Eventing

Tim Lips
Tim Lips (foto: Remco Veurink)

In de tweede ronde van de Event Rider Masters in Arville moest Tim Lips zich afmelden voor de cross vanwege gezondheidsredenen. Hij kwam daar aan start met onder meer Brent (v. Phin Phin) en Eclips (v. Phin Phin).

Renswoude Horse Trials

De afgelopen maanden schreef Lips vele overwinningen op zijn naam, waaronder die van de CCI2* van de Renswoude Horse Trials. De dressuurproef van Lips en Herby (v.Zirocco Blue) werd daar beloond met een prachtige score van 75,13%. Daarmee kwamen zij tweede te staan. Door de foutloze cross binnen de tijd klom de combinatie op naar een eerste plek. Het afsluitende springen zorgde ervoor dat zij op de toppositie bleven staan en de overwinning in de CCI2*-L binnensleepten.

Europees Kampioenschap

De ruiter is gekwalificeerd en gaat met meerdere paarden naar het Europees Kampioenschap Eventing, dat dit jaar in het Duitse Luhmühlen plaatsvindt. Voor Lips ligt de focus van dit seizoen onder andere op dit kampioenschap, vertelde hij in april aan Hoefslag. “Normaal gesproken wil ik me daar met Bayro voor kwalificeren, hij is op dit moment mijn meest ervaren paard. In Eclips en Lacoste heb ik ook twee hele goede paarden, die allebei serieus aan de deur kloppen op dit niveau. Wat dat betreft verkeer ik in een luxepositie.”

Nierstenen

De ruiter is afgelopen weekend aan start gekomen in het Belgische Arville, maar heeft de competitie niet af kunnen maken. “Brent sprong weer een super nulronde,” begint hij zijn toelichting op Facebook. Hij gaat echter verder: “Vanochtend rond 11 uur weer veel last gekregen van een niersteen, uiteindelijk pijnstillers moeten nemen en besloten dat het verstandiger is om zo niet de cross in te gaan.”

Lips vindt het erg jammer dat hij niet door heeft kunnen gaan. “Daar bovenop is het zo jammer dat ik deze topwedstrijd van de Familie de Liedekerke niet heb kunnen uitrijden, hopelijk heb ik volgend jaar beetje meer geluk.”

Brent sprong weer een super nulronde. Vanochtend rond 11 uur weer veel last gekregen van een niersteen, uiteindelijk…

Geplaatst door Tim Lips op Zondag 23 juni 2019

Bron: Facebook / Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Remco Veurink

Kasey Perry-Glass - Dublet wereldruiterspelen
Kasey Perry Glass - Goerklintgaards Dublet FEI World Equestrian Games Tryon 2018 © DigiShots

Tien landen zijn in de race om een of meerdere wereldkampioenschappen te organiseren in 2022. Saudi-Arabië en Italië geven aan dat ze een WK voor alle hippische disciplines willen organiseren. Dat betekent dat er in 2022 wellicht toch weer Wereldruiterspelen zijn, zoals die voor het laatst vorig jaar plaatsvonden in Tryon.

Vanwege het grillige verloop van de Wereldkampioenschappen in Tryon gaf de FEI aan dat een dergelijke organisatie in de toekomst wellicht niet meer haalbaar zou zijn. Daarom bood de ruitersportbond ook de mogelijkheid aan om voor de organisatie van afzonderlijke WK’s te gaan.

Alle disciplines

Saudi-Arabië (hoofdstad Riyad) en Italië (Rome en Verona) hebben aangegeven een WK voor alle disciplines te willen organiseren in 2022. Volgens FEI-voorzitter een teken dat de interesse in de World Equestrian Games er nog is. “Toen in februari meerdere landen zich meldden, was dat nog aftasten,” legt hij uit. “Deze formele kandidaatstellingen zijn echter serieus.”

Meerdere disciplines

Een WK voor meerdere disciplines tegelijk zou welkom zijn in Dubai (springen en endurance), in het Deense Herning (springen, dressuur en para-dressuur) en in Arizona (reining en voltige).

Eind vorig jaar gaf de FEI landen ook de mogelijkheid zich kandidaat te stellen voor afzonderlijke WK’s. Hiervoor is veel interesse. Nederland heeft zich kandidaat gesteld voor het WK Endurance in 2022. Gisteren kende de FEI de organisatie voor het EK Endurance toe aan Ermelo.

In november van dit jaar maakt de FEI in Moskou bekend hoe de WK’s in alle disciplines worden vormgegeven.

Bron: FEI

Foto: Digishots

ek kampioenschappen fei

De FEI heeft de locaties voor een groot aantal kampioenschappen in 2021 bekendgemaakt. Zo vindt het Europees Kampioenschap Endurance in dat jaar plaats in Ermelo.

Het gaat in totaal om dertien kampioenschappen voor de komende twee jaar en negen wereldbekerwedstrijden voor de vierspan-menners voor het seizoen 2019/2020.

Multidisciplinair

In Boedapest worden in augustus 2021 de Europese kampioenschapen in de disciplines springen, dressuur, voltige, para-dressuur en mennen verreden. Het is de eerste keer dat de Hongaarse hoofdstad een multidisciplinair kampioenschap organiseert.

Tijden het EK staat onder meer het 50-jarig jubileum van het EK mennen centraal, dat voor de eerste keer ook plaatsvond in het Kincsem Park in Boedapest in 1971.

Eventing en endurance

Er staan in 2021 nog twee belangrijke Europese kampioenschappen op het programma. Het EK eventing is toegewezen aan het Franse Haras du Pin, het EK Endurance en het WK Endurance Junioren & Young Riders komen naar Ermelo.

Maarten van der Heijden, KNHS-directeur topsport, reageert enthousiast: “We hebben in Nederland al in veel disciplines internationale kampioenschappen georganiseerd. Het is mooi dat we met dit WK en EK de endurancesport in eigen land verder op de kaart kunnen zetten. Endurance is in Nederland nog een kleine tak van de paardensport, maar mondiaal is het wel groot met een enorme groei.”

Puntjes op de i

Het Hippisch Centrum in Ermelo en de terreinen met bos en heide er om heen lenen zich uitstekend voor dit kampioenschap, denkt Van der Heijden. “Complimenten ook naar de organisatie van CEI Ermelo dat het kampioenschap heeft binnengehaald, nadat ze al grote internationale wedstrijden georganiseerd hebben. Er is nog de editie van 2020 te gaan om de puntjes op de i te zetten, maar het gaat een mooi evenement worden.”

De organisatie Stichting Endurancesport is blij met de beslissing van de FEI. “We hadden natuurlijk gehoopt dat we beide kampioenschappen zouden krijgen, maar dit is toch wel meer dan verwacht en maakt het alleen maar mooier. We zijn er heel blij mee”, aldus Frens van ’t Zand van de stichting.

Mennen

De FEI kende de wereldbekerwedstrijden voor de menners voor het eerst toe middels een aanbestedingsprocedure. Dat gebeurde tot nu toe alleen voor de finale. Die vindt in 2021 plaats van 4 tot en met 7 februari in het Franse Bordeaux, werd in maart van dit jaar bekendgemaakt.

Transparantie

“Dit proces draagt bij aan de transparantie en eerlijkheid van de FEI,” legt voorzitter Ingmar De Vos uit.
De bekendmaking van de toewijzing van de kampioenschappen vond plaats op het hoofdkantoor van de FEI in het Zwitserse Lausanne.

Locaties kunnen zich nog aanmelden voor de organisatie van het WK voor Jonge Dressuurpaarden, Springpaarden en Eventingpaarden in 2021, 2022 en 2023. De keuze zal in november van dit jaar bekend worden gemaakt in Moskou.

Bron: FEI

Foto: archied Digishots

Na het afscheid van Hugh Thomas aan het roer bij Badminton Horse Trials, zal assistent-directeur Jane Tuckwell nu aan de slag gaan als regisseur van het evenement.

Ervaren ploeg

Ze wordt gesteund door Andrew Tucker, die de nieuwe full-time functie van commercieel directeur op zich neemt. Terwijl het ervaren kantoor- en box office-team ongewijzigd zal blijven, net als de ploeg van het management van de site.

Na een groot deel van haar leven bij Badminton gewerkt te hebben, heeft Tuckwell enorm veel ervaring en kent ze ook alle stakeholders in de Horse Trials zeer goed. Ook de honderden vrijwilligers zonder wie het onmogelijk zou zijn om het evenement te organiseren draagt ze een warm hart toe.

Assistent

Tucker assisteert Badminton al bijna 15 jaar in een consultancy rol. Hij heeft ook al op heel jonge leeftijd deel uitgemaakt van de Horse Trials, waarbij zijn beide ouders Mike en Angela met succes op het evenement hebben gereden en altijd betrokken zijn gebleven.

De hertog van Beaufort zei: “De hertogin en ik zijn erg dankbaar voor alles wat Hugh in zijn lange ambtstermijn voor Badminton heeft gedaan en wensen hem veel succes bij zijn pensionering. We zijn blij dat Jane hem zal opvolgen en we zijn ervan overtuigd dat het een groot succes zal worden “

Advies

Thomas zei: “Ik ben erg opgewonden om Badminton in goede handen te laten en ik heb alle vertrouwen in de toekomst. Ik heb ermee ingestemd om op adviesbasis beschikbaar te blijven op zijn minst tot na de 2020 Horse Trials.”

Zie ook: Badminton: paard overleden tijdens cross-country

Bron: YourHorse /  Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Remco Veurink

Eventing algemeen

De laatste observatiewedstrijd, het NK Eventing voor de jeugd in Renswoude, werd afgelopen weekend verreden. Na het kampioenschap heeft bondscoach Marcelle de Kam het Nederlandse eventingteam en individuele starters bekend gemaakt voor de Europese Kampioenschappen. Dit is voor De Kam de eerste keer dat zij bondscoach is voor het Nederlandse team.

Medaillewinnaars

Naast junioren-kampioene Elise Otto en Young Riders-kampioene Mylene Spaak, zijn ook de andere medailewinnaars van het NK geselecteerd. Ook KNHS-Talententeamlid Nina de Haas valt binnen deze selectie. In totaal werden 14 combinaties uitgekozen. Een aantal van de ruiters is nog nooit eerder voor Nederland uitgekomen. Zij zijn uitgezonden naar het Europees kampioenschap Eventing voor de jeugd. Het EK wordt van 10 tot en met 14 juli wordt verreden in Maarsbergen.

Opvolger Van Beek

Begin dit jaar nam Marcelle de Kam de rol van bondscoach voor de jeugd op zich. Hiermee volgt zij de vorig jaar overleden Jan van Beek op. Van Beek is vorig jaar op 42-jarige leeftijd overleden. In de vroege ochtend van vrijdag 6 juli 2018 was hij getroffen door een aneurysma in zijn hoofd. Sindsdien lag hij in zeer zorgwekkende toestand in het ziekenhuis. Jan van Beek was sinds 2014 bondscoach eventing van de Nederlandse Junioren en Young Riders. Met het Young Riders team won hij in 2017 jaar zilver op het EK, de eerste teammedaille ooit in deze discipline voor Nederland.

Genieten

De debuterende bondscoach geniet van de rol die ze nu vervult voor het eventingteam, maar vindt het ook best spannend. “De vijf combinaties die nu aangewezen zijn voor de beide teams, waren duidelijk voor mij, die hebben de afgelopen maanden het beste gepresteerd. Er moet er van die vijf nog wel een individueel van start, maar dat beslis ik later,” licht ze toe.

Enthousiast

De Kam is enthousiast over haar pupillen. “De Junioren is een groep echt nog jonge ruiters, waarvan een deel wel al EK ervaring heeft bij de junioren of met de pony’s. De Young Riders is een professioneel groepje die net als de junioren met flair rondrijden. Alleen al door hun leeftijd zijn het wel twee totaal verschillende groepen die een eigen benadering vragen. Het is heel fijn om met zo een groep te mogen werken, maar ook best spannend. Wel gezonde spanning hoor, want ik vind het super leuk om te doen.”

Voordat de jeugd afreist naar het Europees Kampioenschap in Maarsbergen, heeft het eventingteam op 20 en 21 juni nog een trainingskamp in Kootwijk en Renswoude.

Uniek

Het is best bijzonder dat het Europees Kampioenschap Eventing voor de jeugd dit jaar in Nederland plaatsvindt. Dit past echter wel in de ontwikkeling en de groei die de eventingsport doormaakt de laatste jaren. Hierom heeft de KNHS besloten veertien combinaties af te vaardigen naar het EK, waar de jeugdige combinaties voor eigen publiek internationale ervaring op kunnen doen.

De locatie van het EK is het schitterende Landgoed Maarsbergen, waar al meerdere jaren de Maarsbergen Horse Trials worden gehouden. De deelnemers en bezoekers wanen zich in Engelse sferen en dat doet denken aan de vermaarde grote wedstrijden in het Verenigd Koninkrijk waar landgoederen veelal het decor zijn. De cross country is een ontwerp van de gerenommeerde Engelse parcoursbouwer Eric Winter.

Deelnemers

Young Riders (18 – 21 jaar)
Levi Driessen (Esch) met Giraldi en Lancero Dancer als reserve-paard
Nina de Haas (Hengstdijk) met Divine en Cocu als reserve-paard
Olivia Pleysier (Bilthoven) met Spirit Excalibur
Myrle Schoones (Pelt, Bel) met Dimitri
Mylene Spaak (Hierden) met King Canna

Individueel
Lucy Groenen (Groenekan) met Gyon

Junioren (tot 18 jaar)
Splinter Bergsma (Hilversum) met Quantum Warrior
Caressa Kolkman (Hengelo) met Diamant
Elise Otto (Schoonhoven) met Coffee IJs
Beau Postumus (Terschuur) met Smokie
Kristy Snepvangers (Bergen op Zoom) met Diesel en Gaelic Lad als reserve-paard

Individueel
Lotte Monhemius (Halfweg) met Gogo Jumbo
Leida Naber (Biddinghuizen) met ACSI ZamZam
Okke Peemen (Meerle, Bel) met Happy Lady

Bron: KNHS

Foto: Archieffoto

Tim Price
FEI World Equestrian Gamesª Tryon USA Tim Price of New Zealand on Cekatinka

Olympisch ruiter Tim Price heeft de eerste plaats van van de FEI Eventing World Ranking overgenomen van Ros Canter. Dit is de eerste keer dat Price de koppositie heeft ingenomen.

Price rijdt al 15 jaar op topniveau mee. Hij heeft deelgenomen aan de Olympische spelen in Rio 2016 waar zijn team New Zeeland, op de vierde plaats is geëindigd.

Prominent atleet

In 2018 beleefde Price een sensationeel jaar waar hij zijn status als prominent atleet wist vast te stellen. Dit deed hij met overwinningen tijdens Burghley CCI4* en Blair Castle CCI3* op de paarden Ringwood Sky Boy en Pats Jester. Zijn tweede FEI World Equestrian Games in Tryon 2018 op Cekatinka JRA, resulteerde in een achtste plaats in de individuele-, en een zevende plaats in het teamklassement.

Tijdens de Badminton CCI5* -L behaalde Price dit jaar nog een tiende plaats. Hij werd derde bij het CCI5*-L in Lexington. Deze twee prestaties hebben uiteindelijk bijgedragen in Price’s klim naar de top.

Vriendschap

“Ik moet toegeven dat ik dit al een hele tijd wilde bereiken,” aldus Tim Price na de bekendmaking van de laatste FEI World Eventing Rankinglijst. “Het is van een droom, naar een drijvende kracht, naar de realiteit gegaan.”

“Het voelt heel special. Dat is een ding wat zeker is. Vooral omdat het een bevestiging is van consistentie, in plaats van ‘platweg’ winnen. Ik probeer het beste te halen uit elke kans die ik krijg. Niet altijd om te winnen, maar altijd op een manier die ervoor zorgt dat mijn paarden moeite doen voor hun eigen plezier en tevredenheid. Voor mij, valt alles op zijn plek. Al het harde werk, de sterke focus en natuurlijk de vriendschap met mijn ‘paardenvrienden.”

Overige klimmers

Ros Canter is gezakt naar een vierde plaats in de rankinglijst. Hij kon de nummer een positie uiteindelijk maar 31 behouden. Kristina Cook is van de 33de, naar de vijfde plaats gestegen, Christopher Burton van 37, naar 6 en Andrew Nicholson is van de 31ste, naar achtste plaats gesprongen.

In de komende maanden staan er nog meer CCI5* en CCI4* wedstrijden op de agenda. Niet te vergeten de FEI Eventing European Championships in Luhmühlen. Er zijn dus nog zeker sensationele sportmomenten te verwachten, niet te vergeten; de nodige veranderingen in de rankinglijst.

 

Bron: Persbericht FEI

Foto: FEI/Martin Dokoupil

Renske Kroeze met Jolig W tijdens de Jonge Eventingpaarden Competitie 2019. Foto: EventingPhoto

Afgelopen woensdag werd Jolig W (v. Quidaro) bekroond tot beste 5-jarige eventingpaard met een eerste prijs én was hij ook nog de beste KWPN-er van de dag. Onder eventing-amazone Renske Kroeze wist hij een resultaat van 80,9 punten te halen. “Het is een paard met veel energie, en best scherp, maar niet lastig. Vanaf het begin af aan had ik al het gevoel dat hij de moeite waard was om de tijd in te stoppen,” reageert de amazone.

Nieuw concept

De Jonge Eventingpaarden Competitie 2019 werd anders verreden van voorheen. “Eerst had je losse proeven met pauzes er tussen, eigenlijk kwam dit neer op een normale eventingwedstrijd. Nu hadden ze een iets korter concept: je gaat de ring in in je crossoutfit, en laat daar eerst alle gangen zien. Eigelijk een soort van mini-dressuurproef. Na 3 minuten ging je gelijk het springparcours in, waar je uiteindelijk de baan uitspringt over een boomstam heen, zo het crossparcours in,” legt de amazone uit.

“Het was wel even wennen voor de paarden om de ring uit te springen,” licht Kroeze lachend toe. “De meesten vonden dat wel een beetje vreemd, die van mij ook. Hij ging er een beetje zigzaggend op af. Er stonden ook al veel hindernissen voor de internationale wedstrijd, dus het was best een entourage voor ze. Het concept werkt wel, vooral als je meerdere paarden bij je hebt. Je hoeft per paard maar 1 keer te rijden, voor de doorloop was het zeker wel fijn. Het beviel wel goed.”

Een beetje groen

“Jolig kon er absoluut goed bij blijven,” vertelt de amazone. “Hij deed het op alle drie de onderdelen gewoon goed. In de cross is hij nog een beetje groen en zoekend, maar hij let wel gewoon goed op. Gedurdende het parcours merk je dat hij het spelletje steeds beter begrijpt. Daar hebben alle jonge paarden wel last van, dat begrijpt de jury ook. Dat is gewoon nog de ‘jongigheid’. Het is vooral belangrijk dat ze overal een goede sprong laten zien, en daar was ik tevreden over.”

Goed gevoel, veel werk

“Jolig is gedeeltelijk van mij, en van zijn fokker Jan Greve. Hij is bij mij gekomen toen hij vier was. Jan heeft hem zelf gefokt, en zag er wel eventing paard in. Ook zag hij het wel zitten met mij,” aldus een enthousiaste Kroeze. Ze heeft het paard zelf opgeleid tot waar hij nu is. “Hij was net zadelmak, dus nog heel erg goen, maar ik had wel direct een goed gevoel over hem. Ik had het idee dat het wel de moeite waard om al zo jong met hem te beginnen. Het is een paard met heel veel energie en hij is best scherp, maar niet lastig. Het is wel een paard waar veel werk in gaat zitten. Hij moet gewoon veel doen, veel werken, veel zien. Hij is nu pas 5, maar het lijkt er op dat hij zeker alle moeite waard is.”

Hobby en passie

“Eventing is voor mij echt mijn hobby en passie,” stelt de winnares. “Ik werk fulltime in de paarden en dat vind ik onwijs leuk. Ik vind springpaarden ook heel leuk, die kosten wel minder tijd, dus zijn eerder geld waard. Bij een eventingpaard weet je pas echt of ze goed zijn als ze op niveau gaan lopen. Maar goed, ik ben super blij dat ik de mogelijkheid krijg om het paard langer aan te houden en op te leiden naar hoger niveau.”

“Het is fijn dat de eigenaren de sport ook een warm hart toedragen, Jan is eventing én paarden man in hart en nieren. Hij raakt niet zo snel in paniek, als het paard bij jou staat dan vertrouwt hij er op dat jij er goed voor zorgt en er goed mee bezig gaat. Dit vertrouwen heb je dan ook nodig als je paard ergens staart. Met een jong paard kan niet alles alleen maar goed gaan. Als je allebei maar het gevoel hebt dat er een stijgende lijn in zit, dan komt het goed. Ik had gevoel wel, maar het betaalt zich dan nu ook uit in dit kampioenschap.  Ik hoop dat we nog een stapje verder kunnen komen.”

Meer paarden

Jolig is niet het enige paard waarmee Kroeze gestart is in de Jonge Eventingpaarden Competitie. Zij heeft op het moment meerdere troeven op stal staan, waar ze iedere dag met veel plezier mee bezig is. “Ik heb ik nog wat meer jonge eventingpaarden staan. Mijn beste paard Jane Z is net met pensioen gegaan, dus er zit wel even een gat tussen de jonge paarden en het hoge internationale niveau.” licht ze toe.

“Ik heb twee hele fijne zesjarigen staan, één daarvan is ook derde geworden in de rubriek voor 6-jarigen, namelijk Nearly Perfect de la Brasserie (v. Vigo D’Arsouilles). Hij staat bij ons op het Hengstenstation en is goedgekeurd, dus hij wordt ook ingezet dit dekseizoen. Hij lijkt ook heel fijn paard, met hem probeer ik dit jaar naar het WK te gaan in Lyon. We gaan gewoon even rustig blijven, en er veel tijd in stoppen. Dan hoop ik dat ik er over een aantal jaar weer een op topniveau heb. Maar, ik vind het opleiden van de jonge ook super leuk.”

Passie en drijfveer

“Ik zeg niet dat bij mij op stal niets te koop is, dat zeker niet,” geeft de amazone toe. “Dus je weet niet hoe lang je ze kan houden. Het is wel gewoon heel leuk om paard langer vast te houden en weer op te leiden naar hoger niveau. Helaas kan je van de sport alleen niet leven, dus af en toe moet er dan wel iets gebeuren.”

“Ik heb super faciliteiten hier bij Hengstenhouderij Jespers, maar heb niet een mega sponsor hier staan waardoor ik me niet volledig kan focussen op de sport. Natuurlijk is dat wel jammer, dan zou er sporttechnisch gezien echt wel meer in zitten. Toch hoef ik nu ook aan niemand verantwoording af te leggen, en kan ik me 100 procent op de paarden te focussen. Dat is dan ook echt mijn passie, mijn drijfveer, daar kom ik vroeg mijn bed voor uit. Om met de paarden te zijn, en met ze te trainen. Ik word er niet blij van als ik altijd alleen maar naar allemaal bijeenkomsten en meetings moet, het liefst ben ik gewoon bezig met de paarden en de sport er omheen.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: EventingPhoto

Mark Todd
Mark Todd, hier met Campino op de Olympische Spelen in 2012 (foto: Remco Veurink)

Mark Todd laat weten dat NZB Campino met pensioen gaat. Het paard had eerder deze maand al moeite om door het parcours heen te komen in Badminton, waarna Todd gestopt is en hem veilig naar huis heeft gebracht.

Een favoriet

“Kinky”, zoals de eventingtopper ook wel werd genoemd, is altijd al een favoriet geweest sinds de dag dat hij bij Todd kwam, meldt de ruiter op zijn website.  In 2009 kwam Campino als 7-jarige bij Todd op stal. Toen hij acht was won hij gelijk al de Hartpurt CCI2* na minimale training. Zijn scores gingen snel omhoog, en het jaar er op werd het paard al tweede in de CCI2* in Saumur, voordat hij in Boekelo tijdens de CCI3* derde werd.

Olympische spelen

Todd en Campino maakten deel uit van het Nieuw-Zeelandse team tijdens Olympische spelen van 2012 in Londen. Het team eindigde op de derde plaats en nam daarmee ze bronzen plak mee naar huis. De combinatie wist zich als 12e te plaatsen in het individuele klassement. Dit was een mooi resultaat voor het 10-jarige paard, die amper twee seizoenen meeliep.

Blessure

In Fontaineblu heeft de eventingtopper zich aan het begin van het seizoen van 2013 geblesseerd. Hierdoor is het paard de rest van het seizoen niet meer aan de start gekomen. Todd stelde het volgende voorjaar als rentree voor de elfjarige zoon van Contendro. Het was de bedoeling dat de combinatie dan op tijd fit was voor de wereldruiterspelen in Normandië.

Rentree

In 2014 wist de combinatie zich opnieuw te bewijzen: de combinatie won de CCIO3* in Houghton. Dit was, volgens Todd, een van zijn favoriete evenementen. Ook werden ze vierde de driesterren eventingwedstrijd op naam in Belton Park (Engeland). Hier werd Todd tevens eerste met zijn paard Leonidas II. Met deze twee paarden heeft de ruiter meegedaan aan de Olympische spelen in Rio. ‘Kinky’ wist een lach terug te brengen op ieders gezicht na de teleurstellende score in Rio, door een top 10 plaats te behalen in Burghley.

Verwend

Todd’s stalmanager Jess Wilson heeft in de loop der jaren een band met het paard opgebouwd. Campino zal nu in de paddocks mogen letten op de jonge paarden. Daar zal hij, volgens Todd, gepamperd worden door Wilson. “Heel veel goede paarden mogen niet van hun pensioen gaan genieten… nou, deze gaat dat zeker doen!” sluit hij af.

NZB Campino ( Kinky) update.Having made the wise call to "pull himself up" at Badminton early on and not being sound…

Geplaatst door Mark Todd Eventing op Donderdag 30 mei 2019

Bron: Mark Todd Eventing / Facebook / Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Renske Kroeze - Jane Z
Renske Kroeze - Jane Z FEI World Equestrian Games Tryon 2018 © DigiShots

Jane Z van Renske Kroeze gaat met pensioen. De topsport kost de pas 13-jarige merrie teveel moeite vertelt de eventingamazone. “Je weet nooit precies waar grens ligt en waar je goed aan doet. Maar mijn gevoel geeft aan dat dit de juiste beslissing is.”

Kroeze nam de beslissing in overleg met teamveterinair en de eventing-bondscoach. “Maar uiteindelijk ben ik degene die deze keuze heeft gemaakt. Daar sta ik helemaal achter want ik zie hoeveel Jane moet geven om op topniveau te presteren.”

WK in Tryon

Kroeze had de dochter van Johnny Boy II vijf jaar onder het zadel. “Met het doel om lekker met haar te sporten,” vertelt ze. De combinatie nam onder meer deel aan Boekelo en vorig jaar nog verschenen ze aan de start van de Wereldkampioenschappen in Tryon.

“De eerste keer Boekelo was heel bijzonder. Daar droom je als jong meisje van, in Nederland is Boekelo het toppunt van de eventing. Ook het WK in Tryon was heel speciaal, ook omdat we daar als reservecombinatie op het laatste moment toch naartoe mochten.”

Goed moment

“Het idee om Jane haar pensioen te gunnen speelde al wat langer in mijn hoofd. Maar wat het goede moment is weet je nooit. Daar is eigenlijk geen goed moment voor. De eerste keer dat je op stal bent en zij staat er niet, is heel gek. Vijf jaar lang heeft mijn leven min of meer om dat paard gedraaid. Ze was mijn nummer één, waarvan je altijd precies weet wat ze doet en wanneer. Ook als ik niet zelf op stal was, was ik daar toch nauwkeurig mee bezig. Dat moet ik gaan loslaten.”

De bruine merrie is teruggegaan naar haar mede-eigenaren in Helvoirt, terwijl Kroeze zich bezighoudt met haar werkzaamheden op Stal Jespers in Prinsenbeek. “Jane staat lekker in de wei en zal dit jaar of volgend jaar worden gedekt. Over de hengst hebben we nog geen keuze gemaakt.”

Nearly Perfect

Kroeze richt zich het komende seizoen onder meer op deelname aan het WK voor jonge eventingpaarden, later dit jaar. Haar troef is de zesjarige voshengst Nearly Perfect de la Brasserie (v Vigo D’Arsouilles). “Hij doet het heel goed. Nearly Perfect komt uit de merrie Gazelle de Brasserie, van de Belgische eventingamazone Karin Donckers. Hij is een heel goed springpaard met talent voor de eventing. Hij heeft alles in huis om mee te draaien in de sport. Een belofte voor de toekomst.”

Springsport

Naast Nearly Perfect heeft Kroeze nog een aantal jonge eventingpaarden waarmee ze de nodige kilometers wil maken. “Eventing is superleuk, maar kost wel heel veel tijd en geld in vergelijking met de springsport. Bij Stal Jespers heb ik hele fijne springpaarden tot mijn beschikking en ik vind het leuk om daarmee ook een paar grote wedstrijden mee te pakken en ervaring op te doen.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

0 229
Jane Z

De 13-jarige Jane Z, van Renske Kroeze gaat met pensioen. Vorig jaar maakte Kroeze met Jane Z nog deel uit van het Nederlandse eventingteam op de WEG in Tryon. Nu mag de merrie gaan genieten van haar welverdiende rust. Ze zal nog wel worden gebruikt in de fokkerij.

Onafscheidelijk duo

“Vijf jaar lang zijn Jane en ik een onafscheidelijk duo geweest. Ze is klein, maar door haar instelling knokte zich overal doorheen. We hebben heel veel gave wedstrijden kunnen rijden. Het zijn er teveel om op te noemen, maar mijn eerste keer Boekelo en het WK in Tryon zal ik nooit vergeten. Nu mag Jane genieten van haar vrije tijd en hopelijk nog heel veel veulens krijgen. Lieve, gekke, trouwe pony: Bedankt voor alles!” Aldus Renske.

 

Bron: Facebook

Foto: Digishots

 

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,769FansLike
0VolgersVolg
6,943VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer