Featured
Featured posts

Marc Houtzager

Marc Houtzager kon zijn geluk deze zondag niet op. De Nederlandse springruiter won de FEI Wereldbekerwedstrijd op Jumping Amsterdam. Met zijn paard Sterrehof’s Dante was Houtzager de snelste foutloze combinatie in de barrage. Houtzager verzamelde niet alleen punten in het wereldbekerklassement, maar won ook 52.404 euro aan prijzengeld.

Bovendien liet hij zien met Dante nog een toppaard (naast Sterrehof’s Calimero) achter de hand te hebben voor de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio. Hoefslag sprak met Marc Houtzager na zijn overwinning op Jumping Amsterdam:

Door: Robert Hüsken / Hoefslag

Harrie Smolders

Harrie Smolders moest zondagmiddag net zijn meerdere erkennen in landgenoot Marc Houtzager. Smolders bleef in de Wereldbekerwedstrijd van Jumping Amsterdam foutloos in de barrage, maar was net een seconde langzamer dan Houtzager. Daardoor werd Smolders met zijn paard Monaco 2de in de RAI in Amsterdam. Toch zeker reden tot juichen, vond Smolders.

Hoefslag sprak met Harrie Smolders na zijn 2de plaats op Jumping Amsterdam:

Door: Robert Hüsken / Hoefslag

Maikel van der Vleuten

Maikel van der Vleuten is zondagmiddag knap 6de geworden in de FEI Wereldbekerwedstrijd op Jumping Amsterdam. De Brabantse springruiter kwam in de barrage met zijn paard Beauville Z na 36,46 seconden foutloos over de finish. Net niet genoeg voor een podiumplek, maar Van der Vleuten deed daarmee uitermate goede zaken voor het bereiken van de FEI Wereldbekerfinale in Las Vegas.

Hoefslag sprak met Maikel van der Vleuten na zijn rit op Jumping Amsterdam 2020:

Door: Robert Hüsken / Hoefslag

Willem Greve

Willem Greve kende een mindere FEI wereldbekerwedstrijd op Jumping Amsterdam 2020. In een moeilijk gebouwd parcours, waar veel fouten worden gemaakt, sprong Greve met zijn paard Zypria S 8 strafpunten bij elkaar. Toch was er deze zondag ook goed nieuws voor deze Nederlandse combinatie. Zypria S is in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio namelijk gecontracteerd door de stichting Nederlands Olympiade Paard.

Greve vertelt voor de camera van Hoefslag wat dat betekent.

Door: Robert Hüsken / Hoefslag

Har van de Venne
Har van de Venne op Jumping Amsterdam 2020 © DigiShots

Hij is op en top dierenliefhebber. Zijn taak is dan ook om erop toe te zien dat de paarden op Jumping Amsterdam het goed voor elkaar hebben.

Har van de Venne, die de leiding heeft over de stewards bij het grote paardensportevenement in de Amsterdamse RAI, merkt dan ook dat de kritiek op de paardensport de laatste jaren heviger is geworden. Tijd voor zijn kant van het verhaal.

Hoefslag sprak deze vrijdag met Van de Venne. Over zijn werk, wat er in de loop der jaren veranderd is, en hoe hij de toekomst ziet. Gaan ruiters in de toekomst zonder bit rijden?

Har van de Venne
Jumping Amsterdam 2020
© DigiShots

Emmelie Scholtens

Emmelie Scholtens en Desperado N.O.P. zijn in topvorm. Na de overwinning in Mechelen werd de Nederlandse dressuurcombinatie deze vrijdag knap 3de bij de Grand Prix op Jumping Amsterdam 2020. Scholtens zag 77,870% op het scorebord komen.

Zie ook: Edward Gal is terug met Glock’s Zonik: ‘Hij is weer heel anders dan Total US’ (video)

Alleen Charlotte Dujardin (2de) en Isabell Werth (1ste) scoorden hoger. Voor Scholtens wederom de bevestiging dat ze op de goede weg zijn. Hoefslag sprak na afloop van de Grand Prix in de RAI in Amsterdam met Emmelie Scholtens:

Denise Nekeman

Ineens stond ze daar in de top 15. Tussen de beste combinaties die zaterdag (morgen) de kür op muziek mogen rijden. Denise Nekeman scoorde met haar paard Boston Sth 72,283 procent in de Grand Prix op Jumping Amsterdam 2020. De Nederlandse dressuuramazone werd zelfs 11de, net achter Hans Peter Minderhoud en Anne Meulendijks, en zelfs voor grote namen als Adelinde Cornelissen en Sönke Rothenberger.

Hoefslag sprak met Denise Nekeman na afloop van haar Grand Prix in de RAI in Amsterdam:

Edward Gal

Eindelijk zijn ze weer terug. Na het EK paardensport in september van 2019 waren Edward Gal en zijn paard Glock’s Zonik N.O.P. niet meer te zien in de wedstrijdring. Tot nu. Deze vrijdagmiddag werd de Nederlandse dressuurcombinatie 5de bij de Grand Prix op Jumping Amsterdam 2020.

Gal scoorde met Zonik 76,587 procent. Hoefslag sprak na afloop van de Grand Prix met Edward Gal over zijn proef, over zijn andere paard Glock’s Total US én over de aanstaande Olympische Spelen in Tokio.

Schoft en ribben
De schoft en ribben

Ribbreuken bij paarden komen vaker voor dan we denken. Als het al ontdekt wordt, is het de vraag hoe het paard er aan komt en wat er aan gedaan kan worden. Een gebroken schoft is vaak nog pijnlijker voor een paard.  Dierenarts Michael Meulyzer licht één en ander toe.

 

Skeletgedeelte

De borstkas of ribbenkast is de stevige uitwendige structuur die de borstholte omgeeft. Ze beschermt vitale organen zoals het hart en de longen tegen trauma van buitenaf en speelt een belangrijke rol in de ademhaling. Bij paarden bestaat het skeletgedeelte uit achttien borstwervels, achttien paar ribben en het borstbeen. De ribben zitten bovenaan vast op de borstwervels die op hun beurt deel uitmaken van de wervelkolom. Kleine gewrichtjes tussen de wervels en de ribben zorgen ervoor dat de ribben voldoende beweeglijk zijn om het volume van de borstkas te vergoten en te verkleinen. Onderaan zitten de eerste acht paar ribben vast op het borstbeen. Dit zijn de ware ribben. De volgende ribben zitten met kraakbeen vast aan elkaar en zo vast aan het borstbeen. Deze worden de valse ribben genoemd. Gebroken ribben komen bij paarden waarschijnlijk vaker voor dan we vermoeden, laat staan diagnosticeren.

 

 

Gebroken bij de geboorte

 

Bij pasgeboren veulens zijn gebroken ribben meestal een gevolg van een moeilijke of al te hevige bevalling. Bij de bevalling wordt de borstkas van het veulen samengedrukt bij passage door het geboortekanaal om daarna weer open te plooien en ademen mogelijk te maken. Wanneer de druk op de borstkas echter te groot wordt, kunnen er één of meerdere ribben breken. Er wordt geschat dat ongeveer vijf procent van de veulens geboren wordt met gebroken ribben. Een studie van de universiteit van Montreal toonde aan dat 69 procent van de pasgeboren veulens die op de spoedafdeling werden aangeboden voor een andere reden dan thoracaal trauma, één of meerdere gebroken ribben hadden. Meestal zijn het de ribben drie tot zes die breken en meer aan de linkerkant dan aan de rechterkant. Ook merrieveulentjes lijken gevoeliger te zijn dan hengstenveulens.

 

Bron: Hoefslag / Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock
Gespierd paard
De meesten onder ons zien graag een mooi gespierd paardenlichaam, maar de vraag is of dat lichaam ook functioneel gespierd is. Met andere woorden: hebben we wel de juiste spieren getraind voor het doel dat we willen bereiken of de sportdiscipline waarin we rijden? Dr. Caroline Munsters belicht de diverse types spieren en de training ervan.

Drie soorten spieren

Voordat we het over een optimale training van het paard kunnen hebben, is een basisbegrip van het spierstelsel onontbeerlijk. Welke spieren heeft een paard en hoe werken die? We kunnen drie soorten onderscheiden: skeletspieren, orgaanspierweefsel en glad spierweefsel.

Kabelachtige structuur

Het zijn vooral de skeletspieren die onze aandacht trekken. Deze zorgen er immers voor dat een bewuste beweging mogelijk is. We gaan dan ook even dieper in op dit type spieren. Skeletspieren bestaan uit spierbundels. Spierbundels bestaan op hun beurt uit honderden spiervezels, die zelf ook nog uit kleinere eenheden bestaan. Of om het met de woorden van Carolien Munsters te zeggen: ‘Spieren zijn opgebouwd uit bundels van bundels van bundels.’ Al deze bundels samen vormen een sterke kabelachtige structuur, de spier. Deze spier zit vervolgens door middel van een pees vast aan het bot. Dit is weliswaar een sterk vereenvoudigde voorstelling, maar bevat wel de essentie.

Spiervezeltypes

Nu we weten dat spieren bestaan uit spiervezels, is het belangrijk te beseffen dat er ook verschillende spiervezeltypes zijn. Grofweg kunnen we drie types onderscheiden, die van weinig tot heel veel kracht kunnen ontwikkelen. We spreken over type 1, type 2A en type 2X vezels. Alle spieren bevatten een combinatie van alle types spiervezel. Het procentueel aandeel van elk type in een spier kan wel verschillen. Hoeveel van elk type aanwezig is in een spier, is enerzijds afhankelijk van de genetische aanleg en anderzijds van hoe de spier gebruikt wordt (training). Precies dit besef is van cruciaal belang wanneer we een paard gaan trainen. Het geeft inzicht in de natuurlijke aanleg van ons paard en toont ons ook de weg naar de meest geschikte training.

 

Carolien Munsters
Carolien Munsters Foto: Remco Veurink
Tekst: Isabel Hossey
Foto: Shutterstock / Remco Veurink

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

101,907FansLike
0VolgersVolg
7,027VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer