Sport

Laura Kraut - Catch Me If You Can CHIO Aachen 2017 © DigiShots

Hoe onthoud je je parcours? CHIO Aken vroeg het aan topamazone Laura Klaphake, die met de Catoki-zoon Catch Me If You Can deel uitmaakte van het Duitse EK-team vorig jaar.

Natuurlijk is ook haar dat overkomen, vertelt de sympathieke amazone. ‘Ik landde en toen had ik ineens totaal geen idee meer waar de volgende hindernis was. Natuurlijk vind je dan je weg wel weer, maar handig is het niet. En toen dacht ik bij mezelf: “Dat moet me niet weer overkomen!” en ben gewoon streng voor mezelf geworden. Je móet jezelf concentreren.’

Concentratie

Concentratie, dat is het toverwoord. ‘Ik loop het parcours, neem de afstanden door. Dan ga ik nog een keer rond en controleer of ik het overal goed had. Daarna heb je de lijnen wel in je hoofd. Tijdens het losrijden ga ik in gedachten de hindernissen langs. Ik visualiseer als het ware het parcours, alsof ik het al aan het rijden ben.’

Voordat ze binnenrijdt, checkt ze voor de laatste keer of ze het parcours goed heeft onthouden, inclusief het aantal galopsprongen. ‘Dan moet het genoeg zijn. Ik rijd binnen, kijk nog eens rond, groet en ga van start.’

Vertrouwen op je gevoel

Op grote concoursen, met een zwaar parcours, bekijkt Laura als ze die mogelijkheid heeft, een aantal combinaties. ‘En ik overleg met collega’s. Je moet je niet te strak aan je plan houden. Soms is het verstandig om een advies van een andere ruiter op te volgen. Als je maar een basisplan hebt. Zelfs tijdens het rijden kan het nog anders aanvoelen als dat je het bedacht had. Op zo’n moment moet je op je gevoel vertrouwen.’

Facebook CHIO Aachen/Hoefslag

In 1999 werd Arjen Teeuwissen de eerste winnaar van de Wereldbeker dressuur op Jumping Mechelen. Twee jar later werd Adelinde Cornelissen met Jerich Parzival gehuldigd als de laatste World Cup Dressuur in een uitverkochte Nekkerhal.

Na dertien jaar viel het doek over de WB in de Mechelse Nekkerhal omdat de FEI besliste het aantal Wereldbekers te beperken. Ondanks deze tegenslag bleef de Mechelse Christmas Horse Show de dressuurruiters steunen door een CDI te organiseren. Voor de Belgische dressuurruiters is Mechelen immers een unieke kans om voor een groot publiek te rijden.

CDI bleef wel in Mechelen

Gedurende die zes jaar was het niet altijd gemakkelijk om topruiters aan de start te krijgen. De meeste dressuurruiters beschikken immers maar over één Grand Prix paard en dat wordt in het indoor seizoen meestal ingezet in de Wereldbeker wedstrijden.

Tijdens de laatste meeting van het FEI Bureau werd beslist een Wereldbeker kwalificatie wedstrijd voor de West Europese Liga aan de Mechelse Christma Horse Show toe te kennen voor het seizoen 2018 / 2019.

‘Dressuur in België in de lift’

Sportief directeur Peter Bollen is natuurlijk opgetogen dat Mechelen terug deel uitmaakt van het dressuur Wereldbeker circuit: ‘Een Wereldbeker Dressuur heeft zijn plaats op de Mechelse Christmas Horse show, naast de Wereldbekers Jumping, Mennen en de Pony Indoor Trophy Finale. De organisatie is heel blij met de erkentelijkheid van de FEI voor de kwaliteit van ons evenement. Daarenboven denken we dat de dressuursport in België in de lift zit.’ En daarom hoort een wereldbekerwedstrijd zeker thuis in België, is zijn mening.

Bron: Persbericht Jumping Mechelen

Foto: DigiShots

0 19

Afgelopen maandag gaf KBRSF-voorzitter Jacky Buchmann de spreekwoordelijke fakkel door aan kandidaat-voorzitter Stephan Detry. Stephan werd unaniem verkozen door de Algemene Vergadering van KBRSF en wordt dus de nieuwe KBRSF-voorzitter voor de komende vier jaar.

Na de stemming nam Secretaris-Generaal Philippe De Meersman het woord. Hij prees Jacky Buchmann voor zijn diplomatie en kennis tijdens zijn 28 jaren als sterkhouder en voorzitter van de Koninklijke Belgische Ruitersportfederatie en verzocht hem de titel van ere-voorzitter KBRSF te accepteren. Ook Ingmar Devos, FEI-president, was aanwezig om zijn mentor en goede vriend Jacky Buchmann te bedanken.

Na een korte speech door de nieuwe voorzitter, Stephan Detry, nam een duidelijk geëmotioneerde Jacky Buchmann het laatste woord. Hij bedankte iedereen voor de jarenlange vlotte en opbouwende samenwerking. Hij wordt voortaan ere-voorzitter van KBRSF.

Bron en foto: KBRSF

Filip Kindt. © Mark Wentein – www.hippo.be
Filip Kindt. © Mark Wentein – www.hippo.be

De KBRSF mencommissie heeft internationaal tweespanmenner Filip Kindt aangesteld als nieuwe Manager Mennen paarden in België. Dit ter vervanging van Françoise Thiry, die eind 2017 besliste om te stoppen. Voor de pony’s is de mencommissie binnen de Belgische federatie nog op zoek naar een geschikte kandidaat.

Filip Kindt

De in 1959 geboren Filip Kindt woont in Welden, nabij Oudenaarde en ment sinds 2009 internationaal bij de tweespan paarden. Zo nam hij deel aan drie WK’s: in 2009 Kecskemet (HUN), in 2013 Topolchianky (SVK) en in 2017 op het laatste WK in Lipica (SLO). Kindt zelf is een fanaat van Lipizzaners. Als manager van bedrijven in de internationale houtsector reist hij veel en legde aan de KBRSF mencommissie meteen een stappenplan voor om de functie in te vullen.

WK Kronenberg

Filip Kindt zal zich eerst concentreren op het WK enkelspan paarden, dat dit jaar in Horst-Kronenberg (NED) plaats vindt. ‘De tijd wordt krap. Gezien de korte tijdspanne voor het WK enkelspannen, is de enige manier om snel vooruit te geraken een korte audit van de verschillende kandidaten. Dit zal toelaten het kaf van het koren de scheiden. Ik wil enkele kandidaten zelf laten beslissen dat hun kandidatuur niet relevant is of te voorbarig. Dit maakt de keuze voor de wedstrijd van Kronenburg misschien iets eenvoudiger?

Hij vervolgt: ‘Een afspraak met Francoise Thiry en Felix Brasseur kan mij op de hoogte brengen van enige historiek, met referentie tot de reeds gedane training in Gesves voor deze reeks. Er is een strikte timing te volgen: binnen zeven dagen moet de selectie voor de CAI 3* Kronenberg (NED) beslist worden. Dit is een aanloopwedstrijd op dezelfde locatie van de WK. Binnen vijftien dagen is er een training voorzien en dan moeten we alle paarden nog diergeneeskundig laten screenen voor een fit to compete. Werk aan de winkel dus’, aldus de gedreven ondernemer.’

Geen half werk

‘Na de begeleiding van de enkelspan paarden, staan de tweespan paarden op het programma. Die hebben pas volgend jaar hun WK zodat daar nog wat tijd voor een invulling is. Maar toch zien we Filip doorgroeien om de manager voor de paarden te worden. Gezien we geen half werk willen doen en we ook de pony’s optimaal willen begeleiden zijn we nog op zoek naar iemand die de pony’s zal begeleiden. Ik hoop u daar binnenkort van te kunnen informeren’, aldus Jan Devaere, voorzitter van KBRSF mencommissie.

Tekst: Mark Wentein, persbericht voor KBRSF mencommissie

0 42
Guery
Jerome Guery, hier nog met Grand Cru van de Rozenberg (foto: Digishots)

Na de verkoop van zijn toppaard Grand Cru van de Rozenberg mag Jérôme Guery nu twee nieuwe paarden op stal verwelkomen. Het gaat om Hercyles by Immofluisteraar en Celvin.

Hercules voorheen onder Smolders

Hercules by Immofluisteraar (v. Larino) is een elfjarige hengst, die Guery van eigenares Inge Balliauw ter beschikking heeft gekregen. Hercules was hiervoor aan het werk was onder Sam Hutton. Daarvoor werd hij gereden door Harrie Smolders, die hem uitbracht tot op 1.50m-niveau.

Celvin (v. Raphael) is een elfjarige ruin, die door Alexa Larkin werd uitgebracht tot op 1.50m-niveau. Guery kocht de ruin, samen met zijn vriend Alexander Oancea, die ook co-eigenaar van Grand Cru was.

‘Nieuwe start voor mij’

‘De komst van deze nieuwe paarden is een nieuwe start voor mij, na de verkoop van Grand Cru. Ik heb al een paar leuke negenjarigen lopen, met name Jupiter VG en Kel’Star Du Vingt Ponts, en Hercules en Celvin zijn echt een versterking. Ze hebben zeker het potentieel om op korte tijd op het hoogste niveau van de sport te komen. Ik ben benieuwd wat de komende maanden zullen brengen!’

Bron: World of Showjumping

Niels Bruynseels staat nuchter bij de grote beker. De Belgische springruiter heeft net met Gancia de Muze de Rolex Grand Prix van Indoor Brabant gewonnen. De fotografen vragen of hij kan lachen. Dat lukt, maar hij blijft opvallend kalm. “Zo ben ik”, zegt hij even later in een interview met Hoefslag. “Ik probeer altijd realistisch en nuchter te blijven.”

Bruynseels won de bloedstollende barrage voor Marcus Ehning en Harrie Smolders. “Morgen is er weer een nieuwe dag. In de sport is het vallen en opstaan. Maar dat neemt de glans van de prestatie natuurlijk niet weg. Het begint wel te komen. Natuurlijk is het een fantastisch gevoel. Hier winnen, in de Rolex Grand Prix, tussen de beste ruiters en paarden ter wereld. Dat geeft vertrouwen.”

Gelukshorloge

De Belg werd nog even gedold door Harrie Smolders. De nummer 3 vroeg zich namelijk af of Bruynseels het nieuwe Rolex-horloge niet al had. “Nee, het horloge dat ik nu om heb is net iets anders. Dit is mijn gelukshorloge”, grapt Bruynseels.

Hij startte als allerlaatste in de barrage van 13 deelnemers. Dat was lang wachten. “Een vervelend moment. Ik weet dat ik een heel snel paard heb in de barrage. Dus ik kon niet wachten om te beginnen. Toen ik over de finish kwam, dacht ik dat ik niet snel genoeg was. Maar gelukkig was dat wel. Ik denk dat we dit vanavond wel efkes moeten vieren.”

Door: Robert Hüsken

Foto: DigiShots

Niels Bruynseels - Gancia de Muze
Niels Bruynseels - Gancia de Muze Jumping Indoor Maastricht 2016 © DigiShots

Niels Bruynseels heeft de Grote Prijs van Indoor Brabant op zijn naam geschreven. Met zijn merrie Gancia de Muze (v Malito de Reve) had hij het voordeel van de allerlaatste start, wat hij ten volle benutte. Hij snoepte nog negen tienden van een seconde van de tijd van Marcus Ehning, die de klok op 37.80 seconden had gestopt.

De derde prijs was voor Harrie Smolders, die slecht 9 honderdsten langzamer was dan Ehning.

Fantastisch gevoel

De winnaar reageerde na afloop voor het publiek geëmotioneerd. Hij bedankte zijn merrie Gancia de Muze die voor hem ‘iedere keer weer het onderste uit de kan haalt. ’ ‘Ik vind het een eer dat ik hier tegen de beste ruiters van de wereld mocht rijden om uiteindelijk ook nog te winnen. Dat geeft een fantastisch gevoel.’

Barrage

In een barrage met dertien combinaties kwam Marc Houtzager als eerste in de ring met Sterrehof’s Calimero (v Quidam de Revel). De combinatie, eerder dit jaar nog winnaar van de Grote Prijs op Jumping Amsterdam, maakte een fout op de tweede hindernis van de tweesprong en noteerde een richttijd van 40.94 seconden. Dit was uiteindelijk goed voor de elfde plek.

Patrice Delaveaux kwam daarna met Aquila HDC goed over de tweesprong, maar raakte in de problemen door de te korte wending die erop volgde. Dat resulteerde in acht strafpunten en de dertiende plek.

Vrieling foutloos

Jur Vrieling was met Glasgow v/h Merelsnest (v Nabab de Reve) de eerste foutloze combinatie. Zijn tijd van 39.89 seconden was snel, maar uiteindelijk niet snel genoeg.

De Ier Bertram Allen verbetert de tijd van Vrieling met ruim een seconde met zijn gretig springende BWP-schimmel Gin Chin van het Lindenhof (v Chin Chin). Zijn enerverende rit is uiteindelijk goed voor de vierde plaats.

Fit for Fun

De Portugese Luviana Diniz en haar ervaren Fit for Fun lijken goed op weg om de (tot dan toe) snelste tijd van Allen te verbeteren. Het springen lijkt de vosmerrie geen enkele moeite te kosten, maar het kan ook te snel gaan. De combinatie rijdt net iets te hard op de laatste hindernis af wat resulteert in een springfout en de zevende plek.

Enorme galopsprongen

Voor de schimmel Cornado NRW  (v Cornet Obolensky) van Marcus Ehning kost het parcours in Den Bosch geen enkele moeite. Met zijn enorme galopsprongen en waanzinnige vermogen doet de hengst dit met twee vingers in de neus. Hij noteert een razendsnelle tijd van 37.80 seconden.

Harrie Smolders en zijn weergaloos springende Emerald komen negen honderdsten tekort om aan de tijd van Ehning te komen.  Ze eindigen heel knap op de derde plaats.

De Zweed Hendrik van Eckermann is met zijn ranke merrie Mary Lou 194 (v Montendro) acht honderdsten sneller dan Ehning, maar maakt een springfout op de laatste hindernis.

Op safe

Maikel van der Vleuten doet met de 10-jarige Idi Utopia geen aanval op de snelste tijd. Hij gaat voor foutloos en hoewel de eerste hindernis van de tweesprong licht wordt getoucheerd, lukt dat. De combinatie eindigt op de zesde plek.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding niet toegestaan

Foto: DigiShots

Imke 111
Abdel Said, hier met Imke 111 op de Christmas Show International 2015 © DigiShots

Een nieuwe aanwinst in de stallen van Abdel Said. Hij heeft de beschikking gekregen over de tienjarige Quasimodo Z-zoon Quintero.

Ruime ervaring

Deze ruin werd in Nederland gefokt en voorheen gereden door Mohd Osama El Borai. Hij bracht hem uit tot op vijfsterrenniveau in de Nations Cup en in Wereldbekerwedstrijden, maar nu zal Said de teugels overnemen.

‘Ik ben heel blij dat ik Quintero kan toevoegen aan mijn paardenbestand voor de grotere wedstrijden deze zomer’, aldus Said tegen World of Showjumping. ‘Hij heeft al op hoog niveau gesprongen en zal een geweldige aanvulling op mijn team zijn.’

Bron: World of Showjumping

Foto: DigiShots

0 74
LRV kampioenschappen
LRV Kampioenschappen

Volgend weekend vinden de Nationale LRV-Indoorkampioenschappen – Springen,  plaats in de Ruiterschool te Oud-Heverlee. Op zaterdag 10 maart springen de beste pony-combinaties hun kampioenschap. Op zondag 11 maart is het de beurt aan de beste ruiters/amazones van de reeksen Licht, Midden en Zwaar om voor het LRV-erelint te strijden.

Nieuwe website

De LRV heeft dit kampioenschap aangegrepen om haar nieuwe website te lanceren.  Voor wie het kampioenschap alle dagen wil volgen, is deze website een uitkomst.  ‘De dagen rondom de Nationale LRV-kampioenschappen vormen dus het ideale momentum om de splinternieuwe LRV-website (www.lrv.be) te lanceren’, zegt LRV-directeur Inge Vandael. ‘Communiceren is 90% luisteren en 10% spreken, maar in deze website gaan we voor 100% informeren van zowel LRV-leden als niet-LRV-leden. Deze website is het centrale kanaal, waar alle informatie gecentraliseerd en gepubliceerd wordt, zodat iedereen op elk moment eenvoudig  kan terugvinden wat hij of zij zoekt. Aan deze website zijn maanden werk vooraf gegaan. Niet alleen door ons LRV-communicatie-team, ook door een heuse nationale werkgroep ‘communicatie’ met een twintigtal personen.’  De LRV-website die je vandaag kan ontdekken is nog maar de eerste fase, het tipje van de sluier. In een tweede fase krijgen ook individuele leden toegang tot bepaalde aspecten van de LRV-sportdatabank. Raadplegen van resultaten van paarden, je persoonlijke gegevens aanpassen, je persoonlijke puntenstanden raadplegen, je wedstrijdkaarten bestellen,… mogelijkheden genoeg. Ontwikkelingen die nog even tijd vragen om te rijpen. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd … veel ontdekkingsplezier.

Meer informatie op www.lrv.be

Bron: Persbericht / Hippos.be
Foto: Remco Veurink

 

Cabrio, Olivier Philippaerts
Cabrio van de Heffink, hier onder Olivier Philippaerts

Gisteren werden in bij Zangersheide 38 hengsten in totaal goedgekeurd. En dat waren niet alleen jonge paarden: vijf oudere hengsten zijn nu ook goedgekeurd door het stamboek, en dat zijn niet de minste.

Cabrio Z, Vingino en Heartbeat

Onder meer de zestienjarige Cabrio van de Heffink, de zestienjarige Vingino en de zeventienjarige Heartbeat zijn nu door Zangersheide goedgekeurd voor de dekdienst.

Cabrio van de Heffink nam eind vorig jaar op Jumping Mechelen afscheid van de sport. De imposante Cassini I- zoon sprong jarenlang met succes op het allerhoogste niveau, eerst onder Ludo Philippaerts en later onder zijn zoon Olivier. Heartbeat verhuisde in november vorig jaar naar Stoeterij Zangersheide. De Nederlandse gefokte hengst werd in 2013 nog Hengst van het Jaar in Denemarken, waar hij in 2014 de Breeders’ Trophy won. Daarna verhuisde hij naar Zweden, maar de Zweedse topvererver is nu dus ook beschikbaar via Zangersheide.

Vingino (v. Voltaire) is dan weer een hengst uit de Eurocommerce-stal, die het erg goed deed onder Wout van der Schans. De combinatie behaalde mooie resultaten op vijfsterrenniveau in onder meer Gotenburg en op Indoor Brabant. Vingino werd op de Eurocommerce-veiling in 2014 verkocht naar Egypte, maar sinds 2016 wordt hij gereden door Tobias Bachl.

Ook de achttienjarige Camiro de Haar Z en de dertienjarige Fidji of Colors zijn nu door Zangersheide goedgekeurd.

Hengsten uit BWP, KWPN, Holstein en sBs

Naast de vijf ervaren springpaarden zijn ook 25 driejarigen, vijf vierjarigen, twee vijfjarigen en een zesjarige hengst goedgekeurd. Daar zijn uiteraard heel wat BWP-hengsten bij, maar ook KWPN’ers, Holsteiners en hengsten uit het sBs-stamboek. Uit het BWP-stamboek zijn onder meer Pessoa vd Bisschop (een driejarige Galisco van Paemel-zoon), Poetin vd Donkhoeve van VDL Stud en Picobello van het Roosakker goedgekeurd.

 

 

Het KWPN werd onder meer vertegenwoordigd door London (v. Glock’s London), Kazan (v. Baloubet du Rouet) en Karim (v. Harley VDL).

Bekijk hier alle goedgekeurde hengsten.

Bron: Hoefslag / Equnews.be

Foto: Remco Veurink

 

 

 

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,789FansLike
7,019VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer