Sport

0 199
Sea Coast
Alain C., zaakvoerder van Sea Coast, wordt verdacht van grootschalige fraude. De sponsor van springamazone Gudrun Patteet ontkent echter dat hij gesjoemeld heeft: ‘Ik heb niets te verbergen.’

Inval in Sea Coast Stables

Alain C. is zaakvoerder van Sea Coast, een succesvol vastgoedbedrijf in Nieuwpoort, gespecialiseerd in woning- en appartementsbouw en vakantieparken. Maar het succes lijkt zich nu tegen Alain C. te keren. Het gerecht neemt hem in het vizier op verdenking van mogelijke fiscale fraude, oplichting en witwaspraktijken. Een zestigtal speurders deed dinsdag een tiental huiszoekingen in West- en Oost-Vlaanderen. Ze vielen onder meer binnen in het Sea Coast-hoofdkantoor in Nieuwpoort en ze trokken ook naar Sea Coast Stables in Hamme, waar zijn luxueuze manege is gevestigd.

Bij de inval werden acht mensen gearresteerd en langdurig ondervraagd. Naast Alain C. zelf gaat het om mensen uit zijn entourage. Ook mede-investeerder Hendrik D. werd verhoord. Alain C. werd als enige van de gearresteerden voorgeleid bij de onderzoeksrechter, maar die besliste om hem weer vrij te laten onder voorwaarden. Zo mag hij niet naar het buitenland vertrekken.

Fraude bij verkoop appartementen

Het onderzoek spitst zich vooral toe op het vermoeden van fraude bij de verkoop van appartementen. Het gerecht werd getipt dat Alain C. de voorbije jaren heel wat zwartgeld incasseerde. Ook al ontkent de man dat zelf met klem. ‘Als ik een appartement verkoop voor 150.000 euro zou ik zogezegd 100.000 euro in het zwart ontvangen. Maar dat is niet zo: wij aanvaarden geen zwartgeld. Ik heb dan ook niets te verbergen’, verklaarde hij woensdagavond aan Het Nieuwsblad.

Hij benadrukt dat het enkel om vermoedens gaat. ‘Hoge bomen vangen veel wind, hé. Ik denk dat het om jaloezie gaat. Het gerecht ontvangt een anonieme klacht dat wij in het zwart verkopen. Dus onderzoeken ze dat. Maar nogmaals: ik weet daar zelf niets van. Wij staan recht in onze schoenen.’

Onderzoek in beginfase

Feit is wel dat tijdens de huiszoekingen aanzienlijke geldsommen in beslag werden genomen. Volgens onze informatie gaat het om een bedrag tussen de 100.000 en 200.000 euro. Er zijn ook aanwijzingen dat er gesjoemeld werd bij kredietaanvragen aan de ING-bank. Bij verschillende facturen zou voor twee miljoen euro zijn vervalst.

Het onderzoek zit in een beginfase. De speurders moeten de inbeslaggenomen documenten verder uitpluizen. Ze gaan onder meer ook na of er witwaspraktijken zijn in de richting van het paardenmilieu waarin Alain C. actief is en sponsort. Daarnaast runt de man ook een keten van carwashes. Ook daar worden zijn inkomsten uitgevlooid.

Bron: Het Nieuwsblad

Foto: DigiShots

Jerome Guery, Papillon Z
Jerome Guery - Papillon Z Jumping Indoor Maastricht 2016 © DigiShots

Papillon Z, de trouwe partner van de Belgische springruiter Jérôme Guéry, is op zestienjarige leeftijd met pensioen gegaan. 

‘Bijzonder plekje in mijn hart én carrière’

Guéry schrijft op Facebook: ‘De familie Woitrin en ik hebben beslist om Papillon een welverdiend pensioen te gunnen. Papillon hielp me om mijn eerste vijfsterren GP te winnen, hij bracht me naar de top dertig van de wereld en zorgde ervoor dat ik een plaatsje kreeg in het Olympisch team voor de Spelen in Rio. Papillon heeft niet alleen bijzonder plekje in mijn carrière, maar ook in het hart van iedereen die met hem te maken heeft gehad.’

C’est avec beaucoup d’émotions que la famille Woitrin et moi même avons décidé d’offrir une retraite bien méritée à…

Geplaatst door Jérôme Guéry op dinsdag 15 mei 2018

Vele internationale overwinningen

De combinatie won de Grote Prijs op het CSI5* in Lummen én in Knokke in 2015. In datzelfde jaar schreven ze ook de Grote Prijs op het CSI4* in Bergen op hun naam. Ze wonnen nog vele andere wedstrijden, bijvoorbeeld in Genève, Maastricht en Chantilly. 

Voor Guéry Papillon onder het zadel kreeg, was de hengst al succesvol onder Gregory Wathelet en Rik Hemeryck. Papillon Z kan nu genieten van zijn pensioen, op de weide bij Guéry. 

Bron: Facebook / World of Showjumping

Foto: DigiShots

Gilles Thomas met Jacarta van 't Ravennest

Springruiter Gilles Thomas behaalde afgelopen weekend de gouden medaille op het Belgisch kampioenschap bij de junioren. ‘Het was een magisch moment, ik ben nog aan het bijkomen’, aldus Thomas tegen Equnews.

Conaro

De Belg werkt ieder jaar toe naar drie grote evenementen. Het Belgisch kampioenschap, Europees kampioenschap en Jumping Mechelen. ‘Deze evenementen staan steevast op de agenda’, aldus Thomas. Zijn 14-jarige Conaro heeft de ervaring. ‘We zorgen ervoor dat Conara uitermate goed in zijn vel zit. We trainen dus niet speciaal naar de kampioenschappen toe.’

Olympische Spelen

Over de toekomst dromen durft de springruiter wel. ‘Ooit een Olympische Spelen rijden of aan de start verschijnen van Aken. Ja, dat is wel een grote droom. En ook nog even mijn examens halen, die staat ook wel bovenaan mijn lijstje.’

Respect

Grote springruiters zoals Marcus Ehning, Harrie Smolders en Niels Bruynseels zijn grote voorbeelden voor Thomas. ‘Alle drie deze ruiters slagen erin heel verschillende paarden tot het hoogste niveau te brengen, dat dwingt respect af.’ Thomas weet wat hij wil in de toekomst en werkt daar hard voor. ‘Talent is niet alles in de wereld. Motivatie en doorzettingsvermogen kunnen je verder brengen zolang je hard genoeg werkt!’

Lees hier het hele interview op Equnews.

Bron: Equnews / Foto: Digishots

neus
foto: Remco Veurink

De Franse paardensportautoriteiten en de FEI vragen paardeneigenaren om waakzaam te zijn vanwege een massale uitbraak van Rhinopneumonie onder sportpaarden in delen van Frankrijk. Sinds januari zijn er op minimaal 22 stallen zieke paarden gemeld en inmiddels zouden er zo’n 200 paarden ziek zijn (geweest).

Afgelaste evenementen

Toezichthouder RESPE meldt dat hoewel veel hippische evenementen afgelast worden, waaronder CDI Saumur, er ook nog veel evenementen wél doorgang vinden, hetzij met verhoogde veiligheidsmaatregelen.

Crisisteam

Er is een crisisteam opgericht om te voorkomen dat er nog meer besmettingen plaatsvinden en zij berichten dat er de afgelopen dagen geen nieuwe zieke paarden meer zijn gemeld. Ze houden daarbij wel een slag om de arm, want er worden momenteel nog paarden getest die mogelijk besmet zijn met het virus.

‘Het gaat om ongeveer 200 zieke of van besmetting verdachte paarden’, aldus de RESPE. ‘Helaas worden niet alle gevallen bij ons gemeld, dus op basis van onze huidige informatie denken we dat het aantal van daadwerkelijk besmette paarden hoger kan liggen.’

Sportpaarden

Met name sportpaarden, Engelse Volbloeden en dravers zouden ziek geworden zijn. In de komende weken, worden er in de getroffen regio’s weer verschillende hippische evenementen georganiseerd. De RESPE verzoekt eigenaren van paarden die met hun paarden op locaties geweest zijn waar Rhinopneumonie heerst of geheerst heeft, voorlopig niet aan evenementen deel te nemen. Volgens de RESPE dragen eigenaren en organisaties van wedstrijden een grote verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat er niet nog meer paarden ziek worden.

Dravers uit Nederland

Het komt regelmatig voor dat dravers van Nederlandse stallen en eigenaren naar Frankrijk vertrekken om daar koersen te lopen. De NDR verzoekt via hun website trainers die naar Frankrijk afreizen dan ook om de nodige voorzichtigheid in acht te nemen en zich waar nodig op de hoogte te laten stellen van de huidige situatie door de Franse paardensportautoriteiten.

Bron: Horsetalk / NDR / Hoefslag

Foto: Remco Veurink

 

Harrie Smolders - Emerald N.O.P. FEI Longines FEI World Cup Paris 2018 © DigiShots

Springruiter Harrie Smolders is de nieuwe nummer één op de wereldranglijst. Op de vandaag door de wereldpaardensportbond FEI gepubliceerde ranking is Smolders de Amerikaan Kent Farrington gepasseerd. Harrie Smolders is na Albert Zoer in 2010 de tweede Nederlandse springruiter die over een periode van twaalf maanden de meest succesvolle springruiter van de wereld is.

Maandelijks publiceert de FEI de wereldranglijsten van haar ruiters. Smolders was de afgelopen maanden al tweede achter de Amerikaan Kent Farrington, die twaalf maanden lang aan de leiding ging. Farrington brak in februari van dit jaar een been en kwam de afgelopen maanden niet op internationale wedstrijden uit, waardoor hij zijn leidende positie niet kon vasthouden.

Topvorm

Smolders verkeerde het afgelopen jaar in topvorm. Zo schreef hij in 2017 historie door als eerste Nederlander de prestigieuze Global Champions Tour en de Global Champions League op zijn naam te schrijven. Ook veroverde hij met Don VHP Z N.O.P. de individuele zilveren medaille op de Europees Kampioenschappen in Gothenburg, hielp hij Nederland aan de zege in de Nations Cup finale in Barcelona en won hij met Zinius de Wereldbekerwedstrijd van Mechelen.

Daarnaast was Smolders winnaar van de Grote Prijzen van Chantilly en Bordeaux en behaalde top drie klasseringen in vele vijfsterren Grote Prijzen, onder andere in Den Bosch, Rome, Hamburg en London. Dankzij meerdere overwinningen en topklasseringen in rankingproeven over de hele wereld verzamelde Smolders veel punten voor de wereldranglijst. In de wereldbekerfinale vorige maand in Parijs eindigde hij met Emerald als tweede in het tweede finaleonderdeel.

Trots

‘Dit staat mooi op mijn CV’, is de eerste bescheiden reactie van Harrie Smolders. ‘Ik heb me nooit laten leiden door de rankings. Ik ben er het meest trots op dat ik in het jaar dat ik nu eerste sta mijn twee beste paarden Don en Emerald vier maanden geen wedstrijden hebben gelopen. Met het juiste management hebben we dit bereikt. Daar heeft de hele stal aan bijgedragen. Ik zie dit echt als een bekroning voor ons hele team voor een heel succesvol jaar.’

Focus op de sport

Smolders weet ook wel hoe het komt dat hij nu op nummer één staat. ‘Ik heb me de afgelopen tien maanden echt op de sport kunnen focussen. Daarvoor was ik meer opleider, moest veel lesgeven en had daarbij nog de handel. Nu had ik zes paarden voor de sport en kon ik me meten met de wereldtop. Ik ben Eurohorse en Coupernicus Stables dankbaar dat ze mijn deze kans hebben gegeven en dat ik ze dit terug kan geven.’

Bron: KNHS

0 73
foto: Shutterstock

Vandaag hebben de Belgische juniorruiters de overwinning van de CSIOJ Nations Cup in Fontainebleau op hun naam kunnen schrijven. Het team van Rik Deraedt bestond uit Maartje Verberckmoes met Jugano vd Vosberg, Thibeau Spits met Jericho Dwerse Hagen, Thibault Philippaerts met Cataleya 3 en Simon Morssinkhof met Perigrosso.

Philippaerts foutloos

Philippaerts was de enige die beide rondes foutloos aflegde,  Maartje Verberckmoes en Thibeau Spits konden waren snel én foutloos in de barrage.  Met een totaal van vier strafpunten wonnen ze in een tijd van 113,31 seconden. De Ieren volgden op de tweede plaats met vier strafpunten en een tijd van 114,29 seconden. Jason Foley met Castlefield Vegas en Harry Allen met Dis Moi Tout de Clairbois bleven hier als enige combinaties steeds foutloos.

Het Duitse team volgde met acht strafpunten op de derde plaats, Hannes Ahlmann en Max Haunhorst bleven foutloos. Frankrijk volgde op vier met acht strafpunten, Groot-Brittannië zien we terug op de vijfde plaats met eveneens acht punten.

Nederland

De Nederlanders konden geen potten breken in Fontainebleu. Het team dat bestond uit Mel Thijssen met Enrique, Paris Morssinkhof met Bayamo, Tom Schellekens met Camilly Z en Rowen van de Mheen met Q Verdi bleef steken op de negende plaats. Thijssen legde twee foutloze rondes af, de andere combinaties maakten in beide rondes springfouten.

Volledige uitslag

Bron: Equnews / CAP

Foto: Archief

Fries, Friese

Een amazone in tranen en de eigenaresse van het paard ontdaan. Dat was het resultaat van enkele nare opmerkingen van een toeschouwer op een wedstrijd in Groot-Brittannië.

De negenjarige Friese merrie Demy Von Gosveld die in eigendom is van Michelle Whitehead werd door diens vriendin Natalie Clarke uitgebracht op een wedstrijd. Vlak voor ze de ring zouden betreden, sprak een toeschouwer Whitehead aan over haar paard.

‘Hij vroeg me of ik niet beter een kar kon aanschaffen en bleef maar doorgaan over mijn paard’, aldus Whitehead. ‘Uiteindelijk zei hij “Met zo’n paard heb je in elk geval nog wat te rijden als je ruim over de honderd kilo weegt”, waarna ik zei dat hij moest ophoepelen. Ik realiseerde me alleen niet dat mijn vriendin dit ook gehoord had. In tranen betrad ze de ring en was zo van de kaart dat ze haar proef niet kon afmaken. Dit commentaar, wat de amazone die al zenuwachtig was kon horen, was onbeschoft.’

Grand Prix-niveau

Whitehead heeft een drietal Friese paarden in bezet die allen in de sport worden uitgebracht. ‘Ze zijn gefokt voor dressuur, niet om aangespannen te lopen’, stelt ze. ‘Ja, ze bewegen dan misschien wat anders, maar ze zijn fantastisch en willen altijd voor je werken. Ze staan gewoon bij mij thuis en het pleit voor hun karakter dat ik zonder problemen de hengsten naast merries kan stallen. Er zijn Friese paarden die op Grand Prix-niveau lopen, maar dat hebben de mensen die zulke opmerkingen maken waarschijnlijk niet geweten.’

Op van de zenuwen

Dit was niet de eerste keer dat er vervelende opmerkingen over de paarden van Whitehead gemaakt werden. Tijdens een competitie voor jonge paarden was het één van de deelnemers die een opmerking maakte over haar hengst Nick Van De Olijftak. ‘Ik heb hem meegenomen om te kijken hoe hij zich op vreemd terrein zou gedragen’ vertelt ze. ‘Een van de andere deelnemers, een internationale dressuuramazone, riep vervolgens dat ik “het” uit de weg moest halen. Ik ging op van de zenuwen de ring in en wilde eigenlijk liever naar huis gaan, maar reed goed en versloeg haar.’

Steun

Toen het verhaal op Facebook werd geplaatst, werd er massaal gereageerd. ‘We hebben duizenden bemoedigende reacties gekregen. Het laat zien dat mensen zulk gedrag afkeuren, ongeacht op wat voor paard je rijdt’, besluit Whitehead.

Bron: Horse & Hound

Foto: Archief

0 671

Het team van Jumping Waregem staat klaar om haar eerste hindernissen te nemen. Komend weekend op 29 en 30 april en 1 mei wordt gestart. Niet minder dan 950 deelnemers tekenen present om er bij te zijn.

“De locatie blijft het Sport Vlaanderen-domein te Waregem.” zegt voorzitter Kristof Callens. “Ook de toegang blijft door de goede verstandhouding en steun van Stad Waregem GRATIS zodat iedereen kan komen genieten van dit mooie gebeuren”, voegt hij nog toe.

Op maandag 30 april in de vooravond wordt opnieuw een Grote Prijs Stad Waregem gereden waarbij alle toppers present tekenen. Ook de allerjongsten gaan van start en dit op dinsdag 1 mei. Naast een grote groep medewerkers merkt Jumping Waregem op dat ook bedrijven zich willen weerspiegelen aan het positieve imago en graag aanwezig zijn op de events. Door gratis inkom aan te bieden blijven we ook de sympathie genieten van vele supporters en toeschouwers, hetgeen de paardensport ten goede komt!

“Waregem Paardenstad: een feit!”, weet ook het College van Burgemeester en Schepenen onder leiding van Kurt Vanryckeghem te onderstrepen en dit onderschrijven ze door actief aanwezig te zijn!

Op 10 mei organiseren we onze eerste dressuurwedstrijd en op 13 mei volgt alweer een jumping. Tijdens het weekend van 19, 20 en 21 mei sluiten we ons drieluik af. Als extra werken we op 20 mei samen met Waregem Draaft vzw en kunnen toeschouwers vanaf 15u00 zich vrij begeven van Sport Vlaanderen naar de Hippodroom en zo kennismaken met beide organisaties.

“Unieke beleving van de paardensport in al haar facetten”, benadrukt voorzitter Lieven Lannoo van Waregem Draaft. “Waar kan men op wandelafstand gratis kennismaken met Galoprennen, Drafrennen en Jumping? Enkel in Waregem dus!”, weet Lieven nog.

De kalender van Jumping Waregem vzw ziet er als volgt uit:
– Hindernis 1: 29-30 april & 1 mei: Jumping
– Hindernis 2: 10 mei: Dressuur
13 mei: Jumping
– Hindernis 3: 19-20-21 mei: Jumping (20 mei samenwerking Waregem Draaft)

Persbericht Jumping Waregem

Foto: Jumping Waregem

0 38
endurance, buitenrit

Enduranceruiter Peter Bastijns nam zaterdag 21 april aan het Open Spaans Endurance Kampioenschap dat georganiseerd werd in de Catalaanse bergen ten noorden van Barcelona. In Tordera stond een CEI3* van 160 km. op het programma met 26 deelnemers.

Bastijns kandidaat voor Tryon

De overwinning was voor Maria Alvarez, die met T’aime de Coeur een indrukwekkend gemiddelde van 20,7 km/u reed.

Met Ezi de Alborada werd Bastijns dertiende aan een gemiddelde van 16,4 km/u. Met dit resultaat komen Bastijns en Ezi op de lijst van kandidaten voor een selectie in de Belgische ploeg voor de World Equestrian Games in Tryon (USA) op 12 september.

Nog twee paarden

Volgens de criteria van de Belgische federatie moet een combinatie op een wedstrijd met een bergachtig parcours een gemiddelde halen van 16 km/u (17 op heuvelachtig parcours, 18 op vlak parcours).

Na Karin Boulanger en Tawfiq du Courtisot, is Peter met Ezi de tweede combinatie die aan deze eisen voldoet. Peter zal met andere paarden ook nog deelnemen aan kwalificatie wedstrijden: op 5 mei in Madrid met Shetan Al Ondrel en op 12 mei in Lissabon met Omara de Alborada.

Bron: Persbericht

De Belg Gregory Wathelet flikte het in Schanghai opnieuw, dankzij zijn bijzondere springkanon  Coree (Cornet Obolensky x Böckmann’s Life).  De combinatie won zojuist de LGCT Grand Prix.   ‘Ik wist dat ik zo snel was als maar kon en mijn merrie werkte erg goed mee. Dus voor mij was dit een hele goede barrage. Ik moest wel wat risico nemen, want er kwamen snelle ruiters na mij’. 

Alle risico’s

‘Ik wist dat ik alle risico’s moest nemen, maar ze sprong fantastisch’, zei Wathelet na afloop. ‘Ik maakte een galopsprong meer naar de dubbelsprong, maar maakte er minder waar ik maar kon. Ik had een hele goede wending naar hindernis drie, maar ik denk dat ik later in het parcours de winnende tijd heb neergezet.’ De als derde gefinishte Daniel Deusser zei na afloop: ‘Al had ik het een paar keer geprobeerd, ik denk niet dat ik zijn tijd had kunnen verbeteren.’

Te grote gok

De eerste combinatie voor de barrage was Scott Brash (GBR) op de negenjarige Hello Shelby. Hij zette een vlekkeloze ronde neer in de tijd van 39,60 seconden.Gregory Wathelet (BEL) en de twaalfjarige schimmel Corree volgden hem en verpletterden de tijd van Brash met bijna twee seconden in een tijd van 37,91 seconden. Twee Belgen volgenden na Wathelet. Jos Verloy en Igor zagen hun kans na een gevallen balk vervliegen en Niels Bruynseels en Cas de Liberte namen een te grote gok met uitsluiting na een tweede weigering tot gevolg.

Madrid

Maikel van der Vleuten (NED) finishte hier vorig jaar als tweede. Deze keer eindigde hij na een respectabele ronde met Idi Utopia op de zevende plaats met een tijd van 41,38 seconden. Landgenoot Harrie Smolders, de kampioen van 2017 en winnaar van de Grand Prix van Shanghai in 2015 deed met Don VHP Z een serieuze poging en bleef foutloos in 40,52 seconden. Hij maakt nog steeds kans om voor de tweede keer het de kampioen der kampioenen te worden in deze competitie.  De laatste deelnemer aan de barrage, Daniel Deusser (GBR) zette met zijn krachtpatser Tobago Z alles op alles. Op iedere hindernis namen ze risico en ze eindigden in 39,11 seconden, goed voor de derde plek. De Tour gaat nu naar Europa met de eerste stop in de Spaanse hoofdstad Madrid.

Scott Brash

Met deze overwinning in China haalde Wathelet zijn derde golden ticket binnen voor de Super Grand prix van de Longines Global Champions Tour met de nieuwe Play off in Praag in december. Daar zal hij het onder anderen opnemen tegen Edwina Tops-Alexander (AUS), de winnares van de Grand Prix in Miami Beach, en de winnaar van Mexico City, Scott Brash (GBR). In het algemeen klassement stijgt Wathelet naar de vierde plek. Scott Brash gaat aan de leiding en maakt kans om voor de derde keer de superkampioen in de tour te worden. In het klassement zit hij net voor Edwina Tops-Alexander die na een balk in de eerste omloop de barrage van deze Grand Prix miste.

Chinese mensen

De organisatiepartner Patrick Yang, General Manager van Juss Events: ‘Elk jaar komt er meer publiek naar dit evenement en de interesse van de Chinese mensen in de springsport groeit. Het evenement wint echt aan populariteit. Het is een elegante sport en dat is iets waar mensen enthousiast van worden.’

Goed gedaan

Jan Tops, LGCT Grondlegger en President: ‘Veel spannender dan het vandaag was kan het niet zijn. Het was tot aan het einde spannend met op het podium drie fantastische ruiters. Daniel Deusser was de laatste starter, hij heeft een jong paard en heeft een fantastische prestatie geleverd. Ben Maher, die tweede werd, ook met een jong paard heeft ook top gepresteerd maar absoluut geweldig was Gregory. Hij wist dat er veel snelle ruiters waren en heeft alles gegeven. Het was zijn dag vandaag. Goed gedaan.’

Bron: Persbericht LGCT / Hoefslag
Foto: Stefano Grasso/LGCT

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,336FansLike
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer