Jumping Amsterdam

Harrie Smolders

Harrie Smolders moest zondagmiddag net zijn meerdere erkennen in landgenoot Marc Houtzager. Smolders bleef in de Wereldbekerwedstrijd van Jumping Amsterdam foutloos in de barrage, maar was net een seconde langzamer dan Houtzager. Daardoor werd Smolders met zijn paard Monaco 2de in de RAI in Amsterdam. Toch zeker reden tot juichen, vond Smolders.

Hoefslag sprak met Harrie Smolders na zijn 2de plaats op Jumping Amsterdam:

Door: Robert Hüsken / Hoefslag

Maikel van der Vleuten

Maikel van der Vleuten is zondagmiddag knap 6de geworden in de FEI Wereldbekerwedstrijd op Jumping Amsterdam. De Brabantse springruiter kwam in de barrage met zijn paard Beauville Z na 36,46 seconden foutloos over de finish. Net niet genoeg voor een podiumplek, maar Van der Vleuten deed daarmee uitermate goede zaken voor het bereiken van de FEI Wereldbekerfinale in Las Vegas.

Hoefslag sprak met Maikel van der Vleuten na zijn rit op Jumping Amsterdam 2020:

Door: Robert Hüsken / Hoefslag

Willem Greve

Willem Greve kende een mindere FEI wereldbekerwedstrijd op Jumping Amsterdam 2020. In een moeilijk gebouwd parcours, waar veel fouten worden gemaakt, sprong Greve met zijn paard Zypria S 8 strafpunten bij elkaar. Toch was er deze zondag ook goed nieuws voor deze Nederlandse combinatie. Zypria S is in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio namelijk gecontracteerd door de stichting Nederlands Olympiade Paard.

Greve vertelt voor de camera van Hoefslag wat dat betekent.

Door: Robert Hüsken / Hoefslag

Denise Nekeman

Ineens stond ze daar in de top 15. Tussen de beste combinaties die zaterdag (morgen) de kür op muziek mogen rijden. Denise Nekeman scoorde met haar paard Boston Sth 72,283 procent in de Grand Prix op Jumping Amsterdam 2020. De Nederlandse dressuuramazone werd zelfs 11de, net achter Hans Peter Minderhoud en Anne Meulendijks, en zelfs voor grote namen als Adelinde Cornelissen en Sönke Rothenberger.

Hoefslag sprak met Denise Nekeman na afloop van haar Grand Prix in de RAI in Amsterdam:

Edward Gal

Eindelijk zijn ze weer terug. Na het EK paardensport in september van 2019 waren Edward Gal en zijn paard Glock’s Zonik N.O.P. niet meer te zien in de wedstrijdring. Tot nu. Deze vrijdagmiddag werd de Nederlandse dressuurcombinatie 5de bij de Grand Prix op Jumping Amsterdam 2020.

Gal scoorde met Zonik 76,587 procent. Hoefslag sprak na afloop van de Grand Prix met Edward Gal over zijn proef, over zijn andere paard Glock’s Total US én over de aanstaande Olympische Spelen in Tokio.

stephanie kooijman

Tijdens de Prix St. Georges op Jumping Amsterdam vanavond komen er veertien combinaties aan start. Deze week werd bekend dat ook Stephanie Kooijman en President’s Chagall D&R (v. Jazz) het deelnemersveld in Amsterdam gaan verrijken.

De combinatie verschijnt voor de derde keer aan start sinds Kooijman eind 2019 de teugels overnam. Maar ondanks het feit dat Kooijman en de 13-jarige hengst nog maar kort een combinatie zijn, vertrekt de amazone vol vertrouwen richting Amsterdam. “We lopen wat streepjes achter op de rest. De meeste deelnemers zijn al langer samen en hebben natuurlijk meer routine, maar we gaan er met een goed gevoel naartoe.”

Succesvol debuut

Het goede gevoel van Kooijman komt voort uit het overtuigende debuut van de combinatie op 22 december. Chagall en Kooijman behaalden met 68% de eerste plaats. Hun tweede wedstrijd van afgelopen weekend werd beloond met een bijna 69% en een tweede plek. “Hij verraste hij me wel een beetje met zijn power,” zegt Kooijman lachend. “Maar over het algemeen waren de eerste wedstrijden een goede start. Het is sowieso niet normaal als je voelt wat voor een kwaliteit dit paard heeft.”

Pennymeisje

De amazone omschrijft President’s Chagall D&R als een vriendelijk, werkwillig paard. “Hij is een heel leuk paard in de omgang, heel vriendelijk en lief.” Kooijman benadrukt dat ze dit een van de belangrijkste dingen vindt. “Hij geniet van aandacht en om geborsteld te worden. Ik klink misschien als een Pennymeisje, maar ik vind het belangrijk dat je, juist buiten het rijden om, bezig kan blijven met een paard. Je kan er natuurlijk ‘op gaan zitten’, maar hij moet ook voor je willen werken. Ik ken Chagall nog niet zo heel lang, maar je merkt dat hij al naar me toe gaat trekken. We bouwen een band met elkaar op en dat heb je nodig.”

Genieten

Voor Jumping Amsterdam heeft Kooijman ook nog contact gehad met Chagall’s voormalig ruiter, Patrick van der Meer. “Volgens Patrick vindt Chagall de ambiance van evenementen zoals Jumping Amsterdam heel erg leuk en zet hij zijn beste beentje voor. Voor nu probeer ik wat meer controle te houden ten opzichte van vorige week en gaan we er alles aan doen om een zo goed mogelijk proef neer te zetten. Het is sowieso al superleuk dat we daar mogen rijden, dus we gaan ervan genieten!”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan/ Denise Meijer

Foto: Privé eigendom Stephanie Kooijman

Jasmien de Koeijer - Esperanza Jumping Amsterdam 2019 © DigiShots

Vorig jaar won Jasmien de Koeyer al de finale om de Kingsley Future Cup U25 tijdens Jumping Amsterdam met Esperanza (v. Desperados). En vandaag is de eerste stap gezet om weer te kunnen vlammen in Amsterdam, want De Koeyer won met bijna 71% de eerste selectie van deze competitie op U25 niveau tijdens de Subtopwedstrijd in Utrecht, natuurlijk met haar vaste partner Esperanza.

Top start van seizoen

“Het was ontzettend gaaf om met deze wedstrijd weer van start te gaan,” vertelt De Koeyer. “Na het EK afgelopen zomer, wat helaas een beetje tegenvallend verliep voor ons, hebben we bewust een kleine adempauze genomen. Nu was het weer tijd om op pad te gaan, en dit was een top start van het nieuwe seizoen! Ik heb ook echt lekker gereden, de proef was voorbij voor ik het door had. Het is altijd even afwachten hoe zo’n eerste binnenwedstrijd verloopt, maar Esperanza bleef er aan trekken en gaf een mooi constant beeld.”

Ruimte voor verbetering

Hoewel De Koeyer erg tevreden was over haar rit, is er volgens haar ook nog ruimte voor verbetering. “Ik merkte wel dat we al een tijdje niet op concours geweest waren. De hele proef kan nog net iets vloeiender aan elkaar gereden worden, en ook de piaffe kon vandaag wat beter. Dat kan Esperanza normaal gesproken echt heel goed, maar ik denk dat we eerst weer wat meer wedstrijdkilometers moeten maken. De proef was wel foutloos, maar we zaten nog niet op topniveau.”

Amsterdam geeft een kick

De amazone vervolgt: “We gaan de derde selectie voor Amsterdam nog mee pakken, en afhankelijk van dat resultaat rijden we de laatste selectie ook nog. Vorig jaar hebben we de finale kunnen winnen, dat wil ik zeker weer proberen. Het geeft een kick om in Amsterdam te rijden, daar moet je echt zijn als je bij de top wilt zijn. De hele entourage, het publiek, de concurrentie: dat vind je nergens anders! Ik heb ook een nieuwe kür voor Esperanza, die hebben we op het EK niet kunnen laten zien. Het zou super zijn als we daarmee tijdens ‘Jumping’ kunnen shinen!”

Top drie Kingsley Future Cup U25

Thalia Rockx zat De Koeyer flink op de hielen. Rockx reed met Verdi de la Fazenda (v. Florett As) naar de tweede plek met 70,45%. Jeanine Nieuwenhuis volgde op plek drie met Genua TC (v. Charmeur), zij behaalden 69,04%. De volgende selectiewedstrijd vindt plaats op 9 november in Wormerveer.

Overige uitslagen

Er waren nog meer tickets voor Jumping Amsterdam te vergeven, namelijk in de Prix St. Georges. Dominique Filion ging er met de startplaats voor ‘Amsterdam’ vandoor door met Frida K (v. Fidertanz) de proef te winnen met 72,43%. Ook in de ‘normale’ rubrieken werden mooie scores neergezet. De Grand Prix werd gewonnen door Kirsten Brouwer met Sultan des Paluds (v. Solimon de Hus), zij reden naar 70,98%. Bij de Junioren was Nikita de Kok de beste met Sandman (v. Ragazzo) met een percentage van 67,73%. Britney de Jong stond bovenaan bij de Young Riders met Caramba (v. Tuschinski) met 68,46%. De eerste ZZ-Zwaar proef werd aangevoerd door Cynthia Eggenkamp met Zandberg (v. Blue Hors Zack), Eggenkamp behaalde 65,07%. De tweede proef viel ten prooi aan Britney de Jong, die daarmee dus een succesvolle dag kende. Met Fleetwood RR (v. Zizi Top) reed De Jong naar 67,57%.

Uitslagen Subtop Utrecht 12-10-2019

 

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Tekst: Jolanda de Nekker

 

Edward Gal - Glock's Zonik N.O.P. FEI World Equestrian Games Tryon 2018 © DigiShots

Voor Edward Gal en Glock’s Zonik stond voor komend weekend eigenlijk Jumping Amsterdam op de planning. Echter heeft Glock Horse Performance Center laten weten dat ze de hengst teruggetrokken hebben.

Verhoging

In december moest Edward Gal, Glock’s Zonik helaas al afmelden voor de London Olympia show.
“Helaas is Glock’s Zonik niet fit genoeg om deel te nemen in Amsterdam.” Laat het Glock team op Instagram weten.

“Nadat hij vorig jaar in december koorts had leek hij weer fit te zijn, maar nu heeft die weer lichte koorts.
Daarom hebben we besloten hem niet mee te nemen naar Jumping Amsterdam. We gaan hem verder onderzoeken en laten jullie dan meer weten.”

Bron: Instagram

Foto: Archief

Anne Meulendijks - Rabobank talent van het Jaar Jumping Amsterdam 2018 © DigiShots

Wie volgt dressuuramazone Anne Meulendijks op als 20e KNHS Talent van het Jaar? Stem op de Facebookpagina van het KNHS Talentenplan op jouw favoriete ruiter uit het KNHS Talententeam 2018. Wie stemt maakt kans op vrijkaarten voor Jumping Amsterdam of Indoor Brabant. Stemmen kan tot en met 2 januari 2019.

Dressuurtalenten

Wie zijn de genomineerde voor 2018?
Anne Meulendijks: Opgenomen in het B-kader dressuur senioren en maakte in 2018 haar wereldbekerdebuut met MDH Avanti N.O.P.

Jeanine Nieuwenhuis : Opgenomen in het A-kader dressuur U-25 met TC Athene, waarmee ze in 2018 o.a. Nederlands kampioen werd en teamzilver won op het EK U25 in Exloo.

Denise Nekeman : Opgenomen in het A-kader dressuur U-25 met Boston STH, debuteerde in 2018 bij de senioren en won o.a. brons op de KNHS Indoorkampioenschappen Zware Tour en teamzilver op het EK U25 in Exloo.

Maxime van der Vlist : Met Bailey won Maxime in 2018 zilver in de U25 op de KNHS indoor- en outdoorkampioenschappen en teamzilver op het EK in Exloo.

Springtalenten

Lisa Nooren : Met haar toppaard VDL Groep Sabech d’Ha is Lisa opgenomen in het A-kader Young riders en in 2018 won ze o.a. met Dienellie de 3* Grote Prijs van Offenburg.

Sanne Thijssen: Sanne is met Celine M Z opgenomen in het B-kader springen Young riders en won in 2018 met Expert o.a. de Nations Cup in Wierden.

Kevin Jochems : In 2018 won Kevin Jochems o.a. met zijn toppaard Captain Cooper zowel de 5* Grote Prijs van Dublin als de 5* Grote Prijs van Hickstead.

Kim Hoogenraat: Rijdt met haar springpaarden Dalton en Accent Z op CSI2* en -3* niveau.

Janneke Boonzaaijer : Debuteerde dit jaar op seniorenniveau en behaalde o.a. met Champbelle WS en Champ de Tailleur een derde en zesde plaats op het CIC3* in Strzegom.

Eventing talenten

Janou Bleekman : Rijdt met haar eventingpaarden Granntevka Prince en Caliari Kiko op CIC2* en 3*-niveau.

Sanne de Jong : Met Enjoy won Sanne in 2018 o.a. zilver op het NK Eventing in Boekelo en werd tweede met het team in de 3* Nations Cup in Le Pin Au Haras.

Jumping Amsterdam

De uitslag van de verkiezing KNHS Talent van het Jaar is een optelsom van de publieksstemmen (1/3), de stemmen van de hippische pers (1/3) en leden van het KNHS Trainersplatform (1/3). De scores van deze drie klassementen worden bij elkaar opgeteld. In geval van ex aequo zullen de stemmen van het Trainersplatform de doorslag geven. Het KNHS Talent van het Jaar 2018 wordt bekend gemaakt op zaterdag 26 januari tijdens Jumping Amsterdam in de RAI.

Oud KNHS Talenten van het jaar

Wie waren ooit KNHS Talent van het Jaar?
2017: Anne Meulendijks (dressuur)
2016: Sanne Thijssen (springen)
2015: Lisa Nooren (springen)
2014: Rixt van der Horst (para-dressuur)
2013: Frank Schuttert (springen)
2012: Hendrik-Jan Schuttert (springen)
2011: Elaine Pen (eventing)
2010: Maikel van der Vleuten (springen)
2009: Lotje Schoots (dressuur)
2008: Tim Lips (eventing)
2007: Lotje Schoots (dressuur)
2006: Maikel van der Vleuten (springen)
2005: Laurens van Lieren (dressuur)
2004: Angela van den Berg (dressuur)
2003: Willem Greve (springen)
2002: Gert-Jan Bruggink (springen)
2001: Annemiek van der Vorm (dressuur)
2000: Gerco Schröder (springen)
1999: Marlies van Baalen (dressuur)

Bron: Persbericht KNHS / Hoefslag/ overname zonder bronvermelding én toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

Volg ons!

0FansLike
0VolgersVolg
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer