Featured
Featured posts

0 80
Michael Jung - Fischersolution Indoor Drachten 2017 © DigiShots

Olympisch eventingkampioen Michael Jung is met zijn negenjarige merrie FischerSolution opgenomen in het Duitse springteam voor de landenwedstrijd in Abu Dhabi.

Niet stoppen met eventing

‘Ik kijk er echt naar uit om deel uit te maken van dit team, maar ik heb echt nog geen plannen om met eventing te stoppen hoor!’, vertelt hij aan Horse & Hound. De 35-jarige ruiter was deze winter met FischerSolution, FischerChelsea en de Nederlands gefokte FischerDaily succesvol op de CSI5* concoursen in Genève en Stuttgart.

Dubbele Grand Slam?

In de Rolex Grand Prix in Genève bereikte Jung een elfde plaats. Misschien wordt hij ooit wel de eerste ruiter die de Grand Slam in twee disciplines weet te pakken?

Bron: Horse & Hound / Hoefslag
Foto: DigiShots

 

derek buitenzorg

Afgelopen zondag maakten de eigenaren van de immens populaire draver Derek Buitenzorg bekend dat het genoeg was geweest voor hun achtjarige bruine ruin. Hij gaat met koerspensioen en zal wellicht een tweede carrière als rijpaard krijgen.

Schuld

Vanavond zal hij op Victoria Park in Wolvega om 19.10 uur van start gaan in zijn laatste koers, die een afscheidsfeestje moet worden. Dat feestje lijkt echter overschaduwd te worden door de € 4,000,00 schuld die zijn eigenaren nog moeten inlossen.

‘Financieel feestje’

Via het Facebookaccount van de draver wordt uitgelegd dat er enige tijd niet betaald is voor de stalling en training van Derek Buitenzorg. Er wordt daarom ‘voor de laatste maal’ een verzoek gedaan om financiële ondersteuning, ‘zodat het feestelijke afscheid van Derek ook een financieel feestje wordt’. Hier wordt door de fans van het paard wisselend op gereageerd. Waar de een aangeeft een bedrag over te maken, stelt een ander dat ‘om donaties vragen wel erg ver gaat’.

Bron: Facebook / Hoefslag
Foto: Wendy Koekoek

0 180
Helen Langehanenberg-Suppenkasper
Suppenkasper, hier nog onder Helen Langehanenberg

Steffen Peters en de tienjarige KWPN-ruin Suppenkasper konden gisteren in hun tweede Grand Prix wederom een overwinning bijschrijven. In Del Mar scoorde de combinatie ruim drie procent meer dan twee weken geleden in Temecula. Ze kwamen uit op een score van 74,587%.

‘Less is more’

Suppenkasper deed het ‘veel beter’, aldus zijn ruiter. Zijn vrouw bleef hem er na de laatste wedstrijd continu aan herinneren dat hij ‘niet teveel moest doen’ en dat pakte goed uit, vertelt Peters aan Dressage-news. Ook Helen Langehanenberg, die de ruin eerder trainde en uitbracht, had hem van vele goede adviezen voorzien, met als resultaat deze verbetering.

‘Mopsi’

‘Ik ben heel tevreden met de vooruitgang die Mopsi – de bijnaam die de ruin in Duitsland kreeg toen hij wat te dik werd – boekt’, vertelt Peters. ‘Dit was zo’n proef waarin je voelt dat je paard het echt leuk vindt om te laten zien wat hij kan’.

De tweede plaats was voor Kathleen Raine met haar achttienjarige Breanna met een score van 67,130%. Charlotte Jorst werd met Kastel’s Nintendo, die eveneens van Nederlandse bodem afkomstig is, derde met 67,043%.

Bron: Dressage-news
Foto: DigiShots

 

0 3724
paarden

De westerstorm die vandaag over een groot deel van ons land raasde, heeft voor veel overlast gezorgd. Niet alleen hele stallen werden van hun dak ontdaan, ook omgevallen bomen zorgden voor schade. Een greep uit de berichten op de social media…

CSI Peelbergen opgeschort

Alleen het noorden en uiterste oosten van Nederland bleef verstoken van ‘code donkerrood’. Op CSI de Peelbergen werden de paarden verhuisd omdat de situatie in de stallen onveilig was. Alle paarden moesten in hun vrachtwagen gestald worden. De wedstrijden zouden in de ochtend beginnen, maar pas om 17.00 uur kon de eerste rubriek beginnen.

Lessen afgelast

In het noorden was de situatie weliswaar minder heftig, maar ook in Friesland werd het zekere voor het onzekere genomen. De lessen van Alex van Silfhout in het kader van Mei Grand Prix-Nei Grand Prix in Sonnega vandaag af te gelasten.

Trampoline

Ook bij Anky van Grunsven ging het flink tekeer. Bomen werden ontworteld en vielen op een afdak en door de omheining. De wind kreeg vat op de trampoline, waardoor die ergens in de bosjes belandde. Ook in Brabant, bij Dressuurstal Van Baalen, moest een stevig juryhuisje het ontgelden.

Het ANP meldt dat de schade in het hele land nog niet te overzien is, maar volgens de laatste berichten zal die zeker 50 miljoen euro bedragen.}

Bron: Facebook/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Afgelopen zomer schreef ik een blog waarin ik pleitte voor meer positiviteit in de sport. Ik was – voor mijn doen – best fel en kritisch over eindeloos gezeur op de dressuur in en op de (sociale) media. Ja ja, ik was dus ineens bloed serieus. Ben ik zelden hoor, maar ineens was ik het zat.

Dat het namelijk tijd is voor verandering, moge inmiddels duidelijk zijn. Het heeft alleen zo verdomd weinig zin om alsmaar te blijven herhalen dat het allemaal zo slecht is. Ten eerste denk ik dat het trouwens nog best meevalt en dat er nog geen reden is tot wanhoop. Ten tweede, en hier was het mij vooral om te doen, kom liever gewoon met een idee hoe het dan WEL moet!

Praten in Capslock

Gelukkig kreeg ik ongelofelijk veel bijval en kon ik concluderen dat er veel meer positivo’s zijn dan ik dacht. Ze worden alleen een beetje ondergesneeuwd door schreeuwende doemdenkers die op Facebook enkel in staat zijn in Capslock te praten: hoofdletters en uitroeptekens. Dus ging ik nadenken hoe die mede-dressuurliefhebbers wel gehoord konden worden.

Door het gesprek ook een keer live aan te gaan en niet via een beeldscherm. Misschien heel ouderwets, maar er zijn vast meer oude lullen zoals ik die daar nog in geloven haha. Een beetje afgekeken van het voormalige Global Dressage Forum, maar dan laagdrempeliger en toegankelijker.

Dressuur verbeteren

Het mooie was dat de Hoefslag hier meteen oren naar had. Zij wilden maar wat graag proberen op een constructieve manier de dressuursport te verbeteren. Zie daar het ontstaan van de Hoefslag Masterclass On Tour over de toekomst van de dressuur. Een reeks avonden door heel Nederland, te beginnen op 9 februari in Berlicum met niemand minder dan Tineke Bartels. We hebben samen met Tineke voor deze avond gekozen voor het thema ‘The Next Generation’.

Ruimte voor discussie

Er komt van alles aan bod, zoals het opleiden van jonge ruiters en paarden, maar ook de invloed van social media op de komende generatie topsporters. Tineke geeft leerzame clinics en er is ruimte voor discussie met vooraanstaande mensen uit de sport. Dus geef je ogen de kost en laat je horen. Ik hoop jullie te zien op de Masterclass!

Sportjournaliste Koosje Mulders schrijft voor de Hoefslag en is daarnaast fanatiek dressuuramazone op Grand Prix-niveau. Voor onze website houdt ze een blog bij over alles wat ze meemaakt als ze op pad is om te schrijven en over haar paardenleven als ambitieuze amateur tussen de grote jongens.

 

0 1060
Just Wimphof KWPN Hengstenkeuring 2017 © DigiShots

Een van de nieuwe, talentvolle paarden die Kirsten Brouwer te rijden heeft nu Stal Brouwer een onderkomen heeft gevonden in Gameren, is de verrichtingstopper van vorig jaar, Just Wimphof.

De De Niro x Riccione-zoon eindigde al als zesde in de kampioenskeuring op de HK Stallion Show van vorig jaar. In het voorjaars verrichtingsonderzoek kreeg hij vervolgens een prachtig rapport van 86 punten, waarmee hij samen met Jerveaux als verrichtingstopper eindigde. Juryvoorzitter Bert Rutten noemde hem ‘een complete, zeer talentvolle hengst met veel aanleg voor sluiten en het zwaardere werk.’

Vrije bloedvoering

De hengst wordt ter beschikking gesteld door Joop van Uytert, die laat weten dat hij afgelopen jaar al veel gedekt heeft. Naast zijn aantrekkelijke exterieur en prestatie zal ook de vrije bloedvoering van de in België geboren hengst de fokkers aanspreken.

Den Bosch

‘Er is afgesproken dat Kirsten hem gaat voorstellen in het blokje ‘nieuw goedgekeurde hengsten’ op de KWPN Stallion Show in Den Bosch. Wat we daarna gaan doen met hem, is nog niet zeker. Renate (van Vliet, red.) heeft hem hier ook gereden, dus het kan zijn dat zij na de HK de teugels weer overneemt.’

Ghandi en Hummer

In Den Bosch presenteert de amazone ook de hengsten Ghandi (v. Bojengel) in de klasse Z en Hummer (v. Westpoint) in de klasse M.

0 35914

Linda van Doorn blijft er aardig rustig onder. Maar om haar heen is het hectisch, om het maar even eufemistisch uit te drukken. De storm rukte het dak eraf van haar stal in Echteld, waarin zestien jonge hengsten gehuistvest waren.

‘Het ging me hier te keer, niet normaal. En ja, een uur geleden vloog het dak van de stal van de tweejarige hengsten die hier in opfok staan. Even later zakten ook de muren in.’

Noodgeval

In alle haast moesten de paarden het land in gedaan worden. ‘Het was een noodgeval, wat moet je ineens met zestien paarden? Een aantal hebben we peesbeschermers om kunnen doen. En je kunt nu ook niet echt zeggen dat ze er buiten “rustig” bij staan. We hebben paarden bij elkaar moeten zetten die elkaar niet kennen.’

Oproep op Facebook

De amazone heeft een oproep gedaan op Facebook waarin ze om stalling vraagt voor de paarden. ‘GEZOCHT MET SPOED!!! Stalling voor zestien 2-jarige hengsten!!! Uiteraard liefst een loopstal! De stal is definitief verwoest en alles is ontruimd.’

Wachten met vervoer

Het bericht is inmiddels honderden keren gedeeld. ‘Er zal zeker een oplossing komen’, is Van Doorn optimistisch. ‘Al zullen we moeten wachten met het vervoer. Met dit weer kunnen we de weg niet op.’

Eind van de middag was er goed nieuws: er is een nieuw onderkomen gevonden; de hengsten vertrekken vanavond naar hun nieuwe stal!

Facebook/Hoefslag

Foto: Shutterstock

0 2289

De 59ste editie van Jumping Amsterdam -van 25 tot en met 28 januari- verwelkomt ook dit jaar een interessant deelnemersveld in de wereldbekerwedstrijd dressuur. Nederland kan uitkijken naar de eerste wereldbeker kür van Zanardi met Hans Peter Minderhoud.

De sympathieke Glock-ruiter is natuurlijk van de partij op Jumping Amsterdam. Drie jaar achtereen presenteerde hij zich met Glock’s Flirt. Deze keer neemt hij zijn nieuwe ster mee: Zanardi. Voor de charmante 14-jarige schimmelhengst van Rubels is het zijn debuut in het wereldbekercircuit.

Glock’s Zonik

Ook levenspartner Edward Gal verschijnt aan de start. Hij neemt de jonge hengst Glock’s Zonik mee, die eind vorig jaar in Londen zijn debuut beleefde. Ook Emmelie Scholtens (Apache), Patrick van der Meer (Zippo), Diederik van Silfhout (Four Seasons) en Madeleine Witte-Vrees (Cennin) doen een gooi naar wereldbekerpunten in Amsterdam.

Weihegold OLD

De nummer één van de wereld en de winnares van de wereldbeker in 2017, Isabell Werth, neemt haar kampioenspaard Weihegold OLD mee. Het was in Amsterdam dat de gouden merrie haar allereerste wereldbekerwedstrijd won, in 2016. Verder starten de Duitse amazones Helen Langehanenberg met Damsey FRH, Fabiënne Lütkemeier met Fabregaz en Jessica von Bredow-Werndl met Unee BB.

Blue Hors Zack, Deja

Daniel Bachmann Andersen brengt de goedgekeurde dekhengst Blue Hors Zack aan start voor Denemarken. De Oostenrijkse amazone Belinda Weinbauer, die zich tijdens de Europese Kampioenschappen in Göteborg in 2017 plaatste voor de kür op muziek, stuurt Söhnlein Brilliant MJ de ring binnen. De Zweedse topruiter Patrik Kittel komt ook dit jaar weer naar Amsterdam met zijn merrie Deja.

Deelnemers wereldbeker dressuur Jumping Amsterdam.

Bron: Hoefslag

Foto: DigiShots

 

0 1367
Diederik Van Silfhout - Expression
Diederik Van Silfhout - Expression Jumping Amsterdam 2017 © DigiShots

Vandaag stond het debuut in de Intermediaire II van Diederik van Silfhout en de KWPN hengst Expression (v. Vivaldi) op het programma van de subtop wedstrijd in Bunschoten. Met een score van 75,29% kan er gesproken worden van een meer dan geslaagd debuut.

Een heel goed gevoel

Diederik: ‘Ik ben ontzettend blij met dit debuut. Hij voelde goed en liep makkelijk door de proef heen. Uiteraard is hij op sommige momenten, met name in de piaffe, nog wat jong en groen maar dat is vooral een kwestie van ervaring op doen aangezien dat thuis al heel erg goed aanvoelt. Vorige week heb ik in Ermelo deze proef een keer doorgereden in het bijzijn van Rien van der Schaft. Dat voelde toen zo goed dat we hebben besloten dat hij vandaag zijn debuut ging maken.’

Nog geen planning

Over de planning vertelt Diederik: ‘Ik heb eigenlijk nog geen andere wedstrijden opgegeven. We hebben totaal geen haast met hem. Als het allemaal zo goed blijft gaan en hij kan het allemaal aan dan wil ik hem natuurlijk graag inzetten maar wat ons betreft krijgt hij alle tijd en ruimte.’

Nakomelingen lijken apart

‘Wat wel op de planning staat is de Hengstenkeuring in Den Bosch waar ik met hem een clinic zal geven. Zelf hebben we van hem inmiddels vier nakomelingen en die lijken allemaal heel erg op hun vader. En met zijn kwaliteit is dat natuurlijk veelbelovend!’ lacht Diederik blij.

Esmee Donkers is senioren de baas

De Prix St. George rubriek werd in handicap verreden met de Young Riders. De enige Young Rider in het gezelschap ging er met de overwinning vandoor. Esmee Donkers reed Chaina (v. Sir Donnerhall) naar een score van 71,18%. Daarbij werd zij met 67,72% op de tweede plaats gevolgd door Mark van de Donk met Belcanto (v. Florencio). Kiki Pols won de Intermediaire I met haar Esprit (v. San Remo). Het duo reed naar een score van 63,38%.

Marian Dorresteijn tweemaal naar overwinning

Marjan Dorresteijn wist beide proeven in het ZZ Zwaar op haar naam te schrijven. Met de Jazz nakomeling Enjolien wist zij in de eerste proef 65,86%. In deze proef werd zij op de hielen gezeten door Janine Opendorp en Virbac Fritz (v. Florencio). In de tweede proef deed Marian er nog een schepje bovenop en scoorden zij 66,36%. Geert Hofland werd met 63,86% tweede met Blaze (v. United).

 

Foto: Digishots

0 1337
Lisa Nooren

Deel uitmaken van een GCL-team mag geen voorwaarde zijn voor deelname aan een GCT-wedstrijd. Dat is in grote lijnen de uitspraak van de Belgische mededingingsautoriteit, na een klacht van Lisa Nooren en Handelsstal Henk Nooren tegen de FEI, de Global Champions League en Tops Trading Belgium.

Volgens Galop.be stelt Nooren dat ze op de Global Tour totaal anders werd behandeld als op andere reguliere CSI5* wedstrijden. De amazone voelde zich benadeeld ten opzichte van ruiters die een sponsor van twee miljoen euro achter zich hadden.

FEI-ranking

Tijdens de Global Champions League en Global Champions Tour mag namelijk 30% van de ruiters deelnemen op basis van hun FEI-ranking terwijl de overige 70% deel uitmaakt van een betalend team. Dit betekent dat enkel de beste 18 ruiters in het wereldklassement zeker zijn van een startplaats.

In 2016 was bijna een kwart van de 5*-competities een Global-wedstrijd, in 2017 zo’n twintig procent. ‘Global heeft daarnaast aangekondigd dat hun aantal wedstrijden in 2018 zal toenemen, waardoor het voor ruiters nog nadeliger wordt als ze zich niet in een team inkopen, ’ aldus de eisende partij.

‘Doordat ruiters worden uitgesloten van deze concoursen, lopen ze niet enkel de kans mis om prijzengeld te winnen, maar ook de kans om rankingpunten te verdienen.’

Afspraken opgeschort

De Belgische mededingingsautoriteit oordeelde dat de afspraken tussen de FEI, de Global Champions League en Tops Trading Belgium en de GCT Rules over het uitnodigen van deelnemers voor internationale wedstrijden per 1 januari 2018 moeten worden opgeschort.

Er kunnen geen punten voor het officiële FEI-klassement worden toegekend voor GCT-wedstrijden die worden gehouden vanaf 1 januari 2018 totdat de uitnodigingsregels voor de GCT-wedstrijd voldoen aan deze maatregel.

Nieuwe uitnodigingsregels

De FEI moet de aankondiging van de toepassing van de nieuwe uitnodigingsregels publiceren op www.fei.org in een FEI-nieuwsbrief en op de GCT-website.

Deze beslissing is een voorlopige maatregel. Een definitieve beslissing wordt na het afronden van het onderzoek genomen.

Op galop.be vind je de volledige uitspraak en een uitgebreider uitleg over de uitnodigingsregels voor internationale springwedstrijden.

Foto: DigiShots

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,588FansLike
6,976VolgersVolg
771Youtube abonneesAbonneer