CAP Belgisch nieuws

Laura Kraut - Catch Me If You Can CHIO Aachen 2017 © DigiShots

Hoe onthoud je je parcours? CHIO Aken vroeg het aan topamazone Laura Klaphake, die met de Catoki-zoon Catch Me If You Can deel uitmaakte van het Duitse EK-team vorig jaar.

Natuurlijk is ook haar dat overkomen, vertelt de sympathieke amazone. ‘Ik landde en toen had ik ineens totaal geen idee meer waar de volgende hindernis was. Natuurlijk vind je dan je weg wel weer, maar handig is het niet. En toen dacht ik bij mezelf: “Dat moet me niet weer overkomen!” en ben gewoon streng voor mezelf geworden. Je móet jezelf concentreren.’

Concentratie

Concentratie, dat is het toverwoord. ‘Ik loop het parcours, neem de afstanden door. Dan ga ik nog een keer rond en controleer of ik het overal goed had. Daarna heb je de lijnen wel in je hoofd. Tijdens het losrijden ga ik in gedachten de hindernissen langs. Ik visualiseer als het ware het parcours, alsof ik het al aan het rijden ben.’

Voordat ze binnenrijdt, checkt ze voor de laatste keer of ze het parcours goed heeft onthouden, inclusief het aantal galopsprongen. ‘Dan moet het genoeg zijn. Ik rijd binnen, kijk nog eens rond, groet en ga van start.’

Vertrouwen op je gevoel

Op grote concoursen, met een zwaar parcours, bekijkt Laura als ze die mogelijkheid heeft, een aantal combinaties. ‘En ik overleg met collega’s. Je moet je niet te strak aan je plan houden. Soms is het verstandig om een advies van een andere ruiter op te volgen. Als je maar een basisplan hebt. Zelfs tijdens het rijden kan het nog anders aanvoelen als dat je het bedacht had. Op zo’n moment moet je op je gevoel vertrouwen.’

Facebook CHIO Aachen/Hoefslag

Aan de derde fase van de BWP-hengstenkeuring namen ook enkele oudere hengsten deel die gisteren alleen maar op exterieur beoordeeld werden. Alle vier de hengsten, die zich al ruim bewezen hebben in de sport, kregen groen licht van de hengstenjury. Don VHP Z N.O.P. is één van hen.

De zoon van Diamant de Semilly behoeft nauwelijks introductie. Sinds drie jaar vormt hij een combinatie mat Harrie Smolders, die met hem onder andere zilver behaalde op het afgelopen EK in Gothenburg. Daarnaast behaalde het duo hoge klasseringen in de Global Champions Tour, die Smolders de titel opleverde vorig seizoen.  Pas in 2017 kwam Don voor het eerst beschikbaar voor de fokkerij; hij verdiende al zijn dekbrevet bij het AES en Zangersheide.

In  Engeland, waar de hengst totdat Smolders de teugels overnam stond, lopen enkele nakomelingen van hem rond. Deze paarden zijn nu vijf à acht jaar. De zevenjarige Lord Don is goedgekeurd in Groot-Brittannië en loopt er in 1.35m-parcoursen.

H-Ekwador

H-Ekwador (v. Heraldik xx) is de tweede hengst die werd goedgekeurd, in de dressuurrichting. De achttienjarige schimmel nam met de Poolse Katarzyna Milczarek deel aan de Olympische Spelen van 2012. Het jaar daarop nam Marc Peter Spahn de teugels over. Hoewel H-Ekwador werd goedgekeurd voor de optie Dressuur, blijkt hij veelzijdige nakomelingen te geven. Zijn driejarige zoon Kratos de Jeu (mv. Voice) werd op de afgelopen KWPN Stallion Show aangewezen voor het verrichtingslonderzoek. H-Ekwador is ook al goedgekeurd bij het KWPN, het Hannoveraner, Holsteiner en Oldenburger stamboek.

Naast Don VHP Z en H-Ekwador mogen nu ook de SWB-hengst Uncanto Di Villagana (v. Canturo) en Havanna van de Brouwershoeve (v. Griseldi L) hun dekdiensten vervullen bij het BWP.

Bekijk hier de volledige lijst met in 2018 goedgekeurde BWP-hengsten.

BWP/Hoefslag

Foto: DigiShots

wei
Gras is de basis in de wei

Iedereen kent ze wel, die echte paardenweiden. Dat dit geen kwalificatie is om mee voor de dag te komen mag duidelijk zijn. Paardenweiden kenmerken zich veelal door hun armzalige zoden met dito beplanting. Met de toename van de paardenhouderij, als hobby of professioneel, worden er andere eisen aan de wei gesteld.

Betere een veelzijdige bodem

EM Agriton is al jarenlang bezig om op een duurzame wijze de bodem te verbeteren. “Dat gaat verder dan alleen de NPK-stoffen. “Met name de mineralen en bio-actieve stoffen zijn hierbij van belang, omdat zij voor een betere en veelzijdige bodem zorgen”.

Gras is de basis
Gras is de basis

Gras is de basis

De gezondheid van het paard begint bij gezond graslandbeheer. Gras is de basis, in de vorm van weidegras, hooi of kuil. Normaal bestaat een paardenrantsoen voor 60-100% uit ruwvoer (gras, hooi of kuilgras). Toch wordt aan dit belangrijkste deel van het rantsoen, het ruwvoer, relatief heel weinig aandacht geschonken. Door het reguliere gebruik van landbouwgronden zijn deze vaak minder geschikt als paardenweide. De weiden die we in Nederland en België tegenkomen, zijn over het algemeen ingezaaid met een graszaadmengsel voor rundvee.

Optimale structuur

Een juiste pH is van groot belang voor het juist functioneren van de processen in de bodem en de groei van gras. Hier kunt u als wei beheerder wat aan doen.

Zeeschelpenkalk
Zeeschelpenkalk

Het gebruik van Aegir zeeschelpenkalk bevordert het verkrijgen van een stabielere pH en geeft een langdurig werkende calciumbron, die het bodemleven stimuleert. Deze verhoogt de bodemvruchtbaarheid, verbetert de structuur van de bodem en activeert het bodemleven en heeft een langdurige werking door zijn structuur.

Edasil kleimineralen
Edasil kleimineralen

Edasil kleimineralen zorgen voor een optimale structuur van de bodem, wat van essentieel belang is voor het functioneren van de processen en zij brengen ook de mineraalhuishouding op peil. Edasil kleimineralen bezitten door hun specifieke plaatjesstructuur een enorm zwelvermogen en hebben de capaciteit om grote hoeveelheden water en voeding- stoffen te binden. Daardoor wordt een betere uitwisseling van voedingsstoffen, tussen bodem en plant, bereikt en de uitspoeling, dichtheid van de zode bevorderd. Deze Edasil kleimineralen werken ook aan de opbouw van het kleihumuscomplex. Dat leidt tot een beter bodemleven en op termijn tot minder gebruik van kunstmeststoffen. Voor het behoud van de weide en de gezondheid van de paarden is het belangrijk om de bodem regelmatig te verzorgen met voeding. Maar dan wel zodanig dat het ook afgestemd is op paarden.

 

 

Microferm
Microferm

Microferm

Stalmest heeft een uitstekende bemestende waarde. Het voordeel van stalmest is dat de meststoffen uit deze mest verspreid over het weideseizoen vrijkomen. Juist omdat dit zo langzaam gaat, heeft uw weide er het hele seizoen profijt van. Een juiste en regelmatige toediening van organisch materiaal (zoals met EM gefermenteerde mest- bokashi) is van wezenlijk belang voor het voeden van de microflora in de bodem. Bij het omzetten van dit organische materiaal komen naast de vele voedingsstoffen (N) ook nog andere bio-actieve stoffen, zoals vitaminen, enzymen en andere natuurlijke stoffen vrij. Dit proces stimuleer je door met Microferm (vloeibaar mengsel van actieve micro-organismen) de weides regelmatig te bewateren, welke dan de omzetting van organisch materiaal stimuleert. Door de vele vragen over en de ervaringen van ‘uw weiland, anders behandelen’ vanuit zowel de professionele als de hobbymatige paardenhouderij, hebben wij het Equibiome systeem voor de Paardenhouderij ontwikkeld. Vanwege het relatief eenvoudige bewerkingsproces en de natuurlijke aard, heeft het een rendabele en ecologische voetafdruk.

kringloop
Kringloop

Kringloopaanpak zorgt voor betere wei

Dat is nu precies wat Equibiome kringloop gedachte beoogt: duurzame bodemvruchtbaarheid, door de kringloopaanpak van ‘bodem-plant- dier-mest’, een gezonde bodem, voeding en vitale paarden.te verzorgen met voeding.  Zo is onze slogan dan ook van paardenkont tot paardenmond.

 

Vulkamin granulaat
Vulkamin granulaat

Microferm en Vulkamin

Geurloze beursgebouwen tijdens paardenbeurs in Avignon. Jaarlijks vindt eind januari de beurs Cheval Passion plaats in Avignon. Een heus paardenspektakel dat over de 5 beursdagen ongeveer 1200 paarden ontvangt. De geur van mest, urine en ammoniak was pertinent aanwezig in de beurshallen, tot men EM Agriton ontdekte. Door het toepassen van Microferm en Vulkamin (oergesteentemeel die Ammoniak kan binden) werd de geur van mest en urine onderdrukt . Hiervoor schakelden ze de leerlingen van Lycée Agricole Drôme Baronnies in. De inspanning van de leerlingen ging niet onopgemerkt voorbij. Veel eigenaren en bezoekers merkten op dat de beursgebouwen neutraler geurden. Meer dan reden genoeg voor de organisatie om dit in 2017 en 2018 te herhalen. Tijdens de editie 2017 ontvingen we met EM Agriton de prijs van het ‘meest innovatieve product’ Microfer

Agriton
Agriton

m en tijdens de editie van dit jaar mochten we de prijs ontvangen van het ‘meest ecologische gamma’ voor Bokashi (fermenteren van stalmest).

Meer informatie:

Bron: Agriton / CAP Magazine.eu
Foto’s: Agriton

In 1999 werd Arjen Teeuwissen de eerste winnaar van de Wereldbeker dressuur op Jumping Mechelen. Twee jar later werd Adelinde Cornelissen met Jerich Parzival gehuldigd als de laatste World Cup Dressuur in een uitverkochte Nekkerhal.

Na dertien jaar viel het doek over de WB in de Mechelse Nekkerhal omdat de FEI besliste het aantal Wereldbekers te beperken. Ondanks deze tegenslag bleef de Mechelse Christmas Horse Show de dressuurruiters steunen door een CDI te organiseren. Voor de Belgische dressuurruiters is Mechelen immers een unieke kans om voor een groot publiek te rijden.

CDI bleef wel in Mechelen

Gedurende die zes jaar was het niet altijd gemakkelijk om topruiters aan de start te krijgen. De meeste dressuurruiters beschikken immers maar over één Grand Prix paard en dat wordt in het indoor seizoen meestal ingezet in de Wereldbeker wedstrijden.

Tijdens de laatste meeting van het FEI Bureau werd beslist een Wereldbeker kwalificatie wedstrijd voor de West Europese Liga aan de Mechelse Christma Horse Show toe te kennen voor het seizoen 2018 / 2019.

‘Dressuur in België in de lift’

Sportief directeur Peter Bollen is natuurlijk opgetogen dat Mechelen terug deel uitmaakt van het dressuur Wereldbeker circuit: ‘Een Wereldbeker Dressuur heeft zijn plaats op de Mechelse Christmas Horse show, naast de Wereldbekers Jumping, Mennen en de Pony Indoor Trophy Finale. De organisatie is heel blij met de erkentelijkheid van de FEI voor de kwaliteit van ons evenement. Daarenboven denken we dat de dressuursport in België in de lift zit.’ En daarom hoort een wereldbekerwedstrijd zeker thuis in België, is zijn mening.

Bron: Persbericht Jumping Mechelen

Foto: DigiShots

0 19

Afgelopen maandag gaf KBRSF-voorzitter Jacky Buchmann de spreekwoordelijke fakkel door aan kandidaat-voorzitter Stephan Detry. Stephan werd unaniem verkozen door de Algemene Vergadering van KBRSF en wordt dus de nieuwe KBRSF-voorzitter voor de komende vier jaar.

Na de stemming nam Secretaris-Generaal Philippe De Meersman het woord. Hij prees Jacky Buchmann voor zijn diplomatie en kennis tijdens zijn 28 jaren als sterkhouder en voorzitter van de Koninklijke Belgische Ruitersportfederatie en verzocht hem de titel van ere-voorzitter KBRSF te accepteren. Ook Ingmar Devos, FEI-president, was aanwezig om zijn mentor en goede vriend Jacky Buchmann te bedanken.

Na een korte speech door de nieuwe voorzitter, Stephan Detry, nam een duidelijk geëmotioneerde Jacky Buchmann het laatste woord. Hij bedankte iedereen voor de jarenlange vlotte en opbouwende samenwerking. Hij wordt voortaan ere-voorzitter van KBRSF.

Bron en foto: KBRSF

Filip Kindt. © Mark Wentein – www.hippo.be
Filip Kindt. © Mark Wentein – www.hippo.be

De KBRSF mencommissie heeft internationaal tweespanmenner Filip Kindt aangesteld als nieuwe Manager Mennen paarden in België. Dit ter vervanging van Françoise Thiry, die eind 2017 besliste om te stoppen. Voor de pony’s is de mencommissie binnen de Belgische federatie nog op zoek naar een geschikte kandidaat.

Filip Kindt

De in 1959 geboren Filip Kindt woont in Welden, nabij Oudenaarde en ment sinds 2009 internationaal bij de tweespan paarden. Zo nam hij deel aan drie WK’s: in 2009 Kecskemet (HUN), in 2013 Topolchianky (SVK) en in 2017 op het laatste WK in Lipica (SLO). Kindt zelf is een fanaat van Lipizzaners. Als manager van bedrijven in de internationale houtsector reist hij veel en legde aan de KBRSF mencommissie meteen een stappenplan voor om de functie in te vullen.

WK Kronenberg

Filip Kindt zal zich eerst concentreren op het WK enkelspan paarden, dat dit jaar in Horst-Kronenberg (NED) plaats vindt. ‘De tijd wordt krap. Gezien de korte tijdspanne voor het WK enkelspannen, is de enige manier om snel vooruit te geraken een korte audit van de verschillende kandidaten. Dit zal toelaten het kaf van het koren de scheiden. Ik wil enkele kandidaten zelf laten beslissen dat hun kandidatuur niet relevant is of te voorbarig. Dit maakt de keuze voor de wedstrijd van Kronenburg misschien iets eenvoudiger?

Hij vervolgt: ‘Een afspraak met Francoise Thiry en Felix Brasseur kan mij op de hoogte brengen van enige historiek, met referentie tot de reeds gedane training in Gesves voor deze reeks. Er is een strikte timing te volgen: binnen zeven dagen moet de selectie voor de CAI 3* Kronenberg (NED) beslist worden. Dit is een aanloopwedstrijd op dezelfde locatie van de WK. Binnen vijftien dagen is er een training voorzien en dan moeten we alle paarden nog diergeneeskundig laten screenen voor een fit to compete. Werk aan de winkel dus’, aldus de gedreven ondernemer.’

Geen half werk

‘Na de begeleiding van de enkelspan paarden, staan de tweespan paarden op het programma. Die hebben pas volgend jaar hun WK zodat daar nog wat tijd voor een invulling is. Maar toch zien we Filip doorgroeien om de manager voor de paarden te worden. Gezien we geen half werk willen doen en we ook de pony’s optimaal willen begeleiden zijn we nog op zoek naar iemand die de pony’s zal begeleiden. Ik hoop u daar binnenkort van te kunnen informeren’, aldus Jan Devaere, voorzitter van KBRSF mencommissie.

Tekst: Mark Wentein, persbericht voor KBRSF mencommissie

0 47
paard in nood spanje
Paard in Nood Spanje

A MA ZON, een vzw uit Sijsele, zet zich al jaar en dag gepassioneerd in om mens en paard dichter bij elkaar te brengen. Dit jaar gaat A MA ZON een stapje verder: ze zetten een steunproject voor Paard in Nood Spanje op poten.

Mens en paard dichter bij elkaar brengen

A MA ZON organiseert verschillende activiteiten, lessen én workshops omtrent het natuurlijk omgaan met paarden en paardvriendelijke rijkunst. Ze bieden ook horse guided lifecoaching aan: dat houdt in dat ze mensen met persoonlijke of werkgerelateerde vragen begeleiden, met de paarden als extra coach.

Geld inzamelen én vrijwilligerswerk

Nu wil de vzw zich dus ook inzetten voor Paard in Nood Spanje. Paard in Nood in Spanje (nabij Sevilla) biedt opvang aan paarden in Spanje die in nood zijn. Helaas is door verschillende oorzaken het paardenwelzijn in Spanje heel snel achteruit gegaan.  De stichting krijgt meldingen over zeer schrijnende situaties : dieren zijn volledig verwaarloosd, gekwetst, uitgehongerd en uitgedroogd.

De paarden ophalen, verzorgen en hen blijvend een veilig verblijf en voedsel geven is een loodzware opdracht die gerealiseerd wordt door de Nederlandse Laura Hoitsema en haar dochter Luna, samen – en enkel – met vrijwilligers en dankzij donaties. Het vrijwilligersteam van A MA ZON vzw zet dit jaar de schouders onder een steunproject. Ze willen geld inzamelen voor Paard in Nood Spanje, en ook een week vrijwilligerswerk ter plaatse doen.

Sensibilisering

Maar dat niet alleen: A MA ZON vzw en Paard in Nood pleiten ook voor sensibilisering rond de omgang met dieren en dierenleed. Op nationaal vlak worden al heel wat inspanningen geleverd, maar op Europees vlak is nog werk aan de winkel.

Meer informatie kan je vinden op de websites van A MA ZON en Paard in Nood Spanje.

 

0 42
Guery
Jerome Guery, hier nog met Grand Cru van de Rozenberg (foto: Digishots)

Na de verkoop van zijn toppaard Grand Cru van de Rozenberg mag Jérôme Guery nu twee nieuwe paarden op stal verwelkomen. Het gaat om Hercyles by Immofluisteraar en Celvin.

Hercules voorheen onder Smolders

Hercules by Immofluisteraar (v. Larino) is een elfjarige hengst, die Guery van eigenares Inge Balliauw ter beschikking heeft gekregen. Hercules was hiervoor aan het werk was onder Sam Hutton. Daarvoor werd hij gereden door Harrie Smolders, die hem uitbracht tot op 1.50m-niveau.

Celvin (v. Raphael) is een elfjarige ruin, die door Alexa Larkin werd uitgebracht tot op 1.50m-niveau. Guery kocht de ruin, samen met zijn vriend Alexander Oancea, die ook co-eigenaar van Grand Cru was.

‘Nieuwe start voor mij’

‘De komst van deze nieuwe paarden is een nieuwe start voor mij, na de verkoop van Grand Cru. Ik heb al een paar leuke negenjarigen lopen, met name Jupiter VG en Kel’Star Du Vingt Ponts, en Hercules en Celvin zijn echt een versterking. Ze hebben zeker het potentieel om op korte tijd op het hoogste niveau van de sport te komen. Ik ben benieuwd wat de komende maanden zullen brengen!’

Bron: World of Showjumping

ruitergewicht, overgewicht
foto: Shutterstock

De onderzoeker die een pilootstudie over het effect van het ruitergewicht op het paard heeft geleid, zegt dat het heel onwaarschijnlijk is dat onderzoek naar die materie ooit de ideale verhouding zal opleveren. Dokter Sue Dyson zegt: ‘Het hangt van zo veel factoren af!’

Problemen na dertig minuten

Die factoren omvatten onder meer de bouw, fitheid en kracht van het paard. Ook het feit of het paard verborgen of zichtbare problemen heeft en of het zadel past en geschikt is spelen een rol. Daarnaast hebben ook de vaardigheid van de ruiter, diens balans en symmetrie, de ruiterfitheid een invloed. En tenslotte hebben we ook nog het type, de duurtijd en de intensiteit van de arbeid, de ondergrond en het soort terrein.

De pilootstudie van Dyson bekeek de gangen én het gedrag van zes paarden, die gereden werden door vier ruiters die even kundig waren. Het gewicht van de ruiters verschilde van licht tot erg zwaar. Ze zag dat de paarden na dertig minuten pistewerk onder de zware ruiter al problemen kregen. Die woog ongeveer 16,7% van het gewicht van het paard. Maar: de zadels die tijdens de test gebruikt werden, waren niet geschikt voor de ruiter.

Passend zadel

Dyson zegt: ‘Dat betekent niet dat dat een betrouwbare verhouding is. We moeten bekijken of de combinatie van paard en ruiter geschikt is, ongeacht van het gewicht en de BMI van de ruiter. Is de rug van het paard lang genoeg voor een zadel dat ook voor de ruiter geschikt is? Als dat het geval is, is het mogelijk dat met een langer zadel het gewicht van de ruiter beter verdeeld wordt. Dan kan de verhouding dus helemaal anders zijn. We moeten dus verder werken om te bepalen welke factoren een invloed hebben op het gewicht dat een paard kan dragen.’

Volgens Dyson nemen we intuïtief aan dat een ruiter die te zwaar is voor een paard, het welzijn van dat paard kan schaden. Er zijn echter geen wetenschappelijke studies die onder levensechte omstandigheden zijn uitgevoerd die dat onderbouwen. Daarnaast zijn er ook geen praktische richtlijnen die zeggen wat al dan niet ‘te zwaar’ is.

‘BMI minder belangrijk’

‘Bij eerdere studies is gekeken naar het effect van een dood gewicht. Dat is compleet anders dan het effect van een bewegende ruiter. Onze studie heeft ook rekening gehouden met het feit dat ruiters met een ander gewicht hetzelfde zadel gebruikten. Dat paste niet voor alle ruiters, en had dus een invloed op de verdeling van het gewicht.’

Dyson zegt verder dat gewicht een grotere invloed heeft dan het BMI. ‘Je kan obees zijn zonder echt heel zwaar te zijn. Wat effect heeft op het paard, zijn het ruitergewicht en de verdeling daarvan.’

Tijdelijk kreupel met zware ruiter

Sommige paarden die deelnamen aan het onderzoek, werden tijdelijk kreupel toen ze de zwaardere ruiters op hun rug kregen. ‘Dat had ik verwacht, na alle klinische observaties die ik de voorbije jaren heb uitgevoerd. Ik heb veel paarden gezien die opeenvolgend gereden werden door ruiters met een erg verschillend gewicht, en zag onmiddellijk verandering in de manier waarop de paarden bewogen. Ik heb paarden gezien die geen problemen hadden, die kreupel werden toen ze door een zwaardere ruiter gereden werden. Bij paarden die licht kreupel waren onder een lichtere ruiter, verergerde de kreupelheid onder een zwaardere ruiter.’

‘Die kreupelheid was tijdelijk, omdat het een onmiddellijk effect was van het ruitergewicht. Na drie kwartier was het weer voorbij. Maar als een paard geregeld bereden zou worden door een te zware ruiter, zou die kreupelheid permanent kunnen worden.’

Bron: Horse and Hound

Foto: Shutterstock

Niels Bruynseels staat nuchter bij de grote beker. De Belgische springruiter heeft net met Gancia de Muze de Rolex Grand Prix van Indoor Brabant gewonnen. De fotografen vragen of hij kan lachen. Dat lukt, maar hij blijft opvallend kalm. “Zo ben ik”, zegt hij even later in een interview met Hoefslag. “Ik probeer altijd realistisch en nuchter te blijven.”

Bruynseels won de bloedstollende barrage voor Marcus Ehning en Harrie Smolders. “Morgen is er weer een nieuwe dag. In de sport is het vallen en opstaan. Maar dat neemt de glans van de prestatie natuurlijk niet weg. Het begint wel te komen. Natuurlijk is het een fantastisch gevoel. Hier winnen, in de Rolex Grand Prix, tussen de beste ruiters en paarden ter wereld. Dat geeft vertrouwen.”

Gelukshorloge

De Belg werd nog even gedold door Harrie Smolders. De nummer 3 vroeg zich namelijk af of Bruynseels het nieuwe Rolex-horloge niet al had. “Nee, het horloge dat ik nu om heb is net iets anders. Dit is mijn gelukshorloge”, grapt Bruynseels.

Hij startte als allerlaatste in de barrage van 13 deelnemers. Dat was lang wachten. “Een vervelend moment. Ik weet dat ik een heel snel paard heb in de barrage. Dus ik kon niet wachten om te beginnen. Toen ik over de finish kwam, dacht ik dat ik niet snel genoeg was. Maar gelukkig was dat wel. Ik denk dat we dit vanavond wel efkes moeten vieren.”

Door: Robert Hüsken

Foto: DigiShots

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

100,789FansLike
7,019VolgersVolg
1,451Youtube abonneesAbonneer