Algemeen

0 229
Kersverse vader Aart van de Kamp jr met zijn dochter Nina

Opnieuw is de menwereld uitgebreid met een jonge telg uit een familie, bestaande een internationale menners.  Ditmaal zowel haar mama, papa als opa.

Nina van de Kamp

De jonge spruit werd op Facebook aangekondigd door menvereniging Het Gouden Span uit Putten en kreeg de naam Nina. Zij is een dochter van de internationale ponymenners Aart van de Kamp jr en Woutera van de Kamp-Roozendaal. Op zondag 8 juli werden zij verblijd met de geboorte van hun dochter Nina.

Woutera

Met haar vosroan tweespan won Woutera in 2017 brons op het NK dat werd gehouden in Beesd. Hiermee verwierf zij ook een ticket voor het WK in het Duitse Minden.

Aart jr

Aart jr is net als zijn vader Aart sr actief met zwartbonte Shetlandpony’s. Hij ment deze in verschillende combinaties, zowel in vierspan als in tandem. Aart jr is ook al jaren één van de smaakmakers tijdens de drukbezochte indoor marathon bij manege Luxool in Nijkerk.

Toekomst

Dit is binnen een maand tijd de tweede gezinsuitbreiding in de menwereld. Vorige maand werd bij tweespanrijder Tristan Verheijen en zijn vrouw Jitske van Rijn hun zoon Jesper geboren.

Ook namens MenSport van harte gefeliciteerd!

Bron: Facebook Het Gouden Span

 

0 293
Meervoudig kampioen Susan Bouwman (Foto www.hetshowpaard.nl)

Op 28 juli kun je tijdens de Paardendagen in Wouterswoude een uniek voorproefje van theaterstuk de Stormruiter meemaken…

Hoofdrol Friese paard

Het muzikale theaterspektakel De Stormruiter belooft een van de grootste cultuurproducties van 2018 te worden. Deze megaproductie met het Friese paard in de hoofdrol was in no-time uitverkocht en mag zich in september en oktober verheugen op maar liefst 100.000 toeschouwers. De voorbereidingen zijn in volle gang met vele acteurs, figuranten en ruim honderd overwegend Friese paarden.

Stichting Faderpaard

De Stormruiter is een theaterstuk geschreven in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele hoofdstad van Europa. Dit is gedaan in opdracht van het KFPS en Stichting Faderpaard. De Stormruiter gaat over de strijd tegen het water en het ontstaan van het Friese paardenras. Samen met honderd Friese paarden vertellen Ellen ten Damme, Jelle de Jong, Annemaaike Bakker en andere topacteurs dit machtige verhaal.

Levenswerk

De Stormruiter is het verhaal van Hauke Haien, dijkgraaf van een dijk in het Bildt die de Friezen eeuwenlang tegen het water moet beschermen. Het realiseren van dit nobele levenswerk levert hem een strijd op tegen roddelaars en sceptici, maar vooral tegen de natuur.

Voorproefje

Op de Boerendag komt hoofdrolspeler Jelle de Jong, samen met de Friese paarden en hun trainers Jan en Susan Bouwman, om het publiek een voorproefje te geven.

Jan en Susan Bouwman

Jan en Susan Bouwman zijn in januari op de hengstenkeuring in Leeuwarden door het KFPS gehuldigd met de eretitel Fokkers van het Jaar. Jan geniet ook bekendheid in de aangespannen sport en Susan is een vakvrouw in meerdere disciplines: dressuur, mensport én aangespannen sport. Dit is een unieke kans om alvast iets te zien van dit theaterspektakel.

Boerendag

De stichting Paardendagen Driezum-Wâlterswâld organiseert dit jaar de 29e editie van de Paardendagen op 26, 27 en 28 juli. Op vrijdag 27 juli vindt het Open Fries Kampioenschap Paardenmarathon plaats, gevolgd door de Boerendag op zaterdag.

Bron: Nieuwe Dockumer Courant

Hippisch Centrum Kampen (Foto Freddy Schinkel)

Hippisch Centrum Kampen, aan de Zwartendijk, zit voorlopig op slot. Twaalf van de 59 paarden en pony’s zijn getroffen door de besmettelijke ziekte droes. Om te voorkomen dat deze ziekte overslaat naar andere maneges, mag geen enkele viervoeter het terrein op of af. Dat besluit is op donderdag 5 juli genomen. Verzorgers van de paarden moeten alert zijn op hygiëne, zieke paarden zijn apart gezet. De komende dagen moet duidelijk worden of de andere dieren besmet zijn of niet.

Op slot

Bij droes zorgt een bacterie voor infectie van de luchtwegen waarbij abcessen ontstaan in de lymfeklieren. Ruim een week geleden doken de eerste verschijnselen op bij twee paarden. In eerste instantie leek het om een ondersoort te gaan, onderzoek gaf niet meteen uitsluitsel. Later bleek het toch om droes te gaan, daarom is de manege momenteel ‘op slot’ gezet om te voorkomen dat de bacterie zich verder verspreidt.”

Laatste fase

De sluiting kan nog wel even duren. Het hippisch centrum aan de Zwartendijk gaat pas weer open als er drie weken geen ziekteverschijnselen zijn geconstateerd bij de levende have. De eerste paarden zitten nu in de laatste fase van de ziekte. Droes begint met koorts, gevolgd door een snotneus. Dan opgezwollen lymfeklieren die losbarsten, vanaf dat moment gaat het beter. Dodelijk is droes zelden, maar paarden kunnen er wel goed last van hebben.

Genezing

De zieke paarden lopen buiten, in een weiland van de manege. Daar is de kans op genezing het grootst. In de stal is het warm en benauwd. Gedupeerden zijn onder meer de mensen die hun paard daar hadden gestald en mee wilden nemen op vakantie. Dat zit er niet in.

Aangepast rijden en mennen

Stichting Aangepast Paardrijden heeft alle lessen afgezegd. Die boodschap komt hard aan bij de leden. Alternatieven zijn er volgens voorzitter Alfred Plette niet. ,,Er is geen enkele manege die de zeventig mensen van ons erbij kan hebben. Bovendien komen ze van een manege waar een besmettelijke ziekte heerst. Dit kan ons leden kosten. Inclusief zomervakantie liggen we misschien wel negen weken stil.”

Bron:De Stentor

 

Boyd Exell foto Amy Mundell

Regerend én achtvoudig Wereldkampioen Boyd Exell heeft in het weekend van 30 juni en 1 juli zijn rechterenkel gebroken tijdens de internationale menwedstrijd in Sandringham, Groot Brittannië.

Verkeerde sprong

Boyd Exell sprong van een rijtuig terwijl deze in beweging was en kwam verkeerd neer. Boyd was in Sandringham als trainer van diverse deelnemers, waaronder de Amerikaanse Misdee Wrigley-Miller die op vrijdag de dressuur won.

2006

“Ik heb dit keer mijn goede been gebroken,” vertelt Exell, die in 2006 zijn linkerbeen brak. “Maar gelukkig zijn het niet mijn handen of armen die ik nodig heb om te mennen. Mijn been is nu in het gips en ik moet zes tot acht weken op krukken lopen.” De geboren Australiër vertrok toen hij 21 jaar was naar Groot Brittannië om zich op het vierspan rijden te focussen. Dat hij talent had, bleek al snel maar de inmiddels in Nederland wonende Wereldkampioen zal even iets rustiger aan moeten doen. Het unieke Nederlandse tuigpaard is ook volgens Exell zeer geschikt voor de mensport en hij rijdt hier doorgaans met veel plezier én succes mee.

CHIO Aken

Boyd hoopt aan de start te kunnen komen van het CHIO Aken, dat op 17 juli van start gaat. “Het is mijn bedoeling om in Aken te starten, maar mijn belangrijkste doel dit jaar is uiteraard de Wereldruiterspelen in Tryon eind september. Ik ga er van uit, dat ik dan weer volledig hersteld ben.”

Klik hier voor een filmpje van vakman Boyd Exell in betere tijden: Tijdens de dressuur op Driving Valkenswaard International. (Bron video: Siberian Max)

Bron tekst: Hoefnet

 

 

 

Op zaterdag 21 juli organiseert menvereniging In Stap en Draf weer de Hengelse Mendag. Deze dag staat helemaal in het teken van de Mensport met allerlei activiteiten daaromheen.

Van Boerenwerk naar Mensport

Dit jaar is het thema: Van Boerenwerk naar Mensport. De dag wordt een happening voor jong en oud met klassieke koetsen en werktuigen tot moderne marathonwagens en recreatiewagens. Bezoekers kunnen genieten van de verschillende onderdelen van de mensport en diverse demonstraties. Kinderen kunnen meedoen met een lesje over verzorging van pony’s. Daarnaast laten jonge menners zien hoe je al vroeg en eenvoudig leert mennen en omgaan met je pony. Kortom een leuk uitje voor jong en oud…

Oefendag

De mendag is ook een oefendag, waarin alle aspecten van de huidige mensport aan de orde zullen komen zoals: Dressuur, Vaardigheid (kegeltjes rijden) en een aantal hindernissen waaronder een spectaculaire waterbak. De Hengelse Mendag staat open voor alle menners met een veilige aanspanning. De bezoekers krijgen van ervaren menners uitleg bij de verschillende onderdelen.

Demonstraties

Voor de sportievelingen onder de bezoekers, alle leeftijden, zijn er uitdagingen op de fiets. Daarnaast zijn er demonstraties met paarden aan het werk. Paarden en pony’s laten in een aparte piste, ring zien wat ze kunnen. Koetsen en wagens van klassiek tot modern zijn zeker het bekijken waard. Dat geldt ook voor paardentuigen, die nu van leer en van kunststoffen worden gemaakt. Deskundige hobbyisten en vakmensen kunnen er alles over vertellen.

De Hietmaat

Deze jaarlijkse succesvolle dag wordt wederom gehouden op het terrein van De Hietmaat aan de Zelhemseweg 15 in Hengelo Gld.

Buitenrit

Voor de recreatieve menner is er een route uitgezet door het mooie buitengebied van Hengelo en wil de bezoeker meerijden, dan kan dit. Ook voor een korte rit over de Hietmaat kan men zich melden, dit om te ervaren waarom het ook uw hobby kan worden!

Meedoen en/of meer informatie? Klik hier

De weersverwachting voorspelt de komende dagen een temperatuur van 27 graden Celsius in de Bilt. Dit betekent dat het Nationaal Hitteplan in werking treedt. Paardenhouders kunnen extra maatregelen nemen om het welzijn van hun paard te waarborgen.

Wanneer volgens de weersvoorspelling van het KNMI voor de komende 24 uur in de Bilt sprake is van een temperatuur van 27 graden Celsius of meer, kan men spreken van extreem weer. Bij de overheid treden dan de extra toezichtsmaatregelen in werking.

Extreme temperatuur

Bij het vaststellen of er voor een paardenhouder, voor een evenement of voor een transport sprake is van extreme weer wordt er uitgegaan van werkelijke temperaturen die ter plaatse worden vastgesteld. Dit kan worden gedaan gewoon door de temperatuur te meten met behulp van een app met gegevens van het KNMI: ‘Het Weer in Nederland’.

Protocol bij warm weer

Om paardenhouders en paardeneigenaren een handvat te geven hoe om te gaan met extreme weersomstandigheden heeft de Sectorraad Paarden, met de dragende organisaties, besloten een ‘Protocol extreme weersomstandigheden voor paarden’ op te stellen (protocol). Hieronder een aantal overwegingen bij warm weer:

• paarden moeten in de schaduw (kunnen) staan;
• paarden moeten zo nodig voldoende gekoeld worden (met water of ventilatoren);
• er moet voldoende goede kwaliteit drinkwater ten minste iedere 4-6 uur ter beschikking staan/ter beschikking worden gesteld en er moet voldoende ruwvoer worden verstrekt;
• transport is bij voldoende ventilatie mogelijk, maar de koeling moet voldoende zijn;
• door organisatoren van evenementen moeten de omstandigheden ter plaatse meegenomen worden bij de beslissing een evenement wel/niet door te laten gaan;
• eigenaren, ruiters en menners hebben een eigen verantwoordelijkheid om wel of niet aan een evenement deel te nemen.

Van belang is dat je je realiseert dat voor een paard van nature een wat lagere omgevingstemperatuur, lager dan voor een mens, optimaal. Het is dus van groot belang daar aan te denken bij het beoordelen van de situatie!

Bron: Sectorraad Paarden

Foto: Istockphoto/ovbelov

In Nederland en België zie je steeds vaker waarschuwingslinten om eikenbomen die aangeven dat je moet uitkijken voor processierupsen. Dat eikenprocessierupsen een bedreiging en een gezondheidsrisico voor de mens kunnen opleveren, is al lange tijd bekend. Maar ook voor paarden is het niet goed om in aanraking te komen met het diertje.

Het risico wordt veroorzaakt door de brandharen, die deze rupsen ongeveer vanaf de eerste week van mei loslaten. Vooral irritatie aan lippen en slijmvliezen van mond en keel, met jeuk, blaren, speekselvloed en slikklachten en ontstekingen aan de ogen worden hierbij gezien. Daarnaast ziet men ook wel verschijnselen van algemene aard, zoals irritatie van de slokdarm, diarree en koorts.

Besmet hooi

Paarden lopen vooral risico als ze in de buurt van eiken grazen waarop de rupsen zich bevinden, maar er zijn ook gevallen beschreven waarbij hooi gewonnen in de buurt van aangedane bomen besmet bleek met brandharen en meerdere paarden na het eten van dit hooi klachten ontwikkelden.

Irritatie door processierups

Verschijnselen ontstaan vaak acuut tot hooguit binnen enkele uren. Als je enkele van bovenstaande verschijnselen bij je paard ziet en je vermoedt dat het veroorzaakt zou kunnen worden door de processierups is het belangrijk de mond meteen zoveel mogelijk te spoelen om de brandharen te verwijderen. Draag hierbij handschoenen, zodat je zelf geen irritatie op uw huid krijgt. En neem contact op met de dierenarts, zodat er een injectie kan worden gegeven tegen de allergische reactie.

Bron: Gezondheidsdienst voor dieren

Foto: Istockphoto/dennisvdw

0 334
Foto Vaardigheid (Foto Janneke Berghuis)

De KNHS start weer een opleiding Jury Mennen Vaardigheid & (mini)Marathon.

Opleiding jurylid

Deze opleiding zal, bij voldoende deelname, starten in februari/maart 2019. De opleiding bestaat uit 6 lesavonden van 2½ uur en wordt gehouden op het KNHS-centrum in Ermelo.

Assessment

Geïnteresseerden kunnen zich tot 1 september 2018 voor deze cursus inschrijven met een motivatiebrief en CV. De kandidaten worden door middel van een assessment geselecteerd voor deelname.

Klik hier voor meer informatie.

Bron: KNHS

0 96

De KNHS HORKA Trainingsdagen mennen (voorheen Zomerinstructieweken) worden van 3 tot en met 6 september gehouden op het KNHS-centrum in Ermelo. Er is nog een aantal plaatsen vrij voor deze leuke Trainingsdagen! Deelnemers krijgen les van Mark Weusthof, Marieke Hilhorst-Smeeing en Ewoud Boom.  Laatstgenoemde stelt zichzelf hieronder voor:

Wie is Ewoud Boom?

Ik heb ongeveer vijftien jaar onderdeel uitgemaakt het A-kader mennen tweespan pony’s. Ook zit ik op dit moment in het menforum van de KNHS. Of je zou mij kunnen kennen als organisator van Men-indoor Nijkerk.

Hoeveel paarden heb je op dit moment in training?
Op dit moment heb ik twee paarden in training. Ik heb de overstap gemaakt van tweespan pony’s naar tweespan paarden en ben nu druk bezig met het opleiden van twee jonge menpaarden.

Waar focust hij op in de training?

Wat vind je belangrijk tijdens de training?
Dat je consequent, duidelijk en eerlijk bent naar je paarden.

Waar ligt jouw focus tijdens een training?
Rust en ontspanning zijn het allerbelangrijkste. Daar bereik je uiteindelijk het meest mee. En helemaal bij een jong span in opleiding.

Hoe bereid jij je voor op wedstrijden?
Ik oefen heel veel thuis. En je moet niet elke wedstrijd willen winnen. Per seizoen probeer ik zo ongeveer twee piekmomenten uit te zoeken.

Wat heeft hij bereikt?

Wat heb jij al bereikt in de paardensport?
Ik ben 9 keer Nederlands kampioen geworden en een keer wereldkampioen. Daarnaast heb ik met mijn tweespan pony’s gouden teammedailles en vijf zilveren teammedailles in de wacht weten te slepen.

Wat wil je nog graag bereiken in de paardensport?
Heel graag zou ik weer, met de jonge paarden die ik op dit moment opleid, het hoogste niveau willen behalen.

Wil jij les krijgen van Ewoud Boom? Klik op link voor meer informatie.

Bron: KNHS

Tweespanrijder Tristan Verheijen met zijn zoon Jesper (Foto Facebook Verheijen)

Internationaal tweespanrijder Tristan Verheijen en zijn vrouw Jitske van Rijn uit Weert zijn op dinsdag 19 juni trotse ouders geworden van een zoon!

Jesper

Zij gaven hem de mooie naam Jesper.  Jesper werd geboren in het ziekenhuis en woog bij zijn geboorte 4345 gram. Moeder en zoon maken het goed.

Tweespanrijder Verheijen

Tristan Verheijen begon in 2000, op achtjarige leeftijd, met mennen. Dit was met Falcon, een Shetlanderhengst.
Na enkele jaren ruilde Tristan zijn trouwe shetlander in voor een tweespan a-pony’s waarmee hij in 2005 is begonnen met het tweespan rijden. In 2008 reed Tristan zijn eerste officiële klasse 1 wedstrijd en vanaf die tijd is hij niet meer van de koets af te slaan. Later stapte Tristan over op een tweespan paarden waarmee hij al meerdere malen nationaal maar ook internationaal grote successen boekte. Maar dat is voor Tristan nog niet genoeg, hij heeft maar een doel en dat is wereldkampioen worden!

Zijn vrouw Jitske

Jitske van Rijn is de vrouw van Tristan en tevens zijn steun en toeverlaat. Jitske zorgt ervoor dat de paarden er altijd goed bij staan en draagt zorg voor alle materiële zaken rondom de wedstrijd. Ook is Jitske niet te missen op de koets want ze groomt in de dressuur en vaardigheid en zelfs in de zware marathon staat Jitske achterop. Verder houdt Jitske zich thuis naast haar werk nog bezig met het trainen van de paarden en is ze actief in de springsport. Deze activiteiten stonden de laatste tijd tijdens de zwangerschap op een laag pitje en nu kunnen beide kersverse ouders eerst volop gaan genieten van hun zoon…

Bron: Hoefnet en Menteam Verheijen

https://www.hoefnet.nl/zoon-voor-tristan-en-jitske-verheijen/

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,152FansLike
6,851VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer