Eventing

Lila van Rijthoven

Lila van Rijthoven en Nemo 179 maakten vandaag hun debuut in de CCIP2-L in Oudkarspel. Met een percentage van 65% op hun dressuurproef kwamen de combinatie als tiende binnen in het klassement en de foutloze cross was goed genoeg voor plek nummer 4. Na opnieuw een foutloos springparcours liet de combinatie een sterk deelnemersveld achter zich en gingen amazone en pony er met de winst vandoor.

“Ik ben heel erg blij”, steekt Van Rijthoven enthousiast van wal. “Het kwam wel een beetje onverwachts. Na de dressuurproef ging ik ervan uit dat we ergens in het midden van het klassement zouden eindigen, dat maakt het extra gaaf dat we daadwerkelijk gewonnen hebben”.

Ontlading

“De dressuurproef kon beter, maar ging over het algemeen goed. Nemo liep fijn dus ik was wel tevreden. Daarnaast ging de cross ook superfijn en wisten we precies binnen de tijd te blijven”, vervolgt ze. “Voor het springen was ik heel zenuwachtig omdat er een pittig parcours stond. De afstanden stonden best wel groot, wat we soms nog best moeilijk vinden om te springen. Voordat ik moest starten ging het een paar keer fout bij andere deelnemers waardoor ik een beetje begon te twijfelen aan mezelf. Toch hadden we gelijk het ritme te pakken toen we de ring in reden en ging het supergoed, uiteindelijk reed ik de driesprong uit en kon ik het parcours foutloos afsluiten. Het was echt een ontlading toen ik de proef uit kwam, Ik had van tevoren een plan opgesteld en dat hele plan werd perfect uitgevoerd, dus daar was ik heel erg blij mee”.

De 16-jarige ruin is bij zijn vorige eigenaren eenmalig uitgebracht op Z-niveau springen en B-niveau dressuur voordat Van Rijthoven de teugels overnam om hem verder op te leiden. “Toen ik voor de eerste keer op hem ging zitten voelde ik gelijk dat dit dit hem ging worden. We zijn samen naar dit niveau gegroeid, wat echt heel cool is”, blikt de amazone terug. “Nemo heeft echt een hart van goud. Als hij er eenmaal voor gaat doet hij alles voor me, ondanks dat hij het crossen soms nog wel eens spannend vindt. Als ik terugkijk was het helemaal niet het plan om op dit niveau uit te komen. We zijn samen bij het Bavaria 0.0 Talententeam terechtgekomen, waardoor we door konden stromen naar het Belofteplan. Sindsdien ben ik wat serieuzer begonnen met de hogere niveaus”.

Spannend

De amazone is blij om weer terug te zijn in de ring na de wedstrijdpauze. “Het was wel even wennen om weer met mijn teamgenoten weg te kunnen. In het begin was het nog wel even inkomen, maar toen we eenmaal de smaak te maken kregen ging het vanzelf”. Ondanks dat het niet af te lezen is aan haar prestaties, is Van Rijthoven niet heel tevreden over haar wedstrijdvoorbereiding. “Dat viel heel erg tegen”, geeft ze eerlijk toe. “We hebben één oefencross gereden die best wel stroef verliep, dus ik vond het wel spannend om zonder echte voorbereiding onze eerste 2*-cross te rijden. Toch ging het allemaal vanzelf en kwamen we snel weer in het ritme. We hadden er beide zin in, dus dan voelt het extra goed om in het zadel te zitten”.

Van Rijthoven heeft nog grote plannen met haar pony. “Ons doel is om nog een keer de Europese Kampioenschappen mee te pakken. Als we doorgaan zoals we dit weekend hebben gereden, moet dat vast en zeker lukken”, sluit ze gedreven af.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Ros fotografie

Raf Kooremans - Dimitri Military Boekelo 2019 © DigiShots

Over een aantal jaar moet het tijdens de eventingwedstrijden van Military Boekelo mogelijk zijn om een ruiter en paard naar keuze te volgen, meldt RTV Oost. Dit terwijl je langs de kant staat of thuis op de bank zit. Samen met een team van Hogeschool Saxion ontwikkelt de organisatie dit door middel van een app en slimme camera’s.

Meer mogelijkheden

Projectleider Jan Laarhuis vertelt aan RTV Oost dat ze in 2018 met het project zijn gestart. Het doel is om publiek en jury meer mogelijkheden te bieden tijdens het evenement. “Denk daarbij dus aan videobeelden van paarden die over hindernissen springen, maar ook aan positie- en hartslaginformatie van het paard.” Ontwikkelaar Evert Duipmans legt uit hoe het systeem werkt aan de hand van een prototype. “We plaatsen bij elke hindernis een 360-graden camera. Deze camera herkent dankzij kunstmatige intelligentie een combinatie en volgt die dan. De kijker ziet dan op zijn telefoon niet een video in 360-graden, maar een uitgesneden frame met daarin de combinatie die over de hindernis gaat.”

Sneller ingrijpen

Daarnaast rijden combinaties met transponders rond. “Zo kunnen we real-time zien waar de combinatie zich bevindt en wat de fysieke gesteldheid van het paard is”, vervolgt Laarhuis. Dit laatste geeft ook informatie aan de juryleden. Dierenarts Jan Greve licht toe: “Nu is het nog zo dat de jury aan de hand van beelden, of met het eigen oog, een paard bekijkt dat in de race zit. Als het paard een gekke beweging maakt of niet fit genoeg meer oogt, kan besloten worden de combinatie uit de race te halen. Nu kan dat alleen bij zogenaamde ‘checkpoints’ en zonder hartslaginformatie, maar met deze data kan er veel sneller ingegrepen worden. Voor de gezondheid van de paarden is dat veel beter.”

Directe beoordeling

Een ander voordeel is dat de jury straks in staat is om alle hindernissen te bekijken. Op dit moment jureren zij op basis van zes camera’s. Met het nieuwe systeem volgen de juryleden de combinaties in real-time, waardoor de juryleden alle hindernissen zien en de ruiters direct beoordeeld worden. Gebruikers van de app krijgen direct een melding wanneer er strafpunten zijn uitgedeeld. Door middel van het prototype wil de projectgroep laten zien dat het systeem goed werkt. Wanneer het systeem volledig ingezet kan worden, is nog niet duidelijk.

Lees het volledige artikel en bekijk een uitlegvideo op de website van RTV Oost.

Bron: RTV Oost

Foto: © DigiShots

0 6762
Merel Blom Jeroen Hulsman
Merel Blom - Rumour Has It N.O.P. FEI World Equestrian Games Tryon 2018 © DigiShots

Het gaat Merel Blom voorlopig voor de wind. De eventingamazone werkt met haar paarden toe naar de Olympische Spelen van komende zomer en het daaropvolgende Europese kampioenschap eventing. Maar tussendoor kwam ze met heugelijk verhuisnieuws: Blom verlaat dit jaar haar stek in Aalten voor Heerde.

Daar trekt ze zowel zakelijk als privé samen met Jeroen Hulsman in een flinke accommodatie tussen Apeldoorn en Zwolle. “Het is geweldig”, zegt Blom tegen Hoefslag. Samen met Hulsman gaan ze verder onder de naam Stal Blom-Hulsman. “Het is bijna 9 hectare en we kunnen er veel meer paarden kwijt. Ik merkte dat ik uit het huidige bedrijf groei. Deze locatie biedt meer mogelijkheden. Er is alles om de paarden goed op te leiden. Van het zadelmak maken, tot het lesgeven aan de jeugd, tot het olympische niveau. We willen nog twee binnenhallen erbij bouwen en een crossterrein aanleggen. De locatie past echt perfect bij de huidige tijd waarin we de paarden veel buiten willen laten. Bovendien ligt Heerde een stukje centraler dan Aalten.”

Eind van het jaar naar Heerde

Hulsman en Blom kennen elkaar nu 8 jaar en besloten om hun eigen bedrijven te koop te zetten. “Mijn eventingseizoen gaat nu beginnen, dus ik blijf nog even hier. Zeker tot eind augustus, en misschien nog iets langer. Dat is met de paarden wat makkelijker, omdat er zulke belangrijke kampioenschappen op de planning staan.”

De missie van Blom is natuurlijk meedoen aan de Olympische Spelen in Tokio én presteren op het EK van eind september. “We willen Nederland weer terug op de kaart zetten. Mijn paarden zijn Ceda N.O.P. en The Quizmaster voor de Spelen en het EK. Welke waar gaat lopen, weet ik nog niet precies. En dan heb ik natuurlijk ook nog twee paarden voor Boekelo.”

Door: Robert Hüsken / Hoefslag

Eventing
Foto: Remco Veurink

Het Brabant’s Dagblad publiceerde zondag een kritisch artikel op de oefencross in Schaijk, waaraan ongeveer 300 mensen meededen. De organisatie en de gemeente geven aan dat de organisatie zich aan de coronamaatregelen heeft gehouden.

Binnen de regels

De organisatie van de oefencross geeft aan dat het een training is, waardoor het is toegestaan. Daarbij staat het evenement los van de KNHS omdat het gaan wedstrijd is. De eigenaren van het Dutch Equestrian Estate hebben een doorlopende vergunning bij de gemeente. Daarom hoefden ze voor deze training geen nieuwe aan te vragen. De gemeende Landerd gaf aan dat ze geen bezwaar zag in de doorgang van de training, omdat er in de buitenlucht getraind mag worden door zowel kinderen als volwassenen.

Veel trailers en trucks

De krant plaatst hier een kritische noot bij. Want volgens de overheid mag trainen wel, maar zijn wedstrijden niet toegestaan om het aantal reisbewegingen te beperken. Echter stonden er volgens de krant een grote hoeveelheid paardentrailers en paardentrucks op het terrein. De organisatie geeft aan de deelnemers zo veel mogelijk te spreiden. Normaal gesproken passeren alle deelnemers op één dag de revue. Nu is de training verspreid over drie dagen, zodat er meer tijd tussen de ruiters in zit.

Geen risico’s volgens organisatie

De organisatie vindt niet dat ze hierdoor teveel gezondheidsrisico’s voor mens en dier namen. “Wat betreft het rhinovirus; in Nederland is maar één geval, en dat is in Ede, op een stal die al geïsoleerd is. Mensen moeten zelf bepalen wat ze met hun paarden doen, er zijn ook ruiters die hebben afgebeld. Daar heb ik alle begrip voor, als ik dragende merries gehad zou hebben had ik dat misschien ook wel gedaan. Maar de sport moet ook doorgaan, er zijn hier dit weekend topsportruiters en misschien zelfs wel Olympische kandidaten die blij zijn dat ze weer iets kunnen doen.”

Lees het volledige artikel via het Brabant’s Dagblad.

Bron: Brabant’s Dagblad

Foto: Remco Veurink

Ingrid Klimke badminton horse trials
Ingrid Klimke (GER) Horseware Hale Bob OLD - Cross Country - Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials - Badminton, Gloucestershire, United Kingdom - 06 May 2017

Oorspronkelijk zouden de Badminton Horse Trials achter gesloten deuren plaatsvinden, zonder toeschouwers. De organisatie liet vandaag via een statement weten dat het evenement toch afgelast wordt. Dit besloot ze door de onzekere situatie rondom het coronavirus.

Te grote schaal

“Ondanks de bemoedigende woorden van de overheid en de vorderingen van het vaccineren, blijft de situatie nog steeds onzeker op dit moment”, aldus de organisatie. Zij ging in gesprek met verschillende betrokken partijen. “Daaruit bleek het niet mogelijk om het evenement op dusdanig grote schaal te laten doorgaan.”

Gezondheid voorop

“De gezondheid van alle betrokkenen staat voor ons op de eerste plaats. Wij willen de deelnemers, medewerkers en de lokale community niet in gevaar brengen.” Het evenement zou plaatsvinden van 5 tot 9 mei 2021.

Bron:  Horse & Hound

Foto: FEI

Nadat Kyara Varga noodgedwongen afscheid moest nemen van haar vorige paard, besloot ze een ervaren eventingpaard kopen om gelijk mee de sport in te kunnen. Na lang zoeken kwam ze terecht bij Power of Pride, die eigenlijk alles had wat ze niet zocht. Hij kwam rechtstreeks uit Ierland waar hij jarenlang verwaarloosd en mishandeld is. Ondanks dat eventingrijden er de eerste tijd niet inzat, wist de amazone dat ze de ruin een kans moest geven.

Vanwege een blessure heb ik de sport nooit echt goed op kunnen pakken met mijn vorige paard. Toen we eenmaal zo ver waren dat we het door konden zetten, verongelukte ze in de cross”, blikt de amazone terug naar het vreselijke moment dat ze plotseling afscheid moest nemen van haar paard. “Het was erg verdrietig, maar ik wist dat als ik een nieuw paard zou willen, ik mijn ambities in de eventing waar zou kunnen maken”.

Grote gok

Een tijd na het ongeluk besloot de amazone op zoek te gaan naar een nieuw paard. “Ik wilde mijn hart volgen en een paard kopen waar ik succesvol mee kon worden, totdat ik Power online zag staan. Hij kwam uit Ierland, was verwaarloosd geweest en was niet wat ik zocht, maar ik besloot toch bij hem te gaan kijken. Toen ik hem zo aantrof vroeg ik me echt af hoe en waarom mensen zo met hun paard om kunnen gaan, want het kon echt niet hoe hij er op dat moment uitzag. Toch zag ik iets in hem”.

In de dagen die volgden probeerde Varga zeven andere paarden uit, maar ze kon Power niet uit haar hoofd zetten. “Ik voelde iets bij hem en ik zag echt wat in hem wat ik bij andere paarden niet zag, dus ik besloot een grote gok te wagen en hem te kopen”. Zodoende heeft ze hem opgehaald bij zijn voormalige eigenaren. “De eerste weken thuis waren echt een drama. We deden 1,5 uur om hem te vangen in de wei, konden zijn hoeven niet uitkrabben en was echt bang voor alles. Zelf de normaalste dingen als poetsen, dekens opdoen of longeren wilde hij niet, het hele vertrouwen in mensen was weg”.

Talent

Stapje voor stapje ging het beter tussen Varga en de ruin, dus na een tijdje besloot ze voor het eerst op zijn rug te gaan zitten. “Hij was nog niet beleerd toen ik hem kocht, dus we hebben heel rustig aan gedaan. Vanaf de eerste minuut voelde het vertrouwd om hem los door te bak te rijden, zonder lijn eraan, en dat heeft beter uitgepakt dan dat iemand ooit heeft gedacht. Toen ik hem kocht lachte iedereen me uit, maar ik kon laten zien dat het wel zou lukken en dat hij wél talent heeft. Het moet alleen bevestigd worden, en dat zou lukken zodra Power vertrouwen in zichzelf zou krijgen”.

“Ik ben ervan overtuigd dat als een paard slechte ervaring heeft meegemaakt in zijn leven, je hem moet laten zien dat er ook leuke ervaringen bestaan. Na drie keer in de bak te hebben gereden, heb ik hem meegenomen naar buiten. Elk weekend zijn we op buitenrit gegaan, waardoor hij echt plezier kreeg in het rijden. Hierin heb ik veel gewerkt met stem en beloningen, zo heb ik hem laten inzien dat hij fouten mag maken en dat het niet erg is als hij iets verkeerd doet. Als hij stopt voor een boomstam en hij aangeeft dat hij die hoogte niet aandurft, dan pakken we gewoon een volgende hindernis, zonder daar een punt van te maken. Op deze manier hebben we heel veel vertrouwen opgebouwd, waardoor hij nu makkelijk een B-cross aan zou kunnen”.

Afstamming

Varga en Power zijn pas een half jaar een combinatie, dus ondanks hun ambities doen ze het rustig aan. “Het plan om aan het eind van het jaar een oefencross te rijden is zeer zeker”, vertelt de amazone gedreven. “Ik wil mensen laten zien dat een goed sportpaard niet altijd een bekende afstamming hoeft te hebben. Als je echt een goede band hebt met je paard zou je al heel ver moeten kunnen komen”.

Zelf had ze nooit verwacht dat dit alles haar zou lukken. “Het zou een weg worden van jaren, had ik op gerekend. Voor nu is mijn doel om een keer Nederlanse Kampioenschappen in de eventing te rijden, en dat moet hoogstwaarschijnlijk haalbaar zijn”.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Sanne Vissers

Bill Levett - Hippolyte World Equestrian Festival, CHIO Aachen 2012 © DigiShots

Spaanse eventingamazone Bea Pinnegar hecht door haar verleden zo veel waarde aan onderwijs, dat ze samen met een aantal collega-ruiters een inzamelingsactie is opgestart. Met deze actie wil ze geld inzamelen om de bouw van een school in een afgelegen dorp in Sierra Leone af te ronden.

Om de bouw te voltooien is er nog 2500 dollar nodig. Samen met William Fox-Pitt, Lucinda Green, Jonty Evans en Bill Levett hoopt de amazone, die als geen ander weet hoe belangrijk het is om naar school te gaan, dit geld bij elkaar te krijgen.

Moeilijke jeugd

“Ik heb een heel moeilijke jeugd gehad en ben op 17-jarige leeftijd uit huis gegaan”, vertelt Pinnegar. “Hoewel er bij mij veel mis is gegaan, heb ik toch een goede opleiding kunnen volgen en heb ik uiteindelijk mijn Master af kunnen ronden. Dit zorgt ervoor dat ik kan beginnen aan een toekomst die ik vroeger altijd wilde”.

Ondersteuning

Eigenlijk wilde de amazone een marathon lopen om donaties op te halen, maar vanwege Covid werd deze afgelast. Hierom vroeg ze online om hulp. “Ik dacht dat het erg moeilijk zou worden om ondersteuning te krijgen, aangezien ik voor de meesten onbekend ben en het probleem dat ik probeer op te lossen zo ver verwijderd is van het Verenigd Koninkrijk. Maar de ondersteuning was overweldigend”, voegt ze eraan toe. “Is er een andere sport waar je in contact kunt komen met de topsporters en zo’n enthousiast antwoord kunt krijgen?”

Meerdere eventingruiters en -amazones stelden prijzen ter beschikking die verloot worden. Een springles met William Fox-Pitt, rondleiding bij Burghley met Lucinda Green, een les met Bill Levett en nog veel meer. Alle opbrengsten zullen uiteindelijk aan het betreffende goede doel gedoneerd worden.

Bron: HorseandHound

Foto: DigiShots

Bjinse Venderbosch

In september wist de twintigjarige eventingruiter Bjinse Venderbosch al de Young Riders-titel op zijn naam te schrijven op het Nederlands Kampioenschap. Dit weekend wist hij zijn succes nog even aan te houden. Samen met zijn paard Vesuve d’Aveyron (v. Jaguar Mail) bemachtigde hij een eerste plek in de CCI3-S in het Italiaanse Pratoni del Vivaro, zijn eerste overwinning op dit niveau.

“Het voelt heel gaaf, het is altijd een droom geweest en dat we nu gewonnen hebben is echt geweldig”, vertelt hij enthousiast. “Ik probeer altijd om zo hoog mogelijk in het klassement mee te rijden en om nu dan het klassement op mijn naam te schrijven is echt gek. Het is nog niet helemaal geland, maar zeker heel gaaf”.

Routinewedstrijd

Venderbosch vertrok naar Italië met de intentie om nog een routinewedstrijd mee te pakken voordat het seizoen eindigde. “Ik had dan ook totaal niet verwacht dat we zouden winnen. De dressuur ging lekker en we kwamen foutloos het springparcours door, uiteindelijk stonden we derde in het tussenklassement. Op zich heel mooi, maar vanaf toen besloot ik dat ik ook alles ging geven in de cross. En dat is gelukt want we eindigden bovenaan, tegen mijn verwachtingen in”.

Echt een machine

De ruiter had zijn elfjarige ruin Vesuve d’Aveyron meegenomen. “Dit paard heb ik al een tijd, maar hij is dit jaar heel erg gegroeid. Het is het eerste jaar dat hij op dit niveau meedraait, samen met Jeroen Hulsman en Merel Blom heb ik er heel hard aan gewerkt om hier te komen. We wisten dat dit paard kwaliteit heeft, maar hij begint het spel nu echt te snappen. Dat is gewoon heel tof. Als je hem ziet denk je: ‘dit is een echte eventer’. Het is een mooi lang paard, echt een galoppeermachine. Hij kan heel hard”, lacht de ruiter. “Dat is ook precies waar we hem voor gekocht hebben. Hij kan overal overheen, het is echt een machine”.

Eye-opener

Venderbosch heeft de coronastop gebruikt om zowel zichzelf als zijn paard te verbeteren. “De voorbereiding is heel anders gegaan dan anders. Normaal staan we in maart al op onze eerste wedstrijd, dat werd nu juni. Maar ik moet eerlijk zeggen dat dit in mijn voordeel heeft gewerkt. Naar mijn mening was het wel nodig dat we nog even langer door hebben getraind. Normaal werken we van wedstrijd naar wedstijd en dan is het lastig om echt veranderingen door te voeren en beter te worden. Nu kon je niet anders. We hadden de tijd om dingen af te werken en het rijden te verbeteren. Ik denk dat dat mij wel echt voldoening heeft gegeven, achteraf was ik daar wel aardig blij mee. Daarnaast was het voor mij echt een eye-opener dat ik mijn voldoening niet alleen hoef te halen uit presteren, maar dat het verbeteren van ons als combinatie ook echt heel belangrijk is”.

Overstap

Venderbosch mag nog een jaar uitkomen bij de Young Riders. “Ik zou graag nog mee willen rijden op het EK volgend jaar, het lijkt me heel tof om daar nog naartoe te werken. Uiteindelijk wil ik met dit paard net zolang doortrainer totdat we goed mee kunnen rijden op 4*-niveau, en uiteindelijk dan de overstap maken. Vanuit daar kunnen we dan nog verder groeien”.

De komend tijd nemen zowel ruiter als paard een tijdje rust. “Er staan voor nu geen wedstrijden meer gepland. Vesuve d’Aveyron krijgt een paar weken vrij omdat hij best wat zware wedstrijden heeft gelopen. We hebben echt naar het Nederlands Kampioenschap toegewerkt qua conditie en op die conditie hebben we deze wedstrijd gereden. Hij krijgt nu een tijdje vrij en dan beginnen we daarna weer rustig met trainen”.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Ashley Claus

Tim Lips - Destenation
Tim Lips - Destenation Blom's voorjaarswedstrijd 2015 © DigiShots

Eventingruiter Tim Lips kwam dit weekend aan de start in het Italiaanse Pratoni del Vivaro. Ondanks dat hij niet de punten haalde die hij graag had willen halen, is hij erg tevreden hoe zijn paarden Eclips (v. Phin Phin) en G-Ladymeyer (v. Albaran XX) zich lieten zien.

“De wedstrijd ging redelijk”, geeft hij eerlijk toe. “De paarden hebben het goed gedaan, maar normaalgesproken eindigen we toch wat hoger in de ranking. We hebben deze week wat meer strafpunten opgelopen dan normaal, het was helaas niet goed genoeg om mee te doen voor de prijzen”.

Sterke start

Na de dressuurproef op de eerste dag stond Lips met Eclips op een voorlopig zesde plek, G-Ledymeyer wist ook een mooie proef te lopen en eindigde op een voorlopig vierde plek. “De paarden waren goed op conditie en we startten heel sterk in de dressuur. Ze hebben ook beide goed gecrost. Met Gigi heb ik bewust de tijd genomen, Eclips was echt gewoon te langzaam dit keer. Dat is dan niet leuk, maar het kan gebeuren. Vandaag maakte ik met beide paarden een foutje in het springparcours, als je alles bij elkaar optelt loop je net een beetje achter de feiten aan”, legt Lips uit. “Als ik naar de paarden kijk ben ik tevreden met hoe ze het gedaan hebben, alleen het resultaat vind ik wat minder”.

Grote stap

Lips moest met Eclips nog één CCI4*-L meerijden om zijn laatste kwalificatie voor de Olympische Spelen binnen te hebben. “Ik heb Eclips nu drie jaar en we hebben veel ervaring opgedaan in die tijd. Tot nu toe hebben we ook heel veel mooie resultaten neergezet. Gigi heb ik nog niet heel erg lang. We zijn een paar keer op 2*-niveau gestart, vandaag hebben we voor het eerst meegedaan aan een lange 3*-cross. Het was best een grote stap en ik had ook best wel mijn twijfels, want het was nog aan de vroege kant. Maar ik geloof in dit paard en ze deed het super goed deze week. Daar ben ik heel blij mee. Eclips en Gigi zijn beide hele fijne paarden, ze hebben veel vermogen en kunnen goed bewegen”.

Switchen

“Het was de bedoeling dat ik met Eclips naar Pau zou gaan, maar toen het daar wat onzekerder werd met de coronamaatregelen begon ik al iets te twijfelen. Ik heb uiteindelijk de keuze gemaakt om mee te doen met het Nederlands Kampioenschap in Kronenberg. Al mijn focus was daarop gevestigd, maar helaas werd ook deze wedstrijd afgelast. Ik heb toen de keuze gemaakt om te switchen naar deze wedstrijd, maar dat is wel lastig. Als eventingruiter kan ik alleen switchen als mijn paarden fit genoeg zijn, dus dat is niet altijd even makkelijk. Gelukkig meet ik alles wat we doen en weet ik heel goed waar mijn paarden staan, zodat ik de beste keuzes hierin kan maken”.

Corona in Italië

Op het wedstrijdterrein in Italië wordt goed rekening gehouden met de coronamaatregelen. “Voordat we het terrein opgingen zijn we allemaal getest. Eenmaal binnen hebben we echt in een bubbel geleefd”, beschrijft de eventingruiter. “Overal moest je afstand houden en waren mondkapjes verplicht. Als je wilde kon je je ook nog laten testen als je het terrein verliet. Alles was ingericht om de boel zo goed mogelijk te laten verlopen, ik heb me geen moment onveilig gevoeld”.

Olympische Spelen

Lips is hard bezig met de voorbereiding van de Olympische Spelen in 2021. “Het enige waar ik me een klein beetje zorgen om maak is dat het niveau van de afgelopen wedstrijden een stuk lager lag dan normaal. Zeker van de cross hoop ik dat het niveau een stuk omhooggaat, want anders wordt de voorbereiding voor Tokio een stuk moeilijker. Daar wordt natuurlijk van je verwacht dat je op een bepaald niveau kan presteren, dat niveau hebben we dan ook nodig om ons voor te bereiden”.

Herby

Naast Eclips en Gigi staat er nog een aanstormend talent bij Lips op stal: de achtjarige Herby (v. Zirocco Blue VDL) . “Herby is een geboren talent. Hij heeft van jongs af aan alle wedstrijden gewonnen of vooraan meegedaan. Hij is nog jong, maar voor zijn leeftijd is hij heel volwassen. Het is een paard met een goede mentaliteit en hij wil graag meewerken. Daarnaast heeft hij super veel kwaliteit voor het hogere werk, het is een voorrecht om met dit paard te kunnen rijden”. Over zijn ambities met deze paarden vertelt hij: “Ik wil zo goed mogelijke resultaten neerzetten. Waar we dan eindigen ligt aan de concurrentie, maar de paarden hebben zeker potentie om kampioenschappen te kunnen lopen. Daar gaan we zeker voor”.

Rust

“De komende tien dagen ga ik in thuisquarantaine, dus dan ga ik met de benen omhoog”, grapt de ruiter. “Ik woon natuurlijk naast stal, dus we moeten nog even kijken hoe we dat gaan doen met de stalmedewerkers. Ik ben sowieso nog van plan om me te laten testen, zodat we daar wat meer zekerheid over hebben. We komen sowieso een beetje in een rustperiode. Normaalgesproken reden we nog mee met Boekelo aan het eind van het jaar, maar de paarden doen het kalm aan deze maand. Vanaf december pakken we de dressuur- en springtrainingen weer op en vanaf januari beginnen we weer met de galoptrainingen. Dat is ook redelijk snel, het is dus voor de paarden helemaal niet erg dat ze nu een tijdje rust krijgen”.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots

Dutch Open Eventing Masters
Oliver Townend en Cooley SRS in Boekelo (2016). Foto: DigiShots

Cooley SRS (v. Ramiro B), waarmee eventingruiter Oliver Townend in 2018 tweede werd in de Badminton Horse Trials, is afgelopen dinsdag ingeslapen.

Het dertienjarige Aero, zoals hij op zijn nieuwe stal in Australië genoemd werd, kreeg met zijn nieuwe amazone Hazel Shannon een bizar ongeluk tijdens een crosscountrytraining. De ruin raakte daarbij zo zwaar gewond dat dierenartsen hem moesten laten inslapen.

Gebroken dijbeen

Heath Ryan, de werkgever van Shannon, verklaarde: ‘Hazel ligt momenteel in het ziekenhuis. Ze heeft schade aan haar lever opgelopen, maar de dokters verwachten dat ze volledig zal herstellen. Aero brak zijn dijbeen links achteraan. Zijn eigenaars Terry en Ginette Snow en onze twee hoofddierenartsen Peter Tabak en Robin Bell hebben overal ter wereld gezocht naar mogelijke operaties die zijn leven zouden kunnen redden. Maar helaas mocht het niet zijn.’

Veelbelovende combinatie

In november 2018 verkocht Angela Hislop de ruin aan het echtpaar Snow. Hazel Shannon kreeg hem toen onder het zadel. Ryan zegt: ‘Ze kochten Aero voor Hazel nadat ze haar derde vijfsterrencross in Adelaide won met Willinga Park Clifford. De combinatie werkte aan de weg naar het topniveau. Twee weken geleden namen ze nog deel aan het CCN4* in Canberra, waar ze negende werden. De training dinsdag was de laatste voor het CCI4* in Camden komend weekend. Hazel en Aero waren een veelbelovende combinatie.’

Bron: Horse and Hound

Foto: DigiShots

 

Volg ons!

0FansLike
0VolgersVolg
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer