Verzorging

0 489

Donderdag nacht is de Toyota Landscruiser van de gespecialiseerde paardenarts Filip De Bosscher gestolen. In de terreinwagen zaten veel dure materialen, verdovende middelen, levensgevaarlijke attributen en meerdere persoonlijke documenten, zoals bijvoorbeeld wapenvergunningen.

Geen sporen

De paardenarts is werkzaam bij Dierenartsenpraktijk De Hoeve aan de Kalkovenlaan in Merchtem. ‘Ik parkeerde mijn auto aan de Beverstraat in Strombeek-Bever tussen 23:00 en middernacht, vrijdagochtend om 7:00 was hij verdwenen. Er zijn nergens glasscherven of sporen, en niemand die het alarm af heeft horen gaan. Ze moeten het wel met speciaal apparaat geopend en gestart hebben,’ vertelt De Bosscher aan hln

Gevaarlijke materialen

De vier jaar oude Toyota is nog veertigduizend euro waard. De dierenarts baalt het meest van de inhoud van de auto. ‘Er ligt erg duur materiaal in de auto zoals bijvoorbeeld een echoapparaat wat al 20.000 euro waard is. Ik verwacht dat er in totaal 80.000 euro in de auto aanwezig was. Daarnaast liggen en spullen in die erg gevaarlijk kunnen zijn voor mensen die kwaad willen. Dit zijn spuiten, producten om euthanasie mee te plegen, ketamine en natuurlijk de persoonlijke documenten. Het is vreselijk om te weten dat de dieven op de hoogte zijn van waar ik woon en welke wapens ik in bezit heb.

‘Ik hoop niet dat er foute dingen gaan gebeuren’

De Bosscher is tot nu toe dagelijks op zoek gegaan naar de Toyota, zonder resultaat. De dieseltank was bijna leeg, dus ik denk dat de dieven in de buurt hebben getankt. Om camerabeelden van benzinestations vrij te krijgen moet het parket daarvoor toestemming geven en daarna moeten de beelden dan nog bekeken worden. ‘Op veel hulp van de politie hoef ik bij deze zoektocht niet te rekenen. Ik vrees dat tegen de tijd dat de camerabeelden bekeken zijn, mijn auto al op de boot staat. Ik ben ook bang wat ze met mijn materialen gaan doen, ik hoop echt niet dat er foute dingen gaan gebeuren,’ sluit de teleurgestelde arts af.  

 

Bron: hln

Foto: Remco Veurink

0 92
algemeen paard buiten

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts wil dat er een nationale aanpak komt van het fenomeen dierenmishandeling, meldt de Gazet van Antwerpen. ‘Er zijn zoveel gevallen op uiteenlopende locaties dat een nationale coördinatie zich opdringt,’ aldus de minister.

‘Wie tot zulke gruwel in staat is, is niet alleen een gevaar voor dieren maar ook voor mensen,’ denkt Weyts.

Strengere straffen

Als eerste Vlaamse minister voor Dierenwelzijn heeft Ben Weyts een absoluut speerpunt gemaakt van het aanpakken van dierenmishandeling en dierenbeulen. Hij voert ook strengere straffen in voor wie dieren verwaarloost of mishandelt.

‘Gezien het toenemend aantal gevallen op heel uiteenlopende locaties en ook in Nederland, dring ik toch aan op een nationale aanpak van dit fenomeen,’ aldus Weyts.

Gruwelijke gevallen

Het voorbije jaar waren er onder meer gruwelijke gevallen van paardenmishandeling in Sint-Pauwels (Sint-Gillis-Waas), Brecht, Rijkevorsel en Massenhoven. Ook in de Nederlandse provincies Limburg en Brabant doken al gelijkaardige gevallen op.

‘Waarschijnlijk gaat het over meerdere daders, maar verschillende elementen komen steeds terug. Bijvoorbeeld de zeer goede voorbereiding van de aanvallen, men laat geen sporen na en geen getuigen.’

Bron: Gazet van Antwerpen

Foto: archief

0 19621
deken, dekens

Vorig jaar bracht Dick Vet Equine het overdreven gebruik van dekens onder de aandacht. In dit seizoen leggen eigenaars steeds meer dekens op hun paard, ook al is dat nu nog niet nodig. Dat je het ’s ochtends zelf koud hebt, betekent niet automatisch dat je paard het ook koud heeft.

‘Temperaturen schommelen te veel’

Dierenarts Tess Fordham vertelde: ‘Mensen lijken niet te kunnen wachten om dekens op hun paard te leggen. In de herfst en de lente is dat niet goed voor paarden, omdat de temperaturen enorm kunnen schommelen. Het kan vroeg in de ochtend en laat ’s avonds koud zijn, maar overdag is het meestal veel warmer. In de winter is dat minder een probleem, omdat het dan koud genoeg is.’

‘Oververhitting’

 

Volgens Fordham kan het overdreven gebruik van dekens zware gevolgen hebben. ‘Op korte termijn kan het ervoor zorgen dat je paard oververhit raakt. Vaak worden we bij paarden met kolieksymptomen geroepen, maar die blijken het dan eigenlijk te warm te hebben. Ze hebben dan een zonnesteek.’

‘Obesitas’

 

‘Als obese paarden te snel en te vaak een deken opkrijgen, kan dat ervoor zorgen dat ze geen gewicht verliezen. Dat zorgt ervoor dat ze meer risico lopen om hoefbevangen te raken in de lente. Hoefbevangenheid kan dodelijk zijn, maar kan vermeden worden. Een paard moet de winter uitkomen met net zichtbare ribben. Als ze geen gewicht kunnen verliezen op die natuurlijke manier, blijven hun hormonengehaltes hoog. Hiers is obesitas een groter probleem dan ondervoeding’, stelt Fordham.

‘Kijk goed naar je paard’

Fordham raadt paardeneigenaars aan om goed naar hun eigen dier te kijken en zich niet onder druk te laten zetten door wat andere mensen doen. ‘Jouw paard kan een aandoening hebben, waardoor het een deken nodig heeft. Je moet goed kijken naar het gewicht en de lichaamsscore van je paard, niet naar hoe koud je het zelf hebt ’s ochtends.’

Bron: Horse and Hound

0 1662
Zomereczeem

Een nieuw vaccin tegen zomereczeem is in de testfase omschreven als ‘de eerste succesvolle immunotherapie gericht op een chronische ziekte bij paarden’. Een team uit Zwitserland heeft een vaccin ontwikkeld dat zich richt op de witte bloedcellen die betrokken raken bij de allergische reactie op insectenbeten, die zomereczeem veroorzaakt. Testen met het nieuwe vaccin, op een groep van 34 IJslanders, hebben een significante afname in symptomen laten zien. Wat hoop geeft aan degenen die elk jaar tegen deze seizoensgebonden kwaal vechten!

Zomereczeem

Zomereczeem is de meestvoorkomende huidaandoening bij paarden, waar tot 10% van de paarden last van heeft. Paarden met zomereczeem zijn allergisch voor het speeksel van de bijtende muggen, wat leidt tot ontsteking en ernstige jeuk.De innovatieve behandeling blokkeert het eiwit IL-5, dit wordt gezien als een veilige benadering, die door de testpaarden goed werd getolereerd.

Drie injecties

Het onderzoek werd geleid door Antonia Fettelschoss-Gabriel, een onderzoeker aan het Universitair Ziekenhuis in Zurich, afdeling dermatologie. De paarden kregen drie maandelijkse injecties en daarna een booster. De symptomen werden vergeleken met de symptomen voor de behandeling en in het voorafgaande jaar van maart tot oktober.

Betaalbare en effectieve oplossing

Het rapport meldt dat de placebo-paarden, die het vaccin niet kregen toegediend, vergelijkbare symptomen hadden als in het voorgaande jaar. De paarden die gevaccineerd zijn, vertoonden veel verbetering. De helft van de geteste paarden liet een verbetering van 50% zien, een kwart verbeterde zelfs 75%. Onderzoekers geloven dat de behandeling, die in 2020 of 2021 beschikbaar zal zijn, een betaalbare en effectieve oplossing kan zijn voor eigenaren van paarden met zomereczeem.

Bron: Horse&Hound

0 2111
hoefsmid

Het is moeilijk om een goede hoefsmid of bekapper te vinden. Als je er dan eindelijk eentje hebt gevonden, leg je die het beste goed in de watten. Horse and Hound lijst een paar dingen op die je beter niet tegen je hoefsmid of bekapper zegt…

‘Oh, ik vergat je te vertellen dat…’

‘…ik een nieuw paard gekocht heb! Het is een Shetlander/Shire/tweejarige die nog niks kent. Die kan je ook wel snel even bekappen, nu je hier bent. Toch?’

‘…mijn paard soms kan slaan. Heb je je heel erg bezeerd?’

‘… ik mijn geld vergeten ben. Ik betaal je volgende keer!’

‘…ik een ander soort ijzers wilde. Haal je die er even af en begin je opnieuw?’

‘…ik vlak voor je kwam haar hoeven heb ingevet. Mooi he?’

Flexibel

‘Ik wilde hen buiten laten staan tot je hier was, het is zo’n mooi weer! Ik denk dat ze aan de andere kant van dat grote weiland staat, het duurt vast minder lang dan een uur om ze te vangen.’

‘Wat leuk dat je de hele dag buiten kan werken!’ (Als het winter is, de neus van je smid blauw ziet en hij vreselijk hoest.)

‘Mijn paard is een ijzer kwijt, kan je hier binnen het uur zijn? Deze avond dan? Morgenochtend? Jij bent ook niet erg flexibel, zeg…’

‘Ja, dat ijzer is ze al sinds vorige maand kwijt. Maar ik heb het zo gelaten tot haar andere voeten ook gedaan moesten worden.’

”Ik heb geen tijd om te blijven. Als je klaar bent, doe je dan even haar deken op en haar beenbescherming aan? Als je haar dan even met vliegenspray kan bespuiten en in het weiland achteraan kan zetten, zou dat fijn zijn.’

Vorige hoefsmid

‘Haha, grappig. Dat deed bij bij de vorige smeden ook. Best een karaktertje, niet?’

‘Oh, bedankt dat je wilde komen! De laatste hoefsmid wil niet meer terugkomen na zijn derde hersenschudding.’

Bron: Horse and Hound

Foto: archief

 

 

0 3123
vetweefsel manenkam
© DigiShots

Onderzoekers van de Queensland University of Technology hebben geprobeerd een verband te leggen tussen de visuele lichaamsconditie van pony’s en bepaalde hormoonconcentraties in hun lichaam. Zij willen op basis van hun lichaamsvorm kunnen voorspellen of de dieren te maken krijgen met stofwisselings-problemen, meldt Equinews.

Wetenschappers zouden uit een kudde pony’s precies willen kunnen voorspellen welke dieren de grootste kans maken op problemen. Ze leren steeds meer over de lichaamsvorm van de dieren en de gevolgen die dat heeft voor het welzijn.

Body condition score

Van 26 pony’s werden gegevens opgenomen als body condition score (BCS), de omtrek van hun hals, de hoeveelheid vetweefsel in de hals (de zogenoemde cresty neck score), de algemene omvang en schofthoogte. Ook werd bloed afgenomen en werd een glucose-test gedaan.

De pony’s werden verdeeld in drie groepen, gebaseerd op hun lichaamsgewicht. Een groep met het ideale lichaamsgewicht, een groep met plaatselijke vetophoping (in de hals) en te dikke pony’s. Een glucose-test wees uit dat enkele sommige pony’s gezond waren en andere leden aan het equine metabolic syndrome (EMS), een combinatie van overgewicht, insulineresistentie en hoefbevangenheid.

Waardes in het bloed

De hoeveelheid insuline in het bloed bleek verband te houden met de ‘cresty neck score’, maar de body condition score, de algehele omvang en de omvang van de hals bleken niet herleidbaar tot waardes in het bloed.

‘Pony’s die last hadden van plaatselijk vetophoping hadden een grotere insulinereactie op de orale glucosetest dan de pony’s met een ideaal lichaamsgewicht, maar zwaarlijvige pony’s verschilden niet van dieren met het ideale gewicht of die met plaatselijke vetophoping,’ aldus de onderzoekers.

Vetweefsel in de manenkam

Terwijl de body condition score vaak wordt gebruikt om te bepalen of een pony stofwisselingsproblemen zou kunnen krijgen, blijkt de hoeveelheid vetweefsel in de manenkam dus meer te vertellen.

‘Zorgvuldig management kan hepen voorkomen dat sobere rassen het slachtoffer worden van aandoeningen als hoefbevangenheid,’ denkt voedingsdeskundige Catherine Whitehouse van Kentucky Equine Research. ‘Een dieet dat bij de behoeften van een paard of pony past, zonder dat hij teveel calorieën binnenkrijgt, is onmisbaar. Alles met mate.’

Voldoende ruwvoer

Een rantsoen met voldoende ruwvoer en een vitamine-supplement voldoet aan deze eisen. ‘De meeste dieren doen het prima op onkruidvrij hooi van gemiddelde kwaliteit. Grazen kan wanneer je dit beperkt door een deel van de wei af te zetten, te voorkomen dat het gras te rijk wordt of je paard een graaskorf om te doen.’

Daarnaast is beweging belangrijk. Dertig minuten bewegen per dag kan de kans op EMS fors verkleinen.

Bron:  Equinews

Foto: archief Digishots

brandmerk

De Bundestierärztekammer, de Duitse vereniging voor dierenartsen, wil dat er een verbod komt op het brandmerken van paarden. De vereniging roept de Duitse stamboeken op om dit ‘dierenwelzijnsprobleem’ uit te bannen, meldt St-Georg.

Sinds 2009 moeten alle paarden in de Europese landen worden gechipt. Niettemin worden nog steeds veulens van het logo van diverse stamboeken middels een brandmerk voorzien. Volgens de BTK leidt dit tot derdegraads brandwonden die, uiteraard, pijn en permanente schade aan de dieren veroorzaken.

Geen individuele identificatie

‘Omdat het pijnloos inbrengen van een microchip nu mogelijk is, is er geen legitieme reden meer om met deze pijnlijke vorm van labelen door te gaan,’ legt Uwe Tiedemann van de BTK uit. ‘Bovendien is het brandmerk geen individuele identificatie, maar vooral reclame voor de stamboekverenigingen.’

Volgens de Animal Welfare Act is het verboden om dieren te gebruiken voor reclame, zolang dit pijn, lijden of schade aan het dier veroorzaakt.

Verdovingsplicht

Vanaf 1 januari 2019 treedt bovendien een nieuwe wet in werking die een verdoving bij het brandmerken verplicht stelt. De pijn beperkt zich echter niet alleen tot het brandmerken op zich, maar ook in de dagen en weken erna, stelt de BTK.

Bovendien is er momenteel geen geschikte, doeltreffende methode voor lokale anesthesie tijdens het brandmerken.

Animal Welfare Act

De BTK eist een aanvulling van de Animal Welfare Act, waarin moet worden opgenomen dat zowel het ‘koud’ (vries-brandmerken) als het reguliere brandmerken worden verboden. Omdat de identificatie van pasgeboren paardachtigen door middel van transponders verplicht is, en die methode ook beschikbaar is voor oudere paarden, is er volgens de vereniging geen reden meer om dieren van een brandmerk te voorzien.

Daarnaast roept de BTK de stamboekverenigingen op om vrijwillig af te zien van het gebruik van brandmerken.

Bron: St-Georg

Foto: Archief Remco Veurink

Voor het veulen is het afspenen een enorm stressvolle periode, waarin er verschillende problemen kunnen optreden, die meer dan eens met de voeding en spijsvertering te maken hebben.

Steeds minder drinken

Al enkele maanden na de geboorte begint de merrie het veulen steeds minder vaak te laten drinken. Ondertussen heeft het veulen al geleerd om met de moeder mee te eten, hetzij brok, hooi en/of gras. Op  ongeveer vijf maanden leeftijd wordt een veulen vervolgens van de moeder gescheiden, het zogenaamde afspenen.  Waar moet je op letten zodra je je veulen afgespeend hebt?

Niet teveel zetmeel!

Dat een veulen op jonge leeftijd al brok leert eten, betekent niet dat de extra energie die nodig is in de speenperiode uit brok moet komen. Brok bevat veel zetmeel. Door stress kan bovendien het spijsverteringsstelsel extra snel werken, waardoor de kans bestaat dat zetmeel in de dikke darm terecht komt. Diarree en koliek kunnen daarvan het gevolg zijn.

Goede kwaliteit ruwvoer

Een veulen van 5 maanden oud groeit snel en heeft veel energie nodig. Vanwege het boven genoemde risico van grote hoeveelheden krachtvoer, moet die energie uit ruwvoer gehaald worden. Het onbeperkt voeren van goede kwaliteit kuilgras of hooi is daarom verstandig. Na een ruwvoeranalyse wordt duidelijk hoeveel van welke voedingsstoffen het ruwvoer bevat, waarop de krachtvoergift en een eventueel supplement kan worden afgestemd.

Gras, gezelschap en beweging

Voor een veulen is gezelschap en vrije beweging een absolute must. Zeker na het spenen moet een veulen worden omringd door soortgenoten, al dan niet van zijn eigen leeftijd, om het ontbreken van zijn moeder op te vangen. Gras van een goed onderhouden weiland vormt daarbij een waardevolle energiebron, die een veulen kan helpen gezond door de moeilijke speenperiode heen te komen.

Maagzweren

Onder invloed van stress lijden veel gespeende veulens aan maagzweren. Het is lastig dit volledig te voorkomen, tenzij de manier van spenen wordt aangepast en het veulen geleidelijk  van de moeder wordt gescheiden. Qua voeding kan het helpen om een beperkte hoeveelheid luzerne bij de voeren (matig vanwege de scheve calcium/fosfor-verhouding). Luzerne heeft de eigenschap de zuurgraad in de maag iets te verlagen.

Bron: Hippos, overname zonder bronvermelding én toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Remco Veurink

Droog, zonnig en warm was de zomer van 2018 één van de warmste zomers sinds 1903. Echter door het mooie weer is er ook veel minder regen gevallen, waardoor het gras langzamer groeit. Langzame groei en intensieve begrazing kan overbegrazing veroorzaken.

Overbegrazing

Overbegrazing betekent dat het gras zo kort afgegraasd wordt dat hergroei moeizaam is en suikergehalten kunnen toenemen. Voorkom overbegrazing en neem voldoende maatregelen om een mooie grasmat te behouden.

Tijd om te herstellen

Laat de paarden niet de hele zomer op hetzelfde perceel staan, maar zet de paarden na een bepaalde tijd op een ander perceel. Het advies van weidespecialisten is om de paarden naar een ander perceel te verplaatsen als het gras ca. 4 centimeter hoog is. Geef het gras ca. 21 – 28 dagen de tijd om te herstellen. Bij voorkeur dient het gras 8 centimeter of hoger te zijn, voordat de paarden weer toegang tot deze weide krijgen.

Hoge plekken voorkomen

Door de weide regelmatig rust te geven, krijgt het de mogelijkheid om te herstellen. Hierdoor wordt voorkomen dat er hoge plekken ontstaan die de paarden niet meer willen eten. Meestal ontstaan hoge plekken in het gras door mest-/urineplaatsen zijn, waardoor het gras minder smakelijk wordt of er groeien onkruiden die de paarden niet eten.

Gestresst gras

Erg kort afgegraasd gras met een tekort aan voedingstoffen, zoals kunstmest of water, kan veel suikers bevatten.

Beregenen

Indien de voorzieningen aanwezig zijn dan is beregenen een uitkomst om een mooie grasmat te behouden. 

 

Bron: Hippos, overname zonder bronvermelding én toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Remco Veurink

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,061FansLike
6,868VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer