Sport

0 442
Stan van Eijk op het WK in Lipica in 2017
Stan van Eijk op het WK in Lipica in 2017

Internationaal tweespanrijder Stan van Eijk en zijn gezin zijn door de de Amerikaanse menners Scott en Kathrin Dancer uitgenodigd voor een vakantie in Florida. Een soort van werkvakantie, want dit weekend groomt Van Eijk voor Kathrin Dancer op Live Oak International.

‘Ik groom in de marathon en help haar met de vaardigheid’, zegt Van Eijk. Vandaag komt Kathrin Dancer in de dressuur aan de start met haar vos Warmbloedpaarden Redford en Joop van den Bruel. Redford is een 19-jarige Hannoveraanse ruin en Joop is een 9-jarige BWP’er. Daarnaast heeft ze ook de 19-jarige Hannoveraan Watson mee. ‘Het zijn drie goeie vossen’, meent Van Eijk.

Vaker mee geweest als groom

Van Eijk is al vaker mee geweest als groom van Kathrin Dancer en diens partner Scott. ‘Twee keer naar het WK en naar verschillende andere wedstrijden’, zegt hij. De 28-jarige tweespanrijder uit Schinveld reed zelf vorig jaar in Lipica zijn eerste WK en werd er individueel achtste. Een jaar eerder maakte Van Eijk deel uit van het Nations Cup team dat goud won in Pau. Van Eijk werd in 2014 in Deurne Nederlands kampioen tweespan paarden en in 2017 in Hulsberg won hij brons.

Scott en de in Duitsland geboren Kathrin Dancer wonen overigens een deel van het jaar in Nederland, waar ze op steenworp afstand van Boyd Exell een woning huren in Valkenswaard.

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen van Live Oak International

0 62
Chester Weber. © F. Durand/Attelages magazine
Chester Weber. © F. Durand/Attelages magazine

Voor de Amerikaanse menners staan de nationale kampioenschappen op Live Oak International (15-18 maart) voor de deur. Komend weekend gaat vierspanrijder Chester Weber zijn titel verdedigen en proberen deze voor de vijftiende keer binnen te halen.

Op Live Oak International is niet alleen een internationale menwedstrijd waar de nationale kampioenschappen gehouden worden in zeven menrubrieken, het is ook een CSI-W3*. Chester Weber is niet alleen deelnemer, maar ook organisator van de wedstrijd.

Thuiswedsrijd

Zijn titel verdedigen op zijn thuiswedstrijd lijkt een voordeel voor hem, maar het geeft hem ook een enorme druk omdat hij zowel als titelverdediger als organisator is. ‘Ik probeer mijn paarden ’s morgens vroeg te trainen en dan schakel ik over naar het organiseren’, aldus de Amerikaan.

‘Het voelt alsof ik altijd hard moet werken. je maakt je eigen geluk toch? Hoe harder we werken, hoe meer geluk we krijgen’, is zijn stelling.

KWPN’ers als strategie

Als strategie voor het kampioenschap, en later dit jaar ook de WEG in Tryon, noemt Weber zijn ‘KWPN-coureurs’.  Splash (v. Nando) en First Edition als voorspan met daar achter Boris (v. Talos) en Asjemenou (v. Patijn) in de dressuur. In de marathon komt Reno dan op de plek van Splash.

Bekijk hier de video van Chester Weber in de marathon vorig jaar

Filip Kindt. © Mark Wentein – www.hippo.be
Filip Kindt. © Mark Wentein – www.hippo.be

De KBRSF mencommissie heeft internationaal tweespanmenner Filip Kindt aangesteld als nieuwe Manager Mennen paarden in België. Dit ter vervanging van Françoise Thiry, die eind 2017 besliste om te stoppen. Voor de pony’s is de mencommissie binnen de Belgische federatie nog op zoek naar een geschikte kandidaat.

Filip Kindt

De in 1959 geboren Filip Kindt woont in Welden, nabij Oudenaarde en ment sinds 2009 internationaal bij de tweespan paarden. Zo nam hij deel aan drie WK’s: in 2009 Kecskemet (HUN), in 2013 Topolchianky (SVK) en in 2017 op het laatste WK in Lipica (SLO). Kindt zelf is een fanaat van Lipizzaners. Als manager van bedrijven in de internationale houtsector reist hij veel en legde aan de KBRSF mencommissie meteen een stappenplan voor om de functie in te vullen.

WK Kronenberg

Filip Kindt zal zich eerst concentreren op het WK enkelspan paarden, dat dit jaar in Horst-Kronenberg (NED) plaats vindt. ‘De tijd wordt krap. Gezien de korte tijdspanne voor het WK enkelspannen, is de enige manier om snel vooruit te geraken een korte audit van de verschillende kandidaten. Dit zal toelaten het kaf van het koren de scheiden. Ik wil enkele kandidaten zelf laten beslissen dat hun kandidatuur niet relevant is of te voorbarig. Dit maakt de keuze voor de wedstrijd van Kronenburg misschien iets eenvoudiger?

Hij vervolgt: ‘Een afspraak met Francoise Thiry en Felix Brasseur kan mij op de hoogte brengen van enige historiek, met referentie tot de reeds gedane training in Gesves voor deze reeks. Er is een strikte timing te volgen: binnen zeven dagen moet de selectie voor de CAI 3* Kronenberg (NED) beslist worden. Dit is een aanloopwedstrijd op dezelfde locatie van de WK. Binnen vijftien dagen is er een training voorzien en dan moeten we alle paarden nog diergeneeskundig laten screenen voor een fit to compete. Werk aan de winkel dus’, aldus de gedreven ondernemer.’

Geen half werk

‘Na de begeleiding van de enkelspan paarden, staan de tweespan paarden op het programma. Die hebben pas volgend jaar hun WK zodat daar nog wat tijd voor een invulling is. Maar toch zien we Filip doorgroeien om de manager voor de paarden te worden. Gezien we geen half werk willen doen en we ook de pony’s optimaal willen begeleiden zijn we nog op zoek naar iemand die de pony’s zal begeleiden. Ik hoop u daar binnenkort van te kunnen informeren’, aldus Jan Devaere, voorzitter van KBRSF mencommissie.

Tekst: Mark Wentein, persbericht voor KBRSF mencommissie

0 319
Linda Spittje met Ricardo (kampioen klasse B). Foto: Trijntje Lamein
Linda Spittje met Ricardo (kampioen klasse B). Foto: Trijntje Lamein

De districtskampioenschappen dressuur voor pony’s van het Mendistrict Noord werden zaterdag 10 maart verreden. De organisatie van deze wedstrijd was in handen van manege Caprilli in Sonnega.

Twee wedstrijddagen

Dit jaar had het mendistrict besloten om de paarden en pony’s op verschillende dagen te laten rijden, in verband met het aantal deelnemers. Dat betekent dat de paarden op zaterdag 17 maart aan de beurt zijn.

Veel jong talent

De jury heeft genoten van jong talent en gaf aan dat de oude garde het nog zwaar gaat krijgen. Veel jonge menners/mensters lieten hele nette proeven zien en dat zag je in einduitslagen terug. In de klasse B vielen er drie jongeren op rij in de prijzen (tweede Ramon Oosterveld, derde Larissa Jansma en vierde Hindriëtta Lamein).

De kampioenstitel was in dit geval niet voor de jeugd weggelegd, want deze ging naar Linda Spittje met haar mooie bonte pony Ricardo. Beide juryleden hadden haar op nummer één geplaatst.

