Eventing

Bill Levett - Hippolyte World Equestrian Festival, CHIO Aachen 2012 © DigiShots

Spaanse eventingamazone Bea Pinnegar hecht door haar verleden zo veel waarde aan onderwijs, dat ze samen met een aantal collega-ruiters een inzamelingsactie is opgestart. Met deze actie wil ze geld inzamelen om de bouw van een school in een afgelegen dorp in Sierra Leone af te ronden.

Om de bouw te voltooien is er nog 2500 dollar nodig. Samen met William Fox-Pitt, Lucinda Green, Jonty Evans en Bill Levett hoopt de amazone, die als geen ander weet hoe belangrijk het is om naar school te gaan, dit geld bij elkaar te krijgen.

Moeilijke jeugd

“Ik heb een heel moeilijke jeugd gehad en ben op 17-jarige leeftijd uit huis gegaan”, vertelt Pinnegar. “Hoewel er bij mij veel mis is gegaan, heb ik toch een goede opleiding kunnen volgen en heb ik uiteindelijk mijn Master af kunnen ronden. Dit zorgt ervoor dat ik kan beginnen aan een toekomst die ik vroeger altijd wilde”.

Ondersteuning

Eigenlijk wilde de amazone een marathon lopen om donaties op te halen, maar vanwege Covid werd deze afgelast. Hierom vroeg ze online om hulp. “Ik dacht dat het erg moeilijk zou worden om ondersteuning te krijgen, aangezien ik voor de meesten onbekend ben en het probleem dat ik probeer op te lossen zo ver verwijderd is van het Verenigd Koninkrijk. Maar de ondersteuning was overweldigend”, voegt ze eraan toe. “Is er een andere sport waar je in contact kunt komen met de topsporters en zo’n enthousiast antwoord kunt krijgen?”

Meerdere eventingruiters en -amazones stelden prijzen ter beschikking die verloot worden. Een springles met William Fox-Pitt, rondleiding bij Burghley met Lucinda Green, een les met Bill Levett en nog veel meer. Alle opbrengsten zullen uiteindelijk aan het betreffende goede doel gedoneerd worden.

Bron: HorseandHound

Foto: DigiShots

Bjinse Venderbosch

In september wist de twintigjarige eventingruiter Bjinse Venderbosch al de Young Riders-titel op zijn naam te schrijven op het Nederlands Kampioenschap. Dit weekend wist hij zijn succes nog even aan te houden. Samen met zijn paard Vesuve d’Aveyron (v. Jaguar Mail) bemachtigde hij een eerste plek in de CCI3-S in het Italiaanse Pratoni del Vivaro, zijn eerste overwinning op dit niveau.

“Het voelt heel gaaf, het is altijd een droom geweest en dat we nu gewonnen hebben is echt geweldig”, vertelt hij enthousiast. “Ik probeer altijd om zo hoog mogelijk in het klassement mee te rijden en om nu dan het klassement op mijn naam te schrijven is echt gek. Het is nog niet helemaal geland, maar zeker heel gaaf”.

Routinewedstrijd

Venderbosch vertrok naar Italië met de intentie om nog een routinewedstrijd mee te pakken voordat het seizoen eindigde. “Ik had dan ook totaal niet verwacht dat we zouden winnen. De dressuur ging lekker en we kwamen foutloos het springparcours door, uiteindelijk stonden we derde in het tussenklassement. Op zich heel mooi, maar vanaf toen besloot ik dat ik ook alles ging geven in de cross. En dat is gelukt want we eindigden bovenaan, tegen mijn verwachtingen in”.

Echt een machine

De ruiter had zijn elfjarige ruin Vesuve d’Aveyron meegenomen. “Dit paard heb ik al een tijd, maar hij is dit jaar heel erg gegroeid. Het is het eerste jaar dat hij op dit niveau meedraait, samen met Jeroen Hulsman en Merel Blom heb ik er heel hard aan gewerkt om hier te komen. We wisten dat dit paard kwaliteit heeft, maar hij begint het spel nu echt te snappen. Dat is gewoon heel tof. Als je hem ziet denk je: ‘dit is een echte eventer’. Het is een mooi lang paard, echt een galoppeermachine. Hij kan heel hard”, lacht de ruiter. “Dat is ook precies waar we hem voor gekocht hebben. Hij kan overal overheen, het is echt een machine”.

Eye-opener

Venderbosch heeft de coronastop gebruikt om zowel zichzelf als zijn paard te verbeteren. “De voorbereiding is heel anders gegaan dan anders. Normaal staan we in maart al op onze eerste wedstrijd, dat werd nu juni. Maar ik moet eerlijk zeggen dat dit in mijn voordeel heeft gewerkt. Naar mijn mening was het wel nodig dat we nog even langer door hebben getraind. Normaal werken we van wedstrijd naar wedstijd en dan is het lastig om echt veranderingen door te voeren en beter te worden. Nu kon je niet anders. We hadden de tijd om dingen af te werken en het rijden te verbeteren. Ik denk dat dat mij wel echt voldoening heeft gegeven, achteraf was ik daar wel aardig blij mee. Daarnaast was het voor mij echt een eye-opener dat ik mijn voldoening niet alleen hoef te halen uit presteren, maar dat het verbeteren van ons als combinatie ook echt heel belangrijk is”.

Overstap

Venderbosch mag nog een jaar uitkomen bij de Young Riders. “Ik zou graag nog mee willen rijden op het EK volgend jaar, het lijkt me heel tof om daar nog naartoe te werken. Uiteindelijk wil ik met dit paard net zolang doortrainer totdat we goed mee kunnen rijden op 4*-niveau, en uiteindelijk dan de overstap maken. Vanuit daar kunnen we dan nog verder groeien”.

De komend tijd nemen zowel ruiter als paard een tijdje rust. “Er staan voor nu geen wedstrijden meer gepland. Vesuve d’Aveyron krijgt een paar weken vrij omdat hij best wat zware wedstrijden heeft gelopen. We hebben echt naar het Nederlands Kampioenschap toegewerkt qua conditie en op die conditie hebben we deze wedstrijd gereden. Hij krijgt nu een tijdje vrij en dan beginnen we daarna weer rustig met trainen”.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Ashley Claus

Tim Lips - Destenation
Tim Lips - Destenation Blom's voorjaarswedstrijd 2015 © DigiShots

Eventingruiter Tim Lips kwam dit weekend aan de start in het Italiaanse Pratoni del Vivaro. Ondanks dat hij niet de punten haalde die hij graag had willen halen, is hij erg tevreden hoe zijn paarden Eclips (v. Phin Phin) en G-Ladymeyer (v. Albaran XX) zich lieten zien.

“De wedstrijd ging redelijk”, geeft hij eerlijk toe. “De paarden hebben het goed gedaan, maar normaalgesproken eindigen we toch wat hoger in de ranking. We hebben deze week wat meer strafpunten opgelopen dan normaal, het was helaas niet goed genoeg om mee te doen voor de prijzen”.

Sterke start

Na de dressuurproef op de eerste dag stond Lips met Eclips op een voorlopig zesde plek, G-Ledymeyer wist ook een mooie proef te lopen en eindigde op een voorlopig vierde plek. “De paarden waren goed op conditie en we startten heel sterk in de dressuur. Ze hebben ook beide goed gecrost. Met Gigi heb ik bewust de tijd genomen, Eclips was echt gewoon te langzaam dit keer. Dat is dan niet leuk, maar het kan gebeuren. Vandaag maakte ik met beide paarden een foutje in het springparcours, als je alles bij elkaar optelt loop je net een beetje achter de feiten aan”, legt Lips uit. “Als ik naar de paarden kijk ben ik tevreden met hoe ze het gedaan hebben, alleen het resultaat vind ik wat minder”.

Grote stap

Lips moest met Eclips nog één CCI4*-L meerijden om zijn laatste kwalificatie voor de Olympische Spelen binnen te hebben. “Ik heb Eclips nu drie jaar en we hebben veel ervaring opgedaan in die tijd. Tot nu toe hebben we ook heel veel mooie resultaten neergezet. Gigi heb ik nog niet heel erg lang. We zijn een paar keer op 2*-niveau gestart, vandaag hebben we voor het eerst meegedaan aan een lange 3*-cross. Het was best een grote stap en ik had ook best wel mijn twijfels, want het was nog aan de vroege kant. Maar ik geloof in dit paard en ze deed het super goed deze week. Daar ben ik heel blij mee. Eclips en Gigi zijn beide hele fijne paarden, ze hebben veel vermogen en kunnen goed bewegen”.

Switchen

“Het was de bedoeling dat ik met Eclips naar Pau zou gaan, maar toen het daar wat onzekerder werd met de coronamaatregelen begon ik al iets te twijfelen. Ik heb uiteindelijk de keuze gemaakt om mee te doen met het Nederlands Kampioenschap in Kronenberg. Al mijn focus was daarop gevestigd, maar helaas werd ook deze wedstrijd afgelast. Ik heb toen de keuze gemaakt om te switchen naar deze wedstrijd, maar dat is wel lastig. Als eventingruiter kan ik alleen switchen als mijn paarden fit genoeg zijn, dus dat is niet altijd even makkelijk. Gelukkig meet ik alles wat we doen en weet ik heel goed waar mijn paarden staan, zodat ik de beste keuzes hierin kan maken”.

Corona in Italië

Op het wedstrijdterrein in Italië wordt goed rekening gehouden met de coronamaatregelen. “Voordat we het terrein opgingen zijn we allemaal getest. Eenmaal binnen hebben we echt in een bubbel geleefd”, beschrijft de eventingruiter. “Overal moest je afstand houden en waren mondkapjes verplicht. Als je wilde kon je je ook nog laten testen als je het terrein verliet. Alles was ingericht om de boel zo goed mogelijk te laten verlopen, ik heb me geen moment onveilig gevoeld”.

Olympische Spelen

Lips is hard bezig met de voorbereiding van de Olympische Spelen in 2021. “Het enige waar ik me een klein beetje zorgen om maak is dat het niveau van de afgelopen wedstrijden een stuk lager lag dan normaal. Zeker van de cross hoop ik dat het niveau een stuk omhooggaat, want anders wordt de voorbereiding voor Tokio een stuk moeilijker. Daar wordt natuurlijk van je verwacht dat je op een bepaald niveau kan presteren, dat niveau hebben we dan ook nodig om ons voor te bereiden”.

Herby

Naast Eclips en Gigi staat er nog een aanstormend talent bij Lips op stal: de achtjarige Herby (v. Zirocco Blue VDL) . “Herby is een geboren talent. Hij heeft van jongs af aan alle wedstrijden gewonnen of vooraan meegedaan. Hij is nog jong, maar voor zijn leeftijd is hij heel volwassen. Het is een paard met een goede mentaliteit en hij wil graag meewerken. Daarnaast heeft hij super veel kwaliteit voor het hogere werk, het is een voorrecht om met dit paard te kunnen rijden”. Over zijn ambities met deze paarden vertelt hij: “Ik wil zo goed mogelijke resultaten neerzetten. Waar we dan eindigen ligt aan de concurrentie, maar de paarden hebben zeker potentie om kampioenschappen te kunnen lopen. Daar gaan we zeker voor”.

Rust

“De komende tien dagen ga ik in thuisquarantaine, dus dan ga ik met de benen omhoog”, grapt de ruiter. “Ik woon natuurlijk naast stal, dus we moeten nog even kijken hoe we dat gaan doen met de stalmedewerkers. Ik ben sowieso nog van plan om me te laten testen, zodat we daar wat meer zekerheid over hebben. We komen sowieso een beetje in een rustperiode. Normaalgesproken reden we nog mee met Boekelo aan het eind van het jaar, maar de paarden doen het kalm aan deze maand. Vanaf december pakken we de dressuur- en springtrainingen weer op en vanaf januari beginnen we weer met de galoptrainingen. Dat is ook redelijk snel, het is dus voor de paarden helemaal niet erg dat ze nu een tijdje rust krijgen”.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots

Dutch Open Eventing Masters
Oliver Townend en Cooley SRS in Boekelo (2016). Foto: DigiShots

Cooley SRS (v. Ramiro B), waarmee eventingruiter Oliver Townend in 2018 tweede werd in de Badminton Horse Trials, is afgelopen dinsdag ingeslapen.

Het dertienjarige Aero, zoals hij op zijn nieuwe stal in Australië genoemd werd, kreeg met zijn nieuwe amazone Hazel Shannon een bizar ongeluk tijdens een crosscountrytraining. De ruin raakte daarbij zo zwaar gewond dat dierenartsen hem moesten laten inslapen.

Gebroken dijbeen

Heath Ryan, de werkgever van Shannon, verklaarde: ‘Hazel ligt momenteel in het ziekenhuis. Ze heeft schade aan haar lever opgelopen, maar de dokters verwachten dat ze volledig zal herstellen. Aero brak zijn dijbeen links achteraan. Zijn eigenaars Terry en Ginette Snow en onze twee hoofddierenartsen Peter Tabak en Robin Bell hebben overal ter wereld gezocht naar mogelijke operaties die zijn leven zouden kunnen redden. Maar helaas mocht het niet zijn.’

Veelbelovende combinatie

In november 2018 verkocht Angela Hislop de ruin aan het echtpaar Snow. Hazel Shannon kreeg hem toen onder het zadel. Ryan zegt: ‘Ze kochten Aero voor Hazel nadat ze haar derde vijfsterrencross in Adelaide won met Willinga Park Clifford. De combinatie werkte aan de weg naar het topniveau. Twee weken geleden namen ze nog deel aan het CCN4* in Canberra, waar ze negende werden. De training dinsdag was de laatste voor het CCI4* in Camden komend weekend. Hazel en Aero waren een veelbelovende combinatie.’

Bron: Horse and Hound

Foto: DigiShots

 

elaine pen
Elaine Pen - Dostowjeski Military Boekelo 2016 © DigiShots

Elaine Pen reed de afgelopen dagen in het Poolse Strzegom haar laatste internationale wedstrijd van dit seizoen. Ze kwam met Divali (v. Cardento) aan de start in de CCI4*-L en wist na dit weekend een achtste plek te bemachtigen in een sterk deelnemersveld van 23 deelnemers.

“Dit weekend ging heel goed”, vertelt de amazone enthousiast. “In de dressuur donderdag zaten nog een paar foutjes die niet perse nodig waren, dat had nog iets beter gekund. De cross ging wel echt heel goed. Ik ben niet al te voorwaarts begonnen, het was voor haar de eerste keer dat ze meedeed aan de lange 4*-cross en ik wilde aan het eind nog een fit paard hebben. Het was een zware bodem en er waren bij de deelnemers voor mij wat dingetjes mis gegaan, dus mijn doel was om gewoon foutloos te rijden. Dat ging super goed en Divali pakte het super aan. Ze keek echt met me mee en zelfs in de negende minuut kon ik nog gewoon gas geven. Uiteindelijk had ik wel wat tijdfouten, maar ik ben super tevreden”.

Vier plaatsen gestegen

Ze vervolgt: “Divali kwam heel fit uit de cross en tijdens de keuring was ze ook heel fit. Vandaag hebben we de wedstrijd afgesloten met het springparcours, wat ze ook heel goed aanpakte. Uiteindelijk zijn we nog vier plaatsen gestegen na een foutloos parcours, ik ben heel erg blij”.

Focus

Ook Pen heeft tijdens de coronastop niet stilgezeten. “Ik heb op alle vlakken geprobeerd om door te blijven trainen waar het kan. Om de focus te behouden heb ik deze wedstrijd als eindpunt opgesteld. Het is voor mij belangrijk dat ik een lijn aanhoud en probeer om daar zo goed mogelijk naartoe te werken en te plannen”, legt ze uit. “Het is erg vervelend als je je ergens op voorbereid en dat de wedstrijd dan toch geannuleerd wordt, maar gelukkig was dat niet het geval. Voor mijn gevoel is het goed gelukt”.

Het afgelopen jaar is de amazone niet vaak aan de start gekomen op dit niveau. “Het is leuk om weer terug te zijn. Dit soort wedstrijden rijd ik sowieso niet echt vaak, want ze zijn heel zwaar. Als het dan gaat zoals nu en het rijden gaat goed dan ben ik echt een hele blije ruiter. Dit is waar ik het voor doe”.

Jonge paarden

Naast Divali heeft de amazone nog twee jonge paarden mee naar Polen. “De zevenjarige It Takes Two (v. Etoulon) is elfde geworden in de lange 2*-cross. We reden tegen een groot deelnemersveld, dus ik ben super tevreden over haar. Ze heeft een hele goede wedstrijd gelopen”. Met Horaliene (v. Chello lll VDL) reed ze mee met de Intro. “Ik heb dit paard heel recent gekocht, dus deze wedstrijd hebben we vooral gebruikt om te kijken hoe hij er voor staat en waar we aan kunnen werken aankomende winter. De meeste focus lag natuurlijk op Divali de afgelopen dagen, en dat is heel goed gedaan. Daarnaast lijken mijn jonge paarden ook goed te lopen. Ik denk dat ik het seizoen mooi af kon sluiten op deze manier, ik ben super tevreden”.

Veel kwaliteit

Ze sluit af: “Deze winter gaan we een hoop trainen en gaan we volgend jaar kijken wat voor stappen ze gemaakt hebben, als ze niet verkocht zijn in de tussentijd. Als ze er nog zijn wil ik natuurlijk zo ver mogelijk met ze komen en dan gaan we gewoon lekker door met dit verhaal. De komende tijd gaan we even rustig aan doen en krijgen de paarden waarschijnlijk even een kleine break. In het indoorseizoen gaan we ons richten op het springen en het klaarstomen voor volgend jaar. Ik mag in iedergeval van geluk spreken dat ik zo veel kwaliteit op stal heb staan”.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots

Alice Naber
Alice Naber Lozeman - ASCI Curaçao Military Boekelo 2016 © DigiShots

Alice Naber reed dit weekend mee met de eventingwedstrijd in Saint Quentin, Frankrijk. Ze eindigde samen met haar paard ACSI Curaçao (v. Ramiro B) op een vijfde plek in de 2*-wedstrijd.

“Het ging heel goed. Curaçao sprong fantastisch en foutloos”, steekt Naber van wal. “Tijdens de cross hoefde ik hem alleen maar te sturen en te remmen, de rest deed hij allemaal zelf. Ik ben heel tevreden want hij was erg fit, wat natuurlijk erg belangrijk is. Dressuur kan natuurlijk altijd beter, maar als hij gaat springen en crossen zoals hij nu doet gaat het helemaal goed komen. We gaan kijken wat we nu verder met hem kunnen doen”.

Jong paard

De amazone heeft nu dertienjarige paard al vanaf dat hij vier was. “Natuurlijk koop je een jong paard met de intentie om hem op te leiden voor de topsport, maar dat moeten ze dan nog wel laten zien. Hij heeft Boekelo al een keer goed gelopen en hij is weer op de goede weg terug. Dit was natuurlijk nog maar een 2*-parcours, zo zwaar was deze wedstrijd niet. Maar ik denk dat als hij gezond blijft, hij makkelijk nog hoger komt”.

Opvolger

Ze vervolgt: “Het is een heel energiek paard dat je soms moet beschermen tegen zichzelf. Tijdens het springen springt hij liever te hoog dan te laag waardoor hij zichzelf wel eens heeft geblesseerd”, legt ze uit. “Hij is wel heel voorzichtig en geeft altijd gas. Ik hoop dat dit uiteindelijk de opvolger van Peter Parker wordt, hij heeft het zeker in zich”.

Naber legt uit dat ze niet heel ver vooruitplannen. “We bekijken het echt wedstrijd voor wedstrijd. Wat wel zeker is, is dat we sowieso de korte 3* in Kronenberg gaan rijden eind oktober”.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots

Dutch Eventing Young Horse Trials
Initiatiefnemer René van der Leest feliciteert winnares Sanne de Jong, winnares bij de vierjarige, en fokker Jan Greve. - Foto: Christel Photography.

Afgelopen weekend werd de finale van de Dutch Eventing Young Horse trials verreden op hippisch centrum De Schalm in Renswoude. Bij de vierjarigen wist Sanne de Jong Larosaleen (v. Karandasj) naar een eerste plek te rijden. Bij de vijfjarigen wist Noor Kuilboer met Kadar (v. Dakar VDL) te winnen.

Erg tevreden

Initiatiefnemer van de Dutch Eventing Young Horse trials Gert Boonzaaijer en René van der leest zijn erg tevreden. “We kunnen spreken van een heel geslaagde eerste editie. De livestream is enorm gewaardeerd en ik heb van heel veel ruiters gehoord dat ze het opleidingstraject waarderen. Daarnaast krijgen ze op deze manier de kans om ervaring op te doen. Niet al te ingewikkeld, wel serieus, mooi aangekleed, in deze opzet kunnen ze hun paarden hun ervaringskilometers laten maken op een diervriendelijke manier”.

Uitslag

Bij de vierjarigen werd Merel Blom tweede met Liberator ( v. Heathrow), derde werd Hubert Veldmeijer met Quantas (v. Cabrio van de Heffinck ). Bij de vijfjarigen mocht Wouter Hermelink met Pegasus (v. Global Expres) het rode lint in ontvangst nemen. Janneke Booonzaaijer met Keara Utopia van het Buiten-land (v. Herald) werd derde.

Bron: Persbericht Dutch Eventing Stables

Foto: NL Christel Photography.

Theo van de Vendel - Zindane FEI World Equestrian Games Tryon 2018 © DigiShots

In de CCI3* van Dutch Open Eventing nam Ingrid Klimke zowel de eerste, tweede en vierde plaats in beslag. In dezelfde cross kwamen Florinoor Hoogland en Zindane (v. Kreator) ongelukkig door de wendig. De 16-jarige ruin brak daarbij zijn been en moest ter plekke worden ingeslapen. Dit bevestigt de organisatie van Dutch Open Eventing aan Hoefslag.

Ingrid Klimke aan top

In de CCI3* wist Ingrid Klimke zowel de eerste, tweede én vierde plaats te bemachtigen. Ze begon in de dresuur het sterkst met haar trouwe vriend SAP Hale Bob OLD. De combinatie kreeg echter vier strafpunten toegekend in het springparcours. Met Equistros Siena Just Do It behaalde ze 24,1 in de dressuur en bleef ze foutloos in zowel in het springparcours als in de cross. Daarmee eindigde ze met de merrie op de eerste plaats en moest SAP Hale Bob OLD genoegen nemen met de tweede plek. Het derde paard dat ze de top vier in reed was SAP Asha P.

Top vijf

De Belgische Lara de Liedekerke-Meier reed haar paard Ducati D’Arville naar een hele nette derde plek. Ze behaalde 24,7 in de dressuur en bleef verder geheel foutloos. Haar landgenote Karin Donckers maakt de top vijf compleet. Haar paard Fletcha van ’t Verahof reed ze naar een nette 24,6 in de dressuur. Na een foutloos springparcours stond ze op de derde plaats. Helaas kreeg ze in de cross 2,8 strafpunten toegekend waardoor ze vijfde werd. Raf Kooremans was met Houdini de beste Nederlander in deze CCI3*. Hij eindigde op de negende plaats.

Grote pech

Hoogland en Zindane waren goed op weg in de driesterren cross. Ze liepen volgens ze organisatie in zicht van de finish door een bocht toen de ruin zijn been brak. “Het was zeker niet de schuld van de amazone”, laat de organisatie weten. “Het was echt gewoon hele grote pech. De dierenartsen hebben ter plekke naar het paard gekeken maar helaas was er geen enkele andere oplossing dan hem in te laten slapen.”

Voorzorgsmaatregelen

Hoewel de heftige gebeurtenis uiteraard impact heeft op de aanwezigen, zet de organisatie de wedstrijd niet stil. “We zitten overal bovenop en de dag verloopt verder prima. Dit ongeluk had niets met de cross zelf te maken, daarom is er op dit moment geen reden om het evenement stil te leggen. We leven uiteraard mee met alle betrokkenen.” De organisatie heeft de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen wat betreft de warmte. De cross wordt voornamelijk door het bos gereden, zodat de combinaties zo min mogelijk in de volle zon rijden. Ook wordt er voldaan aan de eisen van het warmteprotocol.

Bekijk hier de volledige uitslag.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: © DigiShots

eventingpaarden
foto: Remco Veurink

Van 15 tot en met 18 oktober 2020 vindt in het Franse Le Lion d’Angers het wereldkampioenschap voor jonge eventingpaarden plaats. Bondscoach Andrew Heffernan maakt bekend aan welke wedstrijden moet worden deelgenomen als je als ruiter in aanmerking wil komen voor het kampioenschap.

Om voor deelname in aanmerking te komen moeten combinaties in ieder geval voldoen aan de FEI criteria. Nederlandse combinaties moeten daarnaast deelnemen aan een van de onderstaande wedstrijden.

Zesjarige paarden – CCI2*

Le Pin au Haras, 12 t/m 16 augustus
en/of
Strzegom, 27 t/m 30 augustus

Zevenjarige paarden – CCI3*

Le Pin au Haras, 12 t/m 16 augustus 2020
en/of
Strzegom, 27 t/m 30 augustus 2020

Als extra observatie moment volgt daarna op woensdag 9 september nog een training.

Bron: KNHS

Foto: Remco Veurink

0 2323
Eline Geurs en Sterre van de Posthoeve. Foto: Joyce Kolfschoten Fotografie

Tijdens het springen van de oefencross in Renswoude pakten Eline Geurs en haar haflinger Sterre van de Posthoeve (v. Willem van Steenbergen) ook maar vast wat tweesterren hindernissen mee. De combinatie is actief in het M eventing tussen de paarden en hoopt dit jaar hun eerste CSI1* te starten.

Heel makkelijk

“We hebben 10 winstpunten nodig in het M, maar doordat we niet konden starten in verband met het Coronavirus hebben we er nog niet zo veel”, vertelt Geurs. “Bij het parcourslopen zag ik ook wat tweester hindernissen staan. Ik twijfelde of ik ze mee zou pakken want we hadden nog nooit zulke hoge crosshindernissen gesprongen. We hebben niet alle tweester hindernissen gesprongen, maar wel een heel groot deel. Het was nu toch een oefencross dus als het nodig was konden we het lijntje opnieuw rijden. Sterre sprong alles eigenlijk heel makkelijk. Het ging super goed dus ik was heel blij!”

Focus bij eventing

Geurs kocht de merrie als compleet groene 3-jarige. “Ik heb haar zelf ingereden en opgeleid”, gaat ze verder. “Inmiddels mogen we Z2 dressuur starten en ik ben ook B-springen tussen de paarden met haar. Ze zou het L ook kunnen, maar dat vind ik te hoog naast de andere wedstrijden die ze loopt. In de eventing springen we natuurlijk ook en dat vind ik eigenlijk wel genoeg voor haar. Als ik dan moet kiezen leg ik de focus liever bij eventing. Ze doet het zo goed maar ik merk wel dat het veel van haar vraagt, daarom gaan we ook niet te vaak op wedstrijd.”

Enorm goed

“Ik verzorgde altijd de broer van Sterre”, vertelt de amazone over de manier waarop ze haar merrie leerde kennen. “Op een gegeven moment kwam Sterre te koop. Toen heb ik haar van mijn ouders gekregen. Maar ik vond springen en haflingers leuk en die combinatie ligt niet zo voor de hand”, lacht ze. “Toch deed Sterre het enorm goed en zijn we bij de pony’s tot het M gekomen. Door het springen zijn we uiteindelijk ook met eventing in aanraking gekomen. Nu les ik bij Roxana Graman, zij motiveerde mij ook steeds om een klasse hoger te gaan.”

Mazzel gehad

Waar die voorliefde voor haflingers vandaan komt weet de amazone eigenlijk niet. “Ik heb vooral heel veel mazzel gehad met Sterre. Mijn ouders kochten haar voor me omdat ik haar volle broer zo leuk vond. Sterre past zo goed bij me. Het heeft wel heel veel bloed, zweet en tranen gekost want ze was echt geen makkelijke pony, maar inmiddels kan ik met haar lezen en schrijven. Dat is echt hartstikke leuk. Ze is ook heel veelzijdig. Net voor de cross is ze super heet en hartstikke druk maar op het voorrijdterrein kan ik er op een halstertje en zonder zadel op gaan zitten.”

Veel te leuk

“Veel mensen zeggen dat ik haar nu zou moeten verkopen”, geeft Geurs aan. “Ze is nu 14 en op dit moment zou ze het meeste waard zijn. Dat doe ik niet, hoor! Ik vind haar zelf veel te leuk. Ik hou haar gewoon. Ik heb veel liever Sterre dan geld. Ik kan haar wel verkopen, maar dan heb ik zelf niets meer. Ik wil wel verder in de eventing, dat vind ik heel leuk.  Er komt dus wel een keer een groter paard voor de eventing, maar voor nu heb ik aan Sterre meer dan voldoende.”

Combineren

Naast haar bezigheden met Sterre is de amazone ook nog actief in de ponymensport. “Als je echt heel ver wil komen dan moet je toch één discipline als hoofddiscipline kiezen. Ik probeer gewoon alles te doen. Uiteindelijk kom ik ook wel hoger maar dan op een iets minder snel tempo. Af en toe is het even aanpoten en passen en meten, maar het is vooral echt super leuk om zo van alles te doen”, sluit ze gedreven af.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Joyce Kolfschoten Fotografie

Volg ons!

0FansLike
0VolgersVolg
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer