Sport

0 148
Carina Jansen en high five
Carina Jansen met High Five. Foto: Iris paarden fotografie

Na de eerste wedstrijd in de Achterhoek Bokaal Mencompetitie, op Tweede Pinksterdag in Geesteren (G.) leiden Henk Oosterink (mendressuur) en Natasja Verheul-Zegel (vaardigheid) de tussenstand om zowel de Achterhoek Bokaal als de Clip and Shine competities. In de strijd om de Hippisch Achterhoek Bokaal (dressuur én vaardigheid) gaat de winnaar van vorig jaar, Hans Ouwersloot, aan de leiding.

De hoogste scores in de dressuur werden met een ZZ-proef behaald. Hans Ouwersloot won met zijn Fries x Gelderse Coco de eerste proef in de rubriek enkelspan M/Z/ZZ met 212,5 punt. Hier werd Henk Oosterink met Dream Star (v. Dream Catcher) tweede met een punt minder. In de tweede proef won Oosterink met 199 punten en werd Ouwersloot tweede met 194. Ouwersloot staat dan ook tweede in de tussenstand om de Achterhoek Bokaal dressuur.

Carina Jansen en High Five (foto) wonnen hun L-debuut met 210,5 punten. ‘Koppie erbij met deze wakkere jongen, maar wat was hij fijn te sturen’, meldt ze. In de tweede proef werd ze tweede met 194 punten, evenveel punten als de winnaar Huib Goetheer met Gina-g. Jansen staat nu op plek drie in de tussenstand.

Natasja Verheul

In de vaardigheid is de tussenstand na de eerste wedstrijd in Geesteren als volgt: 1. Natasja Verheul-Zegel met Miracle’s Easy Ysabella, 2. Iris Te Ronde met haar bonte Shetlanders Choco en Gijs en 3, Ramona Theunisse met Molenaar’s Harvey. Verheul en Te Ronde wisten als enige het basisparcours én de barrage foutloos af te leggen. Verheul was de snelste in de barrage en won hiermee de rubriek enkelspan pony’s M/Z/ZZ. Theunisse werd tweede in dezelfde rubriek met een foutloos basisparcours en 3 strafpunten in de barrage.

Te Ronde mende haar tweespan naar een zege in de rubriek tweespan pony’s klasse L/M/Z/ZZ. Ook het tweede parcours werd een overwinning voor te Ronde, maar voor de Achterhoek Bokaal vaardigheid telt alleen het eerste parcours.

Bekijk hier alle uitslagen

Bekijk hier de tussenstanden

De volgende wedstrijd in deze competitie is op 2 juni in het Gelderse Hengelo en wordt georganiseerd door Menvereniging In Stap en Draf.

Lees hier meer over de Achterhoek Bokaal Mencompetitie

Bron: Regio Mennen Achterhoek

0 330
Jacques Poppen PP foto Godfried Klerkx
Jacques Poppen met PP. Foto: Godfried Klerkx

Op het terrein waar later dit jaar het WK enkelspan en het WK paramennen wordt gehouden, stond afgelopen weekend Horse Driving Kronenberg National op het programma.

Saskia Siebers kwam bij de enkelspannen (FEI klasse Z) wederom als sterkste uit de strijd en ook bij het paramennen was de winnaar dezelfde als op de internationale menwedstrijd in Kronenberg drie weken geleden. Francisca den Elzen won en Jacques Poppen, die zowel met PP als Anniek aan de start kwam, werd tweede en derde.

Voorsprong in dressuur

In de dressuur nam Poppen een voorsprong door met PP slechts 32,50 strafpunten te laten noteren. ‘PP was top in de dressuur met een superscore van iets meer dan 78%. Nog nooit eerder werden we zo hoog door alle jury’s beoordeeld, dus dat gaat fijn’, aldus de menner uit Froombosch.

Met Anniek liet hij 44 strafpunten noteren en werd in het eerste onderdeel derde achter Den Elzen die 36,5 strafpunten liet noteren. Na de wedstrijd in Exloo eerder dit seizoen leek het nog dat Poppen zijn Anniek vanwege een blessure terug moest trekken, maar niets is minder waar. ‘Anniek haar blessure lijkt gelukkig toch mee te vallen en we kregen weer groen licht van de dierenarts’, vertelt Poppen opgelucht.  ‘Ze vond de omgeving best indrukwekkend, maar liep ook een goede dressuurproef.’

Pittige vaardigheid

In de vaardigheid wist geen van de tien para-deelnemers de lei schoon te houden. Poppen en Anniek hadden met 5,35 strafpunten nog het beste resultaat, gevolgd door Den Elzen (6,79) en Poppen met PP (9). ‘De vaardigheid was een pittige en dat moet ook, want we weten nooit wat er voor parcours op het WK staat. De grond was erg hard en glad waardoor PP iets onzeker liep, maar hij was goed voorwaarts en Anniek deed hetzelfde’, vertelt Poppen.

Anniek wint marathon

Poppen won de marathon met Anniek, waardoor hij met haar tweede werd in de einduitslag achter Francisca den Elzen die maar net iets langzamer was in dit onderdeel. Met PP werd hij zesde in de marathon en derde in de einduitslag. ‘De marathon was voor beide weer een moment van training en tunen op weg naar … Beide deden het geweldig en we zijn enorm trots op ze en ik helemaal op mijn team!’

Poppen vertelt verder: ‘Het is wel bijzonder om te zien dat de paarden qua beweging en talent echt verschillen. Onze prachtige PP loopt met enorm veel beheersing. Stoere Anniek is nog wat hectisch, waardoor het soms lijkt dat zij veel harder gaat, maar de tijden onderling waren nagenoeg gelijk.’

Jacques Poppen besluit: ‘We hopen op een moeilijke keuze welke er eventueel mee mag naar ons WK. We zijn op de goede weg.’

Bekijk hier alle uitslagen

0 94

Dit jaar wordt de eerste internationale menwedstrijd in Ierland ooit gehouden. Deze wedstrijd vindt plaats van 24 tot en met 26 augustus 2018 in Cuffesgrange, Kilkenny.

Het betreft onder meer een CAI2* evenement voor voor enkel- twee en vierspan paarden en pony’s. Ook junioren en paramenners zijn welkom.

Korting

Irish Ferries biedt een speciale korting voor deelnemers aan deze wedstrijd. Informatie over de prijzen en boekingen zijn verkrijgbaar via het secretariaat.

Bekijk hier meer informatie

Bron: Hoefnet / MenSport

koos de ronde vierspan
Koos de Ronde CHIO Aachen 2017 © DigiShots - Dirk Caremans

Het Nederlandse vierspanteam heeft in het Britse Windsor de landenwedstrijd gewonnen. IJsbrand en Bram Chardon en Koos de Ronde mochten daarom de felicitaties van koningin Elizabeth in ontvangst nemen.

Onder leiding van bondscoach Harry de Ruyter won het Oranjeteam voor de derde keer op rij goud tijdens de Royal Windsor Horse Show. Bram Chardon was met zijn derde plaats de beste Nederlander. Boyd Exell won de wedstrijd, de Belg Edouard Simonet eindigde als tweede.

Vader en zoon Chardon

Nadat Bram Chardon in 2012 en in 2015 de wedstrijd in Windsor met zijn succesvolle pony vierspan winnend afsloot, maakte hij dit jaar zijn debuut in Windsor in de vierspan paardenrubriek. Het was bovendien de eerste keer dat vader en zoon samen deel uit maakten van het landenteam.

De 24-jarige Bram begon de wedstrijd goed met de zevende plaats in de dressuur en wist zich in de glibberige marathon prima staande te houden. Tijdens de afsluitende vaardigheidsproef liep hij slechts enkele tijdfouten op waardoor hij IJsbrand in het eindklassement voorbij streefde.

Revanche IJsbrand Chardon

IJsbrand Chardon revancheerde zich na een ietwat teleurstellende dressuurproef ijzersterk in de marathon waardoor hij opklom naar de derde plaats. Helaas rolde er op de brug in de vaardigheid een pechballetje en werd de Europees Kampioen vierde in totaal.

Gladde bodem

Koos de Ronde zette met de vierde plaats in de dressuur het beste Nederlandse resultaat neer, maar kon er door de hevige regenval en de gladde bodem in de marathon niet uithalen wat er in zat. De Ronde stond na twee onderdelen op de zesde plaats en hield deze plek vast in de vaardigheid.

Theo Timmerman raakte vorige week geblesseerd tijdens een trainingsongeval thuis en zag in de marathon zijn rijtuig van paal naar paal glijden. Hij moest noodgedwongen gas terugnemen en belandde halverwege het klassement. In de vaardigheid klom de routinier op naar de twaalfde plaats in het individuele eindklassement.

Jong span

Mark Weusthof reed met een jong voorspan wat in deze gladde marathon de nodige ervaring miste om overeind te blijven. Weusthof werd 14e in het totaalklassement.

‘De menners hebben gedaan wat ze moesten doen,’ vond bondscoach Harry de Ruyter. ‘Ze moesten in de marathon gereserveerd rijden en geen blessures oplopen en dat hebben ze allemaal goed gedaan.’

Ponyrubriek

Jan de Boer won knap voor de zesde keer in zijn carrière de vierspan ponyrubriek.
Tweespanrijder Stan van Eijk kwam voor het eerst aan de start in Windsor en eindigde op de zesde plaats in het 17 deelnemers tellende veld.

Bron: KNHS

Archieffoto: DigiShots

0 225
Francisca den Elzen. Foto: Bianca Douwes
Francisca den Elzen met Albrecht Hoeve's Lars. Foto: Bianca Douwes

Wereldkamkampioene paramennen Francisca den Elzen heeft in dit WK-jaar nu twee internationale wedstrijden achter de rug. In Exloo won ze met Bart Blom, waar ze ook de WK-titel in Beesd in 2016 mee pakte. In Kronenberg drie weken later mende ze Albrecht’s Hoeve Lars naar een dikke zege.

‘Het is de bedoeling dat Lars meegaat naar het WK later dit jaar in Kronenberg’, zegt Francisca den Elzen. ‘Hij is net iets makkelijker te rijden voor me. Bart is wat kijkeriger. Daarnaast loopt Lars ook nóg makkelijker dan Bart, met meer beweging en lossigheid. Hij heeft een heel goede uitgestrekte draf. Hij is iets luxer en chiquer en dat is ook gelijk te merken aan de dressuurpunten’, aldus Den Elzen die de dressuur in Kronenberg won met 44,78 strafpunten.

Beter dan verwacht

Voor Lars was het in Kronenberg de tweede marathon. ‘Ik zou eigenlijk vorig jaar marathons met hem rijden, maar toen had hij een kleine blessure. Ik heb wel dressuur en vaardigheid met hem gereden, maar in Kronenberg was het voor het eerst sinds 2016 in Hellendoorn dat ik marathon met hem reed. Het was dus wel even afwachten hoe hij het zou gaan doen. Met name voor de waterbak wil hij nog wel eens afremmen, maar hij ging er meteen in. De marathon ging beter dan verwacht”, zegt de para-menster die haar dochter Lucy als groom mee heeft in alle onderdelen.

Francisca den Elzen met Lars. Foto: Daniëlle Carrière
Francisca den Elzen met Lars.

De tienjarige Bart Blom (v. Boomer) en de één jaar jongere Albrecht Hoeve’s Lars (v. Orchard Red Prince) zijn beide Nederlandse Welsh Rijpony’s (NWR). ‘In Lars zit veel meer volbloed en dat merk je bij hem in de omgang. Hij is wat pittiger. Als ik zelf rustig blijf, dan is hij ook rustig.’

Jaarplanning

De volgende wedstrijd die den Elzen start is aankomend weekend wederom in Kronenberg en weer met Lars. Dan start ze hem op enkele dressuur en vaardigheid-wedstrijden en eventueel een oefenmarathon en begin augustus staat Wierden op de planning. Met Bart Blom start ze vervolgens in Beekbergen en dan is komt het WK in Kronenberg in het vizier. ‘Beekbergen is zo’n leuke wedstrijd, maar om die ook nog eens met Lars te starten, zou wel veel voor hem worden. Ik ben dan gezegend met een reservepony.’

Over haar WK-kansen vertelt ze: ‘Als het allemaal zo door blijft gaan, dan heb ik toch wel een grote kans om aan het WK deel te mogen nemen. De bondscoach was ook tevreden met Lars. Dat ik nu titelverdediger ben legt de druk natuurlijk wel hoger, maar het loopt zoals het loopt. We gaan voor de titel en we doen beiden ons best. Mocht er ergens een kink in de kabel komen en Lars kan niet mee, dan heb ik Bart achter de hand. Wat dat betreft is hij heel stabiel en ik kan hem zo inzetten. Ik blijf hem ook gewoon doortrainen.

WK Kronenberg

Francisca den Elzen vind het leuk dat het WK in Kronenberg dit jaar samen met de enkelspannen gehouden wordt. ‘Super! Het is een mooi terrein en ik denk dat er, doordat het samen met het WK-enkelspannen is, een echt WK-gevoel heerst. Ik denk wel dat het een feestje gaat worden.’

0 383
Edouard Simonet
Edouard Simonet.

De Royal Windsor Horse Show wordt dit jaar voor de 75e keer gehouden. Naast Koos de Ronde en IJsbrand Chardon is ook Bram Chardon opgesteld in het Nederlandse landenteam. Voor België komen Dries Degrieck, Glenn Geerts en Edouard Simonet met een vierspan aan de start.

Nederlanders Theo Timmerman en Mark Weusthof nemen op individuele titel deel, terwijl er voor België verder geen menners deelnemen.

Titelverdediger

Het Nederlandse landenteam is titelverdediger. Vorig jaar in Windsor bestond dit team naast De Ronde – die er als beste Nederlander individueel derde werd – en IJsbrand Chardon, uit Theo Timmerman.

Boyd Exell is individueel titelverdediger, Hij won vorig jaar voor de achtste keer in Windsor. Tweede werd Edouard Simonet

Ook Spanje, Frankrijk, Groot Brittannië, Duitsland en Zweden hebben een vierspanteam. Er zijn individuele deelnemers uit Australië, Oostenrijk, Tsjechië, Uruguay en de Verenigde Staten.

Koninklijke bruiloft

In totaal komen er 30 vierspannen aan de start op de terreinen van de Britse koningin Elizabeth in Windsor, dat zich opmaakt voor de koninklijke bruiloft de week na het evenement.  Naast de vierspannen komen er 17 tweespan paarden en acht vierspan pony’s aan de start. Voor Nederland reizen tweespanrijder Stan van Eijk en ponyvierspanmenner Jan de Boer af naar de achtertuin van Windsor Castle.

Bekijk hier alle info, startlijsten en uitslagen

Bron: Hoefnet / MenSport

0 220
Elien Verhaaf. Foto: Lonneke Prins
Elien Verhaaf. Foto: Lonneke Prins

Op Paard&Koets vorige maand in Kronenburg won Elien Verhaaf (31) met haar miniatuur paarden Mythos van Stal Verhaaf en Julenko’s Vulcano de Strijd der Rassen. De panterbonte ruinen gingen als een speer en Verhaaf zegevierde dan ook een ruime voorsprong op de concurrentie.

Kleine racemuizen

‘Ze zijn gewoon heel snel’, geniet Verhaaf nog na. ‘Het zijn kleine racemuizen. Eigenlijk was het totaal geen parcours voor kleine pony’s. Het waren voornamelijk lange lijnen. Vaak kan ik met kleine pony’s nog een alternatieve lijn rijden door ergens binnendoor te steken, maar dat was nu niet zo. Toen ik het parcours zag, verwachtte ik dus ook niet dat ik zou winnen. Maar snelheid maken, dat kunnen Mythos en Vulcano wel. Ik heb een kilometerteller op de koets en als ik buiten rijd, tikken ze de 48 kilometer per uur wel eens aan.’

Verhaaf ging in 1998 de minipaarden van haar buurman verzorgen. Dat hetzelfde jaar dat daar Mythos’ moeder Floortje werd geboren. Haar ouders kochten Floortje drie jaar later, samen met diens zusje Femke. “Dat was de basis. Ik heb veel wedstrijden met die twee merries gereden. Ik fok zo om het jaar een veulentje. En ze komen op keuringen. Ik heb al verschillende Nederlands kampioenschappen met ze behaald.’

Doelstelling

‘Ik hou twee doelen voor ogen in de fokkerij. Ten eerste moeten de minipaarden aan de eisen van het stamboek voldoen en dus kwalitatief goed, luxe en hoogbenig zijn en veel front hebben en ten tweede moeten het goede menpony’s zijn met een lekker pittig karakter. En natuurlijk moeten ze goed kunnen bewegen. Dat is misschien wel het belangrijkste.’

Het NMPRS vroeg Elien Verhaaf om aan de Strijd der rassen mee te doen. ‘Ik had dat nog nooit gedaan. Wel indoorwedstrijdjes in de buurt, maar niet met zo’n entourage als op Paard&Koets. Ik krijg niet snel de kans om op zo’n evenement te rijden en ik was dus zeer enthousiast om mee te doen’,  besluit ze.

0 100
Georg von Stein
Georg von Stein. Foto: Remco Veurink

Net als de Nederlandse paardensportbond KNHS en de Belgische KBRSF blikt ook Duitsland vooruit naar de Wereldruiterspelen in Tryon. Op 24 april in Warendorf op de jaarlijkse persconferentie van DOKR, het Duitse Olympiade Comité voor de Paardensport, kwamen de bondscoaches van verschillende disciplines aan het woord. Zo ook vierspan-coach Karl-Heinz Geiger. 

‘We willen ons in de top drie van de de medaillespiegel vestigen’, verklapte Dr. Dennis Peiler, manager van DOKR. En als het even kan werken de Duitse vierspanrijders er aan mee om dit doel te verwezenlijken.

Vijftien paarden, twee zeecontainers

De vierspanmenners vestigen sowieso een record, namelijk die van de meeste paarden. Van drie Duitse vierspanrijders maken ieder vijf paarden de oversteek naar Amerika.

Bovendien kunnen de vierspanrijders nog een record claimen, namelijk die van de meeste bagage. Twee zeecontainers vol met rijtuigen, tuigen, voer, zadelkasten, enz., worden vier tot zes weken voor aanvang van de WEG naar de USA verscheept.

Wie gaan?

‘Wanneer we de drie vierspanrijders voor Tryon bekend maken, hangt er vanaf wanneer de zeecontainers worden verscheept’, vertelt Karl-Heinz Geiger, bondscoach van de vierspannen. ‘Omdat de Duitse kampioenschappen van 16 tot en met 19 augustus in Donaueschingen gehouden worden, is het dus goed mogelijk dat we voordien het team al moeten samenstellen. Omdat de deelnemers aan de WEG dan al moeten pakken.’

Eén van de mogelijke kandidaten is Georg von Stein, die vorig jaar met het Duitse team de zilveren medaille op het Europees kampioenschap in Gothenburg won. “Allereerst moeten mijn vijf top-paarden  fit blijven;, vertelt hij over zijn kansen.

Team- én individuele medaille

‘Ons doel is een teammedaille winnen en zo mogelijk ook nog een individuele medaille’, besluit de bondscoach.

Bron: Pferd Aktuell / MenSport

Lees ook:

‘Spannender in vierspanselectie voor WEG Tryon’

0 175
peerdepetra
Foto: Lenus van der Broek

Op de drafbaan Victoria Park in Wolvega zijn zaterdagmiddag ruim 500 studenten diergeneeskunde én tien Peerdepieten aangekomen. Sinds 1958 wordt dit paardenevenement in Nederland georganiseerd en de laatste jaren in Wolvega. Na de tweede koers werd nog een defilé door de studenten georganiseerd.

Tien veterinaire studenten van de Diergeneeskunde Utrecht hebben een spoedcursus gevolgd bij een professionele trainer en mogen vervolgens in één koers strijden om de prestigieuze titel Peerdepiet of Peerdepetra.

Deze studentenstrijd werd gestreden in de achtste koers zaterdagmiddag. FIanne Kuijpers won met de draver Ultras As.

Breeders Course

Daarnaast werd er deze middag de halve finale van de Breeders Course door de driejarige Europese elite, gestreden om een ticket voor de hoog gedoteerde finale later dit jaar. Deze koers werd gewonnen door Dion Tesselaar met merrie Isabelle Boshoeve (1) in een kilometertijd van 1.16.0, Tweede werd Erwin Bot met Zarch Wise As (3) en derde Robin Bakker Zante Grif (2). Voor de eigenaren van deze dravers was 11.000 te verdelen.

Fotoserie

Tekst en foto’s: Lenus van der Broek

FEI World Equestrian Games
Arena - Opening Ceremony - Alltech FEI World Equestrian Games™ 2014 - Normandy, France. © DigiShots

Tickets voor de Wereldruiterspelen in het Amerikaanse Tryon in september gaan aanstaande woensdag in de verkoop. De prijzen voor een kaartje variëren tussen de 20 en 170 dollar (16 tot 144 euro) laat de FEI weten.

De Wereldruiterspelen beginnen op 11 september en duren tot en met de 23e. Op het Tryon International Equestrian Center wordt gestreden in de disciplines springen, dressuur, para-dressuur, eventing, mennen, voltige, reining en endurance. Er doen combinaties uit 70 landen mee.

Losse tickets

De kaartverkoop start om 10.00 uur in de VS, dat is 17.00 uur Nederlandse tijd, via Tryon2018.com
Vanaf oktober konden al combi-tickets worden gekocht, nu gaan ook de losse tickets in de verkoop.

Mark Bellissimo, CEO van de WEG in Tryon, hoopt op een uitverkocht evenement. ‘We doen er alles aan om dat te bewerkstelligen. De WEG zijn het grootste sport-evenement in de VS dit jaar en het op-drie-na grootste sportevenement van de wereld. Het zou op ieders to-do lijst moeten staan.’

Bron: FEI

Foto: DigiShots

 

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,336FansLike
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer