Notice: Trying to get property of non-object in /storage/files/cus0044/web/dehoefslag.nl/html/wp-content/plugins/popup-builder-gold/popup-builderPro.php on line 270
Eventing

Sam Watson - Horseware Ardagh Highlight
Sam Watson - Horseware Ardagh Highlight FEI World Equestrian Games Tryon 2018 © DigiShots

De 33-jarige Ierse eventingruiter Sam Watson heeft een op eventing gerichte database ontwikkeld. Met de gegevens van paarden, ruiters en wedstrijden kunnen risico-analyses, maar ook toelatingseisen tot geclassificeerde wedstrijden opgesteld worden, meldt het NRC.

Watson richtte het bedrijf EquiRatings op, dat inmiddels data van zo’n 80.000 paarden, 10.000 ruiters en alle wedstrijden heeft verzameld. EquiRatings sloot een vierjarig contract met de internationale paardensportfederatie FEI, die het systeem gebruiken als toelatingseis tot wedstrijden.

Kwalificatie-eisen

‘In de nabije toekomst wil ik zowel de gegevens over uithoudingsvermogen en de snelheid in de cross-country als het hartritme en de keuringsresultaten aan de database toevoegen,’ vertelt Watson aan het NRC. ‘De kwalificatie-eisen van de FEI zijn nu nog gebaseerd op de resultaten van een paar wedstrijden, maar dat zegt weinig.’

Boven hun niveau

Ook Nederlands kampioen Tim Lips ziet voordelen in het systeem van Watson. ‘Je ziet nu nog combinaties die in wedstrijden boven hun niveau worden ingeschreven. Ik vermoed omdat de FEI als mondiale organisatie een zo breed mogelijk deelnemersveld wil.’

Teamveterinair Leendert Jan Hofland noemt EquiRatings een ‘voortreffelijk systeem, vooral bij risicoanalyses’. ‘Wat wij mensen denken, snapt een paard niet. Dat gebrek kan gecompenseerd worden met data.’
De nieuwe werkwijze moet operationeel worden vanaf 1 januari als de FEI voor eventing overgaat tot een nieuwe klasse-indeling van vijf niveaus.

Sam Watson kwam tijdens de Wereldruiterspelen in Tryon zelf ook aan de start. Met zijn Horseware Ardagh Highlight eindigde hij individueel op de veertiende plaats en won hij zilver met het Ierse team.

Bron: NRC / Hoefslag

Foto: Digishots

kwpn Laura Graves - Verdades
Laura Graves - Verdades FEI Longines FEI World Cup Paris 2018 © DigiShots

Het KWPN heeft voor het eerst niet alleen bij het springen en in de dressuur, maar ook bij de eventing de eerste positie veroverd op de ranking van de stamboeken. Verdades (v Florett AS) van Laura Graves is het best presterende KWPN-dressuurpaard.

De zilveren-medaillewinnaar van de WEG en de Wereldbekerfinale in Parijs sluit zijn seizoen af met de eerste plaats op de FEI-wereldranglijst.

Unee BB

De Gribaldi-zoon Unee BB deed goede zaken onder zijn amazone Jessica von Bredow-Werndl. Ondanks dat de ruin na mei niet meer in de ring verscheen, bezet hij de twaalfde plaats en telt daarmee mee als tweede KWPN’er.

Een fractie minder punten en daarmee een plaats lager staat de KWPN-gefokte en erkende hengst Blue Hors Zack. De zoon van Rousseau behaalde een topscore van 82% in de kür van Aachen en naam deel aan de WEG in Tryon.

Top 5 klasseringen

Ook het tweede paard van Jessica von Bredow-Werndl Zaïre-E (v Son de Niro) leverde een belangrijke bijdrage. Met continu top 5 klasseringen en de overwinning in Frankfurt, staat de merrie op plaats 18.

De KWPN-erkende hengst Cennin (v Vivaldi) staat op de 21e plaats. Met Madeleine Witte-Vrees maakte hij dit jaar veel progressie wat resulteerde in de zesde plaats op de Wereldbekerfinale in Parijs en deelname aan Aken en Tryon.

De laatste KWPN’er die meetelt voor de rankings dressuur is de Buriël KH (v Osmium). De bruine scoorde het hele seizoen zeer sterk onder de Zweedse Juliette Ramel met overwinningen in onder meer Cappeln en Compiègne en recent de achtste plaats in de Special op de Wereldruiterspelen.

Springpaarden

Bij de springpaarden staan maar liefst drie van de zes meetellende KWPN-paarden in de top-10, waaronder de leider in het klassement Zinius. Onder Harrie Smolders won de zoon van Nabab de Rêve in Mechelen, Bordeaux en Londen.

Eventingpaarden

Bij de eventers ging het Irish Sport Horse stamboek traditioneel aan de leiding. Tegenwoordig boeken steeds meer KWPN-paarden succes in deze tak van sport. Maar liefst drie KWPN-fokproducten staan in de top 5 van de WBFSH-ranking.

Hoogst genoteerde KWPN’er met een tweede plaats in de individuele ranking is Boekelo-winnares (2017) Cekatinka  onder Tim Price. Met top-5 klasseringen in Wiesbaden en Aken sloot zij het seizoen in Tryon af met de achtste positie individueel.

Rankings

Dressuur
1. 13745 – Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN)
2. 13407 – Hannoveraner Verband e. V. (HANN)
3. 12749 – Westfälisches Pferdestammbuch e.V. (WESTF)

Springen
1. 8621 – Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN)
2. 7390 – Belgisch Warmbloedpaard v.z.W. (BWP)
3. 7034 – Stud Book du cheval Selle Français (ANSF)

Eventing
1. 1470 – Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN)
2. 1373 – Irish Sport Horse Studbook (ISH)
3. 1235 – Stud Book du cheval Selle Français (ANSF)

Bron: KWPN

Foto: Digishots

Emile Welling

Voormalig teamveterinair Emile Welling heeft op de slotdag van Military Boekelo een gouden speld in ontvangst mogen nemen. Welling was van 2004 tot 2017 KNHS-teamveterinair bij de disciplines eventing en dressuur.

In 2014 begeleidde Welling het eventingteam dat brons won op het WK in Caen. Hij werd in februari 2017 opgevolgd door Edwin Enzerink (senioren) en Justin Maarse (Junioren en Young riders).

Dressuurteam

Van 1994 tot 2006 was Welling bovendien lid van de veterinaire commissie van de KNHS en in 2007 was Emile Welling ook veterinair van het dressuurteam dat goud won op het EK in Turijn.

‘De KNHS is Emile zeer erkentelijk voor zijn langdurige bijdrage aan de Nederlandse paardensport,’ licht KNHS-bestuurslid Marlies Reibestein toe. ‘

Bron: KNHS

Foto: archief

tim lips bayro

‘Dit is ontzettend balen,’ reageert Tim Lips na afloop van Military Boekelo teleurgesteld. De eventingruiter ging na de dressuur en de cross aan kop, maar incasseerde bij het springen acht strafpunten en eindigde op de derde plaats.

‘Je weet dat dit kan gebeuren,’ vertelt Lips. ‘Bayro is normaal een heel goed springpaard, ik denk dat hij wel een goed parcours sprong alleen ja een fout en toen nog een, en dan maakt het ook niet meer uit of je tweede of derde bent. Tot hindernis 11 van het springparcours heb ik een geweldige wedstrijd gereden. Alleen is het niet genoeg geweest.’

Internationale wedstrijd

Net als in 2017 won Tim Lips met Bayro wel de Nederlandse titel. ‘Ik was hier niet gekomen voor het Nederlands kampioenschap, maar voor de internationale wedstrijd. Als je er dan uiteindelijk zo voorstaat kan ik niet tevreden zijn. Derde worden is niet slecht, maar het is geen winnen.’

Het was voor Lips de laatste wedstrijd van het seizoen. ‘De paarden krijgen nu even vakantie.’

Planning

Over de planning voor volgend jaar gaat hij nog nadenken. ‘Ook mijn tweede paard Eclips heeft het hier goed gedaan. Alleen als je na het eindklassement kijkt, had ik gehoopt wat verder van voorin te kunnen eindigen. Hij had toch wat last van de omgeving, van de ambiance. Daardoor hebben we in de dressuur en ook in de cross wat teveel strafpunten opgelopen.’

Julia Krajewski

De overwinning in Boekelo ging naar de Duitse amazone Julia Krajewski. Zij werd met haar Samourai du Thot voorafgaand aan de wedstrijd al als favoriet gekenmerkt. Maar met de koppositie na de dressuur en de foutloze cross-country van Lips leek het er tot zondag op dat Boekelo voor het eerst in 48 jaar een Nederlandse winnaar zou krijgen. Het liep anders.

Nations Cup

Krajewski won niet alleen de individuele wedstrijd, maar het Duitse team pakte ook de overwinning in de Nations Cup in Boekelo. ‘Ik ben erg blij en ook wel wat verrast,’ vertelt de amazone. ‘Samourai is een erg goed springpaard en ik had al m’n geld er op gezet dat hij foutloos zou springen. Ik ben blij met m’n overwinning en vooral met Samourai. Ik had zo m’n ups en downs met hem dit jaar. Ook de overwinning in de Nations Cup is erg fijn. We hadden niet zo’n goed jaar wat dat betreft en dan om te eindigen met een zege is erg cool.’

Nederland eindigde in Boekelo als zesde in de Nations Cup, tevens de laatste wedstrijd van deze competitie dit jaar. In de eindstand ging de overwinning naar Groot-Brittannië.

Sanne de Jonge

KNHS Talententeamlid Sanne de Jong en de negenjarige schimmelmerrie Enjoy eindigden in het overall klassement op een 26e plaats en wonnen daarmee zilver in het Nederlands kampioenschap. ‘Ik ben tevreden. Vandaag hadden we natuurlijk wel een foutje, we kwamen iets voorwaarts uit de wending. Als ze niet moe is, heeft ze nog de kracht om terug te springen. Maar na zo’n dag als gisteren voel je toch dat ze net niet de kracht heeft om voldoende op te springen en kwam iets teveel naar voren, waardoor ze met een voorbeen de voorste paal kreeg. Enjoy heeft nog nooit zo hard gewerkt. Kan dan ook niet meer dan tevreden zijn.’

Bron: KNHS

Foto: archief Remco Veurink

alice naber lozeman acsi peter parker

Tim Lips gaat morgen als klassementsleider van start in de cross van Military Boekelo. Nu 77 ruiters hun dressuurproef hebben gereden, is Lips score van 80,83 procent nog steeds de hoogste.

Voor Nederland kwamen tijdens de tweede dressuurdag Laura Hoogenveen met Quibus en Alice Naber-Lozeman met ACSI Peter Parker N.O.P. aan de start.

Mooi ontspannen

Naber-Lozeman noteerde een keurige score van 73,27 procent, wat goed was voor de elfde plek. Peter Parker was mooi ontspannen, vond de amazone.

‘Maar met uitstrekken aangalopperen mag natuurlijk niet gebeuren. Dat doet ‘ie anders nooit. Maar het galopgedeelte was goed. Ik moet de proef nog terugkijken, soms is het beeld anders dan het gevoel. Het wordt een lastige cross morgen, ik ben benieuwd hoe het gaat lopen.’

Imposante ring

De proef van Laura Hoogeveen en Quibus werd beloond met een score van 63,78 procent en de 54 plek. De amazone maakte in Boekelo haar debuut. ‘Je komt wel een imposante ring binnen,’ vond ze. ‘Maar ik had er wel vertrouwen in. Quibus had wel wat spanning in het begin, maar met het galopperen was dat weer weg.’

Volgens de amazone staat er een hele mooie cross voor morgen. ‘Wel supertechnisch, maar we zijn er klaar voor.’

Individuele competitie

Merel Blom kwam donderdag al met Ceda in de ring, vandaag kwam ze met The Quizmaster aan de start. Dat resulteerde in de 19e plek met een percentage van 71,03 procent.  Met Ceda stond ze na de eerste dag nog zesde, nu is ze naar de 24e positie geschoven.

Ook Tim Lips komt met twee paarden aan de start. Met Eclips bezet hij de 58e plek (63,33 procent).

Joyce van de Kuilen en Brent noteerden een score van 58,72 procent (plek 73).

Zaterdag is in Boekelo de cross, zondag het springen.

Klik hier voor alle uitslagen.

Foto: archief Remco Veurink

tim lips bayro

Tim Lips heeft met zijn Bayro woensdag de hoogste score genoteerd op de eerste dressuurdag van Military Boekelo. Zijn proef was goed voor maar liefst 80,83 procent. ‘We hebben de tijd gehad om hier naartoe te werken,’ vertelt de ruiter die het WK laat schieten vanwege de geboorte van zijn dochtertje.

‘Het was een van mijn allerbest ooit,’ zegt Lips lachend. ‘Ik geloof niet dat ik ooit met een ander paard hoger heb gescoord.’

Niet klagen

Lips stond al eerder eens aan de leiding na de dressuur. ‘Dan weet je dat dat kan, maar het moet altijd nog maar gebeuren. Bayro liep een hele mooie proef. Er zijn nog punten die beter kunnen, zoals de changementen waar hij iets achter het been was. Het lukte niet hem voor me uit te houden. Dat kost wat punten, maar ik ga niet klagen met zo’n superscore.’

Aanvallend rijden

Lips geeft aan dat hij ondanks zijn leidende positie aanvallend moet blijven rijden. ‘Ik kan niet verdedigend gaan rijden, dan verlies je teveel tijd in deze cross. Het is niet voor niks drie onderdelen bij ons. Ik heb een goede start gemaakt, maar pas zondagavond weten we meer.’

Andrew Heffernan

Voor het Nederlandse team kwam donderdag ook Andrew Heffernan aan de start met Castle View Larry. Zij noteerden een score van 60,39 procent. Daarmee staan ze 30e in de tussenstand.

Heffernan is tevreden. ‘Het was een solide proef,’ reageert hij. ‘Larry kan nog wel eens gespannen zijn, maar vandaag was hij kalm en relaxed. Hij gaat goed om met de ambiance. Ik denk dat in de punten tot uitdrukking kwam dat mijn paard nogal met zijn staart zwiept. Dat doet hij nu eenmaal. Het is aan de andere drie teamruiters om een betere dressuurproef neer te zetten.’

Nederland staat vierde in de tussenstand.

Individueel klassement

Voor het individuele klassement kwamen donderdag nog meer Nederlandse ruiters in de ring. Merel Blom bezet een mooie zesde plaats met Ceda (69,49 procent). Sanne de Jong en Enjoy bezetten de 28e plek (62,24 procent).  Jordy Wilken staat met zijn Burry Spirit met een percentage van 59,29 op de 35e plek.

Vrijdag staat het tweede deel van de dressuur op het programma. Dan komen Joyce van de Kuilen (Brent), Laura Hoogeveen (Quibus), Tim Lips (Eclips), Merel Blom (The Quizmaster) en Alice Naber-Lozeman (ACSI Peter Parker N.O.P.) aan de start.

Zaterdag is de cross, zondag het springen.

Klik hier voor alle uitslagen.

Bron: Hoefslag / Military Boekelo

Foto: Remco Veurink

Military Boekelo
Oliver Townend - Ballaghmor Class Eventing - Cross Country - Military Boekelo 2016 © DigiShots

Military Boekelo is zojuist begonnen met het onderdeel dressuur. Ben Leuwer is met BGS Urlanmore Prince voor Duitsland om 10.00 uur de allereerste starter van de 48e editie van het eventing-evenement.

Woensdagmiddag stond de veterinaire keuring op het programma. De tien Nederlandse eventingpaarden kwamen glansrijk door de keuring. In totaal staan 77 combinaties op de startlijst uit 12 verschillende landen. Negen daarvan strijden om de zege in de finale van de FEI Nations Cup.

Nederlandse team

Bondscoach Bettina Hoy heeft na de loting het Nederlandse team bekend gemaakt dat in de landenwedstrijd van start gaat. Andrew Heffernan heeft met Castle View Larry startnummer drie in de dressuur op donderdag, gevolgd door regerend Nederlands kampioen Tim Lips met Bayro met startnummer 21.

Op vrijdag starten Laura Hoogenveen met Quibus met nummer 53 en Alice Naber Lozeman-Naber met ACSI Peter Parker N.O.P. als 72e.

Tussenstand

Nederland staat na de laatste wedstrijd in Waregem als achtste in de tussenstand. Het team uit Frankrijk gaat voorlopig aan de leiding, gevolgd door Groot-Brittannië, Zweden en Duitsland.

Individueel komen voor Nederland ook Sanne de Jong (Enjoy), Jordy Wilken (Burry Spirit), Joyce van de Kuilen (Brent), Merel Blom met haar twee paarden The Quizmaster en Ceda en Tim Lips met zijn tweede paard Eclips aan start.

In Boekelo wordt ook uitgemaakt wie zich Nederlands kampioen eventing 2018 mag gaan noemen.

De live scores kun je hier bekijken.

De wedstrijd wordt door tv.fei.org live gestreamd.

Bron: Military Boekelo / Hoefslag

 

 

0 1248
merel blom Rumour Has It

Merel Blom maakt zich na het succes in Tryon, waar ze als beste Nederlander eindigde, op voor Military Boekelo komende weekend en het WK Jonge Eventingpaarden een week later in het Frans Le Lion d’Angers.

De eventingamazone geeft aan goed terug te zijn gekomen uit Tryon. Haar Rumour Has It N.O.P. (v.Esteban) kreeg bij thuiskomst een welverdiende vakantie. Daar was hij het alleen niet mee eens. ‘Hij bleef maar rondjes galopperen in de paddock, dan kan hij net zo goed weer aan het werk’ vertelt Blom.

De Holsteiner ruin bleek dan ook hartstikke fit te zijn. Ook met Merel Blom gaat het goed. Het gewone leven gaat weer door zegt ze. ‘Ik ben druk met lesgeven, mijn rechtenstudie en het trainen van paarden.’

Military Boekelo

Na de cross te hebben gelopen geeft Merel aan dat het een mooie, maar pittige cross is. ‘Het is echt een 3* cross zoals deze normaal gesproken in Boekelo wordt gehouden. Een mooie en pittige cross, maar niet onoverwinnelijk.’

Merel verwacht dat de door haar genoemde ‘jonkies’ Ceda (v. Aragorn) en The Quizmaster (v. Albaran) het goed gaan doen in Boekelo. Ze verwacht geen podiumplaats. ‘Er lopen veel geroutineerde paarden mee en voor mijn paarden is het beide het eerste 3* seizoen.’

WK Jonge Eventingpaarden

Op het WK voor Jonge Eventingpaarden heeft Blom Lucky You (v. Limbus) mee. Ze verwacht veel van haar jonge Holsteiner ruin. ‘Ik verwacht toch zeker wel om in de top 10 te eindigen. Het is gewoon een heel erg goed paard’.

Veel ruiters nemen naar Boekelo alvast hun paard voor het WK in Frankrijk mee. Bij Blom is dit echter niet nodig. ‘Ik woon vlakbij, dus ik laat Lucky You gewoon thuis. Zo kan ik hem rustig thuis trainen en heeft hij minder stress.’

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Afbeelding: Remco Veurink

0 237
Sue Benson
Sue Benson © DigiShots

Sue Benson bouwt voor de laatste keer het parcours van Military Boekelo. De Britse is dit jaar voor de negentiende keer verantwoordelijk voor de crosshindernissen.

De 67-jarige Benson geeft het stokje vanaf volgend jaar over aan landgenoot Andrew Ditcham.

Programma

De 48e editie van Military Boekelo begint donderdag 11 oktober. Op donderdag en vrijdag is de dressuur, op zaterdag de cross en op zondag het springen. De veterinaire keuring is morgen.

Net als de afgelopen jaren maakt het Nederlands kampioenschap eventing deel uit van Military Boekelo. Onder meer Tim Lips, Alice Naber-Lozeman en Sanne de Jong komen aan de start. Regerend kampioen Lips komt met zijn ervaren Bayro (v Casantos) en zijn negenjarige toekomstpaard Eclips (v. Phin Phin) aan de start.

Gooi naar de titel

Meervoudig Nederlands kampioene Alice Naber werd vorig jaar tweede, maar zal met ACSI Peter Parker N.O.P. zeker een gooi doen naar de titel.

KNHS Talententeamlid Sanne de Jong komt aan de start met haar negenjarige Enjoy (v. Cartano), Merel Blom, vorige maand de beste Nederlander op de Wereldruiterspelen in Tryon, neemt Rumour Has It N.O.P. (v. Esteban) mee.

Zie ook: Enschede maakt zich op voor Military Boekelo

Bron:  Hippisch Twente

Foto: Digishots

 

0 181
jan van beek

De KNHS organiseert in samenspraak met de familie en enkele collega-ruiters een herdenkingsbijeenkomst voor de in juli overleden Jan van Beek. De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die Jan een warm hart toedroeg.

De bondscoach Eventing Junioren en Young riders en lid van het B-kader Eventing Senioren overleed in de zomer onverwacht nadat hij werd getroffen door een aneurysma in zijn hoofd. Zijn uitvaart vond plaats op zaterdag 14 juli 2018. Op dat moment waren vele eventerruiters in het buitenland om deel te nemen aan een FEI-kampioenschap of zich daarop voor te bereiden.

Herdenking op Papendal

De herdenking zal, aansluitend aan de jaarlijkse introductiebijeenkomst van het KNHS Talentenplan, op maandagavond 22 oktober plaatsvinden op Sport- en Congrescentrum Papendal.

Als je de herdenking wilt bijwonen, dan mag je de kennisgeving van de KNHS als uitnodiging beschouwen. Aanmelden kan door een mail te sturen naar memorial@knhs.nl

Bron: KNHS

Foto: Digishots

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,090FansLike
6,923VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer