Europees Kampioenschap Herning

Alex van Silfhout
Bondscoach Alex van Silfhout met de beker

Bondscoach van de Nederlandse senioren, Alex van Silfhout, heeft zojuist de teamleden van het Nederlands dressuurteam bekend gemaakt dat van start gaat tijdens het CDIO in Geesteren.

Het Nederlands dressuurteam zal gerepresenteerd gaan worden door Edward Gal op Glock’s Zonik N.O.P., Hans Peter Minderhoud en Glock’s Dream Boy, Anne Meulendijks en M.D.H. Avanti en Emmelie Scholtens op Apache of Desperado. “Dat laatste is nog niet helemaal zeker. We nemen komende periode om te kijken welk van deze twee paarden het beste aan te rijden is.”

Veelbelovende combinaties

“Alle teamleden reageerden enthousiast en het is natuurlijk altijd een leuk moment om ze op de hoogte te stellen dat ze bij de selectie horen,” steekt van Alex Silfhout enthousiast van wal.
De bondscoach stond tijdens het NK dressuur in Ermelo al aan de zijlijn om de veelbelovende combinaties te observeren. “Het was nog best een lastige keuze, omdat de scores op het NK, bijvoorbeeld, best dicht bij elkaar lagen. Ik heb dus gekozen voor de eerste vier. Talentvolle ervaren ruiters, amazones en paarden die allemaal al weten hoe het werkt en al duidelijk hebben laten zien wat ze kunnen.”

Boven de 70%

Om deze reden verwacht van de Nederlands bondscoach ook geen grote veranderingen in de selectie die hij voor het EK heeft samengesteld. “Maar als je ziet dat tijdens het NK ongeveer 12 combinaties boven de 70% uitkomen dan is natuurlijk alles mogelijk. Ik houd vooralsnog een open blik. Tenslotte weet je nooit of er een combinatie is die plotseling in de score omhoog schiet en iemand van zijn plek afstoot,” zegt van Silfhout lachend.

Spannend moment

Tijdens het CSI Twente in Geesteren, wat van 16 t/m 23 juni plaatsvindt en de landenwedstrijd van het CHIO in Rotterdam dit jaar heeft overgenomen, zal het Nederlands dressuurteam zich voor het eerst presenteren. Indien nodig zal van Silfhout het CHIO in Aken eveneens gebruiken als observatiepunt.

“Geesteren wordt hoe dan ook een spannend moment waarop we voor het eerst een beeld gaan krijgen van hoe het team zal presteren.”  Enig idee van de concurrentie voor het Nederlands team heeft de bondscoach nog niet. “Ik denk dat ik daar snel een lijst van moet gaan opvragen,” eindigt van Alex Silfhout het gesprek grappend.

 

Tekst: Denise Meijer Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Foto: Digishots

 

Longines FEI Europese Kampioenschappen

Rabobank is de trotse discipline sponsor Dressuur van de Longines FEI European Championships Rotterdam 2019. Rabobank Rotterdam is al meer dan 10 jaar partner van het CHIO Rotterdam en hoofdsponsor.

Dit jaar verbindt Rabobank zich graag aan het grootste hippische evenement ooit in Rotterdam georganiseerd. De samenwerking werd vandaag officieel bekrachtigd door de ondertekening van de overeenkomst. Met dit tekenen is Rabobank Rotterdam dit jaar nauw betrokken bij de drie EK’s die van 19 t/m 25 augustus in het Kralingse Bos plaatsvinden.

Paardensport voor de maatschappij

Directeur Fred Rozendaal is blij dat hij met Rabobank Rotterdam de discipline sponsor Dressuur bekend kan maken. “Met de EK’s willen we mensen, organisaties en het bedrijfsleven verbinden. Dit doen we door een week lang een schitterend topsportprogramma aan te bieden. Deze is omlijst door allerlei netwerkmogelijkheden: van hospitality-ontvangsten tot congressen. Maar ook een breed maatschappelijk programma. Hiermee laten we in aanloop, tijdens en na de EK’s laten zien wat paardensport voor de maatschappij kan betekenen. En hoe mooi is het dat Rabobank Rotterdam zich aan al deze aspecten van ons evenement verbindt door discipline sponsor Dressuur te worden.” De slogan van de EK’s luidt dan ook Connected by Horsepower.

Growing a better world together

Rabobank-directeur Leo Peeters Weem legt uit waarom Rabobank het CHIO Rotterdam als hoofdsponsor en nu de naderende EK’s als discipline sponsor al jarenlang steunt. “Rabobank Rotterdam wil verankerd zijn in de lokale gemeenschap. Door het brede zakelijke en maatschappelijke activatieprogramma rondom de Europese Kampioenschappen sluit het evenement naadloos aan bij onze eigen missie: ‘Growing a better world together’.

Meehelpen de wereld beter te maken

We zien het EK niet alleen als ontzettend mooi sportief evenement, maar ook als zakelijk netwerk waarbij onderlinge verbindingen mogelijk worden gemaakt. Daarnaast wordt er iets terug wordt gedaan voor de stad. Deze combinatie past bij ons. Enerzijds dragen wij bij aan de economie door bedrijven te helpen met hun ontwikkeling en groei.  We helpen particulieren bij het kopen van een huis en aan de andere kant steunen we jaarlijks ruim 100 maatschappelijke projecten. Dit omdat we een deel van onze winst terug mogen geven aan de stad. Meehelpen de wereld beter te maken Dit is vanuit verschillende invalshoeken aangepakt.

Longines FEI Europese Kampioenschappen

De Longines FEI Europese Kampioenschappen Springen, Dressuur en Para-Dressuur vinden plaats in Rotterdam van 19 t/m 25 augustus 2019. Dit hippische topsportevenement vindt plaats in het Kralingse Bos. Met steun van vele partners, sponsors en tal van maatschappelijke side-events worden deze EK’s een evenement van wereldniveau. Maar wel toegankelijk voor iedereen. Een plek waar mensen, bedrijven en organisaties elkaar ontmoeten en samen van de paardensport genieten. Het EK 2019 wordt een sportieve beleving voor een nieuwe generatie fans, sponsors, toeschouwers van de hippische sport.

 

Bron: Persbericht

Foto: Remco Veurink

 

Nog één keer het EK dan. Voor de camera van Horse & Country tv kijken FEI-commentatoren Philip Ghazala en Richard Davison terug op de kür op het EK Dressuur in Herning. De drie medaillewinnaars komen zelf ook aan het woord voor de FEI-camera. Davison: ‘De paarden én ruiters zijn super. Het is zo mooi om te zien dat deze paarden zo goed getraind en gereden worden.’

Dujardin: ‘Ik kan het nog steeds niet geloven. Valegro is zo’n geweldig paard! Het enige wat nu nog mist is het wereldrecord. Ooit ga ik dat record van Edward breken, let maar op!’
Ook Langehanenberg is een gelukkig mens. ‘Drie dagen lang gaf Damon Hill alles. Ik ben zó trots op hem!’
Cornelissen: ‘Ik kwam om het land te helpen aan een teammedaille en dan winnen we ook nog twee keer brons! En de sfeer hier is geweldig. Toen het publiek ging klappen toen we de laatste lijn op kwamen had ik wel zoiets van “Gaat dit goed!”, maar het was zo geweldig om hier te rijden. Parzival was gewoon ongelooflijk!’

Hoefslag/Horseandcountry.tv

Sanne Voets en haar Florestan I-ruin Vedet B reden zojuist een ge-wel-di-ge kür in Grade III. De diverse gereden vliegende wissels, waaronder drie op de diagonaal, waren loepzuiver gesprongen en tekenend voor de aanvallend gereden proef van de Brabantse. Lang bleven de punten rond die van de leidende score van Hannelore Brenner met Women of the World hangen, maar uiteindelijk bleek Voets aan het langste eind te trekken: 76.500% voor haar en goud!

Voets die tijdens haar Kür al breeduit begon te lachen beleefde een volledige ontlading bij de bekendmaking van de punten. ‘Hij was perfect scherp. Vandaag was het alles of niks en het werd meer dan alles!’
Klein smetje op het resultaat van de Nederlandse was de belachelijk lage score van het Britse jurylid. Die uitkwam op 69%.

Voets gaf direct na afloop onderstaand audiocommentaar aan Hoefslag:

Klik hier voor het resultaat.

Charlotte Dujardin heeft volledig aan de verwachting voldaan door met een imponerende Valegro (v. Negro) het goud op te eisen in de Kür op muziek tijdens het EK in Herning.
De nog altijd maar elfjarige KWPN'er was opvallend fit vandaag, nadat Dujardin na de Special wat klaagde over vermoeidheid bij haar crack. Hij imponeerde in vrijwel alle onderdelen op de met Brits sentiment gemaakte muziek van haar olympische Kür en scoorde 91,25%. Een van de hoogtepunten was de piaffepirouette gevolgd door een zelden geziene drafverruiming. Alleen in de linkerpirouette was een hapering waar te nemen toen Valegro eruit schoot. De laatste lijn, die op de Spelen niet goed ging, was nu van hoger niveau, al nam Dujardin niet alle risico's. 'De bedoeling is eigenlijk om vanuit de galop direct over te gaan naar passage. Bij het losrijden lukte dit niet goed, daarom koos ik ervoor eerst een paar drafpassen te rijden en dan pas de passage', aldus de tweevoudige Europese kampioene. 'Deze Kür was beter dan tijdens de Spelen. Ik wilde graag het wereldrecord van Edward breken, maar heb deze Kür pas voor de vierde keer gereden dus er komen nog kansen.

Volledig vrijaf voor Valegro

Volgens Dujardin verraste haar trainer Carl Hester haar door te beslissen Valegro op zaterdag een volledige vrije dag te geven. 'Normaal rijd ik hem wat ontspannen, maar Carl kwam er mee aanzetten en na overleg besloten we het zo te doen. Een juist besluit, Valegro was topfit vandaag en fitter dan vorig jaar in Londen.'
Over haar planning met Valegro kon de 28-jarige Britse nog weinig loslaten: 'Dat ga ik met Carl bespreken. Ik wil naar Londen Olympia voor de wereldbeker en hoop eigenlijk wat meer wereldbekerwedstrijden te rijden. Het ligt aan Carl dat ik zo weinig in actie kom. Hij is lui. Daarom waren we ook niet in Aken. Hij wilde liever thuis blijven om zijn verjaardag te vieren.'
Dujardin krijgt ook Uthopia (v. Métall) weer tot haar beschikking. Toch wel een ander paard dan Valegro. Dujardin: 'Het grootste verschil is dat Valegro veel comfortabeler is om te rijden. Als je op Uthopia rijdt, moet je zorgen dat je niet net gegeten hebt, anders komt het eruit. Verder is het een fijn paard hoor en ik doe graag ervaring op met meerdere paarden op het hoogste niveau.'

Zilver voor Adelinde?

Zilver was er voor Helen Langehanenberg. Bij Damon Hill (v. Donnerhall) leek er vandaag wel het beste vanaf. Hij passageerde nog volop, liet een goede indruk achter, maar kwam scherpte tekort om de eners tot tweemaal toe foutloos te springen. Haar score van 87,286% was zeker niet ondergewaardeerd. Of er zilver voor Cornelissen in had moeten zitten, is een vraag die terecht gesteld mocht worden. Langehanenberg: 'Ik kreeg twee kleine fouten en dat waren er twee teveel. Zonde, maar ik heb hier weer enorm genoten van Dami.'
Vorig jaar greep Langenhanenberg in Londen op een haar na nog naast een individuele medaille. Dit keer was het tot tweemaal toe raak. 'Daar ben ik heel blij mee, maar mijn meest emotionele moment hier was de landenwedstrijd. Dat we daar goud pakten was ongekend. Ik zal het nooit meer vergeten. Pas toen ik al die emoties bij iedereen zag, daalde het besef bij me in. Het allermooiste van deze week.'

Undercover pakte meer bodem

Adelinde Cornelissen reed pas voor de derde keer haar 'Tribute to  my red knight'. Het werd een meer dan waardig eerbetoon aan Jerich Parzival. Ze knalde direct uit de startblokken met imponerende verruimingen en een meesterlijke piaffe/passage serie. De eners op de AC-lijn waren strak en de o zo moeilijke overgang van galop naar piaffe verliep met overtuiging. Enkel de linkerpirouettes waren minder mooi, in tegenstelling tot de rechterpirouettes. Haar score van 86,393% mocht er zijn, maar voor vergelijkbare verrichtingen heeft de Drentse al eens hoger gescoord.

Edward Gal viel net buiten de prijzen, al wist Glock's Undercover, in tegenstelling tot de Special, nu wel te imponeren. De passage was weer uit het boekje en de Ferro-zoon pakte veel meer bodem in de verruimingen en de wisselseries. Twee fouten in overgangen nekten Gal op het eind.
Daniëlle Heijkoop sloot eveneens haar EK geslaagd af. De Rotterdamse werd met Kingsley Siro dertiende van Europa met 75,304%.

De wedstrijd van vandaag was van hoog niveau, zoals ook de Deense voorzitter Leif Törnblad alleen maar kon beamen. 'Charlotte brak misschien niet het wereldrecord, maar ze brak wel mijn persoonlijke record. Ik heb nog nooit hoger gepunt.'

Klik hier voor de uitslag.

Hieronder vind je de liveblog zoals vandaag te volgen was op onze site.

16:30
Wereldbekerkampioene is niet onfeilbaar. Hakkeltje in een passage, duikt weer iets voorover in piaffe, twee keer een foutje in de eners. Wel hele mooie verruimingen en wat een lossigheid. Maar Damon Hill en Helen Langehanenberg zijn minder dan in de voorgaande proeven. Nee, dit wordt geen goud, maar wat wordt het dan? 87.286%. Het podium is hetzelfde als in de GPS.

Dujardin één, Langehanenberg twee en weer een prachtige bronzen medaille voor Adelinde Cornelissen!

Eindstand kür op muziek EK Herning.

16:20
Topniveau van Desperados en Kristina Sprehe. Prachtige passage en verruimingen. Mooie houding, misschien soms teveel voor de loodlijn.  Zwaaiende staart stoort wat. Mooie combinatie, maar kan vandaag niet tippen aan het niveau van Edward Gal: 81.875%. Nederland is weer verzekerd van een medaille.

Wat gaat het worden? Het woord is aan Langehanenberg.

16:10
Als we er iets van moeten vinden… storing bij uitgaan van een pirouette, maar tja, het is gewoon kwijlen. Charlotte rijdt er echt voor. Dujardin en Valegro (v. Negro) ongetwijfeld één. Ja, unaniem op de kopplaats. Wat een fantastische score: 91.250%.

16:00
Klopje voor Undercover van Edward: ’t Is goed jochie. Hij staat stil bij het groeten. Even dan. Prima passage, veel beter dan gisteren. Ook appuyementen en uitstrekken een klasse beter. Ferro-zoon staat er 110% aan… zelfs de stap is goed. Superkleine pirouettes. Naar de laatste lijn toe wordt Undercover wat druk, maar die gaat wel weer heel goed in passage. Publiek is er zelfs stil van. Nounou, wat wordt dit… 84.911%.

Nederland één en twee!

Nu Charlotte.

15:45
Adelinde gaat beginnen. Super uitstrekken en piaffe in het begin. Aanleuning goed. Pirouette  naar links ok. IJzersterke wissels om de twee en om de een, kaarsrecht op de jury af. Pirouette in de piaffe, wow… los, krachtig, wéér emotie bij Adelinde. En terecht… Wat wordt het? Dit móet de nieuwe leiding zijn. Top: 86.393%! Veel juryverschil…

15:30
Kleine haperingen bij Carl Hester en KWPN-hengst Uthopia (v. Metall). Piaffe niet sterk vandaag, maar weer spectaculaire verruimingen en passage. Vijf juryleden zetten hem op één: 81:661%: koppositie is voor Groot-Brittannië.

Korte pauze, dan Adelinde! En Edward, Charlotte, Kristina en Helen. We gaan richting 90% in dit laatste blok…

15:15
De verrassing van de Duitsers komt de ring uit: Fabienne Lütkemeier met D’Agostino, een van de drie De Niro-kinderen op dit EK. Ook drie van opa Donnerhall trouwens. Prachtige combinatie, heel sterk kampioenschap. Vierde tot nu: 77.411%.

15:05
Gedurfde proef van de beste combinatie van Denemarken in de Special. Wissels op de volte en dan ook nog van tweeërs naar eners en weer terug naar tweeërs. Wel klein foutje daarin, maar verder mooie kür op muziek van Phil Collins: 80.161% voor haar en net aan de leiding. Wat ligt het dicht bij elkaar!

14:55
Krachtpatser Augstin met Victoria Max-Theurer uit Oostenrijk maakt wat foutjes en windt zich op als het publiek op de laatste lijn weer enthousiast mee begint te klappen. Lekker sfeertje in Herning! 75.518%.
Voor de volgende combinatie wordt zelfs al aan het begin geapplaudiseerd: Anna Kasprzak met  Donnperignon.

14:45
Tweede blok start met de sjieke Don Auriello (v. Don Davidoff).  Tinne Vilhelmson-Silfven rijdt de enkele pirouettes met één hand. Paard vergaloppeert zich even in een uitgestrekte draf, maar beste proef van de Zweedse op dit EK: 80.201% en de nieuwe leider.

14:30
Inderdaad, het was het laatste optreden van Digby; het afscheid van de Donnerhall-ruin is nu, in de pauze. Mooie woorden van een official, direct gericht aan het paard, die hem ‘zijn eigen beste leermeester’ noemt. Staande ovatie. Dank van de amazone, aan haar paard, ouders, echtgenoot, team, publiek. Laatste ereronde voor Digby, met erekrans om z’n nek. Mooi.

14:20
Mooie kür van Belgische Claudia Fassaert met elegante Donnerfee (v. De Niro). Expressieve merrie. Geen echte hoogtepunten en foutje in de wissels: 74.786%, net achter Daniëlle.

14:10
Digby is geen bewegingswonder, maar de Deense amazone rijdt eruit wat er in zit. Mooie overgangen, ook wat betreft de muziek. Mooie pirouettes. Prinses met tranen in de ogen. Waarschijnlijk laatste optreden van de zestienjarige ruin. ‘Tag Digby Super Star’ zegt een spandoek. Veel omhelzingen als ze van haar paard af komt.  Eén: 79.554%! Beetje thuisvoordeel wellicht, is haar gegund.

Nu Nathalieieieieie. Publiekslieveling Prinses Nathalie zu Sayn-Wittgenstein met Digbny.

14:00
Van Prince gaan we naar Queen: Minna Telde met halfblinde Santana (v. Sandro Hit). Af en toe klopt het ritme niet, maar technisch moeilijke en goed gelukte proef, met bijvoorbeeld halve draai in de piaffe en overgang van uitgestrekte galop naar piaffe. Twee tweede plaatsen en vijf eerste plaatsen, totaalscore 76.589%.

13:50
Imponerende Prince-kür van Daniëlle van Mierlo. In het begin tactfoutjes in stap en uitgestrekte draf en de aanleuning van Kingsley Sire is af en toe wat eng. Piaffes zoals we gewend zijn fantastisch. Zelfs een halve pirouette in piaffe schudt de Gribaldi-zoon moeiteloos uit zijn mouw. Mooi in en uit de pirouettes gereden, vanuit uitgestrekte galop! Mooi op de muziek, goeie laatste lijn. EK-debuut voor de jonge amazone zit er op. Zij en coach Anky kunnen tevreden zijn. Wat een juryverschil: 71 – 79 procent! Gemiddeld op plek één: 75.286%.

13:40
We zijn los! Met voor Engeland Michael Eilberg met de fijne schimmelmerrie Half Moon Delphi op vrolijke Shakira-muziek. Wissels om de twee op de volte en dubbele pirouettes, hoge moeilijksheidsgraad dus. Foutjes in de wisselseries, maar prachtige proef van de Brit: 74.107%.

De afsluitende dressuurrubriek op het EK in Herning begint om 13.30 uur. De top van het klassement maakte het ongelooflijk spannend de afgelopen dagen en ook nu kunnen we dressuursport van een ongekend hoog niveau verwachten.

Daniëlle Heijkoop en Kingsley Siro (v. Gribaldi) rijden als tweede om 13.40 uur. Adelinde Cornelissen heeft met Jerich Parzival (v. Jazz) startnummer 11 geloot (15.40 uur). Edward Gal en Glock's Undercover (v. Ferro) rijden direct na Adelinde. Daarna starten Charlotte Dujardin en Valegro (v. Negro) om 16.00 uur. Helen Langehanenberg en Damon Hill NRW (v. Donnerhall) rijden als laatste om 16.20 uur.

De NOS zendt de wedstrijd live uit op NED 1 en via www.nos.nl.

Hoefslag houdt u weer op de hoogte via de liveblog.

Livescores van de kür op muziek in Herning.

Foto: Remco Veurink

Fransman Roger Yves Bost heeft zojuist goud gewonnen op het Europese Kampioenschap in Herning. Hij bleef na een sterk optreden in de loodzware eerste omloop (één tijdfout) nu nul in de tweede manche en treedt in de voetsporen van Kevin Staut die in 2009 de titel won. Zijn Castle Forbes Myrtille Paulois (v. Dollar du Murier) sprong geen balk naar beneden gedurende vijf omlopen en kan met recht als de absolute nummer één van dit kampioenschap bestempeld worden.

Brits/Belgisch succes

Het succes voor de Britten is niet minder groot. Ben Maher had één minder moment in de eerste finaleronde, maar revancheerde zich met BWP’er Cella (v. Cento) op formidabele wijze in de laatste ronde. De foutloze rit was goed voor zilver. Scott Brash zorgde voor een Britse toegift. Hij won met de Waals gefokte Hello Sanctos (v. Quasimodo van de Molendreef) de dagprijs door als enige tweemaal foutloos te blijven en legde beslag op het brons. Na het teamgoud is de medaillecollectie daarmee voor de Britten compleet.

Ondankbare plek voor Bengtsson

Beste papieren voor het brons had Steve Guerdat met Nino des Buissonnets (v. Kannan). De olympische kampioen zag echter een oude kwaal naar boven komen bij zijn gouden paard. Nino was vlekkeloos onderweg, maar besloot het anker uit te gooien op het middelste element van de driesprong. Met nog een balk in de herkansing lag Guerdat uit de race en zakte naar plek acht.
Rolf-Göran Bengtsson vocht tot het laatst om zijn titel te prolongeren. Een knap springende Casall Ask (v. Caretino) is echter nog altijd niet het kampioenschapspaard dat Ninja was en maakte een springfout in de afsluitende driesprong. De Zweed eindigde op de meeste teleurstellende plek, de vierde. De beste combinatie van het zilveren Duitse team, de nationale kampioenen Daniel Deusser en Cornet d’Amour (v. Cornet Obolensky),  kwam op plek vijf terecht, voor Ludger Beerbaum en Chiara (v. Contender).

Nederlands succes was zeer dun gezaaid in deze finale. De beste KWPN’er werd Viking (v. Jacomar), met Michael Whitaker op plek negen. Beste Nederlandse combinatie was de niet meer van start gegane Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi (v. Quidam de Revel) op plek 21. Jur Vrieling en VDL Bubalu (v. Baloubet du Rouet) werden 23ste. (foto: Remco Veurink)

Klik hier voor de uitslag.

 

 

Na afloop van de eerste ronde van de individuele finale op het EK springen is de nodige kritiek te horen op de Duitse parcoursbouwer Frank Rothenberger. Niet zozeer vanwege zijn zware parcours, maar vooral over het bijstellen van de toegestane tijd. Direct na de eerste starter, de Italiaan Moneta met Neptune Brecourt, besloot Rothenberger de tijd met liefst vijf seconden strakker te zetten, van 80 naar 75 seconden.

Joker van het parcours

In een reactie geven Rob Ehrens en Jos Lansink aan dat dit besluit aan de extreme kant was. ‘Tot op heden had hij goed gebouwd, dit had niet gehoeven.’
Ook Maikel van der Vleuten kon deze keuze niet begrijpen. ‘Dat was een blunder van de parcoursbouwer. Dat eerste paard is een heel snel beestje en hij had nog twee combinaties kunnen wachten.’ Over zijn eigen rit, die negen strafpunten opleverde,  vertelde Van der Vleuten: ‘Ik nam vanwege de tijd iets risico naar die steil door deze wat schuin aan te rijden. Maar goed, dan nog hoeft hij hem niet eraf te springen. De fout op de laatste kon gebeuren. Dat was een beetje de joker van het parcours. Ik heb gekozen voor de zes galopsprongen, er waren er ook die zeven reden, maar ook die maakten fouten. Verdi deed zijn beste op de insprong, dook daarna wat op de hand en maakte de fout.’
De springruiter besloot net als Jur Vrieling niet meer in actie te komen in de laatste omloop en beëindigde op plek 21 als beste Nederlander dit kampioenschap. ‘Individueel had ik al geen kans meer. Omdat hij op donderdag zo goed sprong, had ik het gevoel dat ik kans op een dagprijs maakte. Nu dat ook niet meer ging, is het mooi genoeg geweest. Verdi krijgt nu twee weken wat rust en dan ga ik naar de Global Tour van Lausanne.’

Bron: Hoefslag

In de dressuurproeven U25 die ook tijdens het EK in Herning gereden werden behaalde Diederik van Silfhout met Vorst D (Hors la Loi II x Lancelot) gistermiddag in de tweede wedstrijd een vierde plaats. Hij steeg daarmee een plekje ten opzichte van zijn eerdere prestatie, toen hij vijfde werd. Voor zijn tweede proef kreeg de ruiter uit Lunteren 69.341% tegenover 69.825 in de proef van woensdagavond. Daniëlle van Mierlo verbeterde haar positie niet en werd achtste met  66.589%, terwijl ze woensdag nog zevende werd met de zwarte Metall-ruin Ucento BMC (68.509%). De derde deelneemster voor Nederland, Mara de Vries met de voorheen door moeder en dochter Van Baalen gereden O’Jay (Jazz x Formateur) reed naar de tiende en elfde plaats.

Denemarken was heer en meester in deze rubrieken. Winnares van beide proeven was de amazone Nana Skodberg Merrald met Millibar (v. Milan). Tweede werd een oude bekende, de merrie Donna Silver (v. Blue Hors Don Schufro), vorig jaar onder Hans Peter Minderhoud voordat de schimmel begin dit jaar weer werd overgenomen door jeugdruiter Daniel Bachmann.

Uitslag proef U25 dressuurruiters (woensdag)
Uitslag proef U25 dressuurruiters (vrijdag)

 Hoefslag

Zojuist werd bekend dat amazone Sanne Voets met Vedet B (Florestan I x Coctail) zilver heeft gewonnen in Grade III bij de paradressuur. De combinatie scoorde 71,927%. Voets moest als eerste de ring in, dus het was een lange en nagelbijtende zit voordat ze wist of het genoeg zou zijn voor een medaille.

‘De springrubriek voor ons liep nogal uit, waardoor de ring heel onrustig was. Onze ring moest nog geprepareerd worden, Vedet reageerde op die drukke omstandigheden en bij het losrijden kreeg hij op het laatst wat spanning. Ik kon het gelukkig goed laten afvloeien. Volgens mij zag het er spectaculair uit.’

Vanaf het moment dat Voets de piste binnenreed toonde de combinatie een constante en vriendelijke aanleuning. In de sterk uitgevoerde stapreprises vielen de takt, ruimte en regelmaat op. De galop was ook heel sterk en heeft veel sprong. In de draf was er veel impuls, hoewel in de verruimingen de zuiverheid een aandachtspunt is. ‘Ik ben heel tevreden over hoe we de spanning de baas bleven. Het laatste half uur heeft bondscoach Joyce Heuitink me intensief begeleid en me sterk gemotiveerd om te blijven rijden. Soms denk ik dat Vedet het uit zichzelf doet, maar het schopje onder mijn kont van Joyce heeft me gestimuleerd om te blijven rijden en strijden.’

‘Ik zou al blij zijn geweest met een medaille’, aldus de amazone. ‘In Londen was het nét niet. Maar nu zilver, helemaal fantastisch! Vedet was echt fantastisch!’

Gouden medaillewinnares van Londen, Hannelore Brenner uit Duitsland met Women of the World (Walt Disney x Pik Bube) bleef Voets ruim een halve procent voor. Brons ging naar de Française José Letartre met Warina (v. Weltruhm).

Klik hier voor de uitslag EK Paradressuur Grade III.

Om 17:11 rijdt Demi Vermeulen met Vaness (Onze Fons x Caritas) als laatste ruiter van het Nederlandse para equestrian team. Daarna wordt het teamklassement opgemaakt.

Hoefslag/KNHS

Volg ons!

103,175FansLike
0VolgersVolg
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer