CAP Belgisch nieuws

Koos de Ronde FEI World Equestrian Games Tryon 2018 © DigiShots

De Nederlandse menners toonden zich ondanks de wisselende resultaten tevreden na de marathon. Er werd namelijk door de organisatie gecommuniceerd dat Nederland virtueel op de gouden medaille zou staan. Weliswaar op slechts 1 punt van Amerika, maar met de vaardigheidsproef van zondag in het vooruitzicht leek dat een mooie uitgangspositie. Echter kwam na een paar uur de mededeling dat die stand niet klopte. Nederland staat nu derde.

Wat ging er mis? Blijkbaar zijn de punten simpelweg niet goed bij elkaar opgeteld. De huidige en correcte stand geeft aan dat gastland Amerika aan kop gaat met 338,55 punten. België heeft virtueel zilver met 353,80 punten. En Nederland staat virtueel op een bronzen medaille met 357,67 punten. Ineens ziet de wereld er dus heel anders uit voor de Nederlanders, die in de veronderstelling waren dat ze er goed voor stonden voor goud. De individuele stand klopt wel.

Zie ook: IJsbrand Chardon: ‘Als dat was gebeurd, waren we hier gewoon niet gestart!’

Klik hier voor de juiste stand in de landenwedstrijd.

Door: Robert Hüsken

Glenn Geerts met zijn vierspan op de Wereldruiterspelen in Tryon. Foto: DigiShots

Glenn Geerts heeft genoten van de marathon op de Wereldruiterspelen in Tryon. De Belg loodste zijn vierspan naar de finish en kreeg uiteindelijk 126,91 punten mee. Dat bracht zijn totaal, met de dressuurproef van vrijdag erbij, op 182,48 punten. Voor onze camera blikt Glenn Geerts terug op de marathon en vertelt hij hoe het Belgische menteam er momenteel op staat.


Tip: bekijk de video in de hoogste kwaliteit en zet een eventuele automatische ondertiteling uit.

Door: Robert Hüsken

Glenn Geerts
FEI World Equestrian Games Tryon 2018
© DigiShots

Nicola Philippaerts - H&M Chilli Willi op de FEI World Equestrian Games Tryon 2018 © DigiShots

Nicola Philippaerts reed een knap jachtparcours op de Wereldruiterspelen in Tryon. De Belgische springruiter bleef foutloos en klokte met zijn paard H&M Chilli Willi een goede tijd: 80,81 seconden. Voor onze camera vertelt Philippaerts hoe hij het vond gaan en waar die bijzondere naam Chilli Willi vandaan komt.


Tip: bekijk de video in de hoogste kwaliteit en zet een eventuele automatische ondertiteling uit.

Door: Robert Hüsken

0 491

Donderdag nacht is de Toyota Landscruiser van de gespecialiseerde paardenarts Filip De Bosscher gestolen. In de terreinwagen zaten veel dure materialen, verdovende middelen, levensgevaarlijke attributen en meerdere persoonlijke documenten, zoals bijvoorbeeld wapenvergunningen.

Geen sporen

De paardenarts is werkzaam bij Dierenartsenpraktijk De Hoeve aan de Kalkovenlaan in Merchtem. ‘Ik parkeerde mijn auto aan de Beverstraat in Strombeek-Bever tussen 23:00 en middernacht, vrijdagochtend om 7:00 was hij verdwenen. Er zijn nergens glasscherven of sporen, en niemand die het alarm af heeft horen gaan. Ze moeten het wel met speciaal apparaat geopend en gestart hebben,’ vertelt De Bosscher aan hln

Gevaarlijke materialen

De vier jaar oude Toyota is nog veertigduizend euro waard. De dierenarts baalt het meest van de inhoud van de auto. ‘Er ligt erg duur materiaal in de auto zoals bijvoorbeeld een echoapparaat wat al 20.000 euro waard is. Ik verwacht dat er in totaal 80.000 euro in de auto aanwezig was. Daarnaast liggen en spullen in die erg gevaarlijk kunnen zijn voor mensen die kwaad willen. Dit zijn spuiten, producten om euthanasie mee te plegen, ketamine en natuurlijk de persoonlijke documenten. Het is vreselijk om te weten dat de dieven op de hoogte zijn van waar ik woon en welke wapens ik in bezit heb.

‘Ik hoop niet dat er foute dingen gaan gebeuren’

De Bosscher is tot nu toe dagelijks op zoek gegaan naar de Toyota, zonder resultaat. De dieseltank was bijna leeg, dus ik denk dat de dieven in de buurt hebben getankt. Om camerabeelden van benzinestations vrij te krijgen moet het parket daarvoor toestemming geven en daarna moeten de beelden dan nog bekeken worden. ‘Op veel hulp van de politie hoef ik bij deze zoektocht niet te rekenen. Ik vrees dat tegen de tijd dat de camerabeelden bekeken zijn, mijn auto al op de boot staat. Ik ben ook bang wat ze met mijn materialen gaan doen, ik hoop echt niet dat er foute dingen gaan gebeuren,’ sluit de teleurgestelde arts af.  

 

Bron: hln

Foto: Remco Veurink

0 3048

Als je succes wil behalen is het logisch dat je nadenkt over dingen die jouw idool doet om dat succes te behalen. Die succesvolle ruiter doet ook bewust heel veel dingen juist niét. Onderstaande lijst bevat tien dingen die succesvolle ruiters niét doen.

1. Zij maken zich geen zorgen over situaties waar ze geen controle over hebben

Of het nu de tegenstanders, de jury of het weer is, een goede ruiter weet dat hij/zij de enige verantwoordelijke is voor zijn prestatie. Deze ruiter zal geen energie verspillen aan dingen waar hij/zij geen controle over heeft. Dit selectief omgaan met je energie heeft een positieve invloed op je focus. Wanneer je aan het losrijden bent en nadenkt over hoe de tegenstander eruit ziet en hoe goed zij kan rijden, heb je al kostbare tijd verspild waarin je je paard had kunnen verbeteren.

2. Zij nemen geen lessen om hun ego te strelen

We hebben allemaal een ego waarvan we het fijn vinden als die gestreeld wordt. Maar wanneer je op het paard is dat niet het juiste moment. Complimenten geven terwijl de oefening niet goed wordt uitgevoerd, is net als spieken bij een examen.  Succesvolle ruiters zijn op zoek naar kennis. Zij willen constant leren en de enige manier om nieuwe dingen te leren is door te weten wanneer je het goed doet en wanneer niet. Goede ruiters weten dat er geen waarde hangt aan complimenten die onverdiend zijn.

3. Ze verwachten niet onmiddellijk goede resultaten

Goede dingen hebben tijd nodig. Paarden hebben nog langer die tijd nodig. Succesvolle ruiters accepteren dit en nemen de rust en de tijd om het paard de nieuwe dingen te laten verwerken.

4. Zij hebben geen excuses

Geen uitleg voor nodig toch? Je kunt de jury de schuld geven, je paard of alle mensen om je heen. Maar uiteindelijk is de ruiter degene die de grootste invloed heeft op de prestatie. Succesvolle ruiters zijn eerlijk en gaan de confrontatie met zichzelf aan.

5. Zij hebben niet elke week een andere trainer

Goede ruiters weten dat er een systeem moet zijn om uiteindelijk een doel te kunnen bereiken. Er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden, maar uiteindelijk moet je er 1 volgen om er te komen.

6. Zij verwachten niet dat het paard een betere atleet is dan zijzelf

Het is een feit dat je paard jou moet dragen. Maar het is oneerlijk om het beste van een paard te verwachten terwijl de ruiter hem in de weg zit. Succesvolle ruiters werken aan zichzelf, waardoor ze een toegevoegde waarde kunnen zijn voor het paard en hem te kunnen verbeteren op de best mogelijke manier.

7. Zij denken niet dat ze helemaal alleen hun doel kunnen bereiken

Voor ruiters is het belangrijk om een gespecialiseerde en toegewijde groep mensen om zich heen te hebben. Dit zijn bijvoorbeeld voedingsdeskundigen, dierenartsen,  eerlijke coaches en vrienden. Het is belangrijk om deze mensen om je heen te hebben en om er goed voor te zorgen. Je kunt het niet alleen.

8. Zij hebben geen last van extreme wedstrijd spanning

Een spannende wedstrijd kan vreemde dingen doen met ruiters. Net voor een wedstrijd besluit om een nieuw zadel aan te passen,  je hebt ineens een nieuw hoofdstel nodig of je besluit de nieuwe leren laarzen aan te doen zodat je de concurrentie kan verbluffen. Ruiters die hun doelen hebben bereikt hebben vaak systemen, uitrusting en een management waarin zij geloven. Hierdoor is er nauwelijks extreme spanning aanwezig.

9. Zij luisteren niet naar iedereen

Niet alles wat je verteld wordt, wat je hoort en wat je leest is per definitie waar of waardevol voor jou. Zorg dat je luistert naar de mensen die betrokken zijn met jou zijn. Natuurlijk is het soms ook slim om naar anderen te luisteren, maar zorg dat dat je objectief en selectief met deze informatie omgaat.

10. Zij winden zich niet op voor fouten uit het verleden

Iedereen maakt fouten en wanneer er paarden in het spel zijn maakt iedereen heel veel fouten. Zorg alleen dat je niet blijft piekeren over de fouten die je in het verleden hebt gemaakt. Wanneer je je doelen wilt bereiken zal je van je fouten moeten leren om daarna weer verder te gaan met je trainingen.

 

Bron: horseandhound

Foto: Remco Veurink

Jeroen de Winter - Mystic van 'T Hoogeinde FEI World Breeding Jumping Championship 2018 © DigiShots

Het was de BWP-merrie Mystic van ’t Hoogeinde (Echo van ’t Spieveld x Darco) die de overwinning op het Wereldkampioenschap voor Jonge Springpaarden in eigen land hield. Onder Jeroen de Winter sprong de merrie naar een gouden medaille in het kampioenschap voor zesjarige paarden. Mystic van ’t Hoogeinde werd gefokt door Rony Thys uit de Grand Prix merrie Geena van ’t Roosakker.

Medailles voor BWP

Zestien zesjarigen wisten de barrage in het 1.35-parcours te bereiken, slechts zes van hen bleven ook in de barrage zonder springfouten. De Winter en Mystic van ’t Hoogeinde bleven met een tijd van 33,01 seconden Engelsman Donald Whitaker met bijna een seconde voor. Whitaker finishte met Chili (v. Colestus) in 33,95 seconden. Brons ging naar een BWP’er; Mano Negra van de Bucxtale (v. Mylord Carthago) onder Braziliaan Thiago Ribas da Costa.

‘Niet echt mijn plan’

Voor De Winter was deze overwinning een kleine verrassing: ‘Ik heb me drie maanden geleden bij de Belgische federatie ingeschreven, met als belangrijkste doel de rubriek voor zevenjarigen te kunnen rijden. Een paar weken geleden werd ik zesde op het Belgisch Kampioenschap met Mystic, en toen ik op Equibel keek zag ik dat ik ook met haar was geselecteerd. Dat was niet echt mijn plan, dus heb ik kort overlegd met mijn coach Dirk Demeersman. Hij zei dat ik het zeker moest proberen en nu sta ik hier!’

Iers podium

Bij de vijfjarigen presteerden de Ieren sterk, zij wonnen alle drie de medailles. Het Zangersheide-paard I’M Specialized Z (v. I’m Special de Muze) werd vierde met de Nederlandse ruiter Piet Raijmakers Jr. in het zadel. De beste Belgische ruiter was Frederik Dekens met Chaiton F Z (v. Clinton) die zevende werd. De beste BWP’er eindigde op plek 15: Naxcel V (v. Balou du Rouet).

Solid Gold Z

Belg Gudrun Patteet behaalde brons bij de zevenjarigen, hij reed de in Luxemburg gefokte merrie Sea Coast Crystal de L’eau (v. Clapton). Goud was er in deze Longines Ranking proef voor Christian Ahlmann en Solid Gold Z (v. Stakkato Gold). Het beste BWP-gefokte paard eindigde op de tiende plaats; Patrick Stühlmeyer kreeg met For Laubry (v. For Passion D’Ive Z) te kampen met twee springfouten in de barrage.

Belgisch Kampioenschap

Op zaterdag was er een verrassende finale in het Belgisch Kampioenschap Senioren, met een tweede ronde die allesbepalend bleek te zijn. Slechts drie combinaties bleven foutloos in deze ronde, zij verdienden de medailles. De overwinning ging naar Dominique Hendrickx en Kannabis van de Bucxtale, Arnaud Doem won met Edgard de Prefontaine het zilver. Beide paarden zijn zonen van Contact van de Heffinck, en slechts acht jaar oud. Horizon de Regor (v. Obourg) sprong onder Pieter Clemens naar brons.

Klik hier voor de volledige uitslagen

Bron: World of Showjumping/Hoefslag

0 256
pony wit schimmel
© DigiShots

Voor de 36-jarige Harry is leeftijd slechts een getal. De bejaarde pony schreef in Groot-Brittannië tijdens het kampioenschap van de Coloured Horse and Pony Society (CHAPS) maar liefst drie rubrieken op zijn naam.

De schimmel-bonte Harry won onder meer de ‘supreme’ veteranen-rubriek onder zijn amazone Megan Champney. ‘We wilden hem in 2013 met pensioen laten gaan,’ vertelt de studente, ‘maar Harry wilde er niets van weten. Sindsdien neem ik hem regelmatig mee tijdens de jacht, maar nu pakken ook weer een wedstrijdje mee.’

Volgens een verslaggeefster van Horse & Hound zag Harry er vitaal uit en gaf hij de jonkies regelmatig het nakijken.

Niets verschuldigd

‘Op het moment dat hij aangeeft het rijden niet meer leuk te inden, stoppen we er direct mee,’ legt Champney uit. ‘Hij is mijn niets verschuldigd, maar ik hem des temeer. Ik zou als ruiter niets geweest zijn zonder de pony die ik kreeg toen ik vijf was. Hij bokte me er regelmatig af en leerde me dat volhouden de enige manier is om te leren rijden.’

Bekijk de foto’s van Harry op  horseandhound.co.uk

Foto: archief Digishots

Bernard Fonck

Bernard Fonck heeft voor een sensatie gezorgd door op de Wereldruiterspelen in Tryon de individuele reining-wedstrijd op zijn naam te schrijven. De Belg noteerde met zijn What A Wave een topscore van 227 punten.

‘Dit is de allereerste keer dat een Europese ruiter een gouden medaille wint tijdens een wereldkampioenschap,’ vertelt Fonck. ‘Ik kan niet trotser zijn. What A Wave is een geweldig paard. Ik heb het geluk gehad dat ik meer dan één ‘once in a lifetime’ paard heb mogen hebben. Hij geeft alles tijdens wedstrijden en hij wordt almaar beter. Voordat we hier kwamen had ik een aan top-5-notering gedacht, maar ik had nooit verdacht dat we zouden winnen.’

Zijn 11-jarige American Quarter Horse is eigendom van Gina De Pauw en Steve Vannietvelt.

Ms Dreamy

De Amerikaan Dan Huss werd tweede met zijn merrie Ms Dreamy, met slecht 0,5 punt achterstand op Fonck. Ook zij schreven geschiedenis; een merrie won nog niet eerder een individuele medaille op een WK.

‘Merries zijn doorgaans wat sensitiever,’ legt de 58-jarige Huss uit. ‘Dat vereist wat meer techniek en horsemanship. Ze zijn minder vergevingsgezind, maar wanneer je ze begrijpt, kunnen ze zich prima staande houden tussen de jongens. Ms Dreamy heeft mij misschien nog wel meer geleerd dan ik haar.’

Gunner Dun It Again

De strijd om het brons ging tussen de Amerikaan Cade McCutcheon met Custom Made Gun en de Braziliaan Joao Felipe Lacerda met Gunner Dun It Again. Zij betraden beide nogmaals ring; Lacerde trok aan het langste eind.

‘Ik ben enorm trost op mijn paard,’ zei Lacerda. ‘Hij heeft een groot hart en hij heeft vanaf het allereerste begin zijn best voor me gedaan. Ik ben gezegend dat ik de kans heb gekregen hem te mogen rijden.’

Klik hier voor alle uitslagen.

Bron: FEI

Foto: FEI/Liz Gregg

Hunter Fairy (v Nabab de Reve)
Jurgen Stenfert - Hunter Fairy KWPN Kampioenschappen 2017 © DigiShots

Tijdens het WK voor jonge springpaarden in het Belgische Lanaken kregen 22 Zangersheide hengsten groen licht voor de dekdienst. Twee tweejarigen kregen een dekbewijs: Conrad Quality Z en Drummer 111 Z.

Dertien driejarigen werden dit weekend goedgekeurd, zeven hengsten zijn ouder dan drie jaar.

Een lijst met alle goedgekeurde Zangersheide-hengsten vind je hier.

Z Quality Auction

In Lanaken kwamen aansluitend ook 42 veulens onder de hamer tijdens de Z Quality Auction. Zij waren gezamenlijk goed voor een omzet van 1.073.000 euro. Het gemiddelde voor de hengstveulens bedroeg 26.636 euro, terwijl de merries gemiddeld voor 25.632 euro van de hand gingen.

Twee veulens brachten 52.000 euro op. Het eerste veulen dat voor deze topprijs verkocht werd was Babouche vd Berghoeve Z, een zoon van Big Star en tevens de broer van voormalig Wereldkampioen Kerswin v’t Roosakker uit de fokkerij van Vadebo NV.

Daarnaast werd ook het laatste veulen van de avond voor 52.000 euro verkocht. Het ging hierbij om Formidable 2000 Z, een zoon van For Pleasure en de halfbroer van Dominator Z, gefokt door Stud 2000 BVBA.

42.000-euro veulens

Daarnaast waren er nog 3 veulens die voor 42.000 euro van eigenaar wisselden. Het eerste veulen was Babs Tachor Z, gefokt door Gert Vlekken. Deze dochter van Baloubet du Rouet komt uit Jewel van ’t Heike. Zij is op haar beurt de volle zus van Valentina van ’t Heike.

Chilli Camille Z was het tweede veulen dat voor 42.000 euro afgeslagen werd. Dit extreem atletische hengstveulen van Chilli Willi komt uit de fokkerij van Ann van Heyst en is een halfbroer van Action Man ASK Z.

Daarnaast werd ook Chablis AEG Z voor dat geld verkocht. Deze dochter van Cicero Z komt uit de fokkerij van Stal Aegten en is gerelateerd aan de stam van Kalief.

Bron: zangersheide.com

Foto, Hunter Fairy (v Nabab de Reve): Digishots

0 92
algemeen paard buiten

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts wil dat er een nationale aanpak komt van het fenomeen dierenmishandeling, meldt de Gazet van Antwerpen. ‘Er zijn zoveel gevallen op uiteenlopende locaties dat een nationale coördinatie zich opdringt,’ aldus de minister.

‘Wie tot zulke gruwel in staat is, is niet alleen een gevaar voor dieren maar ook voor mensen,’ denkt Weyts.

Strengere straffen

Als eerste Vlaamse minister voor Dierenwelzijn heeft Ben Weyts een absoluut speerpunt gemaakt van het aanpakken van dierenmishandeling en dierenbeulen. Hij voert ook strengere straffen in voor wie dieren verwaarloost of mishandelt.

‘Gezien het toenemend aantal gevallen op heel uiteenlopende locaties en ook in Nederland, dring ik toch aan op een nationale aanpak van dit fenomeen,’ aldus Weyts.

Gruwelijke gevallen

Het voorbije jaar waren er onder meer gruwelijke gevallen van paardenmishandeling in Sint-Pauwels (Sint-Gillis-Waas), Brecht, Rijkevorsel en Massenhoven. Ook in de Nederlandse provincies Limburg en Brabant doken al gelijkaardige gevallen op.

‘Waarschijnlijk gaat het over meerdere daders, maar verschillende elementen komen steeds terug. Bijvoorbeeld de zeer goede voorbereiding van de aanvallen, men laat geen sporen na en geen getuigen.’

Bron: Gazet van Antwerpen

Foto: archief

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,061FansLike
6,868VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer