Recreatie

Een Zweeds verzekeringsbedrijf heeft verschillende caps getest. Uit die testen is gebleken dat duurdere caps niet noodzakelijk een betere bescherming bieden dan goedkopere caps.

‘CE-certificaat niet voldoende’

Het bedrijf, Folksam, testte vijftien caps die in Zweden verkrijgbaar zijn. De geteste caps hadden allemaal het CE-label, wat betekent dat de energieabsorptie van de cap getest is door middel van een loodrechte impact.

Folksam zegt: ‘Dat is niet helemaal wat er gebeurt tijdens een ongeval met een paard. Als je van je paard valt, of door je paard geschopt wordt, zal de impact op het hoofd schuin zijn. Dat wilden we in onze testen simuleren, omdat bekend is dat hoekversnelling de belangrijkste oorzaak van hersenletsels is.’

Het bedrijf voerde vier testen uit: schokabsorptie met een loodrechte impact, en drie testen met een schuine impact. Er werden ook computersimulaties gemaakt, om het risico op een letsel te evalueren. Folksam stelt dat de huidige Europese certificeringstesten de cap niet testen wat betreft het vermogen om rotatie-energie te weerstaan, dus wanneer het hoofd door een impact wordt blootgesteld aan rotatie.

‘Caps kunnen veel veiliger’

‘We zien in onze testen dat caps nog veel veiliger kunnen zijn,’ zegt Helena Stigson, die meewerkte aan het onderzoek. ‘De twee bekendste caps hadden de zogenaamde rotatiebescherming, maar alle caps moeten beter kunnen beschermen tegen rotatie-energie. Op die manier wordt het risico op een hersenletsel, of op een ernstiger hersenletsel, kleiner.’

‘Duurste cap een van de minst veilige’

Volgens het bedrijf kwamen er drie helmen als besten uit de test. ‘En de prijs bepaalt niet hoe goed de cap is. In tegendeel zelfs, een van de duurste caps kwam er als een van de slechtste uit.’

Volgens Folksam waren de beste caps Back on Track EQ3 Lynx (de allerbeste, scoorde 30% boven het gemiddelde), Back on Track EQ3 and Charles Owen Ayr8. De drie minst scorende helmen waren de Equipage Priority (10% minder dan het gemiddelde), de GPA First Lady 2X (12% minder dan het gemiddelde) en de Horka Horsy (13% minder dan het gemiddelde).

Folksam stelt dat elke week vijf ruiters uit de Zweedse ruitersvereniging (die 154.000 leden telt), een hoofdletsel oplopen. Een op negen ruiters die een hersenschudding oplopen, krijgen problemen op lange termijn.

Je kan de publicatie van Folksam hier bekijken. 

Bron: Horsetalk

Foto: archief

 

De Britse amazone Deborah Jones reed eind mei in het bos op haar paard Nemo toen ze een man met een hond tegenkwam. De grote hond liep los en rende direct op haar paard af.  ‘Geen enkel paard zou dat lollig vinden’, vertelt de amazone.

‘Ik weet niet meer precies wat er gebeurde, maar ik weet wel dat de eigenaar zijn hond tevergeefs bij zich riep. Van wat er daarna plaatsvond, weet ik niks meer, enkel dat ik blauwe lichten zag. Ik kwam er gelukkig redelijk goed vanaf met een hersenschudding, wat kneuzingen en een gebroken rib.’

Hulptroepen

Uit haar telefoonhistorie blijkt dat Deborah verschillende vrienden en haar partner Steve had gebeld voor hulp. Steve vertelt: ‘De man had zijn hond kort aangelijnd toen ik ter plaatse kwam. Hij stelde dat het niet nodig zou zijn om een ambulance te laten komen, maar Deborah rolde met haar ogen en maakte aanstalten om over te geven. Toen ik de hulpdiensten belde, ging de hondeneigenaar er vandoor.’

De amazone werd afgevoerd naar het ziekenhuis en na enkele dagen observatie weer ontslagen. Hoewel ze jarenlange ervaring heeft, heeft het incident haar zelfvertrouwen een deuk gegeven.

Schering en inslag

‘Het is niet de eerste keer dat mij zoiets overkomt’, vertelt ze. ‘Het lijkt alleen maar vaker voor te komen, ik hoor het ook van vrienden. Een van de agenten die ik sprak bekende dat zijn paardrijdende collega’s het bos waar ik reed vermijden om deze reden. Ook mijn dierenarts zegt dat zijn dochter niet meer in dat bos mag rijden.’

Inmiddels hebben Deborah en Steve met verschillende instanties gesproken en ze hopen dat dit effect zal hebben. ‘Er gaan waarschuwingsposters bij de parkeerplaats bij het bos opgehangen worden en we hopen dat lokale politici ons willen helpen om de ruiterpaden veiliger te maken. Zoals het nu gaat, kan het niet meer. Ik zeg niet dat mensen hun hond niet mogen uitlaten, maar heb respect voor de mensen die je onderweg tegenkomt’, besluit de amazone.

Bron: Forres Gazette

Foto: Istockphoto

Afgelopen woensdagmiddag werd het eerste Belgische filiaal van Epplejeck officieel geopend. En bij die opening hoorden natuurlijk een heleboel acties!

Vlog

Epplejeck Zaventem was er klaar voor, en gelukkig maar: er stonden heel wat mensen te wachten op de stoep voor de winkel. En met het doorknippen van het oranje lint was het dan zo ver: Epplejeck Zaventem was officieel geopend!

Epplejeck-vlogger Manon was erbij, en heeft een leuke vlog gemaakt over de opening.

Aanbiedingen

De eerste 250 bezoekers konden een Epplejeck-rijbroek uitkiezen voor 1 euro en alle klanten kregen een gratis goodiebag. En als klap op de vuurpijl mocht een gelukkige winnaar een Epplejeck-zadel mee naar huis nemen!

Er zijn in de winkel natuurlijk nog meer aanbiedingen en koopjes. Kon je er niet bijzijn in Zaventem? Geen probleem: de aanbiedingen zijn nog een poosje geldig in alle Epplejeck-filialen én online.

0 292
Paarden op de weg - buitenrit - recreatie

Paardrijden is een populaire hobby, steeds meer Vlamingen beginnen in hun vrije tijd te rijden. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen kruipen vaker in het zadel.

Verlangen naar natuur en rust

In 2007 telden de Vlaamse clubs zo’n 19.345 leden, in 2017 was dat aantal meer dan verdubbeld naar 39.209 leden. En ook het aantal clubs kent een forse stijging van zo’n 387 clubs in 2007 naar 626 vorig jaar. Een verklaring voor de stijgende populariteit is, volgens de federatie, te vinden in het verlangen naar de natuur en rust.

Kinderen

Kinderen die beginnen rijden worden ook alsmaar jonger, vele maneges bieden nu een speciale formule aan voor de allerkleinsten (onder zes jaar). Het gaat dan om gewenning rond een pony. De kinderen kunnen op latere leeftijd direct doorstromen naar de groepslessen.

Bron: Equnews.be

0 70

De lichtgevende zweep die in Groot-Brittannië op de markt komt moet ervoor zorgen dat ruiters zich veiliger op pad kunnen begeven bij slecht weer of als het schemering is.

In een situatie als hierboven, als het zonnig en helder is, zijn veiligheidsmaatregelen om je te laten zien in het verkeer, niet echt nodig. Maar op donkere dagen kun je niet zichtbaar genoeg zijn!

LED-lampjes

De LED-lampjes in de door David Daly ontworpen zweep lichten zo sterk op dat de zweep zelfs bij daglicht goed te zien is, zodat andere weggebruikers attent gemaakt worden op ruiter en paard als de ruiter de zweep toont. Met een knopje op het handvat kun je de verlichting in werking stellen.

Veiligheid van paard en ruiter

Daly wilde iets doen aan de veiligheid van ruiters op de openbare weg, omdat er zoveel ongelukken gebeuren waarbij paarden betrokken zijn. Hij maakte een aantal prijswinnende producten, zoals een veiligheidshes met camera, lichtgevende rijdekens en staartbandages.

Innovatie-award

De zweep komt in maart op de markt voor net geen 30 pond. ‘Paardensport is al duur genoeg. Je hebt natuurlijk lichtgevende dekens en bandages, maar een hesje voor jezelf en deze zweep en dan ben je relatief weinig geld kwijt.’

De zweep werd al genomineerd voor een innovatie-award op de BETA International-beurs in de categorie Veiligheid deze maand.

Horseandhound/Hoefslag

Foto: DigiShots

0 339

Elk paard schrikt wel eens. Van een vogel die plotseling opvliegt, harde muziek, een voorwerp dat hij niet kent, bakkabouters in de dressuurring… en gaat er vandoor of springt opzij. Hoe ga je om met je schrikkerige paard?

Een paar tips kunnen je wellicht helpen:

  • Kijk zelf niet naar hetgeen je paard aan het schrikken maakt. Dat levert alleen maar meer spanning op.
  • Richt de aandacht van je paard op een voor hem rustige veilige plaats, weg van het angstaanjagende onderwerp. Vervolgens wijk je voor de kuit in de richting van die plek. Ga niet trekken, maar houd toch voldoende contact, met name op de buitenteugel.
  • Rijd voorwaarts, leid je paard actief af door oefeningen te doen en hem te laten focussen op jou, zodat er uiteindelijk ontspanning komt. Gebruik ook stemhulpen om je paard gerust te stellen.
  • Zorg er altijd voor dat je eigen veiligheid en die van je paard prioriteit is. Als je het gevoel krijgt dat jullie echt in een onveilige situatie terechtkomen door dat alsmaar schrikken, neem dan maatregelen. Zoek in die extreme gevallen een bekwame instructeur of trainer die je kan helpen.

Je eigen angst

Is je paard snel bang (of doet hij alsof…) en ben je er een paar keer flink afgevallen na een onverwachte sprong opzij of bokpartij, dan zul je zelf wellicht ook angstig worden. Je raakt dan fysiek gespannen, omdat je verwácht dat je paard gaat schrikken. Je gaat zelf zenuwachtig op zoek naar het volgende monster. Op die manier word je zelf onderdeel van het probleem.

En dat terwijl je altijd leert dat je nooit je angst moet vertonen terwijl je op het paard zit… Als je dát doet, zal het paard reageren op die emoties. Paarden zijn onze spiegels en lezen vaak eerder onze lichaamstaal dan we zouden willen. Maar excuseer je nooit voor je angst, zie het als iets goeds. Het is wat zowel jou als je paard tegen gevaar beschermt en je veilig houdt. Maar… probeer wel die spiraal te doorbreken!

Richt je op iets wat wél goed gaat

Verander het onderwerp, richt je aandacht op iets anders, een andere oefening, laat het los en denk aan je ademhaling. Zorg er echter voor dat je stopt met rijden op een goed moment, op een moment dat jij en je paard zich happy en vol vertrouwen voelen.

Veiligheid voorop

Dan is er de volgende dag. Je ontdekt misschien dat je paard zijn huiswerk deed en misschien, heel misschien, jouw coördinatie (en spiergeheugen) een klein beetje beter is. Gewoon blijven volharden, niet door het erop hameren, maar door zelf toestemming te geven om te mogen stoppen. Hoe dan ook… lukt het je niet de vicieuze cirkel te doorbreken: Vraag hulp! En… veiligheid staat voorop!

Bron: Horselistening

Foto: Jessica Pijlman

0 672

Het Amerikaanse tijdschrift The Horse vroeg haar lezers in welk seizoen zij het liefste buiten paardrijden en het antwoord is: in de herfst!

Van de bijna achthonderd lezers geeft meer dan de helft aan het liefste in het najaar te rijden. Bijna een kwart van de ruiters rijdt het liefst in het voorjaar. Vijftien procent is dol op de zomer en slechts vijf procent (hoe verrassend!) vindt de winter het einde.

Geen insecten, lekker rustig, mooie kleuren

De populariteit van de herfst heeft onder meer te maken met het droge (!) weer. Zij kennen natuurlijk de kletsnatte herfstmaanden in België blijkbaar niet! Wat wel overeenkomt met ons najaar is de lagere temperatuur, het ontbreken van (stekende) insecten, het geringe aantal toeristen waardoor de stranden en natuurgebieden weer toegankelijk zijn en de kleuren die de natuur in de herfst laat zien.

‘In het voorjaar probeert mijn paard me te vermoorden, in de zomer val ik flauw van de hitte en in de winter bevriezen mijn handen. Daarom wint de herfst,’ licht een amazone toe. Volgens een ander antwoord zijn de paarden na de zomer in topconditie en fit om op wedstrijd te gaan.

Lente: Outdoor seizoen begint weer!

Het op een na meest favoriete seizoen, de lente, heeft als voordelen dat de zon zich laat zien zonder dat het te warm wordt, dat je na een strenge winter eindelijk de paden weer op kunt en dat het outdoor wedstrijdseizoen weer gaat beginnen.

Lees wat andere ruiters te zeggen hebben over de seizoenen op thehorse.com.

Bron: The Horse

Foto: Shutterstock

De Navajo Nation, dat zich uitstrekt over de vier staten New Mexico, Arizona, Utah en Colorado in de Verenigde Staten, kent een flink overschot aan wilde paarden. De populatie zal zich de komende vijf jaar verdubbelen, wat een groot probleem voor de Navajo-indianen oplevert, zo constateert High Country News.

Delen

Ongeveer 40.000 wilde paarden bevolken het bergachtige gebied, schat het ‘Bureau of Indian Affairs’. De dieren moeten het water en de spaarzame vegetatie delen met het vee van de indianen en met andere wilde dieren. Een subsidie-aanvraag van de Fish and Wildlife Department voor 800.000 Amerikaanse dollar om de populatie wilde paarden in te dammen werd onlangs afgewezen, omdat onderwijs en gezondheidszorg prioriteit hebben.

In verlegenheid

Niet alleen de Navajo kampen met een wilde-paarden-overschot. Ook andere stammen in Amerika zoals de Colville en Yakama stammen in Washington, de Confederated Tribes in Warm Springs in Oregon en de Shoshone-Bannock in Idaho zien de populatie groeien. Daarbij komt dat eigenaren die niet meer voor hun paard kunnen zorgen, mede vanwege de gestegen prijzen voor hooi, hun dieren ook bij de wilde paarden dumpen. Het probleem brengt de stammen enigszins in verlegenheid. Wat doe je met een dier dat al zo lang deel uitmaakt van de traditie maar intussen een bedreiging vormt voor het land, het water en de traditionele voedselbronnen?

Slachthuizen

De Amerikaanse wet verbiedt het slachten van wilde paarden. Een deel van de dieren die door de indianen worden gevangen en verhandeld, eindigen in slachthuizen in Canada of Mexico. Het vlees wordt verkocht naar landen in Europa en Azië. Zieke en gevaarlijke paarden mogen overigens wel ter plaatse worden afgemaakt.

Bijeenkomst

Het Bureau of Land Management is verantwoordelijk voor 70.000 wilde paarden in het westen van Amerika en heeft berekend dat ieder paard staat voor 50.000 dollar aan kosten. Het bureau is voorstander van adoptie van de wilde paarden. Hoe het probleem ook wordt opgelost, er is sowieso geld voor nodig. In november staat het onderwerp op de agenda tijdens een bijeenkomst van de De Navajo Nation.

Bron: High Country News

‘Een goed paard heeft geen kleur’, wordt er wel eens gezegd. Hiermee wordt bedoeld dat de kleur niet bepaalt hoe goed een paard is. Tegelijkertijd heeft natuurlijk ook een goed paard kleur. Alle paarden hebben een kleur. Tijd om kleur te bekennen?

Genenpaar

Elk paard dankt zijn kleur aan het genenpaar dat hij bezit. Een paard zal altijd de kleur hebben van het meest dominante gen en is dat gen niet aanwezig dan zorgen twee dezelfde genen voor zijn kleur. Er zijn vele kleuren maar er zijn slechts drie kleuren die verantwoordelijk zijn voor al deze kleurpatronen. Dit zijn de kleuren  zwart, bruin of vos. Hierover staat het volgende vast:

Dit staat vast:

zwart x zwart levert NOOIT een bruin paard op
vos x vos levert ALTIJD een voskleurig paard op
bruin x bruin kan alle drie de kleuren opleveren: vos, bruin of zwart

Onduidelijk

Een paard is homozygoot als het twee dezelfde genen bezit, wanneer er gefokt wordt met zo’n paard is het altijd duidelijk welk gen doorgegeven wordt. Wanneer een paard twee verschillende genen heeft is hij een heterozygoot, dan is het onduidelijk welk gen er wordt doorgegeven.  Om erachter te komen of jouw paard homozygoot of heterozygoot is kun je een test laten uitvoeren in het laboratorium. Of je kunt het bepalen aan de hand van de fokkerij informatie die je hebt over je paard en eventuele nakomelingen die er zijn.

Overheersen

Een gen is dominant of recessief. Een dominant gen heeft maar 1 deel nodig om over het andere deel te overheersen. Zo zal een paard dat de genen zwart en vos bezit zwart gekleurd zijn. Dit gebeurd omdat het gen voor zwart dominant is over het gen voor de kleur vos. Een recessief gen heeft twee delen nodig om zich te tonen zo heb je een paard nodig met 2 keer het vosgen om ook daadwerkelijk de kleur vos te krijgen.

Verdunningsfactor

En dan heb je nog de verdunningsfactor. Dit zijn basiskleuren die verdund zijn door een verdunfactor. Dat geeft de vaak zo gewilde bijzondere kleurtjes:

  • De creme factor is een verdunningsfactor die er voor zorgt dat cremekleurige paarden albino lijken te zijn. Dit zijn ze echter niet (albino’s komen niet voor bij paarden) ze bezitten namelijk wel pigment, zoals in hun ogen die bruin gekleurd zijn.
  • De verdunningskleur silver heeft enkel invloed op zwarte of bruine paarden, bij vospaarden met de silver factor is dit niet te zien. Zwarte paarden met de silver factor hebben de kleur zilverappel, bruine paarden met deze factor worden vaak aangezien voor zweetvossen.
  • Wildkleur is zichtbaar op elke basiskleur en veroorzaakt een aalstreep en strepen op de benen. Wildkleur is dominant, minstens 1 ouderdier moet deze factor zelf bezitten om het door te geven.
  • Champagne is de laatste verdunfactor en zorgt voor paarden met een lichtere vacht. Veulens worden geboren met blauwe ogen, de ogen zullen op latere leeftijd verkleuren naar amber/lichtbruin.

Bonte paarden?

Ook een bont paard heeft één van de drie basiskleuren. Een bruin paard wordt bruinplatenbont en aangezien een bruin paard ook zwarte haren heeft is zo’n paard driekleurig. Een vospaard wordt vosbont en is tweekleurig. Een paard met zwart als basiskleur zal zwartbont zijn en is net als een vosbonte tweekleurig. Een homozygoot bont paard zal altijd bonte nakomelingen hebben, het andere paard heeft geen invloed op de kleur aangezien bont dominant is over elke andere kleur. Een heterozygoot bont paard heeft 50% kans op het doorgeven van zijn bonte kleur aangezien hij ook het recessieve gen in zich door kan geven.

Schimmels

Schimmels bezitten de Grey factor dit zorgt ervoor dat ze elk jaar steeds lichter worden. Dit zal doorgaan tot het paard alle pigment verloren is in zijn huid.

Bron: CAP Magazine / De Hoefslag
Foto: Jessica Pijlman

 

 

0 385

Zaterdag 7 oktober organiseert Stal Hippo Agri in Brugge-Koolkerke een ‘Opendeurdag’ van 10.00 tot 17.00 uur.

Tal van shows

Tijdens deze ‘Opendeurdag’ zijn er onder meer, shows met paarden, een koetsenwandeling door de Damse polder, demonstratie van hoefsmeden, show met Vlaamse paarden, tochten met huifwagen en kinderanimatie.

Stal Hippo Agri

De Opendeurdag vindt plaats bij Stal Hippo Agri, Gemene Weidestraat 61 in Brugge-Koolkerke. Ingang via parking Provinciaal Domein Fort van Beieren te Brugge-Koolkerke.  Geïnteresseerden zijn van harte welkom, de toegang is gratis.

Bron en foto: Stal Hippo Agri

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,152FansLike
6,851VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer