Hoefslag Masterclass Video's

Marinette van Acker met Esmee ©Privébezit

De 11-jarige Esmee (v. Westenwind) heeft volgens haar amazone Marinette van Acker eigenlijk haar hele leven vakantie gehad. Vijf maanden geleden nam ze de merrie over en besloot ze om Esmee opnieuw te laten inrijden. Ze noemen zichzelf herintreedsters in de paardensport, want Van Acker nam twee jaar geleden weer voor het eerst na lange tijd plaats in het zadel. Samen genieten ze met volle teugen met één doel: Lol maken. 

Weer een beetje bezig

De amazone vertelt over de geschiedenis van haar paard: “Esmee is van mijn moeder, maar zij is 80 jaar en onlangs hebben we besloten om een ander plekje te zoeken voor de paarden. We hebben ze allemaal verkocht, alleen Esmee hebben we gehouden en zij staat nu op een manege in pensionstalling. Ze is 11 jaar, maar heeft haar leven niks gedaan.” Van Acker besloot om de merrie opnieuw te laten inrijden. “Zo’n vijf maanden geleden ben ik er op gaan rijden. Vroeger heb ik namelijk altijd gereden totdat ik kinderen kreeg. Sinds twee jaar ben ik weer een beetje bezig en dan nu sinds een paar maanden met Esmee. Het gaat hartstikke leuk! “

Lekker vrijblijvend

Vroeger reed de amazone wedstrijdgericht, maar nu geniet ze lekker van het recreatief rijden. Ze neemt wel deel aan de Hoefslag@Home-wintercompetitie. “Omdat Esmee eigenlijk best wel heel goed loopt kregen we vaak te horen dat we wedstrijden moeten gaan rijden. Toevallig zag ik deze competitie op internet langskomen en toen zei ik tegen mijn vriendin: “Dit is wel leuk om een keer te doen! Het is lekker vrijblijvend, ik hoef geen witte broek aan, maar dan weten we wel waar we staan”, lacht ze. 

Jurering

“We hebben de proef toen in de les opgenomen en het ging eigenlijk best wel goed!” De combinatie kreeg voor hun Basis-proef 63,80%. “Het commentaar was heel erg gericht op tips en positiviteit. Ze zeiden niet wat we niet goed deden, maar gaven juist aan waar we op moesten letten om het de volgende keer beter te doen. Dat was heel mooi, want daar kun je mee verder. Ik heb het met mijn instructrice besproken en we hebben het ook meteen opgepakt in de les. Heel leuk!”

Lol maken

Marinette van Acker samen met haar moeder Annemarie van der Peet, de eigenaresse van Esmee

Esmee is een dressuur-gefokte KWPN’er. “Ze is het laatste fokproduct van mijn vader, dus ze is bij ons geboren en ik kende haar al wel heel goed voordat ik haar ging rijden. Maar omdat ik niet meer reed en mijn ouders ook niet, had ze haar hele leven vakantie gehad. Toen ik haar overnam was het dus wel de vraag of het nog zou gaan. Een 11-jarig paard inrijden is toch wel iets wat je niet elke dag doet. En daarbij was het ook de vraag of Esmee het zelf allemaal wel prima zou vinden. Uiteindelijk bleek ze mega braaf en liet ze alles toe. We hebben het samen hartstikke leuk en maken veel lol. En daar gaat het voor mij nu om. Ik wil lol met mijn paard hebben.”

Een echt familiepaard

 Vooral het feit dat de wedstrijddruk weg is maakt het voor De Acker ontspannen. “We rijden gewoon ons wekelijks lesje en verder trainen we gewoon samen verder. Van het terrein af gaan durf ik nog niet zo goed, want Esmee vindt nog best wel wat dingen eng en dan wordt ze nogal heet. Maar longeren, wandelen en rijden is een mooie combinatie voor ons. Esmee is gefokt door mijn vader, ik rijd er op, maar mijn kinderen nemen ook eens per week plaats in haar zadel. Een echt familiepaard. Ik heb twee zoons van 17 en 14 en zij rijden ook iedere week op haar, zij vindt het helemaal prima.”

Mooie combinatie

De amazone had een concreet doel voor ogen toen ze de merrie ging rijden. “Omdat ik al zo’n lange tijd niet gereden had, was ik een beetje bang geworden. Je wordt toch ouder en je wordt daardoor voorzichtiger”, lacht Van Acker. “Het was mijn eerste doel om vertrouwen op te bouwen met Esmee en dat is zeker bereikt, dat zit er helemaal in. Nu zou ik het heel leuk vinden om dressuurmatig een stukje verder te komen. Ik heb één keer in de week les en verder rijd ik voor mezelf, maar het zou mooi zijn als we een steeds mooiere combinatie worden.”

Proberen

“Afgelopen week zei ik tegen iemand dat Esmee en ik allebei herintreedster zijn in de paardensport. En eigenlijk is dat ook echt zo. Esmee is nu vijf maanden onder het zadel, ik ben weer fanatiek aan het rijden en het gaat samen hartstikke goed. Maar omdat ik zo’n lange tijd niet gereden heb, zijn mijn spullen wel wat verouderd.” Alle deelnemers aan de WeAllRide Hoefslag@Home-wintercompetitie maken kans op op maat gemaakte Kingsley rijlaarzen. “Als herintreedster moet ik alles opnieuw aanschaffen en als we straks eens een wedstrijdje gaan proberen zou het leuk zijn als ik er mooi uitzie”, besluit de vrolijke amazone tot slot. 

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

 

Ilze van Asperet

Eigenlijk besloot Ilse van Asperdt twee jaar terug de handdoek in de ring te gooien wat de paardensport betreft, maar toen ze onlangs op de merrie van haar vriendin stapte begon het toch wel weer te kriebelen. Ondertussen heeft ze de smaak weer te pakken en is ze niet alleen recreatief aan het rijden, maar is ze zich samen met de merrie Zitha (v. Candidat) aan het voorbereiden op volgend wedstrijdseizoen.

“Ik heb vanaf mijn tiende tot mijn zesendertigste altijd paarden gehad, maar toen ik twee jaar terug afscheid moest nemen van de laatste heb ik besloten dat ik er even klaar mee was”, geeft de amazone lachend toe. “Toch kwam ik afgelopen zomer terecht bij een vriendin en haar vriend die een paard hadden gekocht voor bosritten, zodoende ben ik Zitha bij gaan rijden”.

Veel pech

“Het is een hele lieve en werkwillige merrie. Ze is absoluut geen dooie en doet altijd haar best. In het verleden heeft ze een paar proefjes gelopen en een paar parcourtjes gesprongen, maar ze is nooit serieus uitgebracht”.

De amazone heeft in het verleden heel veel pech gehad met paarden. “Eigenlijk had ik het gevoel dat ik wel weer klaar was met rijden, totdat ik dus voor het eerst op Zitha zat. Op dat moment kwam ik er achter dat dat helemaal niet zo was. Toen ik stopte met rijden twee jaar terug heb ik ook altijd geroepen dat ik nooit meer de wedstrijden in zou, maar ook daar begon ik echt weer naar uit te kijken. Afgelopen zomer hebben we een keer een onderlinge wedstrijd gereden en zo ben ik er achter gekomen dat Zitha heel braaf is en het eigenlijk heel leuk doet”.

Voorbereiding

De combinatie had de smaak te pakken, maar toen gingen de wedstrijden op slot vanwege de coronamaatregelen. “Ik werd getipt door de eigenaresse van Zitha over de Hoefslag@Home-wintercompetitie dus we besloten om een video in te sturen, wat super leuk was om te doen. Het was lastig kiezen omdat de Licht-proef lijkt op de reguliere L2-proef en wij normaal L1 startten, maar het was heel toegankelijk omdat we zelf mochten kiezen. Ik heb uiteindelijk gekozen om de B proef in te sturen, wat een fijne proef was om te rijden. Normaal ben ik wel altijd van het rijden op ander terrein voor dit soort dingen, maar het was ook wel eens fijn om in onze eigen omgeving te kunnen rijden. Ondertussen heb ik besloten om straks officieel te gaan starten als het weer kan, dus dit was een mooi voorbereiding voor volgend jaar”.

Prettig beschreven

Voor Asperdt voelde de online competitie als een normale wedstrijd. “Er wordt wel wat van je verwacht op het moment dat de camera aan gaat. Natuurlijk kan je er voor kiezen om de proef tien keer over te rijden en opnieuw op te nemen als er iets niet goed gaat, maar dat hebben wij niet gedaan. Het was super fijn om mijn protocol terug te krijgen en ik was heel blij met de feedback die er op stond. Ik kon me goed vinden in het commentaar en het was over het algemeen allemaal heel prettig beschreven.  Naar mijn idee heeft iemand mijn proef gezien en echt de moeite genomen om er serieus naar te kijken, wat super fijn is”.

Iets actiever

Over haar protocol vertelt ze: “Ik had een hoop zevens dus ik was heel tevreden. Maar ik kreeg ook te lezen dat als ik mijn paard iets actiever zou gaan rijden, we van zevens achten kunnen maken. Als de achterhand er meer onder komt en Zitha iets meer gedragen gaat lopen, wordt het beeld automatisch ook stiller. Natuurlijk wist ik dat al, maar toen ik dat op mijn protocol zag werd ik nog gemotiveerder om er hard mee aan de slag te gaan. Ik wil mijn cijfers omhoog krijgen en uiteindelijk dikke winstpunten rijden als we volgend jaar gaan starten”.

De amazone stond een tijd eerste in het klassement, maar is ondertussen van haar plekje gestoten. “Misschien stuur ik nog een B proef in om te kijken of we weer bovenaan kunnen eindigen”, lacht ze. “Aan de andere kant wil ik misschien aan het eind van de wedstrijd ook wel een proef in de Licht-categorie insturen. Dan gebruik ik deze maand nog om te trainen en kunnen we dan hopelijk onze punten wat omhoog halen”.

Goed de ring in

Het doel van Asperdt is om vanaf volgend jaar wat vaker te gaan rijden en uiteindelijk officieel te starten. Als je meedoet met de Hoefslag@Home-wintercompetitie maak je kans op vele prijzen, waaronder een waardebon van €1000,- voor op maat gemaakt Kingsley rijlaarzen. “Toen ik twee jaar geleden stopte met rijden heb ik al mijn paardenspullen weg gedaan, dus ik kan wel wat nieuws gebruiken. Als we dan weer op wedstrijd gaan kan ik met echt mooi laarzen de ring in, in plaats van met de oude springlaarsjes die ik nu steeds aan heb”, sluit ze enthousiast af.

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto’s: Sportpaardenfoto.nl/ Burnie Nieuwland Witteveen

Sanne Voets - Demantur Rs2 N.O.P.
Sanne Voets - Demantur Rs2 N.O.P. CPEDI de Peelbergen 2019 © DigiShots

Op het Europees Kampioenschap heeft Sanne Voets met Demantur RS2 N.O.P. de titel veroverd in Grade IV.  De juryleden plaatsten de amazone unaniem bovenaan.

De score kwam uit op 76.659 procent.

Eindelijk beginnen

Het eerste gevoel na de proef was voor Sanne Voets vooral opluchting. “Ik ben boven alles vooral blij dat we eindelijk konden beginnen. We zijn al sinds zondag in Rotterdam. Je krijgt van alles mee, je leeft mee met de andere ruiters en ik vond het daarom lastig om aan de ene kant de focus te houden en aan de andere kant te blijven ontspannen.”

Goed voor elkaar

Voets vond het spannend om ‘in eigen huis’ te rijden. “En dan is het ook zeker mooi en fijn dat het zo goed lukt. Bij het losrijden was Demantur goed voor elkaar en dat kon ik in de ring vasthouden. In de proef ging het bijna allemaal goed, ik had een klein hakkeltje in een overgang die ik niet goed begeleidde, dat was mijn eigen schuld. Ik was ook een beetje benauwd voor het geluid dat er uit het hoofdstadion komt, maar ik heb uiteindelijk niets gehoord en me er voor niets druk om gemaakt.”

Vijf negens

Voets en Demantur RS2 N.O.P. piekten met name in de drafverruimingen en overgangen. De laatste middellijn en het afgroeten leverden nog eens vijf negens op. Zo bleef Sanne haar naaste concurrente Manon Claeys uit België met San Dior met afstand bijna drie procent voor.

Het brons was voor de Zweedse Louise Etzner Jakobsson met Zernard.

Ook goud voor Frank Hosma

Ook Frank Hosmar zag zijn rit met Alphaville N.O.P. beloond met een gouden medaille. “Pff zò blij met mijn rit!”, reageert een blije Hosmar. “Wat een controle! Ik heb genoten en was geen moment bezorgd dat er iets mis zou gaan.”

Hosmar reed in de zwaarste Grade V. “In mijn voorbereidingen vandaag tijdens mijn losrijden heb ik extra geoefend op galop-stap-overgangen en dan halthouden. En bij ontspanning meteen loslaten. Dat was nu ook te zien: voor één keertwending kregen we een 10, hoorde ik later”.

Laatje open

De potentie van Alphaville N.O.P. blijft Hosmar verbazen. “Je denkt steeds, Alfie zit aan de grens. Maar dan train je rustig verder en blijkt er nog een laatje open te kunnen. En heb je een niveau hoger te pakken. En zo ging het steeds. Ongelooflijk dit paard.”

De score van Hosmar kwam uit op 75.810%. De Britse Sophie Wells met C Fatal Attraction, geduchte concurrentie in deze Grade, moest met 0.215% minder genoegen nemen met het zilver.

Bron: KNHS

Foto: Digishots

0 267

Het thema van de Hoefslag Masterclass on Tour was: Een spectaculair of een goed gaand paard? De masterclass was met name gericht op jonge paarden en de jonge-paarden-competities. Dinja van Liere, Diederik van Silfhout en Febe van Zwambagt hadden een aantal jonge, talentvolle paarden meegenomen naar Utrecht.

Alex van Silfhout lichtte een tipje van de sluier op met betrekking tot het trainen van deze jonge paarden. Tips waarmee je thuis ook aan de slag kunt, en niet alleen met een jong paard!

Hoe werkt het?

  1. Klik op de play knop in de video en er opent een popup.
  2. Kies vervolgens 1 van de 3 opties, verbinden met: Facebook – Google – Email.
  3. Vul na het kiezen of aanmaken van je account een eventuele coupon code in en/of kies 1 van de betaalmogelijkheden.
  • Wanneer je uitgelogd bent en weer wilt inloggen: log in met je gekozen optie (Facebook – Google – Email). Er opent een popup waarin staat “u heeft al toegang tot deze aanbieding”. Klik vervolgens op de play knop en de pagina + video zal opnieuw laden.
  • Wanneer je ingelogd bent staat er bovenaan: Welkom (naam klant). Zie je deze melding niet? Verwijder je cookies en probeer opnieuw.

0 168
Hoefslag Masterclass

Diederik van Silfhout neemt voor dit eerste deel van de Hoefslag Masterclass on Tour plaats in het zadel van de 3-jarige aangewezen hengst Kojack, een zoon van zijn voormalige Grand-Prix-paard Arlando. Hij is tijdens de Masterclass pas enkele maanden onder het zadel. ‘Leuk dat hij nog een keertje van huis kon voor een leermoment,’ vindt Alex van Silfhout.

Het allerbelangrijkste bij een paard dat net zadelmak is gemaakt, is de basisgehoorzaamheid, geeft hij aan. ‘Hij mag best een keer een bokje geven, maar daar moet het wel bij blijven.’

Onzekere ruiters

De trainer ziet op het voorterrein van wedstrijden vaak onzekere ruiters die hun begeleiders vragen hun jonge paard, dat aan de ketting zit, ‘vooral niet los te laten’. ‘Er is al paniek voordat hij gaat lopen. Begrijpelijk, maar de gehoorzaamheid is duidelijk niet op orde.’

Kojack is een echte hengst, geeft hij aan. ‘Hij kan wat dominant en brutaal zijn. Aan de lijn kan hij voor de training een beetje spanning af laten vloeien. Bij het opstappen moet hij stil staan. Dat opstappen gebeurt op straat, dan let hij wat beter op en kan hij niet afgaan.’

Ongeleide projectielen

De gehoorzaamheid loopt als een rode draad door de gehele opleiding van een paard. ‘Als er veel energie in een paard zit, of ze zijn dominant, dan worden het ongeleide projectielen. Dat er ongelukken gebeuren, is het laatste dat we willen. Je wilt vertrouwen krijgen en gekkigheid voorkomen. Daarom rijd je meteen met de teugels op maat. Iedereen kan roepen ‘je moet ze op lengte houden’, maar als ik verongeluk, is het minder leuk.’

Niet bang zijn

Angst is de grootste vijand van de opleider, vindt Van Silfhout. ‘Wie een dier opleidt, mag niet bang zijn. Je moet eerst zelfvertrouwen hebben voordat je het paard vertrouwen kan geven. Het eerste stuk is weer die basiscontrole. Die basisveiligheid is voor mezelf en van daaruit kan ik alles doen om een jong paard in balans, ontspannen en tevreden zijn werk te laten doen. Als ik qua opvoeden van alles laat gebeuren, is het hek van de dam. Dan ben je niet aan het opleiden maar aan het verpesten. Simpel zat.’

Duur: 11.57 min
Prijs: €4,95

0 100

Dinja van Liere komt in de baan met Duvals Johnny Cash. Met vader Capri Sonne jr was de amazone buitengewoon succesvol en ook over zijn 4-jarige zoon is zij enthousiast. De combinatie bereikte onder meer de finale van de Pavo Cup. ‘Hij is wat verder in de africhting,’ legt Alex van Silfhout uit. ‘Hij heeft een ander frame dan de 3-jarige en komt al wat meer bergop. Hij loopt al wat simpeler.’

Kijken wat er gebeurt

Volgens de trainer is het moeilijk om precies aan te geven op welke leeftijd je iets wel of juist niet moet doen. ‘Je moet vooral goed blijven kijken naar wat er gebeurt. Dit paard loopt fijn ontspannen en door het lijf. We gaan bij zo’n paard in de training aan de gang met schakelwerk, hij moet sterker worden. Je laat hem van achter wat aantreden, je kunt hem al wat meer achterop zetten.’

Ontspannen

‘Kort en gericht,’ zijn de kernwoorden. ‘Dat is het belangrijkste, is mijn ervaring. Wanneer je iets gaat vragen, dan zetten we het even aan en aan de reactie merk je of hij het kan hebben. Zoals bij het sluiten. Als hij met zijn benen gaat draaien of slingert, dan ligt daar de grens. En dan laat je je paard weer ontspannen.’

Duvals Johnny Cash is al fijn aan het galopperen, vindt van Silfhout. ‘Hij moet nog aan kracht winnen en dat is logisch, hij is pas vier. De galop is iets voorover, liever zou je hem wat meer bergop willen zien. Je moet dan wel oppassen dat hij in de kaak en nek zacht blijft, daarmee blijft het lichaamsgebruik bestaan.’

Duur: 18.50 min
Prijs: €4,95

0 77

Het vijfjarige paard is al iets verder opgeleid, maar waar liggen de grenzen? Er wordt snel geschreeuwd dat er overvraagd wordt, maar is dit wel zo?

Febe van Zwambagt komt in de baan met de 5-jarige merrie Isamunde (v Davino), in eigendom van Stal van Silfhout en de familie Van Norel. Isamunde heeft de halve finale bereikt in de Pavo Cup, maar ze is nog niet veel gewend en staat pas enkele maanden bij Van Silfhout op stal. ‘Isamunde is onervaren en erg groot,’ vertelt Alex van Silfhout. ‘Ze heeft wat tijd nodig, onder meer omdat ze zo uit de kluiten gewassen is.’

Verschillende graadmeters

De coach geeft aan dat hij verschillende graadmeters heeft om te zien of een paard het werk aan kan en of ze plezier in het werk houden. ‘Dat is zo wanneer ze mooi in hun vel zitten en droog op de benen zijn.’

Afwisseling is het allerbelangrijkst, vindt hij. ‘Uren maken en honderd keer je oefeningen herhalen zijn dodelijk. Je doet wat, dan doe je weer wat anders en herhaal je het eerste.’

Geen frustratie

‘Een paard dat het lastig vindt om stil te staan, laat je in een training van veertig minuten twintig keer stilstaan, maar steeds tussen de oefeningen door. Als hij bij drie seconden zenuwachtig wordt, dan begin je met twee seconden en bouw je dat uit. Het moet geen frustratie worden.’

Elk dier is anders, benadrukt Van Silfhout nogmaals. ‘Een paard moet leren door te begrijpen wat je wilt. En door middel van vertrouwen.’

Duur: 27,25 min
Prijs: € 4,95

0 133

Bij de zesjarige paarden neemt Diederik plaats in het zadel van Habana Libre A (v. Zizi Top) en Dinja van Liere heeft Duvals Sir Rollo (v Romanov) gezadeld.

De hengst Habana schopte het tot de finale van het WK voor Jonge Dressuurpaarden en Sir Rollo wordt uitgebracht in het ZZ-Zwaar nadat hij op de hippiade kampioen werd in het ZZ-Licht.

Twee vingers in de neus

‘Ik wil hier graag laten zien wat we met een 6-jarig paard doen, en welke oefeningen we in de training aansnijden,’ begint Alex van Silfhout. ‘Dat kan al een wisseltje zijn, of een werkpirouette. Wanneer je naar Habana kijkt, dan zie je dat hij het werk met twee vingers in z’n neus doet. Dan kan het prima. Is hij er nog niet klaar voor? Blijf er dan vanaf!’

Duvals Sir Rollo heeft een heel fraai voorbeengebruik, vindt Van Silfhout. ‘Als ‘ie nog wat losser is, komt hij achter wat meer onder de massa kun je hem meer aan laten sluiten. Daarvan wordt hij wat lichter in de voorhand en krijgt hij meer expressie.’

Meer ontspannen

Habana heeft, ondanks dat hij pas zes jaar oud is, al veel kracht. ‘Het is een paard met veel afdruk en activiteit en daarbij is hij heel handig in zijn lijf. In het rondraven zien je al veel kwaliteit. Door zijn vlijt blijft hij wat hangen in de benen, hij moet nog wat meer ontspannen. Door te schakelen zoek je een manier waarop hij meer loslaat. Dan verdwijnt de mechanische beweging en wordt hij los door zijn lijf.’

Er is volgens Van Silfhout een groot verschil tussen spanning, ontspanning, aanspanning en inspanning. ‘Spanning willen we niet. Mijn definitie is dat zodra een paard uit gehoorzaamheid en correcte aanspanning zijn werk doet, sprake is van inspanning. Zodra dat gebeurt door opjutten en heet maken, dan wordt het spanning. Een paard moet tevreden, in aanleuning, simpel en fijn in zijn lijf zijn werk doen.’

Duur: 23.50 min
Prijs: € 4,95

Volg ons!

0FansLike
0VolgersVolg
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer