Fokkerij

De KWPN-hengst O Seven is opnieuw beschikbaar voor de Nederlandse en Belgische fokkers! Niet alleen zijn nakomelingen blijken uitblinkers in de dressuursport, ook hijzelf was succesvol op het allerhoogste niveau, met de Australiër David Shoobridge.

De bij het KWPN keur verklaarde zoon van Rubinstein uit de befaamde Bria-stam is doorgebroken als dressuurpaardenleverancier. Vooral met wat sensibele en scherpe merries, met bijvoorbeeld Jazz- en Ferro-bloed, blijkt hij uitstekend te combineren.

150 nakomelingen in het Z2 of hoger

Vanaf het tweede jaar, tot aan zijn vertrek naar Australië, stond OO Seven ter dekking bij De Dalhoeve in Wamel. De eerste jaren dekte hij mooie aantallen merries, later liep dat terug. Op de keuringen vielen zijn nakomelingen niet direct enorm op. Dat zie je nog altijd terug in de fokwaarde exterieur. Eigenlijk kwamen de OO Seven-nakomelingen pas tot hun recht in de hogere sport.

Bijna 150 nakomelingen van zes jaar en ouder lopen Z2 dressuur of hoger in de sport. Zet dat af tegen zijn in totaal 885 geregistreerde nakomelingen en je ziet pas echt hoe fantastisch OO Seven zich heeft gemanifesteerd als dressuurpaardenleverancier. Voorbeelden van Grand Prix-kinderen zijn Zep (Alex van Silfhout), Ambria (Marieke van der Putten, Edward Gal) en de hieronder besproken Zuidenwind.

Vrij van Jazz en Ferro

OO Seven is volledig vrij van Jazz en Ferro, en dat maakt hem – op zijn ‘oude’ dag – opnieuw een zeer actuele en bruikbare hengst met het oog op de bloedspreiding. Tel daarbij op dat hij juist in combinatie met Jazz- en Ferro-bloed het beste fokt, en tientallen nationale en Grand Prix-paarden heeft gegeven, en je krijgt er al wat meer gevoel bij hoe deze hengst anno 2018 grote toegevoegde waarde voor de dressuurpaardenfokkerij kan hebben.

In 2018 geboren hengstveulen (OO Seven x Painted Black)

Positief en plezierig karakter

Isabel van Gisbergen kan dit beamen: ‘Het beste past hij inderdaad op merries met Jazz- en Ferrobloed. Een heel opvallend paard is Zuidenwind, de enige KWPN-goedgekeurde zoon van OO Seven (uit Serendy elite pref prest v. Jazz, fokker Huub en Tiny van Helvoirt, red.). Ik ben altijd gek geweest van die hengst, omdat hij – hoewel hij als jong paard veel jeugd had – over drie fantastische basisgangen beschikte, een positief en plezierig karakter had en tijd nodig had om ‘te rijpen’. Het was wat dat betreft echt een zoon van zijn vader. Hij werd als vierjarige met John Tijssen Pavo Cup-kampioen, en is daarna verkocht naar Zweden waar hij verder getraind werd als dressuurpaard.’ Zuidenwind is vervolgens opgeleid en de laatste jaren internationaal succesvol in de Grand Prix. Hij maakte met zijn Zweedse amazone meerdere keren deel uit van het Zweedse team.

Rose Mathisen – Zuidenwind (CHIO Rotterdam 2017) © DigiShots

Voor de professional én amateur

Over de fokkerij van OO Seven vervolgt Van Gisbergen: ‘Belangrijk is dat je bij OO Seven merries zoekt met een beetje bloed. De Bria-stam heeft dat nodig, want het zit dicht op het klassieke Gelderse bloed. Als je niet af en toe een scheutje bloed toevoegt, dan hol je achteruit, voor wat betreft het moderne dressuurpaard. Verder brengt hij een super fijn karakter, dus als je een merrie hebt die net wat (te) scherp is, of op het randje zit qua karakter, dan kan hij echt goed werk doen. Van OO Seven krijg je paarden die zowel plezierig te rijden zijn door de amateur als door de professional.

Sterk achterbeen

Tel daarbij op dat hij altijd een goed achterbeengebruik meegeeft, en je bent al een heel eind onderweg in het proces van het fokken van een goed en plezierig dressuurpaard’, besluit Isabel. Voor haar speelt kleur overigens geen rol, maar het is voor andere fokkers goed om te weten dat je van OO Seven nooit een vos krijgt.

Nu bekend is dat OO Seven zich als dressuurpaardenvererver enorm profileert, is het ook tijd dat hij weer beschikbaar komt voor de Nederlandse fokkers. Want met zulke kwaliteiten kan hij goed werk doen voor de Nederlandse dressuurpaardenfokkerij.

Informatie over dekken met OO Seven.

 Mary Nutall schrijft op Eurodressage een pleidooi gericht aan de fokkers van warmbloeden, nadat ze haar veulen in maart verloor aan het Warmblood Fragile Foal Syndrome. ‘Laat je merries en hengsten testen!’

‘Er was iets mis’

Nutall fokt al een aantal jaren paarden in Conroe (Texas). Daar verhuisde ze in 2000 naartoe, vanuit het Verenigd Koninkrijk. Ze fokt vier à zes paarden per jaar. Nutall schrijft op Eurodressage dat ze vorig jaar een van haar ervaren fokmerries heeft laten dekken door een Europese topdekhengst. ‘Ik had nooit kunnen voorspellen wat er zou gebeuren…’

Haar merrie moest in maart van dit jaar bevallen, en Nutall was bij de geboorte van het hengstveulentje. Ze schrijft: ‘Op het eerste zicht leek het een normale bevalling te zijn, maar de merrie kreeg de placenta niet naar buiten. Het veulen leek helder en alert, had een goede zuigreflex en maakte geluidjes. Maar er was iets mis.’

‘Haalde zijn huid open aan het stro’

Het viel Nutall op dat het hengstje wel heel slappe voorbeentjes had. ‘En toen hij probeerde op te staan, haalde hij zijn huid open aan het stro in de stal. De dierenarts kwam, en we molken de merrie zodat we hem het colostrum konden laten drinken. Maar na twee uur waren zijn beentjes nog steeds heel erg slap. De gewrichten leken zelfs in de verkeerde richting te buigen.’

Het hengstje werd overgebracht naar het dierenziekenhuis. Uit onderzoek bleek dat zijn ademhaling en temperatuur normaal waren, maar de artsen zagen een aantal opmerkelijke dingen. ‘Het veulen had diepe snijwonden op zijn vier kogels, en zijn ledematen waren onderkoeld. Zijn slijmvliezen zaten vol bloed, en zijn oogwit was ernstig beschadigd. Ook het kraakbeen in zijn oren en neus leek onderontwikkeld.’

‘Euthanasie de enige oplossing’

De artsen vertelden Nutall dat de huid van het veulentje gewoon loskwam door hun aanrakingen. Ze testten het hengstje op genetische defecten, en constateerden dat hij het Warmblood Fragile Foal Syndrome, of WFFS had. ‘Mijn hengstje werd toen geëuthanaseerd: dat is de enige oplossing voor veulens die de afwijking hebben. Die is immers altijd fataal.’

‘Dragers zonder symptomen’

Nutall vraagt zich in haar uiteenzetting af hoe dit kon gebeuren, en waar het vandaan kwam. ‘Onderzoek naar het WFFS heeft uitgewezen dat het een erfelijke autosomale afwijking is, die door een genmutatie veroorzaakt wordt, dat staat op de website van Animal Genetics. Dat bedrijf heeft kantoren over heel Europa en voert testen uit om de afwijking op te sporen.’

‘Animal Genetics zegt verder dat een veulen de afwijking enkel kan krijgen, als zijn beide ouders drager zijn. Die ouders kunnen de genetische afwijking dragen zonder zelf symptomen te hebben, maar ze zullen ze in de helft van de gevallen wel doorgeven aan hun nakomelingen. Wanneer je dus fokt met twee dragers, is er 25% kans dat het veulen de afwijking heeft, en 50% kans dat het drager wordt.’

‘Laat je dieren testen’

Volgens Nutall worden veulentjes die geboren worden met genetische afwijkingen zelden getest. Ze heeft intussen al haar merries laten testen, en ‘gelukkig’ is alleen de moeder van het overleden veulentje drager van de afwijking.

‘Een test kost maar 55 dollar, dus ik wil er dan ook voor pleiten dat fokkers hun dieren laten testen. En ook hengstenhouders zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen, en hun hengsten laten testen. Knowledge is power!

Bron: Eurodressage

Foto: Remco Veurink

Het veulenseizoen is al in volle gang en wat is er nou mooier dan zo’n lief kleintje naast je trotse merrie? Wat we ons echter niet altijd realiseren is dat pasgeboren veulens vatbaar zijn voor een hoop medische problemen die we bij volwassen paarden doorgaans niet zien.

Omdat aandoeningen die in eerste instantie niet ernstig lijken heel snel toch fataal kunnen worden, is het belangrijk om je pasgeboren veulen binnen 24 uur na de geboorte even te laten nakijken door een veearts. Echter, als eigenaar kun je de veearts al flink helpen door kennis te hebben van normaal en afwijkend gedrag van jonge veulens. TheHorse heeft daarom de meest voorkomende problemen bij jonge veulens op een rij gezet.

1,2,3

Op het moment dat de vliezen bij de merrie breken, wordt het veulen doorgaans binnen 20 tot 30 minuten geboren. Daarna kun je de “1,2,3-stelregel” aanhouden: het veulen moet binnen 1 uur kunnen staan, binnen 2 uur drinken en de nageboorte moet binnen 3 uur na de bevalling afkomen. Ook moet de darmpek (de eerste ontlasting van het veulen) er binnen 1 tot 2 uur vanaf komen. Als er sterk van dit schema wordt afgeweken, kan het raadzaam zijn om de veearts te bellen voor advies en/of controle.

Biest

Er wordt geadviseerd om de kwaliteit van de biest te laten testen. Dit omdat goede biest belangrijke antistoffen bevat die het veule tijdens de eerste maanden van zijn leven beschermen tegen infecties. Veulens die onvoldoende biest binnenkrijgen, lopen een groter risico op bloedvergiftiging, wat weer kan leiden tot aandoeningen als hersenvliesontsteking, longontsteking en veulenziekte. Een dierenarts kan bloed afnemen bij het veulen om te bepalen of het voldoende antistoffen heeft meegekregen van de moeder. Als blijkt dat de biest van slechte kwaliteit is en het veulen nog geen 12 uur oud is, kan de dierenarts biest van een donormerrie geven. Is het veulen ouder, dan kan het toedienen van plasma noodzakelijk zijn om het veulen van de benodigde antistoffen te voorzien.

Hoewel biest dus heel veel goede eigenschappen heeft, leidt het drinken van biest soms tot neonatale isoerythrolysis. Dit is een probleem dat met name bij veulens en kittens wordt gesignaleerd. Als de merries biest antistoffen bevat tégen de bloedgroep van het veulen, dan breekt het lichaam de eigen rode bloedcellen af. Dit resulteert in een snel zwakker wordend veulen en kan de dood tot gevolg hebben. Een van de eerste tekenen, behalve algehele zwakte, is het geel kleuren van de slijmvliezen. Om dit te voorkomen, kan een veearts voorafgaand aan de geboorte een bloedonderzoek bij de merrie doen. Als de betreffende antistoffen worden aangetroffen, moet het veulen de eerste 24 uur van zijn of haar leven donorbiest en -melk krijgen.

Dummyveulen

Een andere aandoening die door een eigenaar te herkennen is, is het asphyxie syndroom, ook wel een dummyveulen genoemd. Deze aandoening wordt veroorzaakt door zuurstoftekort tijdens en/of vlak na de geboorte, bijvoorbeeld doordat de placenta te vroeg heeft losgelaten. Een dergelijk veulen lijkt in eerste instantie volkomen normaal, maar laat na de eerste dag(en) abnormaal gedrag zien. Hierbij kun je denken als plots niet meer kunnen drinken bij de merrie, doelloos rondlopen en algehele verzwakking. De toestand van zo’n veulen kan snel verslechteren tot het punt dat het alleen nog maar ligt en continue zorg nodig heeft.

Koliek

Problemen in het maagdarmstelsel kunnen ook voorkomen. Meconium (darmpek) is de eerste ontlastig van het veulen en bestaat uit zwart, plakkerig materiaal. Het niet afkomen van de darmpek is een van de meest voorkomende oorzaken van koliek bij pasgeboren veulens. De klinische symptomen hiervan zijn eenvoudig te herkennen: het veulen kan veel rollen of staat te persen zonder dat er ontlastig komt. Echter: pasgeboren veulens kunnen om verschillende redenen koliekerig zijn, raadpleeg dus altijd een veearts in zo’n geval.

Dit is uiteraard geen uitputtende lijst, het is enkel een opsomming van enkele problemen die regelmatig gezien worden bij jonge veulens. Zorg ervoor dat je weet wat normaal is, zodat je afwijkend gedrag snel herkent en op tijd een veearts kan inschakelen.

Bron: TheHorse / Hoefslag

Foto: Shutterstock

Gazelle, Kent Farrington
Luk Van Puymbroek klinkt met Robin Parsky en haar echtgenoot Gerry op de verkoop van het embryo van het Gazelle-kleinkind

De allereerste Flanders Embryo Auction in Ocala verliep zoals een scenarioschrijver zich van tevoren zou wensen. In de veilingcatalogus stond een kleinkind van ‘s werelds meest verdienende springpaard van dit moment, Gazelle onder Kent Farrington. En dat veulen werd gekocht door de eigenaars van Gazelle: Farrington en Robin Parsky.

‘Risico’s die je moet nemen’

Gerald Lenaerts van Flanders Foal Auction zegt: ‘Vaak werd aan ons gevraagd of de Amerikanen er wel klaar voor waren om embryo’s te kopen. Dat weet je niet, want waren de Arabieren dat wel dan? Daar hebben we inmiddels twee succesvolle embryoveilingen gedraaid. ‘Het zijn risico’s die je moet nemen’, vertelt zijn zakenpartner Luk Van Puymbroeck. ‘Het zal alleen maar makkelijker worden als de bekendheid er is. We zijn enorm blij dat zich steeds nieuwe klanten melden en kopen, mensen die we anders nooit op onze veilingen in België zouden krijgen.’

345.000 dollar voor 20 embryo’s

Terwijl het veilen van embryo’s in Europa al een normale gang van zaken is, moeten de Amerikanen er nog bekend mee raken. De naam embryo wekt verwarring, want het zijn veelal veulens die bijna voldragen zijn. De eerste worden in april geboren.

Vanuit de hele wereld werd er ingebeld om de ongeboren veulens met de beste genetica vast te leggen. Inclusief een aantal verkopen ter plekke leverden de twintig embryo’s samen 345.500 dollar op, een gemiddelde van 17.275. ‘Dat is in onze ogen al een goed begin. Dit concept moet groeien, maar er is zeker potentie’, vertelt Van Puymbroeck.

‘Kent denkt vast dat ik gek geworden ben’

Het kleinkind van Gazelle ging als achttiende embryo onder de hamer. Farrington en Robin Parsky kochten het voor 30.000 euro. Parsky kan in elk geval niet wachten tot haar ‘kleinkind’, een veulen van Bamako de Muze x Elvis ter Putte x Kashmir van het Schuttershof geboren wordt in augustus. Ze kocht Gazelle vijf jaar geleden in België. ‘Kent heeft bij Antwerpen zijn stal, waar we vaak heen gaan. Als het veulen geboren is, heb ik een goede reden om nog vaker naar België te komen. Ik ben er erg blij mee. Snel nadenken over een pakkende naam voor dit veulen! Ik ga Kent bellen, die denkt vast dat ik gek geworden ben. We hebben een kleinkind!’

Bron en foto: Persbericht FFA

 

Aan de derde fase van de BWP-hengstenkeuring namen ook enkele oudere hengsten deel die gisteren alleen maar op exterieur beoordeeld werden. Alle vier de hengsten, die zich al ruim bewezen hebben in de sport, kregen groen licht van de hengstenjury. Don VHP Z N.O.P. is één van hen.

De zoon van Diamant de Semilly behoeft nauwelijks introductie. Sinds drie jaar vormt hij een combinatie mat Harrie Smolders, die met hem onder andere zilver behaalde op het afgelopen EK in Gothenburg. Daarnaast behaalde het duo hoge klasseringen in de Global Champions Tour, die Smolders de titel opleverde vorig seizoen.  Pas in 2017 kwam Don voor het eerst beschikbaar voor de fokkerij; hij verdiende al zijn dekbrevet bij het AES en Zangersheide.

In  Engeland, waar de hengst totdat Smolders de teugels overnam stond, lopen enkele nakomelingen van hem rond. Deze paarden zijn nu vijf à acht jaar. De zevenjarige Lord Don is goedgekeurd in Groot-Brittannië en loopt er in 1.35m-parcoursen.

H-Ekwador

H-Ekwador (v. Heraldik xx) is de tweede hengst die werd goedgekeurd, in de dressuurrichting. De achttienjarige schimmel nam met de Poolse Katarzyna Milczarek deel aan de Olympische Spelen van 2012. Het jaar daarop nam Marc Peter Spahn de teugels over. Hoewel H-Ekwador werd goedgekeurd voor de optie Dressuur, blijkt hij veelzijdige nakomelingen te geven. Zijn driejarige zoon Kratos de Jeu (mv. Voice) werd op de afgelopen KWPN Stallion Show aangewezen voor het verrichtingslonderzoek. H-Ekwador is ook al goedgekeurd bij het KWPN, het Hannoveraner, Holsteiner en Oldenburger stamboek.

Naast Don VHP Z en H-Ekwador mogen nu ook de SWB-hengst Uncanto Di Villagana (v. Canturo) en Havanna van de Brouwershoeve (v. Griseldi L) hun dekdiensten vervullen bij het BWP.

Bekijk hier de volledige lijst met in 2018 goedgekeurde BWP-hengsten.

BWP/Hoefslag

Foto: DigiShots

Cabrio, Olivier Philippaerts
Cabrio van de Heffink, hier onder Olivier Philippaerts

Gisteren werden in bij Zangersheide 38 hengsten in totaal goedgekeurd. En dat waren niet alleen jonge paarden: vijf oudere hengsten zijn nu ook goedgekeurd door het stamboek, en dat zijn niet de minste.

Cabrio Z, Vingino en Heartbeat

Onder meer de zestienjarige Cabrio van de Heffink, de zestienjarige Vingino en de zeventienjarige Heartbeat zijn nu door Zangersheide goedgekeurd voor de dekdienst.

Cabrio van de Heffink nam eind vorig jaar op Jumping Mechelen afscheid van de sport. De imposante Cassini I- zoon sprong jarenlang met succes op het allerhoogste niveau, eerst onder Ludo Philippaerts en later onder zijn zoon Olivier. Heartbeat verhuisde in november vorig jaar naar Stoeterij Zangersheide. De Nederlandse gefokte hengst werd in 2013 nog Hengst van het Jaar in Denemarken, waar hij in 2014 de Breeders’ Trophy won. Daarna verhuisde hij naar Zweden, maar de Zweedse topvererver is nu dus ook beschikbaar via Zangersheide.

Vingino (v. Voltaire) is dan weer een hengst uit de Eurocommerce-stal, die het erg goed deed onder Wout van der Schans. De combinatie behaalde mooie resultaten op vijfsterrenniveau in onder meer Gotenburg en op Indoor Brabant. Vingino werd op de Eurocommerce-veiling in 2014 verkocht naar Egypte, maar sinds 2016 wordt hij gereden door Tobias Bachl.

Ook de achttienjarige Camiro de Haar Z en de dertienjarige Fidji of Colors zijn nu door Zangersheide goedgekeurd.

Hengsten uit BWP, KWPN, Holstein en sBs

Naast de vijf ervaren springpaarden zijn ook 25 driejarigen, vijf vierjarigen, twee vijfjarigen en een zesjarige hengst goedgekeurd. Daar zijn uiteraard heel wat BWP-hengsten bij, maar ook KWPN’ers, Holsteiners en hengsten uit het sBs-stamboek. Uit het BWP-stamboek zijn onder meer Pessoa vd Bisschop (een driejarige Galisco van Paemel-zoon), Poetin vd Donkhoeve van VDL Stud en Picobello van het Roosakker goedgekeurd.

 

 

Het KWPN werd onder meer vertegenwoordigd door London (v. Glock’s London), Kazan (v. Baloubet du Rouet) en Karim (v. Harley VDL).

Bekijk hier alle goedgekeurde hengsten.

Bron: Hoefslag / Equnews.be

Foto: Remco Veurink

 

 

 

Gazelle, Kent Farrington
Gazelle ter Elzen, hier onder Kent Farrington op CHIO Aken 2017 (foto: DigiShots)

Live Oak International, het grootste men- en springevenement in de Verenigde Staten, zal tijdens de komende editie ook de eerste Flanders Embryo Auction op Amerikaanse bodem organiseren. Die zal doorgaan op vrijdag 16 maart in Ocala, Florida. Er worden twintig embryo’s uit de beste Europese bloedlijnen geveild.

‘Mooie kans voor Amerikanen’

De embryo’s die FEA aanbiedt hebben vaak hele interessante pedigrees. Dergelijke veulens zijn vaak niet te koop, of al voor de geboorte verkocht.

Juliet W. Reid, co-president van Live Oak International, zegt: ‘We zijn verheugd om de eerste Flanders Embryo Auction op Amerikaanse bodem te mogen organiseren. We organiseren hier internationale wedstrijden van het hoogste niveau en ruiters, menners en trainers zijn altijd op zoek naar kwaliteitspaarden. Maar de prijs van paarden is zo enorm gestegen dat meer Amerikanen overwegen om ze te fokken in plaats van later te kopen. Dit is een mooie kans.’

Kleinkind van Gazelle ter Elzen

Een van de twintig embryo’s is een kleinkind van de beroemde Grand Prix-merrie Gazelle ter Elzen (v. Kashmir van ’t Schuttershof, vm. Indoctro), die gereden wordt door Kent Farrington. Een van haar zonen, de achtjarige hengst King Kong (v. Darco), die al op 1.40m-niveau springt onder Niels Bruynseels.

De volledige collectie embryo’s die wordt aangeboden bij Live Oak International is hier te vinden.

Na succes in VAE, nu de VS

Flanders Foal Auction startte in 2011, toen nog onder de naam Aalst International Auction. Inmiddels is de veiling uitgegroeid tot een internationaal erkende eliteveiling. Het eerste buitenlandse uitstapje van FFA kwam er vorig jaar: toen veilde het team voor het eerst embryo’s in de Verenigde Arabische Emiraten. Gerald Lenaerts van FFA zegt: ‘Onze eerste embryoveiling in de VAE was succesvol. We waren op zoek naar een plek om onze eerste veiling in de VS te houden. We dachten dat Live Oak International perfect was vanwege het hoge niveau van deelnemers van VIPs die aanwezig zijn.

Bron: Flanders Foal Auction
Foto: DigiShots

0 86

De verwachting dat er veel animo zou zijn voor de embryo van Valentina van ‘t Heike, de topmerrie van Jos Lansink, heeft zich vrijdag in Sharjah uitbetaald in 44.000 euro. Het nog ongeboren veulen met Casall als vader is tijdens de tweede editie van de Flanders Embryo Auction in de Arabische Emiraten verkocht naar Rusland.

Derde editie komt er zeker

Dirk Zagers had de niet te benijden taak om de embryo’s te veilen voor een select gezelschap, een groot contrast met de gangbare veulenveilingen waarbij de veulens in de ring verschijnen en het publiek voor sfeer zorgt. Jos Lansink moest tot nummer twaalf wachten voordat hij wist of hij het ongeboren veulen uit handen ging geven. In totaal werden vijftien van de twintig embryo’s verkocht en daarmee waren Luk Van Puymbroeck en Gerald Lenaerts zeer tevreden. De verkochte embryo’s brachten samen 276.000 euro op, een gemiddelde van 18.400 euro.

‘Het was hard werken. Oké, enkele embryo’s gingen voor prijzen die beneden de verwachting lagen, maar met het eindresultaat zijn we zeer tevreden’, vertelt Gerald Lenaerts. ‘We zijn ook zeer content dat er nieuwe klanten telefonisch kochten, bijvoorbeeld vanuit Rusland en Amerika. Er gaat dan ook zeker een derde editie komen in 2019’, vult Luk Van Puymbroeck aan.

Grootinkoper

Grootinkoper was Sultan Mohammed Khalifa Al Yahya’ie, leidinggevende van de Sharjah Equestrian and Racing Club en promotor van de veiling in de Emiraten. De Sultan had vijf keer het laatste bod. Bij de laatste embryo van Big Star x Cornet Obolensky, kleinkind van Walnut de Muze, tekende hij voor 26.000 euro.

‘Ik wilde aanvankelijk twee, maximaal drie embryo’s kopen’, vertelt hij. ‘Maar mijn plan wijzigde. De prijzen waren goed. Hopelijk zit hier een toekomstige kampioen tussen’, lacht hij. De embryo’s zullen in België geboren worden en in de opfok komen bij Luk Van Puymbroeck. ‘Tot ze drie of vier jaar zijn. Als ze zadelmak gemaakt zijn, kijken we weer verder welke we laten overvliegen of gaan verkopen.’

Hoge verwachtingen

De 44.000 euro voor de Casall uit de olympische merrie Valentina van ’t Heike, die al twee Grand Prix-winnaars heeft gegeven, was veruit de topprijs van de veiling. De Portugese springruiter Joad Marquilhas deed net als vorig jaar inkopen namens zijn sponsor. Deze wil graag een een sterke start maken in de fokkerij en legde dit keer drie embryo’s vast. Daaronder de Untouchable x Randel Z, gefokt uit dezelfde merrie als het 1.60m Grand Prix-springpaard Gunder, voor 22.000 euro.

Voor 20.000 euro werd de embryo van Cornet Obolensky x Bamako de Muze aan een nieuwe klant in Alabama verkocht. Met drie 1.60m Grand Prix-springpaarden uit deze moeder zijn de verwachtingen hoog. Eric Morssinkhof van Paardensportcentrum Lichtenvoorde in Nederland had met 19.000 euro via de telefoon het laatste bod op de embryo van Casall x Quaprice Bois Margot uit de prestatiestam van Itot du Chateau. Verder werd er verkocht naar België, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland.

Bron: Persbericht

0 798

Het veulenseizoen is aangebroken. Wellicht komt dit advies wat laat, maar toch: laat drachtige merries niet te dik worden! Franse onderzoekers ondervonden dat bij merries die overgewicht hebben een grotere kans bestaat dat hun nakomelingen op jonge leeftijd osteochondrose ontwikkelen. Daarnaast is er meer risico op insulineresistentie.

Osteochondrose

OC (osteochondrose) is een verstoring van het verbeningsproces van kraakbeen naar bot, waardoor er afvlakkingen aan of scheurtjes in het kraakbeen en bot ontstaan. We spreken van OCD (osteochondrosis dissecans) als er bij dat proces ook losse stukjes bot loskomen. Paarden die last hebben van OC(D) kunnen een verdikt, pijnlijk en/of warm gewricht hebben en/of kreupel zijn.

Uit een ander onderzoek blijkt dat een groot deel van de paardenpopulatie overgewicht heeft, waarvan een klein gedeelte echt obesitas heeft. De exacte percentages verschillen per land, seizoen, ras en is tevens afhankelijk van het einddoel van het paard. Paarden die uitkomen in de sport zijn over het algemeen slanker.

Van dracht tot en met 18 maanden oud veulen

Van de 24 onderzochte merries waren er tien met een normale bodyscore, de andere veertien waren obese. Vanaf inseminatie tot zes maanden in de dracht stonden de merries samen. Daarna kregen zij individuele boxen, hooi en speciaal voer met een uitgebalanceerd dieet.

Tijdens de dracht werden ze regelmatig onderzocht en na 300 dagen werd er tevens een glucosetest uitgevoerd. De veulens werden de eerste 18 maanden van hun leven op diverse punten onderzoek. Op een leeftijd van 6, 12 en 18 maanden werden ook zij onderworpen aan een glucosetest en werden botgewrichten onderzocht.

Afwijkende bloedwaardes

Bij de drachtige merries bleek dat de groep die overgewicht had diverse afwijkende waardes hadden. Zo troffen de onderzoekers bijvoorbeeld meer Serum Amyloid A (SAA) en minder adiponectine aan. SAA is een eiwit dat vaak in hoge hoeveelheden in het bloed wordt aangetroffen bij de eerste fase van een ontsteking. Een lage adiponectinegehalte is geassocieerd met een verminderde insulinegevoeligheid, iets dat ook bij mensen voorkomt.

Dikke merrie? Dik veulen!

Uit eerder onderzoek bleek al dat te dikke merries ook vaak veulens met een hoger geboortegewicht krijgen. Bij de veulens leek er verder geen verschil te zijn qua groei, al nam de hoeveelheid SAA wel toe als hun moeder overgewicht had. Ook de veulens leken een hogere insulineresistentie te hebben. Het grootste verschil leek hem echter te zitten in het feit dat de veulens met 12 maanden oud significant meer OC ontwikkelden dan hun soortgenoten met moeders die een normaal gewicht hadden tijdens de dracht.

Lichte ontstekingen bij te dikke merries

De te dikke merries werden eveneens nog onderzocht en daaruit bleek dat, ondanks dat beide groepen dezelfde hoeveelheden en soort voer kregen, hun koolhydraat- en stikstofmetabolisme was veranderd, iets wat vaker voorkomt bij overgewicht. De merries leken tevens last te hebben van lichte ontstekingen, zo bleek uit de verhoogde waardes.

Overgewicht: verband met OC?

De onderzoekers vermoeden dat deze ontstekingen mogelijk een van de factoren zijn bij het ontwikkelen van OC bij de veulens. In dat kader willen zij meer onderzoek doen naar de energiemetabolisme en de aanwezigheid van deze lichte ontstekingen. Zij raden sterk aan dat overgewicht bij drachtige merries voorkomen moet worden om zoveel mogelijk de veulens te beschermen. Aangezien ondergewicht het veulen ook schaadt, raden de onderzoekers dat eveneens af.

Engelstalige artikel over te dikke drachtige merries en de gevolgen daarvan voor hun veulen.

Foto: DigiShots

Als een koning liep de jonge Cornet Obolensky Kannan Jr. door de baan met zijn staatiedeken, net uitgeroepen tot kampioen bij de springhengsten op de hengstenkeuring. ‘Het moment dat hij daar perfect stil stond vlak voor de laatste ereronde om zijn deken af te halen om vervolgens vol adrenaline nog een ronde te knallen, dat vind ik mooi,’ steekt eigenaar Sjaak van der Lei af.

‘Het beste bij het beste brengen’
Kannan Jr. is ontstaan uit een mooie samenwerking tussen de familie Kramer-Van der Meer en Sjaak van der Lei. ‘Nadat ik Sjaak had ontmoet zijn we flink in discussie gegaan over de fokkerij,’ vertelt Wobbe Kramer, de fokker en tevens mede-eigenaar van de hengst. ‘Mooie discussies, dat wel. Ik was altijd al weg van Cornet Obolensky. Hij had nog weinig gedekt, maar zijn nakomelingen deden het erg goed.’

‘Sjaak had sperma van Cornet en we besloten het beste bij het beste te brengen en de merrie Van Meta (v. Quick Star) met hem te dekken.’ De merrie die eerder onder Siebe Kramer internationaal op 1.45m-niveau sprong is volgens haar voormalig ruiter een echte winnaar. ‘Qua karakter en instelling is het een geweldig paard.’

‘Product van 35 jaar fokkerij’
De grootmoeder van Kannan Jr. is zoals de naam al doet vermoeden een volle zus van Kannan himself. ‘Een product van 35 jaar fokkerij,’ aldus Wobbe Kramer. ‘Al jarenlang fokken wij met deze lijn en echt alles wat eruit komt kan springen.’

Veel vraag naar combinatie Cornet uit Van Meta
De merrie bracht in 2015 meerdere nakomelingen. ‘Het is zonde om met zo’n genetisch interessante merrie maar één nakomeling per jaar te fokken, dus hebben we via ICSI meerdere embryo’s gespoeld waarvan we er eentje hebben gehouden. De rest is allemaal naar het buitenland verkocht, want daar was enorm veel vraag naar deze combinatie.’

Kannan
Als veulen zag zijn fokker gelijk de gelijkenis met Kannan. ‘Na drie dagen belde ik Sjaak op,’ vertelt Wobbe Kramer. ‘Ik zag een gelijkenis met een veulen dat hier een aantal jaar geleden door de wei liep. In zijn hele doen en laten was het precies Kannan.’

Vaderdier
De verwachtingen van de vriendelijke hengst waren erg hoog voor Den Bosch. Maar het moet altijd nog wel gebeuren, volgens Sjaak van der Lei. ‘Hij heeft een mooi voorkomen als hengst en vaderdier en is genetisch tien jaar in de tijd vooruit. Dit maak je maar één keer in je leven mee als je geluk hebt.’

Wat er nu met de hengst gaat gebeuren staat bij eigenaren nog niet vast, maar een ding is zeker: er wordt rustig aan met hem gedaan, zodat hij alle tijd krijgt om zijn kwaliteiten verder te ontwikkelen.

Sabine Timman voor Hoefslag

Foto: DigiShots

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,152FansLike
6,851VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer