CAP Belgisch nieuws

Een Zweeds verzekeringsbedrijf heeft verschillende caps getest. Uit die testen is gebleken dat duurdere caps niet noodzakelijk een betere bescherming bieden dan goedkopere caps.

‘CE-certificaat niet voldoende’

Het bedrijf, Folksam, testte vijftien caps die in Zweden verkrijgbaar zijn. De geteste caps hadden allemaal het CE-label, wat betekent dat de energieabsorptie van de cap getest is door middel van een loodrechte impact.

Folksam zegt: ‘Dat is niet helemaal wat er gebeurt tijdens een ongeval met een paard. Als je van je paard valt, of door je paard geschopt wordt, zal de impact op het hoofd schuin zijn. Dat wilden we in onze testen simuleren, omdat bekend is dat hoekversnelling de belangrijkste oorzaak van hersenletsels is.’

Het bedrijf voerde vier testen uit: schokabsorptie met een loodrechte impact, en drie testen met een schuine impact. Er werden ook computersimulaties gemaakt, om het risico op een letsel te evalueren. Folksam stelt dat de huidige Europese certificeringstesten de cap niet testen wat betreft het vermogen om rotatie-energie te weerstaan, dus wanneer het hoofd door een impact wordt blootgesteld aan rotatie.

‘Caps kunnen veel veiliger’

‘We zien in onze testen dat caps nog veel veiliger kunnen zijn,’ zegt Helena Stigson, die meewerkte aan het onderzoek. ‘De twee bekendste caps hadden de zogenaamde rotatiebescherming, maar alle caps moeten beter kunnen beschermen tegen rotatie-energie. Op die manier wordt het risico op een hersenletsel, of op een ernstiger hersenletsel, kleiner.’

‘Duurste cap een van de minst veilige’

Volgens het bedrijf kwamen er drie helmen als besten uit de test. ‘En de prijs bepaalt niet hoe goed de cap is. In tegendeel zelfs, een van de duurste caps kwam er als een van de slechtste uit.’

Volgens Folksam waren de beste caps Back on Track EQ3 Lynx (de allerbeste, scoorde 30% boven het gemiddelde), Back on Track EQ3 and Charles Owen Ayr8. De drie minst scorende helmen waren de Equipage Priority (10% minder dan het gemiddelde), de GPA First Lady 2X (12% minder dan het gemiddelde) en de Horka Horsy (13% minder dan het gemiddelde).

Folksam stelt dat elke week vijf ruiters uit de Zweedse ruitersvereniging (die 154.000 leden telt), een hoofdletsel oplopen. Een op negen ruiters die een hersenschudding oplopen, krijgen problemen op lange termijn.

Je kan de publicatie van Folksam hier bekijken. 

Bron: Horsetalk

Foto: archief

 

foto: Remco Veurink

Het is mogelijk een mondiale primeur: Kylix uit Tubbergen ontwikkelde een mobiele aquatrainer voor paarden. Dat schrijft Tubantia.nl.

Niet goedkoop

Eigenaar en directeur Martin Kuipers van Kylix kwam samen met de Belgische amazone Sara de Troeye met het idee voor een aquatrainer waarmee een hippisch osteopaat of een dierenarts op pad zou kunnen. De twee kennen elkaar uit de paardensport. Techneut Kuipers met kennis van werktuigbouwkunde en autotechniek, werkte het idee uit. En De Troeye besloot tot aanschaf over te gaan.

Kuipers en De Troeye zijn trots op het eindresultaat, al is de aanschaf van de mobiele aquatrainer niet goedkoop. Nog zonder oplegger kost het toestel al 120.000 euro. Het is 2.20 meter breed en meet ingeklapt 7,5 meter. Uitgeklapt is de lengte in totaal ruim 14 meter.

3500 liter water

In twee tanks onderin de trailer is 3500 liter water opgeslagen. Zodra het apparaat wordt ingeschakeld, kan het 600 liter per minuut in de ruimte brengen waar de loopband is gemonteerd. Ook kan het water via sproeiers tegen het paardenlijf worden gespoten om de spieren te masseren.

‘Het is geschikt om paarden sterker te maken, spieren op het dier te kweken’, leggen Kuipers en De Troeye uit. ‘Maar de aquatrainer is ook geschikt bij de revalidatie van geblesseerde sportpaarden. En het bevordert het herstel van paarden na een flinke inspanning.’

Nelson Pessoa eerste klant

Hoewel de trailer nog door de Belgische verkeersautoriteiten moet worden gekeurd, mijmert De Troeye al over een nieuwe bestelling. De cliënten staan in de rij, onder wie een osteopaat die het enkele dagdelen per week wil huren en enkele stallen.

De eerste cliënt is een beroemde kennis van De Troeye, de Braziliaanse legende Nelson Pessoa, die al jaren in de omgeving van Brussel woont. Pessoa senior, vader van oud-Olympisch kampioen Rodrigo Pessoa, was een zeer succesvol springruiter. Hij traint en begeleidt nog altijd ruiters en paarden.

Bron: Tubantia.nl

Foto: Remco Veurink

Nicola Philippaerts
Nicola Philippaerts wint in Chantilly tweede LGCT GP

De Belgische springruiter Nicola Philippaerts heeft op indrukwekkende wijze de Longines Global Champions Tour Grote Prijs van Chantilly gewonnen, en een paar uur daarvoor met zijn team London Knights ook deze editie van de Champions League. Hij streek daarmee een prijzengeld op van meer dan € 115.000

H&M Chilli Willi

Philippaerts en zijn tienjarige Holsteiner hengst H&M Chilli Willi (Casal Ask x Lord) verwees met zijn foutloze rit in 37,26 seconden de Duitser Daniel Deusser met zijn tienjarige Hengst Tobago (Tangelo van de Zuuthoeve x Mr Blue) naar de tweede plek (0/37,30). Derde werd de Italiaan Alberto Zorzi op de 14-jarige merrie Contanga (Catoki x Contango) (0/38,63). Philippaerts: ‘Ik ben heel gelukkig, ik kan het nauwelijks geloven. Ik had veel geluk, soms heb je zo’n dag. Chilli Willy is van nature niet zo supersnel, Dus ik deed mijn ding. Mijn vader gaf me de goede raad gewoon zo snel mogelijk te rijden.’

Doel behaald

Nicola Philippaerts had zich met zijn eerste overwinning al voor de GC Playoffs in Praag gekwalificeerd. De als tweede geëindigd Daniel Deusser mag hierdoor in December afreizen naar de LGCT Super Grand Prix. Deusser was tevreden met zijn tweede plek en kijkt uit naar de deelname aan de LGCT Super Grand Prix. ‘Een plek behalen in de Longines Global Champions Tour Super Grand Prix is een doel van ons allemaal. Dat dat vandaag gelukt is is absoluut okay voor mij. De barrage verliep niet zoals ik had bedoeld. Ik had gerekend op 7 galopsprongen van twee naar drie  maar dat was erg moeilijk, niemand heeft het zo gedaan en bij de laatste sprong heb ik veel geriskeerd. Ik ben absoluut blij met de tweede plek. Het was krap, maar Nicola was een beetje sneller.’

Edwina, Harrie en Nicola

Aan de leiding in het totaalklassement gaat nu Ben Maher (GBR) die na een adembenemend snelle ronde op de laatste hindernis met zijn Explosion W een fout moest incasseren. Hij eindigde in de Grote Prijs op de vijfde plek. Hij heeft nu 237 punten verzameld en staat op 38 punten los van de als tweede geplaatste Edwina Tops-Alexander (199).  Maher weet dat er met het oog op de wedstrijden die nog komen gaan nog van alles kan veranderen in het tussenklassement: ‘Er komen nog vijf events en ik heb twee hele goede paarden tot mijn beschikking. Ik zet ze daar in waar ik denk dat ze het beste passen. Vandaag heb ik een hele dure fout gemaakt maar ik ben blij met het succes van mijn teamgenoot. Ik denk dat de strijd tot aan het einde onbeslist blijft met goede deelnemers als Edwina, Harrie en Nicola.’

Tot nu toe gekwalificeerd

Tot nu toe gekwalificeerde ruiters voor de GC Playoffs in Praag:
Scott Brash (winnaar Mexico City)
Edwina Tops-Alexander (Winnaar Miami Beach)
Gregory Wathelet (Winnaar Shanghai)
Ben Maher (Winnaar Madrid)
Harrie Smolders (Winnaar Hamburg)
Carlos Lopez (Saint Tropez, tweede na Maher)
Peder Fredricson (Winnaar Cannes)
Nicola Philippaers (Winnaar Cascais)
Shane Breen (Winnaar Monaco)
Sameh El Dahan (Winnaar Parijs)
Daniel Deusser (tweede in Chantilly na de zege van Philippaerts)

Bron: LGCT Chantilly – Hoefslag

Foto: LGCT / Stefano Grasso

 

0 636
Ten val
Ruiter komt ten val (archieffoto)

Op dit moment vindt het EK eventing Junioren plaats in het Franse Fontainbleau. Voor België ging Seppe Vilain vanmorgen voorspoeding van start, maar kwam ten val in de cross country.

Ten val

Seppe Vilain was met Kawa de la Cour Z de als tweede Belgische combinatie in de cross country van het Europees kampioenschap juniors in Fontainebleau. De achttienjarige junior uit Westvleteren is ten val gekomen op hindernis 19A. Seppe Vilain is naar de kliniek overgebracht waar een rugletsel werd vastgesteld. Hij blijft ter observatie één nacht in de kliniek en wordt morgen naar huis overgebracht waar hij na de nodige rust volledig kan herstellen.

Bron: Equilabel

Foto: Remco Veurink

Parcoursbouwer Luc Musette is overleden
Parcoursbouwer Luc Musette is overleden

Parcoursbouwer en manegehouder Luc Musette is deze week  op 61-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een slepende ziekte.

Grote passie

Luc runde samen met zijn broer Jean-Paul Musette maneges in Ukkel en Hoeilaart. Zijn grote passie was echter parcours bouwen, een passie waarvan hij later zijn beroep kon maken. Hij leerde het vak bij veel internationale parcoursbouwers en groeide uit tot één van de meest gerenommeerde parcoursbouwers.

Grote 5* concoursen

Hij bouwde op heel wat 5* concours zoals de Stephex Masters, de Longines Masters serie en de Global Champions Tour. Zijn laatste concours was in mei in Valkenswaard en normaal gezien zou hij volgende week  als parcoursbouwer actief zijn in Valkenswaard.

Bron: equilabel.be

Foto: shutterstock

operatie, CPR

Franse dierenartsen hebben het leven van een paard gered door CPR (cardiopulmonale resuscitatie) uit te voeren. De merrie had na een operatie een hartstilstand gekregen, maar kon gered worden dankzij hartmassage en beademing.

Geen ademhaling, geen hartslag

De zeventienjarige Hannoveranermerrie was binnengebracht voor een operatie aan een gebroken tand.  De operatie verliep vlot en er waren geen complicaties opgetreden. Na de operatie  kon de merrie zelfstandig ademen, en ze werd klaargemaakt om overgebracht te worden naar de recovery box. Daar merkten dierenartsen dat ze niet meer ademde. Ze vonden geen hartslag meer, haar slijmvliezen waren grijs en haar pupillen waren verwijd.

Hartmassage met knieën

 

De dierenartsen startten meteen met de hartmassage. Een van hen sprong met zijn knieën op de borstkas van de merrie. Na twee minuten nam een andere arts het over, en ook die werd na twee minuten afgelost. De merrie kreeg intussen ook beademing en een injectie met adrenaline en saline.

De derde dierenarts die de hartmassage uitvoerde, was wat zwaarder dan de andere twee. Hij gebruikte zijn extra gewicht goed: hij ging op de borstkas van het paard zitten en bewoog ritmisch op en neer. Intussen werden de parameters van de merrie goed in de gaten gehouden.

Volledig herstel

Vijf minuten na de start van de CPR, bleek het hart van het paard opnieuw te kloppen. De artsen stopten met de hartmassage, maar bleven de merrie wel beademen. Tien minuten later begon het paard ook weer te ademen, en haar toestand verbeterde zienderogen: ze begon zelfs weer te bewegen.

De merrie kwam weer bij bewustzijn, en werd met behulp van touwen opnieuw op haar benen gezet. Een neurologisch onderzoek wees uit dat ze alert was, met normale pupilreflexen. De merrie was ook niet blind of doof, en stond stevig op haar benen. Ook een echo van haar hart, die twee dagen later werd gemaakt, wees niet op problemen. Een week later mocht de merrie de dierenkliniek verlaten.

‘CPR bij paarden meestal zonder succes’

Clara Conde Ruiz en Stéphane Junot van de universiteit van Lyon beschreven de case in het tijdschrift Frontiers in Veterinary Science. Zij zeggen dat hartstilstanden bij paarden, ten gevolge van anesthesie, nog erg weinig bestudeerd zijn.

Ruiz en Junot stellen dat CPR vaak weinig succesvol is bij volwassen paarden. ‘De grootte van het dier én de fysieke inspanning die nodig is om hartmassage toe te passen, zorgen ervoor dat dat moeilijk uit te voeren is. Tijdens de recovery wordt het paard vaak ook niet uitgebreid gemonitord: een hartstilstand wordt dan laat opgemerkt, met een minder goede afloop als gevolg.’

‘Techniek én gewicht’

In een eerdere studie werd beschreven dat 80 borstcompressies per minuut een beter resultaat opleveren dan een lagere frequentie. Ruiz en Junot stellen dat dat erg moeilijk is om in de praktijk te bereiken. Volgens hen kreeg de merrie wellicht 40 à 60 borstcompressies per minuut. Ook het gewicht van degene die de hartmassage uitvoert, is van belang.

‘De derde dierenarts was de zwaarste, en ook de meest ervaren chirurg. Hij gebruikte niet alleen zijn knieën, maar zijn volledige lichaam. Het kan dat dat hielp om de hartslag van het paard weer sterker te maken, maar het kan ook aan zijn gewicht liggen.’ De auteurs zeggen dat het paard gered kon worden omdat de hartstilstand vroeg werd opgemerkt, en omdat de getrainde artsen meteen zijn begonnen met CPR.

‘Ook risico’s in recovery’

Waardoor de hartstilstand werd veroorzaakt, kunnen ze niet met zekerheid zeggen. Aan de gezondheidstoestand van de merrie lag het volgens Ruiz en Junot niet. Medicatie kan een rol spelen, maar ook de plotse verandering van de positie van de merrie, vlak voor haar transfer naar de recovery box.

 

‘Deze zaak bewijst dat paarden ook risico lopen tijdens de recovery na een operatie. Niet alleen risico op verwondingen, maar ook op hart- en ademhalingsproblemen. Tijdens het overbrengen naar de recovery zou de hartslag van het paard dan ook moeten gecontroleerd worden.’

Bron: Horsetalk

Foto: Remco Veurink

Shane Breen

De Ier Shane Breen heeft in Monaco de Grote Prijs van de Global Champions Tour op zijn naam geschreven, de grootste overwinning in zijn carrière tot nu toe. Hij deed dat met de tienjarige hengst Ipswicht van de Wolfsakkers.

Hij hield de Italiaan Alberto Zorzi met Fair Light van ’t Helle op minieme afstand met een tijd van 35,36 seconden ten opzichte van 35,72 seconden. Het Ierse succes werd compleet met de derde plek van Denis Lynch met Bella Baloubet met een foutloze ronde op 40,43 seconden.

Met zijn overwinning kwalificeerde Breen zich voor de GC Playoffs en de Longines Global Champions Tour Super Grand Prix in Praag.

In het totaalklassement gaat nog steeds de Australische Edwina Tops-Alexander (186 punten) aan de leiding voor de Brit Ben Maher (172) en Scott Brash (157).

Goed werk

Volgens Jan Tops, grondlegger van de LGCT had parcoursbouwer Frank Rothenberger goed werk afgeleverd. ‘Met zijn parcours belandden slechts zes van de 35 deelnemers in de barrage. Shane reed fenomenaal. Het was zwaar vandaag met deze hoge temperaturen maar iedereen ging er goed mee om.’

Klassementleidster Edwina Tops-Alexander had volgens eigen zeggen ‘niet haar dag’. ‘Het is een druk moment in het seizoen. Iedereen moet een goed plan voor zijn paarden hebben en de wedstrijd wordt steeds spannender. Het is nog een lange weg, maar ik probeer zeker de mannen op afstand te houden.’

Weinig ervaring

Volgens winnaar Shane Breen heeft zijn paard weinig ervaring op dit niveau. ‘Dit is het grootste succes voor mij tot nu toe en mijn eerste overwinning in een LGCT Grand Prix. Ipswich had dit seizoen wat fouten maar vandaag sprong hij fantastisch. Hij was onverwacht rustig en ontspannen. Hij kan ook anders zijn en veel nerveuze energie meebrengen.’

Bron: Longines Global Champions Tour

Foto: LGCT / Stefano Grasso

springpaarden
foto: Remco Veurink

Tijdens de CSI2* in het Spaanse Santander hebben de organisatie en de deelnemers stilgestaan bij het overlijden van springruiter Alfonso Arango. De 62-jarige Spanjaard kwam enkele weken geleden ten val en overleed alsnog aan zijn verwondingen.

Arango was met meerdere paarden actief op het hoogste niveau. Begin mei won hij nog een tweesterren wedstrijd met zijn Tahiti d’Auge (v Hello Pierville). Ook had hij haar 10-jarige volle zus Ursula D Auge onder het zadel.

Hij had zichzelf ten doel gesteld om Spanje te vertegenwoordigen op de Wereldruiterspelen in Tryon later dit jaar.

Minuut stilte

In Santander werd een minuut stilte in acht gehouden voor de overleden ruiter. Ook werden foto’s van Arango op een groot scherm geprojecteerd.

De Spanjaard laat zijn vrouw en twee kinderen achter.

Bron: persbericht

Archieffoto: Remco Veurink

alfonso arango

Over veertien dagen begint het CHIO Aken. En dus blikt het evenement al een beetje vooruit, bijvoorbeeld met de broers Philippaerts, die beide van de partij zullen zijn op ‘het Wimbledon van de paardensport.’

Nicola en Olivier Philippaerts geven ons een kijkje op hun mooie werkplek, stal Dorperheide. ’24 jaar wonen we hier, dus heel ons leven al. Hier begon het voor ons met de paarden.’ De indoor hal is waar de tweeling vooral in de winter rijdt. Dan trainen ze ook veel in de accommodatie van Opglabbeek, op slechts een kilometer.

Trainen op gras en zand

Verder zijn de mogelijkheden op de terreinen rondom Dorperheide legio. De outdoor zandpiste is mega groot en daar wordt dan ook volop gebruik van gemaakt, zowel voor het basis-dressuurwerk als voor springtraining. Verder ligt er enigszins in het bos een arena met grasbodem, zodat de paarden ook aan die ondergrond kunnen wennen. ‘Ook voor het CHIO Aken is het handig om lekker op gras te hebben gereden.’

Weidegang

Over gras gesproken: de paarden van Nicola en Olivier gaan regelmatig de wei in. ‘We vinden het belangrijk dat de paarden zich happy en fris tussen de oren voelen. En daar hoort weidegang zeker bij.’

Op de accommodatie in Dorperheide staan 45 paarden. Ook is er nogal wat jong spul, maar dat staat (nog) niet op deze locatie. De toppaarden zijn veel onderweg, van grote wedstrijd naar wedstrijd. En dus hechten de broers er waarde aan dat ze thuis kunnen ontspannen. ‘Ze krijgen dan ook af en toe een dag helemaal vrji.’

Concurrenten

Thuis werken ze samen, maar in de ring zijn de broers concurrenten van elkaar. ‘We winnen graag zelf, maar als er dan toch een andere winnaar moet zijn, dan liever maar in de familie! We zijn vaak op dezelfde wedstrijden. Op het moment gaat ons pa (Ludo, red.) meestal mee met onze jongere broers, maar nu de belangrijke concoursen zich aandienen, zal hij weer bij ons voegen om ons op het juiste moment te vertellen wat we moeten doen.’

De Philippaerts-jongens vinden dat ze het super voor elkaar hebben. ‘De paarden hebben hier ook alle faciliteiten die nodig zijn en dat is zowel voor hen als voor ons fantastisch.’

Bron: CHIO Aachen

Foto: H&M

De Britse amazone Deborah Jones reed eind mei in het bos op haar paard Nemo toen ze een man met een hond tegenkwam. De grote hond liep los en rende direct op haar paard af.  ‘Geen enkel paard zou dat lollig vinden’, vertelt de amazone.

‘Ik weet niet meer precies wat er gebeurde, maar ik weet wel dat de eigenaar zijn hond tevergeefs bij zich riep. Van wat er daarna plaatsvond, weet ik niks meer, enkel dat ik blauwe lichten zag. Ik kwam er gelukkig redelijk goed vanaf met een hersenschudding, wat kneuzingen en een gebroken rib.’

Hulptroepen

Uit haar telefoonhistorie blijkt dat Deborah verschillende vrienden en haar partner Steve had gebeld voor hulp. Steve vertelt: ‘De man had zijn hond kort aangelijnd toen ik ter plaatse kwam. Hij stelde dat het niet nodig zou zijn om een ambulance te laten komen, maar Deborah rolde met haar ogen en maakte aanstalten om over te geven. Toen ik de hulpdiensten belde, ging de hondeneigenaar er vandoor.’

De amazone werd afgevoerd naar het ziekenhuis en na enkele dagen observatie weer ontslagen. Hoewel ze jarenlange ervaring heeft, heeft het incident haar zelfvertrouwen een deuk gegeven.

Schering en inslag

‘Het is niet de eerste keer dat mij zoiets overkomt’, vertelt ze. ‘Het lijkt alleen maar vaker voor te komen, ik hoor het ook van vrienden. Een van de agenten die ik sprak bekende dat zijn paardrijdende collega’s het bos waar ik reed vermijden om deze reden. Ook mijn dierenarts zegt dat zijn dochter niet meer in dat bos mag rijden.’

Inmiddels hebben Deborah en Steve met verschillende instanties gesproken en ze hopen dat dit effect zal hebben. ‘Er gaan waarschuwingsposters bij de parkeerplaats bij het bos opgehangen worden en we hopen dat lokale politici ons willen helpen om de ruiterpaden veiliger te maken. Zoals het nu gaat, kan het niet meer. Ik zeg niet dat mensen hun hond niet mogen uitlaten, maar heb respect voor de mensen die je onderweg tegenkomt’, besluit de amazone.

Bron: Forres Gazette

Foto: Istockphoto

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,152FansLike
6,851VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer