Recreatie

0 69

In de vaste, ieder jaar weer op hetzelfde tijdstip terugkerende toertochten en rally’s, ziet men de trekpaarden zeer graag verschijnen! Het zijn ware publiekstrekkers. De organisatie nodigt iedereen uit om deel te nemen.

Veel liefhebbers hebben er inmiddels van gehoord en zouden misschien ook wel eens mee willen rijden. Als zij zich opgeven kunnen de organiserende enthousiaste ‘trekpaard-promotors’ zich verheugen op ruim voldoende deelnemers.

“Het bezig zijn met je span, het trainen, het presenteren, het uitwisselen van kennis, het genieten vanaf de bok en de gezelligheid onderling geeft veel voldoening. We moeten onze aangespannen trekpaarden en het plezier om er mee te werken, mede hierdoor toch zeker in stand kunnen houden. Overigens: rijders onder het zadel en paarden van andere rassen zijn ook altijd van harte welkom.”

Agenda

  • 15 april: Smokkelrally Budel
  • 22 april: Toertocht Trekpaarden Oirschot
  • 13 mei: Grensrit Luyksgestel
  • 21 mei: Pinksterrit Wintelre
  • 21 mei: Toertocht Trekpaarden Hapert
  • 3 juni: Parelrally Heeze
  • 2 sept: Klompenrit Best
  • 30 september: Toertocht Trekpaarden Zijtaart
  • 16 september: J&P rit Borkel en Schaft
  • 21 oktober: Meijldijkrally Heeze

Bekijk voor meer informatie en inschrijven de website www.paardenrally.nl

0 127
mennen vila nova advertorial

Het Drents-Friese Wold leent zich uitstekend voor een ruiter- en/of menvakantie. Hotel Vila Nova biedt onder meer een driedaags arrangement voor u en uw paard(en). Vanuit het paardenhotel in Zorgvlied kunt u direct één van de goed gemarkeerde routes op rijden.

villa novaHet Drents-Friese Wold is een 6.100 hectare afwisselend natuurgebied wat zeer goed te verkennen is met paard en wagen. Zandverstuivingen, heidevelden, loofbossen en dennebossen worden doorkruist.

Bewegwijzerde routes

Vijf routes van circa 20 kilometer zijn bewegwijzerd door middel van gekleurde bordjes, maar zijn makkelijk te combineren door vele verbindingsroutes. Ook kunt u leuke dorpjes als Appelscha en Diever aandoen, waar u heerlijk van een lunch kunt genieten.

Vila Nova kan bovendien onderweg een picknick verzorgen.

Villa Nova staat met een stand op Paard & Koets (20-22 april) in Kronenberg.

Klik hier voor meer info

0 101

In de provincie Zuid-Holland hebben VVD, PvdA, PvdD en PVV een motie ingediend om natuur- en recreatiegebieden beter toegankelijk te maken voor ruiters. Dat omvat onder meer het opzetten van een meldpunt, zodat ruiters knelpunten én ontbrekende schakels in de route kunnen melden. In een persbericht hierover worden menners niet genoemd. ‘De uitvoering start pas na de inventarisatie. Ik zou ook zeker knelpunten in mennetwerken ook melden’, aldus Mirjam Nelisse, lid Provinciale Staten Zuid-Holland voor de VVD.

Gebrek aan ruiterpaden

Nelisse vindt het belangrijk dat er een goed beeld ontstaat van de knelpunten en ontbrekende schakels in de ruiterroutes: ‘Nu kunnen ruiters hun weg soms niet vervolgen omdat een natuurgebied niet voor ruiters toegankelijk is. Dat moet beter!’

Anne Koning (PvdA) benadrukt dat het meldpunt vooral belangrijk is omdat ruiters bij gebrek aan ruiterpaden soms het fietspad gebruiken: ‘Dat levert ergernis op, maar kan ook tot gevaarlijke situaties leiden.’

Carla van Viegen (PvdD) wijst erop dat het belangrijk is dat wordt gemeld als de kwaliteit van de ruiterpaden onvoldoende is: ‘Kwalitatief goede ruiterpaden zijn van belang voor het welzijn van paarden.’ ‘Een ontspannen buitenrit begint bij een veilig en goed onderhouden routenetwerk’, besluit Tessa Dulfer (PVV).

Knelpunten melden

Tussen februari en juni wordt de zogenaamde Health Check uitgevoerd: een brede consultatie onder recreanten die paardrijden, wandelen, fietsen en varen. Ruiters die een idee of knelpunt willen inbrengen, kunnen dat doen via het klantcontactcentrum van de provincie (zuidholland@pzh.nl).

Bron: Persbericht / MenSport

Flanders Horse Expo 2018. Foto: Gemma Jansen
Flanders Horse Expo 2018. Foto Gemma Jansen

Een prachtige menmiddag was het zondag bij Flanders Horse Expo in het Belgische, Gent. Aanspanningen kwamen in allerlei maten en soorten voorbij en ook de jeugd werd niet vergeten.

Menner in hart en nieren, Wim De Poorter praatte de hele middag enthousiast aan elkaar. Onder grote publieke belangstelling vond als sluitstuk een bloedspannende estafetterace plaats tussen pony- en paardenvierspannen. Iedereen zat tijdens de ritten met ingehouden adem op het puntje van de tribune of aan de ring gekluisterd.

Foto’s

Gemma Jansen was voor MenSport naar Gent getogen en maakte er een serie foto’s. In MenSport 3 een uitgebreider verslag met nog meer foto’s van dit evenement!

Flanders Horse Expo 2018. Foto Gemma Jansen

Bron: Gemma Jansen voor MenSport

Overname van tekst en/of foto’s is zonder toestemming en bronvermelding niet toegestaan

0 203

Op zaterdag 10 maart vindt in Markelo een gezellige en informatieve bijeenkomst over Arresleden plaats. Deze middag staat in het teken van Koning Winter.

Aan de hand van een kleurrijke presentatie wordt u onder meer geïnformeerd over passende kleding bij uw aanspanning. U ziet authentieke voorbeelden maar ook hoe u met hedendaagse kleding een smaakvolle aanspanning kan vervolmaken.

Conserveren van Arresleden

Jan van Asperen zal aanwezig zijn om zijn kennis van het conserveren van arrensleden met het publiek te delen. Met name het bieswerk, goudwerk en patineren komen ter sprake. Verder is er is een aangeklede stand met boeken, hoeden en accessoires. Ook U kunt genieten van een uitgebreide opstelling van arrensleden met bijbehorende tuigen. Vanzelfsprekend met bijbehorende uitleg.

Lezingen

Lezing 1: ‘Hoe vermaakte men elkaar op het ijs met paard en slede’
Lezing 2: ‘Gepaste kleding bij een aanspanning’

Vanaf 13.00 uur is de inloop en vanaf 14.00 uur wordt begonnen met de lezingen. De toegang is gratis.

Klik hier voor meer informatie

Bron: NVTG

Leonie Maat, haar moeder Diana Zuiderwijk en paard Wimbley gaan van 28 april tot en met 6 mei een trektocht maken over de Veluwe, de zogenoemde Veluwe Trail. Dit doen ze uiteraard voor eigen plezier, maar daarnaast halen ze ook geld op voor een goed doel: Villa Pardoes.

‘Het is altijd mijn droom geweest om een trektocht te maken’, zegt Leonie Maat die samen met haar moeder en Wimbley gemiddeld drie keer per week recreatief mennen door de omgeving van Schipluiden. Daarnaast gaan ze ieder jaar met z’n drieën een week op vakantie.

Voorbereiding

Een trektocht hebben ze nog niet eerder gemaakt. ‘De voorbereiding is al geweldig leuk om te doen’, zegt Leonie enthousiast, ‘We hebben een rit van zo’n 180 kilometer uitgezet, waarbij we iedere dag zo’n dertig kilometer mennen. Onderweg hebben we overnachtingen geregeld. Dat was best lastig, omdat Wimbley onrustig wordt in het donker op de wei en hij dus altijd ’s nachts op stal moet. Op twee plekken zijn we twee nachten, zodat Wimbley wat rust heeft. We trainen wel hard. Naast drie keer per week aangespannen, wordt hij ook drie keer in de week onder het zadel gereden.’

Villa Pardoes

Maar naast zelf plezier beleven aan de trektocht, wilden moeder en dochter ook graag iets leuks doen voor anderen. Ze zochten een goed doel en kwamen uiteindelijk terecht bij Villa Pardoes. ‘We wilden iets dat met kinderen te maken had, omdat mijn moeder voor de klas staat. Ook wilden we geen doel dat altijd al groot in het nieuws is. Het moet voor ons en de donateurs bovendien wel duidelijk zijn waar het geld blijft. We hebben veel contact gehad met de mensen van Villa Pardoes en ze hebben ons informatie gestuurd en geholpen met de voorbereidingen.’

Tenminste 2000 euro

‘Villa Pardoes is een stichting die ernstig, soms levensbedreigend zieke kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar met de hele familie even een week de zorgen wat laat vergeten. Om een week in Villa Pardoes in ieder geval voor één gezin mogelijk te maken, moeten wij tenminste € 2.000,- ophalen.’ Inmiddels is ruim de helft van dat bedrag al binnen.

Leonie en Diana openden speciaal voor het doel een aparte rekening, zette een Facebookpagina op en een Website. ‘We hopen het beoogde bedrag bij elkaar te kunnen verzamelen. Bovendien willen we anderen graag laten zien dat ook het recreatieve mennen een superleuke sport is.’

Promotievideo

Doneren

Kijk hier hoe je kan doneren

0 321

Stichting Ruiteren & Mennen is bezig om een kwaliteitskeurmerk te ontwikkelen voor hippische routenetwerken met genummerde knooppunten.

Tot op heden zijn er geen kwaliteitscriteria waar een routenetwerk aan moet voldoen. R&M stelt samen met diverse collega-organisaties criteria vast waar een goed netwerk aan moet voldoen.

Bij een positieve test wordt het keurmerk uitgereikt.

Bron: Stichting Ruiteren en Mennen

0 1507

‘Dat een paard wil stilstaan is belangrijk, zeker in het verkeer’, is meninstructrice Leonne van Gestel stellig. ‘Ho is heilig!’

‘Als het over het halthouden gaat, dan is het niet zo dat een menpaard mág luisteren. Hij moet het’, zegt de meninstructrice, ‘Stel dat er iets aan de hand is, het tuig is kapot of je komt onderweg een kruising of stoplicht tegen; dan moet je paard kunnen halthouden en stilstaan. Niet drammen, trappelen of achteruit lopen, maar op zijn gemak stilstaan en wachten.’

Heel veel oefenen

Halthouden doet een paard niet vanzelf, dat moet je hem leren. ‘En vervolgens ga je oefenen. Heel veel oefenen.’

Van Gestel vertelt: ‘Halthouden leer je je paard niet voor de menwagen, maar eigenlijk kun je het altijd als je met hem bezig bent even oefenen. Als je staat te poetsen, aan de longeerlijn, aan de lange lijnen.’

Stemcommando

Van Gestel: ‘Je kunt het hem leren door een stemcommando te geven en te belonen als hij keuring vierkant stilstaat. In het begin houd je heel kort halt en later bouw je dat heel geleidelijk uit.’

Voorwaarts denken

In MenSport 9 van 2016 verscheen een artikel over halthouden en achterwaarts, waarin Leonne van Gestel nog meer vertelt over halthouden. Bijvoorbeeld dat het belangrijk is dat het paard voorwaarts blijft denken. ‘Hij moet die laatste pas naar voren zetten en aansluiten. Alleen dan staat hij mooi met zijn borst tegen het borsttuig en met de strengen strak.’

Bron: Janine Verschure voor MenSport

0 788

De opkomst van de vele ecoducten leidt veelal minder toegankelijkheid tot natuurgebieden voor de (hippische) recreant.

Sinds de introductie van de Ecologische Hoofdstructuur(EHS) in 1990, telt Nederland inmiddels meer dan 50 ecoducten. De vele honderden miljoenen zijn gefinancierd door de ministeries van economische zaken, infrastructuur en milieu. België heeft momenteel 7 ecoducten ook wel natuurbruggen genoemd.

Heiligdom

Gebieden die eerder toegankelijk waren voor recreatie worden, nadat ze door een ecoduct met elkaar zijn verbonden, vaak direct door de gebiedsbeheerders aangemerkt als rustgebied. ‘Een soort heiligdom waar recreatie uit den boze is’, schrijft Stichting Ruiteren & Mennen.

‘Vreemd omdat juist de overheid als opdrachtgever aangeeft, dat er tijdens de inrichting steeds afgewogen dient te worden of recreatief medegebruik mogelijk is.’

Geen negatieve invloed

‘Ook hier zien we een vrijblijvendheid ten aanzien van gebiedsbeheerders die er zelden toe leidt dat een ecoduct wordt opgesteld voor paardrijders. Opmerkelijk omdat juist diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het recreatief medegebruik van ecoducten door paardrijders geen enkele negatieve invloed uitoefent. Toch gaan gebiedsbeheerders direct met de hakken in het zand als om medegebruik wordt gevraagd.

Hallo Nederland

Hoe de beheerders met recreatief medegebruik van ecoducten omgaan is te zien in het programma Hallo Nederland van Omroep Max op 22 december 2017. Dit is hier is terug te zien.

Bron: Nieuwsbrief Ruiteren & Mennen

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,336FansLike
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer