Featured
Featured posts

Grieteke Oldenburger - Flabbergasted OSN Hippiade 2016 © DigiShots

Onder een stralende zon werd vandaag de tweede dag van het Texel weekend verreden. Behalve in het ZZ Zwaar was het vandaag de beurt aan andere prijswinnaars. Zo kwam de Prix St. Georges op naam van Grieteke Oldenburger met Fysio Hippique Flabbergasted OSN (v. Uphill).

Werk aan de winkel

Grieteke die naar een score van 67,35% reed: ‘Vandaag ging Flabbergasted echt fijn! We hebben afgelopen winter eigenlijk helemaal geen wedstrijden gereden en een aantal weken geleden zijn we weer voor het eerst aan de start gekomen in Wezep. Toen ik de video daar van terug keek, schrok ik er eigenlijk van. Dat moest veel beter!’ 

Flabbergasted maakt geen fouten

‘Gisteren ging het al veel beter dan in Wezep en vandaag voelde hij eigenlijk vanaf het losrijden erg goed. Het hielp heel erg dat Eric Hart, die dit weekend met mij mee was, mee keek tijdens het los rijden en mij nog op een aantal punten wees. Ik kon ook echt de proef rijden zoals ik dat wilde, op een klein telfoutje in de serie om de vier na. Het is echt zo’n heerlijk paard en een voorrecht om met zo’n hengst op wedstrijd te kunnen gaan. Hij is nooit afgeleid en wil altijd meewerken. De fouten die er dan nog ontstaan, komen dan ook echt voor rekening van de chauffeur die er op zit!’ besluit Grieteke haar enthousiaste verhaal.

Weer Stefanie Waaijenberg

In het ZZ Zwaar werden beide proeven, net zoals gisteren, gewonnen door Stefanie Waaijenberg met Flame (v. Boris). Vergeleken met gisteren kwamen de scores iets minder hoog uit maar dat was over de gehele linie het geval. Stefanie won de eerste proef met 63,36% en in de tweede noteerde zij 61,07%. Met 60,14% was de tweede plaats in de eerste proef voor Sharon Bastian met Democracia Rds (v. Democraat). In de tweede proef mocht Pien van Doorn met Amigo Deseo (v. Special D) het rode lint ophalen. Hierbij hoorde een percentage van 60,29%.

Goede score Harmina Holwerda

De Intermediair I werd met een goede score van 69,34% gewonnen door Harmina Holwerda met Jesse R (v. Brandus 345). Met bijna 3% verschil volgde Ina Beuving met Dinant B (v. United) op plaats twee.

Startbewijs voor Bennie van Es

Bennie van Es behaalde met Michiel 442 (v. Tsjerk 328) een startbewijs voor de Grand Prix in de Intermediair II. Dit duo noteerden een percentage van 64,34%. Zij werden op de voet gevolgd door Dirk de Haas met Bernini (v. United) die met 64,26% nog erg dichtbij kwam.

Shanda de Boer verbetert zich

Voor Shanda de Boer en Eastend’s Allstar (v. Tuschinski) was er tweede overwinning op rij in de Zware Tour. Bleef de score gisteren nog steken op 61%, vandaag deden zij daar een ruime schep bovenop en prijkte er 65,87% bovenaan het protocol. Marcelle Hesselink werd tweede met 64,46% met haar Witte van Moorts Wonder (v. Rhodium).

Kür op muziek

Als afsluiter van de dag stond er nog een kür op het programma. De gecombineerde ZZ Zwaar en Lichte Tour werd met 70,94% gewonnen door Kiki Pols met Esprit (v. San Remo). Marcelle Hesselink was de enige deelnemer in de Grand Prix kür en reed 67,31% bijeen.

 

Foto: Digishots

Machteld Hoeflake - Everything is Possible Rabo U25 Cup Jumping Amsterdam 2016 © DigiShots

Machteld Hoeflake reed vandaag naar de winnende score van 66,52% in de Grand Prix. Zij zadelde haar paard Everything Is Possible (v. Ehrentanz) tijdens de Subtopwedstrijd in Zoelen. In de gecombineerde rubriek voor Intermediaire I en II won Marian Navis-Vrogten. De Prix St. Georges kwam op naam van Cindy van Vugt. De rubriek voor Young Riders kende maar twee deelnemers, waar Meike Kroot de beste was. In het ZZ-Zwaar waren de oranje linten voor Lynn Schmitz en Nicole Ekkerink.

Kritisch kijkt Machteld terug op haar proef: ‘Er blijven toch altijd dingetjes in zitten, maar op zich ging het vandaag best goed. Vorige week zaten er fouten in mijn proef die ik vandaag niet had, dus het gaat wel steeds beter. We hebben de stijgende lijn te pakken en ik hoop dit door te zetten. Ik kan nog punten winnen als de afwerking nog beter wordt. Eva, zoals ik haar op stal noem, heeft een hele goede stap en uitgestrekte draf. In de draf mag ik alleen wat gedurfter rijden. De galoptour van Eva is altijd heel safe.’

Drie trainers

‘Eva is een parmantige merrie, die af en toe net op een hengst lijkt. Ze is altijd duidelijk aanwezig en je moet haar met respect behandelden. Wel is ze een periode heel bang geweest voor andere paarden. Om haar te leren dat dat niet eng is ben ik gaan lessen bij Tristan Tucker. Hij heeft eerst heel veel grondwerk met haar gedaan en daarna enge attributen als paraplu’s en zeilen erbij gehaald om haar angsten te overwinnen. Ik ben hem erg dankbaar voor zijn hulp. Hij heeft ons weer op de goede weg geholpen. Ook met de jonge paarden train ik bij Tristan. Daarnaast les ik al zeker twaalf jaar bij Edward Gal. Hij let er altijd erg goed op dat de paarden mooi losgelaten door hun lichaam lopen. Voor het proefgericht gedeelte les ik bij Mathie Boomaars. Deze drie vullen elkaar heel goed aan.’

Een jaar

‘Eva is nu 17 jaar en heb ik zes jaar geleden overgenomen van Marlies van Baalen die Grand Prix met haar reed. Ik ben met haar begonnen in de U25. Al moet ik zeggen dat als je een paard overneemt, dat al zo ver geschoold is, dat het zeker een jaar duurt voordat je een combinatie vormt. Mijn doel is om zo lang mogelijk samen te genieten en nog een aantal mooie internationale wedstrijden te kunnen rijden’, aldus Machteld die in haar laatste jaar zit van haar studie bedrijfskunde.

Zolita bovenaan

In de gecombineerde rubriek voor Intermediaire I en II was het Marian Navis-Vrogten die de hoogste score van 64,63% neer zette. Dat deed ze samen met haar Zolita (v. Concreto). Het rode lint ging naar Bettine van Harselaar die met Withney (v. Democraat) 63,68% haalde.

Van Vugt in vorm

Cindy van Vugt won de Prix St. Georges rubriek met Esperance (v. Wynton). Haar proef leverde 63,16% op. Met Eurithmic (v. Laudabilis) werd dochter van de eigenaren van de accommodatie in Zoelen, Maxime Bakker, tweede (60,07%).

Voldoende percentage voor Kroot

Meike Kroot won (60,37%) de Young Riders rubriek gezeten op haar Vince (v. OO Seven).

Springpaarden succesvol

Het klassement van de eerste ZZ-Zwaar rubriek werd aangevoerd door Lynn Schmitz. Met Zamora (v. Sandro Hit) reed ze naar 65,05%. Nicole Ekkerink wist met de zevenjarige Guernsey Elvis (v. Querly Elvis), die springgenen in zijn bloed voert, de tweede plek (64,36%) in beslag te nemen. Met dit paard is Ekkerink ook geselecteerd voor de observatietrainingen voor het WK jonge dressuurpaarden. Derde (64,14%) werd Thamar Mobach die Dakar Utopia (v. Cartano) zadelde. Dit paard is eveneens spring gefokt. Anne Venema werd vierde (63,21%) met The Ritz R&B (v. Rohdiamant). Vijfde in deze reeks prijswinnaars werd Marlies Ottevanger met Fernando (v. Westpoint).

Hoogste dagscore voor Ekkerink

In de tweede proef deed Nicole Ekkerink er met Guernsey Elvis nog een schepje bovenop en behaalde exact 67%. Wat de eerste plek opleverde. ‘In deze proef liep hij echt hartstikke fijn en het percentage was boven verwachting. In de draf scoorden we veel achten en hij liep de hele proef lekker constant. In de galop mag hij wat meer op het achterbeen blijven, maar had ik ook een hele mooie pirouette.’

‘Hij zou verkocht worden’

‘Mijn vriend Arnold Bosman heeft Guernsey gefokt met het oog op de springsport, maar toen we hem als jong paard vrij lieten springen deed hij dat te gewoontjes. Ik had hem toen een paar keer los zien draven en zei dat ik er wel een dressuurpaard van kon maken. Arnold vond het maar niks en wilde hem verkopen. Toch hem ik hem weten te overtuigen en hebben we Guernsey zadelmak laten maken. In het begin leek het er niet echt op. Maar ik trainde met een ander paard bij Alex van Silfhout en daar leerde ik op een andere manier te rijden. Dit paste ik ook toe op Guernsey en toen begon hij echt goed te lopen. Achteraf gelukkig maar dat we hem hebben gehouden.’

Rotzak

‘Als jong paard was Guernsey echt een moeilijke rotzak en ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik het voor elkaar zou krijgen. Door vooral door te zetten en hem ook aquatraining te geven, is het gelukt en nu wil hij het echt voor mij doen.’

Snel

‘Vandaag was de vierde keer in het ZZ-Zwaar en we hebben nu al zes winstpunten. Het gaat nu allemaal heel snel en van de zomer wil ik graag Lichte Tour starten. En uiteraard goed de observatietrainingen voor het WK rijden. Voorheen heb ik met een ander paard op Lichte Tour niveau gereden en met Guernsey zou ik graag Zware Tour gaan rijden. Hij lijkt aanleg te hebben,’ besluit Nicole enthousiast. Nadia Brouwer werd met Flemmingh-nazaat Amigo tweede (65,05%). Met Fernando werd Marlies Ottevanger dit keer derde (63,00%). (CdB)

Foto: Digishots

Klik hier voor de uitslagen.

0 780
Marc Peter Spahn - Elias 494

Indoor Tolbert stond vandaag in het teken van de hogere subtop rubrieken. Een aantal van deze rubrieken werd gedomineerd door Friezen. Zo was de overwinning in de Intermediaire II met 67,13% voor Marc Peter Spahn met zijn hengst Elias 494 (v. Jorn 430).

Elias ontwikkelt zich iedere keer beter

‘Ik ben heel blij met de proef van vandaag’ vertelt Marc Peter blij. ‘Er gingen nog een aantal kleine dingen mis en mijn inzet van de om de pas ging even fout maar dat komt vooral omdat hij daarin nog wat meer kilometers moet maken. Thuis in de training lukt dat al erg goed en ik ben vooral erg blij met de ontwikkeling ten opzichte van de vorige keer. Elias liep vandaag de proef alweer meer op eigen benen en ik ben iedere keer weer onder de indruk van hem. Hij moet immers nog negen jaar worden. Uiteraard moet je altijd kritisch blijven maar het is een voorrecht om dit paard te rijden.’

Internationaal avontuur

Dankbaar zegt Marc Peter hierover: ‘Ik ben echt gelukkig dat dit paard op mijn pad is gekomen en ik ben de eigenaar, de Zweedse Linda Annell, enorm dankbaar dat ik hem voorlopig nog verder mag rijden in de sport. Zij vindt dit ook een prachtig avontuur. Ik stuur haar regelmatig foto’s en video’s van de training zodat ze er ook van kan genieten als ze er niet bij is. Binnenkort staat het dekseizoen weer voor de deur en dat lijkt druk voor hem te worden dus we hebben voorlopig geen wedstrijden op de planning staan. Als het dekseizoen in Juli straks geëindigd is, hoop ik de overstap naar de Grand Prix te maken en nog een paar mooie wedstrijden te kunnen rijden.’

Goede score Saskia Knol

Vai Bruntink volgde op de tweede plaats met Willy Wonka. Met de nakomeling van Jazz reed zij naar een score van 65,81%. Saskia Knol was de enig die aan de start kwam in de Grand Prix. Met haar SCG’s Cynosa (v. Tuschinski) reed de leerling van Christa Larmoyeur naar een overtuigende score van 66,25%.

Wederom Friezen aan kop

In de Intermediaire I was het wederom een Fries die het klassement aanvoerde, dit keer was het Bennie van Es met Dorian van Soma (v. Olgert 445) die met 66,10% de rest van het deelnemersveld ruimschoots achter zich wist te laten. Het rode lint was met 62,79% voor Heleen de Haas en Alger T fan ‘e Boppelannen (v. Gjalt 426).

Jeugd

De Junioren en de Young Riders werden in handicap met elkaar verreden en de prijzen werden eerlijk verdeeld. Junior Marten Luiten reed met Fynona (v. Ampère) naar het hoogste percentage: 68,10%. De tweede score noteerde Young Rider Marjan Hooge die met Ego Tripper Texel (v. Jazz) 65,81% bij elkaar reed.

De uitslagen van de kür op muziek die wordt verreden door de beste twee combinaties van iedere subtop rubriek, zullen morgenochtend volgen.

0 817
Veronique Roerink - Flanell WK Selectie 6 Jarigen 2016 © DigiShots

Tijdens Indoor Tolbert werden er vandaag twee subtop rubrieken verreden. In de Prix St. Georges wist Veronique Roerink met Flanell (v. Apache) de concurrentie ruim achter zich te laten. Deze combinatie scoorde 70,29%, bijna 4% meer dan de nummer twee Laura Zwart en de Vivaldi-zoon Lumen Express die naar 66,62% reden.

Blauwe hand

Veronique vertelt enthousiast: ‘De omstandigheden waren niet helemaal optimaal voor mij. Ik heb gisteren een klap tegen mijn hand gehad van een ander paard en die hand is helemaal blauw en dik. Ik had met mezelf afgesproken dat als ik kon vlechten dat ik dan ook op wedstrijd kon, dus toen dat eenmaal was gelukt wist ik ook eigenlijk pas zeker dat ik deel ging nemen. Het doel was om vandaag met wat meer risico te gaan rijden en dat pakte goed uit. Ze gaf me een heel fijn gevoel en dat is het belangrijkste om mee verder te gaan. Er is natuurlijk altijd genoeg te werken aan de details.’

We gaan er een feestje van maken

‘Onze lange termijn planning is om uiteindelijk Grand Prix te gaan rijden. Voorlopig wil ik eerst van de zomer graag een paar internationale wedstrijden in de Lichte Tour gaan rijden en ondertussen thuis verder puzzelen met de zwaardere oefeningen. Wat ze tot nu toe laat zien, lijkt veelbelovend dus ik hoop ergens volgend jaar een keer de overstap te kunnen gaan maken. Voor de korte termijn verheug ik me op de kür van morgen tijdens Indoor Tolbert. Het is een mooi en goed georganiseerd concours bij ons in het noorden en ik ben van plan er morgen een feestje van te gaan maken tijdens ons kür debuut!’ aldus Veronique.

Zoë Zwiggelaar naar ruime overwinning in ZZ Zwaar

In het ZZ Zwaar wist de winnares de rest van het deelnemersveld ook op grote afstand te houden. De juryleden waren unaniem in hun oordeel een plaatsten Drentse Zoë Zwiggelaar en haar Fidarsi Rossi (v. Sergio Rossi) ruim aan kop met 67,29%. Ook over de nummer twee waren de juryleden eensgezind, met 63,50% volgde Stephanie Berends met Sipko’s Enrico. Rachelle Buining en Wondergirl (v. Farrington) maakten de top drie compleet met een percentage van 61,86%.

 

Foto: Digishots

Jonna Schelstraete van den Ham en Grand Chameur

Terwijl dochter Micky Schelstraete zegevierde op CDI Lier, werd moeder Jonna Schelstraete gehuldigd tot KNHS Indoorkampioene in de klasse ZZ-Zwaar met Grand-Charmeur.

Stroeve start kampioenschappen

Na de eerste proef stond Jonna Schelstraete gisteren nog op een derde plaats. Het scheelde echter precies een procent met de nummer één. ‘Ik was van de voren heel zeker over de proef, want het ging de laatste tijd thuis en op wedstrijd zo goed!’ vertelt de amazone. ‘Maar toen ging ik losrijden en dat was al heel chaotisch. Vanaf het moment dat ik de ring kwam binnenrijden, voelde ik dat Grand-Charmeur zich niet lekker kon ontspannen. De draf- en staponderdelen gingen nog wel prima, maar in de galop kreeg ik het gevoel alsof hij dacht ‘wegwezen hier!’. Het was best pittig rijden, met mensen die over de tribunes liepen en felle schermen. Ik reed op een gegeven moment ook best slordig, ik was meer met hem bezig dan met de proef zelf. Het overviel ons beide een beetje.’

ZZ-Zwaar titel voor Jonna Schelstraete

Uiteindelijk scoorde de combinatie alsnog een prima 69%. ‘Ik dacht ‘Het staat niet heel veel los van de nummer één, we gaan gewoon knallen in de kür.’ en dat hebben we ook gedaan! Omdat we al een keer gereden hadden die dag, was hij een stuk meer ontspannen. Het verschilt per paard, maar voor hem is twee keer per dag rijden toch wel fijn en hij liet zich stuk beter rijden,’ legt de kersverse kampioene uit. ‘Ik had een veel beter gevoel in de kür. We hadden hele mooie stukken, maar in de serie om de drie gingen we tot twee keer toe de mist in.’

De combinatie wist een score van 73,167% te realiseren, ruim twee procent meer dan de nummer één (Jeanine Nieuwenhuis met Genua TC) van de eerste proef. Hiermee wist Schelstraete in het zadel van de Apache-zoon de klasse ZZ-Zwaar op haar naam te zetten.

‘Dit is echt bizar!’

Voor familie Schelstraete was het een extra bijzondere dag. Dochter Micky wist met de schimmelpony Elin’s Nonciscador een hattrick te scoren op CDI Lier. ‘Dit is echt bizar, Hier doe je het allemaal voor! Natuurlijk is het al geweldig om iedere dag samen met mijn dochter te trainen en alle andere dingen die erbij komen kijken mee te maken, maar dit maakt het allemaal wel heel speciaal.’

Met Grand-Charmeur heeft de amazone voor nu nog geen plannen. ‘Ik wil wel over naar de Lichte Tour en misschien gaan we internationaal ergens starten, maar ik wil hem nergens mee overvallen. Hij doet zo ongelofelijk zijn best! Thuis doet hij alles met twee vingers in zijn neus, maar op concours is dat toch anders. Hij krijgt van mij de tijd die hij nodig heeft en dan zien we wel weer verder.’Jonna Schelstraete van den Ham en Grand Chameur

Bron: Hoefslag, overname zonder toestemming en bronvermelding is niet toegestaan
Foto: DigiShots

Jonna Schelstraete
Jonna Schelstraete van den Ham - Grand Charmeur KNHS Indoorkampioenschappen 2018 © DigiShots

De eerste kampioene die vandaag gehuldigd kon worden  tijdens de KNHS Indoor Kampioenschappen dressuur, was Jonna Schelstraete die de klasse ZZ-Zwaar won met haar paard Grand-Charmeur. Zilver was er voor Jeanine Nieuwenhuis met Genua TC, brons ging naar Jennifer Sekreve met Gamante D. Morgen worden de finales van de overige rubrieken verreden.

Jeanine Nieuwenhuis

De deelnemers aan het ZZ-Zwaar kampioenschap reden vandaag twee proeven in de strijd om de Nederlandse Loterij prijs. In de eerste proef was de winst nog voor Jeanine Nieuwenhuis, maar in de finale Kür ging de zege afgetekend naar Jonna Schelstraete die ook de hoogste gemiddelde score bijeen reed en daarmee kampioene werd.

Jonna Schelstraete van den Ham – Grand Charmeur
KNHS Indoorkampioenschappen 2018
© DigiShots

Stukken beter

‘In de tweede proef ging alles beter’, vertelt de kampioene enthousiast. ‘Ik was in de eerste proef gewoon slecht aan het rijden. Mijn paard had wat spanning en daar speelde ik slecht op in. In de Kür was de spanning minder en reed ik beter, het was gewoon echt stukken beter en hij kan nog veel meer. Ik had wel op de titel gehoopt en ging er voor, maar er moet natuurlijk nog wel voor gereden worden. Ik ben er echt super blij mee.’

Jeanine Nieuwenhuis wordt tweede

Super fijn rijden

Ook Jeanine Nieuwenhuis, de winnaar van het zilver is super tevreden. ‘Ik ben heel trots op mijn paard, met zijn zeven jaar is hij natuurlijk echt nog jong. Ik was nieuwsgierig hoe hij zou reageren in die grote baan met alle muziek aan, maar hij liet zicht super fijn rijden. Als je er op zit heb je echt het gevoel dat de sky the limit is. We gaan hem op ons gemak verder opleiden. Ik denk dat dit paard alle mogelijkheden heeft.’

Jennifer Sekreve – Gamante D
KNHS Indoorkampioenschappen 2018
© DigiShots

Morgen gaat het KNHS Indoorkampioenschap verder. Het programma begint om tien uur met de Kür voor de junioren.

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap ZZ-Zwaar – Nederlandse Loterij prijs
Goud Jonna Schelstraete – Grand Charmeur, 71.084% (69.00% en 73.167%)
Zilver Jeanine Nieuwenhuis  – Genua TC, 70.563% (70.00% en 71.125%)
Brons Jennifer Sekrève – Gamante D, 69.859% (69.050% en 70.667%)

Bron: KNHS

Foto: Leanjo.com

Diederik van Silfhout en Expression
Diederik van Silfhout - Expression KNHS Indoorkampioenschappen 2018 © DigiShots

toEen mooier Grand Prix debuut kun je je haast niet bedenken: Diederik van Silfhout en Expression winnen hun Grand Prix debuut op de KNHS Indoorkampioenschappen met 74,42%!

Fantastisch GP-debuut voor Expression

Vorig jaar werd de combinatie nog KNHS Indoorkampioen in de Lichte Tour en zijn nu ook zeker favorieten voor de titel in de Grand Prix. De Vivaldi-zoon liet een ontzettend imponerend en, zeker voor zijn debuut, al erg bevestigd beeld zien vandaag. Hoewel de KWPN-goedgekeurde hengst hier en daar wat spanning opbouwde, wat zich onder andere uitte in de stap, loodste Van Silfhout hem goed door de proef. Hoogtepunten uit de proef waren onder andere de uitgestrekte draf, drafappuyementen en pirouettes. Zowel de passage als piaffe hebben een enorm expressieve front, maar achter mag de pas negenjarige Expression nog iets sterker worden.

Op een kleine storing op de laatste lijn na, was het een foutloze proef waar Van Silfhout zichtbaar tevreden mee was.

Top acht

Op ruim anderhalf procent afstand eindigde Adelinde Cornelissen met de door haar ouders gefokte Zephyr (v. Jazz). De combinatie liet een harmonieuze proef zien, die beoordeeld werd met 72,75%. Denise Nekeman maakte haar NK-senioren debuut met Boston STH (v. Johnson). De combinatie was voorheen al enorm succesvol in de U25 en ook bij de senioren houden ze dit succes vast. ‘Wauw, dit is toch wel heel bijzonder! Wat ben ik trots op die zwarte kanjer! Morgen nog lekker kür op muziek rijden, dit pakken ze ons in ieder geval al niet meer af!’ schrijft Nekeman, die derde werd met 71,92%, op Facebook.

Ook op plek vier eindigde eveneens een Johnson-zoon, de KWPN-erkende Double Dutch. Onder Thamar Zweistra liep de voshengst naar 68,51%. Vijfde werd Marieke van de Putten met Zingaro-Apple, (v. Painted Black) die nog wat kampte met spanning vandaag. Robin van Lierop eindigde met de Rhodium-zoon Cupido op een knappe zesde plaats in het sterke deelnemersveld. Jeannette Haazen en Dabanos D’04 (v. Abanos) bezetten plek zeven. Geluk en ongeluk voor Lynne Maas, met Uranium W (v. Metall) heeft ze vrijwillig de proef verlaten maar met de Krack C-zoon Zamora mag ze als laatste combinatie door naar morgen.

Deze acht combinaties verschijnen morgen weer in de ring om de allesbeslissende kür op muziek te rijden.

Bekijk hier de volledige uitslag van de Grand Prix.

Bron: Hoefslag

Foto: DigiShots

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,613FansLike
7,033VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer