Mensport nieuws

0 148
Carina Jansen en high five
Carina Jansen met High Five. Foto: Iris paarden fotografie

Na de eerste wedstrijd in de Achterhoek Bokaal Mencompetitie, op Tweede Pinksterdag in Geesteren (G.) leiden Henk Oosterink (mendressuur) en Natasja Verheul-Zegel (vaardigheid) de tussenstand om zowel de Achterhoek Bokaal als de Clip and Shine competities. In de strijd om de Hippisch Achterhoek Bokaal (dressuur én vaardigheid) gaat de winnaar van vorig jaar, Hans Ouwersloot, aan de leiding.

De hoogste scores in de dressuur werden met een ZZ-proef behaald. Hans Ouwersloot won met zijn Fries x Gelderse Coco de eerste proef in de rubriek enkelspan M/Z/ZZ met 212,5 punt. Hier werd Henk Oosterink met Dream Star (v. Dream Catcher) tweede met een punt minder. In de tweede proef won Oosterink met 199 punten en werd Ouwersloot tweede met 194. Ouwersloot staat dan ook tweede in de tussenstand om de Achterhoek Bokaal dressuur.

Carina Jansen en High Five (foto) wonnen hun L-debuut met 210,5 punten. ‘Koppie erbij met deze wakkere jongen, maar wat was hij fijn te sturen’, meldt ze. In de tweede proef werd ze tweede met 194 punten, evenveel punten als de winnaar Huib Goetheer met Gina-g. Jansen staat nu op plek drie in de tussenstand.

Natasja Verheul

In de vaardigheid is de tussenstand na de eerste wedstrijd in Geesteren als volgt: 1. Natasja Verheul-Zegel met Miracle’s Easy Ysabella, 2. Iris Te Ronde met haar bonte Shetlanders Choco en Gijs en 3, Ramona Theunisse met Molenaar’s Harvey. Verheul en Te Ronde wisten als enige het basisparcours én de barrage foutloos af te leggen. Verheul was de snelste in de barrage en won hiermee de rubriek enkelspan pony’s M/Z/ZZ. Theunisse werd tweede in dezelfde rubriek met een foutloos basisparcours en 3 strafpunten in de barrage.

Te Ronde mende haar tweespan naar een zege in de rubriek tweespan pony’s klasse L/M/Z/ZZ. Ook het tweede parcours werd een overwinning voor te Ronde, maar voor de Achterhoek Bokaal vaardigheid telt alleen het eerste parcours.

Bekijk hier alle uitslagen

Bekijk hier de tussenstanden

De volgende wedstrijd in deze competitie is op 2 juni in het Gelderse Hengelo en wordt georganiseerd door Menvereniging In Stap en Draf.

Lees hier meer over de Achterhoek Bokaal Mencompetitie

Bron: Regio Mennen Achterhoek

Heb jij ook zo’n zin in de zomervakantie? Er even een paar weken helemaal tussenuit? Voor sommige paardeneigenaren is het geen probleem om hun paarden in (vertrouwde) andere handen achter te laten. Anderen peinzen er niet over om de verzorging aan anderen over te laten, hoe deskundig die ook zijn.

De vakantie is geboekt, de voorpret kan beginnen. Voor veel eigenaren begint de stress dan eigenlijk pas goed. Want aan wie vertrouw je je oogappel(s) toe? Er kan van alles gebeuren! Een checklist voor de babysitter en een volmacht in bepaalde situaties is absoluut niet overbodig.

Wat doe je als…

Voorbeeld: je paard heeft nog nooit koliek gehad, maar je zult net zien dat dat gebeurt terwijl jij net voet in het vliegtuig zet. Vaak weet de dierenarts raad en waait de koliek over. Kritiek wordt het als de darm gedraaid zit. Moet er geopereerd worden? Dat houdt een risico in. Wil je dat nemen, als je paard bijvoorbeeld al op leeftijd is? Het is goed als je oppas precies weet waar hij aan toe is mocht zich zo’n of een vergelijkbaar scenario afspelen.

Gebruiksaanwijzing

Maar je hoeft er niet meteen van uit te gaan dat er zo iets ernstigs plaatsvindt. Het kan ook beperkt blijven tot een verloren hoefijzer. Wie is de hoefsmid? En laat hij zich braaf behandelen of heeft hij een gebruiksaanwijzing? Een vaste smid zal die kennen, maar die kan natuurlijk óók een tijdje weg zijn.

Checklist

Wat mag je paard eten en wat niet? Wie zet ‘m op het land en wanneer? Hoe ziet zijn training eruit en wie rijdt of longeert hem wanneer? St-Georg stelde een checklist op. Ook een volmacht vind je hier, bijvoorbeeld als hij ziek of gewond raakt. Beide documenten zijn uiteraard in het Duits, maar kunnen als voorbeeld dienen van waar je aan moet denken.

Bron: St-Georg

Foto: DigiShots

 

In februari schreven we al dat Jan Spaas, een Belgische ex-topruiter, op het punt stond om wereldwijd door te breken met een middel om artrose bij paarden aan te pakken. Met zijn biotechbedrijf GST ontwikkelde Spaas een techniek om paarden door middel van stamceltherapie te bevrijden van hun gewrichtspijn. Zijn bedrijf heeft nu een kapitaalinjectie van 5 miljoen euro gekregen.

Therapie werkt bij 80%

Studies wijzen uit dat de therapie aanslaat bij bijna 80 procent van de paarden. ‘Het allereerste paard dat we behandelden, was mijn eigen paard’, zegt oprichter Jan Spaas, die als tiener nog medailles pakte op het Europees jeugdkampioenschap jumping. ‘Mijn paard was er slecht aan toe. Het mankte, maar het is er bovenop geraakt. En het doet het nog altijd goed. Alleen jammer dat ik amper nog tijd heb om te rijden.’

Orkest met stamcellen

Samen met zijn vrouw zette hij een technologie op punt om stamcellen uit gezonde paarden te halen en in een labo te tweaken zodat ze bij zieke paarden weer kraakbeen aanmaken en artroseletsels herstellen. ‘Die stamcellen zien we als dirigenten van een orkest. We geven ze de juiste partituur mee zodat ze weten welk muziekstuk ze na injectie moeten spelen’, legt Spaas uit.

Spaas – dierenarts van opleiding – onderhandelt met distributeurs om de stamceltherapie in Europa aan de man te brengen. ‘We spreken met grote jongens. Dat is toch een bevestiging dat we goed bezig zijn. Die gaan niet met eender wie om de tafel zitten’, zegt Spaas zonder namen te noemen.

‘Grote jongens’

Hoe snel de verkoop zal lopen is volgens de ondernemer onmogelijk in te schatten. Maar in de diepvries van GST zitten wel al een duizendtal buisjes met stamcellen klaar om de klanten te bedienen zodra het officiële startschot van de verkoop wordt gegeven. In Europa en de VS samen loopt het aantal paarden met artrose op tot meer dan 3 miljoen. ‘We hebben al contact gehad met topruiters voor paarden die op de Olympische Spelen hebben gereden. Maar ook die zullen nog even geduld moeten hebben.’

Extra kapitaal

Om het onderzoek naar andere aandoeningen bij dieren te versnellen, kreeg GST 5 miljoen euro extra kapitaal toegestopt. De bestaande eigenaar Anacura (medische analyse en geneesmiddelenontwikkeling) en PMV, de investeringsmaatschappij van de Vlaamse overheid, nemen elk de helft voor hun rekening. De deal waardeert het bedrijf op 25 miljoen euro. Spaas behoudt na de transactie een belang van 5 procent.

1000 euro per behandeling

‘Dit is mooi’, zegt Spaas. ‘We hadden bij de opstart zes jaar geleden nooit gedacht nu al zo ver te staan. En drie jaar geleden ook niet eigenlijk. Het gaat enorm snel.’ GST werkt intussen aan een gelijkaardige therapie om peesletsels bij paarden en artrose bij honden te bestrijden. ‘Ook daar zijn de eerste resultaten veelbelovend.’ De kostprijs per behandeling zal voor paarden zo’n 1000 euro zijn.

Alles wijst erop dat het Europees Geneesmiddelenagentschap deze zomer groen licht geeft om de Gentse technologie in te zetten om artrose bij paarden te behandelen.

Bron: De Tijd

Foto: Remco Veurink

 

0 89
rijtuigje rijtuigenproject duivenvoorde hippomobiel erfgoed
Rijtuigje. © Stichting Hippomobiel Erfgoed

De panier dankt zijn Franse naam aan het vlechtwerk uit wilgentenen. Het rijtuigje van Kasteel Duivenvoorde is er deels uit opgebouwd. “Maar houtwormen zijn er dol op, ze vreten zich in lengterichting door de tenen en wat je overhoudt zijn holle pijpjes, rietjes zeg maar”, legt restaurateur Mar Stolk uit.

Een rijtuigrestaurateur die al het werk in eigen hand wil houden, beoefent tientallen ambachten. Véél meer dan twaalf en dat zonder ongelukken. Van leerbewerker, schrijnmaker, smid, stoffeerder, schilder tot in dit geval wilgenvlechter toe. “We hadden bedacht dat we dit konden uitbesteden”, klinkt het gedesillusioneerd over de stukken in het bakje en de spatborden die waren uitgehold door de houtworm of weggerot onder dikke verflagen, “maar zelfs het werk van de beste wilgenvlechter die voor ons aan de slag ging was nog te grof, niet goed genoeg. Dus zijn we het zelf maar gaan doen.”

Volle pracht

Naar verwachting is de restauratie van de drie rijtuigen en het minisleetje van Duivenvoorde medio juni afgerond en zijn ze op zondag 19 augustus in volle pracht in het kasteelpark te bewonderen.

Lees het complete verslag en bekijk foto’s op de website van de Stichting Hippomobiel Erfgoed

Bron: Stichting Hippomobiel Erfgoed

0 330
Jacques Poppen PP foto Godfried Klerkx
Jacques Poppen met PP. Foto: Godfried Klerkx

Op het terrein waar later dit jaar het WK enkelspan en het WK paramennen wordt gehouden, stond afgelopen weekend Horse Driving Kronenberg National op het programma.

Saskia Siebers kwam bij de enkelspannen (FEI klasse Z) wederom als sterkste uit de strijd en ook bij het paramennen was de winnaar dezelfde als op de internationale menwedstrijd in Kronenberg drie weken geleden. Francisca den Elzen won en Jacques Poppen, die zowel met PP als Anniek aan de start kwam, werd tweede en derde.

Voorsprong in dressuur

In de dressuur nam Poppen een voorsprong door met PP slechts 32,50 strafpunten te laten noteren. ‘PP was top in de dressuur met een superscore van iets meer dan 78%. Nog nooit eerder werden we zo hoog door alle jury’s beoordeeld, dus dat gaat fijn’, aldus de menner uit Froombosch.

Met Anniek liet hij 44 strafpunten noteren en werd in het eerste onderdeel derde achter Den Elzen die 36,5 strafpunten liet noteren. Na de wedstrijd in Exloo eerder dit seizoen leek het nog dat Poppen zijn Anniek vanwege een blessure terug moest trekken, maar niets is minder waar. ‘Anniek haar blessure lijkt gelukkig toch mee te vallen en we kregen weer groen licht van de dierenarts’, vertelt Poppen opgelucht.  ‘Ze vond de omgeving best indrukwekkend, maar liep ook een goede dressuurproef.’

Pittige vaardigheid

In de vaardigheid wist geen van de tien para-deelnemers de lei schoon te houden. Poppen en Anniek hadden met 5,35 strafpunten nog het beste resultaat, gevolgd door Den Elzen (6,79) en Poppen met PP (9). ‘De vaardigheid was een pittige en dat moet ook, want we weten nooit wat er voor parcours op het WK staat. De grond was erg hard en glad waardoor PP iets onzeker liep, maar hij was goed voorwaarts en Anniek deed hetzelfde’, vertelt Poppen.

Anniek wint marathon

Poppen won de marathon met Anniek, waardoor hij met haar tweede werd in de einduitslag achter Francisca den Elzen die maar net iets langzamer was in dit onderdeel. Met PP werd hij zesde in de marathon en derde in de einduitslag. ‘De marathon was voor beide weer een moment van training en tunen op weg naar … Beide deden het geweldig en we zijn enorm trots op ze en ik helemaal op mijn team!’

Poppen vertelt verder: ‘Het is wel bijzonder om te zien dat de paarden qua beweging en talent echt verschillen. Onze prachtige PP loopt met enorm veel beheersing. Stoere Anniek is nog wat hectisch, waardoor het soms lijkt dat zij veel harder gaat, maar de tijden onderling waren nagenoeg gelijk.’

Jacques Poppen besluit: ‘We hopen op een moeilijke keuze welke er eventueel mee mag naar ons WK. We zijn op de goede weg.’

Bekijk hier alle uitslagen

0 94

Dit jaar wordt de eerste internationale menwedstrijd in Ierland ooit gehouden. Deze wedstrijd vindt plaats van 24 tot en met 26 augustus 2018 in Cuffesgrange, Kilkenny.

Het betreft onder meer een CAI2* evenement voor voor enkel- twee en vierspan paarden en pony’s. Ook junioren en paramenners zijn welkom.

Korting

Irish Ferries biedt een speciale korting voor deelnemers aan deze wedstrijd. Informatie over de prijzen en boekingen zijn verkrijgbaar via het secretariaat.

Bekijk hier meer informatie

Bron: Hoefnet / MenSport

koos de ronde vierspan
Koos de Ronde CHIO Aachen 2017 © DigiShots - Dirk Caremans

Het Nederlandse vierspanteam heeft in het Britse Windsor de landenwedstrijd gewonnen. IJsbrand en Bram Chardon en Koos de Ronde mochten daarom de felicitaties van koningin Elizabeth in ontvangst nemen.

Onder leiding van bondscoach Harry de Ruyter won het Oranjeteam voor de derde keer op rij goud tijdens de Royal Windsor Horse Show. Bram Chardon was met zijn derde plaats de beste Nederlander. Boyd Exell won de wedstrijd, de Belg Edouard Simonet eindigde als tweede.

Vader en zoon Chardon

Nadat Bram Chardon in 2012 en in 2015 de wedstrijd in Windsor met zijn succesvolle pony vierspan winnend afsloot, maakte hij dit jaar zijn debuut in Windsor in de vierspan paardenrubriek. Het was bovendien de eerste keer dat vader en zoon samen deel uit maakten van het landenteam.

De 24-jarige Bram begon de wedstrijd goed met de zevende plaats in de dressuur en wist zich in de glibberige marathon prima staande te houden. Tijdens de afsluitende vaardigheidsproef liep hij slechts enkele tijdfouten op waardoor hij IJsbrand in het eindklassement voorbij streefde.

Revanche IJsbrand Chardon

IJsbrand Chardon revancheerde zich na een ietwat teleurstellende dressuurproef ijzersterk in de marathon waardoor hij opklom naar de derde plaats. Helaas rolde er op de brug in de vaardigheid een pechballetje en werd de Europees Kampioen vierde in totaal.

Gladde bodem

Koos de Ronde zette met de vierde plaats in de dressuur het beste Nederlandse resultaat neer, maar kon er door de hevige regenval en de gladde bodem in de marathon niet uithalen wat er in zat. De Ronde stond na twee onderdelen op de zesde plaats en hield deze plek vast in de vaardigheid.

Theo Timmerman raakte vorige week geblesseerd tijdens een trainingsongeval thuis en zag in de marathon zijn rijtuig van paal naar paal glijden. Hij moest noodgedwongen gas terugnemen en belandde halverwege het klassement. In de vaardigheid klom de routinier op naar de twaalfde plaats in het individuele eindklassement.

Jong span

Mark Weusthof reed met een jong voorspan wat in deze gladde marathon de nodige ervaring miste om overeind te blijven. Weusthof werd 14e in het totaalklassement.

‘De menners hebben gedaan wat ze moesten doen,’ vond bondscoach Harry de Ruyter. ‘Ze moesten in de marathon gereserveerd rijden en geen blessures oplopen en dat hebben ze allemaal goed gedaan.’

Ponyrubriek

Jan de Boer won knap voor de zesde keer in zijn carrière de vierspan ponyrubriek.
Tweespanrijder Stan van Eijk kwam voor het eerst aan de start in Windsor en eindigde op de zesde plaats in het 17 deelnemers tellende veld.

Bron: KNHS

Archieffoto: DigiShots

0 43
Mark Weusthof. Foto: Gerben Olthof

De internationale vierspanrijder Mark Weusthof is één van de zeven kandidaten voor de functie van FEI Athlete Representative (rijdersvertegenwoordiger) in het FEI Driving Committee. Dit werd op 8 mei door de FEI bekend gemaakt.

De andere kandidaten zijn de Amerikaanse vierspanrijders James Fairclough en Chester Weber, de Duitse vierspanmenster Mareike Harm, de Hongaarse menner Vilmos Jámbor, de Luxemburgse enkelspanrijder Franz Schiltz en de Britse enkelspan ponymenster Rosanna Walters-Symons.

Online stemming

De online stemming start op 29 juli en loopt tot en met 23 september. Om te mogen stemmen moet je ten tijde van het stemmen minimaal 18 jaar zijn en ten minste aan een van de twee laatste Wereldkampioenschappen mennen hebben deelgenomen.

Als rijdersvertegenwoordiger maak je deel uit van de FEI Driving Committee, waar je kunt meepraten over alles wat zich in de internationale menwereld afspeelt. Op dit moment maken ook Boyd Exell (AUS), Joaquin Medina (ESP), Anne Marie Turbé (FRA) en Richard Papens (BEL) deel uit van deze commissie, die onder voorzitterschap staat van de Hongaar Károly Fugli.

De Athlete Representative is tegelijkertijd lid van de FEI Athletes Committee die gevormd wordt door vertegenwoordigers van alle FEI disciplines.

Bron: Hoefnet

Afgelopen dinsdag, 8 mei 2018, is de Vereniging Paarden Export en Transport Nederland (VPETN) opgericht. Deze vereniging heeft als doel het behartigen van de belangen en het bevorderen van de im- en export van paarden (-sperma en/of -embryo’s) binnen Europa en naar Derde Landen (buiten de EU).

Vereniging

In de vereniging zijn expediteurs, transporteurs, exporteurs, handelsstallen, luchtvracht- en douaneagenten vertegenwoordigd. Afgelopen dinsdag heeft de oprichtingsvergadering plaats gevonden en is het bestuur samengesteld met vertegenwoordigers namens de transporteurs (Marcel Jordan en Ale Schaap), expediteurs (Roy Oirbans en Pascale Drijfhout) en exporteurs (Chantal Gelissen en Arno Koekkoek). Zij zal komende periode ook een onafhankelijk voorzitter aanstellen.

Doelen

De VPETN houdt zich vooral bezig met het verkrijgen en verbeteren van exportcertificaten. Ook zal zij het aanspreekpunt zijn voor export en transport richting de verschillende belanghebbende organisaties. De VPETN heeft ook als doel het aanspreekpunt te zijn richting het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselvoorziening en de NVWA.

Imago bevorderen

Daarnaast heeft de vereniging heeft als doel het bevorderen van het imago van Nederland als paarden exportland. Bedrijven welke bij de VPETN aansluiten willen zich onderscheiden vanwege de gestelde kwaliteitseisen. Er is een huishoudelijk reglement samengesteld waarmee er een zelfreinigend vermogen is gecreëerd in de vereniging.

Bron: persbericht

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,336FansLike
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer