht. Er was ontzettend veel onrust en schrik. Er was windkracht zes voorspeld en er zijn rukwinden. Waarschijnlijk is er een flap van de tent opengewaaid en is de wind eronder gekomen. Omdat de grond drassig is, heeft de wind de zekeringen uit de grond kunnen trekken.’

Paard tijdje vermist

Een van de paarden was een tijdje vermist, en de politie van Raalte  vroeg dan ook om mee uit te kijken naar het dier. Intussen is het gelukkig weer terecht.

Gerco Schröder: ‘Was net aan het losrijden’

Het programma zou morgen gewoon verder gaan, weliswaar in aangepaste vorm. Ruiters uit de omgeving nemen hun paarden mee naar huis en hebben stallen aangeboden voor ruiters van verder weg. De organisatie heeft zelf ook nog stallen beschikbaar.

Gerco Schröder zou starten in de tweede rubriek van de dag, toen de chaos losbarstte: ‘Ik was net aan het losrijden toen het gebeurde. Gelukkig zijn mijn paarden in orde. Ze staan allemaal op de vrachtwagen. Ik hoop dat we snel onze spullen kunnen verzamelen, zodat we die ook kunnen inladen. Het is ongeveer een uurtje rijden naar mijn stallen, dus ik breng de paarden gewoon naar huis. Dat heeft de jury ook toegestaan. En morgen komen we gewoon terug om verder te rijden!’

 

Bron: CSI Salland/RTV Oost/ Hoefslag (mag niet overgenomen worden)

Foto: Digishots

 

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

99,272FansLike
6,913VolgersVolg
771Youtube abonneesAbonneer