Ook in de klasse L en M waren het de jongeren die er met de prijzen vandoor gingen. In de L ging de kampioenstitel naar Koen de Wit met een bijzonder hoge score en was het Petra Hoeksema die reservekampioen werd. In de klasse M waren de rollen omgedraaid en was het Petra die met de knappe shetlander Bob als kampioen werd gehuldigd. Ook Ramon Oosterveld had een goede dag, want hij mocht voor de tweede keer naar voren komen voor een prijs. Na de 2e prijs in de klasse B, nam hij in de klasse L de derde prijs mee naar huis.

Dubbel kampioenschap

Maar laten we vooral de oudere jeugd ofwel de ervaren menners niet vergeten. In de hoogste klassen en bij de dubbelspannen waren het de ‘oude’ rotten in het vak, die de beste resultaten lieten zien.

Klaas de Haan was daar zelfs zo goed in, dat hij zowel kampioen werd in de klasse Z/ZZ enkelspan als bij de dubbelspannen klasse B t/m ZZ.

Hij verwees hiermee Martin Giezen (enkelspan) en Foekje van der Meulen (dubbelspan) naar de tweede plaats.

Tekst: Trijntje Lamein

0 240
Erik van den Bosch en Elyvia. Foto: Eveline Roseboom Meel
Erik van den Bosch en Elyvia. Foto: Eveline Roseboom Meel

Een dag voor het kampioenschap van Mendistrict Oost, kreeg Erik van den Bosch een telefoontje met de vraag of hij interesse had om op zaterdag 10 maart in Ermelo nog mee wilde strijden om de titel in de L vaardigheid. De volgende dag werd hij districtskampioen met zijn grote maat Hackney Elyvia.

‘Vrijdagochtend kreeg ik het telefoontje. het was een complete verrassing dat ik mee mocht rijden. Ik was eerst wel even perplex, maar uiteindelijk heb ik volmondig ja gezegd’, zegt Erik van den Bosch.

Van den Bosch ment zijn paard vier á vijf keer per week en daarnaast longeert hij Elyvia. ‘Ik ben regelmatig met haar bezig en ik oefen vaak de vaardigheid, dus ze was dus wel goed getraind voor een wedstrijd.’

Veertien jaar geleden, toen hij zijn vriendin Linda van Loon leerde kennen, pakte hij ook de paardenhobby op. ‘Ik heb eerst onder het zadel gereden en ook nog tuigconcoursen gereden met een Fries.’

Complete pakket

De nu negenjarige Elyvia is een nakomelinge van Makari Jetsetter x Manno. Van den Bosch kocht de merrie toen ze een half jaar oud was. Elyvia werd als driejarige beleerd door concoursrijder Marcel van Bruggen, waar ze nu ook op stal staat.

Erik van den Bosch ging met haar mennen. ‘We doen het complete pakket. we zijn nu M dressuur, L vaardigheid en in het samengesteld waren we klasse 2 en ga ik komend seizoen klasse M starten. Elyvia is een echte Hackney. Door de dressuurtraining zijn de hackneybewegingen wel minder geworden, maar ze heeft nog steeds een mooie actie, waardoor de juryleden vaak direct van haar gecharmeerd zijn als we de ring binnen komen.’

Technisch parcours

Parcoursbouwer op het districtskampioenschap was René Schuiling. ‘Toen ik het parcours verkende, merkte ik al dat het heel technisch was. Ik dacht dat wordt nog heel wat om daar netjes doorheen te komen. Mijn vriendin Linda was met me mee en die heeft zich bewust een beetje afzijdig gehouden, want ze zag wel dat ik redelijk gespannen was. Ze heeft me mijn gang laten gaan en een mooi filmpje gemaakt. In de ring had ik een gezonde spanning en ik heb van begin tot eind genoten van hoe fijn mijn paard door het parcours ging.’

Hilariteit

Op poort 6 C viel er een bal. ‘Dat merkte ik pas toen ik het achterwiel van mijn koets langs de kegel hoorde gaan. Later in het parcours, toen ik van 14 naar 15 reed, nam ik de verkeerde draai en kwam helemaal verkeerd voor poort 15. Het leek erop dat ik bijna over de rode pion zou gaan. Maar ik kon Elyvia en vervolgens de koets nog net door foutloos er doorheen slingeren. Tot hilariteit van het publiek. Ik hoorde dat en zat zelf ook op de koets te glimlachen.’

Niemand in zijn klasse bleef foutloos en met de drie strafpunten wegens de afgereden bal en een parcours binnen de tijd, was de titel districtskampioen voor Van den Bosch.  ‘Het was een positieve dag op een prachtige locatie en een super goede organisatie’, besluit Van den Bosch

Klik hier voor alle uitslagen

0 108

Simone van Drie-Arts won afgelopen zaterdag de Kür op Muziek bij Het Veluws Ros in Ermelo. Met Tinelly behaalde ze 74,313% voor de ZZ-kür.

Kür op Muziek is een vrij nieuwe tak van de mensport. Zaterdag stond het op het programma op het kampioenschap dressuur en vaardigheid van Mendistrict Oost. Maar liefst negen combinaties uit verschillende klassen kwamen in de baan voor de kür. Juryleden waren Wil van Hulst en Marion Koornneef

Top drie

Kampioen werd dus Simone van Drie-Arts. Tweede werd Ank Wickel met Rondo’s Bright. Het stel scoorde 73,563% in de klasse L. Derde werd Klazien Kleermaker met Fleur. Dit duo behaalde 72,938% voor de M-kür.

Video’s

Bekijk hier de video van Simone van Drie en Tinelly

Op de Facebook van Mendistrict Oost zijn meer video’s gepubliceerd

0 133

Al jaren bestaat het vierspanteam voor EK’s en WK’s uit IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman. Voor de komende Wereldruiterspelen in Tryon (USA), dat voor de menners 14 tot en met 25 september gehouden wordt, wordt het volgens bondscoach Harry de Ruyter spannender in de selectie.

‘We hebben voor de komende tijd verschillende centrale trainingen op het programma staan en een aantal observatiewedstrijden. Met de komst van Bram Chardon in het A-kader en sterke B-kaderleden wordt het ook weer spannender in de selectie. Hij is enorm scherp en zal er voor zorgen dat de andere menners ook de handen vol hebben.”

Observatiewedstrijden

CAI Kronenberg/Horst (NED), 19 – 22 april 2018

CAIO Windsor (GBR), 9 – 13 mei 2018

CAIO Valkenswaard (NED), 23 – 27 mei 2018

CAI Riesenbeck (GER), 21 – 24 juni 2018

CAIO Aken (GER), 17 – 22 juli 2018

Bovendien staan er zes centrale trainingen in februari, maart, april, en augustus voor A- en B-kaderleden op de planning.

Kaders

A-kader

Bram Chardon

IJsbrand Chardon

Koos de Ronde

Theo Timmerman

B-kader

Peter de Ronde

Mark Weusthof

Algemene informatie

Tijdens Indoor Brabant – The Dutch Masters gaf Maarten van der Heijden, technisch directeur van de KNHS, samen met de acht betrokken bondscoaches een uitgebreide toelichting op de voorbereidingen en planning voor de Wereldruiterspelen.

Dit jaar worden de ‘World Equestrian Games’ (WEG) gehouden op het Tryon International Equestrian Center (TIEC) in Tryon, North-Carolina. Het streven is om de Nederlandse teams die in de disciplines dressuur, springen, eventing, para-dressuur, mennen, endurance, reining en voltige deel zullen nemen, op zondag 29 juli bekend te maken. Dit is de slotdag van het NK Dressuur, dat op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo, verreden wordt.

De intentie is dat Nederland met een voltallig team in alle acht de disciplines aan de start verschijnt in Tryon. De KNHS heeft als criterium voor uitzending dat er een reële kans moet zijn dat het team een top acht klassering haalt.

De Nederlandse paarden vliegen vanaf Luik naar Greenville en weer terug. De vluchttijd is circa 9.20 uur.

Bron: Persbericht KNHS

0 266
Linda Spittje met Hanneke. Foto: Lenus van der Broek
Linda Spittje met Hanneke. Foto: Lenus van der Broek

Een van de deelnemers in de klasse B afgelopen zaterdag het indoorkampioenschap Mendistrict Noord dressuur pony’s was Linda Spittje-Sanneman van de Woudruiter uit Vlagtwedde met de kleine, dappere minishetlander Hanneke.

Spittje ment ruim drie jaar en daarvoor reed zij paard onder het zadel. De pony loopt nog maar vijf maanden voor de kar, maar behaalde onlangs in Vlagtwedde zeer verdienstelijk 203 punten. Maar in Sonega ging het wat minder. Er was een dubbele jurering. Het ene jurylid gaf 167 punten en het andere 193, wel een groot verschil in de beoordeling in één proef.

Spittje werd in dezelfde klasse overigens kampioen met haar bonte pony Ricardo.

Klik hier voor alle uitslagen

Tekst: Lenus van der Broek

0 197
Frans Wijts met Bernardus. Foto Hindriëtta Lamein
Frans Wijts met Bernardus. Foto: Hindriëtta Lamein

De hoogste score op de menwedstrijd van menvereniging De Postiljons werd afgelopen zaterdag gereden bij de dubbelspan paarden. Harry Streutker behaalde in de klasse Z in zijn eerste proef 199 punten en in de tweede proef 195 punten. Dat leverde hem daarmee ook twee keer de eerste prijs op.

Ook bij de enkelspannen werden de beste resultaten neergezet in de hoogste klassen. Hier ging de eerste prijs twee keer naar Frans Wijts in de klasse Z, met 190,5 en 192 punten.

Twee proeven

Twee keer per jaar organiseert de kleine menvereniging De Postiljons een indoorwedstrijd. Meestal doen zij dat in Winschoten. Dit keer was die accommodatie echter niet beschikbaar en werd uitgeweken naar de HJC Manege in Tolbert. Behalve de locatie was ook de wedstrijd anders. Normaal gesproken werd er altijd één dressuurproef gereden en een vaardigheidsparcours. Dit keer bleef de vaardigheid achterwege en hadden de menners de mogelijkheid om twee dressuurproeven te rijden.

Veel afmeldingen

Waar de startlijst eerst bijna 70 starts had, waren er helaas, door omstandigheden, behoorlijk wat afmeldingen geweest. Door flexibiliteit van de organisatie en juryleden, werd er nog wat geschoven in het programma en konden de aanwezigen hun proeven rijden.

Koud

De temperatuur zat ook niet echt mee. Menig menner had nauwelijks nog gevoel in zijn vingers. Maar dat was ook niet zo gek met een temperatuur van -8 graden. Gelukkig liet de organisatie de deelnemers niet lang wachten op de uitslagen. Zodra een rubriek afgerond was en de uitslagen verwerkt waren, werden de prijzen uitgereikt.

Resultaten

Over het algemeen waren er niet echt hoge scores op de uitslagenlijsten te zien. Waar dat dan aan ligt, zullen de meningen over verdeeld zijn. Hoewel het natuurlijk altijd heel gemakkelijk is om dan naar de jury te wijzen, zijn er ook voldoende andere oorzaken. Iedereen zal kunnen beamen dat in deze tijd van het jaar en dan ook nog met deze weersomstandigheden minder getraind wordt dan in de zomer. Daarnaast werk je natuurlijk ook nog eens met een levend wezen die er ook de ene keer meer zin in heeft dan de andere keer en dan misschien in de proef toch even net niet op zijn best was.

Tekst: Trijntje Lamein

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,789FansLike
7,019VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer