Hoefslag@Home-Wintercompetitie

Saskia Kemps met links Oliviér K en rechts Chelsea © Edzard Vlak

Saskia Kemps is met de pony Creekman’s Cameron (Cammie) (v. Ysselvliedt’s Matador) succesvol in de dressuursport tussen de paarden. Toen haar eigen merrie Chelsea (v. Welthitt II) geblesseerd raakte, mocht ze van een vriendin met Cammie haar carrière voortzetten . Chelsea fungeert nu als fokmerrie en haar anderhalf-jarige zoon Oliviér K (v. Fleau de Baian) is Kemp’s wedstrijdpaard in spé. Een belofte voor de toekomst, want de jonge hengst lijkt qua karakter sprekend op zijn moeder.

Eigen paard

“De paardensport is mij zeker niet met de paplepel ingegoten”, begint Kemps lachend haar verhaal. “Mijn ouders en zussen hebben helemaal niks met paarden. Maar als klein meisje ging ik met een vriendinnetje mee naar een boerderij waar ze geitjes en pony’s hadden. Daarna ben ik gewoon op een manege gaan rijden en ben ik verzorgpony’s gaan zoeken. Van de pony’s kwamen ook de verzorgpaarden en op mijn 30ste heb ik mijn eerste eigen paard gekocht, Chelsea.

Chelsea en Saskia © NH Photo

Eerste indruk

Het verhaal van Kemps en Chelsea begon zo’n tien jaar geleden toen de amazone een bijrijdpaard zocht. “Een meisje dat ik al kende zei op een dag: “Hey, ik heb nog wel een leuke driejarige staan die je mag rijden.” Dat wilde ik wel! Maar toen ik er voor het eerst was en haar in de wei zag staan dacht ik ‘wat ben jij lelijk’. Maar ik had toendertijd niks te rijden, dus vol goede moed ben ik met haar aan de slag gegaan en ze bleek ontzettend leuk! Toen ze vier jaar was wilde de eigenaresse van Chelsea haar verkopen, maar gelukkig had ik de eerste keus. Als je bijrijdpaarden heb worden ze na verloop van tijd allemaal verkocht, of gaan ze weg, dus ik wilde heel graag een paard voor mezelf. Omdat ik zo’n goede klik met Chelsea had, heb ik haar meteen gekocht.”

Opvolger

De combinatie begon ook samen aan hun wedstrijd carrière. “We zijn in de B begonnen en uiteindelijk zijn we M1 +9 winstpunten geworden.” Helaas hield het toen op, want de merrie kreeg een blessure. “Ik heb vrij snel een veulentje van haar gefokt die nu doorverkocht is. Ik vond dat zo leuk, dat ik twee jaar geleden nog een veulentje van haar heb gefokt. Hem doe ik zeker niet weg. Oliviér K moet straks zijn moeder op gaan volgen.”

Uitzonderlijk karakter

Wat de band tussen Kemps en haar merrie bijzonder maakt is het oneindige vertrouwen. “Ik doe dat echt met de volle 100%! Als je wat ouder wordt, word je toch voorzichter. Vroeger stapte je zomaar overal op, maar dat doe ik nu echt niet meer. Met Chelsea durf ik wel alles. Het wederzijdse vertrouwen is echt iets moois dat je zeker moet koesteren. Haar veulentjes in de wei zien lopen is ook erg bijzonder. Ik zie bij Oliviér karaktereigenschappen van zijn moeder terug. Hij is bijvoorbeeld ook uitzonderlijk rustig en niet snel onder de indruk. Als er iets gebeurt is het ‘oh wat is dit’, maar na een paar seconde zie je hem denken ‘laat maar, het is oké’. 

Goede match

Cammie en Saskia © NH Photo

“Helaas is de blessure van Chelsea blijvend en is ze met vervroegd pensioen. Ik hoef de wedstrijden niet te missen, want ik mag op de pony van een vriendin rijden. Met Cammie mag ik alles doen. Vorig jaar zijn we voor het eerst op wedstrijd geweest in het L2 en binnen een jaar tijd reden we al in het Z1.” Maar toen kwam Corona en stonden ze net als zovelen stil. “Toen ik de Hoefslag@Home-competitie voorbij zag komen vond ik dat wel leuk om te doen. Omdat het wat slechter weer wordt kan ik niet altijd in de 20×60 buitenbak rijden, dat jullie proeven voor een 20×40 bak zijn maakt het helemaal ideaal.”

Plezier maken

Kemps wil zeker uitzoeken hoe ver ze met Cammie kan komen. “Het zou ontzettend gaaf zijn om met deze pony het Z2 te behalen tussen de paarden. Mijn doel met Chelsea is om nog lekker van haar te genieten en mooie veulens van haar te fokken. Uiteindelijk hoop ik dan ook om met Oliviér K en haar volgende veulens goede resultaten te behalen in de sport. Maar het allergelukkigst ben ik als ik gewoon met alle paarden om mij heen plezier kan blijven maken.”

In het nieuw

Als je meedeed aan de Hoefslag@Home-wintercompetitie maak je kans op op maat gemaakte Kingsley rijlaarzen. “We zijn al zo lang niet weg geweest, dus als ik straks helemaal in het nieuw met Cammie op pad kan is het helemaal leuk!”, vertelt de amazone tot slot.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto:  Edzard Vlak

Barbara en Calimero KVD © Sharmayne Venema

De 13-jarige Calimero KVD (v. Uptown) wordt sinds 1 juni uitgebracht onder Barbara Postema, maar dat ze zo snel zo ver zouden komen had de amazone niet verwacht. In een paar maanden tijd reden ze namelijk het Z2 en het ZZ-Licht uit. Door deze 10 winstpunten in het ZZ-Licht kan Postema in januari beginnen aan de Z-jurycursus, iets wat ze altijd al heel graag wilde. 

Even omschakelen

Calimero gaat binnenkort weer terug naar zijn eigenaresse, maar het allerliefst zou Postema nog een winstpunt bij elkaar rijden in het ZZ-Zwaar. Om scherp te blijven besloot ze om mee te doen aan de Hoefslag@Home-wintercompetitie. “We hadden net de overstap gemaakt van het ZZ-Licht naar het ZZ-Zwaar. Natuurlijk train je gewoon door op je eigen niveau, maar het was zeker leuk om een keer extern beoordeeld te worden en te kijken waar we staan.” De amazone vond het wel even omschakelen. “Het was zeker wennen! Het was wennen aan de proef want die is heel anders en het was wennen aan de bak. Normaal doen we deze oefeningen niet in een 20 x 40 baan. We scoorden ook niet mega goed, dus het zou best wel kunnen dat we het nog een keertje gaan proberen”, lacht Postema.

Fris

“Ik vind het sowieso altijd wel leuk om binnen de paardensport eens een andere richting op te gaan of iets totaal nieuws te proberen. Het is goed om jezelf uit te dagen en eens iets anders te doen. Een keer wat voltige-oefeningen meepakken of een sprongetje maken, het is voor iedereen goed. Je paard blijft er fris van en voor jezelf is het ook verfrissend.”

Succesverhaal

Postema is nog niet zo lang een combinatie met Calimero. “Hij zou eigenlijk per 1 januari weer terug gaan naar zijn eigenaresse, want hij staat bij mij vanwege haar zwangerschap. Sinds 1 mei staat hij hier en vanaf 1 juni ben ik hem gaan starten. We begonnen toen in het Z2, dus het is best wel heel hard gegaan”, vertelt de amazone enthousiast verder. “We hebben in die korte tijd de klasse Z2 en de klasse ZZ-Licht doorgestart, hij doet het echt heel goed!”

‘Kom maar even zitten’

Calimero KVD © PureMoments fotografie

Calimero KVD is volgens zijn amazone een paard met een top karakter en veel talent voor de dressuursport. Ze vervolgt: “Hij heeft een hele stoere draf! Hij kan verschrikkelijk goed draven, maar in galop heeft hij wat moeite met de wissels. In het Z compenseerde hij dat heel makkelijk met de andere onderdelen, maar in deze proef was het wel even een struikelblokje. We lieten hele goede stukken zien, maar omdat ik zoveel bezig was met het sturen en het wennen aan de proef, was ik nu niet scherp genoeg om mij ook volledig te concentreren op die wissels. Voor Calimero geldt eigenlijk hetzelfde. Ik moet hem wel scherp houden. Maar hij zal wel alles voor mij doen en ik zou er bij wijze van spreken iedereen op kunnen zetten. Als iemand nog nooit een keertwending heeft gereden zeg ik: “Kom maar even op Calimero zitten zodat je het kunt voelen.” En dat maakt hem zo leuk. Hij is ontzettend lief, betrouwbaar en makkelijk en daarom kan ik dat soort dingen met hem doen.”

Match made in heaven

“Voor de finetuning moet ik hem alleen nog wel wat scherper maken”, geeft ze toe. “In de training zijn we dus ook veel bezig met schakelen. Ik krijg les van Bennie van Es en hij helpt mij gelukkig heel fanatiek. Oefening baart kunst is ons motto! Calimero kwam bij ons op stal toen zijn eigenaresse zwanger was. Bennie heeft toen de match tussen Calimero en mij gemaakt, want ik heb wel veel paarden in het Z gereden, maar daarna gaan ze vaak weg en daardoor ben ik ook nog niet verder gekomen.”

Bijzonder

Toen Calimero bij Postema op stal kwam had ze één doel. “Omdat ik heel graag de Z-jurycursus wilde doen moest ZZ-Licht +10 worden vóór 1 oktober. Calimero en ik zijn er vanaf 1 juni aan begonnen en het is ons gelukt! Op 1 oktober waren we ZZ-Licht +10 en in januari kan ik beginnen. Dus eigenlijk is mijn doel met hem behaald. Ik ben ontzettend trots op hem, want het is gewoon heel knap dat je in zo’n korte tijd met een nieuwe amazone op een nieuwe stal zo goed presteert. Eigenlijk hebben we nu alleen nog maar plezier. Ik zou graag nog eens wat anders doen, maar ik weet niet hoe lang hij nog blijft. Het zou het allermooist zijn als we ook nog een winstpunt halen in het ZZ-Zwaar, maar we zien het wel.”

Links; Calimero KVDB waar Barbara ZZ-Zwaar mee rijdt Rechts: De 2,5 jarige Barock Pinto hengst Tjalke die Barbara momenteel traint voor de hengstenkeuring van 27 februari. © PureMoments fotografie

Leuk om te doen

Postema heeft al wel talent voor de toekomst op stal staan. “Ik heb nu nog een tweeënhalf-jarige staan, dus daar ga ik straks lekker mee aan de slag. Voor dat soort jonge paarden zijn deze competities ideaal. Het is nog een beetje spannend om ver van huis te gaan, maar het is ook goed om eens te horen wat anderen ervan vinden. Het is echt leuk om te doen!” 

Mooie afsluiting

Als je meedoet aan de Hoefslag@Home-wintercompetitie maak je kans op op maat gemaakte Kingsley rijlaarzen. Voor Postema zou het een mooie blijvende herinnering zijn. “Het zou super zijn om die te winnen. Het zijn dan mooie rijlaarzen die ik overhoud aan mijn tijd met Calimero. Het is voor mij sowieso een bijzondere tijd geweest. Calimero is het eerste paard waarmee ik in het ZZ-Licht tien winstpunten heb behaald en hij heeft ervoor gezorgd dat ik de ZZ-Licht jurycursus mag doen. Die laarzen blijven voor altijd bij mij. Hij gaat straks weer terug naar zijn eigenaresse, maar die laarzen blijven hier als aandenken. Het zou een mooie afsluiting zijn”, komt de vrolijke amazone tot een eind. 

Calimero KVD © PureMoments fotografie

De Hoefslag@Home-wintercompetitie is afgelopen en de Hoefslag@Home Unlocked Competitie is van start gegaan. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto:  Privébezit

 

Cherony Holtman en Indra © Tirza van Manen

Na het overlijden van Misz. Bonanza (v. onbekend), de bonte pony van Cheroney Holtman bestond er voor haar geen andere viervoeter die deze plek kon invullen. Totdat ze bij de driejarige en eveneens bonte Indra (v. onbekend) ging kijken. Het was een match made in heaven en zo begon de amazone aan een nieuw avontuur. Ze leidde Indra op en waren zeer succesvol in de klasse B-dressuur.

In 2019 kreeg de merrie uit het niets Vasculitis, een zonneallergie. De amazone deed er alles aan om haar te helpen en met succes! Een half jaar later was Indra helemaal genezen. Door de corona-maatregelen maakte ze hun L1-debuut online en de plannen voor het nieuwe jaar zijn al gemaakt: debuteren in het BB-springen. 

Voor gek verklaard

Misz. Bonanza

Holtman vertelt over haar tijd met Misz. Bonanza: “Ik heb hem in totaal zes jaar gehad. Toen ik 18 werd, moest ik natuurlijk bij de paarden gaat starten. Iedereen verklaarde mij voor gek dat ik dat met een bonte pony met pony-gangen wilde doen. Ik heb het gewoon gedaan! Ik vond het echt onzin om mijn pony te verkopen, omdat andere mensen dat zeiden en uiteindelijk zijn we tussen de paarden tot het M2 +13 gekomen.”

Bont gezelschap

Tot er plots een eind kwam aan het succes. “Helaas werd hij kreupel en werd er na een uitgebreid onderzoek in Utrecht duidelijk dat hij ook niet meer beter zou worden. Twee jaar geleden hebben we hem in laten slapen. Dat was eigenlijk ook het moment dat Indra op mijn pad kwam. In eerste instantie zei ik altijd: Ik hoef geen ander paard! Maar een heleboel mensen stuurde mij deze merrie door, omdat ze toch wel wisten dat het een mooie match kon zijn. Er wordt vaak gezegd “een goed paard heeft geen kleur”, maar ik wilde geen goed paard, ik wilde een leuk paard.”

Jong paard

“Toen ik mijn vorige pony kocht was ik nog redelijk jong en kende ik ook nog niet zoveel. Ik heb dus in die zes jaar tijd ontzettend veel van hem geleerd. Het mooiste aan dat proces vind ik dat je alles wat je er in stopt, er ook voor terug krijgt. Hoe ouder ik werd, hoe verder ik kwam en hoe beter de pony ook werd. Het was dus duidelijk dat mijn volgende paard een jong paard moest worden.”

Bijzonder

De aftekening

Indra maakte meteen indruk. “Je moet eigenlijk nooit gaan kijken als je een bont paard ziet, want dan ben je gelijk verliefd”, vertelt de amazone lachend verder. “Ik heb haar sinds ze drie jaar is en ik heb haar dus ook helemaal zelf opgeleid.” Indra heeft naast haar bonte vacht ook een speciale aftekening. “Ze heeft op haar rechterflank een uitroepteken staan. Haar naam betekent ook iets met de hemel en de aarde en omdat Misz. Bonanza nog niet zo lang overleden was, dachten we dat het wel iets moest betekenen. Dat uitroepteken maakte het helemaal compleet. Je gaat er toch anders over denken als het zo allemaal op z’n plekje valt.”

Andere beleving

“Toen we Indra kochten was ze al wel zadelmak en super braaf, dus ik kon meteen met haar aan de slag. Eerst hebben we veel gewandeld, toen zijn we aan het longeren begonnen en ben ik met haar gaan spelen. Ik had namelijk nog geen passend zadel. Het was wel een totaal andere beleving als toen met mijn pony. Ik heb hem zes jaar gehad en met hem kon ik lezen en schrijven en zij kende nog helemaal niks en vond alles eng. Op stal staan vond ze bijvoorbeeld raar en in de paddock staan kende ze niet. Ik heb wel eens gedacht: ‘Oei, waar ben ik aan begonnen?’”

Vasculitis

Toen Indra vier jaar werd is de combinatie begonnen met het rijden van wedstrijden. “De B ging heel erg goed, maar toen werd ze ziek.” De merrie kreeg Vasculitis. “In het kort houdt het in dat het een zonneallergie is. Ze kreeg dikke benen met flinke korsten. Het was natuurlijk verschrikkelijk voor mijn paard, maar ook voor mij was het even slikken omdat we al geselecteerd waren voor de Gelderse Kampioenschappen. Officieel mocht ze niet naar buiten, maar dat vind ik echt niet kunnen. Dus liet ik haar wel naar buiten, maar ik zorgde er wel voor dat ze helemaal ingepakt was. In de praktijk maakte dat, dat ik iedere dag om 07:00 ‘s ochtends naar stal reed om haar beschermende sokken aan te trekken. Op de manier waren alle vier haar benen goed beschermd.”

Indra

Sterke band

Het was een bijzondere periode waarin amazone en paard helemaal op elkaar aangewezen waren. “Ik ging elke ochtend naar stal om die sokken aan te doen en zij wist dat. De behandeling en het aantrekken van haar beschermers deed eigenlijk heel veel zeer. De eerste keer werd ze door de dierenarts verdoofd, maar daarna moest ik het natuurlijk zelf doen. De dierenarts zei er wel bij: “Als het nou niet gaat, geef haar dan dit en dit.” De eerste keer dat ik het probeerde bleef ze ontzettend braaf staan en dan weet je dat het goed zit. Het was echt alsof ze snapte dat ik haar hielp. Dan weet je gewoon dat de band ontzettend goed is.”

Helemaal hersteld

“In 2019 hebben we eigenlijk alleen maar binnen gereden. Het was in maart/april ontstaan en vlak voordat ik op vakantie ging, in september/oktober was ze er gelukkig helemaal van hersteld. Daarna durfde we toch nog niet zonder bescherming buiten te rijden, dus maakten we onze rentree in het indoor-seizoen. We hadden gehoopt om dit jaar L1 te rijden, maar ja, door de corona werd het een online debuut”, lacht de amazone.

Extra uitdaging

Om toch fanatiek bezig te blijven, besloot de amazone zichzelf en haar merrie op te geven voor de Hoefslag@Home-wintercompetitie.. “Eigenlijk wilde we in de klasse Licht meedoen, maar op de X lag een enorme regenplas. Indra vond dat ze nog niet toe was aan de eventing, dus dat beetje water zorgde wel voor de nodige problemen bij het rijden van die proef”, vertelt Holtman lachend verder. “In de Basis-proef ging het een heel stuk beter en uiteindelijk werd onze proef beloond met een mooie 72,20%.”

Talent

Indra en Cherony

Over de toekomst vertelt ze: “Ik hoop haar zo lang mogelijk te houden, maar het belangrijkste is dat we samen plezier blijven maken. Dit jaar zijn we begonnen met springen. Ik heb daar expres wat langer mee gewacht vanwege haar leeftijd, maar eigenlijk pakt ze het heel erg goed op. Ik hoopte in december BB te gaan springen, maar dat is dus iets voor volgend jaar. Als ik haar meeneem naar mijn opleiding krijgt ze de nodige complimenten over haar springtechniek, maar of het talent uit haar stamboom komt? Geen idee!

Pech

Als je mee hebt gedaan aan de WeAllRide Hoefslag@Home-wintercompetitie maakte je ook kans op op maat gemaakte Kingsley rijlaarzen. Holtman vindt dat ze die wel verdiend hebben na alle ellende. “Vorig jaar hadden we ontzettende pech met Indra’s allergie, dit jaar hebben we pech met corona en eigenlijk heb ik dubbel pech omdat ik ook nog eens in de horeca werk. Ik zet alle zeilen bij om mijn paard te betalen. Nieuwe laarzen kopen zit er voorlopig dus even niet in. Het zou dus mooi zijn om volgend jaar, in het L, extra te shinen met nieuwe laarzen!”, besluit Holtman enthousiast. 

De Hoefslag@Home-wintercompetitie is afgelopen en de Hoefslag@Home Unlocked Competitie is van start gegaan. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto:   

Kayleigh Herruer en Tommy

Kayleigh Herruer rijdt al 14 jaar paard. Verschillende maneges en verzorgpaarden passeerde al de revue, maar op de 13-jarige pony Tommy is ze toch wel heel erg gek. Ondanks dat ze pas drie maanden samen zijn hebben ze al een sterke band. Toch hoopt de amazone ooit een paard voor zichzelf te hebben en vele uren door te brengen op de crossbaan.

Mijn plek

“Ik ben begonnen met paardrijden op een manege, maar in de loop der jaren kwamen daar verschillende bijrijdpaarden bij. Nu rijd ik al ongeveer drie jaar op de Legmeer Manege en daar heb ik het super naar mijn zin. Het is echt mijn thuis en mijn plek. Ik help er ook veel mee, ken de paarden goed en breng er simpelweg heel veel tijd door.”

Gewoon gedaan

Omdat Herruer er zoveel tijd doorbrengt, krijgt ze dus ook van alles mee. “Een meisje die bij ons op de manege rijdt, least ook een pony en zij heeft een paar keer meegedaan aan de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een ander vriendinnetje en ik zagen dat, werden enthousiast en zijn vanuit daar gaan kijken of we ook mee konden doen. Dat kon en toen hebben we het gewoon gedaan!”

Voorwaarts

“Ik had al ongeveer 10 jaar geen wedstrijden meer gereden, dus ik weet niet precies of het heel anders is dan anders. Maar voor mijn gevoel zit er bij georganiseerde wedstrijden vanuit de KNHS meer druk achter. Dat was hier zeker niet het geval en dat maakte het allemaal super leuk. Het rijden van de proef ging heel goed! Ik moet alleen proberen om mijn paard wat voorwaartser te rijden, maar dat wist ik eigenlijk al wel”, vertelt de amazone lachend verder. 

Liever lui dan moe

Ze nam plaats in het zadel van Tommy. “Het leukste aan hem vind ik dat hij super lief is in de omgang en dat hij heel betrouwbaar is. Tommy is 15 jaar, maar hij staat nu pas drie maanden op de manege waar ik rijd. Hij loopt gewoon in de lessen mee en doet het heel erg goed. Ik vind het heel leuk om hem te rijden! Waar onze kwaliteiten liggen durf ik nog niet te zeggen. Als we zonder zadel rijden wordt hij wel altijd vrolijk, dus ik denk dat hij dat in ieder geval graag doet. Hij vindt alles wel prima, zolang hij maar niet te hard hoeft te werken”, geeft Herruer lachend toe. 

Kayleigh Herruer en Tommy

Droom

Een eigen paard hebben is de droom van menig manegeruiter, zo ook die van Herruer. “Het zou super gaaf zijn om later met mijn eigen paard, eigen trailer en eigen spulletjes op wedstrijd te gaan. De klasse waarin we rijden maakt me dan eigenlijk niet zoveel uit”, geeft de amazone lachend toe. 

Alles op z’n plek

Die mooie spulletjes kunnen nu al verzameld worden. “Voordat de competitie begon had ik mijn oog al laten vallen op donkerblauwe Kingsley rijlaarzen. Alleen ze kosten gewoon heel veel geld en ik vind €1000 of meer simpelweg te duur. Dat ga ik niet doen.” Maar net als de andere deelnemers aan de WeAllRide Hoefslag@Home-wintercompetitie maakt ook Herruer kans op op maat gemaakte Kingsley rijlaarzen. “Toen ik zag dat je ze bij deze competitie kon winnen viel alles op z’n plek. Ik wilde ze al heel erg graag en nu kon ik ze ook nog een winnen door te doen wat ik het liefste doe; namelijk paardrijden!”, besluit de 19-jarige amazone haar verhaal. 

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

 

Mariska Sneep en Tago

Mariska Sneep rijdt de PRE Tago (v. Delisoso)nu al ongeveer een jaar lang twee keer per week. In het begin was de ruin erg nerveus en zenuwachtig, maar door veel geduld en herhaling is daar nu bijna niks meer van te merken. De amazone heeft het M dressuur als doel gesteld, “Maar als er meer in blijkt te zitten gaan we vrolijk door”, vertelt ze lachend.

Overstap

Nu de wedstrijden stil liggen, besloot de amazone om deel te nemen aan de Hoefslag@Home-wintercompetitie. “Ik vind het heel erg leuk om op zo’n laagdrempelige manier mee te doen. Het enige waar ik en mijn paard een beetje moeite mee hadden was dat er in deze proef oefeningen tot en met het L2 gevraagd werden. We hebben net de overstap vanuit de B naar het L1 gemaakt, dus het was pittig. Daarbij moet ik wel zeggen dat ze mij mild hadden gejureerd”, lacht ze. 

Makkelijker mee

Mariska Sneep en Tago

“Met mijn vorige paard ging ik heel veel op wedstrijd. Tago is alleen niet van mij maar van een vriendin. Het is een paard wat op vreemd terrein nog wel eens wat moeilijker is, dus we proberen nu om in de training wat meer controle te hebben zodat hij in de toekomst weer makkelijker mee op concours kan.”

Simpel beginnen

Sneep en Tago zijn ongeveer een jaar een combinatie. “Ik rijd hem nu al een jaar lang twee keer per week omdat zijn eigenaresse niet genoeg tijd voor hem heeft. Tago was nogal zenuwachtig was in het begin. Dat wil zeggen; veel stilstaan, veel stampen en nerveus gedrag. Ik ben toen heel simpel begonnen met alleen maar buiten rijden. Na verloop van tijd ging dat zo goed dat we ook dressuurmatig aan de slag zijn gegaan. We zijn gaan lessen en na verloop van tijd kwamen ook de wedstrijden om de hoek kijken. Om te kijken waar we stonden, maar ik wil ook graag verder in de sport komen.

Voorspelbaar

De ruin houdt volgens zijn amazone wel van structuur. “Tago houdt ervan als alles een beetje voorspelbaar gebeurt”, lacht Sneep. “Maar als dat niet zo is, wordt hij wel snel nerveus. Nu zijn eigenaresse en ik hem heel consequent trainen en behandelen, merken we gelukkig wel dat het heel snel verbetert. Goed gedrag wordt beloond en ik laat het ook weten als ik iets niet wil hebben.  Herhaling is ook heel belangrijk voor hem. Als hij iets moet doen wat hij moeilijk vindt gaat hij soms in de staak. Het is dan aan ons om vooral niet boos te worden, maar het af te laten vloeien, naar voren op te lossen en hem daarna te belonen.”

Blij

“Die gevoeligheid en het feit dat hij me nooit laat staan vind ik heel bijzonder. Ik kan altijd van hem op aan, heel bijzonder.”Verder word ik gewoon ontzettend blij van hem! Nu we ook stappen maken in de training begint het allemaal op zijn plek te vallen en dat maakt mij heel trots. Vroeger vond hij alles eng, maar nu begint hij ook te snappen dat het allemaal niet zo eng is als het soms lijkt”, vertelt de amazone lachend verder.

Trainingsdoelen

Sneep’s persoonlijke ambitie ligt zeker in de dressuur. “Met mijn vorige paard heb ik ook dressuur gereden, alleen op dit moment heb ik geen eigen paard. Maar als die er weer komt is het zeker de bedoeling om dat weer op te pakken”, legt de amazone uit. “Mijn doel met Tago is om wel het M dressuur te behalen. Ik ben nu al helemaal tevreden, maar dat is zeker mijn trainingsdoel. Maar als er meer in blijkt te zitten gaan we vrolijk door! Het Z is natuurlijk ook leuk.” 

Rijlaarzen

Als je meedoet aan de Hoefslag@Home-wintercompetitie maak je kans op op maat gemaakte Kingsley rijlaarzen.  Sneep zou ze heel graag willen winnen.“Alle spullen, maar ook zeker de laarzen zijn ontzettend mooie producten. Het zou wel mooi staan in de ring”, brengt de amazone haar verhaal lachend tot een eind.  

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto:   Privébezit

 

Macy Ophelders en Handsome

Macy Ophelders had het liefst met haar bijrijd-paard Britte meegedaan aan de Hoefslag@Home-wintercompetitie, maar helaas moest de merrie twee maanden geleden na een heftige koliekaanval worden ingeslapen. Ophelders is de groom van Leonie Nijskens en zij bood als reddende engel haar paard Handsome (v. Apache) aan. De amazone hoopt binnenkort weer met een eigen paardje aan de slag te kunnen.

Lief aanbod

“Ik had eigenlijk gehoopt dat ik dit proefje met de Friese merrie Britte (v.Doaitsen 420) zou rijden. Helaas hebben we haar in moeten laten slapen vanwege een heftige koliekaanval. Heel onverwachts. Omdat ik Britte altijd reed, had ik na haar dood geen paarden meer om te rijden en toen heeft Leonie Nijskens mij haar paard aangeboden.”

Droom

Ophelders is de vaste groom van Nijskens. “Ik help haar ook met de stal-werkzaamheden. Omdat ik best wel; veel weet van alle paarden die bij haar staan, ben ik er vaak te vinden”, vertelt Ophelders lachend. Nijskens reed zelf ook al succesvol mee in de Hoefslag@Home-wintercompetitie met haar paard Handsome. “Toen ik Britte kwijt was en geen paard meer had om te rijden zei ze tegen mij: “Hoe leuk zou het zijn als jij ook gewoon je proefje kan rijden, pak Handsome gewoon! Dat was voor mij echt een droom! Ik had al wel eens op hem gezeten, maar dit was de eerste keer dat ik serieus met hem aan het werk ging.”

Leuke ervaring

Ze vond het deelnemen aan de Hoefslag@Home-wintercompetitie erg leuk. “Het was super fijn om mee te doen! Het opnemen was makkelijk, ik kreeg snel feedback van de jury en het was allemaal heel duidelijk. Ik heb wel mijn tweede proefje ingestuurd. Over mijn eerste proefje was ik ook tevreden, maar ik wist zeker dat het nog beter kon. Tot nu toe staan we in de competitie eerste, maar al met al is het gewoon een hele leuke ervaring om mee te doen.”

Competitie

Ondanks dat de amazone graag aan de competitie mee wilde doen, zou ze zichzelf niet omschrijven als een fanatieke wedstrijdamazone. “Ik heb niet eens een startkaart”, vertelt ze lachend verder. “Af en toe reed ik op stal een oefenwedstrijdje of iets dergelijks, maar dit was wel echt pas de derde keer dat ik aan een officiële competitie mee doe.”

Klein inschattingsfoutje

Over de proef vertelt ze. “Ik was eigenlijk heel tevreden. Bij de eerste keer opnemen liep hij een beetje te diep, maar de tweede keer had ik hem mooi met het neusje er uit en kon ik hem mooi nageeflijk rijden. We kregen een negen voor het halsstrekken, dus daar was ik super blij mee. Maar zijn draf is ontzettend gaaf. Achteraf gezien heb ik een foutje gemaakt door de proef als een privé-video in te sturen en hem niet online te delen met andere mensen. Dat had ik beter wel kunnen doen, maar ja, het jurycommentaar paste precies bij de proef. Ik zou er zelf niks meer aan veranderen.” 

Geen haast

Over de toekomst zegt ze: “Uiteindelijk wil ik wel weer een paard voor mezelf. Ik ben op dit moment voornamelijk bezig met het zadelmak maken van een paardje, maar ik heb nog geen concrete plannen. Als de eigenaresse van die Friese merrie die ik reed weer een nieuw paard koopt en mijn hulp vraagt of nodig heeft zou ik graag weer helpen. Maar verder heb ik geen haast qua wedstrijden of iets dergelijks. Het was nu leuk om een proefje met Handsome te doen, maar het is niet zo dat ik hem vast bij ga rijden of iets dergelijks.”

Bont

Het toekomstige paard van Ophelders moet geen bangerik zijn. “Hermen, de man van Leonie, gaf mij – toen ik in een kort broekje zonder zadel op een Fries zat – de bijnaam Pippi Langkous. Ik ben echt wel een amazone die lekker recreatief bezig is. Zonder zadel, springen of een combinatie van die twee vind ik het leukst! Het mag van mij lekker bont zijn. Ook ben ik niet snel onder de indruk als een paard gaat bokken of steigeren, het moet niet levensgevaarlijk worden, maar ik kan veel hebben.”

Nieuwe start

Als je meedoet aan de Hoefslag@Home-wintercompetitie maak je kans op op maat gemaakte Kingsley rijlaarzen. Ophelders zou ze graag willen winnen, omdat haar huidige laarzen niet meer goed passen. “Ik ben best wel veel afgevallen in een korte periode, dus ze zijn een flink stuk te groot. Daarbij heb ik ze ook al heel erg lang, dus zijn ze sowieso aan vervanging toe. Op Facebook schreef ik: Zou deze Assepoester ook haar glazen muiltje kunnen vinden? Het zou heel mooi zijn als ik ze win. Zeker als je er een nieuw toekomst-paardje bij bedenkt kunnen we ze samen mooi showen!”, besluit de vrolijke amazone haar verhaal. 

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Tekst Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Macy Ophelders

 

Kim van Garderen

Kim van Garderen rijdt sinds vorig jaar op Florentina v/d Waalsehoeve (v. Valdez), een van de fokmerries van Fokkerijstal de Waalsehoeve. Omdat de combinatie maar een paar maanden per jaar echt fanatiek kan trainen, zitten reguliere wedstrijden er niet in. Om toch te kunnen genieten van het wedstrijdgevoel heeft de amazone een video ingestuurd naar de Hoefslag@Home-wintercompetitie.

“Florentina werd door haar eigenaresse Wendy Plomp tot twee jaar geleden op Z2-niveau uitgebracht in de sport”, steekt Van Garderen van wal. “Momenteel wordt ze ingezet als fokmerrie, alleen ze vindt het helemaal niks als ze het hele jaar door niks mag doen. Zelf help ik al een aantal jaar op Fokkerijstal de Waalsehoeve, maar ik had niks meer om te rijden. Zodoende kreeg ik het aanbod om Floortje te trainen in de maanden dat het kan”.

Wedstrijden

Dat aanbod pakt de amazone met twee handen aan. “Vorige jaar was ze drachtig van haar eerste veulen, ik heb haar een tijdje gereden totdat het niet meer ging. Nadat ze haar veulen gekregen had kon ik haar in september weer oppakken. Eerst hebben we een tijdje gelongeerd en toen ben ik er weer opgegaan, wat super goed ging”.

De amazone vervolgt: “De laatste tijd liep ze zo fijn dat ik het gewoon jammer begon te vinden dat we geen wedstrijden kunnen rijden. Het is best wel een gedoe om een startkaart aan te vragen, helemaal omdat Florentina maar twee maanden per jaar echt goed in vorm en op conditie is. Wendy had de Hoefslag@Home-wintercompetitie voorbij zien komen en het leek ons onwijs leuk om hieraan mee te doen. In het begin was ik wel benieuwd hoe alles in zijn werk ging, maar het ging heel erg goed. Ondanks dat het geen officiële wedstrijd op andere locatie was, was dit echt leuk om te doen”.

10 op een onderdeel

De combinatie haalde een score van 69% met zelfs een tien voor een onderdeel. “Het commentaar sloot heel erg aan op hoe het er uitzag. De feedback was opbouwend en heel fijn om terug te lezen omdat alles duidelijk uitgelegd was. Zo stond er dat Floortje wat sprong mist in de galop. We rijden eigenlijk altijd recreatief, dus ik was er nooit echt mee bezig op deze manier. Maar ik ga er nu zeker aan werken”.

Ze vervolgt: “Het is natuurlijk een fokmerrie, dus in het voorjaar kunnen we een tijdje niks doen. Het is daarom lastig om concrete doelen op te stellen, maar ik vind het vooral leuk dat ik nog lekker met haar bezig kan blijven. We hebben wel een paar persoonlijke dingen waar we graag aan willen blijven werken. Het is voor mij erg belangrijk dat ze goed in haar vel en bespiering zit, dat ze over de rug loopt en dat we lekker kunnen trainen”.

Kingsley

Als je meedoet met de Hoefslag@Home-wintercompetitie maak je kans op een waardebon ter waarde van €1000,- om te besteden aan custom made Kingsley Rijlaarzen. “Toen ik weer begon met rijden heb ik mijn rijlaarzen uit het stof getrokken, eigenlijk kwam ik er toen achter dat ze wel op zijn”, lacht Van Garderen. “Deze online wedstrijden zijn ideaal voor ruiters zoals ik, die niet fanatiek op reguliere wedstrijden kunnen. Het is dan wel leuk dat we er netjes en verzorgd uit zien met witte dekjes, knotjes en een witte rijbroek. Dan zouden die mooie laarzen ook van pas komen, die horen er dan echt bij natuurlijk”, sluit ze enthousiast af.

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto’s: KvG Fotografie

Kim de Nies en Karel DDH © Macy Ophelders

Kim de Nies deed met Karel DDH (v. Negro) mee aan de Hoefslag@Home-wintercompetitie en kreeg mooie feedback op haar ingezonden proef. Trots is de amazone dan ook op hoe haar paard zich altijd inzet. “Als we op wedstrijd gaan zet hij altijd een stapje extra. En ik ben er trots op dat we samen echt een mooie combinatie zijn geworden.”

Training

“Op stal heet hij gewoon Kareltje hoor”, begint de amazone lachend te vertellen. “Hij is in bezit van Familie van de Kamp, van het dekstation De Havikerwaard uit De Steeg. Ik rijd en train hem al vanaf zijn derde en tot hij op een bepaald niveau is blijf ik hem opleiden.”

Aantrekkelijk idee

Bij de Hoefslag@Home-wintercompetitie zijn de proeven speciaal samengesteld. “Dat vond ik voor de afwisseling erg leuk! Daarnaast vond ik het rijden, filmen en insturen ook heel relaxed. Ik had niet het idee dat ik voor bepaalde punten moest rijden, dus het is gewoon leuk en competitief. En dat vond ik heel aantrekkelijk. Het commentaar dat ik kreeg sloot ook goed aan bij wat ik zelf zag en voelde.”

Droomdebuut

Kareltje is een vijfjarige Negro x Welt Hitt II en hij is gefokt door zijn eigenaren. “Het is echt een fantastisch paard met een gouden karakter. Daarnaast heeft hij ook enorm veel kwaliteit en bij alle wedstrijden die we gereden hebben scoorden we ook hoog. Op dit moment loopt hij in de reguliere wedstrijdsport in het M2. Vlak voordat de wedstrijden werden afgelast vanwege de corona-maatregelen maakte hij zijn debuut in deze klasse en toen kregen we al  74,5% en 75,5%. Dit alles was niet gelukt zonder mijn trainer Roelof Brink.”  

Sterke punten

© Charlotte Lemmens – picturepure

“We krijgen vaak als feedback van de juryleden dat we een hele fijne combinatie zijn waarin het paard goed gefocust is op mij. De proef verloopt in een mooie flow zonder storingen, omdat hij altijd oplet en goed zijn best doet. Een van zijn sterke punten is dan ook zeker de aanleuning.”

Een bijzonder paard

Naast zijn talent voor de dressuursport, houdt de ruin ook van een bosritje. “Hij is enorm betrouwbaar”, weet De Nies te vertellen. “Kareltje is zeker niet sloom of iets dergelijks, maar hij heeft de kwaliteit, is pittig en beschikt over een fantastisch karakter. Een gouden paard. En voor mij is het dan ook zeker een bijzonder paard om te trainen”, lacht de amazone. 

Mooie toekomst

Trots is ze dan ook op hoe haar paard zich altijd inzet. “Als we op wedstrijd gaan zet hij altijd een stapje extra. En ik ben er trots op dat we samen echt een mooie combinatie zijn geworden. De goede band die wij hebben valt ook de juryleden op, en een groter compliment kun je denk ik niet krijgen. Wedstrijdgericht hebben we nog geen kampioenschappen of iets dergelijks gereden, maar ik weet zeker dat dit paard ver gaat komen!”

Potentie

“Omdat ik hem rijd voor een eigenaar weet ik niet hoe lang ik nog van hem kan genieten. Ik hoop natuurlijk dat we nog een heel eind mogen komen samen, maar zolang ik hem mag blijven rijden train ik hem lekker door. Ik hoop dat dat nog een tijdje is, want hij heeft enorm veel potentie!”, lacht De Nies. 

Mooie combinaties

Net als de andere deelnemers aan de WeAllRide Hoefslag@Home-wintercompetitie maakt ook De Nies kans op op maat gemaakte Kingsley rijlaarzen. “Het is altijd fijn om mooie nieuwe laarzen te hebben en bij Kingsley kan je altijd mooie combinaties maken. Als ik dat zie bij de ambassadeurs van Kingsley ziet dat er altijd mega mooi uit, dus dat zou ik ook wel willen”, besluit de goedlachse amazone. 

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto:  Macy Ophelders

 

 

Sarah van der Meer met Laetitia © Babette van der Wal fotografie

Vier jaar geleden kreeg de moeder van Sarah van der Meer het veulen Laetitia (v. Rousseau) in bezit. De amazone reed de merrie in, kocht haar over en leidde haar zelf op. Nu, vier jaar later, vond Van der Meer het tijd voor een 0-meting en daarom deed  de combinatie mee aan de Hoefslag@Home-wintercompetitie in de klasse Licht.

Dezelfde kansen

Ze vertelt over haar motivatie om mee te doen: “Ik had het idee dat ze er klaar voor was om wedstrijden te starten, alleen het jammere is dat dat nu helaas niet kan vanwege corona. Maar ik wilde toch een keer meten waar we staan en hoe ver we zijn, dus dit was echt het perfecte moment voor ons.” Van der Meer vond het online proeven rijden vergelijkbaar met op concours gaan. “Laetitia was gewoon ingevlochten en ze zag er netjes uit. Verder heb ik de proef gewoon in één keer gefilmd en niet meerdere keren opnieuw gereden. Ik wilde evenveel kansen als normaal. Dus daarin konden we ons goed meten en was het vergelijkbaar met een echte wedstrijd.”

Motiverend

Van der Meer en Laetitia kregen erg positief commentaar op hun gereden proef. “Bovenaan het protocol stond dat we een goede combinatie waren en dat het leuk was om naar te kijken. Het is super leuk en motiverend om dat meteen te lezen! Ze vonden onze proef erg goed, alleen mijn paard mocht nog wat meer bergopwaarts en van achter naar voren lopen. Dat is ook wel een stukje waar we in de training mee bezig zijn, want met een jong paard is dat wat lastiger. Ze heeft nog wat balansverlies en moet nog sterker worden, maar daar wordt aan gewerkt hoor”, vertelt de amazone lachend verder. 

Eerste eigen paard

“Laetitia hebben we al van veulen af aan in bezit. Eerst heeft mijn moeder haar als veulen gekocht, maar toen ben ik haar in gaan rijden en daarnaast was ik tegelijkertijd ook nog op zoek naar een jong paard erbij. Ik wilde echt zelf mijn eerste eigen paard kopen, dus toen zei mijn moeder: “Nou, dan koop je deze van mij en dan heb je nu je eerste eigen paard gekocht.” Laetitia is een ontzettend lief paard, maar het is ook een echte merrie. Als ze iets niet wil dan kan ze dat lang volhouden”, lacht Van der Meer.

Zelf opleiden

“Verder is ze heel leergierig en dat maakt het ook zo leuk om met haar te werken. Ze pakt alles heel goed op. Zelf heb ik ook erg veel plezier in het opleiden van een jong dier. Het is een heel leuk project. Naast Laetitia heb ik nog een 11-jarig paard waar ik Grand Prix mee rijd en die heb ik vanaf zijn derde jaar ook helemaal zelf opgeleid. Heel gaaf, maar tegelijkertijd leek het mij ook leuk om weer met zo’n jong paard aan de slag te gaan. Een paard opleiden heb ik vaker gedaan, maar het is toch anders paardrijden dan dat ik eerder deed en je leert er ook veel van.”

Juiste proef

Een proef kiezen voor de competitie was nog niet zo makkelijk. “We begonnen eigenlijk met het oefenen van de Basis-proef. Want de proef die hoorde bij de klasse Licht leek mij best wel lastig voor mijn paard.” In deze proef zou de merrie drie passen achterwaarts moeten gaan, een onderdeel waar Laetitia voorheen moeite mee had. Toch wilde de amazone niet voor de voor hen makkelijk weg kiezen en de basis-proef rijden.  “In de trainingen in de week voorafgaand aan de wedstrijd heb ik dus mijn aandacht gelegd op het achterwaarts gaan zodat we toch de moeilijke proef konden rijden. Ze kon het nog niet zo goed, dus ik vond het een mooie uitdaging om alle drie de passen gecontroleerd achterwaarts te rijden. De middengalop op de volte vond ze ook lastig, dus dat moest ook nog geoefend worden. In deze proef was ook alles best snel achter elkaar. Dat is met een jong paard sowieso al lastiger en in de 20 x 40 bak is het ook wennen. We hebben dus genoeg geoefend!”

Steeds hoger

“Het geluk van Laetitia is dat ze drie hele goede gangen heeft. Ze kan heel mooi stappen, de draf pakt ze steeds mooier op en in haar galop kan ik heel fijn doorwerken. Maar ook de zijgangen komen steeds beter tot uiting. Met haar vier jaar en 1.74m is ze best wel groot, maar daardoor blijft ze ontzettend soepel.” De amazone zou het liefst ook met dit paard in de Grand Prix starten. “Als er ooit een goed bod komt dan zeg ik nooit nee, maar mijn doel is om zoveel mogelijk wedstrijden te rijden zolang ik haar heb. Het lijkt me daarbij leuk om alle klassen weer door te gaan en we gaan proberen om elke seizoen een klasse hoger te starten.”

Aan de maat

Laetitia is goed aan de maat, maar haar amazone heeft ook lange benen. Als je meedoet aan de Hoefslag@Home-wintercompetitie maak je kans op op maat gemaakte Kingsley rijlaarzen. Geen overbodige luxe vindt de amazone. “Het is voor mij best wel moeilijk om goed passende rijlaarzen aan te meten, in een normale ruitersportzaak slaag ik eigenlijk niet”, lacht ze. “Als ik dan zoiets moois kan winnen is het helemaal super!”, vertelt Van der Meer lachend tot slot. 

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto:  Babette van der Wal fotografie

 

 

Klaartje Smulders

Klaartje Smulders rijdt de zwarte ruin Demo van het Heesakker (v. Vamiro) twee keer in de week bij voor zijn eigenaresse. In de eerste instantie was het niet de bedoeling om te gaan starten, maar door de Hoefslag@Home-competitie gaat daar waarschijnlijk snel verandering in komen. De amazone stuurde een video in naar de klasse Zwaar, waar ze tot nu toe bovenaan het scorebord staat.

“Demo is een paard die graag voor je wil werken, maar soms wel wat schrikachtig is”, vertelt ze. ” Met rijden merk ik daar niks van, maar in de omgang kan hij nog wel eens gespannen zijn. Desondanks gaat hij er altijd vol voor en wil hij graag voor je werken”. De ruin heeft met zijn eigenaresse ZZ-Zwaar gelopen, maar is vanwege haar zwangerschap al een tijdje niet meer uitgebracht. “Zelf leid ik vaak jonge paarden op tot het Z, zowel voor andere mensen als voor mezelf. Dan worden ze verkocht als we het Z bereikt hebben en dan begin ik weer opnieuw met een ander paard. Demo kan natuurlijk meer oefeningen dus het is een leuke kans om nu ook zelf wat hoger te rijden”.

Reservekampioen

Smulders hoorde van de Hoefslag@Home-wintercompetitie toen een stalgenootje de bakletters aan het omgooien was. “Ze vertelde dat ze moest filmen bij de C, dus de bak moest verbouwd worden”, lacht Smulders. “Zelf heb ik vanwege twee zwangerschappen van mijn eigen kinderen al heel lang geen wedstrijden meer kunnen rijden. De laatste keer dat ik mijn wedstrijdtenue aanhad werd ik reservekampioen met een zwangere buik. Het leek mij dan heel leuk om me ook in te schrijven voor deze competitie. Zodoende heb ik na vijf jaar mijn witte rijbroek weer uit de kast getrokken en ben ik Demo gaan vlechten”.

Even wennen

Smulders besloot een proef op te nemen samen met de eigenaresse van Demo. “Ik had een slechte voorbereiding gehad, want ik was toevallig samen met haar op stal en dat komt niet heel vaak voor. We hebben op een zondag een keer de proef gereden en daarna zijn we gelijk gaan filmen. Zowel Demo als ik waren allebei kapot daarna”, grinnikt ze. “Het is wel even anders om alle oefeningen vlak na elkaar te rijden in plaats van elke oefening apart aan te pakken, dat viel best tegen omdat we het niet gewend zijn natuurlijk. Zeker omdat we ook in een 20 x 40 bak moesten rijden”.

Positieve energie

De voorbereiding voelde volgens de amazone alsof ze echt op wedstrijd gingen. “Al met al was het wel een stuk relaxter. We hoefden niks te plannen want we konden gewoon filmen wanneer het ons uitkwam. Daarnaast hoefden we niet weg met de trailer naar een andere locatie. Het rijden zelf voelde voor mij wel iets anders dan op een normale wedstrijd, maar ik vond het zo leuk dat ik er bepaalde positieve energie van kreeg die ik wel gemist heb de afgelopen jaren. Ik kwam er achter waarom ik altijd wedstrijden reed en dat het ook echt super leuk is”.

Duidelijk doel

Over haar protocol vertelt Smulders: “Het commentaar was goed en heel kloppend, de feedback was goed geformuleerd en ik kon me er goed in vinden. Per onderdeel was er beschreven wat er goed en fout ging, ik kan hier echt wat mee. De lentebuiging kon echt beter volgens de jury en daar ben ik het mee eens. Daarnaast waren er een paar onderdelen niet goed in beeld bij het filmen, wat dus niet beoordeelbaar was en ik ook geen punten voor kon krijgen. Dus daar gaan we de volgende keer meer op letten. Ook de afwerkingen en de travairs kunnen wat beter, net zoals de gedragenheid. We hebben nu weer een duidelijk doel waar we hobbymatig flink aan kunnen werken”.

Kriebelen

Na de online wedstijd begint het bij Smulders wel te kriebelen om straks ook regulier te starten. “Ik wil het zeker weer oppakken als de kinderen wat ouder zijn en ik er wat meer tijd voor heb. Want wedstrijden kosten gewoon heel veel tijd en online is nu even een mooi oplossing. Daarnaast, als ik op wedstrijd zou gaan wil ik me wel beter voorbereiden dan dat ik nu heb gedaan. Dat vind ik heel belangrijk want ik moet wel een kans maken natuurlijk, anders heeft het niet heel veel zin om te gaan”.

Ze vervolgt: “Voor nu is de Hoefslag@Home-wintercompetitie heel leerzaam en kan ik met deze feedback zeker verder de komende uit. Ik hoop straks opnieuw een video in te kunnen sturen, zodat we kunnen kijken of we verbeterd zijn”.

Kingsley rijlaarzen

Als je meedoet met de Hoefslag@Home-wintercompetitie, maak je kans op heel veel prijzen. Zo kan je rozetten, wisselbekers, statiedekens en op maat gemaakte Kingsley Rijlaarzen t.w.v. €1000,- winnen. “Mijn rijlaarzen zijn bijna twintig jaar oud en zijn ondertussen wel aan vervanging toe. Ze doen het nog prima, maar als ik straks wel regulier ga starten ben ik wel echt toe aan een nieuw paar denk ik”, lacht de amazone. “Als hobbyruiter zijn rijlaarzen niet mijn hoogste prioriteit. Maar ik heb mogen proeven van de wedstrijden, dus als corona straks voorbij is zouden nieuwe laarzen helemaal perfect zijn om te beginnen”.

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

Volg ons!

0FansLike
0VolgersVolg
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer