Sport

IJsbrand Chardon
IJsbrand Chardon CHIO Aachen 2017 © DigiShots - Dirk Caremans

Ook de Nederlandse menners die afgevaardigd zijn naar het CHIO Aken zijn live te volgen. “Onze menners’ doen het altijd goed in Aken en zijn nu in de teamstrijd ook weer titelverdediger. Rising Star van de internationale menwereld bij de paarden vierspannen Bram Chardon, maakt zijn Aken debuut. Al jaren is hij een belangrijke factor binnen het team van zijn vader IJsbrand, maar dit jaar zit hij zelf aan de leidsels.

Data

De wedstrijd voor de menners is van woensdag 18 tot en met zondag 22 juli, de spectaculaire marathon staat zaterdag 21 juli op het programma. De Nederlandse deelnemers zijn:

– Bram Chardon (Den Hoorn)
– IJsbrand Chardon (Den Hoorn)
– Koos de Ronde (Zwartewaal)

Live

ClipMyHorse is deze week aanwezig in Aken en verzorgt onder meer de live uitzendingen van alle menonderdelen!

Programma

Woensdag 18 juli

13.00 uur: dressuur, openingsrubriek, telt niet mee voor het individuele-en landenklassement

Donderdag 19 juli

10.00 uur: dressuur, telt mee voor het individuele-en landenklassement

Vrijdag 20 juli

11.00 uur: vaardigheid- speel uw spel, telt niet mee voor het individuele-en landenklassement

Zaterdag 21 juli

14.30 uur: marathon, telt mee voor het individuele-en landenklassement.
21.30 uur: gecombineerde spring,- eventing-, en vierspanproef in het hoofdstadion, telt niet mee voor het individuele-en landenklassement

Zondag 22 juli

10.00 uur: vaardigheid, telt mee voor het individuele-en landenklassement
12.30 uur: prijsuitreiking

 

Klik hier voor de live stream van ClipMyHorse

Bron: Facebook

 

0 153
De hindernis met de naam Leek

Op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli j.l. werd de SMW in Leek verreden, georganiseerd door Stichting Mensport Nienoord.

Enige SMW in Groningen

De SMW in Leek is de enige nog overgebleven samengestelde menwedstrijd in de provincie Groningen.

Beste dressuurscores

Bij de pony’s had Carolien Fischer (tweespan M), de beste score van 51,4 strafpunten. Bij de paarden was de beste dressuurscore voor Hans Reitzema (tweespan Z), met een score van maar liefst 48,59 strafpunten.

Lastige vaardigheid

Het vaardigheidsparcours was nog niet zo gemakkelijk te rijden, er waren maar weinig deelnemers die erin slaagden om het parcours foutloos af te leggen. Daan Goekoop (enkelspan paard M) reed een mooie snelle en foutloze rit en was hierbij de beste.

Trajecten rondom Nienoord

Landgoed Nienoord bestaat uit oude bossen, landerijen en prachtige flora en fauna, wat het voor de deelnemers een genot maakt om daar door heen te rijden.
Voor hen waren zes hindernissen gebouwd, variërend van een carrousel, een waterbak, een bult en mooie hagen waarin het woord Leek te lezen was.

Niet te verslaan

Twee deelnemers bleken in het geheel niet te verslaan. Zij wisten op alle drie de onderdelen van de wedstrijd de sterkste te zijn in hun rubriek. In de rubriek enkelspan paard klasse L, was Frans Zeinstra met zijn paard Cash, de sterkste en Hans Reitzema was dat met zijn twee mooie Arabo’s in de rubriek dubbelspan paard Z.

Meer deelnemers

Al met al een goede wedstrijd, die geschikt is voor alle klassen. En een wedstrijd die meer deelnemers verdient…

Bron: St. Mensport Nienoord

0 107

Afgelopen weekend, op 7 en 8 juli, werd het zonovergoten districtskampioenschap van mendistrict Zuid verreden. Dit kampioenschap werd georganiseerd door bestuur en leden van de Eerste Geldropse Menvereniging en werd verreden op de terreinen van manege Meulendijks te Heeze.

Samengestelde menwedstrijden

Een samengestelde menwedstrijd bestaat uit drie proeven: een dressuurproef, een marathon en een vaardigheidsproef. De marathon bestaat uit verschillende trajecten, waaronder een hindernistraject. Vooral waterhindernissen zorgen voor veel spektakel! Samengestelde menwedstrijden zijn ingedeeld in klassen.

Districten

De Nederlandse menners zijn onderverdeeld in vier districten, Noord, Zuid, Oost en West. Afgelopen weekend gingen de Zuidelijke rijders de strijd met elkaar aan om de districtstitels. Via een verdeelsleutel wordt er uit deze deelnemers uiteindelijk een aantal geselecteerd voor het NK.

L Kampioene Birgit Martens stond na de dressuur en vaardigheid op een voorlopig tweede plaats, maar de snelste marathon van de dag brachten haar de eindoverwinning en een ticket voor het kampioenschap in Gaasterland! Cas Hendriks stond met zijn ponytweespan van meet af aan op kop en stuurde ook foutloos door de marathon. Piet Peepers hield in de enkelspan paard klasse M, 17 deelnemers achter zich en schreef deze rubriek op zijn naam.

Kampioenen

De Zuidelijke kampioenen in de verschillende rubrieken zijn :

 • enkelspan pony L Birgit Martens
 • enkelspan pony M Ronald Looijmans
 • enkel span pony Z Joz Geerlings
 • enkelspan paard L Gerwin van Bakel
 • enkel span paard M Piet Peepers
 • enkelspan paard Z Peter Zeegers
 • tweespan pony L Lonneke vd Eijnden
 • tweespan pony M Anneke Cremers
 • tweespan pony Z Cas Hendriks
 • tweespan paard L Jonas Corten
 • tweespan paard M Lieke Kaal
 • tweespan paard Z Tristan Verheijen
 • vierspan/tandem pony L Dimitri Verstraeten
 • vierspan pony M Nick Weijntjens
 • vierspan pony Z Marcel de Vries

Bron: Mendistrict Zuid

0 184
Randem Ian van Dasselaar (Foto Jan Schrijver)

De afgelopen zaterdag 7 juli georganiseerde Dag Aangespannen Paard (DAP) in Nijkerk, was weer een geslaagde editie te noemen.

De Lange Boom

Menclub De Lange Boom uit Nijkerk organiseerde deze mendag waarbij maar liefst 74 aanspanningen meededen met de gezelligheidsrit.

Manege Luxool

De tocht startte bij hun thuislocatie, Manege Luxool,  en ging over prachtige privé-landgoederen die speciaal voor deze gelegenheid waren opengesteld. Er lagen twee hindernissen in het buitengebied van Nijkerk en drie hindernissen op het terrein van Manege Luxool. Tijdens de rust werden rijders uitgedaagd met een spel en onderweg werden er letters verzameld voor de oplossing van een woordpuzzel. Niemand raadde het woord; het was een oud ambacht, te weten ‘sliksleevisser’.

Randem

Nijkerker Ian van Dasselaar gebruikte de tocht voor een nieuwe uitdaging door met een randem aan de start te verschijnen. Met deze drie opvallende schimmels achter elkaar stuurde hij moeiteloos door de hindernissen en stal de show.

Top 5

De hoofdprijs in het overall klassement ging naar Mandy van Dusschoten. Op de tweede plaats eindigde Elsbeth Broekhuis, gevolgd door Sander Velthoven en Evert van Loenen. Wout Jan van Veluw completeerde de top 5.

Extra prijzen

Dankzij verschillende sponsoren werden er ook extra prijzen uitgereikt, aan degenen die het snelst waren in de verschillende hindernissen.

 • Hindernis 1 enkelspan paard: Elsbeth Broekhuis
 • Hindernis 2 tweespan paard: Gert van den Hoek
 • Hindernis 3 tweespan pony: Ries Brouwer
 • Hindernis 4 enkelspan pony: Malisse van de Ridder
 • Hindernis 5 lang span: Wout van Veluw

Bron: Facebook

 

0 772

Van Nederlands meest bekende vierspanduo, vader en zoon Chardon, is door de FEI een korte film gemaakt.

Meest bekende

In Nederland zijn meerdere goede vierspanmenners actief welke ook in de internationale wedstrijden een rol van betekenis spelen maar familie Chardon is wel de meest bekende, en zeker succesvol.

Vader Abraham

Abraham Chardon, de vader van IJsbrand, was ook een begenadigd vierspanmenner. Hij gaf de liefde voor deze sport door aan zijn zoon én naar hem vernoemde kleinzoon en stond hiermee aan de basis van dit familiesucces. Ook zijn kleindochter Edith trad in de men-voetsporen van opa.

Video

De internationale sportfederatie heeft deze video over de vierspanmenners Bram en IJsbrand Chardon op Youtube geplaatst. In de Engelstalige video praten IJsbrand en Bram over hun relatie, opgroeien tussen de paarden, Brams overstap naar de senioren en de doelen voor Tryon.

Klik hier om de video te bekijken.

Bron: FEI

 

Met hun expertise en vakmanschap doet Koetsenbouwer Chris van den Heuvel & Zn er alles aan om de geblesseerde Wereldkampioen Vierspannen, Boyd Exell, weer op de bok te krijgen. Nadat de onfortuinlijke Exell vorig weekend zijn enkel brak tijdens de CAI Sandringham in Groot Brittannië, zoals MenSport al eerder vermeldde.

Exell is de man er niet naar om bij te pakken neer te zitten en heeft daarin een goede compagnon aan Van den Heuvel!

Blijven trainen

Met het oog op CHIO Aken, dat vanaf 17 juli a.s. plaatsvindt, en de Wereldruiterspelen in Tryon eind september, past Van den Heuvel de trainingswagen van Boyd aan zodat deze fanatieke Australiër met zo min mogelijk extra pijn en moeite door kan blijven trainen.

Aanpassingen

Eric van den Heuvel vertelt: “We hebben een orthopedisch bed gemaakt waar Boyd het rechterbeen op kan leggen. De remmen zijn omgebouwd zodat hij deze met zijn linkerbeen kan bedienen. Ook hebben we de opstappers aangepast en extra handgrepen aangebracht, zodat Boyd gemakkelijker kan op- en afstappen.”

Voorbereiden

Wanneer de trainingswagen voldoet gaan we ook de marathonwagen en presentatiewagen aanpassen, zodat Boyd zich zo optimaal mogelijk kan voorbereiden op de komende wedstrijden.”

Bron: Facebook

0 77
Bixie Men Training
Foto Feikje Breimer

Op zaterdag 7 juli organiseert mendistrict West opnieuw een jeugdmendag op de terreinen van Manege Chardon. Jongeren worden hierbij in de unieke gelegenheid gesteld om begeleid te worden door befaamde menners als Christiaan Provoost, Hans Zumbrink en Bram Chardon. Deze jeugdmendag wordt tevens gebruikt als selectie voor de jeugdrubriek tijdens NK Oirschot.

Programma

Aanvang 9.00 uur voor alle deelnemers, waarna gezamenlijk verkend wordt. (Vaardigheid en 2 marathon hindernissen)

Dressuur losrijden onder begeleiding van Christiaan Provoost, vervolgens wordt de proef gereden en beoordeeld door een jurylid.
Vaardigheid wordt begeleid door Hans Zumbrink, een volledig parcours wordt uitgezet en gemeten, en zal volgens wedstrijdreglement gereden worden. (Tijd/Spoorbreedte)
Marathon losrijden met Bram Chardon waarbij 2 afgevlagde hindernissen op tijd gereden worden.
Aan de hand van de resultaten zal een team gevormd worden van 5 menners die mogen deelnemen aan de jeugdrubriek tijdens het NK in Oirschot.

Selectievoorwaarden

Voorwaarde voor de geselecteerde jeugdmenners:
– Startgerechtigd in klasse B, L of M met enkelspan of tweespan (paard of pony)
– Geboren zijn in of na 1997. (21 jaar of jonger)
– Je dient je via de reguliere inschrijfprocedure inschrijven bij de KNHS

Open voor alle jeugd

Voldoe je niet aan deze voorwaarde, maar ben je wel tussen de 8 en 21 jaar dan kun je uiteraard ook gewoon meedoen aan deze Jeugddag.

Jeugdrubriek NK Oirschot

De wedstrijd in Oirschot zal er als volgt uitzien: (locatie Steenhof Stables)
> Vrijdag 17 aug. Dressuurproef in overeenstemming met de klasse waarin je deelneemt.
> Zaterdag 18 aug. Marathon volgens Klasse L (5 hindernissen).
> Zondag 19 aug. Vaardigheid. Breedte en snelheid als in Klasse L.
De 3 beste resultaten per onderdeel zullen meetellen voor de einduitslag per district.
Kosten voor deelname aan deze jeugdag is 15 euro aanmelden via
mendistrictwest@live.nl

Bron: Mendistrict West

0 55
Rudolf Pestman en Diesel (foto P&K Team)

De menners Rob van den Heuvel en Rudolf Pestman vertegenwoordigden Nederland het afgelopen weekend in het Franse Chablis.

Perspectieventeam

Hoefsmid Rob van den Heuvel won bij de tweespannen in 2013 het NK samengesteld klasse 2 en werd daarna opgenomen in het perspectieventeam. In Chablis eindigde hij uiteindelijk op een mooie zevende plaats. Tweespanwinnaar werd de Fransman Grimonprez.

Menteam P&K

Rudolf Pestman van Menteam P&K had bij de enkelspannen in Chablis twéé ijzers in het vuur. Met zijn bonte, opvallende paard Diesel (zie foto) behaalde Pestman inmiddels al drie maal het NK samengesteld mennen. Maar ditmaal was zijn jongere troef, de grote Farell (Fair Play D) een afstammeling van Sir Oldenburg uit een dochter van Modern, meer in vorm. Met deze 1.75 m metende bruine belandde Rudolf uiteindelijk op de 15e plek in het eindklassement.

Hitteprotocol

Voor het welzijn van mens en dier werd de wedstrijd in Chablis aangepast aan de tropische temperaturen. Hierdoor werd het gehele A-traject geschrapt. In plaats daarvan deden de deelnemers 20 minuten lang een warming up alvorens het hindernistraject in te gaan.

Klik hier voor alle uitslagen.

Bron: MenSport

Boyd Exell foto Amy Mundell

Regerend én achtvoudig Wereldkampioen Boyd Exell heeft in het weekend van 30 juni en 1 juli zijn rechterenkel gebroken tijdens de internationale menwedstrijd in Sandringham, Groot Brittannië.

Verkeerde sprong

Boyd Exell sprong van een rijtuig terwijl deze in beweging was en kwam verkeerd neer. Boyd was in Sandringham als trainer van diverse deelnemers, waaronder de Amerikaanse Misdee Wrigley-Miller die op vrijdag de dressuur won.

2006

“Ik heb dit keer mijn goede been gebroken,” vertelt Exell, die in 2006 zijn linkerbeen brak. “Maar gelukkig zijn het niet mijn handen of armen die ik nodig heb om te mennen. Mijn been is nu in het gips en ik moet zes tot acht weken op krukken lopen.” De geboren Australiër vertrok toen hij 21 jaar was naar Groot Brittannië om zich op het vierspan rijden te focussen. Dat hij talent had, bleek al snel maar de inmiddels in Nederland wonende Wereldkampioen zal even iets rustiger aan moeten doen. Het unieke Nederlandse tuigpaard is ook volgens Exell zeer geschikt voor de mensport en hij rijdt hier doorgaans met veel plezier én succes mee.

CHIO Aken

Boyd hoopt aan de start te kunnen komen van het CHIO Aken, dat op 17 juli van start gaat. “Het is mijn bedoeling om in Aken te starten, maar mijn belangrijkste doel dit jaar is uiteraard de Wereldruiterspelen in Tryon eind september. Ik ga er van uit, dat ik dan weer volledig hersteld ben.”

Klik hier voor een filmpje van vakman Boyd Exell in betere tijden: Tijdens de dressuur op Driving Valkenswaard International. (Bron video: Siberian Max)

Bron tekst: Hoefnet

 

 

 

0 334
Foto Vaardigheid (Foto Janneke Berghuis)

De KNHS start weer een opleiding Jury Mennen Vaardigheid & (mini)Marathon.

Opleiding jurylid

Deze opleiding zal, bij voldoende deelname, starten in februari/maart 2019. De opleiding bestaat uit 6 lesavonden van 2½ uur en wordt gehouden op het KNHS-centrum in Ermelo.

Assessment

Geïnteresseerden kunnen zich tot 1 september 2018 voor deze cursus inschrijven met een motivatiebrief en CV. De kandidaten worden door middel van een assessment geselecteerd voor deelname.

Klik hier voor meer informatie.

Bron: KNHS

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,152FansLike
6,851VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer