Blog & Vlogs

paard wei vakantie
Paarden in de wei Stal Maarse © DigiShots

Ik ga op vakantie en neem nìet mee … mijn paard. Dat is het startpunt van mijn probleem. Mijn humeur slaat om bij de eerste vakantietekenen. ‘BOEK NU!’, schreeuwt het scherm tegen me. ‘Bemoei je met je eigen zaken!’, denk ik. Ondertussen zet mijn man een zonnig muziekje op. Om in de stemming te komen.

Oké, ik weet het, er zijn mensen die wél graag op vakantie gaan. Opvallend genoeg zijn dat meestal mensen zonder paarden. Hoe dan ook, vandaag stel ik me sportief op. Niet meteen zeuren over trainingsachterstanden, kapot geschuurde staarten en gemiste supplementen. Maar dat is natuurlijk wél de keiharde realiteit. Onder ons gezegd hè. En dan heb ik nog niet eens gezaagd over mijn persoonlijke gebrek aan Vitamine Paard. Ja, één ding is zeker… Dit wordt een lange vakantie.

Alarmfase één: wie zorgt er voor mijn paardenprins?!

‘Klik’, en we hebben geboekt. Hij trekt een biertje open, ik stel een calamiteitenplan in werking. Alarmfase één: wie zorgt er voor mijn paardenprins?! Dat is toch niet zomaar een vraag. Jij weet ook, dit vraagt om een uiterst serieuze selectieprocedure. De kandidaat moet vriendelijk, begripvol, vakkundig en vooral BETROUWBAAR zijn. Ooit was dit de vacaturetekst voor een huwelijkspartner, nu voor de paardenoppas. Bijna hetzelfde.

Geschikt Bevonden Stalgenoot

Na een zorgvuldige screening blijft er één iemand over. De Geschikt Bevonden Stalgenoot. Zij wordt vakantievoogd. Een eervolle taak, wie wil die nou niet? Afgesproken dus. En of ze ook meteen de waslijst met instructies wil tekenen. Gelukkig is ze de lulligste niet. Mensen die zelf een paardenkind hebben, zitten toch wat ruimer in hun begrip. Enige geruststelling daalt in. De vertrekdatum nadert, dus de timing is goed.

Wake up call

En ach, in het beloofde vakantieparadijs valt het best mee. Gewoon je ogen afwenden als je een paard ziet. Niet te diep zuchten wanneer je op de snelweg een trailer inhaalt. Dan gaat het wel. Zo goed en zo kwaad als het kan vakantie vieren. Ik ben er maar druk mee. Maar wat denk je? Belt ineens de Geschikt Bevonden Stalgenoot.

Mijn maag draait een pirouette. Één ringtone om te beslissen of ik opneem of meteen mijn koffers pak. Ik neem op. (Als in: zeg het maar meteen, snel en zonder te liegen, dan kom ik gisteren naar huis). Maar dan dat nonchalante lachje, hè. Helemaal leukig roept ze: “Niet schrikken!” De brokken vallen klaterend in zijn bak.
Moet je weten waar ze voor belt. Of ik het oké is als hij dat supplement tien minuten later krijgt? Ze zat achter een tractor op weg naar stal.

Soms moeten we elkaar gewoon geen mietje noemen. Ik heb dit geheel aan mijzelf te danken. Point taken.

Welkom thuis

Ondertussen vordert de vakantie gestaag. Het went, zo kan je het ook zeggen. Maar ken je dat gezegde over de laatste loodjes? Dus ik opper voorzichtig of het niet fijner is (voor hem) als we eerder terugrijden. Lekker slapen in ons eigen bed, ik heb de lakens nog gewassen. Hoe fijn is dat? (Lees: ik bons klokslag openingstijd op de stalpoort). Hij knikt instemmend. Ik voel me volmaakt begrepen, hij kiest de weg van de minste weerstand. Iedereen blij.

Geen dramatisch aankomen galopperen, geen Black Beauty-achtig gehinnik en geen liefdevolle snuit in mijn gezicht.

Dus daar zijn we weer. Ik scheur over de vertrouwde weg naar stal, op naar de hereniging! Terug bij mijn paardenliefde. Het missen is ongetwijfeld wederzijds. Hoewel, als ik dan ein-de-lijk in de wei sta, heb ik een stevige concurrent aan het gras. Het gaat toch wat anders dan verwacht. Geen dramatisch aankomen galopperen, geen Black Beauty-achtig gehinnik en geen liefdevolle snuit in mijn gezicht. Niks. Noppes. Hoogstens een verbaasde blik. Waarom ik zo overmatig blij om zijn nek hang? Hij snapt er niks van. Ik pak mijn koffer maar weer in.

Sara Ouwehand is initiatiefneemster van ruiterpilates.nl, start haar Haflinger ZZzwaar en loopt verwonderd rond in de paardenwereld.

Foto:

De Nederlandse paardensportbond KNHS is in het afgelopen jaar weer heel vaak over de tong gegaan en dat zal zeker niet voor het laatst zijn.

Ik prijs me gelukkig dat ik lid ben van de grootste paardensportverening in Nederland. Een club die alles doet uit passie voor de sport en in het belang van haar leden. We zijn er bij de Voornruiters in geslaagd om een goed doordachte accommodatie neer te zetten. Deze is zelfs letterlijk gekopieerd in Hellendoorn. Daarnaast zijn we een bloeiende vereniging die succesvol is met de organisatie van evenementen. Dat succes komt niet alleen door die mooie accommodatie, maar vooral door de gastvrijheid, het denken in het belang van de paardensporters en een grote klantgerichtheid.

En juist die dingen missen de meeste leden bij de KNHS. Als je de actuele beleidsplannen van de KNHS leest, gaat het vooral over efficiency, kostenbesparing en aandacht voor (topsport)prestaties. O ja en klantvriendelijkheid. Dat laatste is niet meer dan normaal en zou wat mij betreft klantgerichtheid moeten zijn. Het verschil? Klantgericht staat voor meedenken met je klant (lees: leden) en anticiperen op de wensen van die klant. En dat is nou precies waar het voor de doorsnee paardensporter aan ontbreekt in diens relatie tot de KNHS.

Ik begrijp de sores die de KNHS heeft door het wegvallen van hoofdsponsor Rabobank en de complexiteit van het bedienen van zoveel paardensporters die ook nog eens heel veel verschillende disciplines beoefenen, waarbij het niveau zich uitstrekt van recreant tot Olympiër. Maar kom nu eens uit die ivoren toren, stop met het denken in allerlei bedrijfskundige modellen en ga in gesprek met je leden. En praat vooral met degenen die het grootste deel van je ledenbestand vormen. Dat zijn niet de trainers en de topsporters. Achterhaal waardoor verenigingen succesvol zijn en vertaal dat naar de KNHS als overkoepelende organisatie.

Het recept van de Voornruiters is niet geheim. Wij hebben ons ambitieuze plan voor de toekomst bijna klaar. Dat plan is gemaakt met de input van onze leden, want die staan centraal.

Magda Coppoolse

Deze column verscheen eerder al in MenSport 9 van 2017. Bestel het magazine hier

0 3668

Stan van Eijk schrijft vanuit Lipica zijn allerlaatste blog voor Mensport over het WK Tweespannen: Wat was het weer bar slecht! Een regen, echt niet normaal….

Dweilen met de kraan open…

Wedstrijdorganisatie hard aan het werk om het water te laten afvloeien.

De vaardigheid begon in de regen met, zoals gebruikelijk, de laagst geplaatste rijder. Na “nummer 77” werd de wedstrijd tijdelijk stilgelegd omdat het parcours op de zandbodem één groot zwembad was. Met man en macht werkte de organisatie om het water weg te krijgen, maar met de onophoudelijke regen was het natuurlijk dweilen met de kraan open! Na verloop van tijd werd de wedstrijd toch hervat ondanks de regen, want wat moet je anders? De vaardigheid is het laatste onderdeel waarna de prijsuitreiking volgt, dus moest het programma wel gewoon afgewerkt worden.

WK-waardig parcours

Ik had als voordeel dat ik één van de laatste starters was, dus kon geruime tijd zien hoe de andere rijders het deden, waar de knelpunten in het parcours lagen, waar de koetsen begonnen te driften door het vele water en of de tijd haalbaar was. Op het losrijterrein voelden mijn paarden fijn aan en ik hield me aan mijn eigen plan. Het parcours zelf had de moeilijkheidsgraad als gebruikelijk op internationale wedstrijden, dus WK-waardig. Mijn enige twijfel was poort 11: ‘binnendoor’ rijden naar 11 was sneller maar daar had ik geen goed gevoel over, dus besloot ik buitenom te gaan.

Álles onder de blubber

Wat een bagger….

Tijdens de proef merkte ik wel dat mijn koets stabieler en beter lag dan die van het merendeel van het wedstrijdveld. Ondanks dat ook ik mijn koets op sommige plaatsen voelde driften, heb ik me geen moment onveilig gevoeld. Uiteindelijk heb ik alle balletjes kunnen laten liggen en had ik alleen een kleine tijdstraf, waarmee ik een vierde plaats behaalde. Ik weet niet of ik het beter gedaan zou hebben op een droge bodem; misschien wel, maar dat geldt voor meerdere deelnemers. Maar mijn koets en mijn paarden… wat zagen ze eruit na de wedstrijd: echt álles onder het zand en blubber!

Toch wel heel trots, hoor!

In de einduitslag ben ik achtste geworden. Een top tien – notering op je WK – debuut met een tweede plaats in de marathon, vierde in de vaardigheid en een dressuurproef naar ‘kunnen’ gereden, daar droom je van! De prijsuitreiking was oorspronkelijk bedoeld om aangespannen en in tenue te rijden, maar werd vanwege de weersomstandigheden binnen gedaan. Het was erg sjiek en kijkend tussen welke andere ‘namen’ ik me daar bevond, voelde ik me toch wel heel trots dat ik daar bij stond!

Wat een team!

Ook de andere Nederlandse rijders hebben, ondanks de pechgevalletjes bij Tom Engbers en Tristan Verheijen, goed gepresteerd. We zijn goed begeleid door bondscoach Harry de Ruijter en de rest van het Nederlandse begeleidingsteam. We hebben veel te danken aan hen: zij hebben onder andere op de juiste momenten het ‘teveel aan druk’ voor ons weggenomen.

Onvergetelijk WK

En weer op weg naar huis!

Uiteraard wil ik alle sponsoren niet vergeten te bedanken; zonder hen zou deelname aan een wereldkampioenschap een moeilijk verhaal worden. En natuurlijk het belangrijkste: mijn eigen team! Mijn vriendin en groom Claudia, mijn vader Rick, vrienden Joey en Shirley, onze kinderen (en niet te vergeten het thuisfront: moeder Marlie en broer Tesh), hebben dit kampioenschap in Lipica voor ons onvergetelijk gemaakt. Samen met Geert Dijkhof ben ik nu weer op weg naar huis, met een tussenstop voor de nacht in München waar we de paarden even beweging kunnen geven en ze een fijne stal hebben om in te slapen. En wanneer we thuis zijn, lekker uitrusten en nagenieten van een onvergetelijk WK!

Deze blog-serie is geschreven door Gemma Verlaan

Foto’s: Stan van Eijk, Claudia Meijster, Shirley Moors en Krisztina Hórvath

0 1525

De Nederlandse rijders hebben tijdens de laatste internationale wedstrijden laten zien dat we allemaal goed en ‘constant’ mee kunnen komen in het marathononderdeel, vertelt Stan van Eijk in zijn blog voor Mensport vanuit Lipica. Zaterdag wilde het helaas niet zo lukken.

We hadden de pech dat er bij één van de paarden van Tom Engbers, die de beste dressuurscore van het Nederlands team had gereden, een schrammetje geconstateerd werd door de jury en hij werd uit de wedstrijd genomen. Dat houdt in dat niet alleen zijn marathonuitslag vervalt, maar ook de dressuurscore.

Teamlid Tristan Verheijen viel in hindernis vier van de wagen. Dat kost veel tijd én veel strafpunten. Hij kon de wedstrijd gelukkig wel uitrijden, maar een goede klassering zat er niet meer in en hij zakt dus een heel eind weg in het klassement. Erg jammer, want de medaillekansen van het Nederlandse team zijn nu wel verkeken.

Uiterste best

De eerste zeven hindernissen reed ik, met hier en daar een klein stuurfoutje, wel vloeiend en met de juiste concentratie, maar bij hindernis acht ging ik teveel nadenken. Ik wilde geen balletje laten vallen, dus reed ik misschien wat te voorzichtig.

Ik ben wel flink omhoog gegaan in het klassement: van de 26e naar de 9e plaats!

Vaardigheid

Zondag hebben we de vaardigheid als laatste onderdeel. Er valt nog niets zeggen over de moeilijkheidsgraad van de proef, want bij internationale wedstrijden mag je pas anderhalf uur vóór de eerste starter gaan verkennen. Er is dus ook nog geen tekening beschikbaar.

’s Ochtends lopen er tachtig rijders en de bondscoaches tegelijk in de ring. Dat lijkt veel, maar zónder grooms zoals in de nationale wedstrijden wel gebruikelijk is. Uiteraard ga ik mijn uiterste best doen om foutloos en binnen de tijd te rijden en dan zien we wel wat de rest van de rijders doet!

Het thuisfront leeft erg met ons mee. Mijn vriendin Claudia onderhoudt de contacten via de telefoon, zodat ik me volledig kan focussen op de wedstrijd. Dat is wel zo fijn!

Team van Eijk

 

0 1476

Vanuit Lipica, waar het WK Tweespannen wordt gehouden, schrijft Stan van Eijk zijn blog voor Mensport.

Gisteren begon voor mij het eerste onderdeel: de dressuur. Mijn verwachtingen wat betreft de bodem van de piste werden waargemaakt. De bodem was fijn opgedroogd en prima te rijden!

Tijdens het losrijden voelden mijn paarden heel fijn aan en ze liepen ‘top’. Helaas struikelde Tristan, mijn rechterpaard, bij binnenkomst van de wedstrijdring bij A, deed enkele galoppassen en vond het daarna lastig om nog stil te staan tijdens het halthouden. Hij vindt halthouden sowieso altijd al wat lastiger, maar het struikelen maakte het er niet makkelijker op.

Aanvallend gereden

Ik heb ‘aanvallend’ gereden, om rond de 50 strafpunten te eindigen. Gebaseerd op de trainingen met mijn trainer Claudio Fumagalli zou zo’n score er in principe in moeten zitten.  De proef werd er eentje van hoge pieken en een paar fouten. Uitstrekken deden ze meerdere malen voor een 8, maar ook een keer voor een 3 door een paar galoppassen van Tristan, dus dat drukte de score. Zo ook de stap, de eerste keer uitstekend, de tweede keer was het matig. Ik kan me dus ook wel vinden in de score van rond de 56 strafpunten; de jury heeft heel eerlijk en terecht gejureerd.

Er had misschien meer ingezeten, maar ik heb er in ieder geval alles aan gedaan. Ik ben vandaag als 26e geëindigd, maar ben toch heel tevreden over mijn paarden!

Fijne sfeer

De sfeer binnen het Nederlandse team is heel goed; we hebben, zover als mogelijk was, naar elkaars dressuurproeven gekeken. We hadden gehoopt als team wat hoger te eindigen, maar dat zat er voor vandaag nog niet in.

Vandaag gaan we knallen in de marathon, we starten om 14.05 uur met het A-traject!

Koen en Sammy Jo hielden zich met heel andere dingen bezig als met dressuurproeven…

0 1720

Vanaf donderdag wordt in het Sloveense Lipica het WK Tweespan paarden gehouden. Voor Stan van Eijk is het zijn eerste WK als deelnemer en MenSport is uiteraard benieuwd naar zijn ervaringen. De komende dagen doet Stan van Eijk kort verslag hoe hij het WK in Lipica beleeft.

Alle paarden goed

‘Gisteren (woensdag, red.) hebben we de veterinaire keuring gehad. Mijn paarden zijn alle drie goedgekeurd, dus voor mij kan de wedstrijd echt beginnen.

Na de keuring was het tijd voor de loting voor de startvolgorde van de dressuur. De dressuur wordt over twee dagen, donderdag en vrijdag, verreden en dat heeft zowel voordelen als nadelen. De ene rijder sleutelt liever nog wat langer aan de dressuur en hoopt op plaatsing op vrijdag; de ander wil zich zo lang mogelijk met het verkennen van de marathonhindernissen bezig houden en rijdt liever op donderdag dressuur. Mij maakt het niet zoveel uit, maar ik heb de vrijdag, om 14.40 uur, geloot. Voor de dressuur fijn, maar zo moet ik wel tussen de dressuur en alle verplichtingen door, de marathon verkennen.
Wat je niet in de hand hebt, zijn de weersomstandigheden. De dressuurbodem was vandaag nog nat en dus best zwaar, maar omdat hij nu flink aan het opdrogen is denk ik dat dat vrijdag, als ik moet rijden, in mijn voordeel is!

Verder heb ik gisteren veel getraind: gelongeerd, één paard is onder zadel gereden en een ander in enkelspan getraind.

‘s Avonds hadden we landenavond. Er was weinig publiek van buitenaf, maar met alle “insiders” was het ontzettend gezellig in de grote tent. Veel gegeten en ehhhhh …. ook wel wat gedronken ja, haha!’

Verplichtingen

‘Ik besef steeds meer dat ik op een WK ben. Je wordt hier geleefd, het programma zit vol met verplichtingen waarbij je op tijd aanwezig moet zijn. Dat is bij alle internationale menwedstrijden wel zo, maar op een WK nog meer.

Omdat ik op vrijdag dressuur rijd, ben ik donderdagochtend marathonhindernissen gaan verkennen met Geert Dijkhof . Daarna zijn we bij Tom Engbers gaan kijken die dressuur moest rijden.

‘s Middags heb ik met mijn trainer Claudio Fumagalli mijn eigen span getraind voor de dressuurproef en later hebben we met het hele Nederlandse team de hindernissen nog een keer verkend. En tussendoor mijn rust gepakt dus even lekker een dutje gedaan. Heel belangrijk in zo’n vol dagprogramma!

Rondleiding

Vanavond (donderdag, red.) kregen we een rondleiding bij de beroemde Lippizaner-stoeterij van Lipica. De gebouwen en stallen zijn prachtig en het valt me op dat, voor een relatief minder rijk Europees land, de paarden er super verzorgd bij staan.

Ik heb het geweldig naar mijn zin hier en het team draait goed. Morgen het eerste onderdeel, de dressuur. Ik ben er klaar voor!’

Tekst: Gemma Verlaan
Foto’s: Privébezit

0 1786

Vanaf vandaag wordt in het Sloveense Lipica het WK Tweespan paarden gehouden. Voor Stan van Eijk is het zijn eerste WK als deelnemer en MenSport is uiteraard benieuwd naar zijn ervaringen. De komende dagen doet Stan van Eijk kort verslag hoe hij het WK in Lipica beleeft.

‘We zijn maandag aangekomen in Lipica. Het regent hier en nadat we ons kampement hadden opgemaakt, zijn we voornamelijk gaan uitrusten van de lange reis. We hebben onze paarden Tristan, Zorac en Jones beweging gegeven en verzorgd, en verder is het vooral veel slapen! Mijn zoon Koen en zijn vriendinnetje Sammy Jo zijn in ieder geval fit en vrolijk!’

Koen en vriendinnetje Sammy Jo hebben er (ook) zin in! (Foto: Privé)

Op dinsdag hebben alle menners 7½ minuut per aanspanning de tijd gekregen om los te rijden op de zandbodem van het dressuurterrein. Wij pakten het met de Nederlandse aanspanningen anders aan: de dressuurbaan was groot genoeg voor ons alle vijf tegelijk, dus we hebben onze losrijtijd bij elkaar opgeteld en hebben met ons vijven 37½ minuut kunnen losrijden!”

Naast Van Eijk komen Tom Engbers en Tristan Verheijen in het Nederlandse Team in actie. Nederlands kampioen Antonie Ter Harmsel en Geert Dijkhof komen individueel aan de start.

Foto boven: Krisztina Horváth

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,061FansLike
6,868VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer