Mensport nieuws

IJsbrand Chardon
IJsbrand Chardon CHIO Aachen 2017 © DigiShots - Dirk Caremans

Ook de Nederlandse menners die afgevaardigd zijn naar het CHIO Aken zijn live te volgen. “Onze menners’ doen het altijd goed in Aken en zijn nu in de teamstrijd ook weer titelverdediger. Rising Star van de internationale menwereld bij de paarden vierspannen Bram Chardon, maakt zijn Aken debuut. Al jaren is hij een belangrijke factor binnen het team van zijn vader IJsbrand, maar dit jaar zit hij zelf aan de leidsels.

Data

De wedstrijd voor de menners is van woensdag 18 tot en met zondag 22 juli, de spectaculaire marathon staat zaterdag 21 juli op het programma. De Nederlandse deelnemers zijn:

– Bram Chardon (Den Hoorn)
– IJsbrand Chardon (Den Hoorn)
– Koos de Ronde (Zwartewaal)

Live

ClipMyHorse is deze week aanwezig in Aken en verzorgt onder meer de live uitzendingen van alle menonderdelen!

Programma

Woensdag 18 juli

13.00 uur: dressuur, openingsrubriek, telt niet mee voor het individuele-en landenklassement

Donderdag 19 juli

10.00 uur: dressuur, telt mee voor het individuele-en landenklassement

Vrijdag 20 juli

11.00 uur: vaardigheid- speel uw spel, telt niet mee voor het individuele-en landenklassement

Zaterdag 21 juli

14.30 uur: marathon, telt mee voor het individuele-en landenklassement.
21.30 uur: gecombineerde spring,- eventing-, en vierspanproef in het hoofdstadion, telt niet mee voor het individuele-en landenklassement

Zondag 22 juli

10.00 uur: vaardigheid, telt mee voor het individuele-en landenklassement
12.30 uur: prijsuitreiking

 

Klik hier voor de live stream van ClipMyHorse

Bron: Facebook

 

0 229
Kersverse vader Aart van de Kamp jr met zijn dochter Nina

Opnieuw is de menwereld uitgebreid met een jonge telg uit een familie, bestaande een internationale menners.  Ditmaal zowel haar mama, papa als opa.

Nina van de Kamp

De jonge spruit werd op Facebook aangekondigd door menvereniging Het Gouden Span uit Putten en kreeg de naam Nina. Zij is een dochter van de internationale ponymenners Aart van de Kamp jr en Woutera van de Kamp-Roozendaal. Op zondag 8 juli werden zij verblijd met de geboorte van hun dochter Nina.

Woutera

Met haar vosroan tweespan won Woutera in 2017 brons op het NK dat werd gehouden in Beesd. Hiermee verwierf zij ook een ticket voor het WK in het Duitse Minden.

Aart jr

Aart jr is net als zijn vader Aart sr actief met zwartbonte Shetlandpony’s. Hij ment deze in verschillende combinaties, zowel in vierspan als in tandem. Aart jr is ook al jaren één van de smaakmakers tijdens de drukbezochte indoor marathon bij manege Luxool in Nijkerk.

Toekomst

Dit is binnen een maand tijd de tweede gezinsuitbreiding in de menwereld. Vorige maand werd bij tweespanrijder Tristan Verheijen en zijn vrouw Jitske van Rijn hun zoon Jesper geboren.

Ook namens MenSport van harte gefeliciteerd!

Bron: Facebook Het Gouden Span

 

0 294
Winnares Irma Voorn, vergezeld door Albert Voorn (Foto Berend Jan Stijf)

Menvereniging Wapenveld’s Gerij hield op zaterdag 7 juli de jaarlijkse Historische Koetsentocht, onder auspiciën van de NVTG, de Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij.

Vrieze’s Erfgoed

De happening vond plaats bij sportpark Het Monnikenbos, de thuisbasis van de organiserende menvereniging Wapenveld’s Gerij en later op de dag bij Vrieze’s Erfgoed in een evenzo authentieke omgeving. Het erfgoed dankt zijn naam aan de laatste molenaar die zijn bezit schonk aan de gemeenschap van Wapenveld. Bij deze molen De Vlijt is een bezoekerscentrum gerealiseerd en deze plek leent zich uitstekend voor het defilé.

Hoornerfeest

’s Ochtends werden de deelnemers aan de CTA beoordeeld door de juryleden de heer Heinemans en mevrouw Bout, waarna de tocht aanving. De uitgezette route voerde langs idyllische plekjes, daarbij brachten de deelnemers ook een bezoek aan het stadje Hattem. Vervolgens reden zij via Wapenveld naar het plaatselijke jaarlijkse Hoornerfeest en sloten de dag af met een druk bezocht defilé op bezoekerscentrum Vrieze’s Erfgoed.

Irma Voorn

De tientallen historische aanspanningen en dito uitgedoste bemanning, worden door de jury vooral beoordeeld op authenticiteit. Met 222,50 punten werd Irma Voorn uitgeroepen tot de beste deelnemer. Zij reed met een dokterswagen vergezeld door haar echtgenoot, de begenadigde springruiter Albert Voorn, met een fraaie schimmel ervoor. Een chique verschijning, welke tot in de puntjes verzorgd was. Ook de overige deelnemers ontvingen complimenten voor hun aanspanningen en men kan terugzien op een geslaagde tocht welke onder prima weersomstandigheden verreden kon worden.

Bron: Wapenveld’s Gerij

0 293
Meervoudig kampioen Susan Bouwman (Foto www.hetshowpaard.nl)

Op 28 juli kun je tijdens de Paardendagen in Wouterswoude een uniek voorproefje van theaterstuk de Stormruiter meemaken…

Hoofdrol Friese paard

Het muzikale theaterspektakel De Stormruiter belooft een van de grootste cultuurproducties van 2018 te worden. Deze megaproductie met het Friese paard in de hoofdrol was in no-time uitverkocht en mag zich in september en oktober verheugen op maar liefst 100.000 toeschouwers. De voorbereidingen zijn in volle gang met vele acteurs, figuranten en ruim honderd overwegend Friese paarden.

Stichting Faderpaard

De Stormruiter is een theaterstuk geschreven in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele hoofdstad van Europa. Dit is gedaan in opdracht van het KFPS en Stichting Faderpaard. De Stormruiter gaat over de strijd tegen het water en het ontstaan van het Friese paardenras. Samen met honderd Friese paarden vertellen Ellen ten Damme, Jelle de Jong, Annemaaike Bakker en andere topacteurs dit machtige verhaal.

Levenswerk

De Stormruiter is het verhaal van Hauke Haien, dijkgraaf van een dijk in het Bildt die de Friezen eeuwenlang tegen het water moet beschermen. Het realiseren van dit nobele levenswerk levert hem een strijd op tegen roddelaars en sceptici, maar vooral tegen de natuur.

Voorproefje

Op de Boerendag komt hoofdrolspeler Jelle de Jong, samen met de Friese paarden en hun trainers Jan en Susan Bouwman, om het publiek een voorproefje te geven.

Jan en Susan Bouwman

Jan en Susan Bouwman zijn in januari op de hengstenkeuring in Leeuwarden door het KFPS gehuldigd met de eretitel Fokkers van het Jaar. Jan geniet ook bekendheid in de aangespannen sport en Susan is een vakvrouw in meerdere disciplines: dressuur, mensport én aangespannen sport. Dit is een unieke kans om alvast iets te zien van dit theaterspektakel.

Boerendag

De stichting Paardendagen Driezum-Wâlterswâld organiseert dit jaar de 29e editie van de Paardendagen op 26, 27 en 28 juli. Op vrijdag 27 juli vindt het Open Fries Kampioenschap Paardenmarathon plaats, gevolgd door de Boerendag op zaterdag.

Bron: Nieuwe Dockumer Courant

0 153
De hindernis met de naam Leek

Op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli j.l. werd de SMW in Leek verreden, georganiseerd door Stichting Mensport Nienoord.

Enige SMW in Groningen

De SMW in Leek is de enige nog overgebleven samengestelde menwedstrijd in de provincie Groningen.

Beste dressuurscores

Bij de pony’s had Carolien Fischer (tweespan M), de beste score van 51,4 strafpunten. Bij de paarden was de beste dressuurscore voor Hans Reitzema (tweespan Z), met een score van maar liefst 48,59 strafpunten.

Lastige vaardigheid

Het vaardigheidsparcours was nog niet zo gemakkelijk te rijden, er waren maar weinig deelnemers die erin slaagden om het parcours foutloos af te leggen. Daan Goekoop (enkelspan paard M) reed een mooie snelle en foutloze rit en was hierbij de beste.

Trajecten rondom Nienoord

Landgoed Nienoord bestaat uit oude bossen, landerijen en prachtige flora en fauna, wat het voor de deelnemers een genot maakt om daar door heen te rijden.
Voor hen waren zes hindernissen gebouwd, variërend van een carrousel, een waterbak, een bult en mooie hagen waarin het woord Leek te lezen was.

Niet te verslaan

Twee deelnemers bleken in het geheel niet te verslaan. Zij wisten op alle drie de onderdelen van de wedstrijd de sterkste te zijn in hun rubriek. In de rubriek enkelspan paard klasse L, was Frans Zeinstra met zijn paard Cash, de sterkste en Hans Reitzema was dat met zijn twee mooie Arabo’s in de rubriek dubbelspan paard Z.

Meer deelnemers

Al met al een goede wedstrijd, die geschikt is voor alle klassen. En een wedstrijd die meer deelnemers verdient…

Bron: St. Mensport Nienoord

0 107

Afgelopen weekend, op 7 en 8 juli, werd het zonovergoten districtskampioenschap van mendistrict Zuid verreden. Dit kampioenschap werd georganiseerd door bestuur en leden van de Eerste Geldropse Menvereniging en werd verreden op de terreinen van manege Meulendijks te Heeze.

Samengestelde menwedstrijden

Een samengestelde menwedstrijd bestaat uit drie proeven: een dressuurproef, een marathon en een vaardigheidsproef. De marathon bestaat uit verschillende trajecten, waaronder een hindernistraject. Vooral waterhindernissen zorgen voor veel spektakel! Samengestelde menwedstrijden zijn ingedeeld in klassen.

Districten

De Nederlandse menners zijn onderverdeeld in vier districten, Noord, Zuid, Oost en West. Afgelopen weekend gingen de Zuidelijke rijders de strijd met elkaar aan om de districtstitels. Via een verdeelsleutel wordt er uit deze deelnemers uiteindelijk een aantal geselecteerd voor het NK.

L Kampioene Birgit Martens stond na de dressuur en vaardigheid op een voorlopig tweede plaats, maar de snelste marathon van de dag brachten haar de eindoverwinning en een ticket voor het kampioenschap in Gaasterland! Cas Hendriks stond met zijn ponytweespan van meet af aan op kop en stuurde ook foutloos door de marathon. Piet Peepers hield in de enkelspan paard klasse M, 17 deelnemers achter zich en schreef deze rubriek op zijn naam.

Kampioenen

De Zuidelijke kampioenen in de verschillende rubrieken zijn :

 • enkelspan pony L Birgit Martens
 • enkelspan pony M Ronald Looijmans
 • enkel span pony Z Joz Geerlings
 • enkelspan paard L Gerwin van Bakel
 • enkel span paard M Piet Peepers
 • enkelspan paard Z Peter Zeegers
 • tweespan pony L Lonneke vd Eijnden
 • tweespan pony M Anneke Cremers
 • tweespan pony Z Cas Hendriks
 • tweespan paard L Jonas Corten
 • tweespan paard M Lieke Kaal
 • tweespan paard Z Tristan Verheijen
 • vierspan/tandem pony L Dimitri Verstraeten
 • vierspan pony M Nick Weijntjens
 • vierspan pony Z Marcel de Vries

Bron: Mendistrict Zuid

0 184
Randem Ian van Dasselaar (Foto Jan Schrijver)

De afgelopen zaterdag 7 juli georganiseerde Dag Aangespannen Paard (DAP) in Nijkerk, was weer een geslaagde editie te noemen.

De Lange Boom

Menclub De Lange Boom uit Nijkerk organiseerde deze mendag waarbij maar liefst 74 aanspanningen meededen met de gezelligheidsrit.

Manege Luxool

De tocht startte bij hun thuislocatie, Manege Luxool,  en ging over prachtige privé-landgoederen die speciaal voor deze gelegenheid waren opengesteld. Er lagen twee hindernissen in het buitengebied van Nijkerk en drie hindernissen op het terrein van Manege Luxool. Tijdens de rust werden rijders uitgedaagd met een spel en onderweg werden er letters verzameld voor de oplossing van een woordpuzzel. Niemand raadde het woord; het was een oud ambacht, te weten ‘sliksleevisser’.

Randem

Nijkerker Ian van Dasselaar gebruikte de tocht voor een nieuwe uitdaging door met een randem aan de start te verschijnen. Met deze drie opvallende schimmels achter elkaar stuurde hij moeiteloos door de hindernissen en stal de show.

Top 5

De hoofdprijs in het overall klassement ging naar Mandy van Dusschoten. Op de tweede plaats eindigde Elsbeth Broekhuis, gevolgd door Sander Velthoven en Evert van Loenen. Wout Jan van Veluw completeerde de top 5.

Extra prijzen

Dankzij verschillende sponsoren werden er ook extra prijzen uitgereikt, aan degenen die het snelst waren in de verschillende hindernissen.

 • Hindernis 1 enkelspan paard: Elsbeth Broekhuis
 • Hindernis 2 tweespan paard: Gert van den Hoek
 • Hindernis 3 tweespan pony: Ries Brouwer
 • Hindernis 4 enkelspan pony: Malisse van de Ridder
 • Hindernis 5 lang span: Wout van Veluw

Bron: Facebook

 

0 772

Van Nederlands meest bekende vierspanduo, vader en zoon Chardon, is door de FEI een korte film gemaakt.

Meest bekende

In Nederland zijn meerdere goede vierspanmenners actief welke ook in de internationale wedstrijden een rol van betekenis spelen maar familie Chardon is wel de meest bekende, en zeker succesvol.

Vader Abraham

Abraham Chardon, de vader van IJsbrand, was ook een begenadigd vierspanmenner. Hij gaf de liefde voor deze sport door aan zijn zoon én naar hem vernoemde kleinzoon en stond hiermee aan de basis van dit familiesucces. Ook zijn kleindochter Edith trad in de men-voetsporen van opa.

Video

De internationale sportfederatie heeft deze video over de vierspanmenners Bram en IJsbrand Chardon op Youtube geplaatst. In de Engelstalige video praten IJsbrand en Bram over hun relatie, opgroeien tussen de paarden, Brams overstap naar de senioren en de doelen voor Tryon.

Klik hier om de video te bekijken.

Bron: FEI

 

Hippisch Centrum Kampen (Foto Freddy Schinkel)

Hippisch Centrum Kampen, aan de Zwartendijk, zit voorlopig op slot. Twaalf van de 59 paarden en pony’s zijn getroffen door de besmettelijke ziekte droes. Om te voorkomen dat deze ziekte overslaat naar andere maneges, mag geen enkele viervoeter het terrein op of af. Dat besluit is op donderdag 5 juli genomen. Verzorgers van de paarden moeten alert zijn op hygiëne, zieke paarden zijn apart gezet. De komende dagen moet duidelijk worden of de andere dieren besmet zijn of niet.

Op slot

Bij droes zorgt een bacterie voor infectie van de luchtwegen waarbij abcessen ontstaan in de lymfeklieren. Ruim een week geleden doken de eerste verschijnselen op bij twee paarden. In eerste instantie leek het om een ondersoort te gaan, onderzoek gaf niet meteen uitsluitsel. Later bleek het toch om droes te gaan, daarom is de manege momenteel ‘op slot’ gezet om te voorkomen dat de bacterie zich verder verspreidt.”

Laatste fase

De sluiting kan nog wel even duren. Het hippisch centrum aan de Zwartendijk gaat pas weer open als er drie weken geen ziekteverschijnselen zijn geconstateerd bij de levende have. De eerste paarden zitten nu in de laatste fase van de ziekte. Droes begint met koorts, gevolgd door een snotneus. Dan opgezwollen lymfeklieren die losbarsten, vanaf dat moment gaat het beter. Dodelijk is droes zelden, maar paarden kunnen er wel goed last van hebben.

Genezing

De zieke paarden lopen buiten, in een weiland van de manege. Daar is de kans op genezing het grootst. In de stal is het warm en benauwd. Gedupeerden zijn onder meer de mensen die hun paard daar hadden gestald en mee wilden nemen op vakantie. Dat zit er niet in.

Aangepast rijden en mennen

Stichting Aangepast Paardrijden heeft alle lessen afgezegd. Die boodschap komt hard aan bij de leden. Alternatieven zijn er volgens voorzitter Alfred Plette niet. ,,Er is geen enkele manege die de zeventig mensen van ons erbij kan hebben. Bovendien komen ze van een manege waar een besmettelijke ziekte heerst. Dit kan ons leden kosten. Inclusief zomervakantie liggen we misschien wel negen weken stil.”

Bron:De Stentor

 

Met hun expertise en vakmanschap doet Koetsenbouwer Chris van den Heuvel & Zn er alles aan om de geblesseerde Wereldkampioen Vierspannen, Boyd Exell, weer op de bok te krijgen. Nadat de onfortuinlijke Exell vorig weekend zijn enkel brak tijdens de CAI Sandringham in Groot Brittannië, zoals MenSport al eerder vermeldde.

Exell is de man er niet naar om bij te pakken neer te zitten en heeft daarin een goede compagnon aan Van den Heuvel!

Blijven trainen

Met het oog op CHIO Aken, dat vanaf 17 juli a.s. plaatsvindt, en de Wereldruiterspelen in Tryon eind september, past Van den Heuvel de trainingswagen van Boyd aan zodat deze fanatieke Australiër met zo min mogelijk extra pijn en moeite door kan blijven trainen.

Aanpassingen

Eric van den Heuvel vertelt: “We hebben een orthopedisch bed gemaakt waar Boyd het rechterbeen op kan leggen. De remmen zijn omgebouwd zodat hij deze met zijn linkerbeen kan bedienen. Ook hebben we de opstappers aangepast en extra handgrepen aangebracht, zodat Boyd gemakkelijker kan op- en afstappen.”

Voorbereiden

Wanneer de trainingswagen voldoet gaan we ook de marathonwagen en presentatiewagen aanpassen, zodat Boyd zich zo optimaal mogelijk kan voorbereiden op de komende wedstrijden.”

Bron: Facebook

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,152FansLike
6,851VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer