Eventing

Alice Naber Lozeman - Harry Belafonte Military Boekelo 2016 © DigiShots

Na Olympisch amazone Alice Naber-Lozeman 20 jaar lang gesponsord te hebben, komt ACSI nu met een vervolg: een volledig eventing team.

Het team bestaat naast Naber uit de succesvolle ruiters Janneke Boonzaaijer en Thierry van Reine. Daarmee is het tweede commerciële eventingteam van Nederland een feit.

Op de North Holland Horse Trials in Oudkarspel met Pasen (19-21 april), komt het hele team herkenbaar in de kleuren van ASCI van start.

De jonge Van Reine

Nadat Ramon van Reine zelf stopte met zijn internationale Eventing carrière, begon de ACSI-sponsoring van Naber. Zijn zoon Thierry treedt in zijn vaders voetsporen, en is in zijn juniorentijd onder andere kampioen geworden bij de Achterhoek Anemone Horse Trucks Bokaal. Afgelopen oktober is ACSI Harry Belafonte verhuisd van Naber naar de stallen van Van Reine. “Zijn vader Ramon van Reine is de eigenaar van Harry,” legde Naber-Lozeman uit.

“Thierry heeft twee keer op het EK voor junioren gereden en moet nu de overstap maken naar de Young Riders. Ik heb er alle vertrouwen in en voor mij is het ook weer een uitdaging. Ik ga hem begeleiden en hij zal regelmatig hier komen om te trainen.” Nu zal de jonge Van Reine in hetzelfde team als Naber starten.

Oud-talententeam lid

Ook Boonzaaijer is geen onbekende in de eventing sport. Zo won zij in 2013 het NK Junioren met haar Torontra, het paard waarmee zij ook al aan twee EK’s mee had gedaan. Tijdens de Coral Estate Renswoude Horse Trials in 2016 sleepte zij de Nederlandse titel binnen, én werd zij derde van de internationale wedstrijd. Samen met Young Riders Merel Blom en Sanne de Jong mocht Boonzaaijer ons land vertegenwoordigen tijdens het WK jonge eventingpaarden.

Positieve impuls

Door middel van het ACSI Eventing Team wil het bedrijf de eventing sport in de breedte steunen. Ook wil de Campingspecialist de sport een positieve impuls geven. “Dit team vind ik een super kans! Ik ben er dankbaar voor en erg blij mee. Ik zal er alles aan doen om dit team tot een succes te maken en mijn teamgenoten helpen waar ik kan!” reageert Naber. De paarden van internationaal topniveau zijn voorzien van het voorvoegsel ACSI. Als cosponsor ondersteunt het bekende merk BR het ACSI Eventing team met ruitersportkleding, artikelen en dekens.

Doelen

De inzet van Naber leidde, mede door de sponsoring van ACSI, tot deelname aan meerdere NK’s, EK’s en het WK 2018 in Tyron. Het hoogtepunt voor Naber was uiteraard de succesvolle deelname aan de Olympische Spelen van 2016, in Rio de Janeiro. Het grote doel voor Naber is nu samen met het ACSI Eventing Team weer een Olympische Spelen mee te maken. Hopelijk te beginnen in Tokyo, aldus het bedrijf.

ACSI zal op meerdere eventing-wedstrijden per jaar relaties uit nodigen om te genieten van elkaar en van de sport.

 

Janneke Boonzaaijer, Alice Naber-Lozeman en Thierry van Reine

 

Bron: Persbericht

Foto: DigiShots

 

tim lips bayro

Tim Lips heeft na de cross country van de CC14* rubriek in het Poolse Strezgom de leiding vast weten te houden. Hij werd derde in de cross, maar eindigde vrijdag in de dressuur bovenaan.

Lips reed zijn Olympische schimmel Bayro N.O.P. (v. Casantos) vrijdag in de dressuur naar de winnende score van ruim 75%.

Rustiger aan

Met zijn andere troef Lacoste Z (v. Lucky Boy) bezet Tim Lips een keurige achtste plek. “Met hem heb ik het bewust deze keer weer wat rustiger aangedaan, na onze snelle cross in Barroca.”

Laura Hoogeveen staat met Wicro Quibus N.O.P. op de tiende plek, Renske Kroeze komt daar vlak achter op de dertiende positie met Jane Z.

Twee weigeringen

Elaine Pen zakte van de vierde naar de 29e plek na de cross. Zij zette met Blue Nile een uitstekende dressuurproef neer, maar helaas had de amazone twee weigeringen in de cross. “Helaas hadden Niels en ik een beetje miscommunicatie in het begin wat resulteerde in tweemaal een weigering. Daarna hadden we het gevoel weer terug en ging het verder goed. Een mooi leermoment en ik heb ondanks het mindere resultaat toch het gevoel gekregen dat Niels echt klaar is voor dit niveau.”

Voor zondag staat het afsluitende onderdeel springen op het programma.

Klik hier voor het volledige tussenklassement.

Bron: Hoefslag

Foto: Digishots

0 67
tim lips bayro
Foto: Tim Lips - Bayro N.O.P.

De Nederlandse eventingruiters Tim Lips en Elaine Pen zijn uitstekend begonnen aan de CC14* rubriek in het Poolse Strezgom. De wedstrijd werd zoals altijd gestart met het rijden van een dressuurproef.

Lips reed zijn Olympische schimmel Bayro N.O.P. (v. Casantos) naar de winnende score van ruim 75%. De vierde plek is na de dressuur voor Elaine Pen met Blue Nile (v. Casco). Zij wordt op de hielen gezeten door Lips met zijn andere troef Lacoste Z (v. Lucky Boy).

Top 5

Tim Lips heeft op dit moment de beste uitgangspositie met Bayro N.O.P. en gaat met 75,83% aan de leiding. Wat een comfortabele voorsprong lijkt, want de Japanner Yoshiaki Oiwa en Calle 44 (v. Cristo) volgen met een score van 71,56%.

De derde plek is voor Aurelie Riedweg. Zij stuurde haar Rohan du Maneix (v. Joeris) naar een percentage van 70,63. Elaine Pen zit haar dicht op de hielen met Blue Nile, zij behaalden 70,21%. Lips maakt de top vijf compleet en scoorden 69,38% met Lacoste Z.

Herkansing

De andere Nederlanders Laura Hoogeveen en Renske Kroeze reden naar een score van net boven de 60% waarmee ze op een twaalfde en dertiende plek eindigden. Jammer genoeg konden Jordy Wilke en Ilonka Kluytmans hun paarden niet naar een voldoende sturen.

Zij krijgen zaterdag de kans om tijdens de Cross Country hun achterstand in te halen. Voor zondag staat het afsluitende onderdeel springen op het programma.

Nederlands succes

Ook in een andere rubriek behalen de Nederlanders mooie scores. In de driesterren-rubriek reed Merel Blom haar bruine ruin Limited Edition (v. Ibisco xx) naar een mooie achtste plek, waardoor zij met een score van 67,95% de concurrentie ruim 2% voorbleven.

Bron: Strezgom / Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

🔹Wauw, wat een super eerste dag🔹 Tim Lips scoort met zijn Bayro gewoon een super score van 24,2 en staat hiermee in de…

Geplaatst door Bavaria 0.0 Eventing Team op Vrijdag 5 april 2019

0 99
Aliene Ruyter

Aliene Ruyter heeft de training van haar beloftevolle merrie I’m Special N (I’m Special de Muze) weer overgenomen. De eventingamazone zat een half jaar in de lappenmand, nadat in Polen haar enkel uit de kom ging.

Ruyter reisde in oktober 2018 met haar toppaard Bomba (v Verdi TN) af naar het Poolse Strzegom voor een CCI3* wedstrijd. Nog voor de eerste wedstrijddag viel ze in een twee meter diepe put en daarbij raakte haar enkel uit de kom.

Janneke Boonzaaijer

De amazone kreeg voor zes weken gips. Intussen nam Janneke Boonzaaijer, lid van het KNHS Talentententeam, de training van I’m Special N over. Zij werd onder meer Nederlands kampioen bij de Junioren (2013) en bij de Young Riders (2016). “Ik kan hopelijk volgend seizoen alles weer rijden,” zei Ruyter tegen Hoefslag.

De 22-jarige Aliene Ruyter maakt vanaf dit jaar deel uit van het Bavaria 0.0 Eventing Team. Sinds 2015 rijdt ze met de 13-jarige ruin Bomba succesvol op internationaal niveau, met tot nu toe meerdere top-10 rankings.

In 2018 debuteerde zij heel sterk op CIC3* niveau tijdens de Renswoude Horse Trials (5e plaats).

Foto: Privébezit, fotograaf: Laurence Dunne

💪🏻 Volgende stap in de enkel revalidatie 💪🏻Eindelijk weer deze topper I’m Special N over kunnen nemen, een half jaar na…

Geplaatst door Aliene Ruyter op Zaterdag 6 april 2019

nina hut
Nina Hut - Connection D CSI Salland 2015 © DigiShots

Nina Hut en Tarik van Boggelen runnen gezamenlijk TCN Sporthorses en hebben recent hun jonge paarden vanuit het Duitse Uelsen terug naar Bruchterveld (Overijssel)gehaald. Het markeert de start van wat een vruchtbaar eventingseizoen belooft te worden voor de gezamenlijk eigenaren van de trainingsstal.

Weidegang als crossterrein

De jonge paarden brengen de eerste jaren door bij de ouders van Tarik in Uelsen. Die beschikken volgens Hut over een prachtige plek.  “In Bruchterveld beschikken wij ook over weidegang, maar de meeste weide wordt hier gebruikt als crossterrein. Mijn schoonouders hebben daarentegen prachtige, heuvelachtige weides. Ook goed voor de bilspieren van de paarden!” zegt Hut.

Ook de 27-jarige E-pony Kartouche gaat met de jonge paarden mee en helpt bij de opvoeding van de jonge dieren.

Start van het seizoen

De training van de jonge paarden is thuis alweer voorzichtig opgepakt. Dat is mede te danken aan het prachtige weer van de afgelopen weken. Wat Hut betreft is het eventingseizoen hiermee vroeger van start gegaan.

“In de winter kunnen we natuurlijk wel indoor trainen, vooral op het gebied van dressuur en springen. Maar met het weer zoals twee weken geleden, schiet iedereen gelijk uit zijn winterslaap en heb je ook direct weer zin om aan de slag te gaan.”

Hut heeft hoge verwachtingen van de 8-jarige Carthageno (v Chellthago Z). “Een 5e generatie uit de eventingfokkerij van mijn schoonouders. Hier zijn al meer dan zeven internationale paarden uit voortgekomen, ondanks dat de fokkerij in Duitsland redelijk kleinschalig is. Ik heb dit paard al sinds hij 2,5 is en in de eerste instantie genomen als maatje voor de E-pony Kartouche (Tootje).”

De amazone wilde al internationaal met ‘Co’tje’ starten toen hij zes was. “Alleen toen brak ik mijn been. Dit jaar starten we voor dus voor het eerst internationaal en ik heb hoge verwachtingen.”

Military Boekelo

Nog een hoogtepunt komend seizoen moet Military Boekelo worden, dat dit jaar van 10 tot 13 oktober plaats zal vinden. Van Boggelen maakt zich op voor dit evenement, wat zowel nationaal als internationaal de wedstrijd is waar je jezelf als eventingruiter voor hoopt te kwalificeren.

“Tarik heeft een paard wat hij hoopt op te trainen voor dit evenement. Voor hem is het dus belangrijk dat de planning is afgestemd om de benodigde kwalificaties voor deze wedstrijd te behalen. Misschien vind ik dat nog wel spannender dan voor het eerst internationaal met mijn eigen paard!”

Shoppingevents

In het begin van het seizoen gaan zowel Hut als Van Boggelen vooral in Duitsland op concours.
In Nederland staat als eerste de internationale wedstrijd North Holland Horse Trials in Oudkarspel op de agenda.

Daarnaast is Nina tijdens het eventingseizoen ook zeer druk met shoppingevents voor haar winkel Eventing-sgw.nl. “Een druk jaar, maar we hebben er heel veel zin in,” aldus Hut.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

eventing wedstrijd
Roy Debets Fotografie

Eventingforumlid Wim J. Grens is bezorgd over de beperkte mogelijkheden om eventingwedstrijden te organiseren. Met name de wedstrijden in Drenthe zijn in gevaar. De afgelopen maanden viel wedstrijd na wedstrijd weg, geeft hij aan.

“Er moet iemand komen die de coördinatie op zich neemt en klein beetje zorg en aandacht aan de eventingsport geeft.”

Harde kern

“De redenen waarom er minder wedstrijden op de kalender staan zijn nogal verschillend, ” legt Grens uit. “Over het algemeen bestaat de organisatie van een eventingwedstrijd uit drie á vier mensen, een soort ‘harde kern’. Als om een of andere reden deze kern wegvalt, ligt de wedstrijd ook zomaar op zijn kop. Dit gebeurde vorig jaar in Westerbork.”

Vanuit het eventingforum wordt geprobeerd deze wedstrijden in de lucht te houden. “We hebben in verhouding met dressuur- en springwedstrijden erg weinig eventingwedstrijden in Nederland. Als je het gaat uitrekenen is bijna 100 procent van de voorjaarswedstrijden weggevallen. Vergelijk dit met het annuleren van hetzelfde percentage spring- en dressuurwedstrijden wedstrijden; dan zou Nederland te klein zijn.”

Geen secretariaat

De wedstrijd in Exloo gaat dit jaar volgens Grens niet door omdat de organisatie geen secretariaat heeft. “In Staphorst ging de wedstrijd niet door omdat alles neerkwam op één familie, die dat dit jaar niet meer zag zitten. Dit kan gebeuren natuurlijk, maar het was allemaal makkelijker geweest als er één iemand is die een beetje meedenkt. Het is een kwestie van coördineren, organiseren en een paar mensen bij elkaar zetten. We moeten gewoon de organisatie een nieuw leven in blazen.”

Ondergeschoven kindje

“Mijn punt is eigenlijk dat niemand het organiseren voldoende heeft opgepakt. Ook op bestuursniveau zou hier veel meer aandacht voor moeten zijn, maar dat is er gewoon niet voldoende. Eventing is eigenlijk een ondergeschoven kindje. Het gaat vooral om dressuur en springen en de rest bungelt er gewoon een beetje bij. Dit is natuurlijk niet overal zo, maar er zijn regio’s waarbij dit zeker het geval is.”

Het pleidooi van Grens is: laat één iemand in de provincie de leiding nemen. “Het is belangrijk voor de ruiters dat er wedstrijden gereden kunnen worden. En dat gebeurt nu niet door onoplettendheid en gebrek aan interesse.”

Crossbouwer

Grens kent het klappen van de zweep als geen ander. Met zijn jarenlange ervaring als crossbouwer is hij zeker in de positie dat hij kan zien wat er op dit moment mis gaat in de eventingwereld. “Ik heb het gevoel dat in Drenthe eventing wordt achtergesteld op springen en dressuur. Terwijl juist daar genoeg gebied en terrein beschikbaar is, veel meer dan in de randstad. Terwijl daar wel grote wedstrijden georganiseerd worden. Het is ook niet moeilijk om terreinen te krijgen, het is moeilijk om de organisatie er omheen te krijgen.”

In januari 2018 kwam het eventingforum bijeen. “Honderd mensen uit Drenthe, Groningen en Friesland kwamen bij elkaar om te praten over te sport en met elkaar te kijken hoe het moet. Maar ondanks het enthousiasme lukt het niet om de wedstrijden van de grond te krijgen. Er ontbreekt een soort chemie, een bindende werking.”

Initiatief nemen

Grens is er van overtuigd dat de wedstrijden nieuw leven ingeblazen kunnen worden, maar dan moet er wel iemand zijn die het eerste stukje op wil pakken. “Mensen moeten opstaan, leiding geven, het initiatief nemen. Ze moeten mensen om zich heen verzamelen en goed overleggen. Ik denk dat er niet genoeg gecommuniceerd wordt. Het enthousiasme is er wel, de mensen zijn er wel, maar wie moet ze bij elkaar brengen? Er moet iemand komen die opstaat en het voortouw neemt.”

Bron: Hoefslag / overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Roy Debets Fotografie

EventingPRO Teamchallenge

EventingPRO organiseerde in 2018 voor de eerste keer de Team Challenge. Deze krijgt in het nieuwe outdoorseizoen een vervolg.

De Team Challenge is ontwikkeld om een individuele sport zoals eventing te verrijken met meer teamspirit en saamhorigheid, laat de organisatie weten.

Teamspirit

“Het succes van de editie in 2018 bewees dat saamhorigheid, teamspirit en gezelligheid iets is waar menig deelnemer toch wel behoefte aan bleek te hebben,” aldus EventingPRO.

Deelnemers aan de Team Challenge strijden in groepen van 4 of 5 ruiters en een teamcaptian met elkaar om de titel ‘Team Champions 2019’ in de wacht te slepen. EventingPRO maakt eventing op deze manier leuker, spannender, goedkoper en een teamsport.

30 wedstrijden

In het outdoor seizoen zijn er over 30 deelnemende eventingwedstrijden punten te behalen. Het team wat aan het einde van het seizoen de meeste punten heeft, wint de titel.

“Werken in teamverband heeft op veel gebieden zijn voordelen. Zo leren deelnemers van elkaar, gaan deze sneller gezellig samen trainen en de kosten worden gedeeld. De challenge is voor iedereen. Een van de doelen is namelijk dat ook onervaren eventingruiters van hun meer ervaren teamgenoten kunnen leren.”

De bedoeling is dat ook grooms, ouders en paardeneigenaren sneller met elkaar in contact komen.

Paarden- en ponycompetitie

In 2019 kunnen zowel pony- als paardencombinaties uit de klassen B t/m Z, in teams van 4 of 5 personen meedoen. Nieuw ten opzichte van de voorgaande editie is een aparte paarden- en ponycompetitie, waarbij de score van de zes best gereden wedstrijden meetellen voor het eindresultaat.

De winnende teams mogen zichzelf Team Champions 2019 noemen en ontvangen een mooi prijzenpakket.

Bron: Eventingpro.com

Foto: Remco Veurink

Elaine Pen
Elaine Pen - Dostowjeski Military Boekelo 2016 © DigiShots

Eventingamazone Elaine Pen is op dit moment in Japan om haar jarenlang opgebouwde kennis over de eventingsport over te brengen op Japanse ruiters.

“De Nihon University heeft mogelijk gemaakt dat ik deze week in Tokyo kan zijn om les te geven en zelf weer een ervaring op te doen,” vertelt Pen. “Het is mooi om te zien dat er voor de studenten de mogelijkheid is om zich te ontwikkelen in de paardensport.’’

Beter begrijpen

‘’Ons doel is om de ruitersport beter te maken hier in Japan. We willen ze graag onze kennis uit Nederland meegeven. Onze insteek is zorgen dat de ruiters beter worden, dat ze hun paard leren te begrijpen en dat ze leren wat écht rijden is. Dit geldt voor zowel de dressuur als voor eventing. Misschien kunnen deze ruiters zelfs in Europa succesvol worden, zodat zij hun kennis weer aan de Europeanen door kunnen geven.”

Goede instelling

Pen vindt het heel leuk in Japan, maar de omstandigheden zijn anders dan in Nederland. ‘’Momenteel geef ik les aan dressuur- en eventingruiters. Het is heel anders dan in Nederland; de boxen zijn bijvoorbeeld wat kleiner. Over het algemeen hebben we zelf ook wat minder ruimte, maar dat is natuurlijk niet erg. De ruiters die ik train, hebben allemaal een super goede instelling. Ze willen graag leren en beter worden. Ze hebben hele fijne paarden en hele fijne spullen.’’

De leerlingen zijn vooral ruiters die op de universiteit zitten en zo de kans hebben gekregen om te beginnen met paardrijden. “Ze moeten nog veel leren, maar ik zie aan veel ruiters al dat ze echt talent hebben voor de sport en dat ze ook ver kunnen komen.’’

Olympische Spelen

Over de locaties van de Olympische Zomerspelen, die in 2020 plaatsvinden in Tokio,  kan de amazone nog niet veel vertellen. ‘’Het is een mooie locatie en alles ligt op schema, dat is het enige wat ik er over kan zeggen. Ik ben nu al van deze stad gaan houden en ga er alles aan doen om hier terug te komen in augustus 2020. Mijn road naar Tokio is begonnen.’’

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

neusriem regels

In het dissectieverhaal in Hoefslag 3 kun je lezen wat het gevolg is van de druk van een neusriem op het paardenhoofd. De KNHS heeft naar aanleiding van een reglementswijziging een filmpje gemaakt om uit te leggen hoe strak de neusriem nu eigenlijk mag zitten.

De KNHS verbiedt per 1 april te strakke neusriemen in alle disciplines omdat de bond ‘zich sterk maakt voor het welzijn van het paard.’

Discussie voorkomen

De video-uitleg is onder meer gemaakt om discussie over de controle en meting te voorkomen en duidelijkheid te creëren. KNHS juryleden en officials krijgen hier aparte documentatie over. Volgens de uitleg hebben paarden met een te strakke neusriem pijn en kunnen zij niet goed functioneren.

De KNHS hanteert per 1 april de regel dat er minimaal 1,5 cm. ruimte moet zijn tussen neusriem en neusbot. Er moeten twee vingers tussen de neus en de neusriem passen. “Houd er rekening mee dat er is gemeten met de wijs en middelvinger van een volwassen man. Vrouwen deze meting dus ruim nemen.”

Zenuwen en bloedvaten

De neusriem moet onder het ‘foramen infraorbitale’ (de opening in de schedel halverwege de bovenkaak) liggen. Uit het foramen infraorbitale komen namelijk allemaal zenuwen en bloedvaten. Verder moet hij uitkomen boven de ‘processus nasalis ossis incisivi’, de inkeping van het neusbot.

De KNHS benadrukt dat een te lossen neusriem ook niet wenselijk is. “Die gaat schuiven en veroorzaakt irritatie.”

Natuurlijk gedrag

Voor bitloze optomingen gelden dezelfde regels. “Een paard moet met het hoofdstel om natuurlijk gedrag kunnen vertonen, dus kauwen, gapen slikken.”

Uit onderzoek is gebleken dat paarden die een te strakke neusriem dragen bijvoorbeeld stress kunnen krijgen, gevoeliger zijn voor de druk van het bit en een slechtere doorbloeding hebben. De gevolgen hiervan zijn dat het paard niet comfortabel is, pijn of weefselbeschadiging heeft of niet goed kan functioneren.

Kijk hier voor een overzicht van alle wijzigingen in het Algemeen Wedstrijdreglement per 1 april 2019.

Bron: KNHS / Hoefslag

Foto: Digishots

0 723
Jan van Beek

Honderdzestig ruiters hebben het afgelopen weekend 1650 euro opgehaald voor de Hersenstichting. Zij deden dat ter nagedachtenis aan eventing-bondscoach Jan van Beek, die vorig jaar onverwacht overleed.

De ruiters deden mee aan verschillende crosstrainingen en oefencrosses op Crossterrein de Moeren.

Nieuw seizoen

De jaarlijkse oefencross voorafgaand aan de start van het nieuwe eventingseizoen wordt al sinds 2008 georganiseerd door de familie Peters, op Crossterein De Moeren. Jan van Beek hielp hierbij met zijn passie als instructeur eventing.

Jan van Beek was Eventingbondscoach van de Nederlandse Junioren en Young Riders, en een geliefd paardenman. Hij overleed ten gevolge van een aneurysma in de hersenen. ‘’Jan wordt enorm gemist als trainer, ruiter en vooral als persoon’’, vertelt een van de organisatoren, Miranda Snepvangers.

Benefietevenement

Om die reden besloot de organisatie om van de oefencross een benefietevenement te maken ter nagedachtenis aan Van Beek en om de opbrengst te doneren aan de Hersenstichting.

Er werd uiteindelijk 1650 euro opgehaald; dit bedrag werd op verschillende manieren ingezameld. Een deel van het inschrijfgeld ging naar het goede doel en er werd cake en ijs verkocht. Het bedrag werd aangevuld met het geld dat eerder al was opgehaald tijdens een cross in Tilburg.

De directe familie van Jan van Beek mocht de cheque zondag in ontvangst nemen.

Bron: internetbode.nl

Foto: archief

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

0FansLike
0VolgersVolg
6,925VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer