Eventing

wereldkampioenschappen tryon WEG
Arena FEI World Equestrian Games Tryon 2018 © DigiShots

Er zijn verschillende gegadigden om de Wereldkampioenschappen in 2022 te organiseren. De deadline voor het indienen van een ‘bid’ is 28 februari. De FEI neemt in november in Moskou een besluit.

De wereldruitersportbond verwacht dat er voor de deadline nog meer kandidaten voor de organisatie zich zullen melden.

Ingmar De Vos

“De interesse om de WK in 2022 te organiseren is groot,” geeft FEI-voorzitter Ingmar De Vos aan. “We zijn ervan overtuigd dat we straks uit een aantal interessante kandidaten kunnen kiezen.”

De FEI maakte eind vorig jaar bekend dat de Wereldkampioenschappen in de zeven disciplines vermoedelijk apart zullen worden gehouden. Dat betekent niet automatisch het einde van de World Equestrian Games, zoals die in september van 2018 plaatsvonden in Tryon.

Meerdere disciplines

Wanneer een land aangeeft in 2022 de WK’s voor alle disciplines te willen organiseren, zal de FEI dit serieus overwegen. De FEI heeft een voorkeur voor gastlanden die WK’s voor meerdere takken van de ruitersport tegelijk willen huisvesten.

Zo kunnen onder meer dressuur en para-dressuur worden gecombineerd. Deze WK’s dienen als kwalificatie voor de Olympische Spelen in 2024 in Parijs.

Losse WK’s

“De paardensport is behoorlijk geglobaliseerd, maar er zijn maar weinig landen die de capaciteit hebben voor de complete Wereldruiterspelen,” aldus De Vos. “Het organiseren van losse WK’s heeft als voordeel dat bestaande ruitersportcomplexen kunnen worden benut. Landelijke ruitersportfederaties die twijfelden om een gooi te doen naar het kandidaatschap, zullen nu wellicht wel een poging wagen in een discipline naar hun eigen keuze.”

Landelijke ruitersportfederaties kunnen in maart in Lausanne een workshop bijwonen waarin onder meer de precieze vereisten voor het organiseren van een WK aan bod komen.

Bron: FEI

Foto: Digishots

William Fox Pitt, (GBR), Chilli Morning
William Fox Pitt, (GBR), Chilli Morning - Eventing Cross - Alltech FEI World Equestrian Games™ 2014 - Normandy, France. © Hippo Foto Team - Leanjo de Koster

Tomatillo, de kloon van de legendarische Badminton-winnaar Tamarillo, verhuist van William Fox-Pitt naar zijn pupil Melissa Townshend. De hengst is te klein gebleven voor Fox-Pitt laten de eigenaren aan Horse & Hound weten.

De 6-jarige Tomatillo is met zijn 1,62 meter kleiner dan Tamarillo, die was geruind. “Ruinen groeien doorgaans wat langer door,” geeft Finn Guinness van Biddesden Stud aan.

Andrew McConnon

De hengst verhuisde vorig jaar naar Fox-Pitt. Daar nam stalruiter Andrew McConnon plaats in het zadel, maar hij verhuisde terug naar de Verenigde Staten. Nu neemt Melissa Townshend de teugels over.

Townshend kijkt uit naar de samenwerking met de hengst. “Ik was behoorlijk verbaasd toen me gevraagd werd hem te gaan rijden.  Ik ben de familie Guinness heel dankbaar voor deze kans. Tomatillo is nog erg groen, maar we gaan de training vanaf nu rustig oppakken en wat wedstrijden rijden.”

Overeenkomsten

Tomatillo en Tamarillo hebben vanzelfsprekend een groot aantal overeenkomsten, maar er zijn ook verschillen. “De stap van Tomatillo is beter, dat was nooit Tamarillo’s beste eigenschap,” legt Guinness uit. “We hopen dat ook de vliegende wissel beter zal zijn. Die heeft Tamarillo pas op latere leeftijd geleerd, omdat ze in de dressuur niet werden gevraagd. Dat bleef altijd een lastige oefening voor hem.”

De eerste veulens van Tomatillo zijn inmiddels geboren en bij Biddesden worden dit voorjaar meer nakomelingen verwacht. “Daarnaast zal Tomatillo ook zijn opwachting maken in de sport. We hebben hoge verwachtingen van hem. Hij heeft zijn genen uiteraard mee, maar we hebben ook te maken met zijn hormonen, dat maakt het iets lastiger.”

Olympische Spelen

William Fox-Pitt behaalde vele successen met Tamarillo (v Tarnik). Hij won de wedstrijd in Badminton in 2004 en eindigde vier jaar later ook in  Burghley bovenaan. Op de Olympische Spelen in 2004 was de combinatie mede-verantwoordelijk voor het Britse teamzilver. Een individuele klassering zat er niet in omdat de bruine ruin een blessure opliep in de cross.

In 2009 ging Tamarillo met wedstrijdpensioen. Hij overleed op 23-jarige leeftijd in 2015.

Een artikel over het klonen van Tamarillo vind je hier.

Bron: Horse & Hound

Foto: archief

0 48
Eventing algemeen

Voor het KNHS-trainingsseminar Eventing waren onder andere Alice Naber-Lozeman, Merel Blom en Elaine Pen naar Ermelo gekomen.

De belangrijkste tip die deze eventing-deskundigen aan de deelnemende combinaties meegaven, leek te liggen in het woord ‘vertrouwen’. Dit vormt namelijk de basis voor het heden en de toekomst.

Kennis is macht

De drie internationale eventing-amazones gingen gedurende het trainingsseminar met diverse combinaties aan het werk. Daarbij deelden zij hun kennis en ervaring; sommige combinaties hadden meer ervaring dan anderen. Echter leek een tip betrekking te hebben op alle combinaties: heb vertrouwen!

Jong geleerd is oud gedaan

Naber-Lozeman ging het trainingsseminar van start met drie op B-niveau uitkomende ponyruiters. De ambiance was prikkelend voor zowel de pony’s als de ruiters. Naber-Lozeman gaf de deelnemers onder meer de tips te letten op een correcte houding en zit en een stil onderbeen zodat een juiste balans gegarandeerd kan worden ”waar ze hun hele ruitercarrière profijt van zullen hebben”. Met een juiste balans is het voor een ruiter eenvoudiger een correcte hulp te geven.

Soms recht, soms schuin

De ponyruiters werden door middel van balkjes, voltes en rechte lijnen al spelenderwijs aan het werk gezet met als doeleinde de ontwikkeling van de handigheid van de ruiters. Gelet werd hierbij op rust, ritme en nette wendingen. De training werd voortgezet met een lage combinatie van een kruis, een stijlsprong en een oxer. De ponyruiters moesten deze combinatie telkens vanuit een basis van rust aanrijden; soms recht en soms schuin. Naber-Lozeman gaf de jonge talenten met name mee de pony’s in hun waarde te laten gedurende de trainingen; geen onnodige belemmeringen in de mond of rug en de focus houden op het ritme.

Stay connected

Merel Blom vervolgde de training met drie gelegenheidscombinaties. De combinaties leken nog onwennig en vormden daardoor het perfecte voorbeeld voor het aanwezige publiek. Blom legde de focus met name op de verbinding tussen ruiter en paard: ”Bij een heet paard heeft de ruiter snel de neiging om eraf te blijven. Terwijl je daar juist ‘dicht’ bij moet blijven. Niet hoog uit het zadel als je licht rijdt, onderbeen eraan houden.”

Daarnaast benadrukte ook Blom het belang van ontspanning, vertrouwen en consequente hulpen. Na het loswerken van de paarden, vervolgde Blom de training naar de crosshindernissen waarin ‘ritme’ het toverwoord leek te zijn.

”Met een jong paard kun je niet altijd de afstanden regelen. Dat maakt niet uit. In de cross gaat het alleen maar om ritme, ritme, ritme. Laat de afstand gewoon komen. De paarden moeten leren zelf mee te kijken. In een cross – zelfs op het hoogste niveau – kan de ruiter niet álles regelen.”

Succes begint én eindigt bij de basis

Elaine Pen ging tijdens het trainingsseminar aan de slag met de meer ervaren combinaties. Omdat in het ‘hogere werk’ het tempo opgevoerd wordt, de lijnen technischer gebouwd worden en de hindernissen hoger zijn, verlegde zij het accent van de training op controle. Spanning vereist controle. Tevens zorgt een snelle reactie voor minder tijd verlies, wat een uiteraard een essentieel element vormt binnen de cross.

Er werd tijdens de training in de galop voortdurend geschakeld tussen de hindernissen. Afstanden werden afgewisseld en er werd steevast gecontroleerd of de combinaties voldoende controle hadden.

Naar je hand

De dag werd afgesloten met de meest ervaren combinaties. Naber-Lozeman legde ook bij deze ruiters het accent op gehoorzaamheid en controle; rijd vanuit je been naar je hand en begrens met de buitenteugel, leg de focus op een correct ritme, houd je balans in de gaten en rijd een rechte lijn.

Dressuur vormt volgens ervaringsdeskundige Naber-Lozeman de basis voor een goede cross.

”Dat is het allerbelangrijkste, dat is de basis.”

Bron: KNHS

Foto: Digishots

Eventing
foto: Remco Veurink

De 22-jarige Aliene Ruyter maakt vanaf dit jaar deel uit van het Bavaria 0.0 Eventing Team. Met haar Bomba (v. Verdi TN) richt zij haar pijlen volledig op aankomend eventing seizoen.

Sinds 2015 rijdt Aliene Ruyter met de 13-jarige ruin Bomba succesvol op internationaal niveau, met tot nu toe meerdere top-10 rankings. In 2018 debuteerde zij heel sterk op CIC3* niveau tijdens de Renswoude Horse Trials (5e plaats).

Young Riders

Ook tijdens Europese Kampioenschappen en het Nederlandse Kampioenschap was de combinatie succesvol. Tijdens het EK-debuut in het Italiaanse Montelibretti in 2016 werd ze 7e en nadat Ruyter in 2017 eerst Nederlands Kampioen Young Riders werd met Bomba, behaalde deze combinatie tijdens het EK in het Ierse Millstreet teamzilver en individueel een 5e plaats.

Enkel uit de kom

Eind vorig jaar viel de amazone in een twee meter diepe put toen ze in het Poolse Strzegom was voor de CCI3* wedstrijd. Daarbij raakte haar enkel uit de kom. Van die blessure is ze nog aan het revalideren. “Het duurt lang, maar gelukkig heb ik fijne mensen die mij helpen.”

Intussen zit Ruyter wel weer in het zadel en is ze druk bezig met de voorbereidingen voor dit jaar. “Het doel is om in 2019 succesvol een CCI3* (CCI4*-L) te gaan rijden. Door de goede ondersteuning van het Bavaria 0.0 Eventing Team hoop ik dit waar te kunnen gaan maken. We gaan er voor!”

Larissa Hartkamp

Eind vorig jaar werd bekend dat amazone Larissa Hartkamp het Bavaria-team ging verlaten, vanwege blessures van haar paarden en privé omstandigheden. Daardoor heeft Hartkamp zich het afgelopen jaar niet optimaal kunnen focussen op het trainen van haar paarden, waardoor vanaf januari 2019 de wegen van Hartkamp en het Eventing Team scheidden.

Bron: Bavaria 0.0 Eventing Team

Foto: archief Remco Veurink

Nieuw teamlid Aliene Ruyter

🔷 Bavaria 0.0 Eventing Team verwelkomt nieuw teamlid Aliene Ruyter 🔷BREDA – Het jaar begint met goed nieuws! Vanaf…

Geplaatst door Bavaria 0.0 Eventing Team op Dinsdag 8 januari 2019

0 225
eventing Naber Lozeman

De KNHS heeft in overleg met alle wedstrijdorganisaties de eventing-wedstrijdkalender voor komend jaar vastgesteld. De Nederlandse kampioenschappen worden net als voorgaande jaren verreden in Boekelo en Renswoude.

Voor januari en februari staan er diverse indoor eventing evenementen op de kalender en vanaf maart gaat het buitenseizoen van start.

Nederlandse kampioenschappen

De senioren strijden van 10 tot en met 13 oktober 2019 om de titel tijdens Military Boekelo. De Junioren en Young Riders verdelen de medailles tijdens de Renswoude Horse Trials van 29 mei tot en met 2 juni.

KNHS Kampioenschappen

Het KNHS Kampioenschap klasse L, M en Z voor de pony’s wordt op 21 en 22 september verreden in Gorssel. De paarden strijden op 4 en 5 oktober in Hattem om deze KNHS titels. Het KNHS kampioenschap CCI-3 short (voorheen twee sterren kampioenschap) wordt verreden tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld van 26 tot en met 29 september. Tijdens dit evenement staan ook de KNHS titels voor 6- en 7- jarige paarden op het spel.

EK Jeugd

Voor de Maarsbergen Horse Trials wordt 2019 een speciaal jaar. Van 11 tot en met 14 juli wordt in Maarsbergen het Europees kampioenschap voor Junioren en Young Riders verreden. De organisatie concentreert zich dit jaar volledig op het EK en de nationale wedstrijd en de reguliere internationale wedstrijd zullen niet doorgaan. Wel staat op 13 april de eventingderby gepland.

Kijk hier voor de gehele Nederlandse kalender.

Bron: KNHS

Foto: Archief Digishots

Kosmo van Orchid's
Kosmo van Orchid's, een van de succespony's van Stal Orchid's.

De NRPS-goedgekeurde ponyhengst Zapp VR gaat de fokkerij van Stal Orchid’s verrijken. Carla en Paul van der Laar moesten na het overlijden van Kanshebber versneld op zoek naar een nieuwe hengst.

De 24-jarige Kanshebber overleed in de zomer. Hij moest worden ingeslapen nadat hij last kreeg van epileptische aanvallen.

Waardevolle genen

Orchid’s kon hoe dan ook een hengst gebruiken om de dochters van Kanshebber te dekken. ‘De nieuwe aanwinst Zapp BR is een veelbelovende kandidaat voor deze rol,’ meldt het NRPS. ‘Hij kan op zijn beurt waardevolle genen toevoegen aan de toch al zo succesvolle fokkerij van Orchid’s.’

Zapp stamt van springponyvererver Zodiak. Hij werd gefokt door Loes Vermeulen uit Drachten en in 2011 als vierjarige op de keuring voorgesteld en goedgekeurd.

Weinig gedekt

Daarna is hij meteen, en met veel succes, de sport in gegaan. Hij heeft daardoor nog weinig gedekt, maar zijn eerste veulens destijds waren veelbelovend.

In Nederland heeft Mieke Naberink hem in Z1-dressuur en Z-springen uitgebracht en met Thierry van Reine heeft hij succesvol internationaal eventing gelopen; de combinatie won zilver op het NK. In Duitsland werd Zapp daarna winnaar van het Warendorf Bundeschampionat der Vielseitigkeit 2017.

Paardenmelkerij

De grote D-pony is inmiddels verhuisd naar het Noord-Brabantse dorp Zeeland. Bij de paardenmelkerij van Orchid’s zal hij in de eerste plaats worden ingezet voor de fokkerij.  In Zeeland kunnen ook andere fokkers met hun merries terecht.

Bron: NRPS

Foto: Digishots

Zapp VR naar Orchid'sZEELAND – De NRPS-goedgekeurde ponyhengst Zapp VR gaat de fokkerij van Orchid's verrijken. Carla…

Geplaatst door NRPS op Vrijdag 9 november 2018

Renske Kroeze

Renske Kroeze komt zondag aan de start van de prestigieuze New York marathon. De eventingamazone jaagt niet per se op een hele snelle tijd. ‘Ik wil wel woensdag gewoon weer kunnen paardrijden,’ vertelt ze vanuit de Big Apple.

‘Je gaat kapot in een marathon,’ geeft Kroeze aan. ‘Maar ik wil niet helemaal tot het randje gaan. Het is gewoon hobby en het moet wel leuk blijven. Je weet nooit hoe het in het heetst van de strijd kan gaan, maar gelukkig herstel ik altijd wel vrij snel.’

Druk schema

De amazone is sinds woensdag in New York. ‘Ik al heel lang aan hardlopen, zo’n drie keer in de week met een paar vriendinnen. Vanwege mijn drukke schema moet het wel passen. Soms ben ik pas om half 11 ’s avonds klaar, dat is natuurlijk niet optimaal. Maar ik vind het superleuk om te doen en met mijn vriendinnen is het ook heel gezellig. Als ik niks plan, dan gebeurt het niet, daar ken ik mezelf goed genoeg voor.’

Motivatie

Twee jaar geleden liep Kroeze de marathon in Frankfurt uit. ‘Ik heb het nodig om een uitdaging te hebben. De motivatie om te trainen. New York is supergaaf, dus was dat het volgende doel.’

Omdat Kroeze op het laatste moment aan het team voor Tryon werd toegevoegd, liep de voorbereiding op New York anders dan gepland. ‘De focus lag natuurlijk op Tryon. Daar heb ik ook wel hardgelopen, maar je wilt geen lange duurloop doen omdat je daar fit wilt zijn. Dus heeft de training niet de intensiteit die je zou willen. Na Tryon heb ik de training weer opgepakt, het moet wel goed genoeg zijn.’

Serieuze bruggen

In Frankfurt bleef de amazone net onder de 4 uur. ‘Dat was best wel goed. Dat zal hier niet lukken, door de hoogteverschillen en de best wel serieuze bruggen. Je komt tijdens de wedstrijd langs heel bijzondere plekken. Daar wil ik van genieten, zonder me teveel te focussen op de tijd. Zonder druk is ook wel een keer leuk.’

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via wedredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

Eventing
foto: Remco Veurink

In Barchem zijn zaterdag 27 oktober de KNHS Kampioenschappen Eventing voor paarden in de klasse L. M en Z verreden. Onder prachtige omstandigheden werden de titels gewonnen door Merel Schaminee, Esther Regelink en Jordy Wilken. In de teamwedstrijd, die werd verreden over de klasse L, ging de zege naar Noord-Brabant.

Klasse L

De eerste kampioene die gehuldigd werd was de zeventienjarige Merel Schaminee. De studente reed in de klasse L met de ervaren Amati een sterke wedstrijd die begon met een goede dressuurproef en daarna een foutloos springparcours en foutloze cross.

Ook de nummer twee Maartje Siemons voegde met Harly geen enkele strafpunt toe aan haar dressuurscore. Op nummer drie kwam Ilse Vossen, de amazone had met Jacobo goed gescoord in de dressuur, maar kreeg een springfout waardoor de titel aan haar voorbij ging.

Merel Schaminee

Kampioene Schaminee vertelt: ‘Ik heb dit paard nu een jaar, hij is 13-jaar en heeft bij zijn vorige amazones Laura van der Lans en Asha Laseroms al 1* gelopen. Bij mij mag hij rustig L en M crossen lopen. Ik wil nog veel met hem rijden en veel van hem leren. Hij ging vandaag echt heel fijn, het was een mooie cross. Wel een uitdaging, maar dat vind ik juist leuk.’

Schaminee zat net als de nummer twee Maartje Simons ook in het winnende team van Noord-Brabant. Limburg werd tweede en Zuid-Holland eindigde als derde.

Klasse M

In de M-klasse was het Esther Regelink die het goud kreeg omgehangen. Zij werd op het podium vergezeld door Mark Veldjesgraaf en Britt Maasen. Kampioene Esther Regelink brak eerder dit jaar haar enkel, waardoor haar seizoen pas laat van start ging. Dat weerhield haar er niet van om sterk naar de winst in het kampioenschap te rijden.

‘Zoals ieder jaar hier in Barchem stond er een hele mooie uitdagende cross. Wat ik heel leuk vind is dat er altijd een moeilijke technische snelle route is, maar dat er ook altijd genoeg alternatieven zijn’, vertelt de kampioene.

Klasse Z

In het Z-kampioenschap bleek de cross de grote scherprechter en waren het combinaties die eerder ook al internationaal aan de start verschenen, die met het eremetaal naar huis gingen. Jordy Wilken won met Amarillo, voor Pascal Zandman met Blackberry en Nina Hut met Connection D.

Ook winnaar Jordy Wilken vond de cross pittig, ‘De cross was heel mooi, maar technisch genoeg. Ik heb heerlijk gereden en het liep allemaal heel goed’, vertelt Wilken. ‘Amarillo is van mijn vriendin Fleur, zij heeft begin dit jaar haar knie gebroken en nu mag ik hem even lenen. Volgend jaar kan zij er mooi op verder. Ik denk dat ze een mooie kickstart heeft.’

Uitslagen KNHS Kampioenschappen eventing Barchem

Klasse L

1. Merel Schaminee (Roosendaal) – Amati, 27.9
2. Maartje Siemons (Beers) – Harly, 28.4
3. Ilse Vossen (Stamproy) – Jacobo, 31.00

Klasse M

1. Esther Regelink (Laren Gld) – Casperano, 32.3
2. Mark Veldjesgraaf (Lunteren) – Dark Diva, 33.1
3. Britt Maasen (Helvoirt) – Flash, 34.5

Klasse Z

1. Jordy Wilken (Olst) – Amarillo, 32.3
2. Pascal Zantman (Amsterdam) – Blackberry, 32.7
3. Nina Hut (Bruchterveld) – Connection D, 41.5

Bron: KNHS Nieuws 

Afbeelding: Remco Veurink

Entebbe De Hus

Entebbe De Hus, het paard dat deel uitmaakte van het Franse eventingteam dat goud won tijdens de Olympische Spelen in Rio in 2016, is overleden aan koliek.  Hij was slechts 13 jaar oud.

De ruin was eigendom van Agnès Célerier en zijn ruiter Karim Laghouag.

De ruin kwam zondag terug uit de kliniek nadat hij met succes behandeld leek te zijn. Toen hij opnieuw koliek kreeg, was er geen andere keuze dan hem in te laten slapen.

Uniek en magisch

Laghouag is intens verdrietig. ‘Hij was en blijft mijn loyale vriend. Wat hij me heeft gebracht was uniek en magisch.’

Eigenaar Célerier zegt hem te zullen herinneren als een uitzonderlijk zelfverzekerd en makkelijk paard. ‘Hij was altijd klaar voor de strijd en deed altijd zijn uiterste best. Ik zal hem missen.’

Eminem II

Entebbe De Hus werd in Duitsland geboren als Enimen II. Hij kreeg een andere naam van zijn nieuwe eigenaar, de Franse stoeterij Haras de Hus. Aurélien Kahn bracht hem uit op wedstrijden.

Toen Entebbe zes was kocht Célerier hem en kreeg Laghouag hem onder het zadel. De zoon van Embassy I schreef vele overwinningen op zijn naam. Op het Europees kampioenschap in 2015 won hij een bronzen medaille.

Entebbe De Hus werd eind vorig jaar geruind. In juni werd hij nog vijfde tijdens de CCI3* in Bramham.

Bron: Horse & Hound

Foto: Remco Veurink

Alice Naber Lozeman - ACSI Harry Belafonte
Alice Naber Lozeman - ACSI Harry Belafonte FEI World Equestrian Games Tryon 2018 © DigiShots

ACSI Harry Belafonte verhuist van Alice Naber-Lozeman naar Thierry van Reine. De 18-jarige Van Reine komt komend weekend al met de Heraldik XX-zoon aan de start van het Nederlands Kampioenschap in de klasse Z.

‘Superleuk,’ vindt de amazone. ‘Ik haal er veel voldoening uit als ik ze samen zie genieten en het was dan ook mijn besluit.’

Iets terug doen

De 15-jarige ruin is inmiddels verhuist naar de stallen van Reine. ‘Zijn vader Ramon van Reine is de eigenaar van Harry, legt Naber-Lozeman uit. ‘Zijn bedrijf ACSI is sponsor; zo heb ik het gevoel dat ik iets terug kan doen. Thierry heeft twee keer op het EK voor junioren gereden en moet nu de overstap maken naar de Young Riders. Ik heb er alle vertrouwen in en voor mij is het ook weer een uitdaging. Ik ga hem begeleiden en hij zal regelmatig hier komen om te trainen.’

Achterwaarts de ring uit

De amazone vindt het prettig voor haar voormalige topper dat hij het een ‘niveautje lager’ mag gaan doen. ‘Ik heb zoveel aan Harry te danken en zoveel met hem bereikt. In het begin was het echt niet makkelijk. Ik was nog nooit gediskwalificeerd in de dressuur, maar met Harry ging ik in Breda een keer achterwaarts de dressuurring uit. En hij wilde een keer de startbox niet uit. Hij had zoveel kwaliteit, maar het eerste jaar dacht ik regelmatig: help! Ik heb heel veel over hem nagedacht. Heel fascinerend wel. Mijn man Gert heeft hem aan de praat gekregen, want ik dacht: ik heb twee kinderen en ik ga er niet meer op!’

Veel hoogtepunten

Maar eigenlijk zijn er vooral veel hoogtepunten in de carrière van Harry Belafonte. ‘Alle foutloze en snelle crossen bijvoorbeeld. En alle zware crossen zijn hoogtepunten. Boekelo, toen we precies binnen de tijd bleven, en hij heeft in Aken twee keer heel goed gelopen. Badminton was ook heel gaaf. De eerste keer hadden we een klein foutje, maar van de 45 spongen, waren er 44 goed. Bij het springen na de cross waren we de eerste foutloze combinatie waarna we in het stadion een staande ovatie kregen.’

De ruin is nog topfit. ‘Hij had zo Boekelo nog kunnen lopen, maar dat doe je niet na zo’n lange proef als in Tryon.’

ACSI Peter Parker NOP

Dankzij Harry heeft de amazone ook met haar andere paard ACSI Peter Parker NOP (v I’m Supposin XX) beter leren crossen. ‘Wanneer je over de enorme hindernissen in Badminton bent geweest, dan geeft dat vertrouwen voor de andere zware wedstrijden.’

Naber Lozeman heeft naast de 16-jarige Peter Parker nog de beloftevolle 11-jarige ruin Curacao onder het zadel. ‘Hij heeft in 2016 in Boekelo gelopen, in 2017 kreeg hij een blessure. Nu is hij weer goed, maar was ik eigenlijk te druk met Tryon. Curacao kan volgend jaar 3*-wedstrijden gaan lopen, maar het heeft wat aandacht en werk nodig.’

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,181FansLike
0VolgersVolg
6,911VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer