Algemeen

0 44

Ondervind je wel eens problemen met de stelling en buiging van je paard tijdens het mennen? Problemen die zich voordoen tijdens het mennen kunnen vaak opgelost worden door je paard goed te longeren. Wil jij hier meer over leren? Geef je dan op voor de clinic longeren door Lammert Haanstra tijdens Paard&Koets.

Op zaterdag 21 en zondag 22 april verzorgt de longeerspecialist twee clinics, die naast instructeur ook enkele boeken heeft geschreven over het op een juiste manier longeren van een paard. Tijdens de clinics helpt hij paarden en hun eigenaren met problemen. De menners laten eerst zien wat de problemen zijn waarna Lammert vervolgens aan de slag gaat met de enkele of dubbele longe.

E-mail sturen

Voor de clinics zijn we op zoek naar menners die, samen met hun paard, tijdens Paard&Koets met Lammert aan de slag willen gaan. Is dit iets voor jou? Geef je dan nu op door een e-mail te sturen naar info@paard&koets.nl. Vermeld in de e-mail je naam, adresgegevens, dag van voorkeur, informatie over je paard, je probleem en en je motivatie.

Bron: Paard & Koets

wei
Gras is de basis in de wei

Iedereen kent ze wel, die echte paardenweiden. Dat dit geen kwalificatie is om mee voor de dag te komen mag duidelijk zijn. Paardenweiden kenmerken zich veelal door hun armzalige zoden met dito beplanting. Met de toename van de paardenhouderij, als hobby of professioneel, worden er andere eisen aan de wei gesteld.

Betere een veelzijdige bodem

EM Agriton is al jarenlang bezig om op een duurzame wijze de bodem te verbeteren. “Dat gaat verder dan alleen de NPK-stoffen. “Met name de mineralen en bio-actieve stoffen zijn hierbij van belang, omdat zij voor een betere en veelzijdige bodem zorgen”.

Gras is de basis
Gras is de basis

Gras is de basis

De gezondheid van het paard begint bij gezond graslandbeheer. Gras is de basis, in de vorm van weidegras, hooi of kuil. Normaal bestaat een paardenrantsoen voor 60-100% uit ruwvoer (gras, hooi of kuilgras). Toch wordt aan dit belangrijkste deel van het rantsoen, het ruwvoer, relatief heel weinig aandacht geschonken. Door het reguliere gebruik van landbouwgronden zijn deze vaak minder geschikt als paardenweide. De weiden die we in Nederland en België tegenkomen, zijn over het algemeen ingezaaid met een graszaadmengsel voor rundvee.

Optimale structuur

Een juiste pH is van groot belang voor het juist functioneren van de processen in de bodem en de groei van gras. Hier kunt u als wei beheerder wat aan doen.

Zeeschelpenkalk
Zeeschelpenkalk

Het gebruik van Aegir zeeschelpenkalk bevordert het verkrijgen van een stabielere pH en geeft een langdurig werkende calciumbron, die het bodemleven stimuleert. Deze verhoogt de bodemvruchtbaarheid, verbetert de structuur van de bodem en activeert het bodemleven en heeft een langdurige werking door zijn structuur.

Edasil kleimineralen
Edasil kleimineralen

Edasil kleimineralen zorgen voor een optimale structuur van de bodem, wat van essentieel belang is voor het functioneren van de processen en zij brengen ook de mineraalhuishouding op peil. Edasil kleimineralen bezitten door hun specifieke plaatjesstructuur een enorm zwelvermogen en hebben de capaciteit om grote hoeveelheden water en voeding- stoffen te binden. Daardoor wordt een betere uitwisseling van voedingsstoffen, tussen bodem en plant, bereikt en de uitspoeling, dichtheid van de zode bevorderd. Deze Edasil kleimineralen werken ook aan de opbouw van het kleihumuscomplex. Dat leidt tot een beter bodemleven en op termijn tot minder gebruik van kunstmeststoffen. Voor het behoud van de weide en de gezondheid van de paarden is het belangrijk om de bodem regelmatig te verzorgen met voeding. Maar dan wel zodanig dat het ook afgestemd is op paarden.

 

 

Microferm
Microferm

Microferm

Stalmest heeft een uitstekende bemestende waarde. Het voordeel van stalmest is dat de meststoffen uit deze mest verspreid over het weideseizoen vrijkomen. Juist omdat dit zo langzaam gaat, heeft uw weide er het hele seizoen profijt van. Een juiste en regelmatige toediening van organisch materiaal (zoals met EM gefermenteerde mest- bokashi) is van wezenlijk belang voor het voeden van de microflora in de bodem. Bij het omzetten van dit organische materiaal komen naast de vele voedingsstoffen (N) ook nog andere bio-actieve stoffen, zoals vitaminen, enzymen en andere natuurlijke stoffen vrij. Dit proces stimuleer je door met Microferm (vloeibaar mengsel van actieve micro-organismen) de weides regelmatig te bewateren, welke dan de omzetting van organisch materiaal stimuleert. Door de vele vragen over en de ervaringen van ‘uw weiland, anders behandelen’ vanuit zowel de professionele als de hobbymatige paardenhouderij, hebben wij het Equibiome systeem voor de Paardenhouderij ontwikkeld. Vanwege het relatief eenvoudige bewerkingsproces en de natuurlijke aard, heeft het een rendabele en ecologische voetafdruk.

kringloop
Kringloop

Kringloopaanpak zorgt voor betere wei

Dat is nu precies wat Equibiome kringloop gedachte beoogt: duurzame bodemvruchtbaarheid, door de kringloopaanpak van ‘bodem-plant- dier-mest’, een gezonde bodem, voeding en vitale paarden.te verzorgen met voeding.  Zo is onze slogan dan ook van paardenkont tot paardenmond.

 

Vulkamin granulaat
Vulkamin granulaat

Microferm en Vulkamin

Geurloze beursgebouwen tijdens paardenbeurs in Avignon. Jaarlijks vindt eind januari de beurs Cheval Passion plaats in Avignon. Een heus paardenspektakel dat over de 5 beursdagen ongeveer 1200 paarden ontvangt. De geur van mest, urine en ammoniak was pertinent aanwezig in de beurshallen, tot men EM Agriton ontdekte. Door het toepassen van Microferm en Vulkamin (oergesteentemeel die Ammoniak kan binden) werd de geur van mest en urine onderdrukt . Hiervoor schakelden ze de leerlingen van Lycée Agricole Drôme Baronnies in. De inspanning van de leerlingen ging niet onopgemerkt voorbij. Veel eigenaren en bezoekers merkten op dat de beursgebouwen neutraler geurden. Meer dan reden genoeg voor de organisatie om dit in 2017 en 2018 te herhalen. Tijdens de editie 2017 ontvingen we met EM Agriton de prijs van het ‘meest innovatieve product’ Microfer

Agriton
Agriton

m en tijdens de editie van dit jaar mochten we de prijs ontvangen van het ‘meest ecologische gamma’ voor Bokashi (fermenteren van stalmest).

Meer informatie:

Bron: Agriton / CAP Magazine.eu
Foto’s: Agriton

In Kamperveen (gemeente Kampen) is gisteren bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep vastgesteld. Het besmette bedrijf en een aangrenzend bedrijf worden preventief geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om verspreiding van het virus te voorkomen. Het gaat bij deze besmetting om een H5-variant van de vogelgriep. Het gaat vermoedelijk om de hoog pathogene variant.

Beperkingen voor bedrijven met pluimvee

Rond het bedrijf in Kamperveen is een 10 kilometergebied ingesteld (klik hier voor het gebied). Op dit moment gelden voor het vervoer van paarden in het toezichtsgebied de volgende regels:

– Paarden mogen niet vervoerd worden van een inrichting (bedrijf) met commercieel gehouden gevogelte (waaronder pluimvee) naar een inrichting met commercieel gehouden gevogelte;
– Paarden mogen wel rechtstreeks vervoerd worden van een inrichting met commercieel gehouden gevogelte naar een locatie anders dan een inrichting met commercieel gehouden gevogelte. Andersom mag ook, dus paarden mogen van een locatie anders dan een inrichting met commercieel gehouden gevogelte naar een inrichting met commercieel gehouden gevogelte;
– Het vervoer van paarden in alle overige gevallen in het toezichtsgebied is mogelijk indien de paarden niet in contact zijn gekomen met commercieel gehouden gevogelte en/of pluimvee, en ook geen toegang hebben tot plaatsen waar ze worden gehouden.

Kortom: in heel Nederland mogen paarden vervoerd worden. Alleen voor bedrijven mét pluimvee of andere gevogelte in het toezichtsgebied rond Kamperveen geldt een vervoersbeperking.

Houd de website van de Rijksoverheid goed in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatst ontwikkelingen.

Persbericht Sectorraad voor Paarden

Foto: Shutterstock

Foto: Jessica Pijlman/Made by Jessy

Er worden geen nieuwe koetsvergunningen meer uitgegeven in Amsterdam en de bestaande vergunningen worden niet verlengd vanaf 1 april 2019. Dit meldt de Volkskrant. De gemeenteraad van Amsterdam stemde woensdagavond in met dit voorstel van de Partij voor de Dieren.

De toeristische koetsen nemen ‘te veel ruimte in het verkeer in, zijn niet bevorderlijk voor het welzijn van de paarden en daarbij vormen ze een gevaar voor de openbare veiligheid’, staat in het initiatiefvoorstel ‘Ban de paardenkoets uit Amsterdam’ van PvdD-raadslid Johnas van Lammeren. Hij verwijst onder meer naar een incident op de Dam in 2016, toen een paard op hol sloeg en de koets omver trok.

Zonnesteek en hoefontstekingen

De standplaats bij het Paleis op de Dam is vooral een probleem voor de dierenpartij, omdat het er in de zomer erg warm kan worden. ‘Zelfs op de heetste dagen van 2017 stonden de paarden in de volle zon op de Dam te wachten op klanten’, aldus Van Lammeren, die verwijst naar een blog op Animals Rights.

De hoge temperaturen zouden de paarden een zonnesteek kunnen bezorgen en bovendien zou het lopen op de harde ondergrond debet zijn aan hoefontstekingen. Het is Van Lammeren verder een doorn in het oog dat er formeel geen welzijnsrichtlijnen zijn voor de koetspaarden.

‘Verkiezinggstunt’ PvdD geslaagd

Vorige week berichtten we nog over de ‘verkiezingsstunt van de Partij voor de Dieren‘. Hierin komen de PvdD en een exploitant van de paardenkoetsen aan het woord. Hoewel de dieren niks tekort komen en er vorig jaar een positief rapport over hun welzijn is opgemaakt, ‘scoort’ de PvdD nu toch met haar voorstel. ‘We zijn onze standplaats kwijt, maar zullen op een andere manier koetsentochten in de binnenstad aanbieden’, liet stadskoetsier Rikkelman weten.

volkskrant.nl / Hippos-Mensport

Foto: Jessica Pijlman/Made by Jessy

Foto: Jessica Pijlman/Made by Jessy

Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen staan de paardenkoetsen in Amsterdam weer op de agenda. Partij voor de Dieren (PvdD) wil ze uit de binnenstad bannen. Zij gooien het op het dierenwelzijn. ‘En ze hebben D66, SP en PvdA gevonden, maar die gooien het op de toegenomen drukte’, zegt Gerard Rikkelman van Amsterdam Carriages. ‘Het is een verkiezingsstunt.’

Samen met collega Karos Citytours verzorgt Amsterdam Carriages rondritten met paard en koets door de binnenstad van Amsterdam. ‘Dit doen we al sinds 1991’, zegt Rikkelman. ‘Er rijden sinds die tijd vijf koetsen door Amsterdam en dan aantal is niet verandert. Wel zijn er in die tijd veel meer Hotels en AirBNB’s bijgekomen. Dus drukker is de stad zeker wel geworden, maar dat ligt niet aan de paardenkoetsen.’

Petitie en open brief

De collega van Rikkelman is een petitie gestart ‘Behoud historisch vervoer voor de historische binnenstad’.  Klik hier voor meer informatie over deze petitie. ‘We hebben in overleg stappen ondernomen’, zegt Rikkelman, die intensief contact heeft met de politiek. Ik heb zelf een open brief naar Het Parool gestuurd en hoop dat die geplaatst wordt.

Partij voor de Dieren

In september 2016 vroeg de PvdD Amsterdam een spoeddebat aan over het gebruik van paardenkoetsen in de stad. Dit naar aanleiding van een incident dat destijds op de Dam plaatsvond. ‘Twee paarden raakten daar door de drukte in paniek en trokken de koets omver’, meldde AT5 toen.

De partij diende vorig jaar een initiatiefvoorstel in om de rijtuigen te verbieden. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren maakt zich zorgen om het welzijn van de dieren, die slecht tegen hitte zouden kunnen. ‘Ondertussen was ook de bereden politie klaar met deze hetze’, zegt Rikkelman. ‘Ze hebben onderzoek gedaan en zijn met warm weer met een dierenarts naar de Dam gekomen om de drie dienstdoende paarden te keuren. Daar is een rapport over gemaakt en in juni 2017 naar de gemeente gestuurd.

Rijtuigen in binnenstad afschaffen

‘In januari is in de raadsvergadering een tweede voorstel van de PvdD gekomen om per mei van dit jaar de rijtuigen in de binnenstad af te schaffen. De raadscommissie ging er niet mee akkoord, maar ze gaven aan dat wel te doen als de PvdD het voorstel zou aanpassen. Dus niet vanwege het dierenwelzijn, maar vanwege de drukte in de stad.’

Verontwaardigd

‘Ik heb zelf ook ingesproken in die vergadering en gevraagd naar de uitslag van het rapport van juni’ zegt Rikkelman. Er werd niet op gereageerd, maar er kwam wel een ambtenaar bij me die me vertelde dat als mijn collega aangaf welk document hij bedoelde, hij het zou ontvangen. Uiteindelijk heb ik het rapport onder ogen gekregen. Ik las niet alleen dat de drie paarden glansrijk door de keuring waren gekomen, maar ook dat de dierenarts een aanbeveling voor de koetsiers had gedaan om bij een temperatuur boven de 25 graden Celsius de paarden tussen de koetsenritjes 20 minuten pauze te geven. De PvdD had dus voor eigen politiek gewin een rapport achtergehouden met een aanbeveling die alleen maar het dierenwelzijn ten goede zou komen. Dat heeft me zeer verontwaardigd.’

De aanbeveling om boven de 25 graden de paarden tenminste twintig minuten rust te geven, hebben de stadskoetsiers opgepakt en bij een temperatuur boven de 30 graden maken ze sowieso geen koetsenritten.

Politieke stunt

‘Dat het voorstel wordt aangenomen is zeker, maar het is geen uitgemaakte zaak’, aldus Rikkelman. ‘We zullen de standplaats op de Dam kwijtraken. Dus de rustplaats voor de paarden. Maar een rijtuig wordt in de stad gewoon toegestaan volgens de Europese verkeerswet. We zullen dus op een andere manier koetsentochten moeten aanbieden. Dan moet je je een soort Uber voorstellen. Dat mensen via een app koetsen bestellen. Een disruptief model. En als de raadscommissie akkoord is met het voorstel, dan volgt er een ellenlang proces aan rechtsgang. Nee het is nog lang geen uitgemaakte zaak,’ aldus de stadskoetsier.

Bron: MenSport, overname niet toegestaan

Geen gedoe meer met bandages, een hoef ‘inpakken’ doe je gewoon met een luier! Een pamper met een vrolijke print, maatje XS (pony) of L (flink paard), beschermt de hoef en zorgt ervoor dat er geen vuil binnendringt in de pas behandelde voet – bijvoorbeeld na een hoefzweer.

Een ‘zool’ van ducttape, nog een flink stuk tape ook om de luier zodat die blijft zitten en klaar is je verband! De tip kwam van dressuuramazone Kristy Oatley.

Zij zette een filmpje van haar gepamperde paard op social media en de reacties en duimpjes vlogen binnen. ‘Handige tip!’, ‘Slim bedacht’, ‘Zo doe ik het ook al jaren, veel goedkoper dan bandages en bovendien lekker snel!’.

Het filmpje werd meer dan 50.000 keer gedeeld.

Facebook Kristy Oatley/Hoefslag

Foto: Shutterstock

0 141
Wim De Poorter - Demo correct optuigen Paard & Koets
Wim De Poorter. Foto: Nancy Deweerdt

Wim De Poorter geeft tijdens Paard&Koets (20-22 april) een clinic over het correct in- en uitspannen. Zijn doel is om de menner kritischer te laten kijken naar een span.

De Poorter is onder meer VLP-voorzitter en eigenaar van Menopleidingcentrum Halestra in het Belgische Aalter.

Past het tuig?

Tijdens het mennen is het belangrijk om het paard zo min mogelijk te belasten. Om dit te bereiken moet de ruiter zichzelf vragen stellen als ‘Past het tuig?’ en ‘Staat het paard correct voor de koets?’.

Daarnaast moet de uitrusting regelmatig gecontroleerd worden. Naarmate het langer wordt gebruikt wordt de uitrusting anders omdat bijvoorbeeld het leer oprekt of het tussentijds beschadigd raakt. Dit zijn echter niet de enige dingen die het paard onnodig kunnen belasten tijdens het mennen.

Plezier voorop

Het regelmatig vragen stellen over de handelingen voorafgaand, tijdens en na het mennen zorgt ervoor dat je het beste uit jezelf en je paard haalt en plezier te allen tijde voorop staat.

Bron: Paard&Koets

 

hooi ruwvoer

Mensen kunnen last hebben van maagzweren, helaas komen ze ook bij paarden voor. Veel paarden hebben last van maagzweren. Verminderde prestaties, minder eetlust, verlies van gewicht, tandenknarsen, een doffe vacht en (lichte) koliekverschijnselen kunnen symptomen zijn van maagzweren.

De maag van een paard is heel gevoelig. Als het maagslijmvlies en/of de maagzuurhuishouding uit evenwicht worden gebracht, kunnen er beschadigingen aan de maagwand ontstaan. De wond die hierdoor ontstaat, heet een maagzweer.

Slecht helen

Door het zuur in de maag kan de wond slecht helen. Deze kan zelfs dieper of groter worden. Een maagzweer is heel pijnlijk en is soms de oorzaak van chronisch bloedverlies. De ernst van de maagzweer is afhankelijk van het aantal en de diepte van de beschadigingen.

Een aantal factoren vergroot het risico op een maagzweer:

Onregelmatige voedselopname

Paarden zijn graasdieren en eten het liefst de hele dag door. Er wordt de hele dag door maagzuur aangemaakt, in tegenstelling tot bij de mens. Als de maag zelden leeg is, kan het maagzuur geen schade aan de maagwand aanrichten.

Onregelmatige of een vermindering van de voedselopname kan daarentegen binnen een paar dagen schade aanrichten. Hieruit kan een maagzweer ontstaan.

Te weinig speeksel

Ruwvoer zoals hooi, kuilvoer, luzerne en gras zorgen ervoor dat het paard meer kauwt en dus meer speeksel produceert. Speeksel neutraliseert het maagzuur. Als het paard weinig ruwvoer tot zijn beschikking heeft, maakt hij veel minder speeksel aan. Dit vergroot de kans op het ontwikkelen van maagzweren.

Ruwvoer en krachtvoer verschillen in het aantal kauwbewegingen en dus ook in de aanmaak van speeksel. Krachtvoer zorgt voor een zuurdere maaginhoud. Het is daarom verstandig om krachtvoer na ruwvoer te geven, zodat er in de maag een buffer aanwezig is.

Verkeerde verhouding training en voeding

Paarden hebben tijdens de training niet de mogelijkheid om te eten en eten soms enkele uren niet. Als het maagzuur onvoldoende wordt gebufferd door speeksel en voedsel, veroorzaakt het soms schade aan het maagslijmvlies.

Dit heeft ermee te maken dat de paardenmaag uit twee delen bestaat, waarvan er één minder goed is beschermd tegen maagzuur. Tijdens de training neemt de druk in de buik vaak toe, waardoor het maagzuur omhoog geduwd wordt en kan het klierarme deel van de maagwand makkelijker beschadigd raken.

Stress

Bij stress verlaagt de toevoer van bloed, ook naar de maag. De maagwand wordt minder gevoed en maakt minder maagslijmvlies aan. Zo wordt deze gevoeliger voor het maagzuur en zullen er eerder maagzweren ontstaan.

Verschillende factoren zorgen voor stress: pijn of ziekte, een vreemde omgeving, langere tijd om stal en eventueel transport.

Medicijnen

Sommige medicijnen hebben vaak invloed op de aanmaak van het maagslijmvlies. Wanneer deze medicijnen (zoals ontstekingsremmers en pijnstillers) langdurig of in hoge doseringen worden gegeven, is de kans op een maagzweer groter.

De symptomen van een maagzweer

De meeste paarden met maagzweren vertonen nauwelijks of geen verschijnselen. De symptomen die kunnen duiden op een maagzweer zijn vaak zeer uiteenlopend en kunnen ook op andere problemen wijzen.

Symptomen kunnen zijn:

  • verminderde eetlust en vermagering
  • een doffe vacht
  • verminderde prestaties
  • gapen
  • lichte koliekverschijnselen
  • tandenknarsen
  • diarree

Maagscopie

Vaak als de symptomen zichtbaar zijn, zijn er al duidelijk maagzweren aanwezig en wordt de behandeling lastiger. Indien je een van de bovenstaande symptomen ziet, neem dan contact op met je dierenarts. Deze kan een definitieve diagnose alleen stellen met een maagscopie.

Bij een maagsopie brengt de dierenarts een slang met camera via de neus van het paard in de maag. Hierdoor kunnen ze de binnenkant van de slokdarm, de maag en het eerste stukje van de dunne darm zien. De dierenarts kan zo het aantal maagzweren en de ernst ervan bekijken.

Behandeling maagzweren

De dierenarts geeft een paard met maagzweren medicijnen, maar als eigenaar moet je het voedings- en stressmanagement aanpassen. De medicijnen zorgen voor een snelle verbetering, binnen tien dagen verminderen de klachten.

De totale genezing van een maagzweer duurt langer, meestal een maand of soms nog langer, zeker bij paarden die volop in training blijven. Of de medicijnen hun werk hebben gedaan, wordt gecontroleerd met een volgende maagscopie. De dierenarts geeft aan wanneer je kunt stoppen met de medicijnen.

Bekijk een video over maagzweren op Paardenarts.nl

Bron: Nederlands Hippisch Kenniscentrum

Dit artikel is afkomstig van het Nederlands Hippisch Kenniscentrum. Op http://www.nhk.nl vind je veel artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen van gezondheid tot verzorging en van stalling tot transport. Het NHK is een initiatief van de Sectorraad Paarden en word door verschillende kennispartners ondersteund. Meer weten over paarden, neem eens een kijkje!

Foto: Archief

arrensleeën Biddinghuizen Hoofdstad Aanspanning - foto E. Roseboom Meel
Foto Eveline Roseboom Meel

Prachtige authentieke arrensleeën, voortgetrokken door blinkende paarden en de mooiste tuigen met rinkelende bellen en koetsiers in traditionele kledij. Dit alles was te zien op 4 maart, de laatste ‘ijsdag’ van het seizoen op Flevonice.

Arrensleeën

Met een flinke vaart gingen de arrensleeën van Hoofdstad Aanspanning Amsterdam over de ijsbaan in Biddinghuizen en de zon gaf het schouwspel een extra mooi tintje. Er werd niet zomaar over het ijs ‘gegleden’.  de deelnemers gingen ook ringsteken en het was mogelijk om als bezoeker een tocht te maken in een arrenslee op het ijs.

Eveline Roseboom Meel was er zondag bij en maakte prachtige plaatjes van deze Hollandse winterdag.

Fotoreportage

Foto’s: Eveline Roseboom Meel

paardenmarkt, paardenmarkten
foto: Jessica Pijlman

De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) heeft begin vorig jaar ‘Paardenmarkten in Nederland – Man en Paard noemen’ gepubliceerd. Daarin concludeerde de RDA dat paardenmarkten in onze huidige maatschappij zeker een acceptabele manier zijn om paarden te verhandelen. Dé voorwaarde is dan wel dat het welzijn van de dieren niet in gedrang komt tijdens het transport of hun verblijf op de markt. De RDA gaf ook een aantal aanbevelingen mee. De Sectorraad Paarden (SRP) geeft aan zich volledig achter die aanbevelingen te scharen, en roept paardenmarkten dan ook op om ze te volgen.

Slechts weinig paardenmarkten volgden advies RDA

In de visie van de RDA worden aanbevelingen gedaan om het welzijn van paarden op paardenmarkten te vergroten. Die aanbevelingen kan je hier lezen. De RDA heeft ook advies gegeven tot het aanscherpen van het Protocol Welzijn Paardenmarkten.

Slechts een heel klein deel van de paardenmarkten heeft vrijwillig de adviezen van de RDA opgevolgd. Het afgelopen jaar zijn er helaas ook op meerdere paardenmarkten incidenten geweest waarbij het welzijn van de paarden in het gedrang kwam.

SRP distantieert zich van markten die protocol niet volgen

Als de organisatie van een paardenmarkt rekening houdt met de adviezen van de RDA, zal dat het welzijn van de paarden alleen maar ten goede komen. De SRP roept organisatoren van paardenmarkten dan ook op om die adviezen te volgen. Als een organisatie niet voldoet aan het Protocol Welzijn Paardenmarkten, inclusief de aanpassingen en uitbreidingen van de RDA, distantieert de SRP zich volledig van dergelijke markten.

Protocol moet ook gehandhaafd worden

De SRP roept ook de landelijke overheid én de gemeenten op om alleen vergunningen te verlenen aan paardenmarkten die de aanbevelingen opvolgen. Om het protocol te kunnen handhaven, moet het verankerd worden in de gemeentelijke regelingen. De gemeenten die de vergunningen verlenen, moeten ook zorgen voor de handhaving ervan. Dat kan mogelijk in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Bron: Persbericht

Foto: Jessica Pijlman

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,789FansLike
7,019VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer