Uncategorized

Foto: Vierspan Sueters in Aken (Fotograaf Karin Sevink)

Afgelopen week keurde de FEI de aanpassingen in het reglement voor de FEI Wereldbeker vierspannen goed.

Aantal strafseconden

Zo wordt onder andere een afgeworpen balletje voortaan bestraft met 4 strafseconden in plaats van 5 seconden en de formule voor de finale is aangepast. Het reglement is van toepassing op het indoor Wereldbekerseizoen 2018-2019 dat start op de nieuwe wedstrijd in Lyon in Frankrijk van 2 tot en met 4 november 2018.

Wijzigingen in rood

Klik hier voor het aangepaste reglement met alle wijzigingen in rood gemarkeerd.

Bron: Hoefnet

 

De Kempenlandrit voor senioren uit Sterksel, Heeze, Leende en omgeving staat voor de deur!
Morgen, zondag 24 juni om 10 uur ’s ochtends mogen 100 senioren meerijden met verschillende aanspanningen. Fantastisch dat ook zoveel menners zich voor deze ouderen willen inzetten!

Heerlijke rondrit

Vanuit Kloostervelden in Sterksel wordt de rondrit opgestart. Lionsclub Kempenland maakt dit
mogelijk samen met vrijwilligers en ouderenorganisaties uit Leende, Heeze en Sterksel.
Het belooft een prachtige dag te worden voor de deelnemers op leeftijd, zij worden verwelkomd met koffie en gebak.  Rond 12 is er een tussenstop voor een rijkelijke lunchmaaltijd.

Tiende editie

Daarna vangt het tweede deel van de rit aan en deze zal leiden door het lommerrijke Brabantse landschap. Rond 14.30 uur wordt er afgesloten met een gezellig samenzijn.
Ook dat wordt gefaciliteerd met lekkere hapjes en drankjes, door vrijwilligers aangeboden. Die
vrijwilligers zijn heel de dag van 9 uur tot 5 in touw om alles in goede banen te leiden, want de dag
moet zowel veilig, gezellig als smakelijk verlopen. Geen moeite wordt gespaard om de senioren een
schitterende dag te bieden waarvan zij op 24 juni én daarna nog kunnen genieten.

Lionsclub

Dankzij Lionsclub Kempenland en de sponsoren, vrijwilligers en ouderenorganisaties uit Leende, Heeze en Sterksel is het mogelijk deze rit te organiseren. Een prachtig initiatief dat navolging verdient!

De Lionsclub is in het leven geroepen om oplossingen te vinden voor problemen in de samenleving onder de gedachte ‘we serve’ met immateriële en materiële hulp. Bij Lionsclub Kempenland staat de Kempenland voor
senioren uit de regio onder dat motto hoog in het vaandel, en niet voor het eerst: op 24 juni 2018
vindt maar liefst de 10e editie plaats!

Bron: Lionsclub Kempenland

Op vrijdag is de dressuur te volgen, op zaterdag de marathon en op zondag het kegelparcours (Foto Janneke Berghuis)

Deze keer een mooi bericht voor álle mensportliefhebbers…

U hoeft de deur niet uit om te kunnen genieten van onze prachtige mensport, dit weekend is Riesenbeck live te volgen op internet.

Live videobeelden

Van deze internationale menwedstrijd in het Duitse Riesenbeck worden live videobeelden uitgezonden.

Programma

  • Vrijdag 22 juni v.a. 9.00 uur Dressuur
  • Zaterdag 23 juni v.a. 15.30 uur Marathon
  • Zondag 24 juni v.a. 9.00 uur Vaardigheid/Kegels

Link

Klik op onderstaande link om de beelden te kunnen volgen.

https://www.clipmyhorse.tv/en_EU/live/2468/riesenbeck-international-csi-cdi-u25-cai

Bron: Hoefnet

Tweespanrijder Tristan Verheijen met zijn zoon Jesper (Foto Facebook Verheijen)

Internationaal tweespanrijder Tristan Verheijen en zijn vrouw Jitske van Rijn uit Weert zijn op dinsdag 19 juni trotse ouders geworden van een zoon!

Jesper

Zij gaven hem de mooie naam Jesper.  Jesper werd geboren in het ziekenhuis en woog bij zijn geboorte 4345 gram. Moeder en zoon maken het goed.

Tweespanrijder Verheijen

Tristan Verheijen begon in 2000, op achtjarige leeftijd, met mennen. Dit was met Falcon, een Shetlanderhengst.
Na enkele jaren ruilde Tristan zijn trouwe shetlander in voor een tweespan a-pony’s waarmee hij in 2005 is begonnen met het tweespan rijden. In 2008 reed Tristan zijn eerste officiële klasse 1 wedstrijd en vanaf die tijd is hij niet meer van de koets af te slaan. Later stapte Tristan over op een tweespan paarden waarmee hij al meerdere malen nationaal maar ook internationaal grote successen boekte. Maar dat is voor Tristan nog niet genoeg, hij heeft maar een doel en dat is wereldkampioen worden!

Zijn vrouw Jitske

Jitske van Rijn is de vrouw van Tristan en tevens zijn steun en toeverlaat. Jitske zorgt ervoor dat de paarden er altijd goed bij staan en draagt zorg voor alle materiële zaken rondom de wedstrijd. Ook is Jitske niet te missen op de koets want ze groomt in de dressuur en vaardigheid en zelfs in de zware marathon staat Jitske achterop. Verder houdt Jitske zich thuis naast haar werk nog bezig met het trainen van de paarden en is ze actief in de springsport. Deze activiteiten stonden de laatste tijd tijdens de zwangerschap op een laag pitje en nu kunnen beide kersverse ouders eerst volop gaan genieten van hun zoon…

Bron: Hoefnet en Menteam Verheijen

https://www.hoefnet.nl/zoon-voor-tristan-en-jitske-verheijen/

Wout Liezen met één van zijn merries, niet de mishandelde merrie foto: Het Showpaard

De merrie die bruut mishandeld is, liep in de wei van de bekende menpaard- en tuigpaardliefhebber Wout Liezen, die naam maakte als sponsor van diverse paardenevenementen.

Flinke jaap

Bij Liezen buitelen woede en machteloosheid over elkaar heen na de ontdekking dat de merrie Charming slachtoffer werd van dierenmishandeling. “Toen ik ’s ochtends het weiland in kwam, ontdekte ik een ‘flinke jaap’ aan de achterkant van het paard. Zo’n veertig centimeter lang en zes centimeter diep, ik heb direct de politie en de dierenarts gebeld. Hier is een maniak aan het werk geweest”, zegt de scheepswerf-eigenaar uit Wanneperveen die een enorme liefhebber is van menpaarden maar vooral van tuigpaarden.

Dierenarts

De merrie heeft pijnstillers en ontstekingsremmers gekregen en staat nu onder behandeling van een dierenarts. Deze komt haar om de twee dagen controleren. Liezen legt uit dat de dierenarts ervoor gekozen heeft, de wond niet te hechten maar om het van binnenuit dicht te laten groeien. “Als het wordt gehecht, is er een kans dat het binnenin gaat ontsteken. Dat willen wij natuurlijk niet hebben.”

Veel verontwaardiging

Liezen ontving na de mishandeling veel reacties uit het dorp én uit de paardenwereld. “Het heeft tot enorme maatschappelijke verontwaardiging geleid, met name op Facebook.” Volgens hem zijn er geen signalen dat de ‘gek’ na de mishandeling ook ergens anders heeft toegeslagen.
De mishandeling in Wanneperveen moet zijn gebeurd tussen zaterdag 16 juni rond 16.30 uur en zondag 17 juni rond 11.30 uur. Hij deed na de ontdekking aangifte bij de politie. “De collega’s van de dierenpolitie hebben dit in onderzoek”, aldus een woordvoerder van de politie Oost-Nederland.

Duizend euro beloning

De politie heeft na de aangifte buurtonderzoek gedaan en een oproep op sociale media geplaatst, maar dit heeft nog niet geleid naar de dader. Omwonenden hebben weinig gezien. “Wij hopen dat mensen zich nog melden”, wenst ook de politievoorlichter. Wout Liezen looft duizend euro uit voor de gouden tip die leidt naar de aanhouding van de dader(s) die de merrie zo toetakelden. “Die machteloosheid is vreselijk”, zegt hij. “Je kunt niks doen om de paarden te beschermen. Binnen zetten in de zomer is geen optie.”

Bron: De Stentor

Foto: Wout Liezen met één van zijn merries, niet de mishandelde merrie.

Fitjar 2018
Marion Duintjer tijdens Fitjar 2018. (foto: Luthra Photo)

Vorige week barstte de strijd los tussen de circa 60 sportcombinaties IJslandse Paarden uit Nederland en Duitsland, op jacht naar een van de felbegeerde Fitjar titels voor 2018.  

Marion Duintjer beste klassementsruiter

Van overal waren de wedstrijdruiters afgereisd naar Noord-Sleen in Drenthe waar ze verbleven op Stoeterij Fitjar van Maaike Burggrafer. Er werden proeven op alle niveaus verreden.

De 34-jarige Marion Duintjer uit Groningen was in dit IJslands vuur een klasse apart. In de F2 vijfgangenproef (sportklasse B) liet ze met Kjölur frá Varmalæk – deze combinatie is de huidige Nederlands Kampioen in de viergangenproef V2 – een zeer indrukwekkende proef zien, waarmee ze de concurrentie op grote afstand hield. Die prestatie deed ze nog eens dunnetjes over in de T4 töltproef (sportklasse B).

Duintjer won daarnaast ook de zilveren bokaal, als beste klassementsruiter van het tornooi.

Holthaus-Bosma domineert sportklasse C

In de sportklasse C domineerde de Drentse Rena Holthaus-Bosma uit Spier het wedstrijdveld. Zij draait al jaren mee aan de top van de IJslandse paardensport, en behaalde tijdens de Fitjar maar liefst twee eerste plaatsen. In de F3 vijfgangenproef en de T6 töltproef liet zij met Knár frá Hrauni zien dat de jarenlange ervaring loont.

Frieling en Grégoire-de Laat

Ook voor Inge Frieling uit Gieten kon dit weekend niet meer stuk. Ook zij is zeer ervaren, en vormt met de jonge Timbiltá frá Stjórnarhofi een veelbelovende en aansprekende combinatie voor de toekomst. In 2017 bracht ze Timbiltá voor het eerst uit op toernooien

Noortje Grégoire-de Laat was dan weer de snelheidsduivel van het tornooi. Zij nam met haar razendsnelle Væn frá Skot meteen de leiding in de telgangproeven, en kon die positie ook vasthouden.

Bekijk hier de volledige uitslag.

Bron en foto: persbericht

 

Marlou de Ruijter en Feel Good wonnen het ZZ-Zwaar in Neerijnen.

Het was voor het eerst dat er een subtopwedstrijd in Neerijnen plaatsvond. Hoge punten bleven een beetje uit. Van de 26 starts kwamen er slechts zeven boven de 60%. Naïma Moreina en Statesman bemachtigden met 67,94% voor hun Intermediaire II de hoogste dagscore en in het ZZ-Zwaar was Marlou de Ruijter een lichtpunt door met de KWPN-hengst Feel Good (v.Contango) twee keer 67% te bemachtigen.

“De eerste proef ging voor mijn gevoel heel fijn, al scheelde het in de punten vrijwel niets met de tweede proef”, verklaart De Ruijter. “De afwerking kan voor mijn gevoel veel beter, de puntjes mogen nog op de i. Ondanks zijn onervarenheid op dit niveau ben ik heel tevreden. Dit was de tweede keer in het ZZ-Zwaar, zowel voor mij als voor Feel Good. Ik moet nog wat wennen hoe de juryleden het beeld willen hebben, dat verschilt wat met de basissport.”

Gedurfder rijden

“De tweede proef had ik net wat minder goed geoefend en was daardoor wat slordiger. Blijkbaar zaten er toch nog goede stukken in. Feel Good is een heel makkelijk paard om te rijden. Hij zal niet snel kijken of stoppen, als het fout gaat ligt het vooral aan mij. De komende tijd wil ik de proeven netjes rijden en de oefeningen afwerken, zodra dat beter is kan ik gedurfder gaan rijden.”

Met gemak een acht

De hengst scoort op de verruimingen in draf en galop. “De wissels kunnen net nog wat beter worden bevestigd. Feel Good kan heel goed galopperen en dat zie je ook in de cijfers terug. Door de afwerking zijn het nu nog maar zesjes en dat kan met gemak een acht worden”, licht de stalamazone van de Dalhoeve toe over de KWPN-hengst.

Vrijwel alleen maar onvoldoende scores

De overige proeven in het ZZ-Zwaar konden niet met een voldoende score worden beoordeeld. Uitzondering was Maartje Overweel die met haar Don Benito eenmaal naar 60,28% reed.

Lichte Tour voor Voermans

In de gemengde Lichte Tour-rubriek was de hoogste score voor Bianca Voermans. Haar Intermediaire I met Prince Charming werd met ruim 63% beoordeeld. De tweede positie was voor Peter de Boer, met Ethel VZH kwam hij tot 60,88% in de Prix st. Georges.

Zware Tour

Naïma Moreina en Statesman kregen net geen 68% voor hun Intermediaire II toebedeeld. Rienke van de Ven en de voorheen door Jean-René Luijmes gereden Cristall’s Il Divo volgden met 63,67% op de tweede positie.

Uitslag Subtop Neerijnen

Bron: Hoefslag (overname niet toegestaan).

Foto: DigiShots

Tommie van Puijenbroek-Visser Chuppy Checker CL
Tommie Visser - Chuppy Checker CL Aachen Dressage Days 2018 © DigiShots

Tommie van Puijenbroek-Visser is in Aken op de zesde plaats geëindigd van de Grand Prix Special.  Met zijn Osmium -zoon Chuppy Checker CL noteerde hij een score van 69.085 tijdens de Aachen Dressage Days 2018.

De zege was voor de Amerikaanse Shelly Francis. Zij zadelde de De Niro-zoon Danilo en kreeg van de jury 73,745 procent. Op de tweede plaats eindigde Henri Ruoste (Finland) met Roccabar (v Riedinger / 71,638 procent), voor de Zweedse Juliette Ramel met Wall Street JC (v Wie Weltmeyer / 71,234 procent).

De proef van Laura Tomlinson en Duval’s Capri Sonne Jr (v Rhodium) was goed voor een score van 68,851 en een achtste plaats, dezelfde plek als in de Grand Prix van dinsdag.

Super blij

Van Puijenbroek-Visser laat via Facebook weten dat hij ‘super blij’ is met zijn Chuppy Checker CL, die in Aken zijn allereerste special liep. ‘Het moet allemaal nog meer bevestigd worden maar ik mag niet mopperen vandaag!’

Vooraf had de ruiter al aangegeven dat het spannend zou worden. ‘We hebben de special nog nooit geoefend.’

In de Grand Prix van dinsdag was de combinatie vierde.

Klik hier voor alle uitslagen van Aken.

Foto: Digishots

Blij blij ☺️☺️

Geplaatst door Tommie van Puijenbroek-Visser op woensdag 30 mei 2018

Cindy Bom - James
Cindy Bom - James Dressage at Blom 2016 © DigiShots

In Nispen begon de subtopwedstrijd zaterdag met het ZZ-Zwaar. Cindy Bom reed haar James (v. Tuschinski) in proef 35 naar de eerste plaats, met een percentage van 65.86%. Tweede in deze proef werden Lenneke Wigmore en Dubai (v. San Remo) met 65.79%.

Emily Wiskerke en Giant Cristall (v. Andor) werden derde met 63.36%.

Lenneke Wigmore

In proef 36 was het Wigmore die Dubai een plaatste om hoog wist te rijden, in deze proef werden ze eerste met 65.57%. Tweede werden Isabelle Spinhoven en Domingo (v. Florencio) met 65.29%.

Winst voor Ruben Mengual Reig en Thalia Rockx

Ook de jeugd kwam aan de start. In de Junioren Landenproef was het Ruben Mengual Reig die met Westrade’s Chapeau (v. Lord Loxley) naar een winnende score van 65.79% wist te rijden. De tweede plaats was voor Thalia Rockx die E.Risette de La Fazenda (v. Zardando) ook knap naar 65.15% stuurde.

Wel waren het Thalia Rockx en E.Risette de La Fazenda (v. Zardando) die in de Individuele proef de leiding namen, dit deden zij met 65.51%.

Overtuigende winst voor Elles van Asseldonk

In de Young Riders Landenproef waren het Elles van Asseldonk en Tjello (v. Sit This One Out) die het oranje lint mochten gaan halen. Dit deden zij met een percentage van 67.2%.

In de Individuele proef was het Meike Kroot die met Vince (v. OO seven) naar 65.81% reedt en hiermee de proef wist te winnen.

Ruime winst voor Charlotte Fry

In de Lichte Tour proef PSG won Charlotte Fry met overmacht in een groot deelnemers veld. Zij stuurde Glamourdale (v. Lord Leatherdale) naar een percentage van 73.09%.

Tweede werden Gert-Jan Raateland en Painted RDH (v. Painted Black) met 68.97%. Derde werden Stephanie Kooijman en Dibert L (v. Vivaldi) met 66.81%.

Terug in de ring

Voor Stephanie was het haar eerste wedstrijd na een val van een paard in januari, waarbij zij haar heilig been op twee plaatsten brak. Er werd een schroef van 14cm geplaatst en volgens de doktoren kon het wel 9 maanden tot een jaar duren tot ze weer op een paard zat.

Begin maart kregen we al een update dat ze weer op de rug van een paard zat en afgelopen zaterdag was ze weer tussen de witte hekjes te vinden. Op haar Instagram pagina laat zij weten super trots te zijn op haar derde plaats die ze behaalde.

Winst Karen Nijvelt en Elysias

Ook in de Inter I werden mooie scores gereden. Karen Nijvelt wist met Elysias (v. Jazz) een mooi percentage te rijden van 70.66%. Tweede werd Mariska van Groningen met Dutch Dandy D.J. (v. Lord Leatherdale) met 66.25%.

Ook U25 voor Charlotte Fry

Ook in de U25 was de winst voor Charlotte Fry, dit maal met Everdale (v. Lord Leatherdale) en een percentage van 70.32%.

Inter II voor Anne van Olst

In de Inter II was het Anne van Olst die het oranje lint in beslag nam. Met Diëgo (v. Negro) reedt zij naar een percentage van 70.44%. Tweede waren Geert-Jan Raateland en Crespo (v. Vivaldi) met 67.79%

Laurence Vanommeslaghe wint Grand Prix

In de Grand Prix was het Laurence Vanommeslaghe die met Havalon (v. Hotline) naar een mooi percentage van 68.48% wist te rijden. Tweede werd Stephanie de Frel met Calrieta H (v. Westpoint) met 67.38%.

Tekst: Dominique Marijnissen

Foto: DigiShots

KWPN test hengsten op WFFS
KWPN test actieve dekhengsten op WFFS

Het KWPN heeft besloten om de actieve KWPN-goedgekeurde hengsten te testen op WFFS. Het dekseizoen is in volle gang en fokkers maken nu de partnerkeuze voor hun merries. Door de WFFS-status van de KWPN-goedgekeurde hengsten te publiceren wilt het stamboek fokkers optimaal informeren.

Alle actieve KWPN-goedgekeurde hengsten

Er is de laatste tijd veelvuldig gepubliceerd over WFFS, het Warmblood Fragile Foal Syndroom, toch is er nog veel onrust omtrent deze voor de Nederlandse fokkerij nieuwe aandoening. Sinds kort is bekend dat drie KWPN-goedgekeurde hengsten drager zijn van het WFFS-gen. Het is momenteel niet transparant welke goedgekeurde hengsten mogelijk nog meer drager zijn van het WFFS-gen, aangezien zij niet getest zijn. Daarom is besloten dat alle actieve KWPN-goedgekeurde hengsten onderzocht worden op WFFS. De hengstenhouders zijn geïnformeerd over het testen van de KWPN-goedgekeurde hengsten. Naar verwachting neemt het onderzoek twee tot drie weken in beslag, waarna de uitslag (drager of geen drager van het WFFS-gen) per hengst wordt gepubliceerd op KWPN.nl.

Test beschikbaar

Recent is op initiatief van het KWPN een test in Nederland beschikbaar gekomen bij het Van Haeringen Laboratorium. Een veulen met WFFS heeft altijd een vader én moeder die drager is. Het KWPN start nu met het testen van de KWPN-goedgekeurde hengsten. Vervolgens gaan we kijken hoe wij het screenen van merries in het fokprogramma kunnen opnemen. Daarnaast  willen we de mogelijkheden onderzoeken om de WFFS-test te integreren in de reeds bij het KWPN bestaande testen.

Vragen & antwoorden

Er is nog veel onduidelijkheid rond WFFS. Het KWPN heeft daarom op haar website de meest gestelde vragen gepubliceerd, die beantwoord zijn door prof. dr. Marianne Sloet van Oldruitenborgh-Oosterbaan, hoogleraar inwendige ziekten paard bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, dr. ir. Bart Ducro, Universitair Docent Fokkerij & Genetica, Wageningen University en KWPN-directeur Fokkerij & Innovatie Johan Knaap.

Bron: KWPN

Foto: Digishots / Leanjo.com

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,175FansLike
6,850VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer