CAP Belgisch nieuws

zomer
foto: Jennifer-Fotografie

 

 

 

 

Bij paardeneigenaren gaan bij het horen van ‘Jacobskruidkruid’ de alarmbellen rinkelen. Het eten van deze plant kan voor paarden namelijk de dood betekenen.

Jacobskruiskruid valt erg moeilijk te bestrijden en vermenigvuldigt zich snel. Het is verontrustend om elke zomer opnieuw te moeten vaststellen dat dit gevaarlijke kruid steeds meer voorkomt. De plant verovert talloze weiden, natuurgebieden, perceelranden, wegbermen…

Bestrijding

Het kruid moet dringend bestreden worden om ernstige gevolgen te vermijden. Helaas gebeurt er op het terrein weinig of niets. Het probleem wordt grondig onderschat. Iedereen die weiden, bermen… in beheer heeft wordt dan ook opgeroepen om Jacobskruiskruid te bestrijden. Enkel indien iedereen een steentje bijdraagt kan de plant teruggedrongen worden.

De paarden zullen er in de wei wel omheen eten, maar eenmaal gedroogd herkennen ze het niet meer. Voer dus nooit hooi dat afkomstig is uit weiden waarop Jacobskruiskruid staat en let op als je kruidenmengsels met wilde bloemen gebruikt.

Reportage

HippoTV zond enkele jaren geleden een uitgebreide reportage uit Jacobskruiskruid. Daarin komen Prof. Gunther Van Loon (Universiteit van Gent) en een paardeneigenaar die dieren verloor aan Jacobskruiskruidvergiftiging, aan het woord.

Bron: Paardenpunt.vlaanderen.nl

Foto: Shutterstock

Heb jij ook zo’n zin in de zomervakantie? Er even een paar weken helemaal tussenuit? Voor sommige paardeneigenaren is het geen probleem om hun paarden in (vertrouwde) andere handen achter te laten. Anderen peinzen er niet over om de verzorging aan anderen over te laten, hoe deskundig die ook zijn.

De vakantie is geboekt, de voorpret kan beginnen. Voor veel eigenaren begint de stress dan eigenlijk pas goed. Want aan wie vertrouw je je oogappel(s) toe? Er kan van alles gebeuren! Een checklist voor de babysitter en een volmacht in bepaalde situaties is absoluut niet overbodig.

Wat doe je als…

Voorbeeld: je paard heeft nog nooit koliek gehad, maar je zult net zien dat dat gebeurt terwijl jij net voet in het vliegtuig zet. Vaak weet de dierenarts raad en waait de koliek over. Kritiek wordt het als de darm gedraaid zit. Moet er geopereerd worden? Dat houdt een risico in. Wil je dat nemen, als je paard bijvoorbeeld al op leeftijd is? Het is goed als je oppas precies weet waar hij aan toe is mocht zich zo’n of een vergelijkbaar scenario afspelen.

Gebruiksaanwijzing

Maar je hoeft er niet meteen van uit te gaan dat er zo iets ernstigs plaatsvindt. Het kan ook beperkt blijven tot een verloren hoefijzer. Wie is de hoefsmid? En laat hij zich braaf behandelen of heeft hij een gebruiksaanwijzing? Een vaste smid zal die kennen, maar die kan natuurlijk óók een tijdje weg zijn.

Checklist

Wat mag je paard eten en wat niet? Wie zet ‘m op het land en wanneer? Hoe ziet zijn training eruit en wie rijdt of longeert hem wanneer? St-Georg stelde een checklist op. Ook een volmacht vind je hier, bijvoorbeeld als hij ziek of gewond raakt. Beide documenten zijn uiteraard in het Duits, maar kunnen als voorbeeld dienen van waar je aan moet denken.

Bron: St-Georg

Foto: DigiShots

 

0 199
Sea Coast
Alain C., zaakvoerder van Sea Coast, wordt verdacht van grootschalige fraude. De sponsor van springamazone Gudrun Patteet ontkent echter dat hij gesjoemeld heeft: ‘Ik heb niets te verbergen.’

Inval in Sea Coast Stables

Alain C. is zaakvoerder van Sea Coast, een succesvol vastgoedbedrijf in Nieuwpoort, gespecialiseerd in woning- en appartementsbouw en vakantieparken. Maar het succes lijkt zich nu tegen Alain C. te keren. Het gerecht neemt hem in het vizier op verdenking van mogelijke fiscale fraude, oplichting en witwaspraktijken. Een zestigtal speurders deed dinsdag een tiental huiszoekingen in West- en Oost-Vlaanderen. Ze vielen onder meer binnen in het Sea Coast-hoofdkantoor in Nieuwpoort en ze trokken ook naar Sea Coast Stables in Hamme, waar zijn luxueuze manege is gevestigd.

Bij de inval werden acht mensen gearresteerd en langdurig ondervraagd. Naast Alain C. zelf gaat het om mensen uit zijn entourage. Ook mede-investeerder Hendrik D. werd verhoord. Alain C. werd als enige van de gearresteerden voorgeleid bij de onderzoeksrechter, maar die besliste om hem weer vrij te laten onder voorwaarden. Zo mag hij niet naar het buitenland vertrekken.

Fraude bij verkoop appartementen

Het onderzoek spitst zich vooral toe op het vermoeden van fraude bij de verkoop van appartementen. Het gerecht werd getipt dat Alain C. de voorbije jaren heel wat zwartgeld incasseerde. Ook al ontkent de man dat zelf met klem. ‘Als ik een appartement verkoop voor 150.000 euro zou ik zogezegd 100.000 euro in het zwart ontvangen. Maar dat is niet zo: wij aanvaarden geen zwartgeld. Ik heb dan ook niets te verbergen’, verklaarde hij woensdagavond aan Het Nieuwsblad.

Hij benadrukt dat het enkel om vermoedens gaat. ‘Hoge bomen vangen veel wind, hé. Ik denk dat het om jaloezie gaat. Het gerecht ontvangt een anonieme klacht dat wij in het zwart verkopen. Dus onderzoeken ze dat. Maar nogmaals: ik weet daar zelf niets van. Wij staan recht in onze schoenen.’

Onderzoek in beginfase

Feit is wel dat tijdens de huiszoekingen aanzienlijke geldsommen in beslag werden genomen. Volgens onze informatie gaat het om een bedrag tussen de 100.000 en 200.000 euro. Er zijn ook aanwijzingen dat er gesjoemeld werd bij kredietaanvragen aan de ING-bank. Bij verschillende facturen zou voor twee miljoen euro zijn vervalst.

Het onderzoek zit in een beginfase. De speurders moeten de inbeslaggenomen documenten verder uitpluizen. Ze gaan onder meer ook na of er witwaspraktijken zijn in de richting van het paardenmilieu waarin Alain C. actief is en sponsort. Daarnaast runt de man ook een keten van carwashes. Ook daar worden zijn inkomsten uitgevlooid.

Bron: Het Nieuwsblad

Foto: DigiShots

Jerome Guery, Papillon Z
Jerome Guery - Papillon Z Jumping Indoor Maastricht 2016 © DigiShots

Papillon Z, de trouwe partner van de Belgische springruiter Jérôme Guéry, is op zestienjarige leeftijd met pensioen gegaan. 

‘Bijzonder plekje in mijn hart én carrière’

Guéry schrijft op Facebook: ‘De familie Woitrin en ik hebben beslist om Papillon een welverdiend pensioen te gunnen. Papillon hielp me om mijn eerste vijfsterren GP te winnen, hij bracht me naar de top dertig van de wereld en zorgde ervoor dat ik een plaatsje kreeg in het Olympisch team voor de Spelen in Rio. Papillon heeft niet alleen bijzonder plekje in mijn carrière, maar ook in het hart van iedereen die met hem te maken heeft gehad.’

C’est avec beaucoup d’émotions que la famille Woitrin et moi même avons décidé d’offrir une retraite bien méritée à…

Geplaatst door Jérôme Guéry op dinsdag 15 mei 2018

Vele internationale overwinningen

De combinatie won de Grote Prijs op het CSI5* in Lummen én in Knokke in 2015. In datzelfde jaar schreven ze ook de Grote Prijs op het CSI4* in Bergen op hun naam. Ze wonnen nog vele andere wedstrijden, bijvoorbeeld in Genève, Maastricht en Chantilly. 

Voor Guéry Papillon onder het zadel kreeg, was de hengst al succesvol onder Gregory Wathelet en Rik Hemeryck. Papillon Z kan nu genieten van zijn pensioen, op de weide bij Guéry. 

Bron: Facebook / World of Showjumping

Foto: DigiShots

In februari schreven we al dat Jan Spaas, een Belgische ex-topruiter, op het punt stond om wereldwijd door te breken met een middel om artrose bij paarden aan te pakken. Met zijn biotechbedrijf GST ontwikkelde Spaas een techniek om paarden door middel van stamceltherapie te bevrijden van hun gewrichtspijn. Zijn bedrijf heeft nu een kapitaalinjectie van 5 miljoen euro gekregen.

Therapie werkt bij 80%

Studies wijzen uit dat de therapie aanslaat bij bijna 80 procent van de paarden. ‘Het allereerste paard dat we behandelden, was mijn eigen paard’, zegt oprichter Jan Spaas, die als tiener nog medailles pakte op het Europees jeugdkampioenschap jumping. ‘Mijn paard was er slecht aan toe. Het mankte, maar het is er bovenop geraakt. En het doet het nog altijd goed. Alleen jammer dat ik amper nog tijd heb om te rijden.’

Orkest met stamcellen

Samen met zijn vrouw zette hij een technologie op punt om stamcellen uit gezonde paarden te halen en in een labo te tweaken zodat ze bij zieke paarden weer kraakbeen aanmaken en artroseletsels herstellen. ‘Die stamcellen zien we als dirigenten van een orkest. We geven ze de juiste partituur mee zodat ze weten welk muziekstuk ze na injectie moeten spelen’, legt Spaas uit.

Spaas – dierenarts van opleiding – onderhandelt met distributeurs om de stamceltherapie in Europa aan de man te brengen. ‘We spreken met grote jongens. Dat is toch een bevestiging dat we goed bezig zijn. Die gaan niet met eender wie om de tafel zitten’, zegt Spaas zonder namen te noemen.

‘Grote jongens’

Hoe snel de verkoop zal lopen is volgens de ondernemer onmogelijk in te schatten. Maar in de diepvries van GST zitten wel al een duizendtal buisjes met stamcellen klaar om de klanten te bedienen zodra het officiële startschot van de verkoop wordt gegeven. In Europa en de VS samen loopt het aantal paarden met artrose op tot meer dan 3 miljoen. ‘We hebben al contact gehad met topruiters voor paarden die op de Olympische Spelen hebben gereden. Maar ook die zullen nog even geduld moeten hebben.’

Extra kapitaal

Om het onderzoek naar andere aandoeningen bij dieren te versnellen, kreeg GST 5 miljoen euro extra kapitaal toegestopt. De bestaande eigenaar Anacura (medische analyse en geneesmiddelenontwikkeling) en PMV, de investeringsmaatschappij van de Vlaamse overheid, nemen elk de helft voor hun rekening. De deal waardeert het bedrijf op 25 miljoen euro. Spaas behoudt na de transactie een belang van 5 procent.

1000 euro per behandeling

‘Dit is mooi’, zegt Spaas. ‘We hadden bij de opstart zes jaar geleden nooit gedacht nu al zo ver te staan. En drie jaar geleden ook niet eigenlijk. Het gaat enorm snel.’ GST werkt intussen aan een gelijkaardige therapie om peesletsels bij paarden en artrose bij honden te bestrijden. ‘Ook daar zijn de eerste resultaten veelbelovend.’ De kostprijs per behandeling zal voor paarden zo’n 1000 euro zijn.

Alles wijst erop dat het Europees Geneesmiddelenagentschap deze zomer groen licht geeft om de Gentse technologie in te zetten om artrose bij paarden te behandelen.

Bron: De Tijd

Foto: Remco Veurink

 

hooi ruwvoer

Een Gents koppel stond maandag voor de rechter wegens jarenlange stalking en bedreiging van een gepensioneerd echtpaar uit België, dat een paard zou hebben ­verwaarloosd. Het duo ging zo zwaar over de schreef dat het zes maanden cel riskeert, schrijft Nieuwsblad.be.

‘Dierenbeulen’

Het gepensioneerde echtpaar hadden hun paard Sofie in een weiland iets verderop staan. Een koppel uit Gent was ervan overtuigd dat het paard verwaarloosd werd. Zij hebben van 2014 tot 2017 de paardeneigenaren geterroriseerd met briefjes in de bus met daarop ‘In ons dorp is geen plaats voor dierenbeulen. Rot op.’ En een bord met ‘Huis te koop. Opbrengst gaat naar opvang verwaarloosde paarden’ in de tuin.

Sofie

Het Gentse koppel moet nu voor de rechter verschijnen. De man en vrouw stopte dagelijks bij de weide van het paard, dat Sofie heet, en voerde het hooi en haver. ‘Sofie was voor mijn cliënten het kind dat ze nooit hebben gehad’, zei hun advocaat. ‘Ze namen de zorg op zich, omdat de eigenaar er niet naar omkeek.’

Obesitas

‘Die mensen moeten worden gestopt’, zegt de zoon van de slachtoffers. ‘Ze hebben jarenlang geprobeerd mijn ouders emotioneel kapot te maken, en het is hen nog bijna gelukt ook.’ De zoon vult nog aan: ‘Het paard stond kerngezond op onze weide, tot het moment dat die stadsmensen zich ermee gingen bemoeien. Eigenlijk zijn zij het die het paard aan het verwaarlozen waren, want de dierenarts stelde vast dat het dier aan obesitas leed door de dagelijkse extra voeding die het kreeg.’

Het parket vraagt zes maanden cel met probatie-uitstel en een totaal contactverbod tussen beklaagden en slachtoffers. Op 11 juni valt het vonnis.

Lees hier het hele artikel op Nieuwsblad.be.

Bron: Nieuwsblad.be / Foto:

Gilles Thomas met Jacarta van 't Ravennest

Springruiter Gilles Thomas behaalde afgelopen weekend de gouden medaille op het Belgisch kampioenschap bij de junioren. ‘Het was een magisch moment, ik ben nog aan het bijkomen’, aldus Thomas tegen Equnews.

Conaro

De Belg werkt ieder jaar toe naar drie grote evenementen. Het Belgisch kampioenschap, Europees kampioenschap en Jumping Mechelen. ‘Deze evenementen staan steevast op de agenda’, aldus Thomas. Zijn 14-jarige Conaro heeft de ervaring. ‘We zorgen ervoor dat Conara uitermate goed in zijn vel zit. We trainen dus niet speciaal naar de kampioenschappen toe.’

Olympische Spelen

Over de toekomst dromen durft de springruiter wel. ‘Ooit een Olympische Spelen rijden of aan de start verschijnen van Aken. Ja, dat is wel een grote droom. En ook nog even mijn examens halen, die staat ook wel bovenaan mijn lijstje.’

Respect

Grote springruiters zoals Marcus Ehning, Harrie Smolders en Niels Bruynseels zijn grote voorbeelden voor Thomas. ‘Alle drie deze ruiters slagen erin heel verschillende paarden tot het hoogste niveau te brengen, dat dwingt respect af.’ Thomas weet wat hij wil in de toekomst en werkt daar hard voor. ‘Talent is niet alles in de wereld. Motivatie en doorzettingsvermogen kunnen je verder brengen zolang je hard genoeg werkt!’

Lees hier het hele interview op Equnews.

Bron: Equnews / Foto: Digishots

0 1103
Rhinopneumonie

In Nederland en Frankrijk zijn er al verschillende gevallen van Rhinopneumonie gemeld, met verlammingsverschijnselen en zelfs dodelijke afloop. Hier in België zijn ook al enkele gevallen van Rhino bekend, maar nog geen gevallen met verlammingsverschijnselen. Er is geen reden tot paniek maar er wordt wel opgeroepen tot waakzaamheid.

Regelmatig vaccineren

Jaarlijks zijn er uitbraken van Rhinopneumonie. Het is echter mogelijk om het aantal en de uitgebreidheid van die uitbraken te verminderen door vaccinatie. Door de paarden regelmatig te vaccineren, behouden ze een vrij goede weerstand tegen het virus. Daardoor zullen ze enerzijds minder andere paarden besmetten en zijn ze zelf beter beschermd tegen infectie uitgaande van andere paarden. De sleutelwoorden hierbij zijn “regelmatig vaccineren”. Als we enkel gaan vaccineren als er een uitbraak is, zijn we te laat.

Bron: Equnews

0 470
weidepaddocks

Afgelopen dinsdag is in Westerlo een 38-jarige vrouw overleden. Ze had zware verwondingen opgelopen, nadat ze op een weide vertrappeld werd door een paard.

Paarden schrokken

De vrouw, die in het West-Vlaamse Roeselare woonde, was dinsdagnamiddag met een vriendin op de weide. Ze kwamen de dieren water geven, aangezien het zo warm was. Op een gegeven moment viel de laadklep van een kiepwagen plots naar beneden, waardoor de paarden schrokken. Toen de vrouw opzij wilde springen, viel ze ongelukkig genoeg voor de hoeven van een paard. Het dier kon haar niet meer ontwijken.

‘Alles wijst op ongeluk’

De vrouw kon nog samen met haar vriendin de weide uitstappen, maar daarna verloor ze het bewustzijn. Ze werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis van Geel, en van daar naar het UZA in Edegem. Diezelfde avond is ze helaas aan haar verwondingen bezweken.

Volgens het parket en de politie wijst alles op een ongeluk. ‘De vaststellingen van de wetsdokter die het lichaam heeft onderzocht, waren compatibel met de verklaringen van de getuige’, klinkt het bij het parket.

Bron: HLN

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,336FansLike
0VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer