(Rio) Blogs

Harrie Smolders en Emerald.

Harrie Smolders Emerald‘We kwamen hier natuurlijk voor een teammedaille. Jammer genoeg werd dat direct een hele moeilijke missie. Het is al moeilijk om die medaille met vier man te halen, met drie man is het bijna onbegonnen werk. Dan mag er echt helemaal niks verkeerd gaan. Nu wist je, als er iets valt, dan is het gedaan. Na de eerste rit van Jeroen in de finale van de landenwedstrijd waren we al bijna gezien en toen ik de onderste paal eraf kreeg op de triple bar was alles meteen weg.

Wat ons trof zijn van die onverwachte dingen die hier gebeuren, voor ons in negatieve zin en voor anderen gebeurt er weer iets in positieve zin. Outsiders die boven komen drijven en favorieten die sneuvelen. Dat is kenmerkend voor een kampioenschap en zeker voor de Olympische Spelen. Dat is drama en topsport en daarom vinden we het ook mooi.

‘Big Star is een fenomeen’

Nick Skelton was op voorhand wel een van de topfavorieten. Hij heeft het hele jaar hier naartoe gewerkt. Toen hij van de week een fout kreeg, werd hij niet langer door iedereen als een favoriet gezien. Maar het moest zo zijn voor hem. Hij is een kampioen en voor zijn paard geldt zeker hetzelfde. Dat is een fenomeen. Alle drie de paarden op het podium zijn trouwens geweldig. Het zijn net veertjes op de sprong. Zo licht en makkelijk springen ze.

De keuze om Emerald niet in te zetten voor de tweede manche, was voor mij logisch, zeker met het verloop van de proef. We hadden teveel nullers in de eerste ronde in mijn optiek. Alle kansen op een medaille waren feitelijk weg. En of je dan vierde wordt of twintigste maakt eigenlijk geen verschil. Het is Emerald zijn eerste kampioenschap. Ik moet hem nog in bescherming nemen. Hij geeft altijd zoveel en moet misschien nog leren te doseren. In overleg met de eigenaar en bondscoach hebben we besloten hem terug te trekken. Hij is nog jong, ik wil nog graag een paard overhouden voor de toekomst.

De eigenaar, mijn werkgever Axel Verlooy, en zijn zoon Jos zijn hier alle dagen geweest. Dat was fijn voor mij. Het contact is weliswaar minder dan op een regulier concours, maar belangrijke dingen hebben we wel besproken. Het is fijn om vertrouwende mensen om je heen te hebben om zo het beste eruit te kunnen halen. Met de ruiters hebben we veel tijd samen doorgebracht. We liggen elkaar goed, dus dat heeft geen problemen opgeleverd. Ik vond het apart zo een keer in het dorp te verblijven en tussen al die sporters te lopen. Dat geeft een ander gevoel en maakt duidelijk dat je niet op een Europees of wereldkampioenschap bent.

Mijn vrouw was hier ook, mijn kinderen niet. Dit is geen speeltuin voor hen, meer voor grote mensen. De kinderen hebben de hele week bij familie gelogeerd, zowel bij opa’s en oma’s en ooms en tantes. Wat ik van ze gehoord heb, hebben die een hele leuke week gehad.

‘Als kleine ondernemer drie paarden in de finale hebben is wel iets heel moois’

Harrie Smolders EmeraldBijzonder was nog dat er drie paarden in de finale zaten, waarmee ik een band had. Allereerst natuurlijk Emerald, maar daarnaast ook Zipper en First Devision. Zipper liep met René Tebbel en hij is bij ons geboren, gefokt door mijn vader. First Devision, van Sjeik Al Thani uit Qatar, is in mijn handen geweest. Die kocht ik als zevenjarige en heb ik zelf ook een tijd gereden. Als kleine ondernemer hier drie paarden in de finale hebben is wel iets heel moois, vind ik.

Nu kijken we alweer vooruit. Met mijn tweede paard Don wil ik nog een paar Global Tour-wedstrijden rijden en met Emerald heb ik de landenwedstrijdfinale in Barcelona op de planning staan. Het is hier mooi geweest en we gaan gewoon weer door naar het volgende.’


Harrie Smolders (34 jaar) is werkzaam bij Axel Verlooy en woont in Lage-Mierde. Hij maakt samen met de voor meerdere stamboeken goedgekeurde Emerald N.O.P. deel uit van het olympische springteam.

Bron: Hoefslag

Foto’s: Remco Veurink

banner-website

Diederik van Silfhout met Arlando

Training Dressuurteam Arlando Diederik van Silfhout‘Hoewel de Olympische Spelen zeker iets magisch hebben, is het niet zo dat ik al vanaf jongs af aan met deelnemen aan de Spelen bezig ben geweest. Alleen toen ik Arlando kreeg en eenmaal Grand Prix ging rijden, wist ik dat ik een paard had waarmee het zou kunnen. En als het dan uiteindelijk gebeurt, is het toch wel een droom die uitkomt. Nu zit het er alweer op. Het is voor mij een bijzonder mooie ervaring geweest. Niet eerder was ik zo ver van huis voor een wedstrijd en dat voor een periode van bijna drie weken. Het was ook voor het eerst dat mijn paard moest vliegen en als dat eenmaal zover is, is dat hartstikke spannend. Maar Arlando heeft alles geweldig doorstaan hier. Hij komt bijna dikker thuis dan dat hij gegaan is! Hij heeft drie dagen prima gelopen en het is een super mooie wedstrijd geweest.

Natuurlijk blijft het doodzonde dat we met het team geen medaille hebben gehaald. Dat was voor mij echt zuur. Gelukkig heb ik het in de Kür goed af kunnen sluiten voor mijn gevoel. De jurering werkte misschien opnieuw niet helemaal mee, maar dat had ik op voorhand eigenlijk wel ingecalculeerd. Er was blijkbaar ook wat discussie tussen de juryleden onderling over Arlando. Het zij zo, ik weet dat ik een absolute topper heb en ik ga met een heel goed gevoel naar huis!

‘Natuurlijk is het doodzonde dat we geen teammedaille behaald hebben’

Het verblijf in het olympische dorp was zo’n typische ervaring die je alleen bij dit evenement hebt. Het is er heel mooi, al waren de kamers in het begin niet zo schoon. Dat je al die sporters bij elkaar hebt, is natuurlijk uniek. Je komt van alles en iedereen tegen, ook de bekendere Nederlanders. Bijvoorbeeld Epke Zonderland, Dorian van Rijsselberghe en nog een heel stel. En het zijn natuurlijk ook maar gewone mensen, dus dat praat allemaal lekker makkelijk met elkaar. Met de ruiters hebben we ook meer dan ooit bij elkaar gezeten. Normaal zit je apart in een hotel, maar hier zitten we met zijn allen in een appartement. Dat is wel een verschil. Gelukkig kan iedereen goed met elkaar. Dat scheelt een hele hoop. Als je zo’n lange tijd met elkaar optrekt, kan het zomaar eens ingewikkeld worden, maar bij ons gaat het allemaal heel gemakkelijk. We doen op zich niet heel veel bijzonders, wat eten met zijn allen en ’s avonds tv kijken, maar het is gewoon gezellig en daarnaast helpen we elkaar.

Diederik van Silfhout-ArlandoNa de Kür zijn we naar het Holland Heineken Huis gegaan en hebben daar nog even lekker gegeten. We zullen verder niet heel veel meer doen hier. Ik verwacht iedere avond naar het Holland Heineken Huis. Het bevalt goed daar ;).
Fijn is ook dat mijn ouders erbij zijn. Mijn zusje is thuis gebleven. Zij had een goede reden. Ze is hoogzwanger en moet begin september bevallen. Verder is mijn vriendin gewoon in Nederland en hebben we nog het bedrijf, dat draaiende gehouden moest worden door het personeel. Met paarden gaat alles gewoon door en gelukkig is dat prima gegaan.

‘Arlando is nog maar elf. In Tokio zullen we het zeker weer proberen’

Het is nu weer zaak dat Arlando goed thuis komt. Voor mij is het op de eerste plaats van belang dat hij gezond blijft, zodat we met een fijn gevoel weer naar de volgende wedstrijd kunnen. Arlando is nog maar elf en Tokio is weliswaar nog ver weg, maar we zullen het zeker weer gaan proberen.’ 


Dressuurruiter, 28 jaar, woont in Lunteren, werkt bij Stal Van Silfhout, is met Arlando N.O.P. (Paddox x Mytens xx) opgenomen in het Olympisch kader, maakte met hem deel uit van het bronzen WK-team 2014 en het gouden EK-team 2015. Ook met Bonzanjo (Jazz x Contango) was Diederik opgenomen in het Olympisch kader, maar de vos werd onlangs verkocht.

Foto’s: Remco Veurink

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding niet toegestaan

Merel Blom-Rumour Has It

Mijn behaalde resultaat is bijna wat ik gehoopt had. Het doel was een plek in de top vijftien en het is plek negentien geworden. Ik blijf nu nog een paar dagen hier in Rio. Ik wil graag de dressuurjongens zien. Zij zitten bij me op het appartement dus dat is mooi om nog te bekijken.

Ik heb lang uitgekeken naar een deelname aan de Olympische Spelen en het is helemaal geworden wat ik ervan verwacht had en misschien nog wel meer. Ik vond het een unieke ervaring. Het is zo mooi dat ik nu al weet dat ik er over vier jaar weer graag bij wil zijn. Wie weet opnieuw met Rumour en anders met een van de jongere paarden die ik achter hem heb. Daar zitten een paar hele fijne bij.

‘Ik word nog eens een echte teamplayer!’

merelblom2

Wat Rumour mij heeft gebracht, is uniek. Ik ben echt heel trots op hem. Het is ook zo’n slim paard. Toen ik hem ging testen heb ik hem tien minuten gereden en hij heeft alles waargemaakt wat ik toen dacht. Het is wel een aparte hoor, echt een hele apart. Ik vond hem in het begin direct een heel goed paard, maar ik had er persoonlijk niet heel veel mee. In de loop der tijd ben ik echter dol op hem geworden. Vervelend is het nooit met Rumour. Hij is een unieke leermeester. Hij leert je jezelf te verbeteren en om te gaan met pijn. Topsport kan pijn doen. Dat heb ik tijdens de dressuur wel weer gemerkt. Wat viel me dat tegen. Vrij snel heb ik de knop omgezet, ik denk al een half uur later. Ik had voor het gevoel alles aan de dressuur gedaan wat ik kon doen en toen volgde dit als antwoord. Ik dacht, dan is dit misschien toch een beetje je les en een teken dat je door moet trainen.

Over mijn cross heb ik veel enthousiaste reacties gekregen. Het was niet zo dat ik direct zelf kippenvel kreeg van deze rit, al denk ik wel dat het een waardige olympische ronde was. Toen ik mezelf later op video weg zag rijden bij de start dacht ik nog: o ja, je rijdt heel steady weg. Je straalt uit dat je hem mee naar huis gaat nemen. Ik ben er ook trots op dat ik voor het team heb kunnen rijden. Ik word zo nog een echte team player. Wie had dat ooit gedacht.

‘Nu weer gewoon aan het werk’

Echt gevierd heb ik de cross niet. Ik heb ’s avonds in bed alles een beetje liggen lezen. Ik had wel 100 berichten. Niet normaal en heel leuk. Maar dat is het dan. Ik ben niet zo goed in vieren. Mijn familie mag dat voor mij doen en trekt me daar dan soms in mee. Mijn ouders en aanhang, ook van andere teamleden, hebben na de cross de boel aardig op de kop gezet, zo heb ik begrepen. Er was een kroeg oorspronkelijk dicht en die hebben ze open laten gaan. De eigenaar heeft personeel aan laten rukken en daar gingen ze. Hartstikke leuk toch? Ik ben ook heel blij voor mijn ouders. Zij hebben er eveneens veel voor moeten laten. Topsport is vaak een struggle en je naasten neem je hierin mee. Het is daarom zo fijn om succes te kunnen delen.

Nu zit het erop en ben ik alweer bezig met Helvoirt. Daar heb ik weer de nodige paarden te rijden. Ik houd wel van lekker doorwerken. Als je te lang in het moment blijft hangen, word je dromerig.  Er is immers leven na Rio. We moeten gewoon weer allemaal aan het werk.


Merel Blom (29) rijdt eventing en studeert rechten, woont in Aalten (Blom Sports Stables), is met Rumour Has It N.O.P. (Esteban x Candillo) opgenomen in het Olympisch kader, verzekerde Nederland van een ticket voor de Olympische Spelen 2012 maar ging uiteindelijk niet, won teambrons tijdens het WK 2014, nam deel aan het EK 2015 (20e individueel), pakte met The Quizmaster (v. Albaran xx) in 2015 zilver tijdens het WK voor zesjarige eventingpaarden en behaalde gisteren met het Nederlandse team van Martin Lips in Rio een zesde plek bij de teams. Individueel werd ze 19e.

Bron: Hoefslag

Foto’s: Remco Veurink

Merel Blom
Merel Blom rijdt naast haar topper Rumour has it (foto), meerdere jonge paarden

 

Merel Blom Foto: Remco Veurink
Merel Blom (Foto: Remco Veurink)

‘Begin juli haalde ik mijn bachelor, dat was een opluchting. Een lekker gevoel.  En de focus kon geheel op Rio. Eigenlijk wist ik al een tijdje – onofficieel – dat we naar Rio zouden gaan, mits Rumour gezond zou zijn en we onze vorm behielden. Begin dit jaar hebben we vormbehoud getoond , dus veel twijfel was er niet. Maar het blijft afwachten en het moment dat het officieel werd, was heel prettig. Zeker voor mijn ouders. Zij zijn natuurlijk nauw betrokken, maar als je niet zelf in het proces zit… Natuurlijk, ik heb ze verteld hoe wedstrijden gingen, welk gevoel Rumour me gaf, hoe gesprekken verliepen, maar het hélemaal uitleggen kan niet. Toen mijn Olympische deelname officieel bekend werd gemaakt, het team in een open auto werden gepresenteerd, was dat voor mijn ouders heel bijzonder. Zo van: jeetje, het gaat echt gebeuren. In feite hebben we vier jaar op dit moment gewacht, er is wel sprake van enige opluchting.

Mijn vader gaat mee naar de Spelen, mijn moeder blijft thuis. Daar hebben we goed over nagedacht. Mijn moeder is niet zo goed ter been. Normaal weten we waar we terechtkomen als we naar een wedstrijd gaan, dan kennen we het terrein, de omstandigheden. De situatie in Rio is onbekend en onzeker, dan moet je jezelf goed kunnen bewegen. Aan de ene kant mist ze natuurlijk de sfeer, maar op televisie ziet ze misschien wel meer van de wedstrijd. En het is voor mij een zorg minder, ik zou het vervelend vinden als mijn moeder zich niet op haar gemak voelt in Rio.

‘Het moment dat het officieel werd, was heel prettig’

Eventingteam
Het bronzen WK-team van 2014
(Foto: Remco Veurink)

De eventingpaarden staan nu twee weken in isolatie, in Amerongen. Ze moeten tot aan de vlucht afgezonderd zijn van andere paarden. We – paarden en ruiters – vliegen allemaal op zaterdag 30 juli naar Rio, wel van een ander vliegveld. De sfeer binnen het team is goed, we kennen en helpen elkaar en hebben ook nog eens lekker weer. Ik blijf om de nacht in Amerongen. Nu ga ik erheen, train vanmiddag Rumour, net als morgenochtend en dan ga ik weer naar huis. Ik had het plan om de andere paarden vakantie te geven, maar ik kan het niet laten. Ik vind onprettig om ze niet te rijden als ik nog hier ben. En eerlijk gezegd: ik vind het gewoon leuk. Vanmorgen heb ik acht paarden gereden, heerlijk. Ik houd het gevoel, mijn ritme en geniet ervan. Straks schakelen de jonkies wel een tandje terug, de oudere paarden blijven gewoon aan het werk. Drie dagen nadat ik terugkom uit Rio begint Helvoirt en daar lopen ze mee. Zij gaan de weken voor Helvoirt naar mijn dressuurtrainer Jeroen Hulsman. Jeroen gaat kijken in Rio. Helaas heeft hij geen accreditatie, maar ik vind het super leuk dat hij erbij is.

Als onze wedstrijd is afgelopen, blijven we nog een week op de Spelen. Dat is zo geregeld door de KNHS, ik denk in overleg met het NOC*NSF. Een fantastische kans om ook van andere sporten te genieten.  Zolang ik in competitie ben, ligt de focus bij Rumour en de wedstrijd. Je beleeft weinig van de Spelen. Dat hoop ik daarna wel te kunnen doen. Ik vind veel sporten leuk: hockey, BMX. En we willen natuurlijk allemaal Dafne Schippers zien rennen. Maar ik heb geen idee wie wanneer in actie komt.

‘Tijdens de competitie ligt mijn focus op Rumour, maar daarna hoop ik iets mee te krijgen van de Spelen

Gisteren zeiden mijn collega’s en ik tegen elkaar ‘nog 18 dagen tot de Olympische Spelen’, nu is het nog maar 17 dagen. Aan de ene kant denk ik ‘laat maar komen, Rumour en ik zijn er klaar voor’, aan de andere kant mag het best langer duren. Dan kan ik nóg meer finetunen. Ik heb erg veel zin in de wedstrijd. De laatste tijd heb ik met Rumour gewerkt aan dressuur en springen, natuurlijk naast het conditiewerk. Voor we in isolatie gingen heb ik thuis in de buitenbak wat technische lijntjes gebouwd van crosshindernissen. Onzin, want dat doe ik nooit.  Ik dacht dat het heel moeilijk was, maar Rumour was briljant. Uiteindelijk was het gewoon een training voor mijn plezier. Rumour is zó intelligent, samen met zijn eenkennigheid – hij is erg gefocust op mij – en zijn inzet: dat maakt hem het geweldige crosspaard dat hij is. Ik kijk enorm uit naar de cross in Rio. Ik kan niet wachten!’ 


Merel Blom (29) rijdt eventing en studeert rechten, woont in Aalten (Blom Sports Stables), is met Rumour Has It N.O.P. (Esteban x Candillo) opgenomen in het Olympisch kader, verzekerde Nederland van een ticket voor de Olympische Spelen 2012 maar ging uiteindelijk niet, won teambrons tijdens het WK 2014, nam deel aan het EK 2015 (20e individueel), pakte met The Quizmaster (v. Albaran xx) in 2015 zilver tijdens het WK voor zesjarige eventingpaarden en gaat met het Nederlandse team van Martin Lips naar Rio.

Harrie Smolders - Emerald N.O.P. CHIO Rotterdam 2016 © DigiShots

‘Team NL werd woensdag gepresenteerd. Ik heb er niets van meegekregen, ik las in de krant dat er 241 atleten naar Rio gaan. Maar ik rijd momenteel in Aken. Dat is een fantastisch evenement. Don is in vorm. En ik zou me graag kwalificeren voor de Grote Prijs. Tijdens Aken rijd ik heen weer, om Emerald en de paarden van Audrey Coulter te trainen. Zij is momenteel niet hier, dan onderhoud ik haar paarden. Audrey zit niet in het Olympische team, dat is in de Verenigde Staten geformeerd. Er gaan dit keer geen pupillen van mij naar de Spelen. Deze keer moet ik het zelf doen.’

‘Zondagmiddag moet de bondscoach, Rob Ehrens, officieel het team bekend maken. Het zijn een paar heel spannende dagen. Er zijn veel ruiters in de race. Dat maakt het voor ons best moeilijk. Iedereen in deze positie probeert op dit moment te laten zijn wat hij waard is. Je wilt topvorm laten zien, maar niet alle kruid verschieten voor Rio. Met dit probleem – luxeprobleem – hebben we niet eerder te maken gehad. Ook voor de coach is het een dilemma. Hij kan ons niet eindeloos tegen elkaar laten strijden, met het gevaar dat er tijdens de Spelen niets meer in het vat zit. Ik benijd de coach niet.’

Harrie Smolders - Emerald N.O.P. Furusiyya FEI Nations Cup CHIO Rotterdam 2016 © DigiShots
Harrie Smolders – Emerald N.O.P. CHIO Rotterdam 2016 © DigiShots

‘Met een tweede plaats in de Wereldbekerfinale en zijn foutloze rondes in Rotterdam, hoop ik dat Emerald zich voldoende heeft bewezen. Als hij er moest zijn, was hij er. Het CHIO Rotterdam verliep heel goed. Emerald had sinds Rome, waar hij alleen de landenwedstrijd liep, geen wedstrijden meer gelopen. Hij was in de eerste omloop iets te gretig, waardoor ik hem moest corrigeren. Dat kostte tijd. Daarna waren de scherpe randjes eraf en sprong hij fenomenaal. De landenwedstrijd winnen, derde in de Grote Prijs: het was best. Meer hoeft Ermerald toch niet te laten zien? Deze week weten we het. En mochten we niet naar Rio gaan: dan komen er wel andere mooie wedstrijden.’

Harrie Smolders Furusiyya FEI Nations Cup CHIO Rotterdam 2016 © DigiShots
Harrie Smolders CHIO Rotterdam 2016 © DigiShots

‘De Olympische Spelen hebben een grote status. Ik merk het ook aan de eigenaren, de media, aan mensen die normaal gesproken niets met paardensport hebben. Puur zakelijk zou je misschien niet voor de Spelen kiezen, maar je wilt als sportman op dat hoogste podium acteren. Het heeft iets magisch. Ik kijk uit naar Rio. Alle verhalen eromheen worden misschien iets opgeklopt. We zijn geïnformeerd, maar ik maak me er nu nog geen zorgen over. Eerst afwachten of ik erheen mag, dan zien we verder. Hetzelfde geldt voor de vraag of de kinderen eventueel meegaan naar Rio. De oudste, Pim, is 6, hij is momenteel helemaal into het voetbal. Siep van 4 vindt het wel leuk: hij kent al mijn paarden en was mee naar de landenwedstrijd in Rotterdam, wat hij geweldig vond. Maar wat de Olympische Spelen zijn, beseffen ze nog niet. Daar zijn ze te jong voor. Voor hen is papa elk weekend op concours.’


Springruiter, 36 jaar, woont in Lage Mierde, werkt bij EuroHorse/ Axel Verlooy, met Emerald N.O.P. (Diamant de Semilly x Carthago) en Don VHP Z (Diamant de Semilly x Voltaire) opgenomen in het Olympisch kader, werd met Emerald tweede tijdens de Wereldbekerfinale 2016, nam met Exquis Walnut de Muze deel aan het EK 2009 en WK 2010.

 

Via deze Blog volgt Hoefslag2Rio dressuurruiter Diederik van Silfhout op zijn weg naar Rio. Met Arlando N.O.P. maakt hij grote kans op een plaats in het dressuurteam.

‘Het CHIO Rotterdam verliep voor ons heel goed. Daarover mag ik niet zeuren. Arlando liep twee goede proeven. Hij pakte lekker aan, was mooi los en bleef super fijn werken. Er is voorafgaand aan het CHIO veel gezegd over de ring en entourage, die moeilijk zouden zijn. Maar daar maak ik me met Arlando niet druk om. Hij is heel nuchter en als hij in zijn normale doen is, geeft hij niets om de omgeving. Natuurlijk is een proef nooit perfect. In de Grand Prix was een pirouette rommelig, het achterwaarts was niet zo mooi. Zo zijn er altijd kleine dingetjes die mooier, beter kunnen. Dat ik dan Hans Peter Minderhoud en Steffen Peters voor moet laten gaan, is jammer. Ik wil winnen, daarvoor doe ik het. Maar hoe hoger Hans Peter scoort, des te beter is dat voor het team! En daar ligt de prioriteit. We gaan allereerst voor een goede teamprestatie.

Rotterdam heeft heel goed uitgepakt. De training houden we dan ook zoals die was. Het werk op stal gaat voorlopig in het normale ritme door. Tot het NK blijf ik gewoon mijn paarden doen, les geven. Het aantal sponsorverplichtingen is niet meer dan normaal. Daar hebben we bewust voor gekozen. Na het NK veranderen een paar dingen, dan geef ik geen les meer, doe ik alleen mijn eigen paarden en krijg ik wat meer tijd voor andere zaken. Het NK in Ermelo is de tweede en laatste observatie. Ik kijk er naar uit. Het is niet zo heel moeilijk: als Arlando een fijne rit loopt, dan neem ik aan dat het klaar is. Dat ik dan een ticket voor Rio kan boeken. Ik heb er zin in. Er gaan momenteel wel veel negatieve verhalen over Rio en de Spelen: het Zika-virus, het terrein, stakingen in de streek. Ik laat het allemaal maar op me af komen. De Olympische Spelen zijn een unieke ervaring. Mocht ik naar de Spelen mogen, dan wil ik genieten.

Ook Bonzanjo zou meegaan naar het NK, maar hij is onlangs verkocht. Dat is natuurlijk balen. We hadden een afspraak met Nol en Jeanette Gerritsen, de eigenaren van Bonzanjo én goede vrienden van ons. Afspraak is afspraak. Het zij zo. Geen enkel moment is een geschikt moment om een goed paard te verliezen. Ik zal Bonzanjo missen, ik ben gek met mijn beesten. Je moet een band hebben met een paard, anders kun je nooit top presteren. Het is geen kwestie van opstappen, rondrijden en weer wegzetten. Net als mensen moet je een paard leren begrijpen. Waarom doet hij bepaalde dingen, welke maniertjes heeft hij? Dat kost tijd.

Arlando rijd ik sinds zijn derde en ik ken hem door en door. Hij wordt graag in zijn waarde gelaten. Als hij spanning heeft, moet je hem niet aan het lijf zitten. Op stal is het een knuffelkont, maar soms wil hij gewoon rust. Ik heb ook zijn vader Paddox gereden. Arlando is net zo sterk als Paddox, maar hij heeft meer souplesse en is heter. Arlando vecht van zichzelf nog meer. En natuurlijk heb ik inmiddels ook bijgeleerd … Van elke rit leer ik, nog steeds. Dat maakt paardrijden zo leuk. In zijn jonge jaren was Arlando niet populair. Hij was vlug van onderen en veel mensen vonden dat niet mooi, getrixt. Wij hebben altijd in Arlando geloofd en inmiddels is wel gebleken dat je dat vlugge voor het hoogste niveau nodig hebt. De afgelopen twee jaar heeft hij niet gedekt. Ik rouw daar niet om, want van dekken wordt hij meer hengst en dat springen op de bok is een belasting. We hebben wel enkele nakomelingen van Arlando gehad, maar die zijn allemaal naar Amerika verkocht.  Zijn tijd als fokhengst komt nog wel.‘

Dressuurruiter, 28 jaar, woont in Lunteren, werkt bij Stal Van Silfhout, is met Arlando N.O.P. (Paddox x Mytens xx) opgenomen in het Olympisch kader, maakte met Arlando deel uit van bronzen WK-team 2014 en het gouden EK-team 2015. Ook met Bonzanjo (Jazz x Contango) was Diederik opgenomen in het Olympisch kader, maar de vos werd onlangs verkocht.

Foto: Remco Veurink

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding niet toegestaan

Merel Blom
Merel Blom rijdt naast haar topper Rumour has it (foto), meerdere jonge paarden

 

Merel Blom Foto: Remco Veurink
Merel Blom Foto: Remco Veurink

‘Ik ben net een week in Strzegom, Polen geweest. Daar nam ik met vijf paarden deel aan een eventingwedstrijd. Natuurlijk ligt de focus dit jaar op Rumour en de Olympische Spelen, maar het leven gaat wel door na Rio. Het zou niet goed zijn alles te laten vallen, dan kan je ook teveel focus krijgen. Ik vind het prettig om veel crossen te rijden. Voor het ritme en de ervaring. Elke keer leer ik weer wat bij. De internationale wedstrijden zijn het mooiste, maar jonge paarden opleiden is ook leuk. Dit weekend ga ik met de jonkies naar de eventingwedstrijd in Ermelo, zondag ga ik springen. Dat houdt me scherp. Uiteindelijk zijn de fouten telkens dezelfde. Alleen een jong paard zal al ver voor de hindernis uitwijken, een ervaren paard schiet er op het laatst langs.’

‘Crossen hoeft Rumour niet meer te leren. Dat heeft hij, met zeven 4* op zijn palmares, wel bewezen’

Merel Blom
Merel Blom en Rumour: ‘Crossen hoeft hij niet meer te leren’

‘Rumour was niet mee naar Polen en dat is bij mij op stal eigenlijk het enige paard dat niet zomaar door iedereen na te rijden is. Gelukkig heb ik fijne mensen om me heen, die met hem op pad zijn gegaan. Wendy Scholten heeft Rumour voor mij in vorm gehouden. Ik kende haar van wedstrijden, haar wijze van rijden en visie spraken me aan. We wonen bij elkaar in de buurt en ik dacht dat zij bij Rumour zou kunnen passen. En het klikte tussen die twee. Rumour loopt nooit veel wedstrijden, sinds zijn achtste vier wedstrijden per jaar. Dat bevalt me goed. Crossen hoeft hij niet meer te leren. Dat heeft hij, met zeven 4* op zijn palmares, wel bewezen. Dit jaar heeft hij in Fontainebleau en Marbach laten zien in vorm te zijn. De cross is toch een belasting en daarna moet je een stapje terug doen. Nu kan ik beter de tijd nemen om aan dressuur en springen te werken. We doen er alles aan om in Rio een topprestatie te leveren. Deze week mogen we – de eventers – rijden op Outdoor Gelderland, volgende week gaan we naar Geesteren. Het springen op Outdoor Gelderland was geen succes. Het goede nieuws is dat Rumour topfit is, maar hij moet wel gehoorzaam blijven. Daar is nog werk aan de winkel. Al maak ik me geen grote zorgen: Rumour is op zijn best na de cross.’

Helaas heb ik geen back-up voor hem’

Merel Blom
Merel Blom en Rumour

‘Aan de Olympische Spelen in Londen denk ik niet meer terug. Dat is een afgesloten hoofdstuk. Ik was boos en teleurgesteld dat ik daar niet heen mocht. Maar dat is besproken, er zijn afspraken gemaakt en dan moet je positief verder gaan. Ik kijk wel terug op het WK in 2014, met heel veel plezier. Daar stonden we als een team, ik hoop dat we samen – al wordt het een ander team – in Rio weer die spirit kunnen vinden.  Voor mij is het grootste belang nu Rumour fit, gezond en blij te houden. Helaas heb ik geen back-up voor hem. Al vraag ik me af of die bestaat. Want hoe vaak in je leven krijg je een paard als Rumour? Maar de opvolgers komen er zeker aan. Ik heb toffe paarden, fijne eigenaren en een goed team om me heen. Ik heb zin in Rio. Dit weekend krijg ik mijn laatste studiecijfer. Hopelijk wordt daarmee mijn scriptie (fiscaal recht) goedgekeurd, anders moet ik nog vol aan de bak. Want ik heb me ingeschreven voor de master, die op 1 september begint. Voor mij is het een goede combinatie: paarden en studeren. Rond tentamens vraag ik me wel eens af hoe ik het allemaal gedaan krijg. Maar ik vind het leuk en het gaat me goed af. Dingen hoeven niet makkelijk te gaan, ik daag mezelf graag uit.’

 

 


Merel Blom rijdt eventing en studeert rechten, 29 jaar, woont in Aalten (Blom Sports Stables), met Rumour Has It N.O.P. (Esteban x Candillo) opgenomen in het Olympisch kader, verzekerde Nederland van een ticket voor de Olympische Spelen 2012 maar ging uiteindelijk niet, won teambrons tijdens het WK 2014, nam deel aan het EK 2015 (20e individueel), pakte met The Quizmaster (v. Albaran XX) in 2015 zilver tijdens het WK voor zesjarige eventingpaarden.

Maikel van der Vleuten
Maikel van der Vleuten. Foto: Remco Veurink

In zijn blog gaat Maikel van der Vleuten deze keer in op zijn deelname aan de Nations Cup vanmiddag in Rotterdam en beantwoordt hij een lezersvraag.  Lees de totale blog van Maikel op zijn website, alsmede meer informatie over zijn paarden, training en wedstrijdschema op  www.maikelvandervleuten.nl

Hieronder een deel van de blog en de Hoefslag lezersvraag.


‘Rotterdam is belangrijk, want dat zal een van de laatste selectiemomenten voor Rio zijn. We liggen nu nog allemaal goed op schema, en Verdi is goed te pas. Twee weken geleden behaalde ik in Rome nog een zevende plaats met hem in de Grote Prijs. Nu heb ik hem echt naar Rotterdam toe gewerkt. Voor Rio word je het hele jaar in de gaten gehouden, maar de laatste tijd sowieso wat meer om te kijken hoe alle paarden zijn. We hebben een behoorlijk aantal goede combinaties in Nederland, die allemaal dicht bij elkaar liggen. Maar tot nu toe heb ik er een goed gevoel bij. Als er niets gebeurt, dan komt het allemaal goed.’

Elke blog beantwoordt Maikel een vraag van een Hoefslag-lezer. Dit keer kreeg ik een vraag van Dianne van Dam:

Wat is je lievelingseten?
Maikel: ‘Als sporter is goede voeding essentieel voor een topprestatie. Mijn lievelingseten is Italiaans: spaghetti Bolognese. Dat heb ik altijd al graag gehad en ik eet het heel regelmatig. Gelukkig past pasta goed in een dieet van een sporter’

Foto: Remco Veurink

‘Een Olympische blog? Maar het is nog niet zeker dat ik naar Rio ga. Er zijn veel kanshebbers. We hebben een sterke groep. In de breedte hebben we er nog nooit zo goed voor gestaan, denk ik. Normaal ben je als land blij als je vier combinaties kan sturen, combinaties die ook echt iets op een kampioenschap te zoeken hebben. Nu zou Nederland wel twee gelijkwaardige teams kunnen afvaardigen. Ik zit met Emerald en Don in het Olympisch kader, maar de focus ligt op Emerald. Het wordt met Emerald naar Rio of niet naar Rio.

‘Emerald heeft laten zien een paard voor een kampioenschap te zijn’

Afgelopen winter lag mijn prioriteit bij de wereldbeker. De wereldbekerfinale was mijn enige kans om op eigen kracht te laten zijn dat Emerald een kampioenschapspaard is. En dat heeft hij daar bewezen. Hopelijk was dit voor de coach het laatste zetje om ons in het team op te nemen. Emerald hoort thuis op de Spelen. Dit is eigenlijk zijn enige kans. Vier jaar geleden was hij acht, over vier jaar is hij zestien. Het zou zonde zijn als een paard met zijn kwaliteiten niet op dat platform heeft geacteerd.

We hebben het programma van Emerald afgestemd op Rio. Hij heeft sinds de wereldbekerfinale alleen de landenwedstrijd in Rome gelopen. Het aantal wedstrijden is bewust beperkt. We hebben hem niet meer “in het rood” gereden, zoals we dan zeggen, om hem niet op te branden vóór Rio. Gelukkig heb ik meerdere paarden, zo heeft Don de wedstrijden van de Global Champions League gelopen. Verder gaat op stal alles gewoon door, met klanten en studenten. Er is elk weekend wel iets te doen.

De Olympische Spelen zijn bijzonder. Aan de laatste drie edities deed een leerling van mij mee, maar zelf heb ik er nog niet gereden. Het is een bijzonder evenement, de hele wereld kijkt mee. De belangstelling voor de Spelen is enorm. Tijdens een EK of WK zijn het voornamelijk insiders, in de Spelen is de hele natie geïnteresseerd. Ik wil graag in Rio rijden. Zeker nu, met Emerald in de vorm van zijn leven.

Axel Verlooy en ik hebben Emerald sinds zijn zesde. Hij was altijd een groot talent, met zijn techniek, souplesse en uitstraling. We hebben bewust de tijd genomen om hem te laten groeien. Emerald moest meters maken. Hij kon nog wel eens onder de indruk raken van de entourage, maar vorig jaar merkte ik dat zijn focus verbeterde. Nu is hij zowel fysiek als mentaal in topvorm. Hij is klaar voor Rio. Ik hoop dat ik de coach daarvan kan overtuigen de komende weken.’

Springruiter Harrie Smolders is 36 jaar, woont in Lage Mierde, werkt bij EuroHorse/ Axel Verlooy. Hij is met Emerald N.O.P. (Diamant de Semilly x Carthago) en Don VHP Z (Diamant de Semilly x Voltaire) opgenomen in het Olympisch kader. Met de hengst Emerald werd hij tweede tijdens de Wereldbekerfinale 2016. Met Exquis Walnut de Muze was hij van de partij op het EK 2009 en WK 2010.

Foto: Remco Veurink

Diederik van Silfhout
Diederik van Silfhout (foto: Remco Veurink)

Via deze Blog volgt Hoefslag2Rio dressuurruiter Diederik van Silfhout op zijn weg naar Rio. Met Arlando N.O.P. maakt hij grote kans op een plaats in het dressuurteam.

‘Het CHIO Rotterdam staat voor de deur, onze eerste selectiemoment voor de Olympische Spelen. Arlando’s laatste wedstrijdoptreden was tijdens Indoor Brabant. Dat is een bewuste keuze geweest. De paarden moeten echt zwaar aan de bak, tijdens het CHIO, het NK in Ermelo – de tweede selectie – en hopelijk straks in Rio de Janeiro. We hebben ervoor gekozen Arlando te sparen, zodat hij bij die drie gelegenheden kan pieken. Bonzanjo zou ook meegaan naar Rotterdam. Maar hij heeft een hoefzweer gehad en ik heb hem zes dagen niet gereden. Ik wil niets forceren, Bonzanjo loopt straks op het NK.

Nu ben ik nog niet zenuwachtig voor Rotterdam, maar dat komt nog wel. Het is gezonde spanning. Mensen die zeggen dat ze geen spanning hebben, die liegen. Iedereen heeft een bepaalde spanning en die heb je ook nodig om te presteren, het maakt je extra scherp en alert.

Arlando heeft niet echt wedstrijden nodig om in het ritme te komen. Tenminste, de afgelopen twee jaar ging het goed zo. Hij wordt heet, maar raakt niet snel onder de indruk van de entourage. We hebben hem de afgelopen maanden thuis lekker doorgetraind. In de piaffe is hij weer een beetje sneller geworden. Arlando had af en toe ritmeverschil en ging iets van de plaats. De stap mocht nog ruimer en losser. En verder blijf ik sleutelen, het kan altijd mooier en beter. Thuis – en afgelopen week hebben we geoefend in Ermelo – voelt Arlando heel goed aan. Hij lijkt goed in vorm. Ik ben benieuwd hoe hij het in Rotterdam doet. Met het oog op Rio hebben we alleen de training iets uitgebreid. Normaal trainde ik hem vijf dagen per week, om zijn conditie te verbeteren doe ik dat nu zes dagen.

Voor het overige gaat alles gewoon door. Het is druk op stal, we hebben niets te klagen. Het zou niet goed zijn als de focus alleen op Arlando en Bonzanjo kwam te liggen. De andere klanten zien hun paarden ook graag progressie boeken, op wedstrijd gaan en selecties lopen. Natuurlijk zijn de Olympische Spelen belangrijk, maar je moet niets veranderen als het goed gaat.

Zo ben ik onlangs tien dagen naar Curaçao geweest. Met twee vrienden op vakantie. Een vakantie-vakantie: strand, lekker eten en weinig doen. Of het kon weet ik niet, maar ik ben gewoon gegaan. Arlando heeft die dagen ook vakantie gehad, even ontspannen. Ik denk dat het goed is geweest de druk er even af te halen. Bij hem en bij mij.’

Foto: Remco Veurink

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding niet toegestaan

Volg ons!

103,141FansLike
0VolgersVolg
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer