Indoor Brabant
Indoor Brabant

Wat scheelde het? Minder dan een seconde! 37,10 om 37,89 seconden. Harrie Smolders was met Emerald net niet snel genoeg in de barrage op Indoor Brabant. Anders had de Brabantse springruiter ook deze Grote Prijs ook zijn naam geschreven. Toch was hij niet teleurgesteld.

“Ik kon niet sneller”, zei hij na afloop in een interview met Hoefslag. “De verschillen in de top zijn natuurlijk klein. We hebben de beste paarden en ruiters van de wereld aan het werk gezien. Topsport van het hoogste niveau, dan kan ik alleen maar tevreden zijn. Emerald sprong fantastisch deze week. Vrijdag derde, en op zondag ook derde. Er zat niet veel meer in voor mij.”

Bompa

Toch was het een moeilijke week voor Smolders. ‘Bompa’ Jos Verlooy overleed onverwacht. Een dag voor de Rolex Grand Prix in Den Bosch was de uitvaart. “Een van de grondleggers van mijn successen is overleden. Daarom reed ik deze week met een rouwband. Het is voor mij een emotionele week geweest. De titel van Ruiter van het Jaar heb ik daarom aan hem opgedragen.”

Focus

Een dag later reed Smolders dus naar de derde plek, goed voor 120.000 euro aan prijzengeld. “Eenmaal in de ring moet je je kunnen focussen op het rijden. Ik moet mezelf iedere keer in een bepaalde hier-en-nu-concentratie proberen te brengen. Dan moet de rest langs je heen gaan. Mijn familie is gelukkig nu hier. Dus even tijd voor rust. We zullen op deze zondagavond nog even napraten en dan gaan we volgende week weer naar Parijs.”

Door: Robert Hüsken

Niels Bruynseels staat nuchter bij de grote beker. De Belgische springruiter heeft net met Gancia de Muze de Rolex Grand Prix van Indoor Brabant gewonnen. De fotografen vragen of hij kan lachen. Dat lukt, maar hij blijft opvallend kalm. “Zo ben ik”, zegt hij even later in een interview met Hoefslag. “Ik probeer altijd realistisch en nuchter te blijven.”

Bruynseels won de bloedstollende barrage voor Marcus Ehning en Harrie Smolders. “Morgen is er weer een nieuwe dag. In de sport is het vallen en opstaan. Maar dat neemt de glans van de prestatie natuurlijk niet weg. Het begint wel te komen. Natuurlijk is het een fantastisch gevoel. Hier winnen, in de Rolex Grand Prix, tussen de beste ruiters en paarden ter wereld. Dat geeft vertrouwen.”

Gelukshorloge

De Belg werd nog even gedold door Harrie Smolders. De nummer 3 vroeg zich namelijk af of Bruynseels het nieuwe Rolex-horloge niet al had. “Nee, het horloge dat ik nu om heb is net iets anders. Dit is mijn gelukshorloge”, grapt Bruynseels.

Hij startte als allerlaatste in de barrage van 13 deelnemers. Dat was lang wachten. “Een vervelend moment. Ik weet dat ik een heel snel paard heb in de barrage. Dus ik kon niet wachten om te beginnen. Toen ik over de finish kwam, dacht ik dat ik niet snel genoeg was. Maar gelukkig was dat wel. Ik denk dat we dit vanavond wel efkes moeten vieren.”

Door: Robert Hüsken

Foto: DigiShots

Hij was de winnaar van de spectaculaire 1.45-rubriek met Joker. Gerco Schröder vermaakte het publiek op Indoor Brabant door met Glock’s Debalia ontzettend snel naar de finish te gaan. En ook nog eens met de volle buiten van 65 punten. Bij iedere hindernis waren namelijk punten te verdienen. Degene met de meeste punten én de snelste tijd won.

Bekijk hier de volledige uitslag.

Door: Robert Hüsken

Het was een compleet Nederlands podium in de Rolex Grand Prix op Indoor Brabant. Leopold van Asten voerde de rubriek aan met VDL Groep Zidane N.O.P. (v.Heartbreaker), terwijl Wout-Jan van der Schans met Capetown  (v.Oklund) tweede werden. De derde positie was voor Marc Houtzager en Sterrehof’s Calimero (v.Quidam de Revel).

“Dichtbij huis winnen op Indoor Brabant, mooier kan het niet”, vertelt Van Asten na afloop. “Iedereen die een aandeel in het succes heeft, er ook hard aan meewerkt, maakte deel uit van deze overwinning. Het is geweldig om het met een paard als Zidane te kunnen doen. Ik heb het altijd super met hem kunnen vinden, maar hij heeft zijn karakter.

Nieuwe Rolex

Het einde van afgelopen zomerseizoen was wat wisselvallig, daardoor misten we de boot richting Rio. Het indoorseizoen begon wat stroef, maar hij sprong fantastisch.  De laatste drie wedstrijden waren zwaar, toch stond hij alle keren op het podium. Vandaag was het van alles wat. Het was hoog, het was delicaat en we moesten aan de toegestane tijd denken. Zidane voelde fantastisch aan en dat ik de laatste hindernis ervoor ging, maakte dat ik de overwinning behaalde. Ik kon ook wel een nieuwe Rolex gebruiken”, lacht Van Asten.

Nederlands podium

Woutjan van der Schans zadelde Capetown en kwam net wat tijd tekort voor de overwinning. “Ik was blij met de manier waarop Capetown liep en hoe de barrage ging. Hij doet het al twee dagen goed en vandaag deed hij alles om een foutloze ronde te doen.” Ook Marc Houtzager was blij met de manier waarop Sterrehof’s Calimero sprong. “Hij sprong perfect, in de barrage verloor ik wat tijd door een galopsprong meer te rijden op de oranje oxer. Mijn  paard is pas tien jaar oud, dus ik ben blij met het resultaat. “

Bron: Hoefslag (overname niet toegestaan).

Foto: DigiShots

Hoefslag abonnementen

Scott Brash won in 2015 de Rolex Grand Slam of Showjumping.

De Rolex Grand Prix op Indoor Brabant gaat vanaf volgend jaar meetellen als Rolex Grand Slam-wedstrijd. Daarmee behoort de Grote Prijs in Den Bosch samen met de Rolex Grand Prix’ in Aken, Spruce Meadows en Genève tot het selecte groepje topwedstrijden (Majors).

‘We kunnen ons geen betere partner wensen’, zegt Linda Southern-Heathcott, voorzitter van de stuurgroep van de Rolex Grand Slam of Show Jumping. ‘De drie ‘Majors’ die al bij de Grand Slam hoorden, combineren de passie voor de sport, de liefde voor het paard, de lange traditie en de hoogste kwaliteit. Daar past Indoor Brabant perfect bij.’

Nog eens 1 miljoen

De toevoeging van een vierde Grand Slam-wedstrijd brengt een heel nieuwe dimensie in de wereld van de top springsport. Een ruiter of amazone die net als Scott Brash’s drie opeenvolgende ‘Majors’, en dus de Rolex Grand Slam wint, krijgt een bonus van € 1 miljoen. Als die ruiter achtereenvolgens ook de vierde Grand Slam-wedstrijd wint, krijgt hij/zij nog eens € 1 miljoen erbij. Dat is dus bovenop het prijzengeld dat ze per wedstrijd winnen.

‘De twee beste outdoors en de twee beste indoors in de wereld zijn nu gecombineerd. Aangezien ik uit Nederland kom, ben ik natuurlijk blij dat Indoor Brabant één van de Grand Slam-wedstrijden is. Ik kijk er naar uit om volgend jaar in eigen land te strijden voor Grand Slam winst’, zegt Wereld- en Europees kampioen Jeroen Dubbeldam.

Pedro Verniss

Aangezien de Rolex Grand Prix dit jaar nog niet meetelt voor de Grand Slam is het niet Leopold van Asten, die zojuist de Grand Prix won, maar de Braziliaan Pedro Verniss, die  momenteel de grootste kans op het winnen van de Grand Slam bonus in handen heeft. Hij won in december de Grand Prix op CHI Genève. Om de bonus niet uit het oog te verliezen moet hij nu eerst de Grand Prix in juli op CHIO Aken winnen.

Hoefslag abonnementen

Leopold van Asten met VDL Groep Zidane N.O.P. © DigiShots

Er waren drie Nederlanders in de zeven koppige barrage van de Rolex Grand Prix op Indoor Brabant en zij vormden ook de volledig Nederlandse top drie in de uitslag. Leopold van Asten en VDL Groep Zidane N.O.P. vlogen naar de overwinning.

Van Asten en Zidane draaiden op een dubbeltje. De ruin maakte nog een tijdrovende bok tussendoor, maar maakte dat weer goed met een steeple naar de laatste oxer waar hij vervolgens een halve galopsprong te vroeg af ging en overheen vloog. Van Asten verwees daarmee zijn landgenoot Wout-Jan van der Schans naar de tweede plek. Van der Schans had als eerste starter een foutloze ronde in een vlotte tijd neergezet en daar beten de andere barragekandidaten zich op stuk.

Drie foutlozen

Marc Houtzager sprong met Sterrehof’s Calimero safe en foutloos naar de finish. Hij realiseerde daarmee het tweede nulrondje, maar was langzamer dan Van der Schans en werd uiteindelijk derde. De buitenlandse deelnemers in de barrage lieten allemaal een springfout of meer noteren.

Net als bij Hans Peter Minderhoud die de Wereldbeker dressuur won, waren er tranen van geluk voor Leopold van Asten.

Bekijk hieronder de live-blog

Wout-Jan van der Schans met Capetown beten zojuist het spits af in de zeven koppige barrage van de Rolex Grand Prix.  Met een foutloze ronde en overal de kortste afstand legt hij de druk bij de andere zes combinaties. Zijn tijd 40,51 seconden.

Vervolgens de Italiaan Lorenzo de Luca die met zijn groot galopperende Ensor de Litrange nog korter leek te draaien. Met een snellere tijd (39,75), maar een springfout op 13, gaat Van der Schans voorlopig nog aan de leiding.

Ook Bertram Allen en zijn schimmel Hector van d’Abdijhoeve gaan sneller dan Van der Schans, maar dat kost hen vier strafpunten.

Nederlanders

Marc Houtzager en Sterrehof’s Calimero springen safe naar een nulronde in 41,11 seconden en staan voorlopig tweede. Leopold van Asten en VDL Groep Zidane N.O.P. draaien kort en nemen risico naar de laatste waar ze overheen zeilen. In 39,29 seconden gaan ze aan de leiding en is er een voorlopig Nederlandse top 3.

Blijft het een Nederlandse top 3 of gooien de Fransen nog roet in het eten?

Fransen

Kevin Staut en Reveur de Hutebise HDC laten de derde tijd noteren, maar een balk in de tweede fase van het parcours houdt de Nederlandse droom nog levend. Een balk en een weigering voor laatste starter Simon Delestre zette met Chesall Zimequest. Het blijft een NEDERLANDSE TOP 3.

Eerste omloop

In eerste instantie leek er geen barrage te komen. Ruim de eerste helft van de startlijst kwam niet foutloos over de finish. Indoor Brabant maakte zich op voor een barrage met zeven, waarvan de drie Nederlanders.

Van der Schans en Capetown

Wat een ongelooflijk moeilijke eerste ronde bouwden parcoursbouwer Louis Konickx en consorten vandaag op Indoor Brabant. Na 23 topcombinaties was er nog geen foutloze ronde. Totdat Wout-Jan van der Schans met Capetown de ring in kwam. De Oklund-zoon vocht zich als eerste foutloos over de finish. Wout-Jan wees blij naar zijn paard en samen kregen ze na die eerste ronde al een staande ovatie van het publiek dat echt toe was aan een nulrondje.

Daar leek vervolgens niet snel nog een nuller bij te komen. In het enorm zware en technische parcours werden overal strafpunten gemaakt, maar met name de insprong van de driesprong en de plank viel regelmatig in het zand. Italiaan Lorenzo de Luca wist zich met de in topvorm verkerende Ensor de Litrange LXII in de loeizware eerste ronde vervolgens te kwalificeren voor de barrage. Daar kwam de Ier Bertram Allen bij. Zijn Hector van d’Abdijhoeve kwam geen moment in de problemen.

Nog twee Nederlanders

Het publiek in Den Bosch, waaronder ook Koning Willem Alexander en zijn gezin, konden zich vervolgens verheugen op de foutloze parcoursen van de twee Nederlanders Marc Houtzager met Sterrehof’s Calimero en Leopold van Asten met VDL Groep Zidane N.O.P.

Fransman Kevin Staut was met Reveur de Hutebise HDC de zesde nuller en Simon Delestre zette met Chesall Zimequest als voorlaatste op de startlijst het totaal voor de barrage op zeven.

Bekijk hier de uitslag

Foto: DigiShots

Emanuele Gaudiano - Carlotta 232 Indoor Brabant 2017 © DigiShots

De Italiaan Emanuele  Gaudiano  was tijdens Indoor Brabant zondagmiddag goed voor zowel de eerste als de tweede plaats in de Borek Prijs. Met zijn 8-jarige merrie Carlotta 232 (v Chaccomo) werd hij eerste, met de één jaar ouder Inca´s Big Think (v Beaulieu´s Think Big) werd hij tweede.

Een hele mooie derde plek was er in de CSI5*rubriek met joker  voor Sanne Thijsen met haar schimmel Captain Cooper (v Namelus R).

Winnaar

Zaterdag eindigde Gaudiano met Carlotta 232 ook al bovenaan in de 1.45 meter rubriek. ‘Ze heeft het weer heel goed gedaan,’ reageerde de Italiaan zondag na afloop. ‘Ze sprong heel erg goed, net als gisteren. Ik heb haar gekregen als 2-jarige en ook als jong paard was ze al heel snel. Ze is een echte winnaar.’

Foto: DigiShots

 

Aniek Diks - Freestyle
Aniek Diks - Freestyle

De klasse Z tijdens Indoor Brabant was zondagochtend prooi voor Aniek Diks en Freestyle (v Cantos). De combinatie kwam niet in de buurt van de snelste tijd van Marwin Van den Nieuwenhuijzen en Fien H (v Sandro Boy), maar die maakte een springfout en werd tweede.

Ook Iris Looymans en Evogue (v Cicero Z van Paemel) hadden een balk en werden derde.

Niemand foutloos

‘Het liep van begin tot eind zoals gepland,’ lacht de amazone. ‘Ik mocht als een na laatste in de barrage en toen was er nog niemand foutloos. De wending tussen de eerste en de tweede hindernis kon ik voorlangs nemen en dat leverde genoeg tijdwinst op zonder dat ik teveel risico hoefde te nemen.’ Na een springfout van de laatste deelnemer stond de overwinning voor Diks vast.

De amazone heeft de 7-jarige goedgekeurde hengst Freestyle sinds hij drie jaar is onder het zadel. ‘Ik heb hem toen klaargemaakt voor het verrichtingsonderzoek en liggen voor dit jaar goed op schema.’

De 26-jarige Diks rijdt al sinds haar negende op Indoor Brabant. ‘Ik was vandaag met nog twee paarden geplaatst, maar besloot Freestyle te rijden omdat de eigenaren van de twee andere paarden (Van Uytert en Marcel Smits, red.) hem samen hebben. En omdat het leuk is om in de klasse Z te starten.’

Klasse ZZ

In de klasse ZZ was Thijs Derks met Guevara S (Conan Z) bijna drie seconden sneller dan de nummer twee, Iris Michels met Adidetje (v Dutch Capitol).

Thomas Arendsen Raedt mocht als derde opstellen. Hij maakte met zijn Why Not (v Karandasj) één springfout in de barrage.

Klasse M

Kimberly Loos schreef zondag de klasse M op haar naam. Met de merrie Katinka L (v Vivaldi Du Seigneur) bleef ze Mauro  Soeteman met maar twee honderdsten van een seconde voor.

Soeteman had de twaalfjarige Quibus Van Landzicht Z (Quintessence V/d Laars Heide Z) meegenomen naar Den Bosch.

Sayge  Quaedvlieg eindigde op plek drie met Femme Fatale (v Vigo D´arsouilles). Ze was weliswaar de snelste in de barrage, maar maakte een springfout.

Ponies

De Piet Raijmakers Prijs ging zondagochtend naar Bo Dictus en haar pony Kelvin (v Krimh Ox).  Fleur Caris werd tweede met haar merrie Salsa (v Okkie Trooi), voor  Britt Van Rijsewijk met Orchid´s Tigersun (v Kantje´s Carlando).

Om 15.30 uur begint de Rolex Grand Prix waarin de Belg Pieter Devos als eerste aan de start verschijnt.

Klik hier voor de uitslagen.

Foto: DigiShots

Hij kan het nog bijna niet geloven: harmonie, rust en een nieuwe kür brachten Hans Peter Minderhoud en Glock’s Flirt (v. Florestan I) vanmiddag in de Brabanthallen de overwinning in de wereldbekerwedstrijd. De combinatie ging op onnavolgbare wijze rond en scoorde 84,890%, ruim 2% meer dan dressuurkoningin Isabell Werth. Tranen van geluk!

Werth kwam met Emilio (v. Ehrenpreis) uit op een percentage van 82,265%. De proef werd technisch wederom sterk gereden, maar was deze keer niet foutloos: zo galoppeerde de bruine ruin in de uitgestrekte draf een keer aan en was er ook een hakkeltje in de serie om de twee.

Zaire-E staat haar mannetje

Zaire-E (v. Son de Niro) is de enige merrie in het deelnemersveld, maar staat samen met amazone Jessica von Bredow-Werndl ‘haar mannetje’. De kür van de sympathieke combinatie verloopt vlekkeloos en is uiteindelijk goed voor een meer dan verdiende 80,165% en derde positie.

Voor Edward Gal en zwarte parel Glock’s Voice (v. De Niro) was het erop of eronder: het duo heeft nog een aantal punten nodig om deel te mogen nemen aan de finale. De proef van gisteren ging minder dan gehoopt, maar Gal neemt vandaag revanche door een ijzersterke kür te rijden. Scherpe appuyementen en klein gesprongen pirouettes leveren hem 78,520% op. Hij eindigt op de vierde plaats.

Jorinde Verwimp en Tiamo (v. Lester) sluiten de top vijf met een score van 78,145%. Tiamo is inmiddels zeventien jaar, maar verkeert in de vorm van zijn leven. Hij blinkt keer op keer uit in de piaffe- en passagetour. De ruin lijkt te spelen met de moeilijke combinaties in de proef.

Geslaagd debuut

Seth Boschman en Bono (aka Bon Pasa, v. OO Seven) debuteerden vandaag in de wereldbeker. De combinatie toont veel potentie en een foutloze kür. Misschien geen proef met veel bombarie, maar wel frank en vrij gereden. Een mooi percentage van 71,965% is het resultaat. Het duo eindigt uiteindelijk als twaalfde.

Jeannette Haazen reed wel al eerder wereldbekerwedstrijden, maar dat was zeven jaar geleden met toenmalige topper Nartan. Met Dabanos d’04 (v. Abanos) scoort de 62-jarige amazone 72,895% en komt ze uit op een elfde plek.

Bron: Hoefslag

Foto: DigiShots

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,241FansLike
0VolgersVolg
6,892VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer