Featured
Featured posts

0 261
Cathrine Dufour
Catherine Dufour - Atterupgaards Cassidy World Cup Herning 2017 © DigiShots

Cathrine Dufour heeft de kür op muziek van de wereldbekerwedstrijd in het Deense Herning gewonnen. Met haar 14-jarige vosruin Atterupgaards Cassidy noteerde de Deense amazone een percentage van 85.945 procent en eindigde hiermee boven Isabell Werth met Don Johnson Frh (83.755 procent).

Patrik Kittel maakte de top-3 compleet met Delaunay Old (81.095 procent).  De top-3 was overigens gelijk aan die van de Grand Prix op zaterdag.

De beste Nederlander in de kür was Patrick van der Meer met zijn Rousseau-zoon Zippo op plek negen (75.560 procent). Gisteren werd Van der Meer nog zesde.

Katja Gevers en Thriller bleven net buiten de top-10. Hun percentage van 73.840 procent was goed voor de elfde plek.

Arlando

Uiteraard was ook Anna Zibrandtsen in haar thuisland van de partij. Met haar 12-jarige KWPN-hengst Arlando, die ze eerder dit jaar overnam van Diederik van Silfhout, eindigde ze op plek zeven (76.945 procent).

De jonge combinatie was de verrassing op het EK Dressuur afgelopen zomer. Anna en Arlando reden mee in het Deense team, dat met zilver naar huis ging.

Klik hier voor alle uitslagen.

Foto: DigiShots

0 329
Jur Vrieling
Jur Vrieling - VDL Glasgow van het Merelsnest Indoor Brabant 2017 © DigiShots

Jur Vrieling heeft de wereldbekerkwalificatie in Helsinki gewonnen met de goedgekeurde hengst VDL Glasgow van het Merelsnest N.O.P. (v Nabab de Reve). Vrieling startte als laatste in de barrage en verbeterde de tijd van de Zweed Henrik van Eckermann.

Met zijn zege verdiende Vrieling 20 punten voor het wereldbekerklassement waarmee hij nu op een gedeelde tweede plaats staat.

VDL Glasgow van het Merelsnest N.O.P. toonde in Helsinki zijn enorme macht en goede vorm en sprong fantastisch rond. Met zijn nulronde plaatste Vrieling zich als negende voor de barrage. Van Eckermann was al snel en foutloos rond gegaan en de opdracht was dus duidelijk.

Veel risico

Vrieling nam veel risico; naar de laatste oxer toe kreeg hij een fantastische voorwaartse afstand waardoor hij aan de finish bijna anderhalve seconde sneller was.

De Braziliaan Zanotelli maakte het succes voor de VDL Stud van de familie Van de Lageweg compleet door hun Celena VDL naar de derde plaats te rijden.

Leopold van Asten met VDL Groep Miss Untouchable en Maikel van der Vleuten met VDL Groep Idi Utopia kregen beide in de eerste manche twee springfouten.

Veel vermogen

Vrieling is meer dan heel blij met zijn overwinning. ‘De eerste manche was het allemaal nog wat hectisch. De piste is hier echt niet groot en dan komt alles heel snel. Voor mijn barrage had ik van Leopold en Eric al veel informatie gehad en die zeiden dat het kon. Ik ben er vol voor gegaan en Glasgow deed echt super mee. Op de laatste oxer zat ik denk ik wel drie meter te groot, maar de hengst heeft zo veel vermogen en wil echt geen fouten maken.’

Vorige week begon voor de springruiters het wereldbekercircuit in het Noorse Oslo. Vrieling hoorde pas kort voor die wedstrijd dat hij mee kon rijden op de twee wedstrijden in Scandinavië, waardoor zijn voorbereiding kort was.

‘Na de FEI Nations Cup finale in Barcelona in september had ik niet meer gesprongen. De overgang van het hele grote buitenterrein in Barcelona naar de kleine binnen pistes is zeker voor een groot paard als Glasgow enorm. Vorige week in Oslo moest hij daar nog even aan wennen, maar nu had hij zich al geweldig aangepast, ik ben echt super blij met hem.’

Weergaloos seizoen

Vrieling beleeft een weergaloos jaar met Glasgow van het Merelsnest. In mei won de combinatie de vijfsterren Grote Prijs van Rome op het Piazza di Siena. Eerder deze maand won Vrieling met het Nederlandse team de finale van de Nations Cup in Barcelona, waar hij met Glasgow foutloos bleef.

De 11-jarige hengst is een van de zes paarden die met het oog op de Wereldruiterspelen in Tryon per 1 oktober is vastgelegd door de Stichting Nederlands Olympiade Paard.

Kijk hier voor alle uitslagen.

Bron: KNHS

Foto: DigiShots

0 2528
Kaiser Milton

De veiling van zijn kampioenshengst Kaiser Milton in het Duitse Neumünster is nog maar net achter de rug, of Jan Pieter Dalsem zit alweer in de auto naar huis. Zijn paard verhuist voor 320.000 euro naar de stallen van Klosterhof Medingen. ‘Ik was behoorlijk verrast toen ik Kaiser Milton hier op de hengstenkeuring zag lopen,’ vertelt Dalsem.

Dalsem, uit het Zuid-Hollandse Den Hoorn, kocht de hengst zelf twee jaar leden voor 15.000 euro op de Prinsjesdagveiling, samen met Laurens van Lieren. Ze kwamen met elkaar in contact op de KWPN select-sale, waar Dalsem, actief in kassenbouw-projecten, een paard zocht voor zijn vrouw. ‘We raakten met elkaar in gesprek en de bedoeling was dat Laurens met ons zou meekijken voor een geschikt paard en dat hij dit paard dan wellicht ook zou opleiden.’

Hengstenkeuring

Het duo stuitte tijdens de Prinsjesdagveiling op de nog piepjonge Milennium-nakomeling Kaiser Milton. ‘De gedachte was dat Laurens hem op termijn zou gaan rijden. Een maand of vier geleden kwam Gerard Geling (van Hengststation Geling, red.) hier echter vragen of hij Kaiser mocht trainen voor de hengstenkeuring, omdat hij dacht dat hij wel eens kampioen kon worden. Hij heeft de hengst toen meegenomen.’

Volgens Dalsem was de Duitser onder de indruk van de beweging, de bouw en het model van Kaiser Milton. Dat had hij goed gezien. Op de Trakehner-keuring in Neumünster werd de 1.68 m. grote publiekslieveling dit weekend uitgeroepen tot kampioen. ‘Ik had de hengst niet meer gezien nadat Geling hem had opgehaald. Het was een heel ander paard, veel meer gespierd en veel meer hengst. Hij laat zich heel graag zien.’

Behouden voor de fokkerij

Tijdens de keuring werd Dalsem en Van Lieren gevraagd of ze de hengst wilden verkopen. ‘Dat wilden we eigenlijk niet, we vonden hem zelf ook wel heel leuk. Ik denk dat het Trakehner Verband Kaiser graag wilde behouden voor de fokkerij. In overleg met Laurens, die ook hier in Neumünster was, hebben we besloten de hengst alsnog voor de veiling aan te bieden.’

Voor 320.000 euro mag Klosterhof Medingen, waar ook de onlangs overleden hengst De Niro ter dekking stond, zich eigenaar noemen.  ‘Heel veel geld’, vindt Dalsem.

Jonge paarden

Hiermee is de samenwerking tussen Dalsem en Van Lieren overigens niet voorbij! ‘Samen hebben we ook Happiness E (v Rousseau), die vorig jaar bij de 4-jarigen de Pavo-Cup won. Verder hebben we nog een paar jonge paarden die we ook als veulen kochten en waarvan er een, een nakomeling van Apache, door is op de Westfaalse hengstenkeuring. Twee 2-jarigen gaan naar de KWPN hengstenkeuring, dus volgens mij hebben we het best goed gedaan.’

Ook dit jaar kocht Dalsem een aantal veulens, ’met mensen die er verstand van hebben’. ‘En over een jaar of tien ben ik dat wellicht zelf.’

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding niet toegestaan

Foto: Nicolien van Beek

0 331
Veronique Roerink - Flanell WK Selectie 6 Jarigen 2016 © DigiShots

Veronique Roerink stak er gisteren met kop en schouders bovenuit in de Lichte Tour rubriek in Zuidwolde. Met maar liefst 73,29% won zij de proef met Flanell (v. Apache) en reed daarmee 10% los van de nummer twee,  Paulien Alberts met BB King.

Nog geen once in a lifetime proef

Veronique steekt enthousiast van wal: ‘Flanell is sinds het NK niet meer op wedstrijd geweest en maakte haar debuut gisteren in de Prix St. Georges. Het voelde als een fijne proef waarin we geen echte fouten hadden. Toch was het voor mijn gevoel nog niet de ‘once in a lifetime’ proef aangezien het nog aan wat scherpte ontbrak. Toch was de score gelukkig heel goed met hoge cijfers voor het uitstrekken en de wisselseries.’

Gezinsuitbreiding

‘Ik hoop Flanell zo rustig door te kunnen starten en misschien binnenkort een keer ons internationaal debuut te kunnen maken. Omdat ik van het voorjaar haar halfzusje heb verkocht, verkeer ik in de luxe positie dat ik haar aan kan houden. Tot onze grote vreugde krijgen we hopelijk volgend jaar via embryotransplantatie een veulentje van haar. Dit embryo van haar en Sir Donnerhall hebben wij twee dagen na het NK gespoeld dus deze kleine spruit was de jongste deelnemer aan het NK. Daarnaast verwachten de moeder en halfzus van Flanell ook veulens dus de familie gaat flink uitbreiden’ aldus een zeer gelukkige Veronique.

Eigen gefokte Fimosa wint twee keer

In het ZZ Zwaar stonden twee groepen op het programma. In de eerste groep werden beide proeven gewonnen door Annemieke Vincourt met het eigen fokproduct Fimosa (v. Ampère). Fimosa debuteerde op dit niveau met scores van 66,50% en 64,50%. Ook de tweede plaats was in beide proeven voor dezelfde amazone. Natascha Veen behaalde met haar Damoiselle (v.Vivaldi) 65,07% en 62,86%.

Tweemaal winst voor Lotte Krijnsen

Lotte Krijnsen won met Zarienta (v.Sir Sinclair) beide proeven in de tweede groep. Zij deed dit met percentages van 64,43% en 64,79%. In de eerste proef was het rode lint voor Loes Mars die met Pablo’s Henry 64,43% bij elkaar reed. Petra Terhalle werd met Beyond The Limits tweede in de tweede groep met 63,5%.

Vai Bruntink wint met afstand

Vai Bruntink reed een goede score van 69% in de Grand Prix met Chardonnay (v. Winningmood). Daarmee won ze de rubriek met een ruime voorsprong.

Junioren zijn Young Riders de baas

De jeugdrubriek werd in handicap verreden. De beste score kwam op naam van Junioren amazone Maaike ten Hoor die haar Winder-don naar een percentage van 67,89% stuurde. Ook de tweede plaats was voor een combinatie die een Juniorenproef reed. 65,07% was de score voor Willemijn van der Kolk en Bayin-Mah.

 

Foto: Digishots

friezen

Binnen twee weken stierven bij Stal Hermes in het Friese St. Jacobiparochie twee jonge Friese hengsten een vrij acute dood. De twee dieren stierven aan een maagruptuur die werd veroorzaakt door een zwakke plek in de maag. ‘Dit is wel zeker een groot probleem dat veel meer aandacht vergt!’ schrijft eigenaresse Erna Ribbels op haar Facebookpagina.

Volgens Ribbels lijken de zwakke plekken in de maag overeen te komen met zwakke plekken in de slokdarm en aorta. ‘Een typische Friese paarden kwaal. Ik heb er heel lang over nagedacht maar vind het toch hoog tijd mijn zorgen te delen.’

Onbekende doodsoorzaak

Ribbels roept Friezen-eigenaren op om te reageren als zij hun Friese paard zijn verloren vanwege één van deze aandoeningen. ‘Of aan koliek omdat veel dierenartsen eerst denken aan koliek en niet weten wat de doodsoorzaak was. Op jonge Friese paarden die dood in hun stal of weide worden aangetroffen, wordt helaas maar zeer zelden sectie verricht. Zodoende komen we niet achter de ware doodsoorzaak.’

Ribbels weet het zeker: ‘Er is veel meer aan de hand.’ Ze roept op om haar Facebook-bericht met haar oproep te delen.  Dat is inmiddels al meer dan tweehonderd keer gebeurd.

Heb je een paard verloren aan één van deze aandoeningen, dan kun je mailen naar info@stalhermes.com Vermeld daarbij ook de afstamming van je paard.

Bron: Facebook

Foto: DigiShots

maagruptuur friezen

0 1068
Charlotte Dujardin brooke

Charlotte Dujardin heeft haar bezoek aan Ethiopië voor de welzijnsorganisatie Brooke moeten annuleren. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken kan de veiligheid van de Britse amazone niet garanderen.

Dujardin is al een aantal jaren ambassadrice van Brooke, dat zich inzet voor het welzijn werkpaarden en ezels in arme landen. Dujardin zou naar Ethiopië afreizen met collega-amazone Alice Oppenheimer.

Buitengewoon jammer

‘Het ministerie raadt ons af om naar de regio’s af te reizen die we tijdens onze reis zouden bezoeken’, schrijft Dujardin op haar Facebookpagina. ‘Het is buitengewoon jammer dat we onze reis moeten annuleren, omdat de dieren onze hulp hard nodig hebben. Daarnaast gaat er enorm veel tijd in de voorbereiding zitten. Ik hoop dat we snel een nieuw bezoek kunnen plannen.’

In Ethiopië leven ongeveer negen miljoen paarden, ezels en muildieren, het op twee na hoogste aantal in de wereld. Ze spelen een cruciale rol in de economie van het Afrikaanse land, maar worden vaak onder barre omstandigheden gehouden. Dujardin en Oppenheimer zouden onder meer een bezoek brengen aan de paarden die voor het ‘taxi-vervoer’ worden ingezet.

Achtbaan aan emoties

Het zou de tweede keer zijn dat het tweetal het werk van Brooke in levende lijve zou aanschouwen. Ze waren in 2015 bij een project in India. ‘Het was een achtbaan aan emoties’, vertelde Dujardin toen. ‘We zagen de welzijnsproblemen en het lijden van de paarden, maar ook het goede werk dat Brooke daar doet om het leven van de dieren te verbeteren.’

Ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar het gebied tussen de regionale staten Somali en Oromia in Ethiopië af omdat hier gewelddadigheden voor komen. In het hele land worden demonstraties gehouden.

Overigens heeft Dujardin haar vrijgekomen tijd goed benut. Ze ging met een aantal jonge paarden op wedstrijd en won onder meer twee Elementary tests met  de 5-jarige Hawtins San Floriana (83 procent).

Bron: Facebook/Brooke

Foto: Brooke

charlotte dujardin

0 1537
blinde salim Ejnainis in Herning

Een blinde ruiter zie je niet iedere dag springen! In Denemarken was dit wel te zien. Salim Ejnaini springt met zijn trouwe viervoeter, en hulpkrachten op de grond, het barrage parcours van de Grand Prix in Herning rond.

Artikel gaat verder onder foto.

blinde salim Ejnainis in Herning
Salim Ejnaini – World Cup Herning 2017

Grand Prix Herning

Hoewel Holger Wulschner met de snelle Bsc Skipper (v. Stolzenberg) de 1,50m Grand Prix op zijn naam wist te zetten, was de rit van de blinde Ejnaini misschien wel het grootste spektakel van de dag.

Fotograaf Leanjo de Koster, van DigiShots is op het concours aanwezig om onder andere de wereldbekerkwalificatie vast te leggen op beeld. Hij kan niet alleen goed overweg met foto’s, want op Facebook plaatste hij wel het bijzonder filmpje:

Nog nooit zoiets gezien deze blinde man springt het barrage parcours van de grand prix in Herning dan natuurlijk wel wat lager. Respect! Tip: geluid aan

Geplaatst door Leanjo de Koster op zaterdag 21 oktober 2017

Bron: Hoefslag

Foto en video: Leanjo de Koster/DigiShots

0 466
Simone Pearce en Feodoro op het WK in Ermelo
Simone Pearce en Feodoro op het WK in Ermelo

Simone Pearce heeft op een enorm succesvol seizoen met de jonge paarden achter de rug. De in Denemarken gevestigde Australische wist dit seizoen met verschillende paarden op verschillende concoursen tienen te scoren met hoge plaatsingen. Hoefslag sprak met de haar over deze succesvolle tijd.

Tienenseizoen van Simone Pearce

Afgelopen seizoen heeft Simone Pearce maar liefst vijf keer een tien weten te scoren; voor de stap (Feodoro), draf (Casablanca), galop 2x en rijdbaarheid (beide For Emotion).

‘Het is inderdaad een geweldig seizoen geweest met de jonge paarden,’ laat Pearce weten. Het begon bij het WK in Ermelo, waar de amazone met de vijfjarige Casablanca en zesjarige Feodoro aanstart kwam en zeker niet onverdienstelijk! ‘Het was al geweldig om daar weer te mogen rijden en dan gaat het ook nog eens goed! De eerste dag wist Casablanca al een tien te scoren met haar geweldige draf, dat was de eerste keer voor mij. De dag erna werd er ook een tien gegeven voor de stap van Feodoro, die ook meteen de eerste ronde op zijn naam wist te schrijven! Ik was daarmee de eerste Australische amazone die won op het WK Jonge Dressuurpaarden, dus dat was ook extra speciaal! In de finale heb ik het door spanning van mezelf wat laten liggen in de finale, maar met twee paarden in de top 7 eindigen vind ik niet verkeerd!’

Casablanca werd vrij vlug na het WK verkocht naar Polen. ‘Dat was wel even zuur, maar zo gaat het in de paardenwereld! Ze is gelukkig goed terecht gekomen en ik ben benieuwd naar de toekomst van de nieuwe combinatie.’

Deense kampioenschappen

Na het WK hield het succes voor Pearce niet op… De Deense kampioenschappen kwamen er nog aan en daar heeft de amazone ook weer goed van zich laten horen! ‘Alle vijf de paarden die ik op de kampioenschappen hebben het tot de finale weten te schoppen. Ze hebben allemaal super gelopen met mooie plaatsingen als resultaat. Ik ben echt heel trots op alle paarden en het is een absoluut voorrecht ieder van hen te trainen en uit te brengen.’

Kers op de taart

Als kers op de taart werd For Emotion reservekampioen bij de vierjarigen, achter de grote baas Andreas en de miljoenenbaby Revolution. ‘Het was wel gelijk mijn laatste rit op hem… Zijn nieuwe eigenaresse Anna Kasprzak zal de teugels vanaf nu overnemen. Ik weet zeker dat ze een mooie toekomst tegemoet zal gaan met dit top paard! Ik ben trots op dit For Emotion en erg dankbaar dat ik de kans heb gekregen om afgelopen jaar met hem te werken,’ vertelt de amazone ‘Een mooier einde aan ons als combinatie kan ik me haast niet voorstellen met een 9,18 en een tweede in de finale van de Deense jonge dressuupaarden kampioenschappen!’

Met de Zonik-zoon Zhaplin Langholt werd ze in dezelfde rubriek ook nog eens derde met 8,86 punten.

‘Ik zou ook nog graag Andreas en het hele Helgstrand Dressage team enorm willen bedanken voor deze geweldige kans, zonder iedereen om mij heen het allemaal niet kunnen!’

Masterclass Australië

Simone Pearce heeft na het kampioenschap wel even tijd gehad om even te genieten van het afgelopen seizoen, tijdens de 20 uur durende vlucht naar Australië. Na zeven jaar is de amazone weer voor het eerst terug in haar thuisland, om een masterclass te geven en even vakantie te houden.

Bron: Hoefslag, overname zonder toestemming en bronvermelding is niet toegestaan.

Foto: Timo Martis

0 1228
Anouk Beelen - Derrel NK Dressuur 2017 © DigiShots

Anouk Beelen is in de wolken. Op de subtop wedstrijd in Nijkerk reed ze een heel dik persoonlijk record met haar Derrel in het ZZ-Zwaar én maakte ze een succesvol debuut bij de Young Riders.

Ze is nog een beetje onder de indruk van haar mooie proef. ‘Tijdens het losrijden was hij al heel fijn; het was soort van opstappen en wegrijden. De hele week ging het al lekker in de training en nu ging het op de wedstrijd gewoon op dezelfde manier verder. Ik kon er echt fijn aan rijden, ook in de ring. Het was gewoon genieten; zo liep hij nog nooit!’, vertelt Anouk enthousiast. ‘Meestal halen we iets van 63 à 64% en nu dan bijna 67, een hele stap vooruit.’

Mooi op lengte

Natuurlijk zijn er altijd dingen die beter kunnen, zoals de keertwendingen. ‘Ik was echt heel blij met het totaalbeeld, waarbij ik Derrel mooi op lengte kon houden. Dat is een aandachtspunt van ons, hij wordt graag iets kort in de hals. De jury liet weten dat ze het een stoer gereden proef vinden, met veel harmonie.’

Eerste keer Young Riders

De combinatie startte na het ZZ-Zwaar ook nog bij de Young Riders, waar een score van 63,3% behaald werd. ‘Voor onze eerste wedstrijd ben ik heel tevreden; Derrel was wat moe na die eerste proef en daardoor ontstonden er foutjes. Ik vind die YR-proef ook moeilijk genoeg; het is een hele sprong, van de Junioren naar de Young Riders!’

Correct en stabiel

De negenjarige Derrel (Special D x Farrington) kreeg ze als vijfjarige, toen hij nog niet veel kende. ‘Hij is misschien niet het meest spectaculaire paard, maar hij is heel correct en stabiel. Daarbij doet hij altijd super zijn best en wil hij heel graag werken. Hij is ook niet schrikkerig of zo. En verder is het gewoon het liefste paard wat je je kunt voorstellen, iedereen is gek op hem.’

Joyce Heuitink

De 17-jarige amazone traint wekelijks bij Joyce Heutink. ‘Bij haar ging ik vorig jaar lessen, in het kader van het Rabo Talentenplan. We hadden meteen een klik. De vooruitgang die Derrel en ik in de training met haar gemaakt hebben, is gigantisch. Ik reed net bij de Junioren; nu heb rijd ik op Young Riders-niveau.’

Anouk maakt nu met Derrel de overstap naar de Lichte Tour. ‘Daarnaast wil ik proberen zo goed mogelijk mee te doen bij de Young Riders. We kunnen nog mega veel leren.’

De overige winnaars in het ZZ-Zwaar in Nijkerk waren Brem Beers met de Olivi-zoon Ultimate, Manouk Steijn met Evy (Santano) en Katie Werring met Francois (Voice). Myrthe Wedda sprong er uit bij de jeugd. Haar Young Riders-proef met Diamond Geezer (v. Diamond Hit) was goed voor net geen 67% en leverde het oranje lint op.

Topproef Bart Veeze

De Prix St.Georges leverde de hoogste dagscore op van 70,07%. Die was voor Bart Veeze met Devito Van De Kempenhoeve (v. Johnson). Hij werd gevolgd door Yvonne Zuring met Showsister S J (v. Show Star) met 66,84%, Jiske van de Bovenkamp met ICreative’s Equador E (v. Ustinov) met 63,62% en Arnold Veldhoen met Ravel met 63,49%.

GP-startbewijs voor Juliette Ramel met Wall Street JV

In de Zware Tour streek Juliette Ramel met Wall Street JV (v. Wie Weltmeyer) met de eer in de Intermediaire 2. Haar score van 69,08% leverde ruimschoots een startbewijs op voor de Grand Prix. Yoeiki Bos reed een U25-proef met Vivaldi (v. Jazz). Het resultaat was een mooie score van 67,97% (CD)

Uitslagen subtop wedstrijd Nijkerk 21 oktober 2017.

Bron: Hoefslag

Foto: DigiShots

0 539
blog liz barclay

Een week of zes geleden kreeg ik een berichtje. Een klant die zo nu en dan een les heeft was nogal ongelukkig van haar jonge paard gevallen tijdens een wedstrijd en had drie ribben en een sleutelbeen gebroken.

Adrain James Brannelly, een jonge Ier die regelmatig voor Monty Roberts werkt, had nu tijdelijk de teugels in handen en wilde graag voor de volgende samengestelde wedstrijd een les.

Ha! Misschien was dit mijn kans om mijn langgewenste bruggetje te slaan…

Uitdaging

Leuk, ik ben altijd weer nieuwsgierig naar een nieuw gezicht. Twee dagen later reed ik richting Liskeard, een stadje bij Dartmoor.

Toen ik aankwam, was Adrain met Ollie net even een ommetje aan het maken. Audrey, de eigenaresse van dit paard, had me al vaker over hem verteld. Deze jongeman is een van de ruiters die regelmatig voor Monty Roberts op demonstraties op de groene paarden stapt, clinics geeft in een aantal verschillende landen en op zijn regelmatige bezoeken aan Cornwall Audrey met springen helpt.

Nou gaan bij mij de haren bij het horen van de naam Monty Roberts lichtelijk omhoog staan. Niet zozeer vanwege hemzelf, maar vanwege het ‘cultgevoel’ dat met deze naam samengaat. Ik had echter van meerdere mensen in de omgeving gehoord dat Adrain een fijne vent was en ik was vastbesloten om hier een leuke les van te maken, in de hoop dat ik daarna bij een kopje thee toch nog even mijn mening kon verkondigen. Natuurlijk om ook zijn mening te horen.

Gepoetste laarzen

Toen in de verte de schimmel aan een lang teugeltje ontspannen aan kwam lopen vertelde Audrey grinnikend dat Adrain zijn laarzen heel keurig speciaal voor mijn les gepoetst had.

Heel gemeen, twee dames van middelbare leeftijd die grapjes maken over zo’n jonge knul die duidelijk zijn best wil doen.

Na handen geschud te hebben gingen wij aan het werk. Ik kon onmiddellijk zien dat ik met een zelfverzekerde en ervaren paardenman te maken had, met ook zeer duidelijk een springzit. Speciaal voor mij had hij zichzelf niet alleen keurig opgepoetst, maar ook zijn beugels langer gemaakt. Omdat ik wist dat ik met een paar onverwachte bokkesprongen rekening moest houden, zei ik: ‘Doe die maar weer omhoog, ik heb liever dat je om te beginnen veilig en in je eigen balans zit.’ Was ‘ie wel blij mee, geloof ik.

Schepje en poepemmer

Omdat het een dressuurles was, reed deze jongen waarschijnlijk veel behoudender dan hij anders zou hebben gedaan. Het verbaasde mij trouwens niets dat hij met zijn achtergrond het lastig vond voldoende contact met de mond te houden. De schimmel was daarbij behoorlijk achter het been, zeg maar doodgewoon lui. Voor mij is dat een teken, vooral bij een jong paard met weinig ervaring, dat dan juist op wedstrijden, als er gekke dingen gebeuren, van alles mis kan gaan.

Al vrij snel stond ik met een ijzeren schepje op de poepemmer, het enige wat ik zo gauw kon vinden, te slaan om wat leven in de brouwerij te brengen.

Dat hielp, maar ik vermoed wel dat Adrain dacht: ‘Vreemde dressuurinstructrice.’

Maar het gaat hier niet om hoe de les verliep. Nee, dit gaat om hoe fijn het was om met een paardenman uit, laten we het voor het gemak even het andere kamp noemen, te werken, die compleet openstond voor mijn les. Daar had ik namelijk eerlijkgezegd wel op gehoopt, maar niet helemaal verwacht.

Hokjesdenken

Al eerder heb ik voor de Hoefslag een blog geschreven over hoe frustrerend het is om door de nieuwe garde alternatieve paardentrainers in een hokje geduwd te worden. Ik ben er namelijk trots op dat ik altijd open heb gestaan om iets nieuws te leren, als ik denk dat dat het welzijn van het paard ten goede komt.

Hoezeer ik ook uit mijn hokje wilde springen, ik werd altijd ruw weer terug geduwd.

En dit was nu eindelijk een prachtkans om dit uit te spreken en hopelijk eens te laten zien dat het ook anders kan.

Vuur aan de schenen

Wat was ik blij toen Adrain een nieuwe les wilde boeken. En dat terwijl ik hem tijdens ons kopje thee bij Audrey in de keuken toch behoorlijk het vuur aan de schenen had gelegd. Na mijn tirade geduldig te hebben aangehoord, was zijn antwoord duidelijk. ‘Ik hoor bij niemand, ik werk soms voor Monty Roberts en daarnaast sta ik open voor alles waar ik een beter paardenman van word.’

Spons

We hebben er nu zo’n vier lessen opzitten en deze vent is werkelijk een spons. Het is duidelijk dat bij de dressuur niet zijn eerste interesse ligt, maar hij wil leren om het te leren, en niet alleen maar om te winnen. Ik heb heel goed begrepen dat hij, net als ik, openstaat voor alles waardoor hij zich op paardengebied kan verrijken. Ook dat hij min of meer aan een paard vastgelijmd zit, maar, als hij er een keer afgaat, keihard is en er ook zo weer opklimt.

Ik heb hem inmiddels ook met paarden van anderen aan het werk gezien. Hij is goed met mensen en weet heel slim onzekerheden weg te halen, vaak met een grapje en een ondeugende Ierse grijns.

liz barclay
Adrain James Brannelly

No quick fix

Ik ben dus eerlijk gezegd onder de indruk; van zijn eerlijke manier van werken, hoe hij afspraken maakt en zich er ook perfect aan houdt, zijn respectvolle manier van omgang en vooral ook van zijn bescheidenheid.

In ons gesprek waren we het er ook snel over eens dat de meeste problemen met paarden ontstaan door te veel voer en te weinig werk.

Zijn allerbelangrijkste uitspraak is: ‘There is no quick fix’. Muziek in m’n oren, vooral uit die hoek waar toeschouwers op demonstraties in de round pen het idee krijgen dat een paard zadelmak maken in een uurtje gepiept is.

Mission completed

Dus ik ben enorm tevreden. Ik kan volledig openstaan voor Adrain’s manier van werken. Als ik een nieuwe klant krijg die met Adrain begonnen is en dressuurles wil, dan kan ik ervan op aan dat het begin van dit paard eerlijk verlopen is en dat is fijn werken voor mij.

Mocht ik een moeilijke situatie hebben met een paard van een klant, dan weet ik wie ik moet bellen (als hij tenminste in het land is, Adrain is geliefd op meerdere plekken in Europa).

Daarbij heeft hij bewezen open te staan voor mijn adviezen die soms heel ver van zijn bed lagen. Maar hij probeerde het toch en voelde het resultaat.

Adrain James Brannelly is namelijk een paardenman in hart en nieren. Mijn bruggetje is gebouwd; mission completed!

Tekst: Liz Barclay

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

99,272FansLike
6,913VolgersVolg
771Youtube abonneesAbonneer