Longeren

Mariska Linden

Ondanks dat Wawollie (v. Ronaldo) niet het braafste paard is, was Mariska Linden gelijk weg van hem. Onder het zadel is ze hard bezig om de ruin op eigen benen te laten lopen, en door regelmatig te longeren gaat dat steeds beter. Toch liep Linden tegen een aantal problemen aan, daarom schakelde ze de hulp van Martsje Bergsma van de Hoefslag@Home-longeerchallenge in.

Toen Linden de ruin drie jaar geleden tegenkwam op internet, sprak de advertentie haar gelijk aan. “Het ging steeds slechter met mijn vorige paard, dus ik was al een beetje om me heen aan het kijken naar wat nieuws toen ik Wawollie tegenkwam”, steekt ze van wal. “Hij zag er uit als een superlief paard, dus ik besloot eens verder te informeren”.

Alleskunner

De amazone probeerde contact te krijgen met de toenmalige eigenaren van het paard, maar dat lukt in de eerste instantie niet. “Via een stalgenoot op de manege ben ik alsnog in contact gekomen met het meisje van wie hij was, dus toen ben ik samen met een vriendin gaan kijken. Nadat we hem gereden hadden waren we zo weg van hem dat we hem gelijk gekocht hebben”.

Het was liefde op het eerste gezicht voor de amazone en haar paard, maar na een tijdje kwam ze er achter dat de toen veertienjarige ruin niet het makkelijkste paard was. “Ik ben zelf niet zo van het rijden en we hebben de afgelopen drie jaar nog wel wat ups en downs gekend”, legt ze uit. “Wawollie is geen makkelijk paard om te rijden. Hij vindt het bijvoorbeeld heel moeilijk om op eigen benen te lopen, waardoor hij het liefst heeft dat je hem constant begeleid. Toen we hem net hadden kon hij niet eens normaal de over de hoefslag lopen. Ik had hem drie tot vier dagen in de week en toen heb ik hem langzaam opgepakt, wat niet altijd even goed ging want hij kan echt een drama-koning zijn. Af en toe kon hij de kleinste dingen heel erg opblazen”.

Leren kennen

Toch heeft Linden geen moment gedacht aan opgeven. “Wawollie houdt van knuffelen en als je naast hem staat, legt hij altijd zijn hoofd op jouw hoofd of drukt hij zijn neus in je gezicht. Hij wil heel graag voor je werken, we hebben hem de afgelopen jaren wel echt leren kennen. Sinds anderhalf jaar is hij volledig van mij en rijd mijn bijrijdster hem een paar keer per week”.

Tempowisselingen

Longeren is een belangrijk onderdeel van de training van Linden. “Toen we heb net hadden bleek dat zijn achterhand heel zwak was en dat hij het liefst veel op de voorhand liep. Het longeren heeft echt geholpen om hem sterker te maken, vooral tempowisselingen zijn echt belangrijk. Toch liep ik tijdens het longeren tegen een aantal problemen aan, dus toen ik hoorde over de Hoefslag@Home-longeerchallenge heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een video ingestuurd”.

Linden koos Martsje Bergsma als instructrice. “Ik kreeg heel veel tips waar ik echt wat mee kan. Wollie wil zich nog wel eens makkelijk van dingen afmaken en galop is zijn lievelingsgang, om dan tempowisselingen te maken is nog best wel lastig. Als ik hem aanspoor vanuit draf zit hij gelijk in galop en ik vond het nog best moeilijk om dat op te lossen. Martsje gaf als tip om hem dan juist in de galop te beginnen en vanaf daar af te bouwen en dat dan weer uit te breiden met tempowisselen”.

Goede manier

“Het was wel een uitdaging om een goede video te maken, omdat mijn zoontje moest filmen”, vervolgt ze lachend. “Maar in deze tijd is het zeker een goede manier om toch feedback te krijgen. Het is een mooie oplossing om toch te kijken waar we staan in de training”.

De combinatie heeft geen grote wedstrijdambities meer. “Misschien dat mijn bijrijdster nog een paar springwedstrijden met hem wil rijden en daar wil ik hem wel voor klaarstomen. Ik vind het belangrijk te blijven kijken naar het paard en wat hij wil doen, om daar een weg in te vinden”, sluit linden af.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Iris van Meijl

Ondanks dat Esther Holierhoek zeventien jaar geleden niet opzoek was naar een jong paard, was ze gelijk weg van de toen vierjarige Tango (v. Rohdiamant). Samen met haar instructeurs heeft ze de ruin opgeleid naar het Z-niveau, waar ze ook nog regelmatig op uitkomen.

De ruin is al sinds 2004 van Holierhoek: “En hij doet het nog steeds”, steekt ze lachend van wal. “We rijden nu op Z-niveau en voorheen sprongen we ook regelmatig, maar in verband met zijn leeftijd zijn we daar nu al twee jaar mee gestopt. Tango is altijd super eigenwijs en heeft echt een eigen persoonlijkheid, toch is hij super braaf met rijden en echt honderd procent betrouwbaar”.

Stoer

De amazone blikt terug naar het moment dat ze de ruin voor het eerst zag. “Toen ik hem kocht reed ik zelf op B-niveau en had ik weinig ervaring, het was ook niet de bedoeling om een jong paard te kopen, maar volgens een vriendin van mij was dit paard gewoon heel erg braaf. En later bleek dat dat echt klopt, want hij heeft nog nooit een stap verkeerd gezet. Toen ik voor het eerst bij hem langs ging stond hij heel stoer naar me te kijken tussen de kettingen en toen vond ik hem gelijk heel gaaf. Ik ben gelijk opgestapt, zonder dat hij door iemand voorgereden werd, en ik kon er gelijk mee wegrijden. Dat was heel bijzonder”.

De klik was er gelijk en Holierhoek ging verder met het doorrijden van de bruine ruin. “Dat ging heel erg goed, we hebben veel begeleiding gehad dat ons heeft geholpen om ervaring op te bouwen. Nog steeds heb ik regelmatig les, want ik vind het belangrijk dat we ons blijven ontwikkelen, zowel onder het zadel als aan de longeerlijn”, legt ze uit. Tijdens het opleiden van Tango heeft ze veel gehad aan het longeren. “Vanaf dag één heb ik het erbij gepakt als onderdeel van de training, met name het stukje gehoorzaamheid was in zijn geval heel belangrijk omdat hij ontzettend dominant is. Dat zou je niet zeggen als je hem ziet, maar dat is hij wel degelijk. Doordat ik zo veel longeerde en veel vanaf de grondwerkte, had ik in mijn rijden ook veel profijt van”.

Scherp aan de hulpen

De amazone zag de Hoefslag@Home-longeerchallenge voorbijkomen en besloot een video in te sturen. “In principe ben ik nu zo ver met longeren dat ik zonder wat te zeggen, met gebarentaal, kan werken. Wat echt superleuk is. Ik was benieuwd naar hoe ik beoordeeld zou worden en of ik dingen zou kunnen verbeteren en zou kunnen leren, en dat bleek gelukkig het geval te zijn”.

Holierhoek koos expert Martsje Bergsma om haar video te beoordelen. “De feedback die ik terugkreeg was echt super positief, dus daar was ik heel blij mee. Ze zag dat Tango heel scherp aan de hulpen is en dat het voor het mooie soms iets te scherp is. Doordat hij zo scherp aan de hulpen is, gebruikt hij zijn lichaam ook niet optimaal. Dus dat is iets waar we echt aan gaan werken, al is het wel echt een uitdaging voor ons allebei. Nadat ik de feedback ontvangen had heb ik het er via de mail nog even met Martsje over gehad, ze gaf mij de tip om de toon van mijn stem te veranderen om meer rust te creëren. Volgens haar zou het al enorm helpen als ik bewust ben van het feit dat het minder scherp moet, en dat klopt ook echt”.

Consequent

“Nu ik erop let in de training zie ik het ook echt terug, dat is echt super grappig. Aan de ene kant vind ik wel dat als ik een hulp geef, hij gewoon moet luisteren. Het is wel een paard dat over je heen dendert als je niet consequent genoeg bent, ook al bedoelt hij dat echt niet vervelend, ik moet daar wel gewoon duidelijk in blijven. Aan de andere kant moet ik dus tegelijkertijd zorgen dat ik de hulpen op zo’n bepaalde manier intoneer en vraag, waardoor hij wat minder heftig reageert”.

De amazone heeft niet echt grote doelen meer voor de toekomst, ze vindt het belangrijk om gewoon van haar paard te kunnen genieten. “In principe rijden we Z en zou ik het heel leuk vinden om na de pandemie nog een paar keer Z te kunnen starten. Daarnaast vind ik het leuk om te blijven longeren om te kijken of ik hem nog wat nieuwe dingen kan leren, maar hij is al eenentwintig dus ik doe het omdat we het allebei leuk vinden, niet omdat we nog iets moeten of omdat het persé nodig is”, sluit ze enthousiast af.

Bron: Hoefslag/ overname zonder bronvermelding én toestemming van webredactie@mediaprimair is niet toegestaan.

Foto: Astrid Kistenmaker

Hoefslag@Home

Wil je nog feedback op je longeertraining? Grijp dan nu je kans, want je hebt nog maar zeven dagen om mee te doen met de Hoefslag@Home-longeerchallenge. Tot en met donderdag 31 december 18:00 kan je video’s insturen die beoordeeld zullen worden door onze experts.

Wie kunnen er mee doen?

Heb je problemen met je paard tijdens het longeren, of gaat alles goed maar ben je op zoek naar wat meer uitdaging in de traningen? Onze juryleden zijn gespecialiseerd in longeren en hebben allemaal ervaring met het werken vanaf de grond. Zij zullen je dus advies geven wat het best bij het paard en zijn begeleider past. Om nog duidelijkere feedback te vragen, zorg dan dat je van tevoren op de video vertelt waar je tegenaan loopt bij het longeren en wat je graag zou willen bereiken. Monya en Martsje zullen dan proberen om daar zo goed mogelijk op in te spelen. Het mag dus rustig misgaan, want het is geen wedstrijd.

Hoe werkt het?

Maak een video van maximaal zes minuten lang waarbij het paard én de longeur volledig in beeld zijn. Dit kan je doen met een filmcamera, maar telefoonkwaliteit voldoet in dit geval ook prima aan de eisen. Voor maar €12,50 kan je de video insturen via de website van WeAllRide. Daarbij kan je kiezen voor één van de juryleden die je video binnen drie dagen zal voorzien van uitgebreide feedback. De video’s kunnen ingestuurd worden van 15 augustus tot en met 25 september.

Meer informatie is hier te vinden.

0 1036

Het longeren is meestal de eerste stap in de opleiding van een spring- of dressuurpaard. Ter voorbereiding op het zadelmak maken of voor de keuring, en ook in de verdere opleiding, draagt longeren duidelijk positief bij aan de training. Maar hoe pak je het goed aan? Ervaringsdeskundige Jos Houwen legt het uit.

Natuurlijke balans

Zodra een paard bekend is met het halster, aan de hand kan meelopen en de juiste leeftijd heeft bereikt, begint Jos Houwen met longeren. Houwen traint al decennia lang paarden aan de longe, zowel groene als ervaren paarden. “Longeren is een ideale manier om de natuurlijke balans van een paard te ontwikkelen. Om te beginnen heb je een goed passend en sterk halster, een goede longeerlijn en een lange zweep nodig. Wij hebben hier verschillende longeercirkels. Dat is natuurlijk ideaal, maar je kunt ook een gedeelte van de bak afzetten. Door het paard in een kleine ruimte te trainen, krijgen ze steun via de aanleuning van de buitenkant, is het makkelijker om van hand te wisselen en loop je minder risico op blessures. Wij longeren altijd buiten, ook als de ondergrond modderig is.

Variatie

Tijdens het longeren gebruikt Houwen een normaal stalhalster of een africhtingsring. Dit is een metalen ring die over de neus gaat, of een kaptoom. “Dat doe ik al jaren. Deze ring is aan een hoofdstel of halster bevestigd en omvat de neus. Daardoor kan je een paard met één kleine ophouding direct corrigeren wanneer ze bijvoorbeeld niet rechtsom willen, zonder dat je de mond verpest. Maar daar moet je wel met veel gevoel mee omgaan, anders is het beter om te kiezen voor een kaptoom. Daar kan je iets meer druk mee uitvoeren zonder dat de inwerking op de neus te sterk is. Jos maakt altijd gebruik van simpele touwtjes als bijzet. “Dat werkt voor mij het beste. Als ze wat verder in de training zijn, doe ik ook wel eens de longeerlijn via het bit terug naar de longeer- singel om nog wat meer nageeflijkheid of buiging te vragen. Zo doen we alles om de jonge paarden voor te bereiden op de ruiter en de ruiterhand.”

Onderscheid

Na de conditietraining is de bijzetteugel de volgende stap, waarbij Jos wel onderscheid maakt tussen spring- en dressuurpaarden. “In de loop der jaren hebben we veel geleerd en zijn we anders over dingen gaan denken. Wij vinden het heel belangrijk dat een paard in een natuurlijke balans en houding leert lopen en de bijzet kan dat eerder afremmen dan stimuleren. Daarom beginnen we daar pas na een paar weken mee. We willen de paarden niet in een bepaalde houding dwingen, want ze zijn nog jong en volop in de groei. Het is al moeilijk genoeg voor ze om op eigen benen op de volte te lopen. De dressuurpaarden worden gemiddeld wel eerder bijgezet gelongeerd dan de springpaarden, omdat bij hen de houding een wezenlijk onderdeel van beoordeling is en je daarmee goed de bovenlijn kan ontwikkelen. Het creëren van goede nageeflijkheid is de belangrijkste reden om de bijzet te gebruiken.” Ook de dubbele longe wordt veel gebruikt. “Als je goed met de dubbele longe kan werken, heeft het veel voor- delen. In vergelijking met de gewone bijzet kan je veel gemakkelijker verschil in de aanspanning maken, omdat je zelf letterlijk de touwtjes in handen hebt.”

Vak apart

Goed longeren is een vak apart. Ik vergelijk het altijd met rijden, alleen moeten ze het dan op de afstands- bediening doen. Ook bij het longeren gaat het erom om de paarden los in het lijf te krijgen en moeten ze scherp aan de hulpen staan. Bij het longeren met de dubbellonge achterlangs ontstaat er bij de jonge paarden naar mijn mening teveel beweging richting de mond. Terwijl we ze juist willen leren dat de aanleuning fijn is, en dat ze daar ook gewicht en verbinding in durven te pakken.”

Wil je weten of je op de juiste manier longeert, of loop je tegen een probleem aan waar je niet uit komt? Stuur dan nu je video in naar de Hoefslag@Home-longeerchallenge. Kies je eigen jury en ontvang feedback op maat voor zowel jou als je paard!

Bron: Hoefslag Magazine

Foto: Remco Veurink

Longeren
Longeren met Pessoa longeersysteem Foto: Sabine Timman

Er zijn nogal wat bijzetsystemen verkrijgbaar die van ‘rondslingeren aan een touw’, ‘trainen’ maken. Wat is daar voor te zeggen, welke mogelijkheden zijn er en wat is het effect ervan, als je besluit te longeren met bijzet? Een aantal aanknopingspunten op een rij.

De longeerhulp

De longeerhulp wordt tegenwoordig door veel mensen gebruikt. Omdat het erg eenvoudig is toe te passen en soms goede resultaten geeft. Er is geen longeersingel bij nodig, wat prettig kan zijn voor paarden die tijdelijk geen singel verdragen. Een nadeel is dat de koorden tussen de voorbenen van het paard doorlopen, wat kan leiden tot een afwijkend bewegingspatroon. Ook geeft het koord druk, of op zijn minst een prikkel, op de plek waar normaal gesproken het zadel ligt. Het is vaak juist die plaats op de rug die paarden moeten durven opbollen en waar je geen druk zou wensen.

Een beweeglijk paard zal snel merken dat de druk verdwijnt, als het zijn hoofd en hals laat zakken. Maar een paard met bewegings- beperkingen en pijn, dat hoofd en hals onvoldoende kan laten zakken, zal druk op de rug en/of in de mond blijven houden. Ook bestaat het risico dat het paard erg op de voorhand gaat lopen en
de hals erg gestrekt zal houden, of maar op één voorkeursplaats afbuigt. Wanneer het paard genoeg beweeglijkheid heeft, kan het koord erg los komen te hangen. Een mogelijk gevolg is dat een paard op het koord stapt, met alle risico’s van dien.

Touwtjes

Met behulp van touwtjes die van de longeersingel door het bit terug naar de longeer- singel lopen, kun je het paard op verschillende manieren instellen. Omdat het touwtje door de bitringen loopt en niet aan het bit eindigt, kan het paard zelf iets variëren in houding en zoeken naar de meest ontspannen positie. Eén van de voordelen van dit systeem boven het eerder genoemde longeersysteem is dat de touwtjes heel licht zijn. Daarnaast kunnen ze ook aan de zijkant van de singel bevestigd worden, in plaats van tussen de voorbenen. Een nadeel is dat het meer oog van de eigenaar vraagt om te bepalen hoe je het paard instelt. Ook bij dit systeem kunnen de touwtjes erg los komen te hangen, als het paard losjes is bijgezet en voldoende nageeft.

Pessoa

Bij het Pessoa longeer-systeem krijgt het paard een prikkel om de achterbenen onder de romp te plaatsen. Dit komt doordat het bontje achter de achterhand langs loopt. Uit onderzoek met het Pessoa longeersysteem is gebleken dat longeren hiermee een gunstig effect kan hebben op een aantal variabelen. Dat is weer belangrijk tijdens revalidatie en training. De onderzoekers merken wel op dat de Pessoa invloed uitoefent via druk op de mond en dat dit mogelijk zou kunnen leiden tot negatieve gevolgen. Om dit te voorkomen is het ook hier, net als bij andere systemen waarbij via de mond wordt ingewerkt, van belang om in de gaten te houden hoe het paard reageert en om het niet strak bij te zetten. Mocht een paard tekenen van ongemak laten zien, dan is het beter om aanpassingen aan de afstelling te doen of op een andere manier te longeren. Volgens de informatie die bij een Pessoa longeersysteem wordt geleverd, is het ook mogelijk om het paard in hogere posities bij te zeggen en zo het paard meer richting verzameling te trainen.

Dubbele longeerlijn

Door middel van de dubbele longeerlijn heb je, net als onder het zadel, met beide kanten van de mond contact en kun je de buitenzijde van het paarden- lichaam mooi begeleiden, zodat het paard bijvoorbeeld wat minder verbuigt of het hoofd kantelt. Als de lijn achter het paard langs loopt begrenst dit het buitenachterbeen en ontstaat een extra prikkel om de achterhand onder het lichaam
te plaatsen. Een voordeel van de dubbele lijnen is bovendien dat het paard niet werkelijk vastgezet is en het steeds mogelijk is om te variëren in de houding van hoofd en hals. Voorwaarden zijn wel dat het paard al gewend is aan de enkele longe, dat de ruiter handig genoeg is met de dubbele lijnen en dat deze voldoende voorwaartse energie weet te behouden. Bij onvoldoende handigheid is longeren met een ander systeem of zonder bijzet beter.

Hoefslag@Home-longeerchallenge

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag welk systeem het beste is. Het is daarom raadzaam om niet klakkeloos de laatste trend in longeren te volgen. Probeer verschillende dingen uit en vraag advies bij dierenfysiotherapeuten of ervaren longeurs, zoals de experts van onze longeerchallenge. Bij Hoefslag@Home film je je trainingen gewoon bij je thuis. Je krijgt binnen drie dagen uitgebreide feedback én je maakt kans op een privéles van het door jou gekozen jurylid.

Meer weten over de Hoefslag@Home-longeerchallenge? Klik dan hier! Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Bron: Eveline Menke voor Hoefslag Magazine

Foto: Sabine Timman

Het is inmiddels alweer december en dat betekent dat je nog maar vier weken de tijd hebt om je video te laten beoordelen. Wil je graag tips van een professionele longeur? Stuur dan nu je video in via de website van WeAllRide en krijg gegarandeerd tips waar je iets mee kan!

Bij Hoefslag@Home film je je trainingen gewoon bij je thuis. Je krijgt binnen drie dagen uitgebreide feedback én je maakt kans op een privéles van het door jou gekozen jurylid.

Wie kunnen er mee doen?

Heb je problemen met je paard tijdens het longeren, of gaat alles goed maar ben je op zoek naar wat meer uitdaging in de traningen? Onze juryleden zijn gespecialiseerd in longeren en hebben allemaal ervaring met het werken vanaf de grond. Zij zullen je dus advies geven wat het best bij het paard en zijn begeleider past. Om nog duidelijkere feedback te vragen, zorg dan dat je van tevoren op de video vertelt waar je tegenaan loopt bij het longeren en wat je graag zou willen bereiken. Monya en Martsje zullen dan proberen om daar zo goed mogelijk op in te spelen. Het mag dus rustig misgaan, want het is geen wedstrijd.

Hoe werkt het?

Maak een video van maximaal zes minuten lang waarbij het paard én de longeur volledig in beeld zijn. Dit kan je doen met een filmcamera, maar telefoonkwaliteit voldoet in dit geval ook prima aan de eisen. Voor maar €12,50 kan je de video insturen via de website van WeAllRide. Daarbij kan je kiezen voor één van de juryleden die je video binnen drie dagen zal voorzien van uitgebreide feedback. De video’s kunnen ingestuurd worden tot en met eind december.

Meer weten over de Hoefslag@Home-longeerchallenge? Klik dan hier! Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Bron: Hoefslag

Foto Remco Veurink

Hoefslag@Home

Loop je tijdens het longeren tegen problemen aan en wil je graag een keer feedback van een onafhankelijke instructeur? Stuur dan je video in naar de Hoefslag@Home-longeerchallenge en ontvang binnen 48 uur feedback van de door jou gekozen longeer-expert.

Bij Hoefslag@Home film je je trainingen gewoon bij je thuis. Je krijgt binnen drie dagen uitgebreide feedback én je maakt kans op een privéles van het door jou gekozen jurylid.

Erg nuttig

Zo liep Pascalle Wijnands er met haar pony Dot tegenaan dat de pony moeilijk de korte bochten door kwam, ze koos ervoor om haar problemen voor te leggen bij Monya Spijkhoven. “Ik heb voor Monya gekozen omdat ze aangaf goed te zijn met de dubbele lijnen. Toevallig zat ik een tijdje terug er over na te denken om dit een keer te gaan proberen, omdat Dot longeren met een enkele lijn heel moeilijk vindt. Natuurlijk is het belangrijk om ook overweg te kunnen met een enkele lijn, maar dubbele lijnen is echt iets wat ik heel graag nog wil leren. Niet alleen voor Dot maar ook voor mijn andere pony Witje”.

Ze vervolgt: “De feedback die ik kreeg was echt nuttig. Het was fijn om te horen dat ik goed stond, maar dat de lijn wel een slagje korter kon. Ik mocht wat meer in contact blijven met mijn pony, daar zijn we nu ook hard op aan het oefenen. Daarnaast maakte ik wat foutjes bij het wegsturen, dat was ook een fijne tip waar we echt iets mee kunnen”.

Kies je eigen instructeur

Loop jij nou ook ergens tegenaan, of heb je geen problemen maar wil je toch graag een keer longeerles? Maak dan een video van maximaal zes minuten lang waarbij het paard én de longeur volledig in beeld zijn. Dit kan je doen met een filmcamera, maar telefoonkwaliteit voldoet in dit geval ook prima aan de eisen. Voor maar €12,50 kan je de video insturen via de website van WeAllRide. Daarbij kan je kiezen tussen Martsje Bergsma en Monya Spijkhoven die je video binnen drie dagen zal voorzien van uitgebreide feedback. De video’s kunnen ingestuurd worden tot eind december.

Maaike Hof

Twee jaar geleden liepen Maaike Hof en haar zestienjarige haflinger Arno v.d. Banis (v. Abel) tegen verschillende problemen aan onder het zadel. De amazone maakte toen de keuze om afscheid te nemen van het rijden en zich te gaan richten op het trainen aan de hand. Tot op de dag van vandaag heeft ze nog geen spijt gehad van deze keuze. Sterker nog; ze mist het rijden helemaal niet.

“Ik was op zoek naar een paard toen ik Arno tegenkwam”, blikt de amazone terug. “Hij is ruim 1,55M en ik ben zelf ook heel groot, daarnaast stond hij in de buurt dus ik besloot bij hem te gaan kijken. Ondanks dat ik niet de grootste held was met rijden, durfde ik gelijk met hem te galopperen door de bak. Op dat moment dacht ik: ‘Als ik dit nu al durf, is dit hét paard wat mij vertrouwen gaat geven’”.

Onzeker

Ondanks dat het proefrijden heel goed ging, ging het rijden thuis heel slecht. “Arno is wat onzeker onder het zadel en ik ben zelf niet de grootste held, dat samen werkt gewoon niet. Hij heeft een leider nodig en dat ben ik op dit moment niet. Doordat ik niet op tijd kan ingrijpen als hij schrikt heb ik er ook al een paar keer naastgelegen. Dat heeft ervoor gezorgd dat er nog meer zenuwen ontstonden tijdens het rijden”.

Hof belandde in een burn-out en maakte daarom de keuze om tijdelijk te stoppen met rijden. “In het begin vond ik het jammer, maar nu zitten er alleen maar voordelen aan. Ondanks dat ik dacht dat rijden heel belangrijk was, ben ik er achter gekomen dat ik geen ruiter ben. Ik wil gewoon iets met mijn paard bereiken, en dat hoeft niet perse onder het zadel te zijn”.

Longeren

De combinatie besloot zich te gaan richten op alle soorten trainingen vanaf de grond. “Eigenlijk doen we alles, behalve rijden. Longeren aan de dubbele longe en werken aan de hand vinden we beide heel leuk om te doen. We oefenen momenteel op de verzamelde draf, travers, wijken en schouderbuitenwaarts. Alles vanaf de grond natuurlijk. Sinds een half jaar oefenen we hier vijf dagen per week mee. Ik wil hier dan ook echt verder mee te komen”.

Andere blik

Dit soort oefeningen aan de hand kunnen ervoor zorgen dat paarden kort worden in hun lijf. Daarom longeert Hof haar haflinger dan ook minimaal twee keer in de week. “Aan de longe probeer ik dan lengte en tempo mee te pakken, dat vult de andere oefeningen mooi aan. Ik krijg longeerles van een hele lieve instructrice die mijn paard ook heeft getraind, maar ik was op zoek naar iemand die eens met een andere blik mee wilde kijken. Zo kwam ik terecht bij de Hoefslag@Home-longeerchallenge. Ik kan natuurlijk niet meedoen met dressuur- of springwedstrijden, dus deze challenge is een mooie manier om te kijken waar we staan in de training”.

Actiever paard

Hof koos Bastiaan de Recht als beoordelaar van haar video. “Het was best moeilijk om in zes minuten te laten zien waar we staan, maar ik denk dat ik een goed beeld heb kunnen geven. Ik kon je goed vinden in het commentaar. Zo kreeg ik complimenten dat Arno mooi in verticale balans loopt, dat hij goed kan halsstrekken en daarbij netjes in contact blijft. Bastiaan gaf mij vooral tips over dat we in de optoming wat meer contact aan de voorkant mogen vragen om Arno iets opgerichter te krijgen. Toen ik die tips uitprobeerde merkte ik gelijk dat ik een actiever paard had, alle energie die ik aan hem gaf kon ik aan de voorkant weer opvangen. De feedback heeft mij heel erg geholpen”.

Ze vervolgt: “Deze manier was nieuw voor mij, dus het was wel even wennen. Toch is het laagdrempeliger, je hoeft bijvoorbeeld niet met een trailer op pad om ergens heen te gaan. Bastiaan zijn commentaar werd live opgenomen terwijl mijn video afgespeeld werd, dus ik kon precies zien waarom hij dingen zei. Het is een directe methode en het is leuk om je op deze manier te blijven ontwikkelen”.

Doel

Hof wil ooit weer op de rug van haar haflinger klimmen, maar dat heeft absoluut geen haast. “Het is leuk als uiteindelijk blijft dat we in het grondwerk zo ver zijn gekomen dat we ook weer kunnen rijden, maar dat hoeft niet perse. Mijn doel is om te laten zien wat voor ontzettend goed paard ik heb. Hij is erg flexibel, wil graag leren en draait zijn ‘hoef’ niet om om hard te werken. Ik wil zo ver mogelijk met hem komen, als dat aan de hand is is dat helemaal niet erg. We willen gewoon zo veel mogelijk leren.

Meer weten over de Hoefslag@Home-longeerchallenge? Klik dan hier! Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Tekst: Isa Wessels

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit/ Nena DM Photography

Daphne Bartels met Smyrill

Daphne Bartels deed mee aan de Hoefslag@Home Longeer Challenge. Ze kreeg advies van Bas de Recht en naar eigen zeggen loopt haar Ijslander Smyrill een heel stuk vloeiender aan de longe. Het doel van de amazone is om een zo sterk, gezond en blij mogelijk paard te trainen en ze zijn goed op weg. 

Challenge

Ze vertelt over de Longeer Challenge: “Ik zag jullie Challenge toevallig voorbij komen en ik weet ook niet precies waar ik het zag, ik zit namelijk wel vaker gewoon op internet naar paard-gerelateerde dingen te zoeken. Maar deze post viel mij op omdat Bas de Recht genoemd werd. Ik volg eigenlijk alles wat hij doet en hij inspireert mij. Toen ik zag dat hij de longeer-video zou beoordelen dacht ik ‘dit ga ik meteen doen’.”

Mooie boost

Longeren is een aparte tak van sport. “Ik heb vrij veel les, maar de laatste tijd niet meer in longeren of grondwerk. Ik vond daarom dat ik wel weer wat input kon gebruiken. Het waren niet echt specifieke dingen waar ik tegenaan liep, maar met rijden ben ik veel bezig met gedragenheid en mijn paard wat meer op zijn achterhand te laten lopen. Ik wil een soort van dragend ritme creëren. Daarnaast heeft Smyrill de neiging om zijn rug weg te drukken en ik probeer dat te voorkomen, maar dat lukt niet altijd. Het kan daarnaast natuurlijk altijd beter, dus een boost was mooi meegenomen.”

Anders

“Ik kreeg best wel veel tips en ik moet zeggen dat er wel echt de tijd genomen werd om mijn filmpje te analyseren. Heel erg leuk! De tip die het meest is blijven hangen is dat ik bepaalde dingen voorwaarts op moet lossen. Mijn paard is heel erg rennerig en degene van wie ik les heb is juist van het terugnemen en controlebehoud. Bas de Recht zei dat mijn paard juist zijn rug wegdrukte op het moment dat ik hem terug nam, dus het juist belangrijk was dat ik het  op die momenten voorwaarts zou oplossen. Het was niet tegenovergesteld, maar wel anders dan ik gewend was.”

Veelzijdig

“Smyrill is een zeventienjarige Ijslander en ik heb hem nu vier jaar. Hij is aan één oog blind en dat maakt het longeren soms wel een stuk ingewikkelder. Onder het zadel rijden we dressuurmatig, maar gaan we ook veel naar buiten. Ik rijd het liefst dressuurmatig buiten, maar op dit moment zijn de bermen hier in de buurt heel slecht. Dit maakt dat we nu vooral in de bak trainen.” De amazone is erg veelzijdig. “Dressuurles krijg ik onder andere van Sander Marijnissen, maar ik volg op dit moment ook een online-cursus Pain and Performance Science. Die cursus wordt gegeven door een Amerikaanse en is heel erg gericht op het bewegen vanuit intrinsieke motivatie. Ik probeer echt van alles wat”, lacht ze. 

Op eigen initiatief

Toen de amazone de tips van Bas de Recht in de praktijk ging toepassen, merkte ze een verandering bij haar paard. “Hij begon met meer ritme te bewegen en het werd allemaal wat vloeiender. Ik hoop dat mijn paard zo sterk en gezond mogelijk blijft. Daarnaast vind ik het het allerbelangrijkst dat hij blij is. Het bijzondere aan Smyrill is dat hij altijd wil werken en het ook altijd voor mij zal blijven doen. Toch ben ik wel heel erg alert. Op dit moment probeer ik hem wat meer autonoom te laten worden, want hij doet alles zo braaf. Hij mag wat meer initiatief tonen, maar daar werken we rustig aan”, besluit de amazone haar verhaal. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto:   

Vanwege de coronamaatregelen worden er de komende tijd geen wedstrijden meer georganiseerd. Ondanks dat dat alles behalve leuk is, heb je nu waarschijnlijk wel de tijd om je te richten op trainingen waar je normaal gesproken minder aandacht aan besteed. Denk bijvoorbeeld aan longeren!

Waarschijnlijk longeert iedereen wel eens, maar wanneer longeer je nu eigenlijk op de juiste manier? Om mensen op weg te helpen of juist te helpen met het oplossen van problemen, hebben wij de Hoefslag@Home-longeerchallenge opgericht. Een corona-proof mogelijkheid om feedback van professionele longeurs te krijgen, gewoon vanaf een video!

Kies je eigen jury

Maak een video van maximaal zes minuten lang waarbij het paard én de longeur volledig in beeld zijn. Dit kan je doen met een filmcamera, maar telefoonkwaliteit voldoet in dit geval ook prima aan de eisen. Voor maar €12,50 kan je de video insturen via de website van WeAllRide. Daarbij kan je kiezen voor één van de juryleden die je video binnen drie dagen zal voorzien van uitgebreide feedback. De video’s kunnen ingestuurd worden tot en met eind december.

Advies op maat

Heb je problemen met je paard tijdens het longeren, of gaat alles goed maar ben je op zoek naar wat meer uitdaging in de traningen? Onze juryleden zijn gespecialiseerd in longeren en hebben allemaal ervaring met het werken vanaf de grond. Zij zullen je dus advies geven wat het best bij het paard en zijn begeleider past. Om nog duidelijkere feedback te vragen, zorg dan dat je van tevoren op de video vertelt waar je tegenaan loopt bij het longeren en wat je graag zou willen bereiken. Monya en Martsje zullen dan proberen om daar zo goed mogelijk op in te spelen. Het mag dus rustig misgaan, want het is geen wedstrijd.

Wil je graag meer informatie of wil je graag een video insturen? Ga dan naar de website van WeAllRide!

Foto: Remco Veurink

Volg ons!

0FansLike
0VolgersVolg
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer