Recreatie

0 873
Buitenrit

Veel niet-paardenmensen zullen je voor gek verklaren, wanneer je zegt dat een paard je beste vriend kan zijn en dat niets of niemand dit in de weg kan staan. Paarden en paardrijden hebben ons leven echt verbeterd. Maar welke aspecten zijn dat nu precies? En ik welke herken jij jezelf het meest?

1. Leren respecteren

Paarden kunnen kinderen op een bijzondere manier leren om respect te hebben voor dier en natuur. Het verzorgen en rijden van een paard vereist discipline, een goede houding en rust. Deze eigenschappen kunnen al vanaf jonge leeftijd geleerd worden.

2. Stress vermindering

Wat is er fijner dan na een lange, zware werkdag thuis te komen en alle druk van je af te laten glijden? Onderzoek heeft bewezen dat paardrijden na een stressvolle werkdag helpt. Deze ontspannende activiteit laat je zorgen en problemen even zakken en zorgt daarom voor een lager stresslevel.

3. Het verbetert je houding

Voor het paardrijden heb je een goede houding en zit nodig: zij geven namelijk alle hulpen door naar je paard. De houding op je paard speelt ook een rol in je dagelijkse leven, het bepaalt namelijk de manier waarop je loopt en de manier waarop je staat.

4. Buiten zijn

De televisie, mobiele telefoons, tablets en laptops zijn allemaal apparaten die ons binnenshuis houden. Daarnaast zijn deze apparaten een grote stressfactor in ons leven geworden. Het hebben van een paard moedigt je aan om naar buiten te gaan en  hem/haar te verzorgen of te rijden. Het actief bezig zijn en het contact dat je hebt met jouw vriend, werkt positief voor jouw gezondheid.

5. Therapie

Het is een feit dat paarden een perfecte therapie kunnen zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld het leven van mindervaliden verbeteren door ze te laten ervaren hoe het is om op een paard te rijden. Daarnaast hebben de dieren een positieve invloed op hun mentale gezondheid . Ook worden er steeds meer paarden in mentale trainingen gebruikt, waarbij men kan leren om zelfverzekerdheid, rust en vertrouwen uit te stralen.

6. Vriendschap

De vriendschappen die ontstaan op de manage, de rijvereniging of op wedstrijd zijn vaak de sterkste vriendschappen ooit. Een veel gebruikte uitspraak is dan ook: ‘Als je paardrijdt, ben je nooit alleen’.

7. Training

Paardrijden is een goede oefening om je lichaam te trainen. Tijdens het paardrijden gebruik je spieren waarvan je eerder waarschijnlijk niet wist dat ze überhaupt bestonden. Nadat je voor de eerste keer paard hebt gereden, heb je vast en zeker spierpijn in deze spieren. Maar wat is er leuker dan trainen en van de natuur genieten tegelijk?

 

Bron: horsespirit 

0 103

Dinky is het eerste blindengeleidepaardje in Europa. Hij mag sinds kort in de weekends naar Brugge om er kennis te maken met zijn nieuwe baasje, Monique Van den Abbeel.

Van hulphond naar hulppaard

Monique Van den Abbeel is geboren met glaucoom, een oogaandoening. Sinds haar elfde is ze zo goed als blind. Ze schreef er in 2016 een boek over en heeft ook een eigen website. Na het overlijden van haar elfjarige hulphond Xena moest ze op zoek naar een nieuwe assistent. ‘Op televisie hoorde ik over een blindengeleidehond in de Verenigde Staten. Ik had het gevoel dat een paardje de oplossing kon zijn.’

Minipaardje

Monique bleek het ideale toekomstige baasje van Dinky, een minipaardje van 70 centimeter hoog en twee jaar oud. Terwijl een blindengeleidehond maximaal twaalf jaar oud wordt, kan een paardje tot 25 jaar worden. ‘Eigenlijk is het een ideale assistent’, zegt Monique, die in Limburg al kennis maakte met Dinky. Nu mag het paardje tijdens de weekends ook al wennen aan de nieuwe omgeving in Brugge.

‘Ik merk dat Dinky veel minder afgeleid is dan een hond’, vindt Monique. ‘Ook voor mensen die allergisch zijn aan honden, kan dit een oplossing zijn. Een minipaardje is geen huisdier. Het mag wel op bezoek in de woonkamer of de keuken, maar bij mij thuis heeft hij zijn eigen stal en een graas- en speelplek. Ook de verzorging is anders en vraagt wat extra tijd. Maar het is een enorme hulp voor mij.’

CAP Magazine was aanwezig tijdens de presentatie in Brugge. Lees een interview met de trainster en het baasje van Dinky in het oktober-nummer!

Lees meer op Het Laatste Nieuws.

Bron: HLN.be

Nationale tentoonstelling
Trekpaarden in de dressuursport tijdens de Nationale tentoonstelling

Voor de liefhebbers van Trekpaarden en Haflingers is het volgende week feest. De 60e Nationale Tentoonstelling vindt dan plaats op 16, 17 & 18 augustus 2018 in Equestrian Centre De Peelbergen te Horst aan de Maas.

Veelzijdige inzetbaarheid

Het wordt weer volop genieten van deze geweldige paardenrassen. Circa 600 trekpaarden en haflingers zullen deze dagen aan het toneel verschijnen, volop show, strijd en passie! Ook voor de mensen die nog niet bekend zijn met de veelzijdige inzetbaarheid van zowel het Trekpaard als de Haflinger, is de Nationale Tentoonstelling een absolute aanrader. Spektakel, show en prachtige paarden wisselen elkaar af.  Een unieke kennismaking met deze bijzondere paarden, dankzij een geweldig programma voor jong en oud.

Uniek evenement

Donderdag en vrijdag zullen alle paarden de strijd aangaan voor een plek in de finales op zaterdag, allen met het ultieme doel: Nationaal Kampioen worden! Uiteraard is het niet alleen strijd dat onze Nationale tot een uniek evenement maakt, ook de sfeer, de passie en de enorme inzet van alle inzenders en vrijwilligers maakt de Nationale tot een vakantieparadijs voor alle paardenliefhebbers.

Aanvang programma

-Donderdag 16 augustus: 14.00 uur
-Vrijdag 17 augustus: 8.30 uur
-Zaterdag 18 augustus: 9.30 uur

Locatie

Het evenement vindt plaats bij Equestrian Centre de Peelbergen, Travers 5, 5976 PL, Kronenberg (Horst aan de Maas), www.peelbergen.eu.

Meer informatie

 

Bron: KVTH | Hoefslag

Foto: KVTH

0 366
manege

Na zeven jaar sluit de Damse Ruitershoeve in West-Vlaanderen de deuren, meldt Het Laatste Nieuws.  Eigenaar Danny Dierckx (53) zet de zaak om medische redenen stop en zoekt nog steeds een overnemer.

Een pijnlijke beslissing voor Dierckx. ‘De manege blijft mijn passie.’

Details over zijn gezondheid wil de manege-eigenaar liever niet kwijt, al is het wel duidelijk dat de beslissing nog elke dag pijn doet. ‘Jammer genoeg kan het echt niet anders. Maar geloof me: ik ga het hier ongelofelijk hard missen.’

Teleurgesteld

Mensen die in Damme hun paard hebben staan reageren teleurgesteld. ‘Ze weten dat hun dieren hier ongelofelijk goed verzorgd worden. Het verzorgen van paarden is mijn passie. Alles deed ik zelf. Met hart en ziel, elke dag opnieuw.’

Tal van kinderen leerden bij de Damse Ruitershoeve paardrijden of kwamen een ritje maken op één van de pony’s. ‘Ook hen ga ik missen.’

Uitverkoop

Dierckx is zelf geen eigenaar van de gebouwen, maar is wel nog steeds op zoek naar een overnemer van de manege. Een verkoop van het volledige lot lukte niet, daarom wordt de inboedel nu afzonderlijke verkocht; de paarden, pony’s, materiaal, hindernissen tot en met de koelkasten.

Wie interesse heeft, kan de komende tijd nog een bezoekje brengen aan de manege.

Bron: hln.be

Een Zweeds verzekeringsbedrijf heeft verschillende caps getest. Uit die testen is gebleken dat duurdere caps niet noodzakelijk een betere bescherming bieden dan goedkopere caps.

‘CE-certificaat niet voldoende’

Het bedrijf, Folksam, testte vijftien caps die in Zweden verkrijgbaar zijn. De geteste caps hadden allemaal het CE-label, wat betekent dat de energieabsorptie van de cap getest is door middel van een loodrechte impact.

Folksam zegt: ‘Dat is niet helemaal wat er gebeurt tijdens een ongeval met een paard. Als je van je paard valt, of door je paard geschopt wordt, zal de impact op het hoofd schuin zijn. Dat wilden we in onze testen simuleren, omdat bekend is dat hoekversnelling de belangrijkste oorzaak van hersenletsels is.’

Het bedrijf voerde vier testen uit: schokabsorptie met een loodrechte impact, en drie testen met een schuine impact. Er werden ook computersimulaties gemaakt, om het risico op een letsel te evalueren. Folksam stelt dat de huidige Europese certificeringstesten de cap niet testen wat betreft het vermogen om rotatie-energie te weerstaan, dus wanneer het hoofd door een impact wordt blootgesteld aan rotatie.

‘Caps kunnen veel veiliger’

‘We zien in onze testen dat caps nog veel veiliger kunnen zijn,’ zegt Helena Stigson, die meewerkte aan het onderzoek. ‘De twee bekendste caps hadden de zogenaamde rotatiebescherming, maar alle caps moeten beter kunnen beschermen tegen rotatie-energie. Op die manier wordt het risico op een hersenletsel, of op een ernstiger hersenletsel, kleiner.’

‘Duurste cap een van de minst veilige’

Volgens het bedrijf kwamen er drie helmen als besten uit de test. ‘En de prijs bepaalt niet hoe goed de cap is. In tegendeel zelfs, een van de duurste caps kwam er als een van de slechtste uit.’

Volgens Folksam waren de beste caps Back on Track EQ3 Lynx (de allerbeste, scoorde 30% boven het gemiddelde), Back on Track EQ3 and Charles Owen Ayr8. De drie minst scorende helmen waren de Equipage Priority (10% minder dan het gemiddelde), de GPA First Lady 2X (12% minder dan het gemiddelde) en de Horka Horsy (13% minder dan het gemiddelde).

Folksam stelt dat elke week vijf ruiters uit de Zweedse ruitersvereniging (die 154.000 leden telt), een hoofdletsel oplopen. Een op negen ruiters die een hersenschudding oplopen, krijgen problemen op lange termijn.

Je kan de publicatie van Folksam hier bekijken. 

Bron: Horsetalk

Foto: archief

 

De Britse amazone Deborah Jones reed eind mei in het bos op haar paard Nemo toen ze een man met een hond tegenkwam. De grote hond liep los en rende direct op haar paard af.  ‘Geen enkel paard zou dat lollig vinden’, vertelt de amazone.

‘Ik weet niet meer precies wat er gebeurde, maar ik weet wel dat de eigenaar zijn hond tevergeefs bij zich riep. Van wat er daarna plaatsvond, weet ik niks meer, enkel dat ik blauwe lichten zag. Ik kwam er gelukkig redelijk goed vanaf met een hersenschudding, wat kneuzingen en een gebroken rib.’

Hulptroepen

Uit haar telefoonhistorie blijkt dat Deborah verschillende vrienden en haar partner Steve had gebeld voor hulp. Steve vertelt: ‘De man had zijn hond kort aangelijnd toen ik ter plaatse kwam. Hij stelde dat het niet nodig zou zijn om een ambulance te laten komen, maar Deborah rolde met haar ogen en maakte aanstalten om over te geven. Toen ik de hulpdiensten belde, ging de hondeneigenaar er vandoor.’

De amazone werd afgevoerd naar het ziekenhuis en na enkele dagen observatie weer ontslagen. Hoewel ze jarenlange ervaring heeft, heeft het incident haar zelfvertrouwen een deuk gegeven.

Schering en inslag

‘Het is niet de eerste keer dat mij zoiets overkomt’, vertelt ze. ‘Het lijkt alleen maar vaker voor te komen, ik hoor het ook van vrienden. Een van de agenten die ik sprak bekende dat zijn paardrijdende collega’s het bos waar ik reed vermijden om deze reden. Ook mijn dierenarts zegt dat zijn dochter niet meer in dat bos mag rijden.’

Inmiddels hebben Deborah en Steve met verschillende instanties gesproken en ze hopen dat dit effect zal hebben. ‘Er gaan waarschuwingsposters bij de parkeerplaats bij het bos opgehangen worden en we hopen dat lokale politici ons willen helpen om de ruiterpaden veiliger te maken. Zoals het nu gaat, kan het niet meer. Ik zeg niet dat mensen hun hond niet mogen uitlaten, maar heb respect voor de mensen die je onderweg tegenkomt’, besluit de amazone.

Bron: Forres Gazette

Foto: Istockphoto

Afgelopen woensdagmiddag werd het eerste Belgische filiaal van Epplejeck officieel geopend. En bij die opening hoorden natuurlijk een heleboel acties!

Vlog

Epplejeck Zaventem was er klaar voor, en gelukkig maar: er stonden heel wat mensen te wachten op de stoep voor de winkel. En met het doorknippen van het oranje lint was het dan zo ver: Epplejeck Zaventem was officieel geopend!

Epplejeck-vlogger Manon was erbij, en heeft een leuke vlog gemaakt over de opening.

Aanbiedingen

De eerste 250 bezoekers konden een Epplejeck-rijbroek uitkiezen voor 1 euro en alle klanten kregen een gratis goodiebag. En als klap op de vuurpijl mocht een gelukkige winnaar een Epplejeck-zadel mee naar huis nemen!

Er zijn in de winkel natuurlijk nog meer aanbiedingen en koopjes. Kon je er niet bijzijn in Zaventem? Geen probleem: de aanbiedingen zijn nog een poosje geldig in alle Epplejeck-filialen én online.

0 294
Buitenrit

Paardrijden is een populaire hobby, steeds meer Vlamingen beginnen in hun vrije tijd te rijden. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen kruipen vaker in het zadel.

Verlangen naar natuur en rust

In 2007 telden de Vlaamse clubs zo’n 19.345 leden, in 2017 was dat aantal meer dan verdubbeld naar 39.209 leden. En ook het aantal clubs kent een forse stijging van zo’n 387 clubs in 2007 naar 626 vorig jaar. Een verklaring voor de stijgende populariteit is, volgens de federatie, te vinden in het verlangen naar de natuur en rust.

Kinderen

Kinderen die beginnen rijden worden ook alsmaar jonger, vele maneges bieden nu een speciale formule aan voor de allerkleinsten (onder zes jaar). Het gaat dan om gewenning rond een pony. De kinderen kunnen op latere leeftijd direct doorstromen naar de groepslessen.

Bron: Equnews.be

0 72

De lichtgevende zweep die in Groot-Brittannië op de markt komt moet ervoor zorgen dat ruiters zich veiliger op pad kunnen begeven bij slecht weer of als het schemering is.

In een situatie als hierboven, als het zonnig en helder is, zijn veiligheidsmaatregelen om je te laten zien in het verkeer, niet echt nodig. Maar op donkere dagen kun je niet zichtbaar genoeg zijn!

LED-lampjes

De LED-lampjes in de door David Daly ontworpen zweep lichten zo sterk op dat de zweep zelfs bij daglicht goed te zien is, zodat andere weggebruikers attent gemaakt worden op ruiter en paard als de ruiter de zweep toont. Met een knopje op het handvat kun je de verlichting in werking stellen.

Veiligheid van paard en ruiter

Daly wilde iets doen aan de veiligheid van ruiters op de openbare weg, omdat er zoveel ongelukken gebeuren waarbij paarden betrokken zijn. Hij maakte een aantal prijswinnende producten, zoals een veiligheidshes met camera, lichtgevende rijdekens en staartbandages.

Innovatie-award

De zweep komt in maart op de markt voor net geen 30 pond. ‘Paardensport is al duur genoeg. Je hebt natuurlijk lichtgevende dekens en bandages, maar een hesje voor jezelf en deze zweep en dan ben je relatief weinig geld kwijt.’

De zweep werd al genomineerd voor een innovatie-award op de BETA International-beurs in de categorie Veiligheid deze maand.

Horseandhound/Hoefslag

Foto: DigiShots

0 355

Elk paard schrikt wel eens. Van een vogel die plotseling opvliegt, harde muziek, een voorwerp dat hij niet kent, bakkabouters in de dressuurring… en gaat er vandoor of springt opzij. Hoe ga je om met je schrikkerige paard?

Een paar tips kunnen je wellicht helpen:

  • Kijk zelf niet naar hetgeen je paard aan het schrikken maakt. Dat levert alleen maar meer spanning op.
  • Richt de aandacht van je paard op een voor hem rustige veilige plaats, weg van het angstaanjagende onderwerp. Vervolgens wijk je voor de kuit in de richting van die plek. Ga niet trekken, maar houd toch voldoende contact, met name op de buitenteugel.
  • Rijd voorwaarts, leid je paard actief af door oefeningen te doen en hem te laten focussen op jou, zodat er uiteindelijk ontspanning komt. Gebruik ook stemhulpen om je paard gerust te stellen.
  • Zorg er altijd voor dat je eigen veiligheid en die van je paard prioriteit is. Als je het gevoel krijgt dat jullie echt in een onveilige situatie terechtkomen door dat alsmaar schrikken, neem dan maatregelen. Zoek in die extreme gevallen een bekwame instructeur of trainer die je kan helpen.

Je eigen angst

Is je paard snel bang (of doet hij alsof…) en ben je er een paar keer flink afgevallen na een onverwachte sprong opzij of bokpartij, dan zul je zelf wellicht ook angstig worden. Je raakt dan fysiek gespannen, omdat je verwácht dat je paard gaat schrikken. Je gaat zelf zenuwachtig op zoek naar het volgende monster. Op die manier word je zelf onderdeel van het probleem.

En dat terwijl je altijd leert dat je nooit je angst moet vertonen terwijl je op het paard zit… Als je dát doet, zal het paard reageren op die emoties. Paarden zijn onze spiegels en lezen vaak eerder onze lichaamstaal dan we zouden willen. Maar excuseer je nooit voor je angst, zie het als iets goeds. Het is wat zowel jou als je paard tegen gevaar beschermt en je veilig houdt. Maar… probeer wel die spiraal te doorbreken!

Richt je op iets wat wél goed gaat

Verander het onderwerp, richt je aandacht op iets anders, een andere oefening, laat het los en denk aan je ademhaling. Zorg er echter voor dat je stopt met rijden op een goed moment, op een moment dat jij en je paard zich happy en vol vertrouwen voelen.

Veiligheid voorop

Dan is er de volgende dag. Je ontdekt misschien dat je paard zijn huiswerk deed en misschien, heel misschien, jouw coördinatie (en spiergeheugen) een klein beetje beter is. Gewoon blijven volharden, niet door het erop hameren, maar door zelf toestemming te geven om te mogen stoppen. Hoe dan ook… lukt het je niet de vicieuze cirkel te doorbreken: Vraag hulp! En… veiligheid staat voorop!

Bron: Horselistening

Foto: Jessica Pijlman

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,133FansLike
0VolgersVolg
6,895VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer