(Rio) Paralympics

De Duitse para-dressuur amazone Alina Rosenberg, ontving gisteren de zilveren “Günter Seyffart” medaille. Ze won in Rio met haar paard Nea’s Daboun zowel teamzilver als een vierde plek in de kür. De Nederlandse Nicole Den Dulk moest toen toezien hoe Rosenberg naar nipt voorbijreed naar deze vierde plaats (72.550%). Aanleiding voor het Landesverband Pferdesport Berlin-Brandenburg e.V. en de Behinderten-Sportverband  Brandenburg Alina Rosenberg om haar te eren met deze hoogste onderscheiding. Ze ontving de medaille van de president van het Landesverband Peter Krause en de erepresident van het Pferdesportverbandes, dhr. Prof. Dr. Danckert.

Het gehele Duitse para-dressuurteam ontving tevens uit handen van de bondspresident Joachim Gauck het “Silberne Lorbeerblatt” van de Bondsrepubliek Duitsland. Dit is de hoogste onderscheiding van de Duitse staat voor sportprestaties.

Carrière

Alina Rosenberg kwam als zestienjarige bij het Landesstützpunkt für Reiten mit Handicap des Landes Brandenburg en begon daar haar sportcarrière onder trainster Gundula Lüdtke. Talrijke titels bij nationale en internationale toernooien volgden. Als eerste reserve bij de para-lympischen spelen in London bleek al snel dat ze voor de topsport klaar was. Wegens omstandigheden verhuisde ze naar het zuiden, regio Bodensee, en trainde verder onder Ingrid Braunschweig.

Bij de festiviteiten was tevens aanwezig Martina Willing (zevenvoudig paralympische deelneemster met veertien medailles) die zich ook met de van Gundula Lüdtke ontwikkelde “Hochleistungstrainingsmethode auf dem Pferd“ parallel aan de atletiektraining op Rio voorbereide en een zilveren medaille met speerwerpen mee naar huis nam. Ook vrienden uit het Landeskader waren gekomen om Alina te feliciteren.

Bron: lpbb.de

Foto: Remco Veurink

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 17)

Rixt van der Horst-Caraat

Nu de Olympische Spelen voorbij zijn, gaat Caraat waarmee Rixt van der Horst teambrons, individueel brons en individueel zilver won, terug naar haar eigenaresse.

De Friese amazone schrijft op facebook: ‘The Road to Rio is voorbij en daarbij is ook mijn avontuur met Caraat afgelopen. Heel moeilijk om weer afscheid van dit fantastisch lieve paard te moeten nemen, na een korte maar intensieve periode van training en wedstrijden. Natuurlijk ben ik alle ondersteuners dankbaar die dit mogelijk hebben gemaakt. Maar in het bijzonder zou ik graag eigenaresse Frederike Gotink (en familie) willen bedanken, voor het vertrouwen en de kans om een combinatie te zijn met Caraat. Daarnaast ook de Hendrik-en Anne Bosma stichting, die financiële steun gaf om het leasen van Caraat mogelijk te maken! Het was een fantastisch avontuur, dat ik nooit zal vergeten! Drie medailles op mijn eerste Spelen, een droom die uitkomt! Dankjewel Caraat!!

De negenjarige merrie stamt van Gribaldi, uit een merrie van Negro. Rixt startte haar begin dit jaar

voor het eerst op een internationale wedstrijd, in eerste instantie als back up voor haar andere paard Uniek. Meteen al bleek dat de amazone een goede klik had met Caraat, en dat de merrie een heel stabiel paard

is dat over veel uitstraling en goede gangen beschikt. Vandaar dat de keus voor Rio op Caraat viel. Nu traint Rixt weer gewoon verder met haar eigen geliefde paard Uniek.

Facebook Rixt van der Horst/Hoefslag

Foto: DigiShots

dressuur algemeen

Ruiters met een verstandelijke- of leerbeperking konden niet deelnemen aan de afgelopen Paralympische Spelen, maar dit gaat mogelijk veranderen. Bij sporten zoals zwemmen, tafeltennis en atletiek is er wel een niveau voor atleten met een dergelijke beperking en de FEI heeft toegezegd de mogelijkheden binnen de para-dressuur voor deze atleten te gaan onderzoeken.

Het zijn de Britse ruiter Jonathan Kemp en zijn moeder die bij de FEI hebben aangedrongen op verandering. Kemp heeft Asperger en een leerstoornis, maar kan ondanks zijn beperking niet deelnemen aan de Paralympics. De moeder van Kemp vertelt: ‘Ik doe dit niet alleen voor mijn zoon, ik doe dit voor iedereen die in een vergelijkbare positie zit.  Dit is discriminatie van een groep mensen met een beperking.’

Meer onderzoek nodig

Een woordvoerder van de FEI heeft aangegeven dat er meer onderzoek nodig is voor deze groep kan worden toegelaten binnen de Paralympics. Ze zullen nagaan of het inderdaad mogelijk is om de bestaande grades die tijdens de Paralympische Spelen gehanteerd worden, aan te passen. Een woordvoerder van de RDW (Riding for the Disabled Association) geeft aan dat zij zich ervan bewust zijn dat het niet eenvoudig is om mensen met een verstandelijke- of leerbeperking in te delen in een bepaalde grade. ‘Tot er een betrouwbaar model is om deze ruiters te kunnen indelen, blijven wij ruiters met een dergelijke beperking zoveel mogelijk kansen bieden om deel te nemen aan internationale wedstrijden.’

Terug op het programma

De sportonderdelen voor atleten met een verstandelijke- of leerbeperking werden na de Paralympische Spelen van Sydney in 2000 geschrapt. De reden hiervan was dat er grote problemen ontstonden op het gebied van de kwalificaties en classificering van de atleten. Echter, later is besloten deze onderdelen met ingang van Londen 2012 weer terug te brengen op het programma.

Bron: Horse and Hound / Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Suzanne Hearn
Suzanne Hearn - Remmington tijdens de Grand Prix CDI3* CHIO Rotterdam 2016 © DigiShots - Lysanne Eijlander

De FEI is trots op het nieuws dat alle paarden en ruiters die deelnamen aan de Paralympische en de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, Brazilië volledig schoon waren. Alle bloedmonsters waren, net als in Londen vier jaar geleden, negatief. ‘Wij zijn erg trots op onze pogingen om een schone sport te hebben. We hebben nauw samengewerkt met de nationale federaties en met de atleten. Iedereen die hierbij betrokken was mag trots zijn op onze schone Spelen van 2016 en 2012.’, aldus FEI-president Ingmar De Vos. ‘We zijn actief betrokken om onze atleten bewust te maken van het belang hiervan. Dit resultaat toont aan dat onze aanpak werkt. Het is de kers op de taart.’

De aanloop naar de Spelen kende echter wel een donker dopingrandje. De Russische ruiters werden geweigerd vanwege dopingperikelen in de algemene (inter)nationale topsport. De Australische dressuuramazone Sue Hearn werd, terwijl ze al in Rio was, gestraft voor dopinggebruik bij haar paard Remmington twee maanden eerder in Rotterdam. De amazone mocht echter wel starten in Rio en in juni verscheen het bericht dat het Braziliaanse laboratorium dat tijdens de Spelen bloed- en urinetesten moest uitvoeren een voorlopige schorsing had gekregen. Het lab voldeed niet aan het laboratoriumstandaard (ISL). Alle dopingcontroles (van de FEI) zijn in Groot-Brittannië uitgevoerd.

Bron: Grandprix-Replay / Hoefslag

Foto: © DigiShots- Lysanne Eijlander

Gisteren werd de zo succesvolle paralympische ploeg – maar liefst 62 medailles, waaronder 17 gouden, mochten ze ontvangen – vlak voor de landing binnengehaald door twee F16’s van de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht. Daarna werden de sporters gehuldigd in Utrecht.

Vandaag gaan de festiviteiten gewoon door: de medaillewinnaars op bezoek in Den Haag. In de Grote Kerk worden ze toegesproken door minister-president Mark Rutte, Sport-staatssecretaris Martin van Rijn en chef de mission André Cats. De huldiging is vanaf 13.25 uur live te volgen op NPO 2 en NOS.nl.

Onder de medaillewinnaars onder andere de gehele ploeg van Joyce Heuitink. Niet alleen werd teambrons gehaald,

voor Sanne Voets was er goud, voor Demi Vermeulen was er zilver, Rixt van der Horst behaalde zilver en brons en Frank Hosmar sleepte twee bronzen medailles in de wacht.

Frank Hosmar vertelt over zijn thuisreis op facebook: ‘Het was

een lange maar unieke trip met alle paralympiërs in het speciale oranje vliegtuig van de KLM, het laatste stuk geëscorteerd door

twee F16’s van de landmacht. Vanaf Schiphol gingen we meteen door naar Utrecht voor het “Welkom thuis” feestje. Onderweg werd de hele autobaan vrij gemaakt zodat wij goed door konden rijden. Daarna eindelijk naar huis, naar Alf. Daar was alles prachtig versierd! Iedereen bedankt daarvoor, geweldig! Nu naar Den Haag voor de huldiging met de koning.’

Na de ongetwijfeld mooie woorden van de autoriteiten brengt TeamNL een bezoek aan koning Willem-Alexander in Paleis Noordeinde. Een samenvatting daarvan is vanaf 19.20 uur te zien op NPO 2.

NOS.nl/Hoefslag

Sanne Voets is te gast bij Humberto Tan’s RTL Late Night vanavond. De gouden amazone van Rio vergezelt Liesette Bruinsma, die vijf medailles won bij het zwemmen. De paralympische ploeg was met 62 medailles nog nooit zo succesvol. Achter elke medaille hangt een bijzonder verhaal en Sanne en Liesette vertellen daarover.

Humberto Tan ‘heeft’ wel iets met paardensport; niet elke ruiter staat te springen om uitgenodigd te worden voor een talkshow, maar bijvoorbeeld ook Jeroen Dubbeldam schoof bij hem aan aan tafel toen hij wereldkampioen werd in 2014. Ook Anky van Grunsven is regelmatig te gast in het programma van Tan. De presentator heeft respect voor de prestaties van ruiters, iets wat niet van elke radio- of televisie-beroemdheid gezegd kan worden.

De uitzending van RTL Late Night begint om 22.30 uur, op RTL4.

RTL Late Night/Hoefslag

Foto: FEI/Liz Gregg

Paralympic TeamNL heeft officieel het medailletotaal van vier jaar geleden verbeterd. De succesvolle Spelen van 2012 in Londen leverden 39 medailles op, de eindstand van Rio is 62 plakken.

Nederland eindigt in de hippische medaillespiegel van de Paralympische Spelen met zeven medaille prachtig als tweede achter Groot-Brittannië met elf medailles. Met een individuele gouden (Sanne Voets met Demantur), twee zilveren (Demi  Vermeulen met Burberry en Rixt van der Horst met Caraat) en drie bronzen medailles (twee keer Frank Hosmar met Alphaville en een keer Rixt van der Horst) waren de ruiters van Joyce Heuitink uiterst succesvol. Daarnaast was er ook nog brons in het landenklassement.

Bron: Rio 2016

Foto: Paralympic Team NL

Demi Vermeulen
Demi Vermeulen

Pas in februari startte de 21-jarige Demi Vermeulen en haar nieuwe topper Burberry (v. Lord Loxley) voor de eerste keer. Wie had toen gedacht dat het de pupil van Debora Pijpers zou lukken om een teamplaats te bemachtigen voor de Olympische Spelen in Rio? En wie had toen gedacht dat er individueel eremetaal haalbaar zou zijn?

Geen paardenfamilie

‘Ik kom totaal niet uit een paardenfamilie. Toen ik een jaar of tien was ben ik gewoon begonnen op een manege. Ik moest op zoek naar een sport die ik dan zou kunnen en ik dacht dat paardrijden wel moest lukken. Daarna kwamen er al vrij snel eigen pony’s waarmee ik gewoon regulier tot en met de M1 heb gereden voordat we via via bij Coby van Baalen en de aangepaste sport terecht kwamen.’ 

Aangepaste versus regulier

‘Er zijn ruiters die naast de aangepaste sport ook nog in de reguliere sport uitkomen, maar voor mij is dat niet te combineren. Ik wil me graag op de aangepast proeven focussen, omdat het verschil voor mij best groot is en in mijn aangepaste proeven geen galop zit.’

Complete verhaal

We signaleerden Demi Vermeulen in Hoefslag Magazine september als ‘Talent in de dop’. Het complete verhaal kan je in Hoefslag september verder lezen. Heb je deze Hoefslag gemist? Geen probleem, hij is te verkrijgen bij de betere boekhandel, of online te bestellen via www.paardenmagazines.nl

Tekst en foto: Sabine Timman

Foto: Remco Veurink

Voor de Zuid-Afrikaanse Philippa Johnson-Dwyer kwam er tijdens de laatste wedstrijddag in Rio een onverwacht einde aan de Paralympics. Op de flank van haar paard Lord Louis werd bloed aangetroffen, waarna diskwalificatie volgde.

‘Het bloed op de flank lijkt te zijn veroorzaakt door Philippa’s spoor’, reageert Ruth Grundy namens de FEI. ‘We kunnen niet zeggen of het welzijn van het paard ook daadwerkelijk in het geding was, of dat het hier gewoon om een foutje ging, maar de regels moeten zo zwart/wit zijn.’

Een flinke tegenslag voor het duo, dat getraind wordt door Chris Haazen en een van de favorieten voor een medaille was. Philippa: ‘Het is een grote teleurstelling, maar zo zit de sport nou eenmaal in elkaar: de ene dag gaat alles goed, de volgende dag gaat alles mis. Wat nu telt is de moed hebben om weer op te staan, jezelf af te stoffen en door te gaan.’

Johnson en Lord Louis hadden net de kür op muziek afgerond en stonden op een voorlopige zesde plaats. De combinatie behaalde eerder deze week in het individuele kampioenschap een zevende positie en kwam in de teamwedstrijd op de vijfde plek uit.

Bron: Horse & Hound/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

 

Net als bij de Olympische Spelen waren het de KWPN’ers die de medailles wegkaapten bij de Paralympische Spelen in het ruiterstadion in Deodoro. Op de finaledag, waar in vijf Grades met de kür op muziek de Spelen werden afgesloten, veroverden KWPN’ers zes van de vijftien medailles.

Na het zilver op woensdag overklaste Zion (Flemmingh x Kennedy) de concurrentie in Grade 1b en veroverde het elfde Paralympische goud voor legende Lee Pearson.

Caraat (Gribaldi x Negro),  met Rixt van der Horst veroverde het zilver  in Grade II.

Zilver was er in grade VI voor Valerius (Flemmingh uit Heidevrouwe ster prest v.Rex Magna, fokkers A.M. Drenth & A.I. Zeinstra uit Lucaswolde) en de Britse Sophie Wells.

Frank Hosmar won maar liefst drie bronzen medailles met de fraaie Sandreo-zoon Alphaville.

Sergio Oliva won twee dagen op rij brons in Grade 1a met Coco Chanel (Tuschinski uit Vanatina stb v.Rousseau).

Sanne Voets won goud in de kürfinale Grade III met Vivaldi-zoon Demantur.

Bron: KWPN

Foto: Digishots

Volg ons!

0FansLike
0VolgersVolg
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer