EK Aken

Het EK is inmiddels alweer een paar dagen achter de rug. Het meest succesvolle EK ooit voor Nederland, met maar liefst acht medailles, waarvan de helft goud. Het koningsnummer was toch wel de individuele springfinale, waarbij Jeroen Dubbeldam nogmaals zijn briljantie bevestigde door, naast tweevoudig wereldkampioen, ook nog eens de dubbele Europees titel in de wacht te slepen.

Kijk hieronder nog eens de top drie terug:

Foto: Remco Veurink

0 387

Het is uniek wat de Nederlandse ruiters momenteel presteren. Dat concludeert Grand Prix-ruiter, NOS-commentator en analyticus Laurens van Lieren na de goede prestaties bij de EK paardensport in Aken. Nederland eindigde met vier keer goud, één keer zilver en drie keer brons als eerste in het EK-medailleklassement. Het betekende voor Oranje nieuw succes na de Wereldruiterspelen in Caen in 2014.

Toplanden achter Nederland

‘Het is heel uitzonderlijk dat we het momenteel zo goed doen. Vooral bij de dressuur en het springen gaat het erg goed’, aldus Van Lieren. ‘Het is bijzonder dat we grote paardensportlanden als Duitsland en Frankrijk achter ons houden.’

Van Lieren noemt de goede infrastructuur in Nederland als voornaamste reden waarom de prestaties bovengemiddeld zijn. ‘Nederland is compact in vergelijking met andere landen. De KNHS heeft het goed voor elkaar met het nationaal hippisch centrum in Ermelo. Dat zorgt voor een grote mate van concentratie. Daardoor is er een gezonde, onderlinge strijd tussen de Nederlanders. Iedereen stuwt elkaar naar een hoger niveau. Bovendien denken Nederlanders over het algemeen niet al te traditioneel. Daardoor boek je ook vooruitgang.’

Olympische Spelen

De dressuurruiter, die de wedstrijden in Aken van deskundig commentaar voorzag, belooft echter volgend jaar bij de Spelen in Rio geen gouden bergen. ‘Natuurlijk mag je het een en ander verwachten, maar niets is vanzelfsprekend. Vroeger was Anky van Grunsven een zekerheidje, maar zo werkt het nu niet meer. Bij deze disciplines, dressuur en springen, zijn de verschillen heel klein.’

Over de toekomst van de Nederlandse paardensport is hij niettemin positief gestemd. ‘Het is maar de vraag wat iemand als Dubbeldam na de Olympische Spelen van plan is. Maar we hebben capabele bondscoaches voor de drie olympische disciplines eventing, springen en dressuur. Er is genoeg talent, dus dat zit wel goed.’

Bron: NOS.nl

Foto: Remco Veurink

0 871
Jeroen Dubbeldam

Nadat de afgelopen weken zowel Edward Gal en het Nederlandse dressuurteam door magazine ‘Helden’ en het Nederlandse publiek werden uitgeroepen tot ‘Helden van de Week’, zijn ook Jeroen Dubbeldam en de springploeg genomineerd voor deze titel. Afgelopen week wist het kwartet van bondscoach Rob Ehrens al op superieure wijze het goud te winnen in de landenwedstrijd, waarna tweevoudig wereldkampioen Jeroen Dubbeldam ook nog eens de individuele titel opeiste. Reden genoeg voor sportjournaliste Barbara Barend om hen in het zonnetje te zetten.

‘Na het Olympisch goud van 2000 en zijn historische titel bij de Wereldruiterspelen in 2014 was de Europese titel de enige die nog ontbrak op de imposante erelijst van Jeroen. Met Zenith heeft hij wederom een toppaard tot zijn beschikking en liggen zowel hij als de ploeg op koers voor goud in Rio,’ licht Barend de nominatie toe.

Naast ‘onze jongens’ zijn ook wielrenner Dom Dumoulin en zijspanduo Geert Koerts en Bennie Streuer genomineerd.

Klik hier om te stemmen.

Foto: Remco Veurink

0 620

Het EK van 2015 is het EK van Nederland. Met een totaal van acht medailles, waarvan vier keer goud, één keer zilver en drie keer brons, bleek oranje oppermachtig. Hoewel Duitsland met vijftien keer eremetaal de meeste beloningen ontving, weegt het eindresultaat van Nederland, dat in maar liefst drie landenwedstrijden de sterkste was, zwaarder. Engeland finisht met twee gouden en een zilveren medaille op de derde plek. Vandaag werd het koningsnummer van dit EK: de individuele springfinale verreden. Ook hierbij toonde Nederland zich oppermachtig dankzij een weergaloze zege van Jeroen Dubbeldam.

Eindstand Nederland:

GOUD:
Dressuur: landenwedstrijd
Vierspannen: landenwedstrijd
Springen: landenwedstrijd
Springen: individueel (Jeroen Dubbeldam)

ZILVER:
Vierspannen: individueel (IJsbrand Chardon)

BRONS:
Reining: landenwedstrijd
Dressuur: individueel (Hans Peter Minderhoud)
Vierspannen: individueel (Koos de Ronde)

0 1324

Is het nu de ruiter (Jeroen Dubbeldam) of het paard (Zenith) aan het wie het succes is te danken? ,,Het is vooral Dubbeldam”, zei Willy van der Ham, de ‘ontdekker’ van het paard, deze week in Aken. Afgelopen vrijdag wonnen de tweevoudig wereldkampioenen al goud tijdens de EK landenwedstrijd. Vandaag werd hier ook nog de individuele titel bij geteld.

Van der Ham kocht Zenith op jeugdige leeftijd van de fokkers uit Den Ham. ,,Toen de mogelijkheid zich voordeed dat Jeroen op het paard zou komen heb ik daaraan meegewerkt. Hij haalt het optimale uit een paard. Als Zenith bij een andere ruiter terecht was gekomen hadden we misschien nooit meer van het dier gehoord.”

Of Van der Ham meteen zag dat Zenith een wereldtopper zou worden? ,,Ben je gek”, zegt de voormalig topruiter en huidig handelaar. ,,Dat is op jonge leeftijd niet te zien. Natuurlijk zag ik wel enig talent, maar nogmaals, de rest is aan de ruiter.”

Van der Ham is nog voor 25 procent eigenaar van Zenith. Over de waarde laat hij zich niet uit. ,,Twee miljoen, drie miljoen, tien miljoen? Ik weet het niet. Het is maar wat een gek er voor geeft. Het is ook niet belangrijk. Volgend jaar gaat Zenith met Jeroen naar de Spelen.”

Bron: Leeuwarder Courant 

Foto: Remco Veurink

0 2422
Jeroen Dubbeldam Zenith

Jeroen Dubbeldam heeft het voor onmogelijk geachte voor elkaar gekregen. Met zijn sensibele wonderruin SFN Zenith N.O.P. heeft hij na de individuele wereldtitel ook de Europese titel binnengehaald en met twee gouden teammedailles erbij het kwartet gouden plakken volgemaakt. ‘Het is een droom die werkelijkheid wordt’, is de eerste reactie van Dubbeldam. ‘En dat op het voor mij mooiste concours ter wereld. Iets mooiers bestaat er niet! Het is de enige titel die nog miste op mijn palmares. Ik was daarom heel scherp voor deze finale en moest met Zenith vooral rustig blijven. Ik besloot om voor de tweede ronde heel vroeg naar binnen te komen, voordat het applaus losbarstte. Ik had binnen nog even de tijd om hem op zijn gemak te krijgen. Het plan is geslaagd!’

Sensibele Zenith

Tijdens de afsluitende persconferentie kreeg Zenith nog eens alle credits van zijn berijder. ‘Ik heb altijd in hem geloofd, ook al hebben we in het verleden onze problemen gehad. Hij is heel sensibel en dat stelde me zeker voor uitdagingen. Vooral indoor had ik wel eens moeite om de controle te behouden, maar door de jaren heen werd hij meer relaxed en gingen we in elkaar geloven.
Dubbeldam kreeg ook nog de vraag waarom Zenith vandaag niet naar binnen wilde. Hij zei erover: ‘Daarbij zag je hoe sensibel hij is. Eerder deze week explodeerde het publiek bij de rit van Meredith Michaels en Zenith explodeerde ook. Ik snap ook heel goed waarom Edward Gal vorige week later die problemen kreeg met zijn paard toen dat doordraaide in de prijsuitreiking. Ik houd zeker van al dat enthousiasme bij het publiek, maar soms krijgen we daardoor problemen en is het zaak de juiste balans te vinden tussen dat enthousiasme en goed horsemanship. Toch kreeg ik telkens de rust terug bij Zenith, waardoor hij de rest van het werk simpel voor mij maakte.’

De zilveren Grégory Wathelet wist niet de eerste Europese titel voor België binnen te halen. Desondanks was hij een man in bonus en berustte daarmee in de nederlaag: ‘Jeroen was de hele week de beste, simpel. Ik heb zelf de laatste twee maanden veel progressie gemaakt met Conrad. Ik had hier absoluut geen medaille verwacht. Ik heb er wel alles aan gedaan, maar dan moet het ook meezitten.’ Een tegenvaller voor de Waals is de gemiste olympische kwalificatie van zijn land. Mocht hij echter deze resultaten voortzetten maakt Wathelet nog zeker kans op één van de drie individuele tickets voor de Europese ruiters.

Feest bij het SFN

De twee gouden medailles voor Zenith waren tevens (wederom) een prachtige beloning voor het Springpaarden Fonds Nederland (SFN). Voorzitter van de directie Henk Rottinghuis refereerde na afloop nog aan het overlijden van Gerrit Jan Swinkels, eerder directeur van het SFN en één van de grondleggers. ‘Ik weet nog hoe blij Gerrit Jan was in Caen. Wat hadden we hem dit graag gegund. We missen hem nog iedere dag, zeker ook bij het Springpaardenfonds. Laten we maar zeggen dat het ook zijn medaille is. Ik wil verder nog zeggen, bedankt aan alle aandeelhouders dat ze dit paard hebben behouden! We moeten ook aan hun rendement denken, maar we hebben een afspraak gemaakt: eerst sportief rendement en dan pas financieel rendement. Dat sportieve rendement hebben we wederom gekregen. Daar kun je alleen maar van dromen en mag je niet eens wensen na goud op het WK. We gaan niet speculeren op de toekomst, maar we hebben alvast toegezegd dat we hem tot en met Rio voor Jeroen behouden. Ik hoop dat dit ook mensen voldoende overtuigd heeft om opnieuw hun geld in te zetten nu we een nieuw fonds beginnen. Het is toch de moeite waard om Nederlandse ruiters op Nederlandse paarden te houden.’

Bron: Hoefslag

Foto: Remco Veurink

0 4397

Het oranje goudhaantje doet het gewoon opnieuw. Alsof de tijd heeft stil gestaan sinds zijn briljante prestatie op de wereldruiterspelen in Caen (2014) wint Jeroen Dubbeldam met SFN Zenith N.O.P. (v. Rash R) weer goud. Het zilver ging naar de Belg Grégory Wathelet met Conrad de Hus (v. Con Air), het brons was voor de Fransman Simon Delestre met Ryan des Hayettes (v. Hugo Gesmeray). Jur Vrieling werd sterk vijfde met VDL Zirocco Blue N.O.P. (v. Mr. Blue), Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P. (v. Quidam de Revel) eindigen als veertiende.

Het was alsof de hindernissen op schamele hoogte stonden. Zo stuurde de voormalig Olympisch kampioen, regerend tweevoudig wereldkampioen en Europees teamkampioen Zenith foutloos rond door beide manches van vandaag. In de eerste omloop beet menige combinatie zich stuk op de moeilijke opgaven van parcoursontwerper Frank Rothenberger. Met name de afstand tussen de 3m40 brede sloot en de opvolgende driesprong bleek een scherprechter. Net als in de landenwedstrijd was Zenith niet van plan om zich zonder slag of stoot in de ring te begeven. Steigerend en achteruit lopend ging de zoon van Rash R het gevecht aan met zijn ruiter. Dubbeldam bleef echter kalm en toonde op en top horsemanship door het paard met rust alsnog de ring in te bewegen. De concentratie was snel terug en met een sterk staaltje ruiterij voltooide de man uit Weerselo het parcours.

Koploper Sergio Alvarez Moya (Spanje) boekte vervolgens een kostbare fout met zijn attente Carlo, waardoor Dubbeldam aan kop ging van het klassement. Jur Vrieling en VDL Zirocco Blue N.O.P. (v. Mr. Blue) kregen een pechfout te verduren op de tweede hindernis, terwijl Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P. (v. Quidam de Revel) acht strafpunten bijgeschreven zagen.

Briljantie ten top

In de tweede omloop revancheerde ‘Vleut’ zich door een uitstekende foutloze ronde te noteren. Met een eindtotaal van 13.85 strafpunten was er voor hen de uiteindelijke veertiende plek. Ook Vrieling en Zirocco hielden het hout boven, maar kregen wel een tijdstrafpunt op het conto. De druk werd nog even op Dubbeldam gezet toen Wathelet zijn tweede nulrondje met zijn Holsteinse geweldenaar neerzette, maar deze druk lijkt op het fenomeen uit Weerselo geen vat te krijgen. Zijn moment was daar en hij greep het met Zenith. Een steilsprong rammelde gevaarlijk in de lepels, maar bleef liggen. Met knap schakelwerk en uiterste controle wist het duo het parcours opnieuw zonder problemen te voltooien. Een totaal van slechts 3.68 strafpunten en de enige combinatie zonder springfout betekende goud! Een onnavolgbare prestatie voor de nuchtere ruiter, die zich net als in Caen wederom geëmotioneerd toonde.

Geschiedenisboekjes

Het resultaat was er ook een voor de geschiedenisboekjes. Dubbeldam volgt na 38 jaar Johan Heins op als laatste Europese kampioen van Nederlandse bodem. Voor de laatste ruiter die zowel de Olympische, wereld- als Europese titel wist te veroveren, moeten we zelfs terug naar de jaren vijftig toen de Duitser Hans Günther Winkler heerste. De Fransman Eric Navet was in 1991 de laatste die naast de wereldtitel (1990) het jaar erna ook de Europese titel won. Hij werd echter nooit Olympisch kampioen en voorzag zijn twee titels ook niet van twee gouden teammedailles.
Dankzij het goud van Dubbeldam won Nederland tevens het medailleklassement op dit EK en dat was voor ons land voor het eerst in de geschiedenis op een gecombineerd paardensportkampioenschap.

Lees hier de eerste reactie van Jeroen Dubbeldam.

Klik hier voor de indviduele einduitslag. 

Hieronder het liveverslag zoals dat vandaag op onze site te volgen was:

Tweede manche

Jeroen Dubbeldam en Zenith moeten het EK-huzarenstukje van Nederland afmaken. Met 2.68 strafpunten kan de combinatie zich een tijdfout permitteren. De donkere steilsprong wordt aangeraakt, maar blijft als door een wonder op zijn plek. In een volmaakt ritme en perfecte controle blijft Dubbeldam rustig doorrijden richting de finish. Nog twee hindernissen en dan komt de ontlading. Ja! Jeroen Dubbeldam mag zich na tweevoudig wereldkampioen ook nog eens Europees kampioen noemen!

Gregory Wathelet en Conrad de Hus gaan op jacht naar een medaille. De Belgische combinatie bleef eerder al fantastisch foutloos en ondanks dat hier en daar een balk rammelt, blijft het allemaal liggen. Dit betekent een zilveren medaille voor Wathelet!

Sergio Alvarez Moya en Carlo gingen voor aanvang van de eerste omloop nog aan de leiding, maar de Spaanse combinatie maakte in de eerste omloop een dure fout. De altijd attente Carlo toont nog zeer fris en gretig. De inmiddels beruchte Liverpool wordt moeiteloos overwonnen, maar de brede oxer voor de muur kost hen een fout. 9.47 strafpunten voor Moya.

Simon Delestre en Ryan des Hayettes moeten de eer van de Fransen redden. Met 6.67 strafpunten scheelt het minder dan een balk met Jeroen Dubbeldam. De scores van de bovenste vier liggen dus zeer dicht bij elkaar. De vosruin steekt hier en daar gevaarlijk de benen tussen de balken. Met een strafpunt voor tijdsoverschrijding komt voor hen het eindtotaal op 7.67 strafpunten.

Pénélope Leprevost en Flora de Mariposa waren in de openingsrubriek van dit EK de beste combinatie. De Franse combinatie komt af en toe dicht onder de sprong, maar weet zich toch iedere keer opnieuw te redden. Een foutloze ronde en met exact 8 strafpunten gaan zij aan de leiding.

Jur Vrieling en VDL Zirocco Blue N.O.P. ontvingen een pechfout op hindernis twee in de eerste ronde. Op de driesprong rammelt de laatste hindernis, maar alles blijft liggen. De schimmel lijkt nog over voldoende vermogen te beschikken. Geen springfouten, maar een strafpunt wegens tijdsoverschrijding brengt het eindtotaal op 9.29 strafpunten. Een prima rit voor het duo.

Ludger Beerbaum en Chiara maakten in de eerste omloop een fout op de sloot. Nu gaat het al mis op de eerste hindernis! Een misrekening laat de balk rammelen en die komt ook inderdaad omlaag. Het duo weet de focus terug te vinden, maar het EK is ook voorbij voor deze combinatie. 12.75 strafpunten.

Joe Clee en Utamaro d’Ecaussines komen in de problemen op de Liverpool, een tweevoudige overbouwde sloot. De kleine Utamaro aarzelt even op de tweede hindernis en knalt vervolgens dwars door de hindernis heen. Met 5 strafpunten bijgeteld een deceptie voor de Brit.

Landgenoten Christian Ahlmann en Taloubet Z verschijnen direct na Michaels-Beerbaum in de ring. Het publiek is muisstil terwijl de combinatie zonder kleerscheuren door de finish galoppeert. 9.56 strafpunten in totaal.

Thuisamazone Meredith Michaels-Beerbaum is ultrapopulair en zeker op eigen bodem. De handen gaan dan ook wederom flink op elkaar. In het zadel van de reusachtige over oneindig vermogen beschikkende Fibonacci komt de Duitse moeiteloos door de Liverpool hinderniscombinatie. Een uitstekende nulronde voor Meredith en met 10.09 strafpunten neemt zij de leiding over.

Kevin Staut (Frankrijk) en Reveur de Hurtebise waren in de eerste manche goed voor de eerste nulronde. Ook in de tweede omloop blijft alles keurig boven.

De 19-jarige Bertram Allen verschijnt met Molly Malone V als laatste combinatie voor Ierland in de ring. Met uiterste precisie stuurt Allen zijn schimmel door de driesprong en de imposante steilsprongen. Een knappe ronde zonder springfouten, maar toch een tijdstrafpunt erbij. De eindscore van Bertram bedraagt 14.06 strafpunten.

Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P. ontvingen acht strafpunten in de eerste manche. Van der Vleuten is dan ook uiteraard op zoek naar revanche. Hier en daar worden balken getoucheerd, maar het hout blijft nog boven. Een keurige foutloze ronde voor het Nederlandse duo, waarmee zij met een flinke bok en 13.85 strafpunten afscheid nemen van dit EK.

Denis Lynch en All Star melden zich namens Ierland. Direct volgt een inschattingsfout op de eerste hindernis, met een balk in de benen tot gevolg. Diverse andere hindernissen rammelen, maar blijven verder intact. Vier strafpunten en een totaalscore van 14.45 strafpunten.

Douglas Lindelöw staat met Casello momenteel op 14.84 strafpunten en het duo moet dus flink aan de bak. De vos toont nog opvallend fris, maar komt niet goed uit op de steilsprong na de muur. Daardoor maakt de combinatie onvoldoende hoogte en boekt een fout. Met nog een tijdstrafpunt eindigt het duo op vijf strafpunten en 19.84 strafpunten in totaal.

Jaroslaw Skrzyczynski mag voor Polen met Crazy Quick vijf strafpunten bijtellen, waarna Henrik von Eckermann en Cantinero de baan betreden. De Zweed weet het hoofd koel te houden en voltooit de ronde foutloos!

Na een superspannende eerste manche, waarbij Maikel van der Vleuten en Jur Vrieling teleurstellend presteerden, maar Jeroen Dubbeldam de Nederlandse eer hoog hield met een geweldige foutloze ronde, gaat de tweevoudig wereldkampioen aan kop in het tussenklassement. De 25 combinaties verschijnen wederom in omgekeerde volgorde aan start voor het tweede gedeelte. Daniel Deusser zal voor Duitsland niet meer in de ring komen. Zijn Cornet d’Amour blijkt na de rit bloed aan de flanken te hebben, waardoor diskwalificatie volgt voor het duo. Ben Maher (Engeland) en Eduardo Alvarez Aznar (Spanje) laten eveneens verstek gaan.

Eerste omloop

Koplopers Sergio Alvarez Moya (Duitsland) en de attente Carlo zijn de laatste starters in deze manche. De combinatie gaat vol gas over de sloot, maar komt, net als veel voorgaande combinaties, niet voldoende terug voor de driesprong. Het eerste obstakel komt naar beneden en met vier strafpunten voor Moya gaat Jeroen Dubbeldam aan kop!

Jeroen Dubbeldam en SFN Zenith N.O.P. moeten het gaan doen voor Nederland. Zenith weigert, net als bij de landenwedstrijd, de ring te betreden en steigert diverse keren. Uiteindelijk lukt het Jeroen om zijn paard toch onder controle te krijgen. De omroeper maant het publiek tot rust en Jeroen kalmeert Zenith, terwijl de klok al loopt. De focus is terug en het eerste gedeelte verloopt zonder problemen. Zowel de sloot en de tricky driesprong worden moeiteloos overwonnen. Op superieure wijze maakt het duo korte metten met het loodzware parcours. Met slechts 2.68 strafpunten gaat Dubbeldam aan de leiding!

Zwitser Romain Duguet komt aan start met Quorida de Treho. De apart springende Quorida slaat de achterbenen de laat uit op de tweede hindernis van de driesprong, waardoor de balk valt. Daarna nog een fout op de laatste lijn. Acht strafpunten.

Pénélope Leprevost en haar razendsnelle Flora de Mariposa gaan onstuimig van start. Na het gas geven op de sloot krijgt de Franse amazone haar paard niet meer goed in het gareel voor de driesprong. Een fout op de eerste sprong. Verder blijft alles liggen. Eveneens vier strafpunten voor dit duo.

Het is de beurt aan Jur Vrieling en VDL Zirocco Blue N.O.P. De zoon van Mr. Blue maakt direct een pechfout op hindernis 2, waar tot nu toe nog niet eerder problemen op waren. De tricky driesprong blijft knap overeind. Met 77.96 seconden blijft het duo nipt binnen de tijd. Een tussenscore van 8.29 strafpunten.

Ludger Beerbaum en Chiara zijn de hoogst geklasseerde Duitse combinatie in dit koningsnummer. Chiara rekt zich niet genoeg uit voor de sloot, waardoor een fout wordt geboekt. De eerste hindernis van de laatste lijn rammelt gevaarlijk, maar blijft overeind. Met vier strafpunten lijkt ook een medaille voor Duitsland ver weg.

Voor België mag voormalig Gregory Wathelet een poging wagen. In het zadel van de tienjarige Conrad de Hus overwint de Belg met veel schakelvermogen de driesprong. Een fenomenale foutloze rit van Wathelet zorgt ervoor dat het duo met 5.04 strafpunten momenteel aan de leiding gaat.

Ben Maher en Diva II als eerste combinatie in de baan voor Engeland. De driesprong is duidelijk de scherprechter, want ook deze routinier maakt een fout op deze combinatiesprongen. Deze keer is het ’t tweede obstakel dat voor problemen zorgt. Hierna volgt nog een fout, waarna de ruiter afdruipt met acht strafpunten.

Christian Ahlmann en Taloubet Z gaan aan de slag namens Duitsland. De combinatie kan na de sloot niet voldoende terugkomen en maakt eveneens een kostbare fout op de moeilijke lijn met de driesprong. Ook voor hen vier strafpunten.

Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P. als eerste duo in de baan voor Oranje. De jonge routinier kijkt in opperste concentratie rond en spoort dan zijn paard aan voor de klus. De tricky hindernis 3 wordt zonder problemen overwonnen. Verdi springt te plat over de eerste hindernis van de driesprong, waarna de bovenste balk naar beneden klapt. Ook in de laatste lijn valt het hout, waardoor het duo vandaag acht strafpunten mag bijtellen en met 13.85 in theorie geen kans meer maakt op een podiumplek.

De handen gaan op elkaar voor Meredith Michaels-Beerbum en Fibonacci. De Duitse stuurt haar tienjarige grootramige Fibonacci de ring binnen. Met enorm vermogen springt de schimmel over de sloot, maar daardoor kan Meredith haar paard niet meer op tijd terug nemen voor de driesprong. Daar maakt de combinatie dan ook een fout.

Simon Delestre en Ryan des Hayettes staan voor Frankrijk momenteel op de vijftiende plaats. In vliegende vaart weet Delestre zijn kleine vos door het parcours te sturen, waarbij al het hout boven blijft en Delestre flink omhoog klimt in het tussenklassement.

Denis Lynch en All Star verschijnen alsnog in de baan. De Ier stuurt zijn krachtig springende Argentinus-zoon foutloos door het eerste gedeelte van het parcours, maar maakt een misrekening op de derde hindernis van de driesprong.

Andreas Schou (Denemarken) en Lenardo der Kleine boeken een uitstekende foutloze ronde, waardoor zij momenteel virtueel de leiding nemen.

Voormalig wereldbekerwinnaars Daniël Deusser en Cornet d’Amour betreden als eerste thuiscombinatie de baan. Ook zij maken een fout op de tweede hindernis van de driesprong, wat aangeeft dat de afstanden tussen deze obstakels erg lastig valt. Even later valt er opnieuw hout naar beneden, waardoor zij met acht strafpunten definitief van het podium geschrapt kunnen worden.

Het Ierse wonderkind Bertram Allen en toppaard Molly Malone V zouden in theorie weinig moeite moeten hebben met dit parcours. Na de drie voorgaande parcoursen oogt de AES schimmelmerrie nog altijd gretig. Wegens een vroege afstand op de eerste hindernis van de driesprong, komt de combinatie niet goed uit op de tweede hindernis en klapt een balk naar beneden. Vier strafpunten.

Inmiddels is het gaan regenen. Denis Lynch (Ierland) en All Star zouden nu in de baan moeten verschijnen, maar laten vooralsnog verstek gaan.  Douglas Lindelöw en Casello zijn de tweede combinatie voor Zweden. Het duo maakt een fout op de FEI oxer, maar komt verder moeiteloos door het parcours. Wegens tijdsoverschrijding noteert Lindelöw vijf strafpunten.

Fransman Kevin Staut en de sBs gefokte Reveur de Hurtebise HDC gaan gecontroleerd van start. Na de reusachtige sloot van 4.20 meter is het flink terugnemen voor de tricky driesprong. Ook deze worden door de combinatie goed gereden. Staut en Reveur zijn goed voor de eerste foutloze ronde van vanmiddag.

Henrik von Eckermann en Cantinero trappen af. De Zweed kreeg direct in het begin al een te maken met een pechfout op hindernis 3, een oxer met schuine balken.

Vanmiddag om 16:00 uur ging het koningsnummer, de individuele springfinale van start als afsluiter van dit gecombineerde EK in Aken. Na de prachtige gouden medaille in de landenwedstrijd, mogen drie Nederlandse combinaties zich vanmiddag melden voor de laatste wedstrijd. Parcoursontwerper Frank Rothenberger heeft opnieuw voor een flinke opgave gezorgd, met als klapper een zeer moeilijke laatste lijn met een oxer van maar liefst 2 meter breed. De toegestane tijd in de eerste omloop is 78 seconden.

De beste 25 ruiters zullen in omgekeerde volgorde de baan betreden, wat betekent dat Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P. als veertiende combinatie in de ring komen, gevolgd door Jur Vrieling en VDL Zirocco Blue N.O.P met startnummer 21. Jeroen Dubbeldam en SFN Zenith N.O.P. staan momenteel op de tweede plaats en verschijnen dus als één na laatste duo in de baan. Spanjaard Sergio Alvarez Moya gaat met Carlo momenteel aan de leiding.

Foto: Remco Veurink

 

0 623

In de schaduw van de gouden Jeroen Dubbeldam rondde Jur Vrieling een geweldig kampioenschap passend af door met VDL Zirocco Blue N.O.P. (v. Mr. Blue) individueel vijfde te worden. Een smetje op zijn prestatie was de ogenschijnlijk onnodige fout op de niet selectieve hindernis twee in de eerste manche. Het kostte de ruiter die zelf nooit eerder zo goed presteerde in een individuele finale op een groot kampioenschap een medaille. Vrieling: ‘Zirocco sprong vandaag nog beter dan in de landenwedstrijd. Fenomenaal. Hij vervangt Bubalu geweldig, maar wat zaten we dichtbij een medaille. Ik was misschien iets teveel met de tijd bezig om deze te halen in de eerste manche en had een galopsprong meer kunnen maken, maar als ik heel eerlijk ben was het ook wel een schijtfout. Aan het voorkomen van die tijdfouten moeten we nog werken richting Rio. Ik moet hem nog iets sneller zien te krijgen. Verder sprong Zirocco ongekend! En Jeroen was ook extreem. Zo rustig als hij blijft, zo cool en zoals hij het dan afmaakt, fantastisch.’

Bron: Hoefslag

0 714

De EK strijd is voorbij voor Daniel Deusser en Cornet d’Amour. De voormalig wereldbekerwinnaars werden voor aanvang van de wedstrijd genoemd als één van de favorieten, maar maakten in het parcours van vandaag twee dure fouten, waardoor zij op een tussenscore van 15.09 strafpunten en een voorlopige 21ste plek stonden. Na de rit werd op het losrijterrein bloed aan de flanken van de schimmel ontdekt. Vanwege de bloedregel betekent dit automatisch uitsluiting voor het duo.

Jeroen Dubbeldam en SFN Zenith N.O.P. gaan na een formidabele ronde aan de leiding in de tussenstand. Over enkele ogenblikken gaat de strijd verder met de tweede manche.

Foto: Remco Veurink

Volg ons!

0FansLike
0VolgersVolg
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer