Algemeen

Marion Schreuder Indoor Brabant 2015 © DigiShots

Marion Schreuder, hoofddocent van de KNHS-Academy, gaat Hippisch College Limburg/CITAVERDE College één dag per week ondersteunen bij de realisatie van de doelstellingen binnen de VMBO- en MBO-opleidingen Paard.

Unieke samenwerking

Dankzij een unieke samenwerking tussen KNHS-Academy en Hippisch College Limburg en het CITAVERDE College is deze ondersteuning mogelijk gemaakt. Binnen alle huidige en toekomstige paard-opleidingen vormt het eigen rijden en het lesgeven van de leerlingen een belangrijk onderdeel. “Een goede afstemming van de rijkunstige principes en een eenduidig beeld over het goed gaande paard binnen de verschillende opleidingen in Nederland, is uitermate belangrijk voor de toekomst van de paardensport over de volle breedte”, aldus Jan Rensen, Programmamanager van Hippisch College Limburg.

Brede expertise

“Door Marion aan onze opleidingen te verbinden denken we in deze afstemming te voorzien. Natuurlijk zal ook de brede expertise van Marion in paard-opleidingen ons van dienst zijn bij de realisatie van onze ambitieuze doelstellingen binnen Hippisch College Limburg”.

Samenwerking

Hippisch College Limburg is een samenwerkingsverband tussen het CITAVERDE College en een 40-tal hippische ondernemers in Limburg en Zuidoost-Brabant. Doelstelling is om binnen een projectperiode van vier jaar een sterke verbetering te realiseren van de aansluiting tussen onderwijs en de hippische arbeidsmarkt.

Bron: Persbericht

0 1563
merrie adopteert lammetjes

Drie kleine lammetjes en een vriendelijke merrie. Het is een bijzonder, maar mooi beeld in het Engelse Somerset. Rebecca Popham’s Welsh A merrie, Heidi heeft drie kleine lammetjes onder haar hoede genomen. Ze voorziet het trio zelfs van melk, ondanks dat het vijf jaar geleden is dat Heidi haar laatste veulen heeft gekregen.

In de buurt

Popham heeft de lammetjes- Prince, George en Dewdrop overgenomen van een boer nadat hun moeders overleden. “Ik heb ze bij Heidi gezet omdat ze een beetje geborgenheid nodig hadden. Ze was heel vriendelijk tegenover ze.  Ze gaan onder haar staan en blijven bij haar in de buurt. Als ze gaat liggen dan klimmen ze over haar heen.”

Weesjes

Heidi heeft een grote stal en weide, groot genoeg om te delen met drie weesjes. “Ik heb ze even apart gezet, maar ze willen eigenlijk alleen maar bij haar zijn en zij heeft ze echt onder haar vleugels genomen.”

Een moeder nodig

Popham vertelt tegen Horse&Hound dat de merrie zich gedraagt als een echte moeder. Ze geeft de lammetjes een standje als ze te ver gaan, maar produceert ook de melk om ze te voeden. “Het is niet veel, maar ze geeft ze wel melk. Ik heb wat navraag gedaan bij de dierenarts en dit is helemaal oké. Het is gewoon een van die dingetjes van de natuur en Heidi weet overduidelijk dat ze een moeder nodig hebben.”

 

Bron: Horse&Hound

Foto: Wikipedia

Robin met Don Ducky & Lemoni met Taj Mahal

De zusjes Lemoni (14) en Robin (12) Dicker maken deel uit van een echte paardenfamilie. Waar hun ouders zich vooral richten op het fokken van dressuurpaarden, maken de meiden zich klaar voor hun internationale debuut bij de pony’s.

“We genieten met z’n vieren enorm van het buitenleven en de paarden. In deze tijd is het een groot geluk om deze sport gewoon achter je huis door te laten gaan”, vertelt Myra Glaser, de moeder van de amazones.

Fokkerij

“Onze ouders hebben een eigen fokkerij waar voornamelijk dressuurpaarden worden gefokt”, begint Lemoni te vertellen. “Verder hebben we nog een aantal pony’s die door mij en mijn zusje Robin uitgebracht worden in de sport. We vinden wedstrijden rijden echt ontzettend leuk en gingen dan ook elk weekend wel op pad, helaas kan dat niet meer door de Corona”.

Alternatief

Omdat de wedstrijden plotseling wegvielen, besloot de moeder van Robin en Lemoni een alternatief te zoeken. “We misten de wedstrijden heel erg. Vooral de sfeer van de wedstrijden en het rijden met vriendinnen is altijd heel leuk”, vertelt Robin. Lemoni voegt daar aan toe: “Als je niet voor een wedstrijd traint dan train je toch vaak wat minder serieus. Als je een proef rijdt, dan loop je vaak tegen problemen aan waar je aan kan werken. Zonder de wedstrijden vervaagt zoiets een beetje. Je bent wat minder scherp. Daarom zijn we op het idee gekomen om ons op te geven voor de Hoefslag@Home competitie”.

Ze vervolgt: “Het leukste aan deze wedstrijd is dat je iedere twee weken een protocol krijgt met trainingstips. De eerste keer dat we meededen haalden we beide 69,30%. Toen we ons protocol hadden gelezen gingen we gelijk aan de slag en is het ons gelukt om boven de 70% te rijden! De competitie motiveert ons echt heel erg, we willen nu door blijven trainen om verder te komen”.

Komende tijd

De dames hebben al nieuwe trainingsdoelen voor de komende tijd. “Met Lindenburgs Helena, het paard van mijn vader, doe ik mee in de klasse Licht”, vertelt Robin. “De komende wedstrijden is mijn doel om haar zo goed mogelijk bij elkaar te rijden. Met mijn pony Don Ducky wil ik graag het voorwaarts rijden oefenen”. Haar grote zus doet met twee pony’s mee in de klasse Midden zwaar: “Met Lindenburgs Taj Mahal ga ik vooral oefenen op de lengtebuiging en de travers. Bij Lindenburgs Isadora wil ik graag dat haar neusje er iets meer uitkomt”.

Concurrentie

Tijdens de wedstrijd nemen de jonge amazones het op tegen volwassen mensen. “Ik vind het helemaal niet spannend om te rijden tegen volwassenen, ik vind het wel leuk”, legt Lemoni uit. “In de klasse Middenzwaar sta ik nu tweede, vlak achter een professionele amazone. Zij kan echt super goed rijden en wint dan ook bijna elke wedstrijd. Dat motiveert mij om er nog een schepje bovenop te doen. Mijn scores worden steeds hoger, en dat betekent dat zij ook steeds harder moet werken om weer boven mijn punten uit te komen. Het is wel echt een uitdaging om te rijden tegen iemand die twee keer je leeftijd is, maar het motiveert super”.

Voetsporen

De meiden hebben al grote doelen voor de toekomst. “Isadora en Taj Mahal zijn beide nog maar zes jaar oud, met hen is mijn doel om internationaal te starten”, vertelt Lemoni. Ook Robin wil graag hogerop komen in de sport. “Mijn focus ligt momenteel op het rijden met Don Ducky en ik wil proberen om Children te starten met Helena”.

Of de dames in de voetsporen van hun ouders gaan treden weten ze nog niet. “Het lijkt ons heel leuk om later in de paarden te gaan werken of op een hoog niveau te rijden. Maar we weten nog niet of we dat willen gaan doen. We zien het later allemaal wel,” sluiten ze af.

Tekst: Isa Wessels

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

Imke Schellekens Bartels en Lilli van den Hoogen KNHS Trainersseminar Dressuur 2020 © DigiShots

Imke Schellekens helpt mee om geld in te zamelen voor de ernstig zieke Jayme. In een online veiling kun je bieden op een les van de bondscoach van de pony’s en Children en internationaal Grand Prix-amazone.

1,9 miljoen

Jayme heeft de ernstige spierziekte SMA type 1. Bij deze ziekte mist een stukje DNA, waardoor er steeds meer spieren uitvallen. Er is een medicijn dat het missende stukje DNA in het lichaam plaatst, Zolgensma. Het is het duurste medicijn ter wereld en kost 1,9 miljoen euro.

Niet ouder dan twee

“Ik ken Jayme niet, maar ik benaderd door een vriendin van zijn ouders met de vraag of ik ook iets wilde doen. Wat is natuurlijk graag wilde”, vertelt Schellekens. “Jayme wordt 24 mei één jaar en zonder medicijn worden kindjes met deze ziekte niet ouder dan twee jaar. Ik ben ook moeder en daar moet je toch niet aan denken, dat je kindje komt te overlijden. Er is nu een online veiling voor een les van mij. Er wordt al flink geboden, dus daar ben ik heel blij. Er is een medicijn, maar dat is dus vreselijk duur. Ik hoop echt dat ze het geld bij elkaar krijgen.”

Bekijk hier de online veiling van een les van Imke Schellekens.

Wil je alleen geld doneren? Dat kan hier. De teller staat nu op ruim €420.000,-.

Bron: De Hoefslag

 

 

0 14654
Hollandsche Manege

Vanaf vandaag mogen paardensport accommodaties weer groeps- en privélessen in de buitenlucht geven voor kinderen tot en met de 18 jaar. Op veel maneges werd vandaag dus de spreekwoordelijke vlag uitgehangen, maar al snel werd duidelijk dat een jubelstemming niet voor iedere manege is weggelegd. Op de Hollandsche Manege in Amsterdam, bijvoorbeeld. Hun verzoek tot opening is door de gemeente Amsterdam afgewezen.

Vandaag bracht de FNRS al naar buiten dat er grote verschillen zitten in de aanpak van de openstelling van vandaag. Een aantal gemeentes hebben al toestemming gegeven op basis van het ingestuurde protocol, een aantal ondernemers wachten een reactie af en een paar ondernemers hebben een (tijdelijke) afwijzing gekregen.

Geen ‘buitenbak’

De afwijzing voor de Hollandsche Manege is te danken aan het feit dat er geen ‘buitenbak’ is om in les te geven. “Althans; onze buitenbak is overdekt en wordt om deze reden als ongeschikt gezien om nu les te mogen geven,” aldus Vincent Valk eigenaar van de historische stadsmanege. Valk benadrukt dat het wel degelijk een buitenbak betreft. “De rijbaan is aan alle kanten open. Je rijdt in de buitenlucht, maar het is wel droog als het regenachtig is. Dat er op deze grond wordt besloten dat wij geen les mogen geven vind ik schandalig.”

Gebrek aan logica

Dat er in de omliggende, Noord-Hollandse gemeenten wel soepel kan worden omgegaan met het protocol is iets wat de manegehouder lastig te verkroppen vindt. Niet te vergeten dat het volgens Valk aan de nodige logica ontbreekt. “De paarden en pony’s staan nu ongeveer twee maanden stil. Is buitenrijden met kinderen op frisse pony’s dan wel zo veilig?”

Baldadig gedrag

Daarnaast vindt Valk dat paardrijden, tegenover een tal van andere sporten die wel door de jeugd uitgeoefend mogen worden, sowieso vrij van contact is. “Zelfs in een les waar je in een rijtje achter elkaar rijdt is er meer dan anderhalve meter afstand. Iets wat je bij sporten zoals voetbal en hockey dan weer niet ziet. Maar er zijn maar weinig van deze accommodaties die gesloten blijven.” Valk denkt dat het verschil zit in de verdeling van jongens en meisjes. “Paardrijden is keuzesport nummer een voor meisjes. Alleen zijn juist zij niet geneigd om ‘herrie te schoppen’ wanneer ze zich vervelen. Ik denk dat sporten zoals voetbal om deze reden wat meer prioriteit krijgen, omdat dit voorkomt dat de jongens uit verveling baldadig worden en in groepjes gaan rondhangen op de straat.”

In onzekerheid

Voor de Hollandsche Manege betekent de afwijzing dat het bedrijf nog zeker tot 19 mei in onzekerheid zit. Valk benadrukt dat ook op Hollandsche Manege de kosten hoog oplopen, terwijl de inkomsten minimaal zijn. Iets wat menig manege al heeft moeten bekopen met de verkoop van pony’s en paarden. Een enkeling zelfs met sluiting van het bedrijf. “De paarden moeten gewoon eten, naar de veearts, hoefsmid en ook de huur moet worden betaald. We zagen de versoepeling als een klein beetje licht aan het einde van de tunnel, maar uiteindelijk komen we geen stap vooruit.”

Tekst: Denise Meijer

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Wikimedia Commons

0 522
fnrs commercial

De komende twee weken is op de zenders NPO 1, 2 en 3 en op de radio een opvallende ‘commercial‘ te zien en te horen. Met deze boodschap wil de branche-organisatie FNRS laten zien dat hippische ondernemers ook in deze moeilijke tijd goed voor het welzijn van hun dieren zorgen.

“Hippische ondernemers, paardeneigenaren, personeel en andere liefhebbers zorgen dag en nacht voor hun paarden”, is de strekking van het bericht. “Een paard heeft ook dagelijks beweging nodig. Hier zorgen we samen voor!”

Gratis zendtijd

De FNRS kan deze commercial uitzenden omdat de STER (de reclame verkoopmaatschappij van de publieke omroep) brancheorganisaties gratis zendtijd heeft aangeboden om tijdens de coronacrisis hun achterban te ondersteunen.

Zie ook: KNHS-directeur Theo Fledderus: “Ik zie heel veerkracht, maar ook heel veel zorgen”

en: Coronacrisis op maneges: “Als een kind komt met een donatie van zelf betaalde worteltjes schiet ik vol”

 

dooreetwant manege kamperland

De coronacrisis duurt nu al een aantal weken en steeds meer hippische ondernemers merken wat de financiële gevolgen van deze intelligente lockdown zijn. Ook de eigenaresse van manege Hallinckveld, Hellen Rotteveel, vreest het ergste voor haar manege.

“We hebben 45 rijpaarden die biks, hooi en stro nodig hebben. Die 4000 euro die we krijgen is maar een druppel op de gloeiende plaat”, vertelt Rotteveel aan het Noordhollands Dagblad.

Hoge kosten

“Per maand kosten de paarden en het personeel al snel 14.000 euro, terwijl er nu amper inkomsten tegenover staan”, legt ze uit. “Gelukkig zijn er nog wel mensen die blijven betalen, ook al staat er nu niets tegenover. Ook zijn er klanten die hun vaste lessen inruilen tegen tegoedbonnen voor buitenritten in de zomer, voor theorielessen of voor ponykamp. Maar dat is een minderheid. Er zijn ook mensen die niks meer betalen. Begrijpelijk, maar de kosten gaan hier wel gewoon door.”

Rotteveel hoopt dat de manege eind april weer open kan. “Anders zou ik het echt niet weten.”

Vooruitzichten

Manege Hallingckveld is niet de enige manege in Nederland die het zwaar te verduren heeft. Er zijn tientallen maneges die op dit moment in zwaar weer verkeren. En hoe langer deze crisis duurt, hoe slechter de vooruitzichten zullen zijn.

Er zijn al verschillende doneeracties opgestart om maneges te helpen. Dit in de vorm van geld, maar er zijn ook al heel veel maneges geholpen in de vorm van stro, voer of andere materiële giften. Alle beetjes helpen en zo helpen we maneges (en elkaar) de coronacrisis door.

Zie ook: Coronacrisis op maneges: “Als een kind komt met een donatie van zelf betaalde worteltjes schiet ik vol”

Bron: Noordhollands Dagblad/ De Hoefslag

Foto: archief

Nu bijeenkomsten met veel mensen verboden zijn vanwege de Corona-crisis vervallen de doorgaans zeer goed bezochte hengstenshows. Een aantal hengstenhouders bracht en brengt de hengsten nu online voor het voetlicht, en dat is ook wat Stal Brinkman aanstaande zaterdag gaat doen.

“Een week of twee geleden hebben we overlegd hoe we met name de jonge hengsten zouden kunnen laten zien aan de fokkers”, vertelt Koen Brinkman. “De hengsten die nu voor het eerst mogen dekken, zoals Malo (Glock’s Toto Jr x Desperado), Serfaus (Schwarzgold x Don Frederico) en Manchester (Aganix du Seigneur x Clearway) zijn nog nauwelijks in beeld geweest. Op de KWPN Stallion Show in Den Bosch, waar ze aangewezen werden, waren ze voor het laatst te zien. Het is leuk voor de fokkers om die hengsten (terug) te zien. Dat geldt ook voor relatief nieuwe hengsten als First Date (Füstenball x Dancier) en Kannan Jr (Cornet Obolensky x Quick Star) ”

Interviews

Vorige week zijn de opnames gemaakt. Niet alleen de jonge garde, maar ook de bekendere hengsten als Ferguson (Floriscount x Lauries Crusador xx), Imposantos (Wynton x Krack C) en Ibolensky (Cornet Obolensky x Contender). “Natuurlijk is het heel anders om een paard op film te zien dan hier live. Serfaus staat nu bijvoorbeeld bij Bart Veeze, die hem ook onder het zadel zal presenteren. Dat is wezenlijk niet anders dan een live show. Maar een toevoeging is dat we ook ‘achter de schermen’-opnames hebben, en interviews doen met ruiters en eigenaren. En dat komt er op een live show niet van.”

Veulentjes

Brinkman: “’s Morgens hebben we de dressuurhengsten opgenomen, ’s middags de springhengsten. In de grote buitenbaan, en steeds met tussenpozen, zodat zo weinig mogelijk personen aanwezig waren. Wat we niet kunnen laten zien, zijn nakomelingen. Van bijvoorbeeld Kyton (Ferguson x Ferro) en Panenka de Kalvarie (Comme il Faut x Echo van ’t Spieveld) zijn de eerste veulens geboren. Die hadden anders ongetwijfeld meegelopen. Gelukkig vormt onze Facebook-pagina dan een dankbaar podium.”

Hoogtepunt van het jaar

De hengstenshow is het hoogtepunt van het jaar, geeft Brinkman aan. “We maken er altijd een feestje van. Fokkers zien de paarden, ze praten met elkaar, nemen een borrel er bij … het is naast een show ook een sociale aangelegenheid, waarbij gezelligheid de boventoon voert. Die borrel kunnen we nu helaas niet aanbieden, maar dat komt wel weer.”

Kijken dus, op zaterdag 11 april om 20.00 uur via KWPN.tv en Clipmyhorse.tv.

aardappel slokdarm

De Engelse eigenaresse van een gepensioneerde merrie roept mensen op om andermans paarden alsjeblieft niet de voeren. Ze doet deze oproep nadat er een aardappel is vast komen te zitten in de slokdarm van haar 40-jarige Welsh A, Sunny.

Een grote bult

Sunny maakt het naar alle waarschijnlijkheid goed, maar de dierenartsen noemde de periode na hun terugkomst vanuit de kliniek, kritiek.  Lindsey Howard vertelt tegen Horse&Hound dat ze Sunny op zaterdag 4 april kwijlend en hoestend aantrof op het weiland waar ze haar pensioen doorbrengt. “Ze zag er verder goed uit, dus ik zette haar in een stal en gaf haar wat slobber. Ze nam een mondje vol en begon te stikken. Ik begon over haar keel te wrijven en voelde een grote bult zitten.”

Maagsonde

De dierenarts probeerde een maagsonde in te brengen bij de pony om de verstopping weg te spoelen, maar het water ging niet voorbij de aardappel. Er kwam een stuk van de schil tevoorschijn, waardoor de oorzaak van de verstopping aan het licht kwam.  De merrie werd naar de kliniek gebracht waar de aardappel richting de maag is geschoven. “Ze wisten niet hoe groot deze was, tot op dat punt. De aardappel was echter zo groot dat ze niet wisten of het maagzuur het zou afbreken of dat het koliek zou veroorzaken. Ze vertelden dat de komende dagen kritiek zouden zijn, maar ze is een vechter.”

Voer andermans paarden niet!

Op 6 april zag Sunny er gelukkig stukken beter uit, maar de situatie had heel anders kunnen aflopen. De aardappel is hoogstwaarschijnlijk in het weiland is gegooid in een poging de pony’s te voeren. Howard zegt dat het nodig is om duidelijk te maken dat het niet verstandig is om andermans paarden te voeren. Zeker nu ouders hun kinderen meenemen om stukjes te gaan wandelen en samen ‘paardjes te gaan voeren’.

Het risico niet meer nemen

“Sunny staat nu op stal, omdat ik het risico niet kan nemen dat het dit nogmaals gebeurt. Ze krijgt namelijk al speciale voeding omdat ik er alles aan doe om haar in goede conditie te houden en dan gebeurt er zoiets door iemand anders stommiteit. Ze had haar slokdarm kunnen scheuren en geopereerd moeten worden. Gezien haar leeftijd weet ik niet of ik haar dit nog aan had kunnen doen.”

Bron: Horse&Hound

Foto: Remco Veurink

0 615
Fries paard Friese

Paardenhouder Piet Sibma mag zijn paardenhouderij en trainingsstal voor Friese paarden aan de Binnendyk in het Friese Rottum voorzetten. Dat heeft de Raad van State geoordeeld, meldt de Leeuwarder Courant.

De Raad zet daarmee een streep door een uitspraak van de rechtbank in Groningen.

Bestemmingsplan

Volgens de Raad van State had de rechtbank eerder gemist dat Rianne en Piet Sibma volgens het bestemmingsplan van De Fryske Marren zowel een productiegerichte – als een gebruiksgerichte paardenhouderij mogen runnen.  Dat betekent dat het echtpaar zowel paarden mag fokken en beleren, als lessen geven.

Piet Sibma is uiteraard blij met de uitspraak. “Nu kunnen we door met waar we echt goed in zijn, het fokken en opfokken van paarden.”

Handhaving

In eerdere rechtszaken vroeg een buurvrouw bij de gemeente De Fryske Marren om handhaving tegen de Sibma’s, omdat zij ten onrechte meende dat het bestemmingsplan alleen een paardenfokkerij toe liet.

Bron: Leeuwarder Courant

Foto: archief

Volg ons!

102,691FansLike
0VolgersVolg
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer