Hoefslag@Home

Daphne Visscher
Foto: Anita Visscher

Daphne Visscher won met haar merrie Slv’s Wish (Obelisk x Kennedy) de klasse Middelzwaar van de allerlaatste periode van de Hoefslag@Home online competitie. De amazone mag daarom meerijden met een clinic van Dominique Filion!

“Ik wil heel graag Z starten, dus daar ben ik alvast naartoe aan het trainen”, vertelt de amazone. “Ik hoop dat Dominique me daarbij kan helpen.”

Wedstrijdgevoel

Visscher, die lest bij Esther Plender, reed met haar donkerbruine merrie mee met verschillende competities van WeAllRide, waaronder ook het NK Video Dressuur. De amazone gaat normaal gesproken wekelijks op wedstrijd, en hoopt zo het wedstrijdgevoel vast te kunnen houden.

Ze vond op haar protocol onder meer de opmerking dat de jury had genoten van de ‘vriendelijk voorgestelde proef’. “Dat is een mooi compliment. Het gaat eigenlijk vanzelf, maar het is fijn dat de jury het ook ziet. Normaal gesproken loopt Wish heel mooi van achteren door, dat was nu wat minder. Ook het halsstrekken mag beter, daar werken we nu tussen de oefenen door veel aan. Ik probeer ook met een lange teugels los te rijden en het gaat al veel beter. Nu gaf ik in de proef nog onvoldoende mee.”

Werkwillige merrie

Visscher hoopt dat haar merrie volgend jaar een veulen aan de voet heeft. Wish wordt momenteel geïnsemineerd met Glock’s Taminiau. “Wish is een heel lieve, werkwillige merrie. Ze heeft ook best een eigen wil, maar als ik iets niet begrijp, dan doet ze het bijna als vanzelf. En als zij het niet snapt, dan doet ze toch altijd haar best voor mij. Als ze straks drachtig is, dan gaat het wedstrijd rijden wel een tandje lager, maar zo lang het gaat, dan rijd ik door. Het is nog allemaal best spannend.”

Overige winnaars
Hoefslag@Home Juni periode 2

Klasse Basis

1. Tamara Wolfs 70.40%
2. Anneloes Zwaagstra 66.80%

Klasse Licht

1. Linda Haverkate (Fire vox) 72.59%
2. Robin Dicker 66.72%

Klasse Middelzwaar

1. Daphne Visscher 74.66%
2. Lemoni Dicker 71.03%

Klasse Zwaar

1. Djuli van Winden 63.86%
2. Cindy Louwen 59.86%

Klasse Zeer Zwaar

1.  Claudia Witte 73.71%

De winnaars krijgen z.s.m. bericht van ons!

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl

Foto: Anita Visscher

Janne Hendricks en Zuccarelli ©Privébezit

Janne Hendricks deed samen met haar paard Zuccarelli (v. Scandic) mee in de klasse L van de Hoefslag@Home-competitie. Zuccarelli liep voorheen in de Prix St. Georges onder de moeder van Hendricks, maar sinds april heeft de 14-jarige amazone de teugels van de ruin overgenomen.

Fijn om te doen

Ze vertelt: “Ik vond het hartstikke leuk om mee te doen aan de Hoefslag@Home-competitie, want je kan lekker door oefenen, maar het is toch thuis. Het was gewoon fijn om te doen. Met dit paard heb ik nog geen officiële wedstrijd gereden, dus ik zou niet weten hoe dat zou zijn”, legt ze uit. Maar het is zeker anders! Je rijdt natuurlijk niet met andere paarden los, dus het is iets rustiger”

Afwisseling

“We hebben hem wel al heel lang, maar mijn moeder, Rolinke Amoureus, reed voorheen altijd op hem. Sinds april rijd ik hem ook, want toen is mijn pony verkocht. Samen met mijn moeder heeft hij in de Prix St. Georges gelopen, maar hij is super veelzijdig. Naast onze dressuurlessen spring ik ook wel eens met hem, ik maak buitenritjes, hij doet eigenlijk alles heel makkelijk en is heel lief.”

Hard brullen

Ze vervolgt: “Dressuurmatig blinkt hij echt uit in de wissels en de appuyementen. Maar hij kan ook wel een beetje ondeugend zijn, echt de baas van stal. Dan gaat hij een beetje protesteren of schrapen op de poetsplaats, maar als je dan een keer zijn naam roept of gewoon ‘hey’ zegt, stopt hij ook wel meteen. Hij laat graag zien dat hij er is en kan heel hard brullen, net als een hengst”, vertelt Hendricks lachend. 

Perfect paard

“Het is echt mijn droom om met hem ook in de subtop te starten. Hij is daar echt het juiste paard voor. Ik rijd eigenlijk al mijn hele leven op hem en het is echt het perfecte paard. Mede omdat hij het natuurlijk allemaal al een keer gezien heeft, hij kan het al, en ik kan daarom super veel van hem leren. Als ik zie hoeveel ik nu al in twee maanden tijd van hem heb geleerd, denk ik echt dat hij het perfecte paard is.” 

Karakter

Zuccarelli Is in eigendom van José Huberts. “Zij heeft hem ook zelf gefokt en hij staat al zijn hele leven bij ons op stal.  Alles wat ik tot nu toe met hem heb gedaan is super vet en leuk! De online-wedstrijden springen er wel uit, want dat vond ik ontzettend leuk om te doen met hem. Maar ook gewoon de buitenritten die ik met hem kan maken. Het maakt hem niet uit wat er om hem heen gebeurt, hij vindt het gewoon leuk om er te zijn. Hij doet alles voor je, het maakt niet uit wat het is.”

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

Lotte van 't Wout en Starbucks ©Privébezit

Lotte van ‘t Wout deed samen met haar paard Starbucks (v. San Amour) in mei mee aan de Hoefslag@Home-competitie. Starbucks is nog maar vijf jaar oud en nog niet zo heel lang in eigendom van de amazone. Toch zijn ze nu al bezig met het aanleren van de oefeningen uit de klasse L en M en ziet de toekomst van de combinatie er rooskleurig uit.

Competitie

De amazone begint te vertellen over hoe ze de competitie heeft ervaren. “Ik wilde eigenlijk net officieel gaan starten toen de corona kwam. Het rijden ging al een hele tijd best wel goed en ik had echt het gevoel dat we er klaar voor waren. Maar toen kon het dus niet meer”, legt ze uit. “Van een vriendinnetje op stal hoorde ik over de Hoefslag@Home-competitie, ik ben me gaan inlezen, het leek mij super leuk en toen ben ik daar mee aan de slag gegaan!”

©Privébezit

Leuk protocol

“Het was super leuk om mee te doen, maar vooral het feit dat je niet helemaal in wedstrijdtenue hoefde vond ik fijn. Verder vond ik de proeven bijzonder leuk. Ze waren natuurlijk wel anders dan de proeven van de KNHS, maar hier zaten ook hele leuke lijnen en goede oefeningen in. Het was vergelijkbaar met de officiële wedstrijden, maar het meest leuke vond ik mijn protocol.” Die stonden namelijk vol met commentaar en complimenten. “Het waren echt dingen waar ik op door kon trainen of waarvan ik dacht ‘ja, dat klopt’. Dus daar gaan we lekker mee aan de slag.”

Liefde op het eerste gezicht

Over hoe ze aan haar paard kwam vertelt ze het volgende:  “Ik reed een paard op de manege, maar die hebben we helaas in moeten laten slapen omdat hij een blessure aan zijn voorbenen had. Op dat moment was er niet echt een geschikt paard waar ik op over kon, dus toen ben ik toch maar naar een eigen paardje gaan zoeken. Via de eigenaresse van de manege kregen we een adresje en daar zijn we gaan kijken. Die man had dit paard staan, we zagen hem, reden hem en vonden hem meteen super super leuk. We hebben hem vervolgens laten keuren en daarna meteen mee naar huis genomen.”

Verschillen

Toch was de amazone al wel gewend aan het hebben van een paard voor jezelf. “Dat paard van de manege reed ik ook al zeven dagen in de week, die mocht ik altijd pakken. Dus op zich was de overgang naar een eigen paard iets minder groot omdat ik alle dagen van de week al op de manege was. Maar qua rijden was er wel een degelijk verschil, zeker qua hulpen en het luisteren. Een eigen paard luistert veel beter naar je been en is een stuk alerter.”

Perfect paardje

Op het strand ©Privébezit

Starbucks was vier en een half toen zijn amazone hem kocht. “De basis zat er in, hij kon bereden worden en was braaf aan de hand, maar hij kon nog geen oefeningen. Dus het was voor mij een hele leuke uitdaging. Inmiddels gaat het heel erg goed en zijn we aan het trainen voor het L en daarbij pakken we ook wat oefeningen uit het M mee. Hij doet het allemaal heel braaf, hij is onwijs nieuwsgierig en leert het allemaal supersnel aan. Een perfect paardje dus! 

Dromen

“Ik zou heel graag de hogere dressuur in willen, richting het ZZ of zelfs nog hoger. Dat lijkt me onwijs tof. Maar het lijkt mij ook leuk om wat te springen met hem. Niet per se op hoog niveau, maar wel af en toe een parcourtje. Als we een L parcourtje kunnen pakken als afwisseling ben ik heel erg blij. Het leukste dat ik tot nu toe met hem heb gedaan is dat we een keertje met hem naar het strand zijn gegaan. Het was ook meteen de eerste keer dat we met hem naar buiten gingen. Toen we op het strand kwamen was het in het begin wel even spannend, maar hij deed het onwijs goed! We konden zo met hem de zee in lopen en gedroeg zich voorbeeldig. Het was super gaaf om die ervaring samen mee te maken!”, besluit de amazone enthousiast. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

Vanwege de aanhoudende hoge temperaturen is de sluitingsdatum van de tweede Hoefslag@Home-juni-competitie verplaatst naar 6 juli. Dit betekent dat je een week langer de tijd hebt voor het opnemen en het insturen van je video.

Wil je graag feedback op je proef, zodat je straks goed voorbereid de wedstrijdring weer in kan? Grijp dan nu je kans en geef je op voor onze laatste online wedstrijd!

Prijzen

Voor deze ronde zijn weer een paar bijzondere prijzen te winnen.  Zo kan de winnaar van iedere klasse in periode 1 (de eerste twee weken van juni) meerijden met een clinic van Grand Prix-instructeur Derk Schekkerman. De combinaties die als tweede eindigen ontvangen het beroemde boek van Charly Mackinsey: ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’.

De winnaars van periode 2 (vanaf 16 juni tot en met 30 juni) krijgen een clinic van Grand Prix amazone en instructeur Dominique Filion. De tweede prijs is de online Hoefslag Masterclass met Bastiaan de Recht en Kirsten Brouwer op Academy4Horses.

Extra prijzen

Daarnaast hebben wij nog drie extra prijzen, ter beschikking gesteld door NAF! Onder de deelnemers aan beide competities in de juni-maand verloten we drie winnaars die een supplement van NAF mogen uitkiezen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld NAF Magic, NAF Seasonaze of NAF M-Power.

Bron: Hoefslag

Stephanie Dijkshoorn heeft de Appaloosa-kruising Halo, die nu vier jaar is, zadelmak gemaakt voor zijn eigenaren David en Danea Kragting. Ondanks dat hij de eerste keer met een zadel op zijn rug heftig reageerde, heeft hij daarna geen stap verkeerd gezet.

Stephanie vertel: “Voorheen maakte ik veel paarden zadelmak, nu rijd ik jonge en verder doorgereden paarden op een eventingstal. Voor David en Danea die Halo als tweejarige net gecastreerde ruin kochten, was het zadelmak maken net even te veel gevraagd. Al hadden ze al wel heel veel grondwerk met hem gedaan, wat zeker heeft geholpen.”

Neckrope challenge

“Zelf ben ik ook eerst aan de slag gegaan met grondwerk. Dat pakte hij heel goed en snel op. Datzelfde gold voor het zadelmak maken. Het is soms wel een echte Appaloosa, wat inhoudt dat hij erg eigenwijs kan zijn. Toch is hij ook ontzettend leergierig. Zo rijd ik hem ook zonder hoofdstel of zadel. Ik wil ook heel graag mee doen aan de neckrope challenge.”

Met vrienden

“Ik mag van de eigenaren ook wedstrijden met hem gaan rijden. Zo hebben we mee gedaan aan Hoefslag@Home en is mij doel de komende periode om de L2 te behalen. Hij is nog jong, dus we nemen de tijd. David rijdt pas een jaar en rijdt ook al op Halo. Danea had al wel ervaring en rijdt ook af en toe op hem. Hij loopt vanwege zijn leeftijd maar drie keer in de week ongeveer een half uurtje. Om hem verder nog meer ‘happy’ te houden staat hij de hele dag buiten in een grote kudde met zijn vrienden.”

Meeste plezier

“Uiteindelijk zullen David en Danea hem helemaal zelf gaan rijden en houdt het voor mij op. Maar dan heb ik toch goed werk afgeleverd. En gelukkig heb ik mijn eigen paard nog. Dit paard is dressuur gefokt, maar ik spring er ook mee. Vroeger heb ik veel gecrost, maar springen en dressuur vind ik ook leuk. Ik doe gewoon wat mijn paard het leukste vindt, dan heb ik het meeste plezier.” (CdB)

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit

Tammy Bakker met Finnegan

De achttienjarige Tammy Bakker begon in november 2019 met het verzorgen van Tinker Finnegan. Ondanks de vooroordelen die eerst ze over Tinkers had, wordt ze steeds gekker op de ruin.

“Ik heb twaalf jaar op een manege gereden, maar op een gegeven moment vond ik dat niet zo leuk meer. De uitdaging was een beetje weg”, begint Bakker te vertellen. “Ik ging op zoek naar een bijrijdpaard en kwam via Facebook terecht bij Claire Dijkman en Angelique Jornick. Zij hadden een hele leuke tinker staan die ik wel mocht rijden: Finnegan”.

Anders

Ze vervolgt: “Finn is echt een topper. Als hij eenmaal ‘aan’ is kan je heel lekker met hem werken. Voordat ik op Finn reed had ik nog nooit op een Tinker gereden. Ik dacht altijd dat ze heel eigenwijs en lomp waren. Ik vond ze nooit heel leuk en neigde meer naar de warmbloeden, zoals KWPN’ers. Maar Finn is heel anders, het is echt een sport-tinker. Ik kan het heel goed met hem vinden”.

Uitzondering

De amazone wil de Tinker heel graag uitbrengen in de dressuursport. “Mijn kinderdroom is dat ik officieel kan starten, dat is ook een beetje de reden dat ik een bijrijdpaard heb genomen. Ik hoop dat ik dat uiteindelijk ook met Finn kan doen, al heb ik daar wel lang over na moeten denken. Het is niet niks om met een koudbloed de sport in te gaan. Maar Finn kan veel en ik denk dat ik best ver met hem kan komen. Het is wel een uitdaging, maar daar hou ik wel van”.

Kleine hulpen

Om zich alvast voor te bereiden stuurde de combinatie een proef in naar Hoefslag@Home. “Het is een leuk initiatief in deze tijd. En omdat je zelf kan plannen wanneer je rijdt, en je je niet aan bepaalde kledingvoorschriften hoeft te houden, kan je alles op je gemakje doen. Het is heel leuk en ik heb er heel veel van geleerd, de tweede proef ging ook al een stuk beter dan de eerste proef”.

Ze sluit af: “We zijn momenteel bezig met het actief maken op de hulpen. Daar had ik eerst wel wat moeite mee omdat hij best wel wat kracht moet verzamelen om bijvoorbeeld aan te springen in galop. Mijn doel is om de hulpen zo klein mogelijk te maken zodat we elkaar steeds beter gaan begrijpen”.

Zie ook: Claire Dijkman: “Het vertrouwen was helemaal weg”

Tekst: Isa Wessels

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit

Roelien Smit
© Denise Zevenhoven

Roelien Smit heeft haar eerste eigen paard tot het Z2 gereden. Helaas begon de ruin het hogere dressuurwerk steeds minder leuk te vinden, dus besloot de amazone om een nieuwe troef te kopen. Deze vond ze in de merrie Key of Life (Galaxy x Gibraldi).

“Ik heb haar gekocht toen ze drie was. Ze is nu vijf dus ik heb haar alweer twee jaar”, begint ze te vertellen. “Het is wel echt een perfect paard om hoger in de sport mee te komen. Ze is heel talentvol en werkwillig. En als extra is het gewoon echt een plaatje om te zien”.

Werkwillig

Smit kocht de merrie rechtstreeks van de fokker. “Ze was toen net zadelmak, dus ik heb haar zelf doorgereden. Dat ging echt heel makkelijk. Ze wil het liefst té hard werken, ik moet dus opletten dat we niet te snel gaan met het trainen. Af en toe moeten we even een stapje terug doen. Ze pakt oefeningen ook heel makkelijk op, ik hoef het vaak maar één keer uit te leggen en dan snapt ze het al”.

Ervaring

Ondertussen is de combinatie aan het trainen op M1-niveau. “Ik ben gewoon in de B begonnen want ik wil haar zo veel mogelijk ervaring op laten doen. Op wedstrijd kan ze nog best wel gespannen zijn. Het is dan ook belangrijk om die spanning steeds op te zoeken zodat ze er aan kan wennen”, legt de amazone uit.

“Ik heb voor de lol een proef ingestuurd naar Hoefslag@Home. Maar het was zo leuk dat het naar meer smaakte, dus daarna heb ik er nog twee ingestuurd. Het werkte heel fijn en ik kreeg goed commentaar waar ik mee verder ben gaan werken. Op het protocol stonden hele goede tips en oefeningen die ik uit kan voeren, ik merk echt dat je het resultaat nu al terugziet”.

Afwisseling

Het doel van de combinatie is om uiteindelijk het ZZ-Zwaar te bereiken. “Ik wil daar wel de tijd voor nemen. Ze doet het super goed maar ze is nog maar vijf dus ik wil haar niet overbelasten. We nemen de rust en de tijd om haar sterk te laten worden. Verder hebben we goede begeleiding en trainen we lekker verder. Daarnaast houden we heel erg van afwisseling. We springen, willen binnenkort gaan crossen en gaan twee weken ponykampen begeleiden op het strand. Dat vinden we gewoon super leuk”.

Tekst: Isa Wessels

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Denise Zevenhoven

0 90
Hoefslag@home

Na vijf succesvolle online-competities is de laatste ronde van Hoefslag@Home van start gegaan. Wil je nog uitgebreid jury-commentaar en tips op je ingezonden proef? Grijp dan nu de laatste kans en geef je op via WeAllRide.

Prijzen

Voor de competitie in de maand juni zijn weer een paar bijzondere prijzen te winnen.  Zo kan de winnaar van iedere klasse in periode 1 (de eerste twee weken van juni) meerijden met een clinic van Grand Prix-instructeur Derk Schekkerman. De combinaties die als tweede eindigen ontvangen het beroemde boek van Charly Mackinsey: ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’.

De winnaars van periode 2 (vanaf 16 juni tot en met 30 juni) krijgen een clinic van Grand Prix amazone en instructeur Dominique Filion. De tweede prijs is de online Hoefslag Masterclass met Bastiaan de Recht en Kirsten Brouwer op Academy4Horses.

Extra prijzen

Daarnaast hebben wij nog drie extra prijzen, ter beschikking gesteld door NAF! Onder de deelnemers aan beide competities in de juni-maand verloten we drie winnaars die een supplement van NAF mogen uitkiezen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld NAF Magic, NAF Seasonaze of NAF M-Power.

Uitslag eerste periode juni:

Klasse Basis

  1. Tamara Wolfs, score  74,20% (prijs: Clinic van Derk Schekkerman)
  2. Anneloes Zwaagstra, score 70% (prijs: Het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’)

Klasse Middelzwaar

  1. Daphne Visscher, score 86,45% (prijs: Clinic van Derk Schekkerman)
  2. Lemoni Dicker, score 65,00% (prijs: Het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’)

Klasse Zwaar

  1. Cindy Louwen, score 61.86% (prijs: Clinic van Derk Schekkerman)

Bron: Hoefslag

 

Tinie Werkhoven was van jongs af aan al verliefd op het Friese ras. Na lang twijfelen besloot ze vier jaar geleden dat het dan eindelijk tijd was om er zelf een te kopen. Tot op de dag van vandaag heeft ze nog geen moment spijt gehad van deze keuze.

“Ik heb altijd al gedroomd van een Fries. Ze hebben zo’n bijzondere uitstraling en het is gewoon fantastisch hoe ze doen en hoe ze zijn. Maar je weet hoe het gaat, je hebt een eigen zaak en krijgt het steeds drukker. Dan stop je zo’n idee gewoon in de doofpot. Toch begon mijn moeder er vier jaar geleden opeens over dat ik nu toch wel eens moest kijken voor een eigen paard. En als je moeder het zegt, dan moet je het wel echt gaan doen”, lacht de amazone.

Famke van ‘e Blikfeart

“Toen ik hoorde dat onze vaste schapenscheerder nog een Fries paard had staan was ik gelijk om natuurlijk. Al moest ik wel even twee keer nadenken toen ik de paarden daar zag staan. Ze stonden er een beetje zielig bij omdat de eigenaren midden in een verbouwing zaten. Uiteindelijk heb ik toch besloten om Famke fan ‘e Blikfeart mee te nemen. Mijn droom was echt uitgekomen”.

Op het moment dat Werkhoven de merrie kocht was ze nog niet beleerd. “Ik dacht ik doe het zelf wel even, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb heel veel hulp gehad want ik was in het begin nog best wel bang. Toen we haar de basis aan hadden geleerd is ze beleerd door Ria van Wier, dat ging zo snel dat ik ondertussen alweer anderhalf jaar op Famke rijd”.

Boost

Het rijden ging zo goed dat Werkhoven besloot dat ze de sport in wil met de merrie. “Voordat de corona-maatregelen ingingen heb ik twee wedstrijden in de BB gereden, ik wilde haar laten wennen aan andere locaties. Helaas kwam er toen corona en konden we niet meer op wedstrijd of naar les, dus besloot ik om mee te doen met de Hoefslag@Home wedstrijden. Dat heeft me wel echt een boost gegeven, we zijn weer mega fanatiek aan het trainen”, vertelt ze enthousiast.

Stijgende lijn

“Ik heb nu vier filmpjes ingestuurd en we hebben een stijgende lijn te pakken qua scores. De tips en het commentaar neem ik mee naar les zodat we er weer mee aan de slag kunnen. Dat de scores steeds hoger worden bevestigd echt dat we op de goede weg zitten. Natuurlijk blijven er oefeningen waar we aan kunnen werken, zoals de galop en de ontspanning. Maar het is een jong paard dus we nemen alle tijd”.

Ze vervolgt: “Als alles straks weer begint wil ik een startpas aanvragen en dan hoop ik dat ik mijn eerst officiële wedstrijden kan gaan rijden. Stiekem is mijn doel voor nu om B te kunnen starten. Het is nog niet heel hoog, maar voor mijn gevoel is het alweer een hele grote stap in de goede richting”.

Tekst: Isa Wessels

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

Ook Ria van Wier maakte met Wessel fan ’t Hynstehiem gebruik van de mogelijkheid om met Hoefslag@Home toch proeven te rijden tijdens de coronacrisis en dat kan nog steeds. Ze kregen uitgebreid commentaar waar Ria verder mee kon. Hoe Ria aan Wessel gekomen is, is echt uniek. Ook met dit paard is ze succesvol in de dressuursport, maar Ria wil zich altijd verder ontwikkelen en daar is ze nu mee bezig.

“Wessel is pas vijf jaar en mag al M starten, maar ik merk dat hij nog tijd nodig heeft om krachtiger te worden. Daar gaan we dus rustig mee verder. Door de opleiding die ik volg kan ik nu ook beter zien wat een paard nodig heeft en wel of niet aan kan.”

De winnaar was er niet

“Het is heel grappig hoe ik aan Wessel gekomen ben. Het was namelijk zo dat ik op een hengstenshow in Harich was en daar een programma boekje kocht. Samen met dat boekje ontving je ook een lootje. Toen de winnaar van de dekking van Friese hengst Fonger werd getrokken, was de winnaar er niet, dus trokken ze nog een lootje. En dat kwam overeen met mijn nummer. Ik won dus de dekking van die Friese hengst, maar had geen Friese merrie. Ik heb toen aan een vriendin van mij gevraagd of ik haar Friese merrie hiervoor mocht gebruiken. En zo werd Wessel geboren!”

Verwachtingen

“Als hengst was Wessel best wel lastig. En omdat ik ook een kleinschalige manege run in Vrouwenparochie met zes pony’s, was dat niet echt handig. We hebben hem dus geruind en toen was hij veel liever. Daarbij is hij ook heel knap. Hij is letterlijk een lot uit de loterij. Mijn verwachtingen van hem zijn best hoog, Wessel kent al meer dan een tienjarige KWPN-er die ik destijds reed. Ik les al zo’n acht jaar bij Kenna Bakker. Wij waren vroeger collega’s bij WB Stables waar ik tien jaar voor heb gereden.”

Elkaar begrijpen

“Naast Wessel, de manege en de privélessen die ik geef, rijd ik ook altijd een paard van Michel Schothorst. Dat zijn paarden van zadelmak maken tot IBOP. Ook mijn dochter rijdt met haar D-pony, een Connemara, dressuur en springen. Crossen vinden ze ook heel leuk. Meestal zie je dat de ouders stoppen met rijden als de kinderen wedstrijden gaan rijden, maar daar vind ik het nog veel te leuk voor. Daarbij vind ik ook dat we elkaar mooi aanvullen en goed begrijpen. Eigenlijk hebben we dan ook nooit woorden.”

Ontwikkelen

“Ik wil mij altijd verder ontwikkelen en meer leren, daarom ben ik ook de opleiding bij Emiel Voest gaan volgen. Dat is echt super leerzaam en een mooie aanvulling. Zo kijk ik nu veel meer hoe paarden reageren. Je kunt dan goed zien of een paard aan iets toe is of niet. Daarbij leer je heel goed hoe je een paard zichzelf kunt laten ontspannen en dit is zo’n fijn gevoel. Mijn doel met Wessel is natuurlijk om zo ver mogelijk te komen. maar ook om mijn ruitergevoel zo veel mogelijk te ontwikkelen, zodat ik dit weer kan gebruiken voor andere paarden.” (CdB)

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit/Marja Tinga

Volg ons!

102,960FansLike
0VolgersVolg
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer