Verzorging

Bij paardeneigenaren gaan bij het horen van ‘Jacobskruidkruid’ de alarmbellen rinkelen. Het eten van deze plant kan voor paarden namelijk de dood betekenen.

Jacobskruiskruid valt erg moeilijk te bestrijden en vermenigvuldigt zich snel. Het is verontrustend om elke zomer opnieuw te moeten vaststellen dat dit gevaarlijke kruid steeds meer voorkomt. De plant verovert talloze weiden, natuurgebieden, perceelranden, wegbermen…

Bestrijding

Het kruid moet dringend bestreden worden om ernstige gevolgen te vermijden. Helaas gebeurt er op het terrein weinig of niets. Het probleem wordt grondig onderschat. Iedereen die weiden, bermen… in beheer heeft wordt dan ook opgeroepen om Jacobskruiskruid te bestrijden. Enkel indien iedereen een steentje bijdraagt kan de plant teruggedrongen worden.

De paarden zullen er in de wei wel omheen eten, maar eenmaal gedroogd herkennen ze het niet meer. Voer dus nooit hooi dat afkomstig is uit weiden waarop Jacobskruiskruid staat en let op als je kruidenmengsels met wilde bloemen gebruikt.

Reportage

HippoTV zond enkele jaren geleden een uitgebreide reportage uit Jacobskruiskruid. Daarin komen Prof. Gunther Van Loon (Universiteit van Gent) en een paardeneigenaar die dieren verloor aan Jacobskruiskruidvergiftiging, aan het woord.

Bron: Paardenpunt.vlaanderen.nl

Foto: Shutterstock

Heb jij ook zo’n zin in de zomervakantie? Er even een paar weken helemaal tussenuit? Voor sommige paardeneigenaren is het geen probleem om hun paarden in (vertrouwde) andere handen achter te laten. Anderen peinzen er niet over om de verzorging aan anderen over te laten, hoe deskundig die ook zijn.

De vakantie is geboekt, de voorpret kan beginnen. Voor veel eigenaren begint de stress dan eigenlijk pas goed. Want aan wie vertrouw je je oogappel(s) toe? Er kan van alles gebeuren! Een checklist voor de babysitter en een volmacht in bepaalde situaties is absoluut niet overbodig.

Wat doe je als…

Voorbeeld: je paard heeft nog nooit koliek gehad, maar je zult net zien dat dat gebeurt terwijl jij net voet in het vliegtuig zet. Vaak weet de dierenarts raad en waait de koliek over. Kritiek wordt het als de darm gedraaid zit. Moet er geopereerd worden? Dat houdt een risico in. Wil je dat nemen, als je paard bijvoorbeeld al op leeftijd is? Het is goed als je oppas precies weet waar hij aan toe is mocht zich zo’n of een vergelijkbaar scenario afspelen.

Gebruiksaanwijzing

Maar je hoeft er niet meteen van uit te gaan dat er zo iets ernstigs plaatsvindt. Het kan ook beperkt blijven tot een verloren hoefijzer. Wie is de hoefsmid? En laat hij zich braaf behandelen of heeft hij een gebruiksaanwijzing? Een vaste smid zal die kennen, maar die kan natuurlijk óók een tijdje weg zijn.

Checklist

Wat mag je paard eten en wat niet? Wie zet ‘m op het land en wanneer? Hoe ziet zijn training eruit en wie rijdt of longeert hem wanneer? St-Georg stelde een checklist op. Ook een volmacht vind je hier, bijvoorbeeld als hij ziek of gewond raakt. Beide documenten zijn uiteraard in het Duits, maar kunnen als voorbeeld dienen van waar je aan moet denken.

Bron: St-Georg

Foto: DigiShots

 

In februari schreven we al dat Jan Spaas, een Belgische ex-topruiter, op het punt stond om wereldwijd door te breken met een middel om artrose bij paarden aan te pakken. Met zijn biotechbedrijf GST ontwikkelde Spaas een techniek om paarden door middel van stamceltherapie te bevrijden van hun gewrichtspijn. Zijn bedrijf heeft nu een kapitaalinjectie van 5 miljoen euro gekregen.

Therapie werkt bij 80%

Studies wijzen uit dat de therapie aanslaat bij bijna 80 procent van de paarden. ‘Het allereerste paard dat we behandelden, was mijn eigen paard’, zegt oprichter Jan Spaas, die als tiener nog medailles pakte op het Europees jeugdkampioenschap jumping. ‘Mijn paard was er slecht aan toe. Het mankte, maar het is er bovenop geraakt. En het doet het nog altijd goed. Alleen jammer dat ik amper nog tijd heb om te rijden.’

Orkest met stamcellen

Samen met zijn vrouw zette hij een technologie op punt om stamcellen uit gezonde paarden te halen en in een labo te tweaken zodat ze bij zieke paarden weer kraakbeen aanmaken en artroseletsels herstellen. ‘Die stamcellen zien we als dirigenten van een orkest. We geven ze de juiste partituur mee zodat ze weten welk muziekstuk ze na injectie moeten spelen’, legt Spaas uit.

Spaas – dierenarts van opleiding – onderhandelt met distributeurs om de stamceltherapie in Europa aan de man te brengen. ‘We spreken met grote jongens. Dat is toch een bevestiging dat we goed bezig zijn. Die gaan niet met eender wie om de tafel zitten’, zegt Spaas zonder namen te noemen.

‘Grote jongens’

Hoe snel de verkoop zal lopen is volgens de ondernemer onmogelijk in te schatten. Maar in de diepvries van GST zitten wel al een duizendtal buisjes met stamcellen klaar om de klanten te bedienen zodra het officiële startschot van de verkoop wordt gegeven. In Europa en de VS samen loopt het aantal paarden met artrose op tot meer dan 3 miljoen. ‘We hebben al contact gehad met topruiters voor paarden die op de Olympische Spelen hebben gereden. Maar ook die zullen nog even geduld moeten hebben.’

Extra kapitaal

Om het onderzoek naar andere aandoeningen bij dieren te versnellen, kreeg GST 5 miljoen euro extra kapitaal toegestopt. De bestaande eigenaar Anacura (medische analyse en geneesmiddelenontwikkeling) en PMV, de investeringsmaatschappij van de Vlaamse overheid, nemen elk de helft voor hun rekening. De deal waardeert het bedrijf op 25 miljoen euro. Spaas behoudt na de transactie een belang van 5 procent.

1000 euro per behandeling

‘Dit is mooi’, zegt Spaas. ‘We hadden bij de opstart zes jaar geleden nooit gedacht nu al zo ver te staan. En drie jaar geleden ook niet eigenlijk. Het gaat enorm snel.’ GST werkt intussen aan een gelijkaardige therapie om peesletsels bij paarden en artrose bij honden te bestrijden. ‘Ook daar zijn de eerste resultaten veelbelovend.’ De kostprijs per behandeling zal voor paarden zo’n 1000 euro zijn.

Alles wijst erop dat het Europees Geneesmiddelenagentschap deze zomer groen licht geeft om de Gentse technologie in te zetten om artrose bij paarden te behandelen.

Bron: De Tijd

Foto: Remco Veurink

 

hooi ruwvoer

Een Gents koppel stond maandag voor de rechter wegens jarenlange stalking en bedreiging van een gepensioneerd echtpaar uit België, dat een paard zou hebben ­verwaarloosd. Het duo ging zo zwaar over de schreef dat het zes maanden cel riskeert, schrijft Nieuwsblad.be.

‘Dierenbeulen’

Het gepensioneerde echtpaar hadden hun paard Sofie in een weiland iets verderop staan. Een koppel uit Gent was ervan overtuigd dat het paard verwaarloosd werd. Zij hebben van 2014 tot 2017 de paardeneigenaren geterroriseerd met briefjes in de bus met daarop ‘In ons dorp is geen plaats voor dierenbeulen. Rot op.’ En een bord met ‘Huis te koop. Opbrengst gaat naar opvang verwaarloosde paarden’ in de tuin.

Sofie

Het Gentse koppel moet nu voor de rechter verschijnen. De man en vrouw stopte dagelijks bij de weide van het paard, dat Sofie heet, en voerde het hooi en haver. ‘Sofie was voor mijn cliënten het kind dat ze nooit hebben gehad’, zei hun advocaat. ‘Ze namen de zorg op zich, omdat de eigenaar er niet naar omkeek.’

Obesitas

‘Die mensen moeten worden gestopt’, zegt de zoon van de slachtoffers. ‘Ze hebben jarenlang geprobeerd mijn ouders emotioneel kapot te maken, en het is hen nog bijna gelukt ook.’ De zoon vult nog aan: ‘Het paard stond kerngezond op onze weide, tot het moment dat die stadsmensen zich ermee gingen bemoeien. Eigenlijk zijn zij het die het paard aan het verwaarlozen waren, want de dierenarts stelde vast dat het dier aan obesitas leed door de dagelijkse extra voeding die het kreeg.’

Het parket vraagt zes maanden cel met probatie-uitstel en een totaal contactverbod tussen beklaagden en slachtoffers. Op 11 juni valt het vonnis.

Lees hier het hele artikel op Nieuwsblad.be.

Bron: Nieuwsblad.be / Foto:

0 1103
Rhinopneumonie

In Nederland en Frankrijk zijn er al verschillende gevallen van Rhinopneumonie gemeld, met verlammingsverschijnselen en zelfs dodelijke afloop. Hier in België zijn ook al enkele gevallen van Rhino bekend, maar nog geen gevallen met verlammingsverschijnselen. Er is geen reden tot paniek maar er wordt wel opgeroepen tot waakzaamheid.

Regelmatig vaccineren

Jaarlijks zijn er uitbraken van Rhinopneumonie. Het is echter mogelijk om het aantal en de uitgebreidheid van die uitbraken te verminderen door vaccinatie. Door de paarden regelmatig te vaccineren, behouden ze een vrij goede weerstand tegen het virus. Daardoor zullen ze enerzijds minder andere paarden besmetten en zijn ze zelf beter beschermd tegen infectie uitgaande van andere paarden. De sleutelwoorden hierbij zijn “regelmatig vaccineren”. Als we enkel gaan vaccineren als er een uitbraak is, zijn we te laat.

Bron: Equnews

0 328
Paard in een trailer.

Een bizar incident heeft afgelopen vrijdagmiddag voor heel wat verkeershinder op de noord-zuidverbinding gezorgd door uit zijn trailer te ontsnappen.

Uit de trailer

Vlak voor de Nederlandse grens wist het paard uit de trailer waarin het vervoerd werd te ontsnappen. De politie moest tussen Overpelt en Neerpelt een deel van de N74 volledig verkeersvrij houden om ongelukken te voorkomen. Het paard kreeg hierdoor de tijd om te kalmeren. Met de hulp van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum werd het dier terug naar zijn stal in Hechtel gebracht.

Gewonden

In de kijkersfile die ontstond, gebeurde ook nog een ongeval waarbij een man en twee jonge kinderen lichtgewond raakten. En een man die het paard probeerde te vangen, kwam ten val en liep een hoofdwond op.

Bron: HBVL

Foto: Remco Veurink

Paardenwelzijn. Het is aan de orde van de dag, of het gaat om paarden die in de topsport of in de manege lopen. Belangrijk om in de gaten te houden als we het hebben over het welbevinden van paarden, dan moeten we stoppen met paarden behandelen alsof ze mensen zijn.

Willen we het paardenwelzijn verbeteren, dan moeten we onze eigen gewoontes veranderen. Eigenaren zullen zich moeten aanpassen, niet de paarden. Een eenvoudige stap, volgens Britse onderzoekers.

Gedrag begrijpen

‘De hoofdoorzaak van de meeste welzijnskwesties voor paarden is menselijk gedrag’, aldus Debbie Busby, PhD, vertegenwoordiger van de Britse organisatie Human Behavior Change for Animals (HBCA) CIC. Onderzoekers van het University College London hebben twee tools ontwikkeld om mensen te helpen specifieke gedragingen te begrijpen en in te zien dat die moeten worden veranderd.

Er zijn vier hoofdcategorieën voor problemen op het gebied van paardenwelzijn:
– stress of pijn
– verkeerde voeding
– verkeerd stal-/weidemanagement
– uitgestelde dood (het niet euthanaseren van paarden terwijl dat wel het verstandigst zou zijn)

Definitie Paardenwelzijn verandert

Passie en toewijding genoeg in de paardenwereld, stelt Busby. Maar er is vaak een gebrek aan kennis over wat de paarden écht nodig hebben. Ook de ‘definitie’ van ‘paardenwelzijn’ krijgt telkens een andere invulling. ‘Welzijn in de goede betekenis van het woord houdt in dat het dier zich goed moet voelen, niet alleen dat het overleeft. Het betekent dat het dier een leven heeft dat de moeite waard is om te leven.’

Veranderen van gedrag ten opzichte van paard

Vier fasen helpen ons in de verandering van gedrag ten opzichte van het paard:
– proces: mensen moeten gemotiveerd en capabel zijn én de mogelijkheid hebben om te veranderen
– psychologie: de juiste benadering gebruiken om mensen te laten veranderen, niet door met het vingertje te wijzen, maar door discussie
– omgeving: de verandering in menselijk gedrag moet ondersteund worden in het dagelijks leven van de eigenaar, van relatie tot werk en cultuur
– acceptatie: mensen moeten zich betrokken voelen bij het proces van verandering en het accepteren als hun eigen keus en doel

Verandering is een proces’, aldus Busby. ‘Het is niet altijd alleen over het tot zich nemen van kennis, maar veel complexer. Mensen kunnen veranderen, maar in de dierenwereld is dat niet altijd gemakkelijk en gebruikelijk.’

Bron: The Horse

Foto: Shutterstock

De Universiteit van Gent is er als eerste ter wereld in geslaagd een nieuwe techniek toe te passen om hartritmestoornissen bij paarden te genezen. Het gaat om een techniek die tot nog toe enkel bij mensen werd gebruikt.

Het springpaard Diamond is nog niet helemaal de oude na de ingrijpende operatie die meer dan vier uur duurde. Maar het is wel van z’n hartritmestoornissen verlost door een gloednieuwe techniek die voor het eerst ter wereld werd toegepast door de dierenkliniek in Merelbeke (onderdeel van de Universiteit Gent).

Diamonds hart sloeg te snel en dat kon niet opgelost worden met een gewone pacemaker. Een techniek die wel zou helpen is ablatie, dat houdt in dat de cellen in het hart die de stoornis veroorzaken worden weggebrand. De techniek wordt al succesvol gebruikt bij mensen, maar bij paarden kon dat tot nu toe niet. Voor het eerst is de Universiteit Gent er dus toch in geslaagd om een paard met de techniek te behandelen. Met succes, want Diamond zal volledig herstellen en opnieuw wedstrijden kunnen springen.

Praktische bezwaren

De dierenkliniek in Merelbeke heeft de mensentechniek op paarden kunnen toepassen door samen met een producent naar oplossingen te zoeken. Eén van de problemen was dat de katheters die gebruikt worden om hartcellen weg te branden niet lang genoeg zijn. Paarden hebben veel langere aders dan mensen, er zijn dus langere katheters nodig om bij het hart te komen.

Ook de monitoring van de operatie leverde problemen op. Bij mensen worden scanners gebruikt om het hart in kaart te brengen en de beschadigde zone op te sporen. Dat gebeurt heel precies omdat elke fout fataal kan zijn. Paarden passen echter niet onder de bestaande scanners. De dierenkliniek ontwikkelde daarom een techniek van videomapping. Via een echografie en een slimme katheter die door het hart zwerft en informatie doorspeelt, wordt er een 3D-model van het paardenhart gemaakt. Via dat model kan de te behandelen zone gevonden worden. Via een andere katheter wordt het beschadigde hartweefsel dan weggebrand.

Wereldautoriteit
Het paardencardiologieteam van de Universiteit Gent is al langer een wereldautoriteit. De patiënten komen uit heel de wereld. Ook Diamond heeft er al een hele reis op zitten. Het dier is vanuit Noorwegen naar Merelbeke gebracht. Als het helemaal hersteld is, mag het terug naar huis.

Hartritmestoornissen bij paarden komen erg vaak voor, meestal zijn ze vrij onschuldig, maar een snelle diagnose is wel belangrijk. Er werden eerder al technieken gebruikt met elektroshocks, maar die hielpen vaak maar tijdelijk. De nieuwe ablatietechniek biedt wel een permanente oplossing.

Bron: VRT.be

Foto: Archief

foto: Remco Veurink

De Nederlandse stichting Dier&Recht deed onderzoek bij maneges in Vlaanderen en in Nederland. Hieruit blijkt dat enorm veel paarden, ondanks hun luxe imago, een miserabel leven leiden. Negen procent van de paarden vertoont ernstig gestoord gedrag door chronische stress. Twee Vlaamse maneges zijn naar aanleiding van het onderzoek gemeld bij het departement Omgeving, luik leefmilieu, natuur en energie (LNE), Dierenwelzijn.

Maneges: dieren exploiteren zonder oog voor dierenwelzijn

Paarden zijn sociale kuddedieren. Toch worden ze op maneges vrijwel altijd alleen opgesloten in een kleine stal zonder contact met andere dieren. De helft van alle manegepaarden mag minder dan vier uur per week los lopen en heeft veel te weinig sociaal contact. Sommige paarden komen zelfs nooit buiten. De paarden krijgen vaak te weinig ruwvoer (hooi) en hebben grote delen van de dag honger. Structureel gebrek aan vrij loslopen, sociaal contact en ruwvoer is voor paarden een ernstige aantasting van het welzijn.

Vlaanderen beter dan Nederland

Opvallend is dat in Vlaanderen een schuilstal op de weide verplicht is. De betere maneges hebben op bijna ieder stuk land wel een schuilhok staan. Dit is veel beter georganiseerd dan in Nederland, waar veel gemeentes het gebruik van een schuilhok niet toestaan. Het feit dat Vlaanderen een minister van Dierenwelzijn heeft, verklaart wellicht het verschil met de Nederlandse situatie.

Zelfregulering paardensector faalt

Dat het welzijn van paarden veel te wensen overlaat, is al langer bekend. Onderzoeken in Nederland van de Raad voor Dierenaangelegenheden en Universiteit Wageningen toonden dat eerder aan in 2003 en 2007. Deze onderzoeken lijken ook representatief voor de situatie in Vlaanderen.

‘Neem paardenwelzijn op in de wet’

Dier&Recht is een petitie gestart die de Nederlandse politiek oproept om paarden te beschermen door het invoeren van wettelijke normen voor hun welzijn. Ook stuurt de stichting een brief aan minister Weyts van Dierenwelzijn om hem te informeren over de misstanden en hem te wijzen op de noodzaak voor meer wettelijke normen voor paardenwelzijn.

Paardenliefhebbers kunnen door middel van een checklist van Dier&Recht controleren hoe hun eigen manege scoort op het gebied van dierenwelzijn: Check je eigen manege hier.

Persbericht Dier & Recht

Foto: Remco Veurink

Britse onderzoekers zijn hard aan het werk om een beter vaccin tegen het Equine Herpesvirus (rhinopneumonie) te ontwikkelen. Dat vaccin moet paarden beter beschermen tegen de neurologische vorm van rhino, en voorkomen dat drachtige merries hun veulen verwerpen.

Vijf jaar durend onderzoek

Het onderzoeksprogramma, dat in totaal vijf jaar in beslag zal nemen, wordt geleid door dokter Neil Bryant. Hij werkt voor het Animal Healt Trust en omschrijft rhino als een groot gezondheidsprobleem voor paarden en veulens, en een emotioneel én financieel probleem voor hun eigenaars en fokkers.

‘Elk paard kan het krijgen, op elk mogelijk moment. Een vaccin zal dus alle paarden ten goede komen, het zou helpen om deze ernstige en soms fatale ziekte te controleren.’

Ernstige ziekte

De virale infectie kan ademhalingsproblemen veroorzaken, ervoor zorgen dat merries hun veulen verwerpen of zelfs fataal zijn voor paarden. Paarden kunnen er ook neurologische problemen door krijgen, van lichte instabiliteit tot volledige verlamming.

Net als andere vormen van herpes kan rhino sluimerend in het lichaam van een paard aanwezig zijn, en op een later tijdstip dan de kop opsteken. Een volkomen gezond ogende drachtige merrie kan plots haar veulen verwerpen, of symptomen van een ademhalingsziekte vertonen. Een fit paard kan plots abnormaal beginnen te stappen, en kan misschien na een paar uren zelfs niet meer opstaan.

Internationale financiële steun

Onderzoeker Bryant zegt: ‘We waren er ons van bewust dat er nood is aan een nieuw en verbeterd vaccin tegen de neurologische variant van rhino.’ Het Animal Health Trust bracht daarop een stuurgroep samen, waarin experten op het vlak van herpes (zowel bij mensen als bij paarden) met elkaar overleggen. Zij oordeelden dat de beste oplossing een ‘modified live virus’-vaccin was. Dat houdt in dat het vaccin wel het virus bevat, maar dat het zo is gemodificeerd dat het de ziekte niet veroorzaakt.

Het onderzoek krijgt financiële steun van over de hele wereld.

‘Combinatie van verschillende mutaties’

Bryant is ervan overtuigd dat het team een effectief vaccin zal ontwikkelen. De onderzoekers zullen verschillende virussen construeren, mét mutaties. Ze denken dat het uiteindelijke vaccin een combinatie zal worden van verschillende mutaties van het virus.

‘We hopen dat onze resultaten de ontwikkelaars van de vaccins kunnen verder helpen om een effectief vaccin te creëren,’ zegt Bryant.

Bron: Horsetalk

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,336FansLike
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer