Algemeen

Heb jij ook zo’n zin in de zomervakantie? Er even een paar weken helemaal tussenuit? Voor sommige paardeneigenaren is het geen probleem om hun paarden in (vertrouwde) andere handen achter te laten. Anderen peinzen er niet over om de verzorging aan anderen over te laten, hoe deskundig die ook zijn.

De vakantie is geboekt, de voorpret kan beginnen. Voor veel eigenaren begint de stress dan eigenlijk pas goed. Want aan wie vertrouw je je oogappel(s) toe? Er kan van alles gebeuren! Een checklist voor de babysitter en een volmacht in bepaalde situaties is absoluut niet overbodig.

Wat doe je als…

Voorbeeld: je paard heeft nog nooit koliek gehad, maar je zult net zien dat dat gebeurt terwijl jij net voet in het vliegtuig zet. Vaak weet de dierenarts raad en waait de koliek over. Kritiek wordt het als de darm gedraaid zit. Moet er geopereerd worden? Dat houdt een risico in. Wil je dat nemen, als je paard bijvoorbeeld al op leeftijd is? Het is goed als je oppas precies weet waar hij aan toe is mocht zich zo’n of een vergelijkbaar scenario afspelen.

Gebruiksaanwijzing

Maar je hoeft er niet meteen van uit te gaan dat er zo iets ernstigs plaatsvindt. Het kan ook beperkt blijven tot een verloren hoefijzer. Wie is de hoefsmid? En laat hij zich braaf behandelen of heeft hij een gebruiksaanwijzing? Een vaste smid zal die kennen, maar die kan natuurlijk óók een tijdje weg zijn.

Checklist

Wat mag je paard eten en wat niet? Wie zet ‘m op het land en wanneer? Hoe ziet zijn training eruit en wie rijdt of longeert hem wanneer? St-Georg stelde een checklist op. Ook een volmacht vind je hier, bijvoorbeeld als hij ziek of gewond raakt. Beide documenten zijn uiteraard in het Duits, maar kunnen als voorbeeld dienen van waar je aan moet denken.

Bron: St-Georg

Foto: DigiShots

 

In februari schreven we al dat Jan Spaas, een Belgische ex-topruiter, op het punt stond om wereldwijd door te breken met een middel om artrose bij paarden aan te pakken. Met zijn biotechbedrijf GST ontwikkelde Spaas een techniek om paarden door middel van stamceltherapie te bevrijden van hun gewrichtspijn. Zijn bedrijf heeft nu een kapitaalinjectie van 5 miljoen euro gekregen.

Therapie werkt bij 80%

Studies wijzen uit dat de therapie aanslaat bij bijna 80 procent van de paarden. ‘Het allereerste paard dat we behandelden, was mijn eigen paard’, zegt oprichter Jan Spaas, die als tiener nog medailles pakte op het Europees jeugdkampioenschap jumping. ‘Mijn paard was er slecht aan toe. Het mankte, maar het is er bovenop geraakt. En het doet het nog altijd goed. Alleen jammer dat ik amper nog tijd heb om te rijden.’

Orkest met stamcellen

Samen met zijn vrouw zette hij een technologie op punt om stamcellen uit gezonde paarden te halen en in een labo te tweaken zodat ze bij zieke paarden weer kraakbeen aanmaken en artroseletsels herstellen. ‘Die stamcellen zien we als dirigenten van een orkest. We geven ze de juiste partituur mee zodat ze weten welk muziekstuk ze na injectie moeten spelen’, legt Spaas uit.

Spaas – dierenarts van opleiding – onderhandelt met distributeurs om de stamceltherapie in Europa aan de man te brengen. ‘We spreken met grote jongens. Dat is toch een bevestiging dat we goed bezig zijn. Die gaan niet met eender wie om de tafel zitten’, zegt Spaas zonder namen te noemen.

‘Grote jongens’

Hoe snel de verkoop zal lopen is volgens de ondernemer onmogelijk in te schatten. Maar in de diepvries van GST zitten wel al een duizendtal buisjes met stamcellen klaar om de klanten te bedienen zodra het officiële startschot van de verkoop wordt gegeven. In Europa en de VS samen loopt het aantal paarden met artrose op tot meer dan 3 miljoen. ‘We hebben al contact gehad met topruiters voor paarden die op de Olympische Spelen hebben gereden. Maar ook die zullen nog even geduld moeten hebben.’

Extra kapitaal

Om het onderzoek naar andere aandoeningen bij dieren te versnellen, kreeg GST 5 miljoen euro extra kapitaal toegestopt. De bestaande eigenaar Anacura (medische analyse en geneesmiddelenontwikkeling) en PMV, de investeringsmaatschappij van de Vlaamse overheid, nemen elk de helft voor hun rekening. De deal waardeert het bedrijf op 25 miljoen euro. Spaas behoudt na de transactie een belang van 5 procent.

1000 euro per behandeling

‘Dit is mooi’, zegt Spaas. ‘We hadden bij de opstart zes jaar geleden nooit gedacht nu al zo ver te staan. En drie jaar geleden ook niet eigenlijk. Het gaat enorm snel.’ GST werkt intussen aan een gelijkaardige therapie om peesletsels bij paarden en artrose bij honden te bestrijden. ‘Ook daar zijn de eerste resultaten veelbelovend.’ De kostprijs per behandeling zal voor paarden zo’n 1000 euro zijn.

Alles wijst erop dat het Europees Geneesmiddelenagentschap deze zomer groen licht geeft om de Gentse technologie in te zetten om artrose bij paarden te behandelen.

Bron: De Tijd

Foto: Remco Veurink

 

0 43
Mark Weusthof. Foto: Gerben Olthof

De internationale vierspanrijder Mark Weusthof is één van de zeven kandidaten voor de functie van FEI Athlete Representative (rijdersvertegenwoordiger) in het FEI Driving Committee. Dit werd op 8 mei door de FEI bekend gemaakt.

De andere kandidaten zijn de Amerikaanse vierspanrijders James Fairclough en Chester Weber, de Duitse vierspanmenster Mareike Harm, de Hongaarse menner Vilmos Jámbor, de Luxemburgse enkelspanrijder Franz Schiltz en de Britse enkelspan ponymenster Rosanna Walters-Symons.

Online stemming

De online stemming start op 29 juli en loopt tot en met 23 september. Om te mogen stemmen moet je ten tijde van het stemmen minimaal 18 jaar zijn en ten minste aan een van de twee laatste Wereldkampioenschappen mennen hebben deelgenomen.

Als rijdersvertegenwoordiger maak je deel uit van de FEI Driving Committee, waar je kunt meepraten over alles wat zich in de internationale menwereld afspeelt. Op dit moment maken ook Boyd Exell (AUS), Joaquin Medina (ESP), Anne Marie Turbé (FRA) en Richard Papens (BEL) deel uit van deze commissie, die onder voorzitterschap staat van de Hongaar Károly Fugli.

De Athlete Representative is tegelijkertijd lid van de FEI Athletes Committee die gevormd wordt door vertegenwoordigers van alle FEI disciplines.

Bron: Hoefnet

Afgelopen dinsdag, 8 mei 2018, is de Vereniging Paarden Export en Transport Nederland (VPETN) opgericht. Deze vereniging heeft als doel het behartigen van de belangen en het bevorderen van de im- en export van paarden (-sperma en/of -embryo’s) binnen Europa en naar Derde Landen (buiten de EU).

Vereniging

In de vereniging zijn expediteurs, transporteurs, exporteurs, handelsstallen, luchtvracht- en douaneagenten vertegenwoordigd. Afgelopen dinsdag heeft de oprichtingsvergadering plaats gevonden en is het bestuur samengesteld met vertegenwoordigers namens de transporteurs (Marcel Jordan en Ale Schaap), expediteurs (Roy Oirbans en Pascale Drijfhout) en exporteurs (Chantal Gelissen en Arno Koekkoek). Zij zal komende periode ook een onafhankelijk voorzitter aanstellen.

Doelen

De VPETN houdt zich vooral bezig met het verkrijgen en verbeteren van exportcertificaten. Ook zal zij het aanspreekpunt zijn voor export en transport richting de verschillende belanghebbende organisaties. De VPETN heeft ook als doel het aanspreekpunt te zijn richting het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselvoorziening en de NVWA.

Imago bevorderen

Daarnaast heeft de vereniging heeft als doel het bevorderen van het imago van Nederland als paarden exportland. Bedrijven welke bij de VPETN aansluiten willen zich onderscheiden vanwege de gestelde kwaliteitseisen. Er is een huishoudelijk reglement samengesteld waarmee er een zelfreinigend vermogen is gecreëerd in de vereniging.

Bron: persbericht

Ingmar de Vos
FEI president Ingmar de Vos

Op 20 november zal Ingmar de Vos herverkozen worden als voorzitter van de FEI. Hij is de enige kandidaat, en dat is sinds 2002 niet meer gebeurd.

Tweede ambtstermijn

De Algemene Vergadering van FEI zal in Manama, de hoofdstad van Bahrein, zijn nieuwe voorzitter kiezen. Dat wordt dus Ingmar de Vos. Hij zegt: ‘Ik had verwacht dat ook anderen zich kandidaat zouden stellen, maar ik zie het feit dat er geen andere kandidaten zijn als een erkenning voor het werk dat we de afgelopen vier jaar verricht hebben.’

Het is voor het eerst sinds 2002 dat dit scenario zich voordoet. Ingmar de Vos zal dus beginnen aan zijn tweede ambtstermijn van vier jaar. Ook in 2022 kan hij zich opnieuw kandidaat stellen: de FEI-voorzitter mag volgens de regels twaalf jaar lang in functie blijven.

52 ruiters kandidaat

52 atleten uit 26 landen hebben zich kandidaat gesteld om hun collega’s te vertegenwoordigen in de acht Olympische comités van de FEI. De Spaanse Beatriz Ferrer-Salat en de Zweed Patrik Kittel hebben zich kandidaat gesteld voor de functie van FEI Dressage Athlete Representative voor dressuur.

Bron: Grand Prix Replay

Foto: Remco Veurink

De weersverwachting voorspelt vandaag een temperatuur van 27 graden Celsius in de Bilt. Dit betekent dat dan het Nationaal Hitteplan mogelijk in werking zal gaan treden. Voor paardenhouders betekent dit dat ook zij extra maatregelen zouden kunnen nemen om het welzijn van hun paard te waarborgen. De Sectorraad Paarden helpt daarbij.

‘Extreem weer’

Wanneer volgens de weersvoorspelling van het KNMI voor de komende 24 uur in de Bilt sprake is van een temperatuur van 27 graden Celsius of meer, kan men spreken van extreem weer. Bij de overheid treden dan de extra toezichts-maatregelen in werking.

Bij het vaststellen of er voor een paardenhouder, voor een evenement of voor een transport sprake is van extreme weer wordt er uitgegaan van werkelijke temperaturen die ter plaatse worden vastgesteld. Dit kan worden gedaan gewoon door de temperatuur te meten met behulp van een app met gegevens van het KNMI: ‘Het Weer in Nederland’.

‘Protocol extreme weersomstandigheden’

Om paardenhouders en paardeneigenaren een handvat te geven hoe om te gaan met extreme weersomstandigheden heeft de Sectorraad Paarden, met de dragende organisaties, besloten een ‘Protocol extreme weersomstandigheden voor paarden’ op te stellen (protocol). Hieronder een aantal overwegingen bij warm weer:

• paarden moeten in de schaduw (kunnen) staan;
• paarden moeten zo nodig voldoende gekoeld worden (met water of ventilatoren);
• er moet voldoende goede kwaliteit drinkwater ten minste iedere 4-6 uur ter beschikking staan/ter beschikking worden gesteld en er moet voldoende ruwvoer worden verstrekt;
• transport is bij voldoende ventilatie mogelijk, maar de koeling moet voldoende zijn;
• door organisatoren van evenementen moeten de omstandigheden ter plaatse meegenomen worden bij de beslissing een evenement wel/niet door te laten gaan;
• eigenaren, ruiters en menners hebben een eigen verantwoordelijkheid om wel of niet aan een evenement deel te nemen.

Van belang is dat men zich realiseert dat voor een paard van nature een wat lagere omgevingstemperatuur optimaal is dan voor de mens. Het is dus van groot belang daar aan te denken bij het beoordelen van de situatie!

Bron: Sectorraad Paarden

 

0 104
menteam wimbley voor villa pardoes

Leonie Maat, haar moeder Diana Zuiderwijk en paard Wimbley hebben van 28 april tot en met 6 mei een trektocht van ruim 180 kilometer gemaakt over de Veluwe. Daarmee hebben ze ruim € 3.000,- opgehaald voor een goed doel, namelijk: Villa Pardoes.

‘Behalve regen, diepe plassen, een paardenluis en een verloren hoefijzer, dat er gelukkig weer opgeslagen kon worden door een hoefsmid, is de reis super verlopen’, laat Diana Zuiderwijk weten. ‘We hebben veel leuke, bereidwillige en enthousiaste mensen ontmoet, die ook nog wilden doneren! We hebben daardoor ons doel van tweeduizend euro voor Villa Pardoes ruim overschreden.’

Woensdag geld overhandigen

De dames gaan het gedoneerde geld op woensdag 9 mei overdragen aan Villa Pardoes.

‘Een trektocht over de Veluwe is een bijzondere ervaring en wordt niet vaak gedaan … dat is ons na deze week wel heel duidelijk geworden!’

Villa Pardoes

Het Menteam vertelde tijdens de voorbereiding al aan MenSport: ‘Villa Pardoes is een stichting die ernstig, soms levensbedreigend zieke kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar met de hele familie even een week de zorgen wat laat vergeten. Om een week in Villa Pardoes in ieder geval voor één gezin mogelijk te maken, moeten wij tenminste € 2.000,- ophalen.’

Lees meer over de trektocht op de daarvoor speciaal voor aangemaakte Facebook-pagina: Menteam Wimbley voor Villa Pardoes

Bron: Menteam Wimbley / MenSport

De koninklijke bruiloft van prins Harry en zijn Megan Markle staat voor de deur. Over ruim twee weken zal Engeland in de ban zijn van de bruiloft. Gelukkig is er ook een grote rol weggelegd voor de koninklijke paarden en de rijtuigen van de koninklijke stal.

Ascor Landauer

Prins Harry en Megan gaan trouwen in de St George Chapel van het Windsor kasteel. Het pasgetrouwde stel zal daarna rond worden gereden in een paardenkoets. Bij goed weer zal de Ascot Landauer gebruikt worden, waarvan er vijf in eigendom zijn van de koninklijke stal. Dit is het rijtuig waar de koningin ieder jaar in wordt gereden tijdens de Royal Meeting op Ascot.

Prins Harry getuige

Twee van deze Landauers reden ook mee tijdens de bruiloft van prins William en Kate in 2011. Toen zat prins Harry er ook al in, maar dan als getuige. Samen met de bruidsmeisjes en bruidsjonkers werden zij van Westminster Abbey naar Buckingham Palace gereden.

De paarden

Het rijtuig zal getrokken worden door vier schimmels, Windsor paarden. De paarden Milford Haven, Sir Basil, Tyrone en Storm zullen de koets trekken. Daarnaast zullen er twee paarden aan de zijkant meelopen, Plymouth en Londonderry. Windsor paarden spelen een grote rol in het ceremoniële leven van de koninklijke familie en het land. In de tijd van Victoria trokken deze paarden al de rijtuigen.

Lees hier het artikel op de website van het koningshuis. In het artikel staan ook foto’s van de paarden en rijtuigen.

Bron: www.royal.uk

 

logo knhs

Het KNHS Meerjarenbeleidsplan 2018+ kreeg onlangs goedkeuring van de Ledenraad en is nu online te lezen. Deze meerjarenstrategie geeft de route aan die de KNHS, en in het verlengde daarvan de paardensport, de komende jaren gaat bewandelen. Het kreeg de titel ‘Van hand veranderen’.

Volgens KNHS-directeur Theo Fledderus is het Meerjarenbeleidsplan 2018+ een belangrijk document voor alle KNHS-leden. ‘Het is van belang dat je als sportbond relevant blijft en wat te bieden hebt voor de mensen van nu. Daar is anderhalf jaar flink over nagedacht.’

Beweging in gang gezet

De benaming ‘Van hand veranderen’ slaat op het wijzigen van richting van de KNHS. ‘Die beweging is al in gang gezet. Ik hoor bij de regiovergaderingen dat mensen al bezig zijn om het sportaanbod flexibeler te maken, of voor de jeugd andere sportvormen te bedenken. Het zou mooi zijn als zoveel mogelijk mensen hierover mee willen denken en erbij betrokken raken.’

Vier speerpunten

De basis van het meerjarenbeleidsplan vormen vier speerpunten. ‘Het eerste is: zorgen dat je een modern sportaanbod hebt, waar mensen van nu zich fijn bij voelen. Dat betekent kijken wat past bij welke leeftijd en bij mensen die iets specifieks willen. Kernwoorden zijn makkelijker, flexibeler en het plezier meer vooropstellen. Daarnaast moet je het zo inrichten dat talentjes zich ook kunnen onderscheiden en naar boven blijven komen.’

Welzijn essentieel

Het tweede speerpunt is paardenwelzijn. ‘Het welzijn van het paard is essentieel. Daar wordt ook door de buitenwereld kritisch naar gekeken, dus zorg voor die maatschappelijke acceptatie. Laat zien hoe mooi het is om met paarden samen te werken en wat de rol van het paard in onze maatschappij is.’

Punt drie is het verbeteren van de servicegerichtheid van de KNHS. ‘Het gemak moet voorop staan. We kunnen nog meer processen digitaliseren. En er is al een mooie servicedesk als je vragen hebt, maar we kunnen ook kijken hoe we veel vragen kunnen voorkomen door dingen nog makkelijker te maken en kennis nog beter te verspreiden.’

Financiële onafhankelijkheid

Het laatste speerpunt is het streven naar meer financiële onafhankelijkheid. ‘We zullen toe moeten naar modellen dat mensen betalen voor dingen die ze daadwerkelijk afnemen. Je betaalt dus een acceptabele prijs voor dat wat je leuk vindt.’

Volgens Fledderus moet ‘het allemaal handen en voeten krijgen’. ‘Het is hartstikke leuk om mede leiding aan dat proces te geven en mensen hierin mee te krijgen.’

Lees hier het KNHS Meerjarenbeleidstrategie 2018+ ‘Van hand veranderen’.

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,336FansLike
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer