Eventing

expression n.o.p.

De Stichting Nederlands Olympiade Paard heeft de hengst Expression van Diederik van Silfhout en het eventingpaard ACSI Peter Parker van Alice Naber-Lozeman vastgelegd met het oog op de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokyo 2020.

‘Het negenjarige Expression (v Vivaldi) maakte in april een sterk internationaal debuut,’ licht N.O.P.-voorzitter Ieko Sevinga toe.  ‘Hij werd begin maart KNHS Indoorkampioen tijdens zijn allereerste wedstrijd op Grand Prix-niveau en heeft inmiddels ook internationaal zijn enorme talent laten zien.’

Hoge verwachtingen

Ook bondscoach Rien van der Schaft heeft hoge verwachtingen. ‘Expression heeft heel veel potentie. Ondanks dat het een relatief jong paard is op het allerhoogste niveau, laat hij al geroutineerde proeven zien. Dat kun je ook wel aan Diederik overlaten.’

Van grote betekenis

Met ACSI Peter Parker is juist een geroutineerd eventingpaard vastgelegd door stichting N.O.P.. Met dit paard werd Alice Naber-Lozeman meermalen Nederlands kampioen en nam ze deel aan de Olympische Spelen in Rio 2016. ‘Deze combinatie is een vaste waarde voor het Nederlandse eventingteam,’ legt Sevinga uit. ‘De vastlegging is een blijk van vertrouwen en waardering voor de eigenaren en Peter Parker kan van grote betekenis zijn om ons te kwalificeren voor Tokyo.’

Het NOC*NSF levert een financiële bijdrage aan het N.O.P.

De volgende tien paarden zijn nu vastgelegd door Stichting Nederlands Olympiade Paard:

Springen

Don VHP Z N.O.P. (v Don van het Parelshof Z) – Harrie Smolders

VDL Glasgow van het Merelsnest N.O.P. (v Nabab de Rêve) – Jur Vrieling

Dressuur

Expression N.O.P. (v Vivaldi) – Diederik van Silfhout

GLOCK’s Zonik N.O.P. (v Blue Hors Zack) – Edward Gal

MDH Avanti N.O.P. (v United) – Anne Meulendijks

Eventing

ACSI Peter Parker N.O.P. (v I’m Supposin) – Alice Naber-Lozeman

Rumour Has It N.O.P. (v Esteban XX) – Merel Blom

Para-dressuur

Demantur N.O.P. (v Vivaldi) – Sanne Voets

Alphaville N.O.P. (v Sandreo) – Frank Hosmar

Wallace N.O.P. (v Future) – Nicole den Dulk

Bron: KNHS

Foto: Digishots

0 46
Frank Ostholt - Mr Medicott
Frank Ostholt - Mr Medicott Alltech FEI World Equestrian Games Lexington - Kentucky 2010 © DigiShots

Eventing-crack Mr Medicott (v Cruising) gaat met pensioen. De 19-jarige vosruin was op hoog niveau actief met drie verschillende ruiters, waaronder de Duitser Frank Ostholt.

De Irish sport horse begon zijn carrière onder Ostholt die met hem onder meer zegevierde in Saumur en tweede werd in Boekelo in 2007. Ook werden ze derde ik Aken en in Pau. Absoluut hoogtepunt was de gouden olympische teammedaille in Peking in 2008.

Karen O’Connor

Daarna vertrok Mr Medicott naar de VS waar hij onder het zadel kwam van Karen O’Connor, met het oog op de Olympische Spelen van 2012. Daar werden ze individueel negende.

De laatste amazone voor Mr Medicott was de zestienjarige Olivia Dutton, de dochter van meervoudig gouden-medaille-winnaar Phillip Dutton (Olympische Spelen van 1996 en 2000).

De grootvader van de 19-jarige Mr. Medicott is Edmund Burke, die weer de vader is van tweevoudig Badminton-winnaar Supreme Rock. Het afgelopen weekend nam hij afscheid van de sport tijdens een evenement in Montana, op het terrein van zijn eigenaren, de familie Broussard.

Bron: Horse & Hound

Foto: Digishots

jan van beek

Eventingbondscoach van de Nederlandse Junioren en Young Riders Jan van Beek (42) is overleden. Zondag meldde de KNHS dat Van Beek in de vroege ochtend van vrijdag 6 juli was getroffen door een aneurysma in zijn hoofd. Sindsdien lag hij in zeer zorgwekkende toestand in het ziekenhuis.

In het Brabantse dorpje Rijsbergen had Jan van Beek samen met zijn vader Rien een pension-, training- en africhtingsstal.

Overstap eventing

Van Beek kende als kind een succesvolle periode bij de pony’s. Nadat hij de overstap naar de paarden had gemaakt, richtte hij zich hoofdzakelijk op de springsport totdat hij in 1997 doorbrak in de hogere klassen van de eventingsport.

Eind 2002 startte Van Beek voor de eerste keer in Boekelo. ‘Dat was echt een droom die uitkwam,’ meldt hij op de website van Stal Beekhoeve. ‘Toen ik op de dag van de cross uit de caravan stapte, vloog ik weer zo snel mogelijk terug naar binnen. Wat een hoop publiek, ik werd spontaan misselijk van de zenuwen!’

Bondscoach

Jan van Beek was sinds 2014 bondscoach eventing van de Nederlandse Junioren en Young Riders. Met het Young Riders team won hij vorig jaar zilver op het EK, de eerste teammedaille ooit in deze discipline voor Nederland.

Hij verscheen zelf eind vorige maand nog met verschillende paarden aan de start van de eventingwedstrijd in Maarsbergen.

Jan van Beek overleed zondag in de namiddag in het bijzijn van zijn familie.

Lieve mensen,Zojuist is Jan in het bijzijn van zijn familie op 42-jarige leeftijd om 17.30 uur overleden.Hij heeft…

Geplaatst door Jan Van Beek op Zondag 8 juli 2018

 

Jan van Beek

In overleg met de familie van eventingbondscoach Jan van Beek, heeft de KNHS bekendgemaakt dat Van Beek in de vroege ochtend van vrijdag 6 juli is getroffen door een aneurysma in zijn hoofd. Hij ligt op dit moment in zeer zorgwekkende toestand in het ziekenhuis.

Jan van Beek is al weer enige jaren bondscoach eventing van de Nederlandse Junioren en Young Riders. Met het Young Riders team won hij vorig jaar zilver op het EK, de eerste teammedaille ooit in deze discipline voor Nederland.

EK in Frankrijk

Komende week zou Van Beek met zijn pupillen afreizen naar Frankrijk voor het EK van dit jaar.  Om er voor te zorgen dat de ruiters onder deze uiterst verdrietige omstandigheden zo goed mogelijk begeleid worden op het komende EK, zal Mans Buurman (bondscoach eventing pony’s), de taken van Van Beek waarnemen.

Mans wordt bij deze moeilijke taak in Frankrijk ondersteund door Francis Verbeek en Tim Lips.

Privacy respecteren

De familie van Jan van Beek heeft uitdrukkelijk aangegeven de huidige situatie geheel binnen de privésfeer te willen houden. Alle blijken van medeleven worden zeer gewaardeerd, maar het dringende verzoek van de familie om hun privacy wens te respecteren.

Bron: KNHS

Foto: DigiShots

Olivia, Nina en Myrle zijn onderweg naar Fontainebleau en Gerdine komt vannacht na. Toch is ons team dan niet…

Geplaatst door The Dutch Young Riders Eventing Team op Zondag 8 juli 2018

Tim Lips, Bayro
Tim Lips met Bayro

Na zijn sterke optreden in de CCI4* in het Duitse Luhmuhlen heeft Tim Lips besloten toch naar Aken te gaan met zijn schimmelruin Bayro. ‘Het was eigenlijk niet de bedoeling om naar Aken te gaan,’ legt hij uit. ‘Maar Bayro kwam zeer fit terug uit Luhmuhlen en na een grondige check door de dierenarts, zoals we altijd doen na zware wedstrijden, hebben we besloten toch te gaan’

De eventing vindt plaats van op 21 en 22 juli. ‘Aken is een prachtige wedstrijd, ik kijk er naar uit om daar van start te gaan.’

Nederlandse afvaardiging

Eerder werd al bekend welke Nederlandse deelnemers in actie komen tijdens het CHIO van Aken, dat van 13 tot en met 22 juli plaatsvindt. Inmiddels zijn er wat kleine wijzigingen in de Nederlandse afvaardiging naar het topconcours in Duitsland.

Dressuur

Bij de U25 dressuur heeft Jill Huijbregts zich af moeten melden, haar startplaats wordt ingenomen door Geert Hofland met zijn paard Oswin.

KNHS Talententeamlid Denise Nekeman en Madeleine Witte-Vrees (die ook in de CDIO5* start) verdedigen in de CDI4* de Nederlandse vlag.

Bron: KNHS

Kijk hier voor het complete programma op chioaachen.de

Foto: Remco Veurink

0 94
eventing algemeen

EventingPro start per 1 juli een ‘team challenge’ voor eventing ruiters op B t/m Z niveau. Ook ponyruiters mogen deelnemen. Tot nu toe zijn er 13 wedstrijden verspreid door Nederland waar eventingteams zich voor in kunnen schrijven.

De ruiters die deel uitmaken van een team krijgen bij een goede plaatsing punten. Uiteindelijk tellen van elk team de vier best gereden wedstrijden mee.

Beste score

Een team wordt geleid door een teamcaptain en bestaat uit 4 à 5 ruiters/amazones. Ruiters uit de klassen B t/m Z eventing kunnen onderdeel zijn van een team. Het team met de beste score wordt uitgeroepen tot EventingPRO Team Champions 2018.

Volgens EventingPro heeft het meerijden met een team een aantal voordelen. Zo zou het gezelliger, goedkoper en makkelijker zijn. ‘Je spreekt namelijk eerder af, traint gezellig samen, deelt kosten, moedigt aan en staat klaar voor ieder ander in je team.’

Ervaren teams

Beginnende eventingruiters kunnen leren hoe samengestelde wedstrijden in elkaar steken en ervaren teams kunnen echt gaan voor het competitiegevoel en de strijd aangaan om Team Champions te worden van 2018.
‘Met deze uitdaging willen we de saamhorigheid en het teamverband onderling en in de hele eventing community versterken.’

Bron: eventingpro.com

Archieffoto: Digishots

0 478
nina hut
Nina Hut - Connection D CSI Salland 2015 © DigiShots

De enige Nederlandse overwinning kwam dit weekend tijdens de eventingwedstrijd in Maarsbergen op naam van Nina Hut, die met haar 16-jarige Connection de CIC1* wedstrijd won. In deze grootste rubriek waren ook mooie resultaten voor KNHS Talententeamleden Janneke Boonzaaijer en Sanne de Jong.

Beide amazones brachten een pas zesjarig paard aan de start en wisten in de verder geheel buitenlandse top tien als zevende en negende te eindigden.

Net als alle internationale eventingwedstrijden in Nederland, telde ook deze wedstrijd op Landgoed Maarsbergen mee voor de KNHS-Schaap en Citroen Eventing Cup.

Met ritme rijden

Winnares Nina Hut prijsde de prachtige omgeving en parcoursbouwer Eric Winter. ‘De crossen die hij bouwt nodigen uit om mooi voorwaarts en met ritme te rijden.’

Nina Hut heeft de inmiddels 16-jarige Connection D al vanaf zijn derde jaar. De amazone stond lang aan de kant nadat ze vorig jaar mei haar bovenbeen gecompliceerd brak. ‘Ik wil met deze overwinning vooral vieren dat we weer terug zijn in de sport die de witte pony en ik het liefste doen. Een verdere planning heb ik eigenlijk nog niet. Vorig jaar heb ik ook twee ster gereden met hem, maar hij is al wat ouder en eigenlijk wilde ik dat niet meer doen.’

Goede klassering

Dit jaar wilde ze vooral een keer een goede klassering neerzetten in de één ster. ‘Dat is nu al gelukt. Nu is het dus tijd om een nieuw plan te maken voor de rest van het jaar. Door mijn beenbreuk kan ik niet meer zoveel rijden, maar gelukkig heb ik ook mijn eventing-sgw specialist shop, want stilzitten kan ik niet.’

In de andere internationale rubrieken waren geen topklasseringen voor de Nederlandse combinaties weggelegd. Levi Driessen wist met Lancero Dancer, in de relatief kleine groep van de CCI2*, nog wel zevende te worden.

Bron: KNHS

Archieffoto: Digishots

elaine pen
Elaine Pen - Dostowjeski Military Boekelo 2016 © DigiShots

Elaine Pen heeft een nieuwe toekomstbelofte op stal. De 8-jarige merrie is een dochter van de volbloedhengst Coconut Grove en lijkt volgens de amazone alles in huis te hebben om een top eventer te worden. ‘Een echte dame met een niet heel makkelijk karakter, maar door dat lastige word ik juist geprikkeld,’ vertelt Pen.

De 1.73 m grote merrie werd dinsdag goedgekeurd en kwam vandaag aan in Wassenaar. ‘Ze heeft alleen ervaring met springen en nog niet in de eventing. Ze springt heel voorzichtig, wat ik een groot pluspunt vind, en liever een beetje te hoog dan te laag. Als je dat heel rustig verder opbouwt, dan wil dat vaak best wel slagen.’

Hoog in het bloed

De amazone heeft een lichte voorkeur voor paarden met veel bloed. ‘Al denk ik wel dat je paarden die hoog ik het bloed staan pas nodig hebt bij lange 3* of 4* wedstrijden. Vira is verre van volbloed en Bayro van Tim Lips is dat ook niet. Ik laat een paard er dus ook niet voor staan, maar daar probeer ik nu wel naar te zoeken.’

De amazone werkt graag met merries. ‘Bij bijna alle merries is het zo dat als je ze eenmaal voor je hebt gewonnen, dat je er echt een goede aan hebt. Dat ligt mij wel. Maar een goede ruin vind ik net zo leuk.’

Training Andrew Nicholson

Pen zal nog even moeten wachten voor ze aan het werk kan met haar nieuwe troef, waarvan ze de naam nog even voor zich houdt. Ze verblijft momenteel in Groot Brittannië voor een training bij eventingruiter Andrew Nicholson. ‘Ik heb haar na de keuring dus zelf nog niet gezien.’

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

NEW STAR: Met trots mag ik jullie mededelen dat we een nieuwe dame op stal hebben!😍🎉🎉🐎 Haar vader is Coconut Grove en ze…

Geplaatst door Elaine Pen Eventing op dinsdag 19 juni 2018

 

0 85
eventing algemeen

De KNHS en de organisatie van de Renswoude Horse Trials zijn overeen gekomen dat het Nederlands Kampioenschap Eventing voor de Junioren en Young Riders nog zeker tot 2020 in Renswoude plaatsvindt.

Van 30 mei tot en met 3 juni staan de negende Renswoude Horse Trials op het programma. De wedstrijden worden verreden rond Hippisch Centrum De Schalm van de Familie Boonzaaijer.

Negenjarig bestaan

De cross gaat deels over het terrein van De Schalm, waar een watercombinatie ligt, en verder over de omliggende weilanden. In haar negenjarig bestaan is het evenement uitgegroeid naar een wedstrijd waar veel Nederlandse en buitenlandse ruiters graag aan de start komen.

Maarten van der Heijden, directeur topsport van de KNHS, is blij dat de organisatie van Renswoude weer heeft ‘bijgetekend’. ‘We weten dat de organisatie in zeer goede handen is. Al vele jaren organiseren zij met succes dit NK. De hele familie Boonzaaijer is ook zeer betrokken bij de eventing en weten precies wat er nodig is voor een mooi kampioenschap.’

Parcoursbouwer en organisator

Gert Boonzaaijer is als parcoursbouwer en organisator een van de grote drijvende krachten achter de wedstrijd. ‘We willen graag een wedstrijd organiseren voor zoveel mogelijk ruiters. Het liefst van ponyruiters tot en met veteranen. Dat het NK voor Junioren en Young Riders bij ons blijft, garandeert dat we in die groep een mooi aantal deelnemers hebben.’

De pony’s komen helaas te vervallen dit jaar door een gebrek aan inschrijvingen. ‘Om dat allemaal te organiseren voor minder dan 10 combinaties is gewoon te duur.’

Groot uitpakken

De route van de cross is hetzelfde als vorig jaar. ‘We hebben dit jaar wel een paar nieuwe hindernissen. Volgend jaar bestaan we 10 jaar en dan willen we groot uitpakken met nieuwe elementen.’

Bjinse Venderbosch en Aliene Ruyter werden vorig jaar de kampioenen in Renswoude. Als alles volgens plan verloopt zal Venderbosch zijn titel bij de Junioren verdedigen, Aliene Ruyter is inmiddels de Young Riders leeftijd ontgroeid, in die categorie zal straks een nieuwe kampioen gehuldigd worden.

Het NK voor de Nederlandse jeugd is onderdeel van de internationale CCI (Junioren) en CCI2 (Young Riders) wedstrijd. Naast deze rubrieken staat er ook een CIC2*, CIC3* op het programma.

Meer informatie vind je op renswoudehorsetrials.com

Archieffoto: Digishots

0 155
Oliver Townend O-Ballaghmor Class

De Britse eventingruiter Oliver Townend heeft zijn excuses aangeboden over zijn rijgedrag tijdens Badminton Horse Trials het afgelopen weekend, meldt Horse & Hound. Townend kreeg een officiële waarschuwing voor overmatig zweepgebruik tijdens de cross country. Dat gebeurde bij beide paarden waarmee hij aan de start kwam; Cooley SRS en Ballaghmor Class.

De jury van ‘Badminton’ deed na de cross navraag bij Towned over zijn manier van rijden. Dat leidde tot een officiële waarschuwing en de toezegging dat beide paarden tijdens de vetcheck van zondagochtend grondig gecontroleerd zouden worden. De dieren werden fit genoeg bevonden om het afsluitende springparcours correct af te leggen.

Welzijn op één

‘Ik houd van mijn paarden en hun welzijn is prioriteit nummer één,’ verklaarde Towned na afloop. ‘Cooley SRS en Ballaghmor Class zijn beide jong en onervaren. Ik moest er hard aan werken om hun concentratie vast te houden en ze ongedeerd naar de finish te krijgen omdat ze moe dreigden te worden. Ik hoop dat ik tijdens het springen een dag later heb kunnen laten zien hoe fit en blij ze zijn.’

Toen de eventer de beelden van de wedstrijd thuis terugzag, stelde hij zijn verklaring echter bij. ‘Ik ben teleurgesteld en aangedaan over de manier waarop ik reed. Het zag er niet goed uit en ik zo wil ik niet naar buiten treden.’

Team teleurgesteld

De ruiter legt zich neer bij de waarschuwing die hij van het wedstrijdsecretariaat kreeg. ‘Mijn wedstrijdinstelling was iets te heftig en ik zal er hard aan werken om dit te verbeteren. Ik heb mijn team teleurgesteld en ik ben me ervan bewust dat jonge ruiters me als een rolmodel zien. Ook aan hen bied ik mijn excuses aan.

Commentator en voormalig eventingruiter Ian Stark vond de rit van Towned ook ‘onacceptabel’. Hoewel de regels omtrent zweepgebruik niet altijd even duidelijk zijn, zou de nummer één van de wereld een ‘beter voorbeeld’ moeten zijn, vindt hij.

Bron: Horse & Hound

Foto: DigiShots

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,054FansLike
6,858VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer