Recreatie

waterhindernis edwin van der meer

Bij PSC De Dijkgraaf in het Zuid-Hollandse Ouddorp wordt aankomende zaterdag de nieuwe waterhindernis in gebruik genomen. Dat gebeurt tijdens het ‘Nazomer-menspektakel’, waarvoor inschrijven nog mogelijk is.

PSC De Dijkgraaf is de thuisbasis van vierspanmenner Edwin van der Graaf, die met zijn 4-span zelf ook aan de start verschijnt.

Oefenmarathon

De nazomer oefenmarathon in Ouddorp is een combinatie van een vaardigheidsparcours en een marathon. De hindernissen worden op snelheid gereden. Strafpunten worden in strafseconden omgezet.

Degene met de snelste totaaltijd, samengesteld uit de tijd die nodig was om het parcours af te leggen en de toegekende strafseconden, is de winnaar.

waterhindernis edwin van der meer

Het A-traject is ongeveer 4 kilometer lang, het B-traject is 6,1 kilometer lang. Vanaf vrijdagavond van 17.30 tot 20.30 uur kan het terrein worden verkend, en zaterdagochtend vanaf 08.00 uur en in de pauzes.

Inschrijven kan via sasruiters@hotmail.com

Bron: Mensport

Foto: PSC De Dijkgraaf

 

mennen

Arjen de Jong uit het Friese Noordbergum maakte zondagnamiddag een menritje met zijn pony Blitzz. Maar wat een ontspannende rit moest worden, draaide voor de Jong en Blitzz heel anders uit, door toedoen van twee motorrijders.

‘Knaluitlaten’

Arjen de Jong vertelt: ‘Gisterennamiddag was ik zo’n uurtje wezen mennen, we hadden er negen kilometer opzitten in afwisselende tempo’s. We wonen aan een parallelweg in een zone waar je 50 km per uur mag rijden. Ik was zo’n tien meter verwijderd van onze oprit en dus aan het uitstappen. Toen reden twee motoren met knaluitlaten me tegemoet. De voorste motorrijder keek me nog aan. Ik dacht dat hij wilde kijken of Blitzz op hen reageerde.’

‘Gaf gas bij’

‘De motoren reden op de weg en ik op de parallelweg. Tussen ons was een berm van ongeveer een metertje breed. Naar mijn mening reden de motorrijders al minimaal de toegelaten snelheid. Toen we op gelijke hoogte waren gekomen, gaf minstens een van hen gas bij. Blitzz schrok daarvan en raakte in paniek. Hij zette aan in galop en we gingen rakelings langs de paal op de dam van onze oprit. Blitzz moet zo’n rare sprong gemaakt hebben dat hij met een been over het lamoen was geraakt. Halverwege de oprit stonden twee auto’s achter elkaar geparkeerd, met zo’n twee à drie meter ertussen.’

‘Blinde paniek’

‘We gingen rakelings langs de ene auto, maar in blinde paniek is Blitzz recht op de tweede afgesprongen. Hij ging met zijn hoofd door het achterraam en belandde met zijn benen tegen de auto. Op dat moment heeft hij ook zijn rechterachterbeen weer onder zijn lichaam gekregen. Mijn vrouw, die zwanger is van ons tweede kindje, zat binnen op de bank. Zij hoorde de motoren aankomen en twee seconden later hoorde ze het gerinkel van glas. Ze is naar buiten gesprint en heeft Blitzz kunnen vastpakken en tot stilstand kunnen krijgen. Het ging allemaal erg snel!’

De auto van de familie de Jong is zwaar beschadigd, en ook Blizz kwam niet ongehavend uit het avontuur.

‘Verkeersmak’

‘Blitzz is negen jaar oud. We hebben hem gekocht toen hij 2,5 was en hij is door ons beleerd. Blitzz heeft drie seizoenen samengesteld mennen gedaan en is nu Z-dressuur met twee winstpunten. De laatste twee seizoenen heeft hij enkel nog dressuur gelopen. We hebben een zoontje van een en een tweede kindje op komst, dus voor meer ontbreekt het ons aan tijd. Blitzz wordt drie keer per week getraind en gaat ook bijna elke week de weg op. Hij is goed verkeersmak, we zijn gisteren ook meerdere motoren gepasseerd zonder problemen.’

‘Wordt vaak te snel gereden’

‘Er wordt vaak te snel gereden op die plek. Het is net binnen de bebouwde kom, maar er wordt gewoon hard gereden. Ze trekken vaak op vanaf een rotonde die 15O meter verder ligt en razen dan met 80 per uur de bebouwde kom in. De provincie is wel van plan om volgend jaar de weg opnieuw in te richten.’

Rekening houden met je medemensen & met dieren in deze wereld lijkt toch nog erg moeilijk! Ik verbaas me daar toch ook…

Geplaatst door Sybrich de Jong – Tilkema op Zondag 2 september 2018

Bron: Hoefslag/ Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl

Foto: Jessica Pijlman/Made by Jessy

Op zondag 19 augustus a.s. is de Utrechtse Heuvelrug weer het decor van de Kastelentocht Doorn van vereniging De Stichtse Aanspanning.

53e keer

Al voor de 53ste keer komen koetsiers met hun mooiste aanspanningen naar Doorn. Zij rijden er een prachtige tocht langs de vele kastelen en landgoederen die de omgeving rijk is.

Huis Doorn

De Kastelentocht keert dit jaar terug bij Huis Doorn (www.huisdoorn.nl). Het belooft een bijzondere editie te worden door de samenwerking met ‘De Mascotte’, de vereniging van Rolls-Royce en Bentley-eigenaren, die zich presenteert met ca. 75 classic cars.

Bárst van pk’s

Het landgoed bárst dus van de pk’s! Niet alleen vóór de rijtuigen, maar ook onder de motorkap. Een lust voor het oog!

Inschrijven

Deelnemen? Schrijf u dan snel in! Of kom gezellig kijken. De toegang is gratis. Programmaboekjes zijn op het terrein te koop.

Info

Kijk voor meer informatie op www.kastelentochtdoorn.nl.

Bron: De Stichtse Aanspanning

Menvereniging de Bergmenners organiseert van woensdag 15 t/m zaterdag 18 augustus 2018 weer de Barchemse paardenvierdaagse, dit jaar alweer voor de 10e keer. Een lustrum dus!

Routes

De routes van deze paardenvierdaagse zijn geschikt voor zowel aanspanningen als ruiters en gaan door het mooie en sfeervolle coulisselandschap rond Barchem (in de Achterhoek), over zowel onverharde als verharde wegen en paden.

Voordes

In maar liefst 2 van de 4 dagroutes wordt de rivier De Slinge doorkruist via een voorde wat altijd een mooi spektakel is. Die voordes vallen ieder jaar erg in de smaak bij zowel deelnemers als publiek, maar ook de andere 2 dagroutes zijn zonder meer de moeite waard.

Info

Klik hier voor meer informatie over dit evenement en online aanmelding.

Bron: De Bergmenners

 

De Rijvereniging Eke-Nazareth (REN) in België, organiseert op zaterdag 21 juli haar jaarlijkse en inmiddels traditionele, goed bezochte Koetsensneukeltocht.

Sneukel

Vereniging REN biedt menners en bijrijders een prachtige tocht van om en nabij 35 kilometer. Deze tocht leidt grotendeels langs landelijke onverharde wegen en mooie stukken natuur. Onderweg zijn maar liefst vijf stops gerealiseerd, waar de deelnemers een sneukel (lees: een hapje en een drankje) wordt aangeboden.

Veel deelnemers verwacht

Voorzitter Martin De Cnuydt rekent op heel veel deelnemers want het initiatief van deze bijzondere Koetsensneukeltocht spreekt steeds meer mensen aan. “Onze trouwe menners en hun bijrijders weten wat hen te wachten staat: lekkere sneukels, lavende drankjes en smakelijke maaltijden! Maar uiteraard wordt er ook aan de paarden gedacht…

Gezellig dagje uit

Bent u niet in de gelegenheid om zelf deel te nemen? Dan is tijdens dit sfeervolle evenement het bekijken van de bonte optocht van allerlei verschillende rijtuigen en wagens een mooie reden voor een gezellig dagje uit in de mooie Belgische omgeving.

Eke-Nazareth

Het parkeerterrein waar de start en finish zal plaatsvinden ligt aan de Roombaardstraat 40, 9810 Eke-Nazareth. Dit ligt nabij station Eke. Hier zal men starten met de Koetsensneukeltocht op zaterdag 21 juli tussen 10 en 11 uur ’s ochtends.

Impressie

Klik hier voor een video-impressie van een eerder gehouden Koetsensneukeltocht.

Meer info

Deelnemers betalen 22 euro per persoon, dit is inclusief maaltijden en consumpties.

Inschrijven kan nog tot woensdag 18 juli via het E-mailadres: altaco@skynet.be

Meer info over deze bijzondere tocht is in te winnen bij voorzitter Martin De Cnuydt, tel. 0032-475.767.287

Bron: Koetsensneukeltocht/MenSport

De Kempenlandrit voor senioren uit Sterksel, Heeze, Leende en omgeving staat voor de deur!
Morgen, zondag 24 juni om 10 uur ’s ochtends mogen 100 senioren meerijden met verschillende aanspanningen. Fantastisch dat ook zoveel menners zich voor deze ouderen willen inzetten!

Heerlijke rondrit

Vanuit Kloostervelden in Sterksel wordt de rondrit opgestart. Lionsclub Kempenland maakt dit
mogelijk samen met vrijwilligers en ouderenorganisaties uit Leende, Heeze en Sterksel.
Het belooft een prachtige dag te worden voor de deelnemers op leeftijd, zij worden verwelkomd met koffie en gebak.  Rond 12 is er een tussenstop voor een rijkelijke lunchmaaltijd.

Tiende editie

Daarna vangt het tweede deel van de rit aan en deze zal leiden door het lommerrijke Brabantse landschap. Rond 14.30 uur wordt er afgesloten met een gezellig samenzijn.
Ook dat wordt gefaciliteerd met lekkere hapjes en drankjes, door vrijwilligers aangeboden. Die
vrijwilligers zijn heel de dag van 9 uur tot 5 in touw om alles in goede banen te leiden, want de dag
moet zowel veilig, gezellig als smakelijk verlopen. Geen moeite wordt gespaard om de senioren een
schitterende dag te bieden waarvan zij op 24 juni én daarna nog kunnen genieten.

Lionsclub

Dankzij Lionsclub Kempenland en de sponsoren, vrijwilligers en ouderenorganisaties uit Leende, Heeze en Sterksel is het mogelijk deze rit te organiseren. Een prachtig initiatief dat navolging verdient!

De Lionsclub is in het leven geroepen om oplossingen te vinden voor problemen in de samenleving onder de gedachte ‘we serve’ met immateriële en materiële hulp. Bij Lionsclub Kempenland staat de Kempenland voor
senioren uit de regio onder dat motto hoog in het vaandel, en niet voor het eerst: op 24 juni 2018
vindt maar liefst de 10e editie plaats!

Bron: Lionsclub Kempenland

0 226
paardvriendelijke spoorwegovergang

Bij Kootwijk is de oude overgang met betonplaten, vervangen door een paardvriendelijke spoorwegovergang tijdens renovatie van het spoortraject.

Door Prorail wordt per situatie bekeken welk soort overweg gemaakt moet worden. Bij Kootwijk was er sprake van lichte belasting en geen zwaar werkverkeer. Dus zou een normale overweg volstaan. Maar deze overgang wordt wel relatief vaak gebruikt door menners en ruiters die een bosrit willen maken. Zij moeten dan met hun paarden langs deze route. Speciaal voor hen werd er gekozen worden voor deze fraaie nieuwe paardvriendelijke overweg waar fietsers ook van mee kunnen profiteren.

Paardvriendelijk rubber

Bij de nieuwe overgang is veel rubber gebruikt. Dit zorgt voor meer grip tijden het oversteken en dat komt de veiligheid ook ten goede. Het is eigenlijk een groot zwart rubberen vlak, tussen de witte strepen aan de zijkant.

Pluspunt voor paarden

Bij renovaties van andere trajecten zal steeds door ProRail de belasting bezien worden en welke gebruikers gebruik maken van de overweg. Bij lichte belasting zal dezelfde fraaie opbouw van Kootwijk weer gebruikt kunnen worden. Voor de paarden is dit een duidelijk pluspunt.

Bron: Ruiteren&Mennen.nl

 

0 304
Eper Paardenvierdaagse

De 25e editie van de Eper Paarden4daagse (11 t/m 15 juni) wordt dit jaar groots aangepakt. Ieder jaar rijden ruim 500 ruiters en menners door de prachtige gebieden van Epe. Dit jaar zijn er speciaal ter gelegenheid van het jubileum extra activiteiten voor deelnemer en bezoeker op en rondom het evenemententerrein aan de Officiersweg in Epe.

Op maandag 11 juni is er een grandioze opening met onder andere een show de Gele Rijders van het Korps Rijdende Artillerie. Horseboarding team The Flying Dutchmen laat in een show een opkomende sport zien, het horseboarden. Paardenliefhebbers kunnen kijken naar een clinic van de olympische dressuuramazone Adelinde Cornelissen en ook voor de overige bezoekers zijn er mooie optredens. Vanaf 21.30 gaat de gezelligheid verder met muziek in de tent van Doet Maes.

Op dinsdag is de eerste route van Paarden4daagse. Er waren 740 aanmeldingen, waarvan 500 mee mogen doen. Voor de seniore bezoekers wordt een leuke middag georganiseerd. De dag wordt afgesloten met een filmavond. Het evenemententerrein wordt dan omgetoverd tot een openluchtbioscoop en iedereen met een gratis ticket kan dan de film War Horse komen kijken.

Maand van het Paard

De woensdag beginnen de deelnemers aan de tweede route. Deze gaat dit jaar door Vaassen, langs Kasteel de Cannenburgh. Bij het kasteel is een doorgang, waar de paarden hun route vervolgen door het dorp. Op het plein van het kasteel zal veel te doen zijn voor de kids en ook in het dorp zijn er verschillende activiteiten voor de jeugd en toeristen. Speciaal voor het jubileum is namelijk ‘De maand van het paard’ uitgeroepen. Samen met de scholen wordt er een prachtig programma gemaakt met kunst, cultuur, zeskamp en nog veel meer in Epe en Vaassen. Deze dag staat ook in het teken van de paardenkunstroute voor de bezoekers in het centrum van Epe. Meer info en het actuele programma is te vinden op de website: www.paarden4daagse.nl.

Op donderdag wordt de derde route gereden. Aan het eind van de dag is ‘De Braai’, een gezellige barbecue met alle deelnemers. Na het eten begint al snel de gezellige feestavond. Ook dit jaar weer verzorgd door het Duo Two For You.

Koninklijke rijtuigen

Vrijdag rijden de deelnemers de laatste route. ’s Avonds dossen de deelnemers zichzelf en de paarden feestelijk uit voor een intocht door Epe. Dit jaar rijden zelfs een aantal bijzondere aanspanningen mee, waaronder de koninklijke rijtuigen! Ook de Gele Rijders en postkoetsen met zesspan paarden rijden mee. Na de intocht volgt de prijsuitreiking op het evenementen terrein. Nadat de winnaar bekend is gemaakt zorgt zanger Dennis Wiltink voor een gezellig slotfeest.

Iedereen is welkom tijdens het evenement en de toegang is gratis

Bron: Eper Paarden4daagse / MenSport

0 157
Fries paard
Fries paard (foto: Shutterstock)

Het is nog enkele dagen (tot 2 juni) mogelijk om aan te melden voor de mooie gezellige bosrit met Friese paarden door het Drents Friese Woud op 9 juni.

De rit, voor zowel ruiters en amazones als menners, wordt voor de tweede keer georganiseerd. Opgeven kan bij Kees Slot via het email adres tolsseek@hotmail.com. Vermeld dan naam en woonplaats, of u met een aanspanning komt of onder het zadel en of er nog andere personen mee komen voor de rustpauze.

Weekendje uit

De startlocatie is bij De Alberthoeve in Wateren. Slechts een paar kilometer bij de startlocatie vandaan bevindt zich Paardenhotel Villa Nova in Zorgvlied. Dit is een hotel voor zowel mens als paard en een mooie gelegenheid om er een weekendje uit van te maken. Voor meer informatie over dit hotel kunt u terecht bij Renate Krans of klik hier.

Klik hier voor meer informatie

Bron: Paardenevenementen Drents Friese Wold / MenSport

0 98

In de vaste, ieder jaar weer op hetzelfde tijdstip terugkerende toertochten en rally’s, ziet men de trekpaarden zeer graag verschijnen! Het zijn ware publiekstrekkers. De organisatie nodigt iedereen uit om deel te nemen.

Veel liefhebbers hebben er inmiddels van gehoord en zouden misschien ook wel eens mee willen rijden. Als zij zich opgeven kunnen de organiserende enthousiaste ‘trekpaard-promotors’ zich verheugen op ruim voldoende deelnemers.

“Het bezig zijn met je span, het trainen, het presenteren, het uitwisselen van kennis, het genieten vanaf de bok en de gezelligheid onderling geeft veel voldoening. We moeten onze aangespannen trekpaarden en het plezier om er mee te werken, mede hierdoor toch zeker in stand kunnen houden. Overigens: rijders onder het zadel en paarden van andere rassen zijn ook altijd van harte welkom.”

Agenda

  • 15 april: Smokkelrally Budel
  • 22 april: Toertocht Trekpaarden Oirschot
  • 13 mei: Grensrit Luyksgestel
  • 21 mei: Pinksterrit Wintelre
  • 21 mei: Toertocht Trekpaarden Hapert
  • 3 juni: Parelrally Heeze
  • 2 sept: Klompenrit Best
  • 30 september: Toertocht Trekpaarden Zijtaart
  • 16 september: J&P rit Borkel en Schaft
  • 21 oktober: Meijldijkrally Heeze

Bekijk voor meer informatie en inschrijven de website www.paardenrally.nl

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,061FansLike
6,868VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer