Hoefslag@Home-Wintercompetitie

Mandy Knevel rijdt nu bijna vier maanden op de vijfjarige PRE Impetu V. Ondanks dat de schimmel nog erg groen is, gaat het trainen steeds beter. Het gaat de laatste tijd zelfs zo goed dat de amazone besloot om een video in te sturen naar de Hoefslag@Home-wintercompetitie.

Voordat Knevel paarden van anderen bij ging rijden, heeft ze altijd haar eigen paard gehad. “Toen ik ging samenwonen heb ik mijn paard verkocht en ben ik me meer gaan richten op het rijden van paarden van anderen. Onlangs ben ik verhuisd naar de plek waar ik vandaan kwam, via internet ben ik daarna bij Impetu terecht gekomen”.

Kort lopen

De amazone was vanaf het eerste moment weg van de ruin, maar het rijden ging niet gelijk goed. “Net zoals veel Spaanse paarden drukte hij zijn rug naar boven en ging hij heel kort lopen. Hij werd ook een beetje stout, dus toen hebben we een osteopaat en zadelpasser laten komen. Toen zij concludeerden dat het allemaal goed zat ben ik weer fanatiek gaan lessen bij mijn oude instructrice, vanaf toen zijn we echt aan het werk gegaan. Nu loopt hij heel erg fijn”.

Uitdaging

Omdat het rijden zo goed ging, wilde de amazone wel eens weten wat waar ze nu staan. “Ik vond het heel leuk om mee te doen met Hoefslag@Home, het was heel erg uitdagend. Wat zo leuk is aan paardrijden is dat je denkt dat het heel erg goed gaat, maar dat je eenmaal in de proef nog heel veel verbeterpunten tegenkomt”, legt ze lachend uit. “Ik kwam dingen tegen die tijdens het trainen vaak wel goed gaan, maar in de proef veel moeilijker zijn. De feedback was wel erg herkenbaar, hij mag wat meer van achter naar voor gereden worden en wat lengte in de hals krijgen”.

Proefgericht trainen

Ze vervolgt: “Zo’n online wedstrijd is zeker goed om te oefenen, het maakt de stap naar de reguliere wedstrijden wat kleiner. Zelf merk ik heel erg dat als ik niet naar een wedstrijd toe werk, ik zelf maar wat ga trainen. Tijdens een proef moet ik dan opeens op bepaalde punten een overgang maken of de oefening uitvoeren. Tijdens het trainen nemen we de tijd om fouten te herstellen, maar in de ring kan dat natuurlijk niet. Met een wedstrijd als doel train ik gerichter, deze proef werd ik me daar heel erg bewust van”.

De eigenaresse van Impetu richt zich momenteel heel erg op Working Equitation met de ruin. Knevel wil zich de komende tijd meer richten op proefgericht rijden. “Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat ik hem officieel uit ga brengen. Tijdens het trainen is de lengte in de hals een groot aandachtspunt. We zijn bezig om hem wat meer vanuit achteren te activeren, zodat hij wat langer wordt in zijn lijf. Dat hij echt zijn achterbeen gebruikt en vanuit daar actief wordt. Mijn persoonlijke doel is om uiteindelijk het Z in te kunnen, maar dat is nog heel erg ver weg. Impetu is nog hartstikke groen, maar het is wel het plan”.

Kingsley rijlaarzen

Als je meedoet met de Hoefslag@Home-wintercompetitie maak je kans op een waardebon ter waarde van €1000,- om te besteden aan custom made Kingsley Rijlaarzen. “Mijn laarzen waren helemaal kapot, dus ik heb na zes jaar echt nieuwe aan moeten schaffen. Toch zou het geen kwaad kunnen om een extra paar laarzen erbij te hebben”, legt Knevel uit. “Want met deze laarzen rijd ik momenteel dagelijks in een natte bak. Daarnaast houd ik er van om er chique uit te zien en om laarzen te hebben die blinken en opvallen. Het zou super gaaf zijn om de waardebon te winnen”, sluit ze enthousiast af.

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto’s: Privébezit

Kiara van Grevenbroek kocht Zhanna (v. Farington) met de intentie om haar een tijdje te rijden en dan weer door te verkopen. Ondanks dat ze in het begin zelf niks aan de merrie merkte, ontdekte ze bij toeval meer over Zhanna haar gedrag in het verleden. Op dat moment besloot Grevenbroek de vos zelf te houden en te kijken hoe ver ze samen kunnen komen. Na een lange weg rijden ze nu Z2 en zijn ze vastbesloten om de Grand Prix te halen.

“Toen ik Zhanna zes jaar geleden kreeg was het eigenlijk de bedoeling dat ze uiteindelijk verkocht zou worden. Het liefst verkoop ik mijn paarden niet, maar mijn vader komt uit het bedrijfsleven en hij vond dat ik het toch maar eens moest leren”, begint ze lachend te vertellen. “Die missie is helaas mislukt. Zhanna heeft wel te koop gestaan, maar op het moment dat de advertentie online stond kreeg ik allemaal berichten van haar vorige eigenaren. Zij vroegen zich af of ik Zhanna wel kon rijden, want zij konden in het verleden helemaal niks met haar. Het enige wat ze deed was stijgeren, zich achterover laten vallen en staken. Zelf merkte ik daar in het begin helemaal niks van, tot dat ze zich wat meer thuis begon te voelen”.

Drama

De merrie begon hetzelfde gedrag te vertonen als dat ze bij haar voormalige eigenaren deed. “Ik ben drie jaar bezig geweest om haar normaal de bak door te krijgen. Dat was niet altijd even leuk, maar ik wilde niet opgeven. Op stal was ze super lief en door veel grondwerk met haar te doen ben ik er achter gekomen dat ze heel werkwillig is. Mede door de stukken onder het zadel die ze fijn liep, was ik er van overtuigd dat ze echt een goed paard kon worden. Het maakte mij niks uit hoelang het zou duren, zolang we het samen konden doen was het al goed”.

De combinatie begon in het L en start ondertussen Z2. “Vooral in het begin waren de wedstrijden echt een drama. Thuis werd ze steeds liever, maar op wedstrijd ging ze zich weer zo gedragen. Zo is ze bijvoorbeeld heel erg bang voor de bakdeuren. Dan ontploft ze, komt ze uit het niets omhoog en moet ik echt oppassen dat ze haar benen niet over de teugels slaat. Hierdoor werd ik best wel vaak uitgebeld, maar daar leert ze natuurlijk ook niks van. Omdat dat steeds vakere gebeurde ben ik gaan kijken naar hoe zij bereden wil worden en hoe we de samenwerking konden verbeteren. Tijdens de wedstrijden daarna heb ik me volledig gericht op de ontspanning, de punten liet ik even voor wat het was. Uiteindelijk ging dat steeds beter. Het is een heel werkwillig paard, ze is alleen nooit begrepen geweest”.

Motivatie

Toen Zhanna nog te koop stond, heeft een potentiele koper een opmerking gemaakt waardoor Van Grevenboek nog meer gedreven werd om het Z te bereiken. “Zhanna stond te koop als een paard met talent voor het hogere werk. Een mevrouw die toen kwam kijken heeft toen geroepen dat ze het Z nooit zou kunnen halen. Ze reed Zhanna toen met kin op de borst en vol gas. Als je een paard zo wil kwetsen, gaat hij het sowieso niet voor je doen”, vindt de amazone. “Sindsdien was mijn grootste doel om in het Z te komen, het maakte niet eens uit hoe”.

Vertrouwde omgeving

De combinatie doet ook mee met de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Van Grevenbroek wilde graag een keer feedback op hun proefgerichte training thuis. “Op wedstrijden hebben we dus nog best veel spanning. De tips die dan op het protocol staan neem ik wel mee, maar thuis is Zhanna heel anders onder het zadel. Op de video die ik instuurde was ze nog steeds wel een beetje gespannen omdat de oefeningen zo snel achter elkaar kwamen, maar het is een leuke manier om te kijken wat voor punten we in een vertrouwde omgeving scoren”.

Ze vervolgt: “Als tip kregen we mee dat ze nog wel wat meer opgericht mocht blijven in de zijgangen, en daar was ik het ook zeker mee eens. Daarnaast stond er op het protocol dat de wissels wat meer ontspannen mogen. Ik zeg altijd dat Zhanna twee PK achter heeft en maar één PK voor”, lacht de amazone. “Ze slaat soms haar achterhand er onder en dan komt ze voor niet weg. Als ze ontspannen is lukt het haar wel, maar als ze gespannen is wordt het heel moeilijk. Toch hebben we hier een voldoende op gehaald, het is dus leuk dat we toch konden laten zien dat ze het wel kan”.

Grenzen

“Mijn droom is toch wel om Grand Prix met haar te starten. Dat is nog ver weg, maar we kijken gewoon hoe ver we samen kunnen komen. De afgelopen jaren hebben we allemaal gekke dingen gedaan zodat ze wat minder angstig zou worden. Zo gingen we koeiendrijven en crossen zodat ze over enge hindernissen moest springen. Daarnaast hebben we ook heel veel schriktrainingen gedaan. We hebben de grenzen opgezocht en dat probeer ik nu ook in de dressuursport te doen. Inmiddels is ze al zestien dus we moeten kijken wat ze nog kan en wil, maar ze is nog super fit dus we gaan het zien”.

Kingsley rijlaarzen

Als je meedoet met de Hoefslag@Home-wintercompetitie maak je kans op een waardebon ter waarde van €1000,- om te besteden aan custom made Kinsley Rijlaarzen. De Kingsley laarzen van Van Grevenboek zijn wel toe aan vervangingen volgens de amazone. “Ik geef mijn geld liever uit aan de paarden dan aan mezelf, dus ik zou niet zo snel nieuwe laarzen voor mezelf kopen. Toch lijkt het me super om straks weer in stijl de ring in te kunnen”, sluit ze enthousiast af.

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto’s: DVR-Photography

Anne van de Kieft was op zoek naar een klein en braaf paard, maar stuitte bij toeval op de toen vijfjarige, 1.70M-hoge niet al te brave Dirk (v. Special D). Na een hele lange weg met vallen en opstaan zijn ze ondertussen ZZ-Zwaar en hebben ze de Lichte Tour als doel gesteld.

“Ik was op zoek naar een klein braaf paard omdat ik na een paar ongelukjes een beetje angstig was geworden. Uiteindelijk kwam ik terecht bij Dirk, die ondertussen 1.74M is”, steekt ze lachend van wal. “Inmiddels is dat alweer zeven jaar gereden en hebben we een hobbelige weg achter de rug. Toen ik hem kreeg kon hij stappen, draven en galopperen en was hij op zich wel braaf. Maar na een half jaar kreeg hij meer energie en werd hij heel kijkerig tijdens het rijden”.

Vertrouwen

Nadat de combinatie aan elkaar gewend was besloot Van de Kieft wedstrijden te gaan rijden. “Met name in het L kwamen we nooit verder dan de E/B-lijn omdat Dirk dan iets in de hoek zag en absoluut niet meer erlangs wilde. We kregen van de jury vaak te horen dat het een powerhouse van een paard is, maar dat hij nog wel in goede banen geleid moest worden”, grinnikt de amazone. “Toch zag ik het af en toe echt niet meer zitten. Ik heb echt periodes gehad dat ik mezelf huilend afvroeg waarom ik hier aan begonnen was en dat het echt te moeilijk was. Ik wist niet meer hoe het ooit goed moest komen, daarom besloot ik een nieuwe instructeur te zoeken, zo kwam ik uit bij Mark van de Donk. Hij heeft van het begin af aan vertrouwen in ons gehad en ons super geholpen, waardoor we inmiddels alweer ZZ-Zwaar rijden. Dat is super gaaf en daar ben ik ook heel erg trots op”.

Droom

De amazone raakte zo gehecht aan Dirk, dat ze er nooit aan gedacht heeft om hem te verkopen. “Dirk is mijn paard en hier moet ik het mee doen. Door door te zetten en mede dankzij Mark zijn we door de moeilijke momenten heen gekomen. Dirk is nooit gemeen geweest, maar het is wel een paard met karakter. Je kan hem niet dwingen. We doen alles samen, als ik hem dingen op ga leggen doet hij het zeker niet”.

Van de Kieft had nooit verwacht dat ze de subtop zouden halen. “Mijn allergrootste meisjesdroom is was dat ik het Z zou halen, dat is ondertussen ruimschoots gelukt. We zijn ondertussen één keer ZZ-Zwaar gestart, maar we waren beide heel zenuwachtig dus niet alles ging even goed. Helaas gingen vlak daarna de coronamaatregelen in, waardoor we niet meer weg zijn geweest. Om toch een beetje routine te houden rijden we mee met de Hoefslag@Home-wintercompetitie. We kunnen de oefeningen oefenen in onze eigen vertrouwde omgeving zodat we toch nog ergens naartoe kunnen werken en vertrouwen op kunnen bouwen”.

Hoogste cijfer

Over de wedstrijd vertelt ze: “De proeven zijn iets langer en er zitten opeens weer travers in. Toen ik nog in de klassen reed waar dat verplicht was, vond ik het een verschrikkelijke oefening. Pas toen we ZZ-licht startten lukte het me pas om ze goed te rijden, en toen hoefde het niet meer. Gek genoeg haalde ik daar nu mijn hoogste cijfer op”, lacht Van de Kieft. “Het commentaar was leuk en ik was positief verrast over wat de jury allemaal kon zien vanaf een video. Zo zag hij een klein verschil in de buiging tussen links en rechts en dat Dirk vanuit het appuyement iets korter werd in de hals, wat beide klopte”.

Lichte Tour

Momenteel is de combinatie hard aan het trainen om straks wee regulier te kunnen starten. “Dirk gaat zeker niet weg, dus zolang hij het leuk vindt en aankan gaan we gewoon door. Volgens Mark is de rek er ook zeker niet uit, hij denkt dat Dirk nog wel Lichte Tour kan lopen. Dirk kan ondertussen piafferen en de series gaan ook redelijk. De sky is the limit, dus je weet natuurlijk niet wat de toekomst ons brengt. We blijven lekker doorgaan en we zien wel waar we eindigen. Ik had nooit verwacht dat we dit al zouden bereiken, dat de Lichte Tour in zicht is is wel heel bijzonder”.

Kingsley rijlaarzen

Als je meedoet met de Hoefslag@Home-wintercompetitie maak je kans op een waardebon ter waarde van €1000,- om te besteden aan custom made Kinsley Rijlaarzen. Van de Kieft kan wel een nieuw paar gebruiken voor als de wedstrijden straks weer beginnen. “Dan kunnen we straks weer shinen in de ring”, sluit ze enthousiast af.

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto’s: Sportpaardenfoto.nl/ Nikki de Kerf

pony

De Hoefslag@Home-wintercompetitie is in volle gang en onze juryleden zijn hard bezig met het beoordelen van de vele video’s die ingestuurd worden. Wist je dat als je een video instuurt je niet alleen feedback krijgt, maar ook kans maak op vele prijzen?

Edivorm statiedeken

Als je meedoet met de wedstrijd maak je kans op leuke prijzen, per klasse wordt er een ranking opgesteld. Alle nummer 1 winnaars krijgen een Edivorm statiedeken plus een WeAllRide wisselbeker. De nummers twee tot en met zes winnen allemaal een rozet.

Daarnaast maken de meest opvallende combinaties een kans op een plekje in de Hoefslag-spotlight.

Kingsley rijlaarzen

Naast de algemene prijzen is er ook nog een overall-prijs die je kan winnen: Kingsley Riding Boots stelt op maat gemaakte rijlaarzen beschikbaar ten waarde van maar liefst €1000,-. Wil je kans maken op deze bijzondere prijs? Plaats dan een foto op sociale media met waarom jij de laarzen wil winnen, gebruik de hashtag #Hoefslagwinter en tag Kingsley, WeAllRide en Hoefslag in de foto. Wil je liever geen foto plaatsen? Geen probleem! Stuur een mail naar hoefslag@mediaprimair.nl met de reden waarom jij deze laarzen verdient. Aan het eind van de wedstrijd maken we de winnaar bekend.

Eindklassement

De Wintercompetitie loopt van 20 oktober t/m 15 december en is, in tegenstelling tot de zomercompetitie die verdeeld was in periodes, één grote wedstrijd. Toch kan je meerdere video’s insturen, het beste resultaat telt dan mee voor ons eindklassement.

Per ingestuurde proef betaal je € 12,50 in plaats van 15 euro!

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Bron: Hoefslag

Foto: Archief

Ilze van Asperet

Eigenlijk besloot Ilse van Asperdt twee jaar terug de handdoek in de ring te gooien wat de paardensport betreft, maar toen ze onlangs op de merrie van haar vriendin stapte begon het toch wel weer te kriebelen. Ondertussen heeft ze de smaak weer te pakken en is ze niet alleen recreatief aan het rijden, maar is ze zich samen met de merrie Zitha (v. Candidat) aan het voorbereiden op volgend wedstrijdseizoen.

“Ik heb vanaf mijn tiende tot mijn zesendertigste altijd paarden gehad, maar toen ik twee jaar terug afscheid moest nemen van de laatste heb ik besloten dat ik er even klaar mee was”, geeft de amazone lachend toe. “Toch kwam ik afgelopen zomer terecht bij een vriendin en haar vriend die een paard hadden gekocht voor bosritten, zodoende ben ik Zitha bij gaan rijden”.

Veel pech

“Het is een hele lieve en werkwillige merrie. Ze is absoluut geen dooie en doet altijd haar best. In het verleden heeft ze een paar proefjes gelopen en een paar parcourtjes gesprongen, maar ze is nooit serieus uitgebracht”.

De amazone heeft in het verleden heel veel pech gehad met paarden. “Eigenlijk had ik het gevoel dat ik wel weer klaar was met rijden, totdat ik dus voor het eerst op Zitha zat. Op dat moment kwam ik er achter dat dat helemaal niet zo was. Toen ik stopte met rijden twee jaar terug heb ik ook altijd geroepen dat ik nooit meer de wedstrijden in zou, maar ook daar begon ik echt weer naar uit te kijken. Afgelopen zomer hebben we een keer een onderlinge wedstrijd gereden en zo ben ik er achter gekomen dat Zitha heel braaf is en het eigenlijk heel leuk doet”.

Voorbereiding

De combinatie had de smaak te pakken, maar toen gingen de wedstrijden op slot vanwege de coronamaatregelen. “Ik werd getipt door de eigenaresse van Zitha over de Hoefslag@Home-wintercompetitie dus we besloten om een video in te sturen, wat super leuk was om te doen. Het was lastig kiezen omdat de Licht-proef lijkt op de reguliere L2-proef en wij normaal L1 startten, maar het was heel toegankelijk omdat we zelf mochten kiezen. Ik heb uiteindelijk gekozen om de B proef in te sturen, wat een fijne proef was om te rijden. Normaal ben ik wel altijd van het rijden op ander terrein voor dit soort dingen, maar het was ook wel eens fijn om in onze eigen omgeving te kunnen rijden. Ondertussen heb ik besloten om straks officieel te gaan starten als het weer kan, dus dit was een mooi voorbereiding voor volgend jaar”.

Prettig beschreven

Voor Asperdt voelde de online competitie als een normale wedstrijd. “Er wordt wel wat van je verwacht op het moment dat de camera aan gaat. Natuurlijk kan je er voor kiezen om de proef tien keer over te rijden en opnieuw op te nemen als er iets niet goed gaat, maar dat hebben wij niet gedaan. Het was super fijn om mijn protocol terug te krijgen en ik was heel blij met de feedback die er op stond. Ik kon me goed vinden in het commentaar en het was over het algemeen allemaal heel prettig beschreven.  Naar mijn idee heeft iemand mijn proef gezien en echt de moeite genomen om er serieus naar te kijken, wat super fijn is”.

Iets actiever

Over haar protocol vertelt ze: “Ik had een hoop zevens dus ik was heel tevreden. Maar ik kreeg ook te lezen dat als ik mijn paard iets actiever zou gaan rijden, we van zevens achten kunnen maken. Als de achterhand er meer onder komt en Zitha iets meer gedragen gaat lopen, wordt het beeld automatisch ook stiller. Natuurlijk wist ik dat al, maar toen ik dat op mijn protocol zag werd ik nog gemotiveerder om er hard mee aan de slag te gaan. Ik wil mijn cijfers omhoog krijgen en uiteindelijk dikke winstpunten rijden als we volgend jaar gaan starten”.

De amazone stond een tijd eerste in het klassement, maar is ondertussen van haar plekje gestoten. “Misschien stuur ik nog een B proef in om te kijken of we weer bovenaan kunnen eindigen”, lacht ze. “Aan de andere kant wil ik misschien aan het eind van de wedstrijd ook wel een proef in de Licht-categorie insturen. Dan gebruik ik deze maand nog om te trainen en kunnen we dan hopelijk onze punten wat omhoog halen”.

Goed de ring in

Het doel van Asperdt is om vanaf volgend jaar wat vaker te gaan rijden en uiteindelijk officieel te starten. Als je meedoet met de Hoefslag@Home-wintercompetitie maak je kans op vele prijzen, waaronder een waardebon van €1000,- voor op maat gemaakt Kingsley rijlaarzen. “Toen ik twee jaar geleden stopte met rijden heb ik al mijn paardenspullen weg gedaan, dus ik kan wel wat nieuws gebruiken. Als we dan weer op wedstrijd gaan kan ik met echt mooi laarzen de ring in, in plaats van met de oude springlaarsjes die ik nu steeds aan heb”, sluit ze enthousiast af.

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto’s: Sportpaardenfoto.nl/ Burnie Nieuwland Witteveen

Klaartje Smulders

Klaartje Smulders rijdt de zwarte ruin Demo van het Heesakker (v. Vamiro) twee keer in de week bij voor zijn eigenaresse. In de eerste instantie was het niet de bedoeling om te gaan starten, maar door de Hoefslag@Home-competitie gaat daar waarschijnlijk snel verandering in komen. De amazone stuurde een video in naar de klasse Zwaar, waar ze tot nu toe bovenaan het scorebord staat.

“Demo is een paard die graag voor je wil werken, maar soms wel wat schrikachtig is”, vertelt ze. ” Met rijden merk ik daar niks van, maar in de omgang kan hij nog wel eens gespannen zijn. Desondanks gaat hij er altijd vol voor en wil hij graag voor je werken”. De ruin heeft met zijn eigenaresse ZZ-Zwaar gelopen, maar is vanwege haar zwangerschap al een tijdje niet meer uitgebracht. “Zelf leid ik vaak jonge paarden op tot het Z, zowel voor andere mensen als voor mezelf. Dan worden ze verkocht als we het Z bereikt hebben en dan begin ik weer opnieuw met een ander paard. Demo kan natuurlijk meer oefeningen dus het is een leuke kans om nu ook zelf wat hoger te rijden”.

Reservekampioen

Smulders hoorde van de Hoefslag@Home-wintercompetitie toen een stalgenootje de bakletters aan het omgooien was. “Ze vertelde dat ze moest filmen bij de C, dus de bak moest verbouwd worden”, lacht Smulders. “Zelf heb ik vanwege twee zwangerschappen van mijn eigen kinderen al heel lang geen wedstrijden meer kunnen rijden. De laatste keer dat ik mijn wedstrijdtenue aanhad werd ik reservekampioen met een zwangere buik. Het leek mij dan heel leuk om me ook in te schrijven voor deze competitie. Zodoende heb ik na vijf jaar mijn witte rijbroek weer uit de kast getrokken en ben ik Demo gaan vlechten”.

Even wennen

Smulders besloot een proef op te nemen samen met de eigenaresse van Demo. “Ik had een slechte voorbereiding gehad, want ik was toevallig samen met haar op stal en dat komt niet heel vaak voor. We hebben op een zondag een keer de proef gereden en daarna zijn we gelijk gaan filmen. Zowel Demo als ik waren allebei kapot daarna”, grinnikt ze. “Het is wel even anders om alle oefeningen vlak na elkaar te rijden in plaats van elke oefening apart aan te pakken, dat viel best tegen omdat we het niet gewend zijn natuurlijk. Zeker omdat we ook in een 20 x 40 bak moesten rijden”.

Positieve energie

De voorbereiding voelde volgens de amazone alsof ze echt op wedstrijd gingen. “Al met al was het wel een stuk relaxter. We hoefden niks te plannen want we konden gewoon filmen wanneer het ons uitkwam. Daarnaast hoefden we niet weg met de trailer naar een andere locatie. Het rijden zelf voelde voor mij wel iets anders dan op een normale wedstrijd, maar ik vond het zo leuk dat ik er bepaalde positieve energie van kreeg die ik wel gemist heb de afgelopen jaren. Ik kwam er achter waarom ik altijd wedstrijden reed en dat het ook echt super leuk is”.

Duidelijk doel

Over haar protocol vertelt Smulders: “Het commentaar was goed en heel kloppend, de feedback was goed geformuleerd en ik kon me er goed in vinden. Per onderdeel was er beschreven wat er goed en fout ging, ik kan hier echt wat mee. De lentebuiging kon echt beter volgens de jury en daar ben ik het mee eens. Daarnaast waren er een paar onderdelen niet goed in beeld bij het filmen, wat dus niet beoordeelbaar was en ik ook geen punten voor kon krijgen. Dus daar gaan we de volgende keer meer op letten. Ook de afwerkingen en de travairs kunnen wat beter, net zoals de gedragenheid. We hebben nu weer een duidelijk doel waar we hobbymatig flink aan kunnen werken”.

Kriebelen

Na de online wedstijd begint het bij Smulders wel te kriebelen om straks ook regulier te starten. “Ik wil het zeker weer oppakken als de kinderen wat ouder zijn en ik er wat meer tijd voor heb. Want wedstrijden kosten gewoon heel veel tijd en online is nu even een mooi oplossing. Daarnaast, als ik op wedstrijd zou gaan wil ik me wel beter voorbereiden dan dat ik nu heb gedaan. Dat vind ik heel belangrijk want ik moet wel een kans maken natuurlijk, anders heeft het niet heel veel zin om te gaan”.

Ze vervolgt: “Voor nu is de Hoefslag@Home-wintercompetitie heel leerzaam en kan ik met deze feedback zeker verder de komende uit. Ik hoop straks opnieuw een video in te kunnen sturen, zodat we kunnen kijken of we verbeterd zijn”.

Kingsley rijlaarzen

Als je meedoet met de Hoefslag@Home-wintercompetitie, maak je kans op heel veel prijzen. Zo kan je rozetten, wisselbekers, statiedekens en op maat gemaakte Kingsley Rijlaarzen t.w.v. €1000,- winnen. “Mijn rijlaarzen zijn bijna twintig jaar oud en zijn ondertussen wel aan vervanging toe. Ze doen het nog prima, maar als ik straks wel regulier ga starten ben ik wel echt toe aan een nieuw paar denk ik”, lacht de amazone. “Als hobbyruiter zijn rijlaarzen niet mijn hoogste prioriteit. Maar ik heb mogen proeven van de wedstrijden, dus als corona straks voorbij is zouden nieuwe laarzen helemaal perfect zijn om te beginnen”.

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

Marieke Peetoom Hoefslag@Home

Marieke Peetoom heeft de zesjarige J’adore (Karstevo Etoile) zelf gefokt, beleerd én opgeleid tot waar ze nu zijn. De combinatie kan ondertussen lezen en schrijven met elkaar en samen zetten ze nu de eerste stappen in de sport om uiteindelijk zo ver mogelijk te komen. Ondanks dat er nu geen officiële wedstrijden georganiseerd worden vanwege de coronamaatregelen, laten ze zich niet uit het veld slaan en blijven ze fanatiek doortrainen.

“J’adore is vanaf dag één al mijn grote vriend, ik heb echt een mega klik met dat paard”, begint ze enthousiast te vertellen. “Het is een mega clown, een soort shetlander in paardenvorm. Zo weet hij bijvoorbeeld precies wanneer er geen stroom op het draad staat. Hij gaat er onderdoor, er doorheen of hij pakt de handvatten en zet gewoon zelf het hek open. J’adore is echt een grappenmaker”.

Wedstrijden

Afgelopen zomer heeft de combinatie drie wedstrijden gereden, waarvan één reguliere. “We zijn L2 gestart en dat ging heel goed, J’adore loopt eigenlijk altijd wel naar rond de 65 procent”. Omdat de normale wedstrijden nu afgelast zijn, besloot Peetoom een video in te sturen naar de Hoefslag@Home-wintercompetitie. “Deze wedstrijd is een manier om als tussenstap naar de normale wedstrijden te gebruiken. Het is super laagdrempelig en super leuk om op te nemen. Normaal ben ik altijd wel een beetje zenuwachtig voor wedstrijden, maar dat had ik nu totaal niet. We hebben gewoon lekker kunnen rijden zonder stress”.

Binnen twee dagen ontving Peetoom haar video met jurycommentaar. “Dat we geen winstpunten kunnen halen maakt me helemaal niks uit. De proef die we hebben gereden is goed op L-niveau en rijdt lekker weg. Ik kon me ook goed vinden in de feedback. Zo stond er dat J’adore iets stiller mocht worden in de aanleuning, en daar ben ik het zeker mee eens. In de dagelijkse training zijn we daar ook mee bezig, dus het commentaar kwam goed overeen”.

Drempel

De amazone heeft nogal wat tegenslagen te verduren gehad, ze is dan ook vastbesloten om zo hoog mogelijk in de sport te komen met J’adore. “Ik ben veel paarden verloren aan koliek of een andere blessure waardoor ik afscheid van ze moest nemen. Daarnaast heb ik ook een paard moeten verkopen vanwege mijn zwangerschap. Op dit moment voel ik aan alles dat J’adore hoger kan komen dan het Z, en dat wil ik ook echt super graag. Mijn doel is om de drempel van het Z2 over te komen en dan uiteindelijk wel echt subtop te kunnen rijden”.

Kingsley rijlaarzen

Als je meedoet met de Hoefslag@Home-wintercompetitie maak je kans op vele prijzen, waaronder een waardebon van €1000,- voor op maat gemaakt Kingsley rijlaarzen. Ook Peetoom zou deze prijs graag willen winnen. “Ik heb twee kindjes thuis en mijn portemonee is niet zo groot, het lijkt me dan ook echt super gaaf om deze laarzen te winnen”, sluit ze uitgelaten af.

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Leonie van Duffelen/ Privébezit

Hoefslag@Home
© Baukje van de Broek

De Hoefslag@Home-wintercompetitie is in volle gang en er wordt hard gestreden om de unieke prijzen. Tot en met 15 december kan je video’s insturen waar je passend feedback op krijgt, daarbij maak je als deelnemer kans op de rozetten, dekens en Kingsley rijlaarzen.

De tussenstand is als volgt:

Klasse Basis

  1. Ilse van Asperedt: 65,40%
  2.  Kim Jaspers: 63,20%

Klasse Licht

  1. Sarah van den Meer: 71.38%
  2. Kayleight Eleveld: 65,52%

Klasse Middelzwaar

  1. Syrche Cordwener: 63,10%

Klasse Zwaar

  1. Klaartje Smulders: 59,29%

Klasse Zeer Zwaar

  1.  Joyce van Nooij: 66,29%

Ben je benieuwd naar de live uitslagen? Houd dan het scorebord van WeAllRide in de gaten!

Doe ook mee!

De Wintercompetitie loopt van 20 oktober t/m 15 december en is, in tegenstelling tot de Zomercompetitie die verdeeld was in periodes, één grote wedstrijd. Toch kan je meerdere video’s insturen, het beste resultaat telt dan mee voor ons eindklassement.

Per ingestuurde proef betaal je € 12,50 in plaats van 15 euro!

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Bron: Hoefslag

Foto: Gerline van leeuwen door Baukje van de Broek

Jasmijn van Kan en Skye © Cindy Melching

Samen met de Tinker-merrie Blue Skye (v. John Boy) timmert Jasmijn van Kan aan de weg in de dressuursport. Afgelopen zomer reden ze succesvol mee op de Tinkerdagen en hun derde wedstrijd sloten ze af met tweemaal een oranje rozet. Skye is volgens de amazone een beetje lui, maar Van Kan vindt die uitdaging juist ontzettend leuk. Ze besloot een filmpje in te sturen voor feedback om te kijken of ze vooruitgang boeken.

Goed plan

Ze vertelt: “Ik rijd het paard van een vriendin van mij en zij stuurde de aankondiging van de Hoefslag@Home-wintercompetitie naar mij door met de vraag: “Zullen wij dit gaan doen?” En ik vond het meteen een goed plan. Het was super leuk om te doen en we hebben er allebei veel van geleerd. Ik rijd nu ongeveer 11 jaar paard, en ben ook al lang op deze stal te vinden”, lacht de 17-jarigemazone. 

Skye

“Een tijdje nadat ik hier kwam heb ik de eigenaresse van Skye ontmoet en zijn we bevriend geraakt. Vervolgens heb ik echt leren rijden op een van haar kleine pony’s, want die was best moeilijk. Op een gegeven moment groeide ik te hard en kon ik die pony niet meer rijden, dus afgelopen zomer ben ik overgestapt naar het paard waar ik nu op rijd.”

Niet makkelijk

De samenkomst van de amazone en de Tinker was toevallig. “De eigenaresse ging met Skye naar de Tinkerdagen en ze vroeg of ik misschien mee wilde. Het enige ding was dat ik dan ook een Tinker nodig had. Dus toen ben ik plotsklaps die pony maar gaan rijden. Ze is niet de makkelijkste, maar ik ben er wel achter gekomen dat ik dat harde werken wel ontzettend leuk vind.”

Gewoon geen zin

Lachend vervolgt Van Kan: “Skye is wat luier. Ze heeft niet echt zin om meer te doen dan nodig is, dus aan mij de taak om haar te motiveren. Als ze het zelf leuk vindt, doet ze alles voor je. Maar als ze geen zin heeft dan is ze ook niet te beroerd om een bokje te geven, niet omdat ze gemeen is, maar om aan te geven dat ze er gewoon geen zin in heeft. Ze heeft heel veel in huis, maar moet goed gemotiveerd worden om het te laten zien. Verder is ze wel ontzettend lief.”

Positieve energie

Samen met instructrice en eigenaresse van Skye Syrche Cordewener en haar pony Éowyn van Stal aan ‘T Kanaal

“Met haar heb ik nu drie wedstrijden gereden. Twee hiervan waren bij de Tinkerdagen en de derde was hier in de buurt. Toen liet ze echt zien wat ze kon en werden we twee keer eerste! Ze vindt het enorm leuk om te springen en daar komt ook echt de juiste soort activiteit naar voren. Daarnaast vindt ze de zijgangen leuk, daar gaat ze harder van lopen en je merkt dat ze er energie van krijgt.”

Trots

“Ik ben er trots op dat we op onze derde wedstrijd al meteen eerste werden. We hebben de hele zomer gereden en ik ben de hele zomer fanatiek met haar bezig geweest, dus dat was wel het moment dat ik het terugzag. We hebben echt sprongen gemaakt. Ook rijden we veel buiten en dan vind ik het mooi om te zien dat ze volledig ontspannen is. Het is echt genieten voor ons allebei!” Concrete plannen heeft de amazone niet. “Het is vooral kijken waar het naartoe gaat en ik ben heel benieuwd hoe we ons gaan ontwikkelen. Ik ben ook echt bereid om er hard voor te werken.”

Succesvol wedstrijden rijden

Als je meedoet aan de Hoefslag@Home-wintercompetitie maak je kans op op maat gemaakte Kingsley rijlaarzen. Van Kan vertelt waarom juist zij die zou moeten winnen: “Ik zou ze ontzettend graag willen winnen! Als we deze goede lijn vast weten te houden en we straks ook samen succesvol wedstrijd kunnen rijden,  zou het fijn zijn als ik ook mooie laarzen aan heb”, vertelt de jonge amazone uitgelaten tot slot. 

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto:  Cindy Melching

Kayleigh Eleveld en Finnigan © Melanie Brevink

Samen met haar vierenhalf-jarige paard Finnigan (v. Feedback) rijdt Kayleigh Eleveld in het L en binnen vijf wedstrijden wisten ze al 25 winstpunten te behalen. Volgens Eleveld was het anderhalf jaar geleden liefde op het eerste gezicht en zijn ze nog steeds dol op elkaar. De ambitieuze amazone heeft wel een doel gesteld: samen in de Lichte Tour komen. 

Fanatiek

Omdat er nu geen wedstrijden gereden kunnen worden, besloot de amazone online een proef in te sturen. “Ik zag de Hoefslag@Home-wintercompetitie op Facebook voorbij komen, maar in eerste instantie dacht ik dat het niets voor mij zou zijn; ik wil namelijk gewoon op wedstrijd. Maar nu het vanwege de tweede wedstrijd-stop weer zo lang ging duren wilde ik het toch een keertje proberen. Ik zou mezelf wel omschrijven als een fanatieke wedstrijdamazone. Het is wel zo dat ik maar één paard heb en er niet professioneel mee bezig ben, maar ik probeer wel om twee á drie keer in de maand op wedstrijd te gaan ja”, vertelt Eleveld lachend.

Liefde op het eerste gezicht

Over haar paard Finnigan vertelt de amazone vrolijk; “Mijn vorige paard was helaas afgekeurd voor de sport en toen ben ik via een vriendin van stal bij hem terecht gekomen. Hij was wel zadelmak, maar stond gewoon al een paar maanden op een weitje vakantie te vieren.” Toen ze hem zag was het meteen liefde op het eerste gezicht. “Ik vond hem direct heel mooi, want hij leek erg op mijn eerste paard. Maar het viel ook op dat hij super sociaal was. Hij kwam meteen naar ons toe en was heel erg rustig. Daar waren we ook wel aan toe”, lacht de amazone. “De vorige paarden die wij gehad hadden waren allemaal een beetje heethoofden, maar deze heeft nog nooit een stap verkeerd gezet. Het was een goede keus.”

Online

De combinatie is nu anderhalf jaar samen. “We zijn gewoon in de B begonnen met wedstrijden. Ik vind het persoonlijk erg belangrijk om alle klassen gewoon uit te rijden, dus alle 30 winstpunten bij elkaar te rijden. Daarnaast is het een goede manier om mijn jonge paard op te leiden en kan hij wat van de omgeving zien. Na de vorige corona-stop hebben we ons L-debuut gemaakt. Maar dat ging zo goed dat hij na vijf wedstrijden al op 25 winstpunten stond”, lacht de amazone. “Dus het is een beetje jammer dat het nu weer stil ligt. We wilden heel graag het outdoor-seizoen in de regio rijden, maar dat is niet gelukt. Dus daarom doen we het nu maar via de online-proeven en houden we zo bij hoe we ervoor staan.”

Beste beentje voor

© Melanie Brevink

“Finnigan is echt de grootste schat die er is. Hij heeft iets verlatingsangst, maar met de tijd wordt dat ook al een heel stuk beter. We hebben ook nog een shetlander en daarmee is hij echt beste vriendjes. Die twee vinden het geweldig om met elkaar te spelen. Een grote goedzak. Zijn karakter is ook zijn grootste pluspunt. Hij kan goed bewegen, maar het is geen Totilas. Ik denk dan ook dat hij door zijn meewerkende karakter een heel eind kan komen. Met mijn andere paarden had ik nog nooit een finale gewonnen, maar de eerste finale die ik met hem reed wist hij meteen te winnen! Tijdens de regiokampioenschappen liep hij ook in de prijzen, dus dat is al heel mooi, maar het mooiste is dat hij bij elke wedstrijd zijn beste beentje voor zet.”

Slipjas

De amazone ziet de toekomst rooskleurig is. “Ik hoop dat ik ooit met hem de Lichte Tour mag behalen en dat ik een slipjas aanmag. Dat is het doel. Het is heel ver vooruit gekeken, maar als je dan ergens een doel moet stellen, is dit wel heel gaaf.”

Kingsley laarzen

Als je meedoet aan de Hoefslag@Home-wintercompetitie maak je kans op op maat gemaakte Kingsley rijlaarzen. Eleveld vertelt waarom juist zij die zou moeten winnen. “Die laarzen zijn natuurlijk iets super gaafs! Ik denk dat iedereen ze wel zou willen. Voor mij zijn ze eigenlijk veel te duur, maar het zou mijn wedstrijdset helemaal afmaken. Ik heb een paard die het fantastisch doet en het zou helemaal kloppen als ik er dan ook fantastisch uitzie”, vertelt de enthousiaste amazone lachend. 

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto:   Melanie Brevink

Volg ons!

103,375FansLike
0VolgersVolg
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer