CHIO Aken 2013
CHIO Aken: Wereldfeest van de Paardensport.

Hoewel hij gisteren nog op fantastische wijze de Grote Prijs van Aachen op naam schreef, is Big Star niet uitgeroepen tot het beste paard van CHIO Aachen 2013. Deze eer gaat namelijk naar Orient Express HDC (v. Quick Star), die in de loodzware proef tot een uitstekende derde plaats kwam onder Fransman Patrice Delaveau.

Orient Express verzamelde in de landenwedstrijd elf punten en door de derde plaats in de Grote Prijs kwamen hier nog vijftien punten bij. Daarmee staat hij bovenaan de lijst van Hans Günter Winkler. Palloubet d’Halong, tweede in de Grote Prijs onder Janika Sprunger, behaalde 23 punten en staat hiermee op de tweede plaats, gevolgd door de ex aequo geklasseerde Balloon (Shane Breen), Cornet d’Amour (Daniel Deusser) en London (Gerco Schröder). Dit drietal kwam allen tot 22 punten. London sprong als enige dubbel foutloos in de loodzware landenwedstrijd, maar miste het vuur in de afsluitende Grote Prijs.

Codex One behaalde onder Christian Ahlmann 21 punten, gevolgd door Cella, het toppaard van Ben Maher, Chiara (Ludger Beerbaum) en Exquis Walnut de Muze (Harrie Smolders). Deze drie sprongen allen naar twintig punten. Tenslotte vinden we op de tiende plaats dan toch de winnaar van de Grote Prijs: Big Star (18 punten).

Ruiters

De prijs voor beste springruiter ging met 36 punten naar Ludger Beerbaum (Duitsland). Landgenoot Daniel Deusser streek 29 punten op en eindigde hiermee op de tweede plaats, samen met Shane Breen (Ierland), die hetzelfde aantal punten behaalde. De vierde plaats was voor Gerco Schröder (28 punten). Christian Ahlmann (Duitsland) finishte met 26 punten op de vijfde plaats, net als Patrice Delaveau (Frankrijk) en Janika Sprunger (Zwitserland). Ben Maher (Engeland) noteerde met 23 punten de achtste plaats. Hans-Dieter Dreher (Duitsland) en Harrie Smolders delen samen met 20 punten de negende plaats. Nick Skelton (Engeland) vinden we naast Werner Muff (Zwitserland) terug op de elfde plaats.

Klik hier voor de lijst met beste springpaarden.

Klik hier voor de lijst met beste springruiters.

 

Foto: Remco Veurink

Harrie Smolders eindigde zojuist als beste Nederlander op plek tien in de Grote Prijs van Aken. Zijn Walnut de Muze (foto) sprong twee ronden lang indrukwekkend, maar maakte net die ene fout teveel. Smolders: ‘Helemaal verklaren kan ik die fout niet. We kwamen mooi in balans en in het ritme naar die oxer, balen dat die balk dan toch valt. Daarna pakte ze het ook weer prima op. Veel sneller kon ik ook niet. Ik rijd ze op een hackamore en verlies ook mogelijk teveel controle als ik te hard ga. Jammer dat er niet meer inzat, zeker nadat ze foutloos was in die loodzware eerste ronde. Ze sprong super, maar je kunt je niets veroorloven. Je moet buitenaards zijn om hier vooraan te staan.’

Onverklaarbaar

Marc Houtzager kende een ongelukkige tweede ronde. Tamino, nog soeverein foutloos in de eerste manche, ging drie keer in de fout. Houtzager: ‘Voor het gevoel sprong hij in de tweede manche ook super, wel heeft hij natuurlijk die landenwedstrijd in de benen. De eerste fout op hindernis drie is voor mij onverklaarbaar. Die had hij niet hoeven te maken. De laatste lijn overreed ik mezelf wat, waardoor twee keer de balk viel.’

London leek leeg

Gerco Schröder behoorde op voorhand tot de grote favorieten met London. Het pakte echter anders uit met een opgave halverwege het parcours. Schröder: ‘London was in het parcours niet zoals ik hem ken. Hij sprong op het voorterrein nog wel goed, op hindernis één was het gevoel al iets anders. Daarna pakt hij het even goed op, maar daarna leek hij leeg te zijn. Ik miste de drang, die hij normaal wel heeft. Natuurlijk had hij al het nodige gelopen, maar normaal wordt hij daar zeker niet minder van. Op de Olympische Spelen werd hij alleen maar beter en gaf hij het gevoel alsof hij op het eind nog een ronde kon. Ik geef hem nu eerst even rust, waarna ik volgens de planning de Global Tour wil rijden in Chantilly.’ (foto: Remco Veurink)

Bron: Hoefslag

Nick Skelton is met zijn springfenomeen Big Star (foto, Quick Star x Nimmerdor) winnaar geworden van de Grote Prijs van Aken. De Brit incasseerde 330.000 euro met deze prestigieuze overwinning.
In een barrage met drie combinaties beet Janika Sprunger met Palloubet d’Halong (v. Baloubet du Rouet) het spits af. De Zwitserse was sterk onderweg, maar kwam niet fijn de dubbel in en weer uit, waardoor de balk op de uitsprong viel. Haar tijd: 53,48sec. Nick Skelton was vervolgens aan de beurt. Hij haalde niet het onderste uit de kan, moest zelfs flink op de rem richting de dubbel, zwaaide uit naar de een na laatste hindernis, maar hield wel de nul in 56,41sec.
Laatste kandidaat Patrice Delaveau was sneller onderweg met Oriënt Express HDC. Zijn fout halverwege de lange barrage maakte echter aan alle illusies een einde. Meer dan plek drie zat er voor de Fransman niet in met de tweede nakomeling van Quick Star (v. Galoubet) in deze barrage en zelfs de derde kleinzoon van de Franse legende Galoubet.

Janika amper geboren

Nick Skelton won met het fokproduct van de Nederlander Cees Klaver voor de vierde keer in zijn carrière de Grote Prijs van Aken. Hij had er deze keer wel even op moeten wachten. ‘Het is volgens mij 25 jaar geleden. Ik denk dat Janika amper geboren was’, aldus Skelton. ‘Ik heb haar barrage nog gezien voordat ik de ring inging. Ik wist dat de dubbel de scherprechter was. Daar nam ik de tijd, weliswaar iets teveel, waarna ik ook erg ruim uitkwam bij die laatste steil, maar het was foutloos en daar ging ik voor.’
De 56-jarige Skelton ligt met zijn overwinning op pole position voor de Rolex Grand Slam. Deze wedstrijdenreeks van drie, met een jackpot van één miljoen euro, krijgt een vervolg in Calgary, tijdens de Masters. Voor Skelton is het zaak zijn wedstrijden met Big Star selectief uit te kiezen. Hij wilde zich niet uitlaten over de vraag of hij met de nog altijd maar tienjarige KWPN-hengst inzet op het Europees Kampioenschap. ‘Ik heb met Big Star maar één Grand Prix-paard. Ik zal mijn wedstrijden dus zorgvuldig moeten uitpikken. Daar ga ik de komende weken over na denken. Ik wil hem graag heel houden richting Rio 2016.’

Zoveel kwaliteit

De Zwitserse Janika Sprunger was de verrassing van vandaag, al heeft haar Palloubet zoveel kwaliteit dat een resultaat als dit er aan zat te komen. ‘Dit is toch wel mijn mooiste succes in een Grote Prijs op dit niveau’, vertelt de Zwitserse, die 200.000 euro als ‘troostprijs’ kreeg. ‘Ik moest als eerste in de barrage en wist hoe snel die twee heren zijn. Eigenlijk was ik al blij dat ik in de top drie zat. Ik had niks te verliezen, maar had op de dubbel inderdaad wat gas terug moeten nemen.’

Grootste tegenvaller

In de eerste manche had parcoursbouwer Frank Rothenberger direct een killer parcours voorgeschoteld aan de aanwezige wereldtop. De steilsprongen stonden op de maximale hoogte (1m60) en de oxers op maximale hoogte en breedte (1m90). Het zwaartepunt zat vooral in de beruchte overbouwde dubbelsprong en in de zeer delicate driesprong, die het maximale aan vermogen en techniek van het paard én rijkunst van de ruiter vroeg. Tot slot was ook de tijd een ware scherprechter. Slechts acht van de veertig combinaties slaagden erin alle obstakels feilloos te nemen. Hieronder voor Nederland Marc Houtzager met Sterrehof’s Tamino (v. Numero Uno) en Harrie Smolders met Exquis Walnut de Muze (v. Nabab de Rêve).
De grootste tegenvaller kwam van laatste starter Gerco Schröder en zijn eerder deze week nog zo imponerende London (v. Nabab de Rêve). De lucht leek er nu uit bij de Belgische wonderhengst en na drie relatief vroege springfouten besloot Schröder de handdoek in de Akense ring te werpen.

Beste Nederlander

Maikel van der Vleuten wist zich door het afhaken van Schröder op de valreep te plaatsen voor de tweede omloop.  VDL Groep Verdi (v. Quidam de Revel) ging al vroeg in de fout in het opnieuw volwaardige, zware parcours met twaalf hindernissen en vijftien sprongen, waarin de tijd minder strak stond. Het bleef echter bij deze springfout, waardoor het duo op negen strafpunten totaal uitkwam. Houtzager stelde vervolgens teleur met Tamino. Ook bij de Numero Uno-zoon leek het beste eraf. Na een fout op hindernis drie kwam dit vooral tot uiting in de lijn van hindernis tien en elf, waar tweemaal een balk viel. Met een eindtotaal van twaalf eindigde Houtzager net achter Van der Vleuten op plek 17.
Beste Nederlander in deze Grote Prijs van Aken werd Harrie Smolders op plek tien. Hij ging eveneens in de fout op hindernis drie, maar Walnut hield het hierbij.

Klik hier voor de uitslag.

Bron: Hoefslag

Halverwege de lange rit, die de Grote Prijs van Aken heet, liggen Harrie Smolders en Marc Houtzager nog op koers. Met hun toppaarden Exquis Walnut de Muze (v. Nabab de Rêve) en Sterrehof’s Tamino (foto, v. Numero Uno) behoren beide Nederlanders tot de acht foutlozen uit de eerste ronde.

In groot contrast hiermee stond het optreden van Gerco Schröder en London. De op voorhand als favorieten ingeschaalde combinatie kwam niet eens tot aan de driesprong. London, bij wie de kracht en vechtlust leek te ontbreken, sprong al vroeg in het parcours een balk naar beneden, waarna er nog twee volgden.
Het uitvallen van Schröder betekende dat Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi (v. Quidam de Revel) zich nog net plaatste voor de tweede ronde (beste achttien). Leon Thijssen en Tyson beëindigden met dertien strafpunten het loodzware parcours, waarin de overbouwde dubbel watersprong en driesprong de scherprechters waren.

De overige zes foutlozen zijn: Beezie Madden/Cortes ‘C’, Nick Skelton/Big Star, Janika Sprunger/Palloubet d’Halong, Patrice Delaveau/Oriënt Express HDC, Christian Ahlmann/Codex One en Ben Maher/Cella.

 

Helen Langehanenberg heeft, zoals werd verwacht, haar drieklapper volgemaakt. Ze won zojuist met Damon Hill NRW (v. Donnerhall) de Kür op muziek en deed dit in een score van 85,3%, goed voor 43.000 euro aan prijzengeld.
Langehanenberg won eerder al de Grand Prix en de Spécial met grote voorsprong en bleek ook nu een maatje te groot voor de concurrentie. Deze werd aangevoerd door landgenote Isabell Werth met Don Johnson (v. Don Frederico). Werth zette haar stijgende lijn vanaf de Grand Prix voort en kwam na een derde plek in de Special nu met 82,08% op plek twee terecht.

De Denen gaven eveneens een passend slotakkoord aan deze voor hen succesvolle editie van Aken. Nathalie zu Sayn Wittgenstein (Digby), Anna Kasprzak (Donnperignon) en Andreas Helgstrand (Akeem Foldager) namen de plekken drie tot en met vijf in beslag en toonden aan dat er met de thuisrijders later dit seizoen rekening gehouden moet worden op het EK.

Voor Nederland rondde Daniëlle Heijkoop haar Akense avontuur op gepaste wijze af. De jonge amazone kwam met Kingsley Siro op plek negen terecht (75,10%). Diederik van Silfhout belandde als tweede geplaatste Nederlander voor de Kür met Vorst D op plek twaalf (72,83%). (Foto: Remco Veurink)

Klik hier voor de uitslag.

Bron: Hoefslag

Diederik van Silfhout en Daniëlle Heijkoop, de twee youngsters van het Nederlandse team, hebben hun wedstrijd in Aken op gepaste wijze afgesloten in de Kür op muziek. Heijkoop piaffeerde met Kingsley Siro (v. Gribaldi), onder begeleiding van muziek van Prince, dat het lieve lust was. Naast dit onderdeel waren hoogtepunten de strakke overgang van verzamelde galop naar piaffe en de zeer fijn gesprongen wisselseries. Enkel de rechter pirouette was aan de grote kant en Siro zou nog wat meer open in de aanleuning mogen zijn.

Ook kritisch

Heijkoop heeft zich afgelopen week met haar prestaties op de kaart gezet in het internationale veld en er lijkt dit seizoen nog een mooi vervolg voor haar in te gaan zitten. Zelf was ze na afloop tevreden, maar, zoals het een ware sporter betaamt, ook kritisch: ‘Ik baal wel een beetje, aangezien ik het eerste stuk iets voorliep op de muziek. Dat was lastig rijden. Het tweede gedeelte van mijn Kür vond ik het fijnste, al kwam ik ook bij de rechterpirouette wat voor, waardoor ik die iets groter reed. Maar ja dat kost dan ook weer punten. Ik heb deze Kür pas voor de tweede keer gereden, de eerste keer op Indoor Brabant paste het perfect. Ik ben wel zeer tevreden over mijn wedstrijd hier. Ik heb fijn gereden, goede percentages behaald en heb ook nog verbeterpunten waar ik aan kan werken.’

Fijn doortrekken

Heijkoops leeftijdsgenoot Van Silfhout sloot de eerste groep in de ochtend af door met Vorst D (v. Hors la Loi II) 72,83% te scoren. Van Silfhout reed een gedurfde Kür, die eigenlijk geschreven is voor Popeye. Hij rondde het geheel vrij foutloos en met de nodige expressie af, al kunnen sommige onderdelen, waaronder de pirouettes, nog meer bevestigd worden. De 25-jarige Van Silfhout vertelde na afloop: ‘Het voelde goed aan, de eerste lijn met passage en piaffe verliep goed. Hij bleef super fijn doortrekken in de draf, alleen het galopwerk voelde iets minder aan in vergelijking met de Spécial. Als we kijken naar hoe ik donderdag in de Grand Prix begonnen ben, kan ik niet meer dan tevreden zijn. Het halen van de Kür, in dit veld, was toch wel een streven en dat met een nog een groen paard op dit niveau.’

Talentvolle hengst

Ook met een ander, nog groener paard, kwam Van Silfhout in actie in Aken. Met deze Arlando (v. Paddox) kende hij een ongelukkig einde in de openingsproef van de U25-rubrieken, maar volgde een fijne, foutloze Kür als afsluiter. Volgens de geruchten wordt er op het moment getrokken aan de talentvolle KWPN-hengst van de familie Both. Van Silfhout: ‘Het is allemaal vlug gegaan de laatste tijd. We hebben een goed contact met de eigenaren en hebben afgesproken na Rotterdam en Aken rond de tafel te gaan zitten.’ (foto: Remco Veurink)

Bron: Hoefslag

Het Nederlandse vierspanteam van bondscoach Harry de Ruyter  heeft voor de zevende (!) keer op rij goud gewonnen in de landenwedstrijd van Aken. Koos de Rond eindigde als beste Nederlander op de prachtige tweede plaats, achter regerend wereldkampioen Boyd Exell uit Australië. Theo Timmerman werd vijfde, IJsbrand Chardon eindigde, mede door het gemis van drie van zijn toppaarden, op de teleurstellende zevende plaats.De Nederlandse vierspanrijders namen de leiding na de dressuur en gaven deze positie gedurende de zware wedstrijd in Aken niet meer uit handen.

‘Theo reed een goede, degelijke dressuurproef,’ aldus De Ruyter. ‘Hij reed gedurfd en liet veel schwung zien.’ Timmerman eindigde in dit onderdeel als derde achter winnaar Chester Weber en de als tweede geplaatste Boyd Exell. Ook Koos de Ronde reed een goede proef, waar wellicht wat meer in had gezeten.

De door de hevige regenval zeer drassig geworden bodem resulteerde in een zware marathon op zaterdag, die werd bezocht door 37.000 bezoekers. De marathon telde mee voor zowel het individuele-als het landenklassement waarbij de beste rijders van de individuele stand na dressuur en vaardigheid als laatste van start gingen.
Koos de Ronde stond na de dressuur en de vaardigheid op de derde plaats, maar had er vantevoren een hard hoofd in of hij het gat met leider Chester Weber en de als tweede geplaatste Boyd Exell kon dichtrijden. ‘Het verschil van bodemomstandigheden tussen de eerste en de laatste deelnemer was enorm,’ vertelt Koos de Ronde. ‘Daardoor was het moeilijk om te accelereren. Maar met Nietje en Santana als achterspan had ik veel power en kon ik alles volgens planning rijden.’ De Ronde werd tweede in de marathon, die werd gewonnen door de Duitser Michael Brauchle en passeerde in de eindrangschikking Chester Weber, voor wie hij af en toe als navigator fungeert in de marathon als hij zelf niet hoeft te rijden.
Het is de tweede keer op rij dat De Ronde tweede wordt in Aken achter Exell. Weber slaagde er niet in zijn leiding te behouden en zakte naar de derde plaats.
Theo Timmerman kwam niet uit de verf in de marathon en werd 11de in dit onderdeel. Mede dankzij De Ronde’s hoge klassering wist het Nederlandse team haar voorsprong op Duitsland na de marathon vast te houden.

Op zondag stond de afsluitende vaardigheidsproef op het programma. Het verschil met Duitsland was klein en nadat Chardon een balletje liet rollen, nam de druk voor tweede starter Theo Timmerman toe. Timmerman reed vervolgens een van de, achteraf, slechts drie dubbele foutloze ritten en stelde, terwijl Koos de Ronde nog moest starten, het goud al zeker. Laatste starter De Ronde baalde er van dat hij een balletje van de kegels tikte, maar dit bracht de ongeslagen reputatie van de Nederlandse vierspanmenners niet in gevaar.
Bondscoach Harry de Ruyter was blij en trots op ‘zijn’ vierspanrijders: ‘Zowel Theo als Koos hebben een zeer sterke wedstrijd gereden. Het is jammer dat IJsbrand het zonder drie van zijn toppaarden moest doen, maar als team staan we sterk en dat hebben we opnieuw bewezen.’

Klik hier voor uitslagen.

Hoefslag/KNHS

Foto: Remco Veurink

Drie keer is scheepsrecht voor de Duitse springruiter Hans-Dieter Dreher. Hij mocht zojuist voor de derde keer het hoogste podium beklimmen in Aken. Dreher stuurde zijn Constantin B (v. Contendro) naar de overwinning in de SAP-Prijs. De combinatie had 62.59 seconden nodig om dit klusje te klaren. Op de tweede plaats eindigden landgenoten Daniel Deusser en Mouse (v. Limbus), gevolgd door de Italiaan Emanuele Gaudiano en Chicago (v. Chambertin) op de derde plaats. Pius Schwizer en Ulysse (v. Nonstop) finishten op de vierde plek, gevolgd door Shane Breen (Ierland) en Zarnita op de vijfde plaats.

Harrie Smolders en Jackson Hole (v. Quite Easy) zorgden met een veertiende plaats voor het beste Nederlandse resultaat. Leon Thijssen en Quintera (v. Kannan) verlieten voortijdig het parcours.

Klik hier voor uitslagen.

Foto: Remco Veurink

Volg ons!

103,152FansLike
0VolgersVolg
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer