Mensport nieuws

0 44

Ondervind je wel eens problemen met de stelling en buiging van je paard tijdens het mennen? Problemen die zich voordoen tijdens het mennen kunnen vaak opgelost worden door je paard goed te longeren. Wil jij hier meer over leren? Geef je dan op voor de clinic longeren door Lammert Haanstra tijdens Paard&Koets.

Op zaterdag 21 en zondag 22 april verzorgt de longeerspecialist twee clinics, die naast instructeur ook enkele boeken heeft geschreven over het op een juiste manier longeren van een paard. Tijdens de clinics helpt hij paarden en hun eigenaren met problemen. De menners laten eerst zien wat de problemen zijn waarna Lammert vervolgens aan de slag gaat met de enkele of dubbele longe.

E-mail sturen

Voor de clinics zijn we op zoek naar menners die, samen met hun paard, tijdens Paard&Koets met Lammert aan de slag willen gaan. Is dit iets voor jou? Geef je dan nu op door een e-mail te sturen naar info@paard&koets.nl. Vermeld in de e-mail je naam, adresgegevens, dag van voorkeur, informatie over je paard, je probleem en en je motivatie.

Bron: Paard & Koets

wei
Gras is de basis in de wei

Iedereen kent ze wel, die echte paardenweiden. Dat dit geen kwalificatie is om mee voor de dag te komen mag duidelijk zijn. Paardenweiden kenmerken zich veelal door hun armzalige zoden met dito beplanting. Met de toename van de paardenhouderij, als hobby of professioneel, worden er andere eisen aan de wei gesteld.

Betere een veelzijdige bodem

EM Agriton is al jarenlang bezig om op een duurzame wijze de bodem te verbeteren. “Dat gaat verder dan alleen de NPK-stoffen. “Met name de mineralen en bio-actieve stoffen zijn hierbij van belang, omdat zij voor een betere en veelzijdige bodem zorgen”.

Gras is de basis
Gras is de basis

Gras is de basis

De gezondheid van het paard begint bij gezond graslandbeheer. Gras is de basis, in de vorm van weidegras, hooi of kuil. Normaal bestaat een paardenrantsoen voor 60-100% uit ruwvoer (gras, hooi of kuilgras). Toch wordt aan dit belangrijkste deel van het rantsoen, het ruwvoer, relatief heel weinig aandacht geschonken. Door het reguliere gebruik van landbouwgronden zijn deze vaak minder geschikt als paardenweide. De weiden die we in Nederland en België tegenkomen, zijn over het algemeen ingezaaid met een graszaadmengsel voor rundvee.

Optimale structuur

Een juiste pH is van groot belang voor het juist functioneren van de processen in de bodem en de groei van gras. Hier kunt u als wei beheerder wat aan doen.

Zeeschelpenkalk
Zeeschelpenkalk

Het gebruik van Aegir zeeschelpenkalk bevordert het verkrijgen van een stabielere pH en geeft een langdurig werkende calciumbron, die het bodemleven stimuleert. Deze verhoogt de bodemvruchtbaarheid, verbetert de structuur van de bodem en activeert het bodemleven en heeft een langdurige werking door zijn structuur.

Edasil kleimineralen
Edasil kleimineralen

Edasil kleimineralen zorgen voor een optimale structuur van de bodem, wat van essentieel belang is voor het functioneren van de processen en zij brengen ook de mineraalhuishouding op peil. Edasil kleimineralen bezitten door hun specifieke plaatjesstructuur een enorm zwelvermogen en hebben de capaciteit om grote hoeveelheden water en voeding- stoffen te binden. Daardoor wordt een betere uitwisseling van voedingsstoffen, tussen bodem en plant, bereikt en de uitspoeling, dichtheid van de zode bevorderd. Deze Edasil kleimineralen werken ook aan de opbouw van het kleihumuscomplex. Dat leidt tot een beter bodemleven en op termijn tot minder gebruik van kunstmeststoffen. Voor het behoud van de weide en de gezondheid van de paarden is het belangrijk om de bodem regelmatig te verzorgen met voeding. Maar dan wel zodanig dat het ook afgestemd is op paarden.

 

 

Microferm
Microferm

Microferm

Stalmest heeft een uitstekende bemestende waarde. Het voordeel van stalmest is dat de meststoffen uit deze mest verspreid over het weideseizoen vrijkomen. Juist omdat dit zo langzaam gaat, heeft uw weide er het hele seizoen profijt van. Een juiste en regelmatige toediening van organisch materiaal (zoals met EM gefermenteerde mest- bokashi) is van wezenlijk belang voor het voeden van de microflora in de bodem. Bij het omzetten van dit organische materiaal komen naast de vele voedingsstoffen (N) ook nog andere bio-actieve stoffen, zoals vitaminen, enzymen en andere natuurlijke stoffen vrij. Dit proces stimuleer je door met Microferm (vloeibaar mengsel van actieve micro-organismen) de weides regelmatig te bewateren, welke dan de omzetting van organisch materiaal stimuleert. Door de vele vragen over en de ervaringen van ‘uw weiland, anders behandelen’ vanuit zowel de professionele als de hobbymatige paardenhouderij, hebben wij het Equibiome systeem voor de Paardenhouderij ontwikkeld. Vanwege het relatief eenvoudige bewerkingsproces en de natuurlijke aard, heeft het een rendabele en ecologische voetafdruk.

kringloop
Kringloop

Kringloopaanpak zorgt voor betere wei

Dat is nu precies wat Equibiome kringloop gedachte beoogt: duurzame bodemvruchtbaarheid, door de kringloopaanpak van ‘bodem-plant- dier-mest’, een gezonde bodem, voeding en vitale paarden.te verzorgen met voeding.  Zo is onze slogan dan ook van paardenkont tot paardenmond.

 

Vulkamin granulaat
Vulkamin granulaat

Microferm en Vulkamin

Geurloze beursgebouwen tijdens paardenbeurs in Avignon. Jaarlijks vindt eind januari de beurs Cheval Passion plaats in Avignon. Een heus paardenspektakel dat over de 5 beursdagen ongeveer 1200 paarden ontvangt. De geur van mest, urine en ammoniak was pertinent aanwezig in de beurshallen, tot men EM Agriton ontdekte. Door het toepassen van Microferm en Vulkamin (oergesteentemeel die Ammoniak kan binden) werd de geur van mest en urine onderdrukt . Hiervoor schakelden ze de leerlingen van Lycée Agricole Drôme Baronnies in. De inspanning van de leerlingen ging niet onopgemerkt voorbij. Veel eigenaren en bezoekers merkten op dat de beursgebouwen neutraler geurden. Meer dan reden genoeg voor de organisatie om dit in 2017 en 2018 te herhalen. Tijdens de editie 2017 ontvingen we met EM Agriton de prijs van het ‘meest innovatieve product’ Microfer

Agriton
Agriton

m en tijdens de editie van dit jaar mochten we de prijs ontvangen van het ‘meest ecologische gamma’ voor Bokashi (fermenteren van stalmest).

Meer informatie:

Bron: Agriton / CAP Magazine.eu
Foto’s: Agriton

In Kamperveen (gemeente Kampen) is gisteren bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep vastgesteld. Het besmette bedrijf en een aangrenzend bedrijf worden preventief geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om verspreiding van het virus te voorkomen. Het gaat bij deze besmetting om een H5-variant van de vogelgriep. Het gaat vermoedelijk om de hoog pathogene variant.

Beperkingen voor bedrijven met pluimvee

Rond het bedrijf in Kamperveen is een 10 kilometergebied ingesteld (klik hier voor het gebied). Op dit moment gelden voor het vervoer van paarden in het toezichtsgebied de volgende regels:

– Paarden mogen niet vervoerd worden van een inrichting (bedrijf) met commercieel gehouden gevogelte (waaronder pluimvee) naar een inrichting met commercieel gehouden gevogelte;
– Paarden mogen wel rechtstreeks vervoerd worden van een inrichting met commercieel gehouden gevogelte naar een locatie anders dan een inrichting met commercieel gehouden gevogelte. Andersom mag ook, dus paarden mogen van een locatie anders dan een inrichting met commercieel gehouden gevogelte naar een inrichting met commercieel gehouden gevogelte;
– Het vervoer van paarden in alle overige gevallen in het toezichtsgebied is mogelijk indien de paarden niet in contact zijn gekomen met commercieel gehouden gevogelte en/of pluimvee, en ook geen toegang hebben tot plaatsen waar ze worden gehouden.

Kortom: in heel Nederland mogen paarden vervoerd worden. Alleen voor bedrijven mét pluimvee of andere gevogelte in het toezichtsgebied rond Kamperveen geldt een vervoersbeperking.

Houd de website van de Rijksoverheid goed in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatst ontwikkelingen.

Persbericht Sectorraad voor Paarden

Foto: Shutterstock

0 442
Stan van Eijk op het WK in Lipica in 2017
Stan van Eijk op het WK in Lipica in 2017

Internationaal tweespanrijder Stan van Eijk en zijn gezin zijn door de de Amerikaanse menners Scott en Kathrin Dancer uitgenodigd voor een vakantie in Florida. Een soort van werkvakantie, want dit weekend groomt Van Eijk voor Kathrin Dancer op Live Oak International.

‘Ik groom in de marathon en help haar met de vaardigheid’, zegt Van Eijk. Vandaag komt Kathrin Dancer in de dressuur aan de start met haar vos Warmbloedpaarden Redford en Joop van den Bruel. Redford is een 19-jarige Hannoveraanse ruin en Joop is een 9-jarige BWP’er. Daarnaast heeft ze ook de 19-jarige Hannoveraan Watson mee. ‘Het zijn drie goeie vossen’, meent Van Eijk.

Vaker mee geweest als groom

Van Eijk is al vaker mee geweest als groom van Kathrin Dancer en diens partner Scott. ‘Twee keer naar het WK en naar verschillende andere wedstrijden’, zegt hij. De 28-jarige tweespanrijder uit Schinveld reed zelf vorig jaar in Lipica zijn eerste WK en werd er individueel achtste. Een jaar eerder maakte Van Eijk deel uit van het Nations Cup team dat goud won in Pau. Van Eijk werd in 2014 in Deurne Nederlands kampioen tweespan paarden en in 2017 in Hulsberg won hij brons.

Scott en de in Duitsland geboren Kathrin Dancer wonen overigens een deel van het jaar in Nederland, waar ze op steenworp afstand van Boyd Exell een woning huren in Valkenswaard.

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen van Live Oak International

Foto: Jessica Pijlman/Made by Jessy

Er worden geen nieuwe koetsvergunningen meer uitgegeven in Amsterdam en de bestaande vergunningen worden niet verlengd vanaf 1 april 2019. Dit meldt de Volkskrant. De gemeenteraad van Amsterdam stemde woensdagavond in met dit voorstel van de Partij voor de Dieren.

De toeristische koetsen nemen ‘te veel ruimte in het verkeer in, zijn niet bevorderlijk voor het welzijn van de paarden en daarbij vormen ze een gevaar voor de openbare veiligheid’, staat in het initiatiefvoorstel ‘Ban de paardenkoets uit Amsterdam’ van PvdD-raadslid Johnas van Lammeren. Hij verwijst onder meer naar een incident op de Dam in 2016, toen een paard op hol sloeg en de koets omver trok.

Zonnesteek en hoefontstekingen

De standplaats bij het Paleis op de Dam is vooral een probleem voor de dierenpartij, omdat het er in de zomer erg warm kan worden. ‘Zelfs op de heetste dagen van 2017 stonden de paarden in de volle zon op de Dam te wachten op klanten’, aldus Van Lammeren, die verwijst naar een blog op Animals Rights.

De hoge temperaturen zouden de paarden een zonnesteek kunnen bezorgen en bovendien zou het lopen op de harde ondergrond debet zijn aan hoefontstekingen. Het is Van Lammeren verder een doorn in het oog dat er formeel geen welzijnsrichtlijnen zijn voor de koetspaarden.

‘Verkiezinggstunt’ PvdD geslaagd

Vorige week berichtten we nog over de ‘verkiezingsstunt van de Partij voor de Dieren‘. Hierin komen de PvdD en een exploitant van de paardenkoetsen aan het woord. Hoewel de dieren niks tekort komen en er vorig jaar een positief rapport over hun welzijn is opgemaakt, ‘scoort’ de PvdD nu toch met haar voorstel. ‘We zijn onze standplaats kwijt, maar zullen op een andere manier koetsentochten in de binnenstad aanbieden’, liet stadskoetsier Rikkelman weten.

volkskrant.nl / Hippos-Mensport

Foto: Jessica Pijlman/Made by Jessy

0 51

In de provincie Zuid-Holland hebben VVD, PvdA, PvdD en PVV een motie ingediend om natuur- en recreatiegebieden beter toegankelijk te maken voor ruiters. Dat omvat onder meer het opzetten van een meldpunt, zodat ruiters knelpunten én ontbrekende schakels in de route kunnen melden. In een persbericht hierover worden menners niet genoemd. ‘De uitvoering start pas na de inventarisatie. Ik zou ook zeker knelpunten in mennetwerken ook melden’, aldus Mirjam Nelisse, lid Provinciale Staten Zuid-Holland voor de VVD.

Gebrek aan ruiterpaden

Nelisse vindt het belangrijk dat er een goed beeld ontstaat van de knelpunten en ontbrekende schakels in de ruiterroutes: ‘Nu kunnen ruiters hun weg soms niet vervolgen omdat een natuurgebied niet voor ruiters toegankelijk is. Dat moet beter!’

Anne Koning (PvdA) benadrukt dat het meldpunt vooral belangrijk is omdat ruiters bij gebrek aan ruiterpaden soms het fietspad gebruiken: ‘Dat levert ergernis op, maar kan ook tot gevaarlijke situaties leiden.’

Carla van Viegen (PvdD) wijst erop dat het belangrijk is dat wordt gemeld als de kwaliteit van de ruiterpaden onvoldoende is: ‘Kwalitatief goede ruiterpaden zijn van belang voor het welzijn van paarden.’ ‘Een ontspannen buitenrit begint bij een veilig en goed onderhouden routenetwerk’, besluit Tessa Dulfer (PVV).

Knelpunten melden

Tussen februari en juni wordt de zogenaamde Health Check uitgevoerd: een brede consultatie onder recreanten die paardrijden, wandelen, fietsen en varen. Ruiters die een idee of knelpunt willen inbrengen, kunnen dat doen via het klantcontactcentrum van de provincie (zuidholland@pzh.nl).

Bron: Persbericht / MenSport

0 62
Chester Weber. © F. Durand/Attelages magazine
Chester Weber. © F. Durand/Attelages magazine

Voor de Amerikaanse menners staan de nationale kampioenschappen op Live Oak International (15-18 maart) voor de deur. Komend weekend gaat vierspanrijder Chester Weber zijn titel verdedigen en proberen deze voor de vijftiende keer binnen te halen.

Op Live Oak International is niet alleen een internationale menwedstrijd waar de nationale kampioenschappen gehouden worden in zeven menrubrieken, het is ook een CSI-W3*. Chester Weber is niet alleen deelnemer, maar ook organisator van de wedstrijd.

Thuiswedsrijd

Zijn titel verdedigen op zijn thuiswedstrijd lijkt een voordeel voor hem, maar het geeft hem ook een enorme druk omdat hij zowel als titelverdediger als organisator is. ‘Ik probeer mijn paarden ’s morgens vroeg te trainen en dan schakel ik over naar het organiseren’, aldus de Amerikaan.

‘Het voelt alsof ik altijd hard moet werken. je maakt je eigen geluk toch? Hoe harder we werken, hoe meer geluk we krijgen’, is zijn stelling.

KWPN’ers als strategie

Als strategie voor het kampioenschap, en later dit jaar ook de WEG in Tryon, noemt Weber zijn ‘KWPN-coureurs’.  Splash (v. Nando) en First Edition als voorspan met daar achter Boris (v. Talos) en Asjemenou (v. Patijn) in de dressuur. In de marathon komt Reno dan op de plek van Splash.

Bekijk hier de video van Chester Weber in de marathon vorig jaar

Filip Kindt. © Mark Wentein – www.hippo.be
Filip Kindt. © Mark Wentein – www.hippo.be

De KBRSF mencommissie heeft internationaal tweespanmenner Filip Kindt aangesteld als nieuwe Manager Mennen paarden in België. Dit ter vervanging van Françoise Thiry, die eind 2017 besliste om te stoppen. Voor de pony’s is de mencommissie binnen de Belgische federatie nog op zoek naar een geschikte kandidaat.

Filip Kindt

De in 1959 geboren Filip Kindt woont in Welden, nabij Oudenaarde en ment sinds 2009 internationaal bij de tweespan paarden. Zo nam hij deel aan drie WK’s: in 2009 Kecskemet (HUN), in 2013 Topolchianky (SVK) en in 2017 op het laatste WK in Lipica (SLO). Kindt zelf is een fanaat van Lipizzaners. Als manager van bedrijven in de internationale houtsector reist hij veel en legde aan de KBRSF mencommissie meteen een stappenplan voor om de functie in te vullen.

WK Kronenberg

Filip Kindt zal zich eerst concentreren op het WK enkelspan paarden, dat dit jaar in Horst-Kronenberg (NED) plaats vindt. ‘De tijd wordt krap. Gezien de korte tijdspanne voor het WK enkelspannen, is de enige manier om snel vooruit te geraken een korte audit van de verschillende kandidaten. Dit zal toelaten het kaf van het koren de scheiden. Ik wil enkele kandidaten zelf laten beslissen dat hun kandidatuur niet relevant is of te voorbarig. Dit maakt de keuze voor de wedstrijd van Kronenburg misschien iets eenvoudiger?

Hij vervolgt: ‘Een afspraak met Francoise Thiry en Felix Brasseur kan mij op de hoogte brengen van enige historiek, met referentie tot de reeds gedane training in Gesves voor deze reeks. Er is een strikte timing te volgen: binnen zeven dagen moet de selectie voor de CAI 3* Kronenberg (NED) beslist worden. Dit is een aanloopwedstrijd op dezelfde locatie van de WK. Binnen vijftien dagen is er een training voorzien en dan moeten we alle paarden nog diergeneeskundig laten screenen voor een fit to compete. Werk aan de winkel dus’, aldus de gedreven ondernemer.’

Geen half werk

‘Na de begeleiding van de enkelspan paarden, staan de tweespan paarden op het programma. Die hebben pas volgend jaar hun WK zodat daar nog wat tijd voor een invulling is. Maar toch zien we Filip doorgroeien om de manager voor de paarden te worden. Gezien we geen half werk willen doen en we ook de pony’s optimaal willen begeleiden zijn we nog op zoek naar iemand die de pony’s zal begeleiden. Ik hoop u daar binnenkort van te kunnen informeren’, aldus Jan Devaere, voorzitter van KBRSF mencommissie.

Tekst: Mark Wentein, persbericht voor KBRSF mencommissie

0 319
Linda Spittje met Ricardo (kampioen klasse B). Foto: Trijntje Lamein
Linda Spittje met Ricardo (kampioen klasse B). Foto: Trijntje Lamein

De districtskampioenschappen dressuur voor pony’s van het Mendistrict Noord werden zaterdag 10 maart verreden. De organisatie van deze wedstrijd was in handen van manege Caprilli in Sonnega.

Twee wedstrijddagen

Dit jaar had het mendistrict besloten om de paarden en pony’s op verschillende dagen te laten rijden, in verband met het aantal deelnemers. Dat betekent dat de paarden op zaterdag 17 maart aan de beurt zijn.

Veel jong talent

De jury heeft genoten van jong talent en gaf aan dat de oude garde het nog zwaar gaat krijgen. Veel jonge menners/mensters lieten hele nette proeven zien en dat zag je in einduitslagen terug. In de klasse B vielen er drie jongeren op rij in de prijzen (tweede Ramon Oosterveld, derde Larissa Jansma en vierde Hindriëtta Lamein).

De kampioenstitel was in dit geval niet voor de jeugd weggelegd, want deze ging naar Linda Spittje met haar mooie bonte pony Ricardo. Beide juryleden hadden haar op nummer één geplaatst.

Ook in de klasse L en M waren het de jongeren die er met de prijzen vandoor gingen. In de L ging de kampioenstitel naar Koen de Wit met een bijzonder hoge score en was het Petra Hoeksema die reservekampioen werd. In de klasse M waren de rollen omgedraaid en was het Petra die met de knappe shetlander Bob als kampioen werd gehuldigd. Ook Ramon Oosterveld had een goede dag, want hij mocht voor de tweede keer naar voren komen voor een prijs. Na de 2e prijs in de klasse B, nam hij in de klasse L de derde prijs mee naar huis.

Dubbel kampioenschap

Maar laten we vooral de oudere jeugd ofwel de ervaren menners niet vergeten. In de hoogste klassen en bij de dubbelspannen waren het de ‘oude’ rotten in het vak, die de beste resultaten lieten zien.

Klaas de Haan was daar zelfs zo goed in, dat hij zowel kampioen werd in de klasse Z/ZZ enkelspan als bij de dubbelspannen klasse B t/m ZZ.

Hij verwees hiermee Martin Giezen (enkelspan) en Foekje van der Meulen (dubbelspan) naar de tweede plaats.

Tekst: Trijntje Lamein

0 240
Erik van den Bosch en Elyvia. Foto: Eveline Roseboom Meel
Erik van den Bosch en Elyvia. Foto: Eveline Roseboom Meel

Een dag voor het kampioenschap van Mendistrict Oost, kreeg Erik van den Bosch een telefoontje met de vraag of hij interesse had om op zaterdag 10 maart in Ermelo nog mee wilde strijden om de titel in de L vaardigheid. De volgende dag werd hij districtskampioen met zijn grote maat Hackney Elyvia.

‘Vrijdagochtend kreeg ik het telefoontje. het was een complete verrassing dat ik mee mocht rijden. Ik was eerst wel even perplex, maar uiteindelijk heb ik volmondig ja gezegd’, zegt Erik van den Bosch.

Van den Bosch ment zijn paard vier á vijf keer per week en daarnaast longeert hij Elyvia. ‘Ik ben regelmatig met haar bezig en ik oefen vaak de vaardigheid, dus ze was dus wel goed getraind voor een wedstrijd.’

Veertien jaar geleden, toen hij zijn vriendin Linda van Loon leerde kennen, pakte hij ook de paardenhobby op. ‘Ik heb eerst onder het zadel gereden en ook nog tuigconcoursen gereden met een Fries.’

Complete pakket

De nu negenjarige Elyvia is een nakomelinge van Makari Jetsetter x Manno. Van den Bosch kocht de merrie toen ze een half jaar oud was. Elyvia werd als driejarige beleerd door concoursrijder Marcel van Bruggen, waar ze nu ook op stal staat.

Erik van den Bosch ging met haar mennen. ‘We doen het complete pakket. we zijn nu M dressuur, L vaardigheid en in het samengesteld waren we klasse 2 en ga ik komend seizoen klasse M starten. Elyvia is een echte Hackney. Door de dressuurtraining zijn de hackneybewegingen wel minder geworden, maar ze heeft nog steeds een mooie actie, waardoor de juryleden vaak direct van haar gecharmeerd zijn als we de ring binnen komen.’

Technisch parcours

Parcoursbouwer op het districtskampioenschap was René Schuiling. ‘Toen ik het parcours verkende, merkte ik al dat het heel technisch was. Ik dacht dat wordt nog heel wat om daar netjes doorheen te komen. Mijn vriendin Linda was met me mee en die heeft zich bewust een beetje afzijdig gehouden, want ze zag wel dat ik redelijk gespannen was. Ze heeft me mijn gang laten gaan en een mooi filmpje gemaakt. In de ring had ik een gezonde spanning en ik heb van begin tot eind genoten van hoe fijn mijn paard door het parcours ging.’

Hilariteit

Op poort 6 C viel er een bal. ‘Dat merkte ik pas toen ik het achterwiel van mijn koets langs de kegel hoorde gaan. Later in het parcours, toen ik van 14 naar 15 reed, nam ik de verkeerde draai en kwam helemaal verkeerd voor poort 15. Het leek erop dat ik bijna over de rode pion zou gaan. Maar ik kon Elyvia en vervolgens de koets nog net door foutloos er doorheen slingeren. Tot hilariteit van het publiek. Ik hoorde dat en zat zelf ook op de koets te glimlachen.’

Niemand in zijn klasse bleef foutloos en met de drie strafpunten wegens de afgereden bal en een parcours binnen de tijd, was de titel districtskampioen voor Van den Bosch.  ‘Het was een positieve dag op een prachtige locatie en een super goede organisatie’, besluit Van den Bosch

Klik hier voor alle uitslagen

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,789FansLike
7,019VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer